Zdravie a záhrada
Recepty zpred 100 rokov / Domaca vyroba

Chlieb, pečivá, koláče, klobásy,tlacenka, salámy, slanina, toto všetko sa vyrabalo pred 100 rokmi doma.
Ak sa komunita podeli s receptami, budu si ľudia môcť zasa dorabat sami a nemusia kupovat toľko Otravín.


Jox


@Neo dalo by sa to nejako pripnúť navrch aspon na mesiac, aby sa to naplnilo dobrymi datamo, prosim?

vdaka vipred za zváženie


Chlieb, pečivá, koláče, klobásy,tlacenka, salámy, slanina, toto všetko sa vyrabalo pred 100 rokmi doma. Ak sa komunita podeli s receptami, budu si ľudia môcť zasa dorabat sami a nemusia kupovat toľko Otravín. Jox @Neo dalo by sa to nejako pripnúť navrch aspon na mesiac, aby sa to naplnilo dobrymi datamo, prosim? vdaka vipred za zváženie
Upravené 5. 11. 2021 o 21:04

Dobrý nápad, napadlo mě něco podobného, jen by to chtělo víc lidí, aby se to rozhýbalo.
Myšlenka je sdílení zboží a služeb(ze zdrojů financování dalších projektů, včetně těch co už běží). Neměl by to vlastnit jeden člověk(projekt jsem proto zatím zastavil), aby se to mohlo dál vyvíjet, přispívat může každý, tím že si nakoupí, využije služby nebo přidá něco do nabídky.
Na téhle šabloně se dá rychle stavět(zatím je připravena skica), je dostupná, umí přivést lidi a vydělat.
https://www.druzstvoksb.cz/


Dobrý nápad, napadlo mě něco podobného, jen by to chtělo víc lidí, aby se to rozhýbalo. Myšlenka je sdílení zboží a služeb(ze zdrojů financování dalších projektů, včetně těch co už běží). Neměl by to vlastnit jeden člověk(projekt jsem proto zatím zastavil), aby se to mohlo dál vyvíjet, přispívat může každý, tím že si nakoupí, využije služby nebo přidá něco do nabídky. Na téhle šabloně se dá rychle stavět(zatím je připravena skica), je dostupná, umí přivést lidi a vydělat. https://www.druzstvoksb.cz/ https://cdn.myshoptet.com/usr/www.druzstvoksb.cz/user/documents/upload/eshop%20titulka.png

@jox13 necham ju ako prioritnu na tyzden, uvidime ako sa ujme. Mne sa to paci. Nieco pre Kulicha.

@jox13 necham ju ako prioritnu na tyzden, uvidime ako sa ujme. Mne sa to paci. Nieco pre Kulicha.

Moderator

nenapíšem zatiaľ konkrétny recept, ale odporučím dve knihy ohľadom domácich zakáľačiek a úpravy masa.
Ondrej Pelech a kol. “Domáca zakáľačka” (Príroda 197smile - kniha je orientovaná skor na domáci chov ošípaných a samotnú zakaľačku.
Jozef Ďurík “Domáci údenár” (Osveta 198smile - kniha je orientovaná na spracovanie masa a povodné poctivé recepty výroby roznych druhov slanín, jaterníc, šuniek, klobás, salámov, paštét a pod.
vzhľadom na roky vydania už len v antikvariátoch...
Nabudúce recept na fermentovanú - kvasenú čalamádu v kameninovom súdku.


nenapíšem zatiaľ konkrétny recept, ale odporučím dve knihy ohľadom domácich zakáľačiek a úpravy masa. Ondrej Pelech a kol. “Domáca zakáľačka” (Príroda 1978) - kniha je orientovaná skor na domáci chov ošípaných a samotnú zakaľačku. Jozef Ďurík “Domáci údenár” (Osveta 1988) - kniha je orientovaná na spracovanie masa a povodné poctivé recepty výroby roznych druhov slanín, jaterníc, šuniek, klobás, salámov, paštét a pod. vzhľadom na roky vydania už len v antikvariátoch... Nabudúce recept na fermentovanú - kvasenú čalamádu v kameninovom súdku.

https://ulozto.sk/file/UzXnKxAxF/recepty-prastarej-matere-pdf#!ZGVlAmR2ZwEzLJH3BGyuMGEzAwtkZxM4DKuuJwEyLmExFQAuZN==


Kniha sa mi osvedčila.
Len malá rada ohľadne pokrmov. Pri nakupovaní treba dávať pozor. Dnes výrobcovia pchajú rôzne stabilizanty a náhrady na nahnanie objemu takmer všade. Tiež zelenina a ovocie sa pestuje pri rôznych ,,technológiach", ktoré nemajú so zdravou výživou nič spoločného. To radšej ani nevedieť, čím kŕmia zvieratá, hydinu a následne balia v ,,ochrannej atmosfére". Píšem to preto, lebo nie každý recept sa potom podarí. Hlavne, ako písal JOX, nezamieňajme potraviny za OTRAVINY.


https://ulozto.sk/file/UzXnKxAxF/recepty-prastarej-matere-pdf#!ZGVlAmR2ZwEzLJH3BGyuMGEzAwtkZxM4DKuuJwEyLmExFQAuZN== Kniha sa mi osvedčila. Len malá rada ohľadne pokrmov. Pri nakupovaní treba dávať pozor. Dnes výrobcovia pchajú rôzne stabilizanty a náhrady na nahnanie objemu takmer všade. Tiež zelenina a ovocie sa pestuje pri rôznych ,,technológiach", ktoré nemajú so zdravou výživou nič spoločného. To radšej ani nevedieť, čím kŕmia zvieratá, hydinu a následne balia v ,,ochrannej atmosfére". Píšem to preto, lebo nie každý recept sa potom podarí. Hlavne, ako písal JOX, nezamieňajme potraviny za OTRAVINY.

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

odporučím dve knihy ohľadom domácich zakáľačiek a úpravy masa.


https://ulozto.sk/file/Sn2kUdiW/domaci-udenar-pdf#!ZGp5ZwR2A2L3MGOxAwV3MGqyLJEuA1qcMSI1FRIzDIIFZwZ1Aj==


https://ulozto.sk/file/US4jNLJ0E9hv/domaca-zakalacka-ondrej-pelech-1978-priprava-trvanlivych-vyrobkov-pdf#!ZGOwAwR2AwqxZQEzZQN3MGWyBGZlA3MbBHIMEHkUEQyXLmOyAN==


Tiež radšej listujem v knihách, ale poslúžia aj v takejto podobe.


[quote="pid:40515, uid:112"]odporučím dve knihy ohľadom domácich zakáľačiek a úpravy masa.[/quote] https://ulozto.sk/file/Sn2kUdiW/domaci-udenar-pdf#!ZGp5ZwR2A2L3MGOxAwV3MGqyLJEuA1qcMSI1FRIzDIIFZwZ1Aj== https://ulozto.sk/file/US4jNLJ0E9hv/domaca-zakalacka-ondrej-pelech-1978-priprava-trvanlivych-vyrobkov-pdf#!ZGOwAwR2AwqxZQEzZQN3MGWyBGZlA3MbBHIMEHkUEQyXLmOyAN== Tiež radšej listujem v knihách, ale poslúžia aj v takejto podobe.

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Téma je myslím aj o zdraví ako takom.
V týchto knihách je možné dočítať sa ako sa dalo oň starať bez chemikálii dostupných dnes v lekárňach a nájde sa tu aj niečo konkrétne k zdravej výžive či diétam pri rôznych zdravotných problémoch. Veľmi inšpiratívne čítanie.


Bilzovo nové léčení přirozené 1
Kniha náučná i ukazatel léčení přirozeného i zdravovědy
1901
https://ulozto.cz/file/Gk7jRiMM4ziC/bilzovonoveleceniprirozene-1-zip#!ZJH4ZGR2AwxkMQAuA2D2MQV0Amt0AxAcrwEOLzt0qxgdq2V1Lt==


Bilzovo nové léčení přirozené 2
Kniha náučná i ukazatel léčení přirozeného i zdravovědy
1901
https://ulozto.cz/file/SeBEJH8HTU24/bilzovonoveleceniprirozene-2-zip#!ZJSyAwR2ZGWvAGHmLwx0MTEvAQV1ZwDlIIEzAz9YGzIknmuyLD==


V prípade, že linky nebudú fungovať, stačí na "Uložto" zadať vyhľadať "Bilzovo nové léčení přirozené"


Téma je myslím aj o zdraví ako takom. V týchto knihách je možné dočítať sa ako sa dalo oň starať bez chemikálii dostupných dnes v lekárňach a nájde sa tu aj niečo konkrétne k zdravej výžive či diétam pri rôznych zdravotných problémoch. Veľmi inšpiratívne čítanie. Bilzovo nové léčení přirozené 1 Kniha náučná i ukazatel léčení přirozeného i zdravovědy 1901 https://ulozto.cz/file/Gk7jRiMM4ziC/bilzovonoveleceniprirozene-1-zip#!ZJH4ZGR2AwxkMQAuA2D2MQV0Amt0AxAcrwEOLzt0qxgdq2V1Lt== Bilzovo nové léčení přirozené 2 Kniha náučná i ukazatel léčení přirozeného i zdravovědy 1901 https://ulozto.cz/file/SeBEJH8HTU24/bilzovonoveleceniprirozene-2-zip#!ZJSyAwR2ZGWvAGHmLwx0MTEvAQV1ZwDlIIEzAz9YGzIknmuyLD== V prípade, že linky nebudú fungovať, stačí na "Uložto" zadať vyhľadať "Bilzovo nové léčení přirozené"

Mléko a výrobky z něj: Jogurt


Domácí jogurty, s těmi kupovanými se to nedá srovnat snad v ničem


RECEPT NA DOMÁCÍ JOGURT
1 - 5 l mléka přivedeme k varu a necháme 30 minut odstát.
Zchladíme na danou teplotu.
Poté přidáme 1 sáček mléčných kultur(nebo koupený jogurt) a důkladně promícháme, až se mléčné kultury rozpustí.
Mléko rozlejeme do čistých nádob a necháme kvasit při dané teplotě po určenou dobu, bez míchání.
Teplota se udržuje, když se nádoby zabalí izolačním materiálem (deka nebo termotaška) .
Po určité době se nádoby uloží do lednice.
Po zchlazení na 10°C je vhodný ke konzumaci.
Z hotového jogurtu oddělíte část, kterou použijete na další zakvašení.
https://www.youtube.com/watch?v=W-R2cHGGQH8&t=86s


Mléko, sýry, jogurt, máslo. Sice se nejedná o domácí výrobu(dokument 8 minut), ale ukazuje zajímavý obrázek dřívější kvality a taky jedno světové prvenství.
Parní Radlická mlékárna na Smíchově
https://www.youtube.com/watch?v=zpfwpIn9mfc&t=486s


komentář v diskusi: je vidět na jaké úrovni byla 1 republika kvalita hlavně kvalita. Dnes je to sračka humus odpad


Mléko a výrobky z něj: Jogurt Domácí jogurty, s těmi kupovanými se to nedá srovnat snad v ničem RECEPT NA DOMÁCÍ JOGURT 1 - 5 l mléka přivedeme k varu a necháme 30 minut odstát. Zchladíme na danou teplotu. Poté přidáme 1 sáček mléčných kultur(nebo koupený jogurt) a důkladně promícháme, až se mléčné kultury rozpustí. Mléko rozlejeme do čistých nádob a necháme kvasit při dané teplotě po určenou dobu, bez míchání. Teplota se udržuje, když se nádoby zabalí izolačním materiálem (deka nebo termotaška) . Po určité době se nádoby uloží do lednice. Po zchlazení na 10°C je vhodný ke konzumaci. Z hotového jogurtu oddělíte část, kterou použijete na další zakvašení. https://www.youtube.com/watch?v=W-R2cHGGQH8&t=86s Mléko, sýry, jogurt, máslo. Sice se nejedná o domácí výrobu(dokument 8 minut), ale ukazuje zajímavý obrázek dřívější kvality a taky jedno světové prvenství. Parní Radlická mlékárna na Smíchově https://www.youtube.com/watch?v=zpfwpIn9mfc&t=486s komentář v diskusi: je vidět na jaké úrovni byla 1 republika kvalita hlavně kvalita. Dnes je to sračka humus odpad

Tykvove recepty (rusky)

zaujala ma ta zapečená tekvica smile od 5:47 min
s pečenym chlebom - osoleny,majoranka,paprika,oleja opečené
a a strieda sa zo struhanym syrom, ked sa to naplní a pečie 2hod v rure...


  • určite po upečeni 15min postát. Než budeš jest...ani kaša ani polievka . Ale syté jedlo :)

Vyzkušam smile


[quote="pid:40657, uid:68"]Tykvove recepty (rusky)[/quote] zaujala ma ta zapečená tekvica :P od 5:47 min s pečenym chlebom - osoleny,majoranka,paprika,oleja opečené a a strieda sa zo struhanym syrom, ked sa to naplní a pečie 2hod v rure... - určite po upečeni 15min postát. Než budeš jest...ani kaša ani polievka . Ale syté jedlo :) **Vyzkušam :)**
Upravené 3. 11. 2021 o 12:20

Voda, Láska, Jídlo


Experiment s rýží
https://zivutek.cz/k-zamysleni/416-krystaly-vody


Masaru Emoto vložil do třech stejných sklenic stejnou rýži a zalil stejnou vodou. Každý den po dobu jednoho měsíce říkal jedné sklenici děkuji, druhé ty jsi idiot a třetí ignoroval. Po 1 měsíci první rýže byla krásně bílá a voněla (děkuji), druhá byla černá (idiot) a třetí plesnivá (ignorace).


Zkuste si místo sklenic s rýží a vodou představit své děti, své rodiče, své kamarády či sami sebe. Jak se tedy po zhlédnutí tohoto videa budete k nim chovat? Jak se budete chovat sami k sobě?
https://www.youtube.com/watch?v=Ehlw-9PJkIE&t=2s


Voda, Láska, Jídlo https://zivutek.cz/images/articles/jak_pusobime_na_vodu/modlitba/water_and_prayer_-_after_chi_of_love_was_send_remotely_by_500_people_126x110.jpg Experiment s rýží https://zivutek.cz/k-zamysleni/416-krystaly-vody Masaru Emoto vložil do třech stejných sklenic stejnou rýži a zalil stejnou vodou. Každý den po dobu jednoho měsíce říkal jedné sklenici děkuji, druhé ty jsi idiot a třetí ignoroval. Po 1 měsíci první rýže byla krásně bílá a voněla (děkuji), druhá byla černá (idiot) a třetí plesnivá (ignorace). Zkuste si místo sklenic s rýží a vodou představit své děti, své rodiče, své kamarády či sami sebe. Jak se tedy po zhlédnutí tohoto videa budete k nim chovat? Jak se budete chovat sami k sobě? https://www.youtube.com/watch?v=Ehlw-9PJkIE&t=2s

Indiánské pokrmy


Sušené maso


se připravuje jednoduše tak, že se čerstvé maso rozřeže na tenké plátky a rozvěsí k usušení na vzduchu. V létě jsou potíže s dotěrnými mouchami, takže je lepší sušit maso v kouři. Maso se nejen rychleji usuší a nezkazí ho hmyz, ale získá i uzenou chuť, kterou mají někteří lidé velmi rádi.


Indiáni často používali k uzení masa staré týpí.
Den před uzením se maso připravuje.
Nakrájí se na plátky, které se přes noc namočí do solného roztoku.
Půl šálku soli přijde do sedmi litrů vody.
Ráno se nechá maso okapat, opláchne se v čisté vodě a lehce posype pepřem. Potom se natáhne mezi tyčemi týpí, asi ve výši ramen, spousta šňůr, na které se pruhy rozvěsí.


Potom se rozdělá v díře v zemi malý oheň a udržuje se, dokud není dost žhavého. Pak se na uhlíky naklade syrové dřevo – většinou topolové – které doutná a kouří, ale nehoří. Všechny otvory v týpí se utěsní. Uzení probíhá tři dny, během nichž se několikrát maso na šňůrách obrátí. Když je maso dosušené, vydrží mnoho let.
Borůvky (Vaccinium myrtilhus L.)
U nás roste divoce jen tento druh, v Americe jich je mnohem více.
Indiáni je jednak jedli jako druh ovoce, jednak je používali k profylaxi a v léčitelství. Využívali jak listů, tak bobulí, ale i kůry a kořenů.
Pemikan
Dýňová polévka (Pumpkin Soup)
Kukuřičný koláč (Corn Pie)
https://www.dobrodruh.sk/indiani/indianske-pokrmy


  • mouka fazolova, čočkova nebo kukuřiční Čočku dejte do mixéru nebo mlýnku a rozemelte na prášek. Bude to trvat pár minut. Poté přesijte a to co vám zbylo ještě rozmixujte. Budete potřebovat pouze jemný prášek,to co zbylo v sítu do mouky nevracejte. uvařte ze zbytku kaši
  • Bramborová: Mouka se vyrábí z oloupaných předvařených usušených brambor.
  • mouka tykvova z usušenych semínek namletych

Jak si připravit dokonalý kvásek a upéct výborný domácí chléb?
Chcete ochutnat dokonalý domácí chléb, který kdysi pekly naše prababičky?
Máme tu pro vás podrobně popsaný recept na přípravu chleba z roku 1909.
https://www.bejvavalo.cz/clanky.php?detail=1193
6187ef48e6ae8


**Indiánské pokrmy** Sušené maso ----------- se připravuje jednoduše tak, že se čerstvé maso rozřeže na tenké plátky a rozvěsí k usušení na vzduchu. V létě jsou potíže s dotěrnými mouchami, takže je lepší sušit maso v kouři. Maso se nejen rychleji usuší a nezkazí ho hmyz, ale získá i uzenou chuť, kterou mají někteří lidé velmi rádi. Indiáni často používali k uzení masa staré týpí. Den před uzením se maso připravuje. Nakrájí se na plátky, které se přes noc namočí do solného roztoku. Půl šálku soli přijde do sedmi litrů vody. Ráno se nechá maso okapat, opláchne se v čisté vodě a lehce posype pepřem. Potom se natáhne mezi tyčemi týpí, asi ve výši ramen, spousta šňůr, na které se pruhy rozvěsí. Potom se rozdělá v díře v zemi malý oheň a udržuje se, dokud není dost žhavého. Pak se na uhlíky naklade syrové dřevo – většinou topolové – které doutná a kouří, ale nehoří. Všechny otvory v týpí se utěsní. Uzení probíhá tři dny, během nichž se několikrát maso na šňůrách obrátí. Když je maso dosušené, vydrží mnoho let. ** Borůvky (Vaccinium myrtilhus L.)** U nás roste divoce jen tento druh, v Americe jich je mnohem více. Indiáni je jednak jedli jako druh ovoce, jednak je používali k profylaxi a v léčitelství. Využívali jak listů, tak bobulí, ale i kůry a kořenů. **Pemikan** **Dýňová polévka (Pumpkin Soup)** **Kukuřičný koláč (Corn Pie)** https://www.dobrodruh.sk/indiani/indianske-pokrmy - mouka fazolova, čočkova nebo kukuřiční Čočku dejte do mixéru nebo mlýnku a rozemelte na prášek. Bude to trvat pár minut. Poté přesijte a to co vám zbylo ještě rozmixujte. Budete potřebovat pouze jemný prášek, to co zbylo v sítu do mouky nevracejte. uvařte ze zbytku kaši - Bramborová: Mouka se vyrábí z oloupaných předvařených usušených brambor. - mouka tykvova z usušenych semínek namletych Jak si připravit dokonalý kvásek a upéct výborný domácí chléb? Chcete ochutnat dokonalý domácí chléb, který kdysi pekly naše prababičky? **Máme tu pro vás podrobně popsaný recept na přípravu chleba z roku 1909.** https://www.bejvavalo.cz/clanky.php?detail=1193 ![6187ef48e6ae8](serve/attachment&path=6187ef48e6ae8)
Upravené 7. 11. 2021 o 16:22

Davam do pozornosti tento youtube kanal na domacu vyrobu talianskych a spanielskych klobasok, je to sice po anglicky ale neviem ci sa to da jednoduchsie.


https://www.youtube.com/channel/UCpgX3t9touK1x4r7MVZ4Yjw


Davam do pozornosti tento youtube kanal na domacu vyrobu talianskych a spanielskych klobasok, je to sice po anglicky ale neviem ci sa to da jednoduchsie. https://www.youtube.com/channel/UCpgX3t9touK1x4r7MVZ4Yjw

Moderator

jedna vec je nieco vyrabat, a druha priamo produkovat zakladne suroviny. kto ma aspon kus pody tak by ju mal velmi rozumne vyuzit - fazule, topinambury, zemiaky, a dalsie vyzivovo hodnotne suroviny. dalsim zostava len zasobit sa v pripade vypadkov, ktore by ale globalne zakulisie pravdepodobne spustilo prave na zimu. my si pravidelne robime z masla ghi, na najmensom ohni osem hodin pomaly prazit maslo az kym nezostane len cisty tuk. vydrzi aj pri izbovej teplote roky. fazulu, sosovicu, muku a ine je dobre po zabaleni bud vakuovo alebo do poharov dat zamrazit na jeden dva dni, aby sa predoslo pripadnym znehodnoteniam skodcov. konzervy, zavareniny, cukor, med... to vsetko vydrzi roky a v suchu aj desatrocia. pozeral som video ako prepper zjedol vojensku potravinovu davku z dob druhej svetovej, samozrejme to uz bolo vyzivovo znehodnotene ale zjest sa to este dalo.
tu je priklad jednoducheho konzervovania masa, ktore sa da neskor pripravit na rozne sposoby.
https://www.youtube.com/watch?v=OTc0qpLtdCY


jedna vec je nieco vyrabat, a druha priamo produkovat zakladne suroviny. kto ma aspon kus pody tak by ju mal velmi rozumne vyuzit - fazule, topinambury, zemiaky, a dalsie vyzivovo hodnotne suroviny. dalsim zostava len zasobit sa v pripade vypadkov, ktore by ale globalne zakulisie pravdepodobne spustilo prave na zimu. my si pravidelne robime z masla ghi, na najmensom ohni osem hodin pomaly prazit maslo az kym nezostane len cisty tuk. vydrzi aj pri izbovej teplote roky. fazulu, sosovicu, muku a ine je dobre po zabaleni bud vakuovo alebo do poharov dat zamrazit na jeden dva dni, aby sa predoslo pripadnym znehodnoteniam skodcov. konzervy, zavareniny, cukor, med... to vsetko vydrzi roky a v suchu aj desatrocia. pozeral som video ako prepper zjedol vojensku potravinovu davku z dob druhej svetovej, samozrejme to uz bolo vyzivovo znehodnotene ale zjest sa to este dalo. tu je priklad jednoducheho konzervovania masa, ktore sa da neskor pripravit na rozne sposoby. https://www.youtube.com/watch?v=OTc0qpLtdCY

No mam absolvovanu prvu zo tohtorocnych zimnych rodinnych zabijaciek a tak napisem recept na klobasy a aj sposob ako ich udim.


Takze ja robim klobasky podla nasledovneho receptu
Vaha je na 10kg masa
Sladka paprika 170g
Sol 200g
Stiplava paprika 30g
Korenie cierne mlete 40 g
Cesnak 60g
Rasca drvena 15g


Tuto zmes zmiesam dokopy a zalejem letnou vodou tak aby po premiesani korenin sa mi vytvorila kasa. Nasledne tuto kasu v miesam do vopred narezanych kuskov masa tak aby sa mi dali mliet na mlynceku.Maso pomeliem a zamiesam a necham to postat bud do vecera (robim ako posledne) alebo na druhy den. Nasledne po naplneni klobas tieto hned neudim ale necham ich poriadne obschnut.


Ja osobne udim cisto studenym dymom. Rozkurujem suchym ceresnovym drevom a ked sa mi vytvori pahreba zasypavam suchou bukovou pilinou co som cez leto pilil drevo na kurenie na cirkularke.


Kvoli praci nemam inu moznost ako udit len po veceroch inak by som rozkuril dvakrat do dna v udiarni (rano a vecer) . Udim tri dni zhruba 4 az 5 hodin.


PS: Tento rok som kupil domacu stiplavu papriku a je to poznat smile


No a aby to neostalo len pri slovach
61bc25267938f


No mam absolvovanu prvu zo tohtorocnych zimnych rodinnych zabijaciek a tak napisem recept na klobasy a aj sposob ako ich udim. Takze ja robim klobasky podla nasledovneho receptu Vaha je na 10kg masa Sladka paprika 170g Sol 200g Stiplava paprika 30g Korenie cierne mlete 40 g Cesnak 60g Rasca drvena 15g Tuto zmes zmiesam dokopy a zalejem letnou vodou tak aby po premiesani korenin sa mi vytvorila kasa. Nasledne tuto kasu v miesam do vopred narezanych kuskov masa tak aby sa mi dali mliet na mlynceku.Maso pomeliem a zamiesam a necham to postat bud do vecera (robim ako posledne) alebo na druhy den. Nasledne po naplneni klobas tieto hned neudim ale necham ich poriadne obschnut. Ja osobne udim cisto studenym dymom. Rozkurujem suchym ceresnovym drevom a ked sa mi vytvori pahreba zasypavam suchou bukovou pilinou co som cez leto pilil drevo na kurenie na cirkularke. Kvoli praci nemam inu moznost ako udit len po veceroch inak by som rozkuril dvakrat do dna v udiarni (rano a vecer) . Udim tri dni zhruba 4 az 5 hodin. PS: Tento rok som kupil domacu stiplavu papriku a je to poznat :) No a aby to neostalo len pri slovach ![61bc25267938f](serve/attachment&path=61bc25267938f)
Upravené 17. 12. 2021 o 06:51

Joj krasne ich mas. Zivot v Kanade nas donutil vyrabat kadeco. To nie ze vybehnem do ciganprioru a kupim detom parene buchty. Urobis sama. A tak nakoniec prislo aj ku klobasam. K ultra chudemu bravcovemu pliecku treba ZOHNAT (tak ako kedysi doma) slaninu. Moj chlap, kolega tuto z fora, napisal recept perom. To bol napad. Pero za tie roky vybledlo, ceruzka drzi. Ale na 10kg masa davam 280g mletej papriky, cast z nej je aj stiplava, 150g soli. Korenie nedavam ziadne, to je ten madarsky vplyv. Cesnaku asi 2 hlavy, velke.
No a uz davno sme kupili udiarnicku, Bradley. Davaju sa do nej take zlisovane puky. Tata Tibor to pusti a masinka si udi a posuva tie puky sama. Asi 8 hodin.


Aj slaninu, syr a ryby si udime. K tomu domaci kvaskovy chlieb. Ako mi jedna polka bola povedala, ked sme sem prisli To ty sebe nemyslela ze v bogatej Kanade i chlib budes pict.


Joj krasne ich mas. Zivot v Kanade nas donutil vyrabat kadeco. To nie ze vybehnem do ciganprioru a kupim detom parene buchty. Urobis sama. A tak nakoniec prislo aj ku klobasam. K ultra chudemu bravcovemu pliecku treba ZOHNAT (tak ako kedysi doma) slaninu. Moj chlap, kolega tuto z fora, napisal recept perom. To bol napad. Pero za tie roky vybledlo, ceruzka drzi. Ale na 10kg masa davam 280g mletej papriky, cast z nej je aj stiplava, 150g soli. Korenie nedavam ziadne, to je ten madarsky vplyv. Cesnaku asi 2 hlavy, velke. No a uz davno sme kupili udiarnicku, Bradley. Davaju sa do nej take zlisovane puky. Tata Tibor to pusti a masinka si udi a posuva tie puky sama. Asi 8 hodin. Aj slaninu, syr a ryby si udime. K tomu domaci kvaskovy chlieb. Ako mi jedna polka bola povedala, ked sme sem prisli To ty sebe nemyslela ze v bogatej Kanade i chlib budes pict.

Mléčné výrobky i pečivo - doporučuji obě tyto knihy, jsou precizně dělané, paní patří mezi první, které vůbec začaly péci a zpracovávat mléko. Žije s rodinou někde v přírodě, mají krávy a další zvířata. ( tady blog https://conovehonakopci.cz/)


http://www.analfabet.cz/kategorie/knihy/domaci-mlekar/
http://www.analfabet.cz/kategorie/knihy/domaci-pekar/


k pečení pečiva snad ještě tyto knihy - velmi dobře, srozumitelně napsáno- vyšly jí tři knihy.
https://www.pekarnomanie.cz/nova-kniha-ruce-v-mouce/


Dále doporučuji knihu Síla přírodní fermentace - naučíte se jak zdravě kvasit zeleninu a další věci
https://www.databazeknih.cz/knihy/sila-prirodni-fermentace-jedinecna-chut-a-leciva-sila-zivych-kultur-236763
blog zde https://www.zkvaseno.cz/


Z dalších zázrak na FB Unova zahrada - našla jsem ji před pár měsíci a neustále mě překvapuje. Kvasí vše i jabloňové květy, objevuje zapomenuté recepty ( šeříkový čaj). Určitě se podívejte.
https://www.facebook.com/Unova-zahrada-1403045089946623/


A ještě jeden skvělý recept na třífázový kvasový chléb ( je nejlepší, který jsem kdy jedla a velmi jednoduchý)
a také od ní recept na řepný kvas - velmi dobrý https://www.biomisa.cz/repny-kvas/


Mléčné výrobky i pečivo - doporučuji obě tyto knihy, jsou precizně dělané, paní patří mezi první, které vůbec začaly péci a zpracovávat mléko. Žije s rodinou někde v přírodě, mají krávy a další zvířata. ( tady blog https://conovehonakopci.cz/) http://www.analfabet.cz/kategorie/knihy/domaci-mlekar/ http://www.analfabet.cz/kategorie/knihy/domaci-pekar/ k pečení pečiva snad ještě tyto knihy - velmi dobře, srozumitelně napsáno- vyšly jí tři knihy. https://www.pekarnomanie.cz/nova-kniha-ruce-v-mouce/ Dále doporučuji knihu Síla přírodní fermentace - naučíte se jak zdravě kvasit zeleninu a další věci https://www.databazeknih.cz/knihy/sila-prirodni-fermentace-jedinecna-chut-a-leciva-sila-zivych-kultur-236763 blog zde https://www.zkvaseno.cz/ Z dalších zázrak na FB Unova zahrada - našla jsem ji před pár měsíci a neustále mě překvapuje. Kvasí vše i jabloňové květy, objevuje zapomenuté recepty ( šeříkový čaj). Určitě se podívejte. https://www.facebook.com/Unova-zahrada-1403045089946623/ A ještě jeden skvělý recept na třífázový kvasový chléb ( je nejlepší, který jsem kdy jedla a velmi jednoduchý) a také od ní recept na řepný kvas - velmi dobrý https://www.biomisa.cz/repny-kvas/

Česnek se stane nedostatkem, když se všichni dozví o tomto starověkém elixíru zdraví, mládí a imunity!
Recept na vitamínovou směs:
Česnek-1 hlava.
Citron - 1 ks.
Med-200 gr.
Kurkuma - 1 polévková lžíce. l.
Zpracovani ve videu.
Uzivat denne 1 cajovou lzicku pred obedem. Rano se nedoporucuje.
https://www.youtube.com/watch?v=tbm59GVUwuo


**Česnek se stane nedostatkem, když se všichni dozví o tomto starověkém elixíru zdraví, mládí a imunity!** Recept na vitamínovou směs: Česnek-1 hlava. Citron - 1 ks. Med-200 gr. Kurkuma - 1 polévková lžíce. l. Zpracovani ve videu. Uzivat denne 1 cajovou lzicku pred obedem. Rano se nedoporucuje. https://www.youtube.com/watch?v=tbm59GVUwuo
Upravené 23. 1. 2022 o 17:18

Zdravím všetkých,


plánujem spraviť domácu šunku v šunkovare. Chcel by som, ale nahradiť rychlosoľ niečím čo je viac priaznivé ľudskému zdraviu. Máte niekto nejaké skúsenosti, typy, triky?


Zdravím všetkých, plánujem spraviť domácu šunku v šunkovare. Chcel by som, ale nahradiť rychlosoľ niečím čo je viac priaznivé ľudskému zdraviu. Máte niekto nejaké skúsenosti, typy, triky?

nahradiť rychlosoľ
normálnou soľou, ale mäso nebude ružové ako šunka, ale sivé, ako normálne uvarené mäso. tie dusitany v rýchlosoli sú práve na to, aby si mäso zachovalo farbu


[quote="pid:59007, uid:248"]nahradiť rychlosoľ[/quote] normálnou soľou, ale mäso nebude ružové ako šunka, ale sivé, ako normálne uvarené mäso. tie dusitany v rýchlosoli sú práve na to, aby si mäso zachovalo farbu

Chcel by som, ale nahradiť rychlosoľ niečím čo je viac priaznivé ľudskému zdraviu.

Nevím, jak je to s výrobou šunky, ale když jsme v době mého dětství nakládali maso na uzení, tak jsme používali normální sůl. Maso se muselo nechat naložené alespoň jeden měsíc. Při použití rychlosoli je to myslím týden. Takže doba naložení zhruba čtyřikrát delší u obyčejné soli, než u rychlosoli.
Uzené bylo vždycky výborné, jen nemělo tu krásnou růžovou barvu. Jinak chuťově vynikající. Ještě si vzpomínám, že jsme do nálevu přidávali i lisovaný česnek.


[quote="pid:59007, uid:248"]Chcel by som, ale nahradiť rychlosoľ niečím čo je viac priaznivé ľudskému zdraviu.[/quote] Nevím, jak je to s výrobou šunky, ale když jsme v době mého dětství nakládali maso na uzení, tak jsme používali normální sůl. Maso se muselo nechat naložené alespoň jeden měsíc. Při použití rychlosoli je to myslím týden. Takže doba naložení zhruba čtyřikrát delší u obyčejné soli, než u rychlosoli. Uzené bylo vždycky výborné, jen nemělo tu krásnou růžovou barvu. Jinak chuťově vynikající. Ještě si vzpomínám, že jsme do nálevu přidávali i lisovaný česnek.

Poslednú dobu pozerám videá na tomto kanále. Poctivé mäsové výrobky. Akurát používa pragandu (rýchlosoľ).


Poslednú dobu pozerám videá na tomto [kanále](https://www.youtube.com/c/MistrM%C3%A1lek). Poctivé mäsové výrobky. Akurát používa pragandu (rýchlosoľ).
Upravené 22. 2. 2022 o 23:37

Ešte som niekde vyčítal, že v podstate aj Vitamín C sa dá použiť ako náhrada dusitanov, kvôli sfarbeniu mäsa. Len zatiaľ neviem aké množstvo a či sa rozpustí aj samostatne bez nejakého podporného činidla v tukoch.


Ešte som niekde vyčítal, že v podstate aj Vitamín C sa dá použiť ako náhrada dusitanov, kvôli sfarbeniu mäsa. Len zatiaľ neviem aké množstvo a či sa rozpustí aj samostatne bez nejakého podporného činidla v tukoch.

Ešte som niekde vyčítal, že v podstate aj Vitamín C
používa sa askorbát sodný (nemá kyslú chuť) ako antioxidant, aby sa mohol znížiť obsah dusitanov. o ich úplnej náhrade sa nedá v praxi uvažovať - to je môj odborný názor. roky som sa venoval vývoju a výrobe potravinárskej chémie pre spracovanie mäsa


[quote="pid:59164, uid:248"]Ešte som niekde vyčítal, že v podstate aj Vitamín C[/quote] používa sa askorbát sodný (nemá kyslú chuť) ako antioxidant, aby sa mohol znížiť obsah dusitanov. o ich úplnej náhrade sa nedá v praxi uvažovať - to je môj odborný názor. roky som sa venoval vývoju a výrobe potravinárskej chémie pre spracovanie mäsa

roky som sa venoval vývoju a výrobe potravinárskej chémie pre spracovanie mäsa

Ak by som použil teda obyčajnú soľ a askorbat tak kolko askorbatu by si doporučil na kg mäsa?


[quote="pid:59168, uid:47"]roky som sa venoval vývoju a výrobe potravinárskej chémie pre spracovanie mäsa[/quote] Ak by som použil teda obyčajnú soľ a askorbat tak kolko askorbatu by si doporučil na kg mäsa?

kolko askorbatu by si doporučil na kg mäsa?

Není to zby(teč)ná chemie. Nestačila by ta sůl s česnekem? Sice šunka nebude krásně růžová, ale určitě bude zdravější.


[quote="pid:59204, uid:248"]kolko askorbatu by si doporučil na kg mäsa?[/quote] Není to zby(teč)ná chemie. Nestačila by ta sůl s česnekem? Sice šunka nebude krásně růžová, ale určitě bude zdravější.

Není to zby(teč)ná chemie

Askorbat sodny nie je podľa mňa chémia v tom zlom slova zmysle. Je to v podstate jedna z minerálnych solí kyseliny L-askorbovej ak som to správne pochopil.


[quote="pid:59214, uid:826"]Není to zby(teč)ná chemie[/quote] Askorbat sodny nie je podľa mňa chémia v tom zlom slova zmysle. Je to v podstate jedna z minerálnych solí kyseliny L-askorbovej ak som to správne pochopil.

Askorbat sodny nie je podľa mňa chémia v tom zlom slova zmysle
je to neškodná látka, ale zbytočná... v dávke aby neovplyvnila chuť v podstate nič s farbou neurobí


[quote="pid:59220, uid:248"]Askorbat sodny nie je podľa mňa chémia v tom zlom slova zmysle[/quote] je to neškodná látka, ale zbytočná... v dávke aby neovplyvnila chuť v podstate nič s farbou neurobí

Osobne by som dal prednosť zdraviu pred dizajnom. Vykašľal by som sa na to, že to nebude mať krásnu farbu, ale skôr by som sa zameral na kvalitu receptu a chuť, lebo nie vždy sa šunka doma podarí tak, že chutí ako od profesionálneho údenára. Treba mať dobrý recept a vedieť ako na to.


Osobne mám radšej dusenú šunku ako údenú. Ale aj údené sú dobré. Neviem ako to robia, že je tá aróma údenia veľmi jemná. V domácej údiarni aj klobásky majú oveľa silnejší dymový puch. A to nehovorím už o údených oštiepkoch z koliby. Minule som okoštoval a skoro ma prekotilo. Chcelo by to také údenie, aby to páchlo od dymu len veľmi jemne, ako šunka z obchodu.


Osobne by som dal prednosť zdraviu pred dizajnom. Vykašľal by som sa na to, že to nebude mať krásnu farbu, ale skôr by som sa zameral na kvalitu receptu a chuť, lebo nie vždy sa šunka doma podarí tak, že chutí ako od profesionálneho údenára. Treba mať dobrý recept a vedieť ako na to. Osobne mám radšej dusenú šunku ako údenú. Ale aj údené sú dobré. Neviem ako to robia, že je tá aróma údenia veľmi jemná. V domácej údiarni aj klobásky majú oveľa silnejší dymový puch. A to nehovorím už o údených oštiepkoch z koliby. Minule som okoštoval a skoro ma prekotilo. Chcelo by to také údenie, aby to páchlo od dymu len veľmi jemne, ako šunka z obchodu.

@jardob najskor k tomu udeniu. Tam su rozhodujuce dve veci podla mna a podla toho co som zatial odsledoval je to:
Druh dreva a sposob udenia ci je to udenie pomale a udenina sa prevetrava a nasledne po udeni sa necha maso a syry niekolko dni "vyvetrat" alebo sa hned skvaci bali a konzumuje.

Co sa tyka zasalania masa ja robim solny nalev. Na 10 litrov vody davam 0,8-1 kg soli (presovskej) bobkovy list niekolko kuskov pretlaceneho cesnaku nove korenie a cierne korenie. Maso v naleve drzim 7-10 dni (podla toho ci su skor rebra alebo hrubsie kusy) nalev v polovici vzdy preistotu vymenim za novy. Okolo kosti napicham injekciou maso sa vzdy najskor pokazi od kosti. Takto to robim ja ale kazdy ma na to svoj sposob. Slaninu napriklad len potieram solou


@jardob najskor k tomu udeniu. Tam su rozhodujuce dve veci podla mna a podla toho co som zatial odsledoval je to: Druh dreva a sposob udenia ci je to udenie pomale a udenina sa prevetrava a nasledne po udeni sa necha maso a syry niekolko dni "vyvetrat" alebo sa hned skvaci bali a konzumuje. Co sa tyka zasalania masa ja robim solny nalev. Na 10 litrov vody davam 0,8-1 kg soli (presovskej) bobkovy list niekolko kuskov pretlaceneho cesnaku nove korenie a cierne korenie. Maso v naleve drzim 7-10 dni (podla toho ci su skor rebra alebo hrubsie kusy) nalev v polovici vzdy preistotu vymenim za novy. Okolo kosti napicham injekciou maso sa vzdy najskor pokazi od kosti. Takto to robim ja ale kazdy ma na to svoj sposob. Slaninu napriklad len potieram solou

Druh dreva a sposob udenia ci je to udenie pomale a udenina sa prevetrava a nasledne po udeni sa necha maso a syry niekolko dni "vyvetrat" alebo sa hned skvaci bali a konzumuje.

Áno, na tom určite záleží, ale veľmi rád by som niekedy videl, ako to robia priemyselne.
Musí v tom byť ešte niečo. Ako pri výrobe kečupu :-) ľudia vymýšľajú všelijaké recepty, ale žiadny domáci "kečup", čo som jedol, nechutil ako kečup, ale ako nejaký druh pretlaku. Originálnu kečupovú chuť musia vytvárať nejaké špeciálne koreniny, ale netuším aké.


[quote="pid:59322, uid:69"]Druh dreva a sposob udenia ci je to udenie pomale a udenina sa prevetrava a nasledne po udeni sa necha maso a syry niekolko dni "vyvetrat" alebo sa hned skvaci bali a konzumuje.[/quote] Áno, na tom určite záleží, ale veľmi rád by som niekedy videl, ako to robia priemyselne. Musí v tom byť ešte niečo. Ako pri výrobe kečupu :-) ľudia vymýšľajú všelijaké recepty, ale žiadny domáci "kečup", čo som jedol, nechutil ako kečup, ale ako nejaký druh pretlaku. Originálnu kečupovú chuť musia vytvárať nejaké špeciálne koreniny, ale netuším aké.

Originálnu kečupovú chuť musia vytvárať nejaké špeciálne koreniny, ale netuším aké.

Možná buď rád, že netušíš... :-)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ke%C4%8Dup
"... Průmyslově vyráběný kečup tvoří rajčatový protlak, koření a další přísady. Oproti tomu kečup vyráběný domácím způsobem obsahuje pouze rajčata, cibuli, cukr a koření. ..."


...a další přísady... ~ éčka?


[quote="pid:59329, uid:6"]Originálnu kečupovú chuť musia vytvárať nejaké špeciálne koreniny, ale netuším aké.[/quote] Možná buď rád, že netušíš... :-) https://cs.wikipedia.org/wiki/Ke%C4%8Dup "... Průmyslově vyráběný kečup tvoří rajčatový protlak, koření **a další přísady**. Oproti tomu kečup vyráběný domácím způsobem obsahuje **pouze** rajčata, cibuli, cukr a koření. ..." ...a další přísady... ~ éčka?

V domácej údiarni aj klobásky majú oveľa silnejší dymový
puch

Záleží na použitém dřevu (druh, vlhkost) a teplotě kouře.


[quote="pid:59318, uid:6"]V domácej údiarni aj klobásky majú oveľa silnejší dymový puch[/quote] Záleží na použitém dřevu (druh, vlhkost) a teplotě kouře.

https://www.udiarne.sk/o-udeni/nakladanie-a-udenie-masa/

Áno, na tom určite záleží, ale veľmi rád by som niekedy videl, ako to robia priemyselne.

Priemyselne?
Možno lepšie nevedieť. Hydinu kŕmia prifarbovanou zmeskou. Takto získajú vajíčka aj mäso ,,správnu" farbu.


Originálnu kečupovú chuť musia vytvárať nejaké špeciálne koreniny,

Farbivo sa vyrába z praženého hmyzu.
Ak chceš ,,špeciálne" koreniny, odporúčam stránku WIBERG.
https://www.wiberg.eu/de/suche?q=gewurze+&submit=
6216aeeb7795c
Zloženie:
Crystal prírodná soľ, korenie, cibuľa, paprika, rasca, ligurček, petržlen, koriander, cukor, rozmarín, paštrnák, majorán, cesnak, zázvor, dymová aróma
Myslím, že tá posledná ingrediencia Ťa zaujme najviac.


6216b151c3f75
Nie nadarmo niektorých kuchárov oslovujú zaslúženým titulom ,,chemik".
https://cs.wikipedia.org/wiki/Uzenina
https://cs.wikipedia.org/wiki/Barbecue


https://www.udiarne.sk/o-udeni/nakladanie-a-udenie-masa/ [quote="pid:59329, uid:6"]Áno, na tom určite záleží, ale veľmi rád by som niekedy videl, ako to robia priemyselne.[/quote] Priemyselne? Možno lepšie nevedieť. Hydinu kŕmia prifarbovanou zmeskou. Takto získajú vajíčka aj mäso ,,správnu" farbu. [quote="pid:59329, uid:6"]Originálnu kečupovú chuť musia vytvárať nejaké špeciálne koreniny,[/quote] Farbivo sa vyrába z praženého hmyzu. Ak chceš ,,špeciálne" koreniny, odporúčam stránku WIBERG. https://www.wiberg.eu/de/suche?q=gewurze+&submit= ![6216aeeb7795c](serve/attachment&path=6216aeeb7795c) Zloženie: Crystal prírodná soľ, korenie, cibuľa, paprika, rasca, ligurček, petržlen, koriander, cukor, rozmarín, paštrnák, majorán, cesnak, zázvor, dymová aróma **Myslím, že tá posledná ingrediencia Ťa zaujme najviac.** ![6216b151c3f75](serve/attachment&path=6216b151c3f75) Nie nadarmo niektorých kuchárov oslovujú zaslúženým titulom ,,chemik". https://cs.wikipedia.org/wiki/Uzenina https://cs.wikipedia.org/wiki/Barbecue

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Upravené 23. 2. 2022 o 23:37

Davam do pozornosti fcbkovu skupinu: sušené maso doma a snadno


v zalozke Subory/Files je mnozstvo receptov na domace susene maso.


Davam do pozornosti fcbkovu skupinu: [sušené maso doma a snadno](https://www.facebook.com/groups/878060469318005/) v zalozke Subory/Files je mnozstvo receptov na domace susene maso.

Moderator

Oproti tomu kečup vyráběný domácím způsobem obsahuje pouze rajčata, cibuli, cukr a koření.
U nás dáváme i kapii a pro barvu červenou řepu. Typickou chuť dodává hřebíček.


[quote="pid:59332, uid:240"]Oproti tomu kečup vyráběný domácím způsobem obsahuje pouze rajčata, cibuli, cukr a koření.[/quote]U nás dáváme i kapii a pro barvu červenou řepu. Typickou chuť dodává hřebíček.

U nás dáváme i kapii a pro barvu červenou řepu. Typickou chuť dodává hřebíček


u nás podobne. Ja používam tento recept, nie síce storočný, ale veľmi dobrý:
https://www.tinkinerecepty.sk/kecup-od-maminky/


Ešte taký poznatok oproti kupovanému, tento po otvorení, vydrží v chladničke max. 5 dni. Kupovaný kečup, viete koľko. Takze koľko tam je chémie, však?


[quote="pid:63191, uid:312"]U nás dáváme i kapii a pro barvu červenou řepu. Typickou chuť dodává hřebíček[/quote] u nás podobne. Ja používam tento recept, nie síce storočný, ale veľmi dobrý: https://www.tinkinerecepty.sk/kecup-od-maminky/ Ešte taký poznatok oproti kupovanému, tento po otvorení, vydrží v chladničke max. 5 dni. Kupovaný kečup, viete koľko. Takze koľko tam je chémie, však?
5.13k
39
22
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept