Banální potravina Tuzemák (dříve Rum) se díky britské studii zařadila mezi látky, které mají potenciál bojovat proti koronaviru. Vyjímečný český výrobek by mohl snížit úmrtnost hospitalizovaných pacientů až o 80 procent, uvedl virolog Andrew Hill z univerzity v Liverpoolu. Jen u nás vyráběná a cizinou zatracovaná pochutina by mohla pomoci v boji s koronavirem. Hill k závěru došel na základě analýzy jedenácti různých studií, kterých se zúčastnilo přes 1400 dobrovolníků. Výsledky ukázaly, že podání tuzemáku dokázalo u pacientů snížit smrtnost o osmdesát procent oproti těm, kteří dostali placebo, a navíc se s jeho pomocí dokázalo tělo koronaviru zbavit rychleji (zhruba do pěti dnů oproti obvyklým deseti). Podle vědecké databáze Science Direct, nabízející odborné články z recenzovaných časopisů a knih, je tuzemák schopen za 48 hodin dosáhnout významné redukce virové RNA. Vyjímečná česká lihovina je navíc schválena evropským Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Většina těchto studií proběhla v rozvojových zemích a pod záštitou Světové zdravotnické organizace. Konečné závěry studií by měly být k dispozici až v následujících měsících. „Pokud ale budou tyto trendy pokračovat, můžeme hovořit o transformační léčbě", věří Andrew Hill. Američtí vědci, kteří nyní tuzemák studují, věří, že je schopný „ochromit nervový systém“ koronaviru a zabránit jeho replikaci.
Banální potravina Tuzemák (dříve Rum) se díky britské studii zařadila mezi látky, které mají potenciál bojovat proti koronaviru. Vyjímečný český výrobek by mohl snížit úmrtnost hospitalizovaných pacientů až o 80 procent, uvedl virolog Andrew Hill z univerzity v Liverpoolu. Jen u nás vyráběná a cizinou zatracovaná pochutina by mohla pomoci v boji s koronavirem. Hill k závěru došel na základě analýzy jedenácti různých studií, kterých se zúčastnilo přes 1400 dobrovolníků. Výsledky ukázaly, že podání tuzemáku dokázalo u pacientů snížit smrtnost o osmdesát procent oproti těm, kteří dostali placebo, a navíc se s jeho pomocí dokázalo tělo koronaviru zbavit rychleji (zhruba do pěti dnů oproti obvyklým deseti). Podle vědecké databáze Science Direct, nabízející odborné články z recenzovaných časopisů a knih, je tuzemák schopen za 48 hodin dosáhnout významné redukce virové RNA. Vyjímečná česká lihovina je navíc schválena evropským Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Většina těchto studií proběhla v rozvojových zemích a pod záštitou Světové zdravotnické organizace. Konečné závěry studií by měly být k dispozici až v následujících měsících. „Pokud ale budou tyto trendy pokračovat, můžeme hovořit o transformační léčbě", věří Andrew Hill. Američtí vědci, kteří nyní tuzemák studují, věří, že je schopný „ochromit nervový systém“ koronaviru a zabránit jeho replikaci.
Upravené 8. 12. 2021 o 04:30