Zdravie a záhrada
Zahrada

Semenaření rajčat v šesti krocích
Rajčata jsou ideální plodinou pro první semenářské pokusy. Získání rajčatových semínek je technicky snadné a časově nenáročné. Investujte třicet minut svého času a následující tři roky nemusíte semena kupovat. Tady je návod.
1) Na semínka použijte jen plně vyzrálé plody
Plody na semínka mohou být klidně přezrálé.
2) Vypreparujte semínka z dužniny plodu
3) Nechejte semínka tři dny vykvasit
4) Odléváním vody oddělte semínka od zbytků dužniny
5) Propláchněte semena v cedníku a nechejte vysušit
6) Vysušená semena uložte na suché a chladné místo
https://www.potravinovezahrady.cz/semenareni-rajcat-v-sesti-krocich/


Semenaření rajčat v šesti krocích Rajčata jsou ideální plodinou pro první semenářské pokusy. Získání rajčatových semínek je technicky snadné a časově nenáročné. Investujte třicet minut svého času a následující tři roky nemusíte semena kupovat. Tady je návod. 1) Na semínka použijte jen plně vyzrálé plody Plody na semínka mohou být klidně přezrálé. 2) Vypreparujte semínka z dužniny plodu 3) Nechejte semínka tři dny vykvasit 4) Odléváním vody oddělte semínka od zbytků dužniny 5) Propláchněte semena v cedníku a nechejte vysušit 6) Vysušená semena uložte na suché a chladné místo https://www.potravinovezahrady.cz/semenareni-rajcat-v-sesti-krocich/

Gaštany aj ako prírodný prací gél. Vyberte si z najširšej ponuky gaštanových nápadov!
nielen na bolave nohy
https://www.zahrada.sk/magazine/gastany-aj-ako-prirodny-praci-gel-vyberte-si-z-najsirsej-ponuky-gastanovych-napadov/?fbclid=IwAR15dg6Ys-1h54eE88XYGmN2npcyzSIp5XLoUNEuqRe1dQTo_-Nlue1Wu8c
615a9d43427e4
**


Jedlé gaštany a ich liečivé účinky**
https://lepsiden.sk/gastany-jedle-recepty/


Pečené gaštany so zemiakmi


Narežte gaštany a pečte ich v rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút. Zatiaľ si pripravte zemiaky – ošúpte ich, prerežte na polovičky a zabaľte do tenších plátkov slaniny. Poukladajte na pekáč vymastený maslom – reznou stranou dolu. Osoľte a okoreňte.


Keď vyberiete gaštany z rúry upečené, dajte do nej pripravené zemiaky a pečte tak 25 minút. Zatiaľ nechajte gaštany vychladnúť a ošúpte ich. K upečeným zemiakom potom pridajte ošúpané gaštany a zalejte vývarom (ak ho nemáte, pripravte si ho z bujónu, deci stačí).


Potom ešte pečte zhruba 15 minút a podávajte s plátkami masla, ktoré sa na zemiakoch topia a celé to chutí úžasne!


**Gaštany aj ako prírodný prací gél. Vyberte si z najširšej ponuky gaštanových nápadov!** nielen na bolave nohy https://www.zahrada.sk/magazine/gastany-aj-ako-prirodny-praci-gel-vyberte-si-z-najsirsej-ponuky-gastanovych-napadov/?fbclid=IwAR15dg6Ys-1h54eE88XYGmN2npcyzSIp5XLoUNEuqRe1dQTo_-Nlue1Wu8c ![615a9d43427e4](serve/attachment&path=615a9d43427e4) ** Jedlé gaštany a ich liečivé účinky** https://lepsiden.sk/gastany-jedle-recepty/ Pečené gaštany so zemiakmi Narežte gaštany a pečte ich v rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút. Zatiaľ si pripravte zemiaky – ošúpte ich, prerežte na polovičky a zabaľte do tenších plátkov slaniny. Poukladajte na pekáč vymastený maslom – reznou stranou dolu. Osoľte a okoreňte. Keď vyberiete gaštany z rúry upečené, dajte do nej pripravené zemiaky a pečte tak 25 minút. Zatiaľ nechajte gaštany vychladnúť a ošúpte ich. K upečeným zemiakom potom pridajte ošúpané gaštany a zalejte vývarom (ak ho nemáte, pripravte si ho z bujónu, deci stačí). Potom ešte pečte zhruba 15 minút a podávajte s plátkami masla, ktoré sa na zemiakoch topia a celé to chutí úžasne!
Upravené 4. 10. 2021 o 08:22

Myslím si, že časom sa táto téma rozrastie a pre začiatočníkov záhradkárov dávam do pozornosti tento odkaz:
Čo s čím sadiť
alebo tento obrázok
61923b82e5af8


Zisťujem, že mať dobre rozvrhnutú záhradku je veľmi podstatné. My sme tento rok spravili chybu keď sme za cesnak kde nám ostalo kúsok miesta dali hrach. Z hrachu nič nebolo.


Myslím si, že časom sa táto téma rozrastie a pre začiatočníkov záhradkárov dávam do pozornosti tento odkaz: [Čo s čím sadiť](https://domadoma.sk/co-s-cim-sadit/) alebo tento obrázok ![61923b82e5af8](serve/attachment&path=61923b82e5af8) Zisťujem, že mať dobre rozvrhnutú záhradku je veľmi podstatné. My sme tento rok spravili chybu keď sme za cesnak kde nám ostalo kúsok miesta dali hrach. Z hrachu nič nebolo.

Tymián


Čaj z tymiánu
Asi ½ až 1 lžíci řezané nati spaříme přibližně v ½ litru vody po dobu deseti minut, ale ne déle, protože by se vyluhovaly i třísloviny.
https://vitalplus.org/kouzelna-moc-rostlin-tymian-je-penicilin-chudych/?gclid=EAIaIQobChMI_87R2rer9AIV1uh3Ch2nCwbuEAAYASAAEgLRgfD_BwE


Tymián ------ **Čaj z tymiánu** Asi ½ až 1 lžíci řezané nati spaříme přibližně v ½ litru vody po dobu deseti minut, ale ne déle, protože by se vyluhovaly i třísloviny. https://vitalplus.org/kouzelna-moc-rostlin-tymian-je-penicilin-chudych/?gclid=EAIaIQobChMI_87R2rer9AIV1uh3Ch2nCwbuEAAYASAAEgLRgfD_BwE

Pečené gaštany so zemiakmi

U toho receptu by mělo být upozornění, že:


  • kaštany při pečení "střílejí" - tj. bouchne vám celý kaštan jako malá bomba. Kaštany musí být před vložením do trouby nařezané - aby měla kam unikat pára.
  • se jedná o kaštany jedlé - tedy ne ty, co jsou třeba na obrázku v lavoru s nohama. Není kaštan jako kaštan.

A přidám ještě svou radu:
Pokud má kdo problémy se zády nebo klouby a dělá mu dobře teplo, doporučuju hřejivou náplast z kaštanů. Prodává se v lékárně a je jedna z mála, co konkrétně mně opravdu zabírá.


[quote="pid:35805, uid:78"]Pečené gaštany so zemiakmi[/quote] U toho receptu by mělo být upozornění, že: - kaštany při pečení "střílejí" - tj. bouchne vám celý kaštan jako malá bomba. Kaštany musí být před vložením do trouby nařezané - aby měla kam unikat pára. - se jedná o kaštany jedlé - tedy ne ty, co jsou třeba na obrázku v lavoru s nohama. Není kaštan jako kaštan. A přidám ještě svou radu: Pokud má kdo problémy se zády nebo klouby a dělá mu dobře teplo, doporučuju hřejivou náplast z kaštanů. Prodává se v lékárně a je jedna z mála, co konkrétně mně opravdu zabírá.

Jídlo by mělo vznikat v regionu, nebo ve státě, ve kterém žijeme


https://www.kupredudominulosti.cz/lokoc-radim-2d-jidlo-by-melo-vznikat-v-regionu-nebo-ve-state-ve-kterem-zijeme/
„Většina lidí má dnes svou zahradu v supermarketu, a z našich zahrad začaly mizet pestré odrůdy, které se nepěstovaly jen na stůl, ale pro moštování, sušení, zavařování anebo pálení. Lidé na…


Radim Lokoč 1. díl: Vedle možnosti koupit si ovoce je důležité neztratit dovednost si jej vypěstovat sami
https://www.kupredudominulosti.cz/lokoc-radim-1d-vedle-moznosti-koupit-si-ovoce-je-dulezite-neztratit-dovednost-si-jej-vypestovat-sami/


V Talmudu se praví: „Zachráníš-li jednoho člověka, jako bys zachránil svět.“ Je s podivem, a občas o tom mluvíme také v našem pořadu, kolik lidí se domnívá, že zachraňuje celý…


Příroda Bohumír Janský 2. díl: Klíčem k řešení problémů s vodou je zemědělství, jež spotřebuje 75 procent veškeré vody světa. Průmysl 20 procent. A pouhých 5 procent je pitná voda
https://www.kupredudominulosti.cz/jansky-bohumir-2d-klicem-k-reseni-problemu-s-vodou-je-zemedelstvi-jez-spotrebuje-75-procent-veskere-vody-sveta-prumysl-20-procent-a-pouhych-5-procent-je-pitna-voda/
všechny témy kategorie Priroda :
https://www.kupredudominulosti.cz/category/priroda/


Jídlo by mělo vznikat v regionu, nebo ve státě, ve kterém žijeme ---------------------------------------------------------------- https://www.kupredudominulosti.cz/lokoc-radim-2d-jidlo-by-melo-vznikat-v-regionu-nebo-ve-state-ve-kterem-zijeme/ „Většina lidí má dnes svou zahradu v supermarketu, a z našich zahrad začaly mizet pestré odrůdy, které se nepěstovaly jen na stůl, ale pro moštování, sušení, zavařování anebo pálení. Lidé na… Radim Lokoč 1. díl: **Vedle možnosti koupit si ovoce je důležité neztratit dovednost si jej vypěstovat sami** https://www.kupredudominulosti.cz/lokoc-radim-1d-vedle-moznosti-koupit-si-ovoce-je-dulezite-neztratit-dovednost-si-jej-vypestovat-sami/ V Talmudu se praví: „Zachráníš-li jednoho člověka, jako bys zachránil svět.“ Je s podivem, a občas o tom mluvíme také v našem pořadu, kolik lidí se domnívá, že zachraňuje celý… Příroda Bohumír Janský 2. díl: Klíčem k řešení problémů s vodou je zemědělství, jež spotřebuje 75 procent veškeré vody světa. Průmysl 20 procent. A pouhých 5 procent je pitná voda https://www.kupredudominulosti.cz/jansky-bohumir-2d-klicem-k-reseni-problemu-s-vodou-je-zemedelstvi-jez-spotrebuje-75-procent-veskere-vody-sveta-prumysl-20-procent-a-pouhych-5-procent-je-pitna-voda/ **všechny témy kategorie Priroda :** https://www.kupredudominulosti.cz/category/priroda/

Borovice


Sběr - pupeny, výhonky a jehličí
Sbíráme pupeny, mladé výhonky i jehličí. Hlavně výhonky z tohoto jehličnatého stromu mají nejsilnější léčivé účinky. Mají velký obsah silice, vitamin C, karoten a další antioxidační látky a minerály, které posilují obranyschopnost (imunitu) organismu a zároveň jej očišťují (detoxikace).
Ideální doba na sběr je KVĚTEN.
V tu dobu jsou větve borovic hojně obsypány novými, ještě světle zelenými výhonky.
Účinky na lidské zdraví:
Angína, dna, choroby dýchacích cest a nemoci plic (bronchitida, kašel - usnadňuje odkašlávání), choroby ledvin a močového ústrojí
(kameny a písek - rozpouští je), revmatismus, záněty horních cest dýchacích (působí protizánětlivé).
Zevně (koupele): Choroby kožní (ekzémy, vyrážky, prokrvení pokožky), rozšíření cév.
Účinky rostliny:
• únava
• nespavost
• bolest svalů
• úzkosti a deprese
• zánět - léčba zánětu obecně
• angína
• dna (arthritis uratica)
• kašel
• zahlenění
• zánět dýchacích cest - bronchitida (zánět průdušek), pneumonie (zápal plic)
• nemoci ledvin
• nemoci močového ústrojí (zánět močových cest, močový písek, močové kameny) - nepoužívat při zánětu ledvin s ledvinovým selháváním
• revma, revmatismus, revmatoidní artrititda
• zlepšení prokrvení pokožky, léčba otoku a zánětu lokálně na kůži
• močopudný účinek


Léčebná charakteristika:
Antiflogistikum (protizánětlivý účinek), antirevmatikum (proti revmatu), antiseptikum (desinfikuje), dekongescens (léčba zduření sliznic), dermatikum (léčba kožních onemocnění), derivans (zlepšení prokrvení pokožky, léčba otoku a zánětu lokálně na kůži), diuretikum (močopudný účinek), expektorans (rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání).


Aplikační formy:
• Odvar: 5 g pupenů, 300 ml voda, var. 2 min., luhovat 45 min., 80 ml (děti 40 ml) 5x denně.
• Borovicový olej - použití a dávkování dle výrobce. Využívá se na bronchitidu, revmatismus, kožní choroby.
• Inhalace: Odvar, inhaluje se max 15 minut, 2x denně.


Užívání borovice v těhotenství, při kojení a u dětí
Nesmí užívat děti do 12 let, těhotné a kojící ženy!


Dlouhodobé užívání, kontraindikace, nežádoucí účinky
• Neužívat dlouhodobě (max. 30 dnů, potom je nutná min. 60 dnů přestávka v užívání). Důvodem je velký obsah dráždivých terpenů.
• Nemocní se zánětlivým onemocněním ledvin, jater nebo trávicího ústrojí, by neměli drogu užívat, neboť tyto orgány mohou být podrážděny a v některých případech i poškozeny působením některých obsažených látek.


RECEPTURY
Borovicový sirup - recept
Světle zelené výhonky upěchujte uzavíratelné nádoby ve vrstvách. Jednotlivé vrstvy výhonků prosypávejte třtinovým cukrem. Sklenici potom překryjte papírovým ubrouskem, zagumičkujte, uložte ji na teplé místo a nechejte výhonky louhovat zhruba 2-3 týdny. Po uplynutí doby vzniklý sirup slijte do čistých lahviček a skladujte v lednici. Výborně vám poslouží na podzim a v zimě během chřipkových období. Při nachlazení užívejte třikrát denně jednu lžíci. Nebo jej můžete přimíchat i do vlažného čaje.
Čaj z borovicových pupenů, výhonků i přímo jehličí
Menší hrstku borovičí zalijte 300 ml vroucí vody a nechejte zakryté patnáct minut louhovat. V případě nemoci je vhodné čaj popíjet dvakrát denně.
Borovicový čaj má velice zajímavou chuť. Jako první z něj ucítíte svěžest a hned vzápětí se rozvine zvláštní, ale velice příjemná, lehce medová sladkost. Jeho chuť se asi nedá k ničemu přirovnat. To prostě musíte ochutnat sami .
pije se maximálne 30 dnů a pak 60dnů pauza (múžete pít jiný čaj)
https://www.rehabilitace.info/zajimavosti/caj-z-borovicoveho-jehlici-kdy-ho-pit-a-na-co-je-dobry/
Čaj z borovice je taktéž vhodný pro dny, kdy jste bez nálady a energie nebo pro detoxikační či antiparazitické kúry. Borovice by však stejně jako většina bylin neměla být užívána dlouhodobě, protože obsažené terpeny mohou na některé citlivější jedince působit dráždivě.


Borovicový čaj obsahuje až 8× více vitamínu C než pomeranče
ejrozšířenějším druhem na našem území je dnes každopádně smrk, po kterém následuje borovice lesní, jejíž zastoupení v lesních porostech činí cca 10 %. Pokud byste ovšem chtěli využít jehličí, může pocházet z jakéhokoli druhu borovice a vlastně i dalších jehličnanů.
Čaj z jehličí borovice


Borovicový čaj si je možné připravit opravdu snadno. Stačí si odskočit do lesa pro jehličí borovice, které by mělo být mladé a čerstvé. Pak už vám vlastně stačí jen horká voda, kterou zalijete malou hrst jehličí a necháte zhruba čtyři minuty louhovat.
https://www.jimeto.cz/borovicovy-caj/
Borovicová koupel - příprava a účinky
Koupele jsou velice vhodnou formou aplikace a kdysi bývaly vyhlášenou procedurou řady světoznámých lázní. 5 polévkových lžic čerstvých nebo usušených borových pupenů se povaří 2 minuty v 1 litru vody a potom se směs nechá 1/2 hodiny vyluhovat. Nakonec se přecedí a přidá se do koupele. Vyluhované pupeny se mohou ještě nasypat do plátěného sáčku a přidat do koupele, aby se z nich uvolnilo co nejvíce léčivých látek. Koupel by neměla trvat déle než 10 minut. Velice účinné jsou také 1/4 hodinové lokální koupele nohou a rukou, mezi kterými je ovšem třeba dodržovat alespoň 10 minutovou přestávku.
Borovicové víno
Římani, a především Řekové mísili víno s borovou pryskyřicí. V Řecku tento zvyk přetrvává dodnes. Předpokládá se, že tato úprava má podobný antibiotický efekt jako smolení sudů používaných k uskladnění vína nebo pitné vody.
Čaj z borovicových šišek na zánět močového měchýře, záněty ledvin i nachlazení
Potřebujeme: 2 tlučené borovicové šišky, 3 dl vroucí vody
Postup: Šišky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat.
Potom přecedíme a čaj vypijeme. Šiškový čaj doporučuji popíjet 2× denně po dobu týdne.
Borovicový likér při stresu a dlouhodobém vypětí
Potřebujeme: 1 lžíci borovicového jehličí, 2 nadrcené borovicové šišky, špetku skořice, 5 tlučených hřebíčků, 2 tlučené badyány, 0,5 litru kvalitní ovocné pálenky
Postup: Ingredience přelijeme pálenkou a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po té přecedíme, vzniklý likér nalijeme do sklenice a uschováváme v lednici. Tento přípravek užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku.
Borovicové víno na posílení organismu
Do litrové lahve vložíme do pětiny výšky najemno nasekané borovicové jehličí a zalijeme jej kvalitním červeným vínem, nejlépe v bio kvalitě. Jehličí musí být ponořené. Vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nesmíme zapomenout denně důkladně protřepávat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, nalijeme do čisté skleněné nádoby a uschováváme v temnu a chladnu. Tento přípravek užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku po dobu 30 dnů.
Borovicová koupel při neklidu, bolestech kloubů či celkovém oslabení
Potřebujeme: 3 hrsti borovicového jehličí, 3 litry vroucí vody
Postup: Jehličí přelijeme vroucí vodou a vše necháme 60 minut louhovat. Pak přecedíme, hotový čaj nalijeme do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut. Pro zesílení účinku koupele si můžeme dopřát dvacetiminutovou relaxaci. Tuto proceduru opakujeme 4 dny po sobě.
Masážní olej z borovice na kožní neduhy (ekzémy, lupénku, mykózy)
Potřebujeme: 3 lžíce borovicového jehličí, 3 dl panenského olivového oleje
Postup: Jehličí zalijeme olejem a vše necháme 14 dní na klidném místě macerovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Olejem promazáváme ložiska.
Borovicová mazání na bolavé klouby a svaly
Potřebujeme: 3 lžíce jehličí z borovice, 0,5 litru ovocné pálenky
Postup: Jehličí zalijeme pálenkou a vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Poté přecedíme a vzniklým mazáním ošetřujeme bolavé partie.
Mazání na mykózy
Potřebujeme: 1 lžíci borovicového jehličí, 1 lžičku skořice, 4 tlučené hřebíčky, 2 tlučené badyány, 3 dl 60% lihu
Postup: Přísady smícháme a zalijeme lihem, vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Pak přecedíme a vzniklé mazání 3× denně po dobu 20 dní aplikujeme na místa postižená plísněmi, neoplachujeme.
61d92be80a9e4
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/stromy/1775-borovice-ucinky-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pro-zdravi-davkovani


Borovice -------- Sběr - pupeny, výhonky a jehličí Sbíráme pupeny, mladé výhonky i jehličí. Hlavně výhonky z tohoto jehličnatého stromu mají nejsilnější léčivé účinky. Mají velký obsah silice, vitamin C, karoten a další antioxidační látky a minerály, které posilují obranyschopnost (imunitu) organismu a zároveň jej očišťují (detoxikace). Ideální doba na sběr je KVĚTEN. V tu dobu jsou větve borovic hojně obsypány novými, ještě světle zelenými výhonky. Účinky na lidské zdraví: Angína, dna, choroby dýchacích cest a nemoci plic (bronchitida, kašel - usnadňuje odkašlávání), choroby ledvin a močového ústrojí (kameny a písek - rozpouští je), revmatismus, záněty horních cest dýchacích (působí protizánětlivé). Zevně (koupele): Choroby kožní (ekzémy, vyrážky, prokrvení pokožky), rozšíření cév. Účinky rostliny: • únava • nespavost • bolest svalů • úzkosti a deprese • zánět - léčba zánětu obecně • angína • dna (arthritis uratica) • kašel • zahlenění • zánět dýchacích cest - bronchitida (zánět průdušek), pneumonie (zápal plic) • nemoci ledvin • nemoci močového ústrojí (zánět močových cest, močový písek, močové kameny) - nepoužívat při zánětu ledvin s ledvinovým selháváním • revma, revmatismus, revmatoidní artrititda • zlepšení prokrvení pokožky, léčba otoku a zánětu lokálně na kůži • močopudný účinek   Léčebná charakteristika: Antiflogistikum (protizánětlivý účinek), antirevmatikum (proti revmatu), antiseptikum (desinfikuje), dekongescens (léčba zduření sliznic), dermatikum (léčba kožních onemocnění), derivans (zlepšení prokrvení pokožky, léčba otoku a zánětu lokálně na kůži), diuretikum (močopudný účinek), expektorans (rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání). Aplikační formy: • Odvar: 5 g pupenů, 300 ml voda, var. 2 min., luhovat 45 min., 80 ml (děti 40 ml) 5x denně. • Borovicový olej - použití a dávkování dle výrobce. Využívá se na bronchitidu, revmatismus, kožní choroby. • Inhalace: Odvar, inhaluje se max 15 minut, 2x denně. Užívání borovice v těhotenství, při kojení a u dětí Nesmí užívat děti do 12 let, těhotné a kojící ženy! Dlouhodobé užívání, kontraindikace, nežádoucí účinky • Neužívat dlouhodobě (max. 30 dnů, potom je nutná min. 60 dnů přestávka v užívání). Důvodem je velký obsah dráždivých terpenů. • Nemocní se zánětlivým onemocněním ledvin, jater nebo trávicího ústrojí, by neměli drogu užívat, neboť tyto orgány mohou být podrážděny a v některých případech i poškozeny působením některých obsažených látek.   RECEPTURY Borovicový sirup - recept Světle zelené výhonky upěchujte uzavíratelné nádoby ve vrstvách. Jednotlivé vrstvy výhonků prosypávejte třtinovým cukrem. Sklenici potom překryjte papírovým ubrouskem, zagumičkujte, uložte ji na teplé místo a nechejte výhonky louhovat zhruba 2-3 týdny. Po uplynutí doby vzniklý sirup slijte do čistých lahviček a skladujte v lednici. Výborně vám poslouží na podzim a v zimě během chřipkových období. Při nachlazení užívejte třikrát denně jednu lžíci. Nebo jej můžete přimíchat i do vlažného čaje. **Čaj z borovicových pupenů, výhonků i přímo jehličí** Menší hrstku borovičí zalijte 300 ml vroucí vody a nechejte zakryté patnáct minut louhovat. V případě nemoci je vhodné čaj popíjet dvakrát denně. **Borovicový čaj** má velice zajímavou chuť. Jako první z něj ucítíte svěžest a hned vzápětí se rozvine zvláštní, ale velice příjemná, lehce medová sladkost. Jeho chuť se asi nedá k ničemu přirovnat. To prostě musíte ochutnat sami . pije se maximálne 30 dnů a pak 60dnů pauza (múžete pít jiný čaj) https://www.rehabilitace.info/zajimavosti/caj-z-borovicoveho-jehlici-kdy-ho-pit-a-na-co-je-dobry/ **Čaj z borovice je taktéž vhodný pro dny, kdy jste bez nálady a energie** nebo pro detoxikační či antiparazitické kúry. Borovice by však stejně jako většina bylin neměla být užívána dlouhodobě, protože obsažené terpeny mohou na některé citlivější jedince působit dráždivě. **Borovicový čaj obsahuje až 8× více vitamínu C než pomeranče** ejrozšířenějším druhem na našem území je dnes každopádně smrk, po kterém následuje borovice lesní, jejíž zastoupení v lesních porostech činí cca 10 %. Pokud byste ovšem chtěli využít jehličí, může pocházet z jakéhokoli druhu borovice a vlastně i dalších jehličnanů. Čaj z jehličí borovice Borovicový čaj si je možné připravit opravdu snadno. Stačí si odskočit do lesa pro jehličí borovice, které by mělo být mladé a čerstvé. Pak už vám vlastně stačí jen horká voda, kterou zalijete malou hrst jehličí a necháte zhruba čtyři minuty louhovat. https://www.jimeto.cz/borovicovy-caj/ **Borovicová koupel** - příprava a účinky Koupele jsou velice vhodnou formou aplikace a kdysi bývaly vyhlášenou procedurou řady světoznámých lázní. 5 polévkových lžic čerstvých nebo usušených borových pupenů se povaří 2 minuty v 1 litru vody a potom se směs nechá 1/2 hodiny vyluhovat. Nakonec se přecedí a přidá se do koupele. Vyluhované pupeny se mohou ještě nasypat do plátěného sáčku a přidat do koupele, aby se z nich uvolnilo co nejvíce léčivých látek. Koupel by neměla trvat déle než 10 minut. Velice účinné jsou také 1/4 hodinové lokální koupele nohou a rukou, mezi kterými je ovšem třeba dodržovat alespoň 10 minutovou přestávku. Borovicové víno **Římani, a především Řekové mísili víno s borovou pryskyřicí**. V Řecku tento zvyk přetrvává dodnes. Předpokládá se, že tato úprava má podobný antibiotický efekt jako smolení sudů používaných k uskladnění vína nebo pitné vody. **Čaj z borovicových šišek** na zánět močového měchýře, záněty ledvin i nachlazení Potřebujeme: 2 tlučené borovicové šišky, 3 dl vroucí vody Postup: Šišky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a čaj vypijeme. Šiškový čaj doporučuji popíjet 2× denně po dobu týdne. **Borovicový likér** při stresu a dlouhodobém vypětí Potřebujeme: 1 lžíci borovicového jehličí, 2 nadrcené borovicové šišky, špetku skořice, 5 tlučených hřebíčků, 2 tlučené badyány, 0,5 litru kvalitní ovocné pálenky Postup: Ingredience přelijeme pálenkou a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po té přecedíme, vzniklý likér nalijeme do sklenice a uschováváme v lednici. Tento přípravek užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku. **Borovicové víno** na posílení organismu Do litrové lahve vložíme do pětiny výšky najemno nasekané borovicové jehličí a zalijeme jej kvalitním červeným vínem, nejlépe v bio kvalitě. Jehličí musí být ponořené. Vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nesmíme zapomenout denně důkladně protřepávat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, nalijeme do čisté skleněné nádoby a uschováváme v temnu a chladnu. Tento přípravek užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku po dobu 30 dnů. **Borovicová koupel** při neklidu, bolestech kloubů či celkovém oslabení Potřebujeme: 3 hrsti borovicového jehličí, 3 litry vroucí vody Postup: Jehličí přelijeme vroucí vodou a vše necháme 60 minut louhovat. Pak přecedíme, hotový čaj nalijeme do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut. Pro zesílení účinku koupele si můžeme dopřát dvacetiminutovou relaxaci. Tuto proceduru opakujeme 4 dny po sobě. Masážní olej z borovice na kožní neduhy (ekzémy, lupénku, mykózy) Potřebujeme: 3 lžíce borovicového jehličí, 3 dl panenského olivového oleje Postup: Jehličí zalijeme olejem a vše necháme 14 dní na klidném místě macerovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Olejem promazáváme ložiska. Borovicová mazání na bolavé klouby a svaly Potřebujeme: 3 lžíce jehličí z borovice, 0,5 litru ovocné pálenky Postup: Jehličí zalijeme pálenkou a vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Poté přecedíme a vzniklým mazáním ošetřujeme bolavé partie. Mazání na mykózy Potřebujeme: 1 lžíci borovicového jehličí, 1 lžičku skořice, 4 tlučené hřebíčky, 2 tlučené badyány, 3 dl 60% lihu Postup: Přísady smícháme a zalijeme lihem, vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme. Pak přecedíme a vzniklé mazání 3× denně po dobu 20 dní aplikujeme na místa postižená plísněmi, neoplachujeme. ![61d92be80a9e4](serve/attachment&path=61d92be80a9e4) https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/stromy/1775-borovice-ucinky-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pro-zdravi-davkovani
Upravené 10. 1. 2022 o 09:50

Pampeliška - púpava


zbierame : kvet , listy , koreň
61da9852cb4a0


Súčasný vedecký výskum ale navyše ukazuje, že extrakt z púpavy by mohol byť vynikajúcou alternatívou pre liečbu rakoviny, ktorá odoláva chemoterapií. Listy púpav obsahujú veľmi dôležité vitamíny a minerály, napríklad vitamín B6, tiamín, riboflavín, vitamín C, železo, vápnik, draslík, kyselinu listovú, horčík alebo mangán.


Už len malé množstvo listov pokryje našu odporúčanú dennú dávku vitamínu K alebo A. Ich ďalšie zložky zo skupiny flavonoidov (napr. zeaxantín alebo cryptoxanthin) majú priamo liečebné účinky. Zeaxanthin pomáha chrániť očnú sietnicu proti UV žiareniu, cryptoxanthin zase pôsobí v tele proti bujneniu rakovinových buniek v ústach alebo v pľúcach. O púpave je známe, žezlepšuje trávenie, látkovú výmenu, je močopudná, podporuje funkciu žlčníka
a pečene. Zbiera sa hlavne koreň, menej často koreň s vňaťou alebo len listy.
V niektorých krajinách, najmä Francúzsku, je dôležitou šalátovú zeleninou.


Užíva sa v ľudovom liečiteľstve pri pečeňových ťažkostiach a reumatizme.
Má mierne žlčopudné účinky. Pôsobí pozitívne na metabolizmus a aj pri ochorení cukrovkou. Výborná je tiež pri chronickej únave. Pôsobí proti degradácii kostí a chrupaviek.
A pomáha vyvolať menštruáciu.


Koreň púpavy


Nečakané liečivé účinky púpavyNa liečebné účely sa väčšinou zbiera koreň. Najlepšie urobíte, keď naň vyrazíte v skorú jar. Ešte pred rozkvetom. Dôležité je riadne usušenie
(aby koreň neplesnivel) a uloženie do vhodných nádob . . .


Púpavový čaj
Potrebujeme: sušený koreň alebo čerstvé listy púpavy, ¼ l vody
Čaj z koreňa púpavy pripravíme tak, že 2 lyžičky nadrobno rezaného sušeného koreňa prelejeme štvrť litrom vriacej vody a necháme štvrť hodiny lúhovať

Púpavový med


Potrebujeme: 400 kvietkov púpav, 2 celé umyté chemicky neošetrené citróny,
2 kg práškového cukru


Umyté púpavové kvety vložíme do väčšieho hrnca (4 litre) a prelejeme ich 2 litrami vody. Potom privedieme k varu a varíme 15 minút. Všetko necháme do 2.dňa vylúhovať. Druhý deň kvety pretlačíme najlepšie cez čisté plátno. Do získanej tekutiny pridáme na kolieska nakrájaný citrón zbavený kôstok a cukor. Privedieme k varu za občasného miešania novou vareškou. Necháme vychladnúť a opäť privedieme do varu tak dlho, dokiaľ nie je med dostatočne hustý. Horúci med plníme do pohárov, uzatvoríme a obrátime. Podobným spôsobom môžete pripraviť sirup alebo med z ľubovníka, skorocelu, lipy, čiernej bazy a podobne.

Polievka zo zeleniny
, kvaky (Tuřín) a púpavových listov


1 stredná mrkva, malý petržlen, koliesko zeleru, malú kvaku, 1 koreň púpavy, olej, soľ, osolené vločky, na ozdobu pažítku, toasty z tmavého chleba


Očistíme koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen, kvaka) a koreň púpavy.
Nakrájame ich na jemné rezance a opražíme ich v hrnci na troche vody a oleja. Potom dolejeme vodu a necháme povariť. Solíme až na koniec po uvarení, aby koreň nezhorkol! Vedľajšiu panvicu vymastíme zľahka olejom a opražíme osolené vločky. Uvarenú polievku dosolíme a nalejeme do tanierov. Opražené vločky zmiešame s najemno nakrájanými púpavovými listami a pažítkou, ktoré pridávame do polievky. Namiesto vločiek môžeme použiť osmažený tmavý chlieb.
https://www.dobrarada.sk/clanok/necakane-liecive-ucinky-pupavy.html


Pampeliška - púpava ------------------- zbierame :** kvet , listy , koreň** ![61da9852cb4a0](serve/attachment&path=61da9852cb4a0) Súčasný vedecký výskum ale navyše ukazuje, že extrakt z púpavy by mohol byť vynikajúcou alternatívou pre liečbu rakoviny, ktorá odoláva chemoterapií. Listy púpav obsahujú veľmi dôležité vitamíny a minerály, napríklad vitamín B6, tiamín, riboflavín, vitamín C, železo, vápnik, draslík, kyselinu listovú, horčík alebo mangán. Už len malé množstvo listov pokryje našu odporúčanú dennú dávku vitamínu K alebo A. Ich ďalšie zložky zo skupiny flavonoidov (napr. zeaxantín alebo cryptoxanthin) majú priamo liečebné účinky. Zeaxanthin pomáha chrániť očnú sietnicu proti UV žiareniu, cryptoxanthin zase pôsobí v tele proti bujneniu rakovinových buniek v ústach alebo v pľúcach. O púpave je známe, žezlepšuje trávenie, látkovú výmenu, je močopudná, podporuje funkciu žlčníka a pečene. Zbiera sa hlavne koreň, menej často koreň s vňaťou alebo len listy. V niektorých krajinách, najmä Francúzsku, je dôležitou šalátovú zeleninou. Užíva sa v ľudovom liečiteľstve pri pečeňových ťažkostiach a reumatizme. Má mierne žlčopudné účinky. Pôsobí pozitívne na metabolizmus a aj pri ochorení cukrovkou. Výborná je tiež pri chronickej únave. Pôsobí proti degradácii kostí a chrupaviek. A pomáha vyvolať menštruáciu. **Koreň púpavy** Nečakané liečivé účinky púpavyNa liečebné účely sa väčšinou zbiera koreň. Najlepšie urobíte, keď naň vyrazíte v skorú jar. Ešte pred rozkvetom. Dôležité je riadne usušenie (aby koreň neplesnivel) a uloženie do vhodných nádob . . . **Púpavový čaj** Potrebujeme: sušený koreň alebo čerstvé listy púpavy, ¼ l vody Čaj z koreňa púpavy pripravíme tak, že 2 lyžičky nadrobno rezaného sušeného koreňa prelejeme štvrť litrom vriacej vody a necháme štvrť hodiny lúhovať ** Púpavový med** Potrebujeme: 400 kvietkov púpav, 2 celé umyté chemicky neošetrené citróny, 2 kg práškového cukru Umyté púpavové kvety vložíme do väčšieho hrnca (4 litre) a prelejeme ich 2 litrami vody. Potom privedieme k varu a varíme 15 minút. Všetko necháme do 2.dňa vylúhovať. Druhý deň kvety pretlačíme najlepšie cez čisté plátno. Do získanej tekutiny pridáme na kolieska nakrájaný citrón zbavený kôstok a cukor. Privedieme k varu za občasného miešania novou vareškou. Necháme vychladnúť a opäť privedieme do varu tak dlho, dokiaľ nie je med dostatočne hustý. Horúci med plníme do pohárov, uzatvoríme a obrátime. Podobným spôsobom môžete pripraviť sirup alebo med z ľubovníka, skorocelu, lipy, čiernej bazy a podobne. ** Polievka zo zeleniny**, kvaky (Tuřín) a púpavových listov 1 stredná mrkva, malý petržlen, koliesko zeleru, malú kvaku, 1 koreň púpavy, olej, soľ, osolené vločky, na ozdobu pažítku, toasty z tmavého chleba Očistíme koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen, kvaka) a koreň púpavy. Nakrájame ich na jemné rezance a opražíme ich v hrnci na troche vody a oleja. Potom dolejeme vodu a necháme povariť. Solíme až na koniec po uvarení, aby koreň nezhorkol! Vedľajšiu panvicu vymastíme zľahka olejom a opražíme osolené vločky. Uvarenú polievku dosolíme a nalejeme do tanierov. Opražené vločky zmiešame s najemno nakrájanými púpavovými listami a pažítkou, ktoré pridávame do polievky. Namiesto vločiek môžeme použiť osmažený tmavý chlieb. https://www.dobrarada.sk/clanok/necakane-liecive-ucinky-pupavy.html

Zemiaky (brambory) pestovane v slame ci sene.


Zdravim. Uz treti rok sa chystam sadit zemiaky do slamy. Mam s tym dobre skusenosti. Vychadzal som z tohto videa https://www.youtube.com/watch?v=zhKVqovszqI


Vyhody su nasledujuce:


  1. mozete pouzit akykolvek pozemok. Najlepsie zaburinene pole, ktore chcete zbavit buriny. Dalsi rok to posunut dalej a odburinenu cast po zemiakoch vysadit zeleninou. Zaorana slama z pestovania obohati podu o humus.
  2. prakticky bezudrzbovost pestovania. Netreba okopavat, ohrebavat. Mozu tam priletiet mandulinky, ale z nejakeho dovodu ich tam vela nebyva. Odstranoval som ich rucne.
  3. zemiaky su pekne oble bez vyrastkov, lebo im nic neobmedzuje rast. Dobre sa skladuju aj supu. Nemaju po sebe ani bodky ci fliacky.
  4. lahko sa zbieraju, vidte video hore. Tie co som pri zbere nenasiel prezili pekne cerstve az do jari.
  5. Vsimol som si, ze poda pod slamou je stale mokra aj ked bolo dlho sucho. Naopak vrch slamy bol vzdy suchy, voda po dazdi rychlo prepadla dole cez stebla a vrch vyschol. To brani plesniam preniknut nizsie a ani tam neklicia ziadne naletove buriny. Vlhka zem podporuju mikroorganizmy aj dazdovky (zizaly), ktore zozeru kliciace buriny.
  6. Nestriekal som proti burine ani plesni ani mandulinkam a ani som nepouzival ziadne hnojivo.
  7. Stalo sa, ze nejaka velmi silna burina s mohutnou stonkou slamu prerastla, ale dala sa velmi lahko vytiahnut, kedze je zem pod slamou stale vlhka. Staci ju nechat na povrchu, kde vyschne.

Nevyhody:

  1. pod slamou sa dobre dari slimakom (plzom). S nimi si ale poradili sliepky co som tam po zbere pustil. Cast vajicok tam urcite ostala. Niektore hluzy boli ohlodane od slimakov aj od hrabosov.
  2. treba pouzit pomerne vela slamy, alebo sena. Kludne aj 50 cm vrstvu. Ta si casom sadne na polovicu. Ak je vrstva tenka mozu hluzy zozeleniet od slnka (zacne sa tam vytvarat chlorofyl). Zemiaky maju silne klicky niekedy dlhe az 1 meter tak sa nebojte, ze velku vrstvu neprerastu.
  3. neodporucam pouzivat iny mulcovaci material ako slamu ci seno. Listie a pod vam moze rozfukat vietor. Stebla slamy a sena sa navzajom previazu a drzia.
  4. uroda bola stredna, nie az taka ako na videu, bolo aj vela malych hluz. Mozno zavisi aj od odrody, lokality a pod. Najlepsie sa u mna darilo neskorej odrode Jelly.

Drzim palce, na yt je tych videi viac, len som sa chcel podelit so svojimi skusenostami.


Zemiaky (brambory) pestovane v slame ci sene. -------------------------- Zdravim. Uz treti rok sa chystam sadit zemiaky do slamy. Mam s tym dobre skusenosti. Vychadzal som z tohto videa https://www.youtube.com/watch?v=zhKVqovszqI Vyhody su nasledujuce: 1. mozete pouzit akykolvek pozemok. Najlepsie zaburinene pole, ktore chcete zbavit buriny. Dalsi rok to posunut dalej a odburinenu cast po zemiakoch vysadit zeleninou. Zaorana slama z pestovania obohati podu o humus. 2. prakticky bezudrzbovost pestovania. Netreba okopavat, ohrebavat. Mozu tam priletiet mandulinky, ale z nejakeho dovodu ich tam vela nebyva. Odstranoval som ich rucne. 3. zemiaky su pekne oble bez vyrastkov, lebo im nic neobmedzuje rast. Dobre sa skladuju aj supu. Nemaju po sebe ani bodky ci fliacky. 4. lahko sa zbieraju, vidte video hore. Tie co som pri zbere nenasiel prezili pekne cerstve az do jari. 5. Vsimol som si, ze poda pod slamou je stale mokra aj ked bolo dlho sucho. Naopak vrch slamy bol vzdy suchy, voda po dazdi rychlo prepadla dole cez stebla a vrch vyschol. To brani plesniam preniknut nizsie a ani tam neklicia ziadne naletove buriny. Vlhka zem podporuju mikroorganizmy aj dazdovky (zizaly), ktore zozeru kliciace buriny. 6. Nestriekal som proti burine ani plesni ani mandulinkam a ani som nepouzival ziadne hnojivo. 7. Stalo sa, ze nejaka velmi silna burina s mohutnou stonkou slamu prerastla, ale dala sa velmi lahko vytiahnut, kedze je zem pod slamou stale vlhka. Staci ju nechat na povrchu, kde vyschne. Nevyhody: 1. pod slamou sa dobre dari slimakom (plzom). S nimi si ale poradili sliepky co som tam po zbere pustil. Cast vajicok tam urcite ostala. Niektore hluzy boli ohlodane od slimakov aj od hrabosov. 2. treba pouzit pomerne vela slamy, alebo sena. Kludne aj 50 cm vrstvu. Ta si casom sadne na polovicu. Ak je vrstva tenka mozu hluzy zozeleniet od slnka (zacne sa tam vytvarat chlorofyl). Zemiaky maju silne klicky niekedy dlhe az 1 meter tak sa nebojte, ze velku vrstvu neprerastu. 3. neodporucam pouzivat iny mulcovaci material ako slamu ci seno. Listie a pod vam moze rozfukat vietor. Stebla slamy a sena sa navzajom previazu a drzia. 4. uroda bola stredna, nie az taka ako na videu, bolo aj vela malych hluz. Mozno zavisi aj od odrody, lokality a pod. Najlepsie sa u mna darilo neskorej odrode Jelly. Drzim palce, na yt je tych videi viac, len som sa chcel podelit so svojimi skusenostami.

Vychadzal som z tohto videa
Mluví tam o tom, že brambory trpí méně nemocemi.
Na ruském webu Procvetok jsem se dozvěděl, že je to tím, že seno obsahuje blahodárnou bakterii "сенная палочка", která brání rozmnožování choroboplodných zárodků. Dá se ze sena dělat postřik i na jiné rostliny, postup tam také ukazují.


[quote="pid:56702, uid:730"]Vychadzal som z tohto videa[/quote]Mluví tam o tom, že brambory trpí méně nemocemi. Na ruském webu Procvetok jsem se dozvěděl, že je to tím, že seno obsahuje blahodárnou bakterii "сенная палочка", která brání rozmnožování choroboplodných zárodků. Dá se ze sena dělat postřik i na jiné rostliny, postup tam také ukazují.

Kapradí
a jeho účinek /na plísen v bytě, ochrana v zeleninové zahradě /
https://www.biosferaklub.info/neobycajne-vlastnosti-lesneho-papradia/


V auguste, keď spóry papradia začali dozrievať, vybral som listy s najzrelšími spórami. Kapusta dozrievala a húsenice boli všade. Čerstvými listami papradia som doslova obalil hlávky kapusty.
Ráno ani na jednej hlávke kapusty nebola ani jedna húsenica! Papraď zostala na kapuste asi 2 mesiace, neodstránil som ju a kapusta bola krásna!


Listy vyschnuté po zime som zakopával do dier okolo malín, ríbezlí, egrešov. Bolo menej vošiek, listy sa prestali krútiť.


Priniesol som čerstvé listy s ešte neuvoľnenými spórami a pomlel som ich, ide o veľmi zapáchajúcu hmotu. Znova som zakopal do dier. takú úrodu som na svojich bobuľových kríkoch ešte nevidel! Maliny bez jedinej červej diery. Ríbezle, dokonca aj na starých kríkoch, nedávali úrodu horšiu ako nové rastliny. Na jednom kríku egreša som si všimol stopy chrastavitosti a chcel som ho vyhodiť, no nezostala po nej ani stopa. Egreše sa urodili rovnomerné, veľké.


Nakoniec používam papraď aj na ochranu záhonov pred myšami.


Kapradí a jeho účinek /na plísen v bytě, ochrana v zeleninové zahradě / https://www.biosferaklub.info/neobycajne-vlastnosti-lesneho-papradia/ V auguste, keď spóry papradia začali dozrievať, vybral som listy s najzrelšími spórami. Kapusta dozrievala a húsenice boli všade. Čerstvými listami papradia som doslova obalil hlávky kapusty. Ráno ani na jednej hlávke kapusty nebola ani jedna húsenica! Papraď zostala na kapuste asi 2 mesiace, neodstránil som ju a kapusta bola krásna! Listy vyschnuté po zime som zakopával do dier okolo malín, ríbezlí, egrešov. Bolo menej vošiek, listy sa prestali krútiť. Priniesol som čerstvé listy s ešte neuvoľnenými spórami a pomlel som ich, ide o veľmi zapáchajúcu hmotu. Znova som zakopal do dier. takú úrodu som na svojich bobuľových kríkoch ešte nevidel! Maliny bez jedinej červej diery. Ríbezle, dokonca aj na starých kríkoch, nedávali úrodu horšiu ako nové rastliny. Na jednom kríku egreša som si všimol stopy chrastavitosti a chcel som ho vyhodiť, no nezostala po nej ani stopa. Egreše sa urodili rovnomerné, veľké. Nakoniec používam papraď aj na ochranu záhonov pred myšami.
Upravené 29. 3. 2022 o 13:04

Nemusíme být potravinově soběstační hned první rok. Je třeba získávat zkušenosti krok za krokem…poznávat jak s námi půda komunikuje, jak se chová a kdo v ní žije.


http://potravinovasobestacnost.cz/
http://potravinovasobestacnost.cz/2022/04/


V zimní a jarní snídani se u mne v poslední době nejčastějším základem stává kukuřice…..k rozemletí Malovaných hor používám obyčejný mlýnek na kávu a kukuřice
je během 10 vteřin rozemletá na hrubou mouku.
Mlýnek používám jen na mletí při pečení chleba . . .
http://potravinovasobestacnost.cz/nejcastejsi-zimni-snidane/
fazole
https://www.youtube.com/watch?v=j8pc_uR0qkA&t=1s


Nemusíme být **potravinově soběstační** hned první rok. Je třeba získávat zkušenosti krok za krokem…poznávat jak s námi půda komunikuje, jak se chová a kdo v ní žije. http://potravinovasobestacnost.cz/ http://potravinovasobestacnost.cz/2022/04/ V zimní a jarní snídani se u mne v poslední době nejčastějším základem stává kukuřice…..k rozemletí Malovaných hor používám obyčejný mlýnek na kávu a kukuřice je během 10 vteřin rozemletá na hrubou mouku. Mlýnek používám jen na mletí při pečení chleba . . . http://potravinovasobestacnost.cz/nejcastejsi-zimni-snidane/ fazole https://www.youtube.com/watch?v=j8pc_uR0qkA&t=1s
Upravené 19. 4. 2022 o 12:05

Chůze


  • pravidelná chůze snížila výskyt kardiovaskulárních příhod (infarktů a mrtvice) o 31 % a úmrtnost na ně o 32 %.

Chůze pár kilometrů denně rychlostí jen 3 až 4 km / h vás ochrání před mnoha vážnými onemocněními.


Ne každý z nás může cvičit hodiny v tělocvičně nebo běhat po schodech. Téměř každý z nás však může chodit.


Všechny přínosy uvedené v tomto článku skutečně stojí za to, abyste každý den trochu procházeli. Jediné, co k tomu potřebujete, je pár kvalitních bot a 15 minut denně.
http://www.alternativnimagazin.cz/leciva-chuze-zdravy-pohyb-ktery-doslova-zmeni-vas-zivot


**Chůze** - pravidelná chůze snížila výskyt kardiovaskulárních příhod (infarktů a mrtvice) o 31 % a úmrtnost na ně o 32 %. Chůze pár kilometrů denně rychlostí jen 3 až 4 km / h vás ochrání před mnoha vážnými onemocněními. Ne každý z nás může cvičit hodiny v tělocvičně nebo běhat po schodech. Téměř každý z nás však může chodit. Všechny přínosy uvedené v tomto článku skutečně stojí za to, abyste každý den trochu procházeli. Jediné, co k tomu potřebujete, je pár kvalitních bot a 15 minut denně. http://www.alternativnimagazin.cz/leciva-chuze-zdravy-pohyb-ktery-doslova-zmeni-vas-zivot
Upravené 21. 4. 2022 o 08:52

Potravinová soběstačnost v číslech
BRAMBORY
Brambory dávají v našich podmínkách nejvíc kalorií z čtverečního metru. Na deseti metrech čtverečních jich můžete vypěstovat až 40 kg, což dělá asi 24000 kalorií
(kilo brambor obsahuje asi 600 kalorií).
Pokud budete jíst jenom brambory, velmi přibližně potřebujete metr čtvereční na den.


PŠENICE
Pšenice dá z deseti čtverečních metrů asi 3kg mouky (celosvětový průměr v posledních letech je 3,12 tuny z hektaru), takže kilo mouky vypěstujete přibližně na třech čtverečních metrech. Výživová hodnota pšenice je cca 3000 kalorií na kilo, u bílého chleba je to asi 2600 kalorií na kilo, takže pokud byste jedli jenom chleba, museli byste ho sníst kilo denně a na rok byste potřebovali něco přes tisíc metrů plochy.

FAZOLE

Fazole (suché plody) dají ideálně výnos 2kg ze čtverečního metru. Kilo fazolí obsahuje asi 3000 kalorií. Platí pro ně teda přibližně stejná plocha jako pro pšenici s tím, že je na rozdíl od obilí můžete vysévat na okraje cestiček a záhonů a vzhledem k jejich popínavosti je nebudete dávat na velkou plochu.

DÝNĚ

Dýně je úžasná rostlina. Není extra kalorická, ale na deseti čtverečních metrech můžete mít úrodu 20-40kg. Kilo dýně dá asi 250 kalorií, takže na deseti metrech můžete mít okolo 7500 kalorií, což by bylo na 3 dny života. Pokud byste se chtěli živit výlučně dýní, budete muset osázet zhruba 1200 metrů plochy. Připravte se na tahání konví, protože objem sklizně je tady hodně závislý na vodě.


ZELÍ
Zelí vypěstujete na deseti metrech až 40kg. Jeho kalorická hodnota je přibližně 200 kalorií na kilo, takže na deseti metrech můžete mít asi 8000 kalorií, což by vám stačilo asi na tři a půl dne. Pokud byste se měli živit jenom zelím, připravte si zase něco kolem tisíce metrů.
https://winepunk.cz/2018/07/12/potravinova-sobestacnost-v-cislech/


**Potravinová soběstačnost v číslech** **BRAMBORY** Brambory dávají v našich podmínkách nejvíc kalorií z čtverečního metru. Na deseti metrech čtverečních jich můžete vypěstovat až 40 kg, což dělá asi 24000 kalorií (kilo brambor obsahuje asi 600 kalorií). Pokud budete jíst jenom brambory, velmi přibližně potřebujete metr čtvereční na den. **PŠENICE** Pšenice dá z deseti čtverečních metrů asi 3kg mouky (celosvětový průměr v posledních letech je 3,12 tuny z hektaru), takže kilo mouky vypěstujete přibližně na třech čtverečních metrech. Výživová hodnota pšenice je cca 3000 kalorií na kilo, u bílého chleba je to asi 2600 kalorií na kilo, takže pokud byste jedli jenom chleba, museli byste ho sníst kilo denně a na rok byste potřebovali něco přes tisíc metrů plochy. ** FAZOLE** Fazole (suché plody) dají ideálně výnos 2kg ze čtverečního metru. Kilo fazolí obsahuje asi 3000 kalorií. Platí pro ně teda přibližně stejná plocha jako pro pšenici s tím, že je na rozdíl od obilí můžete vysévat na okraje cestiček a záhonů a vzhledem k jejich popínavosti je nebudete dávat na velkou plochu. ** DÝNĚ** Dýně je úžasná rostlina. Není extra kalorická, ale na deseti čtverečních metrech můžete mít úrodu 20-40kg. Kilo dýně dá asi 250 kalorií, takže na deseti metrech můžete mít okolo 7500 kalorií, což by bylo na 3 dny života. Pokud byste se chtěli živit výlučně dýní, budete muset osázet zhruba 1200 metrů plochy. Připravte se na tahání konví, protože objem sklizně je tady hodně závislý na vodě. **ZELÍ** Zelí vypěstujete na deseti metrech až 40kg. Jeho kalorická hodnota je přibližně 200 kalorií na kilo, takže na deseti metrech můžete mít asi 8000 kalorií, což by vám stačilo asi na tři a půl dne. Pokud byste se měli živit jenom zelím, připravte si zase něco kolem tisíce metrů. https://winepunk.cz/2018/07/12/potravinova-sobestacnost-v-cislech/
2.98k
17
7
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept