KSB a DVTR
Ruský jazyk - samostudium

Docela jsem váhal, do které kategorie tento příspěvek zařadit. Nakonec jsem zvolil takto, protože, a zas se budu trapně opakovat, si myslím, že bez ovládnutí ruštiny je pochopení KOB (a tudíž i DVTR) nemožné.
Po chvilce hledání na netu se mi tahle sada videí na Youtube zdá pro začátečníky optimální.


https://www.youtube.com/channel/UCGA-o-hGOWYNXTFKWHAaqaA


Docela jsem váhal, do které kategorie tento příspěvek zařadit. Nakonec jsem zvolil takto, protože, a zas se budu trapně opakovat, si myslím, že bez ovládnutí ruštiny je pochopení KOB (a tudíž i DVTR) nemožné. Po chvilce hledání na netu se mi tahle sada videí na Youtube zdá pro začátečníky optimální. https://www.youtube.com/channel/UCGA-o-hGOWYNXTFKWHAaqaA

Mohu-li poprosit, nemáte tam něco, co není úplně "s nulja"? Pro "znovuzačátečníky" po 40 letech? smile


Mohu-li poprosit, nemáte tam něco, co není úplně "s nulja"? Pro "znovuzačátečníky" po 40 letech? :)

Učebnice současné ruštiny. Ideálne papierová, ale na vyskúšanie stačí aj pdfko. Sú k tomu aj nahrávky v mp3, tie sa tiež dajú stiahnuť, k originálu sú na CDčku. Pomalým tempom sa kniha dá zvládnuť celá za 3 roky, intenzívne za rok. Je aj druhá časť učebnice, pre pokročilých. Po zvládnutí prvej časti sa dá už celkom dosť rozumieť z rozhovorov a filmov na YT.


https://uloz.to/file/8LwXq8p77zgy/ucebnice-soucasne-rustiny-1-dil-pdf


Učebnice současné ruštiny. Ideálne papierová, ale na vyskúšanie stačí aj pdfko. Sú k tomu aj nahrávky v mp3, tie sa tiež dajú stiahnuť, k originálu sú na CDčku. Pomalým tempom sa kniha dá zvládnuť celá za 3 roky, intenzívne za rok. Je aj druhá časť učebnice, pre pokročilých. Po zvládnutí prvej časti sa dá už celkom dosť rozumieť z rozhovorov a filmov na YT. https://uloz.to/file/8LwXq8p77zgy/ucebnice-soucasne-rustiny-1-dil-pdf
Upravené 4. 1. 2022 o 15:20

Já bych v první řadě doporučil sledování ruskojazyčných filmů pro pouhé naposlouchání melodie jazyka. Soustavným sledováním se vám jazyk sám dostane pod kůži až nakonec zjistíte, že nechápete jen pár výrazů, které si přeložíte překladačem.
Začal bych od jednoduchých melodram, kde se používá srozumitelný běžný hovorový jazyk. Nebo válečné filmy. Na hodně z nich jsem tady dával odkazy.
Výborné jsou i detektivky Tatiany Ustinové nebo detektivky Anny Malyševoj. Obě spisovatelky používají zajímavé informace z historie Ruska, takže se i něco nového dozvíte.Ještě bych doplnil, že Tatiana Ustinová je něco jako Ruská Agata Christi.


Náhodný výběr: Dům u poslední lucerny
https://www.youtube.com/watch?v=xPsPDFqUi_E&list=PL_CiRi1JSdwnYfA2AKib-bpzRa8VpfSTL&ab_channel=MARSMEDIA


Já bych v první řadě doporučil sledování ruskojazyčných filmů pro pouhé naposlouchání melodie jazyka. Soustavným sledováním se vám jazyk sám dostane pod kůži až nakonec zjistíte, že nechápete jen pár výrazů, které si přeložíte překladačem. Začal bych od jednoduchých melodram, kde se používá srozumitelný běžný hovorový jazyk. Nebo válečné filmy. Na hodně z nich jsem tady dával odkazy. Výborné jsou i detektivky Tatiany Ustinové nebo detektivky Anny Malyševoj. Obě spisovatelky používají zajímavé informace z historie Ruska, takže se i něco nového dozvíte.Ještě bych doplnil, že Tatiana Ustinová je něco jako Ruská Agata Christi. Náhodný výběr: Dům u poslední lucerny https://www.youtube.com/watch?v=xPsPDFqUi_E&list=PL_CiRi1JSdwnYfA2AKib-bpzRa8VpfSTL&ab_channel=MARSMEDIA
Upravené 4. 1. 2022 o 15:31

@Rusofil: Taky moc děkuji za radu, sleduji sice už nějakou dobu videa a víceméně se chytám (někteří teda mluví příšerně, nechci jmenovat smile), ale na filmy jsem dosud neměla čas a neuvědomila jsem si, že dají v tomto ohledu mnohem víc - oproti politickým tématům mají totiž patrně výhodu zapojení pravé hemisféry, takže zvuk jde přímo k srdci. Jako u poezie nebo hudby. Jen s těmi válečnými mám problém - jako děcka jsme na ně chodily povinně (to už většina zdejšího osazenstva nepamatuje) a v tom útlém věku jsem to hrozně prožívala - víceméně mi to zůstalo.

@Rusofil: Taky moc děkuji za radu, sleduji sice už nějakou dobu videa a víceméně se chytám (někteří teda mluví příšerně, nechci jmenovat :)), ale na filmy jsem dosud neměla čas a neuvědomila jsem si, že dají v tomto ohledu mnohem víc - oproti politickým tématům mají totiž patrně výhodu zapojení pravé hemisféry, takže zvuk jde přímo k srdci. Jako u poezie nebo hudby. Jen s těmi válečnými mám problém - jako děcka jsme na ně chodily povinně (to už většina zdejšího osazenstva nepamatuje) a v tom útlém věku jsem to hrozně prožívala - víceméně mi to zůstalo.
Upravené 4. 1. 2022 o 15:47

Za mňa môžem odporučiť akýkoľvek obsah na youtube, ktorý vás zaujíma. Stačí si nájsť obľúbenú tému v ruskom jayzku, nejaký kanál a potom pravidelne ho pozerať. Napríklad kanál o autách, športe, histórii ... čokoľvek. Po pár mesiacoch 10 min denne youtube ruského videa, sa na vás dosť dobre nalepí ruština sama. Po roku sa naučíte aj písmo a potom už nie je problém.
Napr


https://www.youtube.com/c/%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B654
https://www.youtube.com/channel/UCFC2o4fEAFFyegSBGl6l3bg
https://www.youtube.com/c/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D0%94%D0%92%D0%A1
https://www.youtube.com/user/tvZvezda
https://www.youtube.com/c/%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%BD
https://www.youtube.com/channel/UCNntnT1Asa2kcK3Ernvxmzw
https://www.youtube.com/channel/UCg8ov7wuSEhzHBVpTgVaqYw


Za mňa môžem odporučiť akýkoľvek obsah na youtube, ktorý vás zaujíma. Stačí si nájsť obľúbenú tému v ruskom jayzku, nejaký kanál a potom pravidelne ho pozerať. Napríklad kanál o autách, športe, histórii ... čokoľvek. Po pár mesiacoch 10 min denne youtube ruského videa, sa na vás dosť dobre nalepí ruština sama. Po roku sa naučíte aj písmo a potom už nie je problém. Napr https://www.youtube.com/c/%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B654 https://www.youtube.com/channel/UCFC2o4fEAFFyegSBGl6l3bg https://www.youtube.com/c/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D0%94%D0%92%D0%A1 https://www.youtube.com/user/tvZvezda https://www.youtube.com/c/%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%BD https://www.youtube.com/channel/UCNntnT1Asa2kcK3Ernvxmzw https://www.youtube.com/channel/UCg8ov7wuSEhzHBVpTgVaqYw
Upravené 4. 1. 2022 o 15:55

Jen s těmi válečnými mám problém
Proto jsem dal na výběr. Každý si najde něco podle svého gusta. U detektivky, kterou jsem náhodně vybral je hlavní hrdinkou restaurátorka uměleckých děl, a z toho pramení i drobný pohled do historie.
Je to cyklus několika detektivek, a vždy to souvisí s nějakým uměleckým dílem a Ruskou historií.


[quote="pid:51042, uid:810"]Jen s těmi válečnými mám problém[/quote]Proto jsem dal na výběr. Každý si najde něco podle svého gusta. U detektivky, kterou jsem náhodně vybral je hlavní hrdinkou restaurátorka uměleckých děl, a z toho pramení i drobný pohled do historie. Je to cyklus několika detektivek, a vždy to souvisí s nějakým uměleckým dílem a Ruskou historií.

@Ferry taky moc děkuji za doporučení, těch 10 minut denně je skvělá rada, možná zvládnu i víc smile Jde o to, že jsem zjistila, že analytická videa mi pro účely výuky jazyka nefungují a vyhodnotila jsem si to nedostatkem prostoru pro pravou hemisféru. Nic mi ale nebrání prostě změnit téma a věnovat tomu tu každodenní čtvrthodinu. Číst a psát naštěstí umím slušně, to se nezapomene - je to jak s jízdou na kole.

@Ferry taky moc děkuji za doporučení, těch 10 minut denně je skvělá rada, možná zvládnu i víc :) Jde o to, že jsem zjistila, že analytická videa mi pro účely výuky jazyka nefungují a vyhodnotila jsem si to nedostatkem prostoru pro pravou hemisféru. Nic mi ale nebrání prostě změnit téma a věnovat tomu tu každodenní čtvrthodinu. Číst a psát naštěstí umím slušně, to se nezapomene - je to jak s jízdou na kole.

mal by som pre vas jeden odkaz


russky.info/sk


mal by som pre vas jeden odkaz russky.info/sk

@Rusofil Ještě jednou děkuji, ta detektivka je přesně to pravé, moc se těším smile

@Rusofil Ještě jednou děkuji, ta detektivka je přesně to pravé, moc se těším :)

@saxaca Mockrát děkuji, výborné stránky, neměla jsem tušení, že jsou takové možnosti smile

@saxaca Mockrát děkuji, výborné stránky, neměla jsem tušení, že jsou takové možnosti :)

po pár mesiacoch sa na vás dosť dobre nalepí ruština sama


Len treba dodať, že gramatiku, prízvuk a slovíčka ťa to nenaučí, teda rozprávať nebudeš vedieť samostatne, ani tvoriť vety či zvládať jednoduchú bežnú komunikáciu. U mňa bol cieľ zažiť prvú návštevu Ruska po rusky.


U mňa učenie z videa nefunguje, pasívne počúvanie a sledovanie je dôležité, ale treba tomu dať nejaké základy. U nemčiny a angličtiny sa mi to osvedčilo.


[quote="pid:51044, uid:106"]po pár mesiacoch sa na vás dosť dobre nalepí ruština sama[/quote] Len treba dodať, že gramatiku, prízvuk a slovíčka ťa to nenaučí, teda rozprávať nebudeš vedieť samostatne, ani tvoriť vety či zvládať jednoduchú bežnú komunikáciu. U mňa bol cieľ zažiť prvú návštevu Ruska po rusky. U mňa učenie z videa nefunguje, pasívne počúvanie a sledovanie je dôležité, ale treba tomu dať nejaké základy. U nemčiny a angličtiny sa mi to osvedčilo.

treba tomu dať nejaké základy

Ano, k těm základům se právě chci vrátit, a ta učebnice, jak jsem ji stihla prolítnout, je opravdu výborná a jsem odhodlaná se do ní pustit. Ale kromě toho jsem dostala spoustu dobrých rad, a tak ještě jednou velké díky všem.


[quote="pid:51082, uid:48"]treba tomu dať nejaké základy[/quote] Ano, k těm základům se právě chci vrátit, a ta učebnice, jak jsem ji stihla prolítnout, je opravdu výborná a jsem odhodlaná se do ní pustit. Ale kromě toho jsem dostala spoustu dobrých rad, a tak ještě jednou velké díky všem.

V dnešní době, s Internetem, si myslím, že při troše vůle si každý najde pro sebe nejlepší postup. Důležité je jen nenechat se zpočátku odradit při zdánlivém neúspěchu. Chce to jen pravidelnost (ideálně každý den alespoň pár minut) a hlavně vydržet. Mně se třeba osvědčil poslech čehokoliv (třeba rádia nebo některé z audio nebo videonahrávek - záleží, co každému vyhovuje) jako kulisa při jednotvárné manuální práci. Zpočátku je to hokej, člověk si připadá jako pako, ale po nějaké době začne "chytat" čím dál více slov a frází, až jednou rozumí jakž takž všemu.


V dnešní době, s Internetem, si myslím, že při troše vůle si každý najde pro sebe nejlepší postup. Důležité je jen nenechat se zpočátku odradit při zdánlivém neúspěchu. Chce to jen pravidelnost (ideálně každý den alespoň pár minut) a hlavně vydržet. Mně se třeba osvědčil poslech čehokoliv (třeba rádia nebo některé z audio nebo videonahrávek - záleží, co každému vyhovuje) jako kulisa při jednotvárné manuální práci. Zpočátku je to hokej, člověk si připadá jako pako, ale po nějaké době začne "chytat" čím dál více slov a frází, až jednou rozumí jakž takž všemu.

Minule jsem tady dal odkaz na lehké detektivky, dnes to bude trochu složitější, detektivní seriál podle skutečných událostí, "Alex Nelítostný (zvíře)" (Алекс Лютый), s motivem v daleké minulosti. Na mě udělal hluboký dojem.


https://www.youtube.com/watch?v=bUxrOYeMFJw&ab_channel=%D0%9D%D0%A2%D0%92


Minule jsem tady dal odkaz na lehké detektivky, dnes to bude trochu složitější, detektivní seriál podle skutečných událostí, "Alex Nelítostný (zvíře)" (Алекс Лютый), s motivem v daleké minulosti. Na mě udělal hluboký dojem. https://www.youtube.com/watch?v=bUxrOYeMFJw&ab_channel=%D0%9D%D0%A2%D0%92
Upravené 6. 1. 2022 o 17:57

dovolila bych si doporucit postup, ktery se osvedcil me pri studiu jazyku.
vsechny cizi jazyky se ucim z nemeckych ucebnic. pokud mate treba vypilovanou anglictinu, ucte se rustinu s anglickou ucebnici.
je dulezite venovat kazdy den cizimu jazyku aspon hodinu.
po zvladnuti zakladnich lekci, zacnete si cist pohadky, jednoduche pribehy, pripadne nejake bulvarni platky, kde se zaroven ucite i hovorova slova, ktera v ucebnicich nejsou.
kazdy den si vyberte jeden clanek, ve kterem si vyhledejte nova slovicka a naucte se je.
jakmile se dostanete do faze, ze uz budete vice umet, sledujte rusky film, s ruskymi titulky.
zasadni je, aby clovek, ktery jeste nema dobrou znalost, nesledoval neco, co ho nebavi nebo co je narocne. to ho jen odradi.
osobne kazdy den posloucham podcasty v jazycich, ktere ovladam, abych si je stale pilovala.


dovolila bych si doporucit postup, ktery se osvedcil me pri studiu jazyku. vsechny cizi jazyky se ucim z nemeckych ucebnic. pokud mate treba vypilovanou anglictinu, ucte se rustinu s anglickou ucebnici. je dulezite venovat kazdy den cizimu jazyku aspon hodinu. po zvladnuti zakladnich lekci, zacnete si cist pohadky, jednoduche pribehy, pripadne nejake bulvarni platky, kde se zaroven ucite i hovorova slova, ktera v ucebnicich nejsou. kazdy den si vyberte jeden clanek, ve kterem si vyhledejte nova slovicka a naucte se je. jakmile se dostanete do faze, ze uz budete vice umet, sledujte rusky film, s ruskymi titulky. zasadni je, aby clovek, ktery jeste nema dobrou znalost, nesledoval neco, co ho nebavi nebo co je narocne. to ho jen odradi. osobne kazdy den posloucham podcasty v jazycich, ktere ovladam, abych si je stale pilovala.

Vzhledem k tomu, že většina návštěvníků těchto stránek je o aktuálním dění v Kazachstánu detailně informována, dávám následující odkaz(y) na toto vlákno. Na Protiproud.cz vyšel překlad
https://www.protiproud.cz/politika/6235-pozar-v-kazachstanu-i-afghanistanu-maji-spolecneho-zhare-horka-puda-je-v-cele-stredni-asii-v-afghanistanu-se-aktivizuji-bojovnici-z-al-kajdy-a-is-rusko-o-kazasske-revoluci-vedelo-dopredu-a-muselo-zakrocit.htm
tohoto článku:
https://svpressa.ru/war21/article/321239/
Překlad je sice volnější, srozumitelnější z hlediska formy (míry) českého jazyka, používané v současnosti, ale zaplať pánu Bohu za něj.


Vzhledem k tomu, že většina návštěvníků těchto stránek je o aktuálním dění v Kazachstánu detailně informována, dávám následující odkaz(y) na toto vlákno. Na Protiproud.cz vyšel překlad https://www.protiproud.cz/politika/6235-pozar-v-kazachstanu-i-afghanistanu-maji-spolecneho-zhare-horka-puda-je-v-cele-stredni-asii-v-afghanistanu-se-aktivizuji-bojovnici-z-al-kajdy-a-is-rusko-o-kazasske-revoluci-vedelo-dopredu-a-muselo-zakrocit.htm tohoto článku: https://svpressa.ru/war21/article/321239/ Překlad je sice volnější, srozumitelnější z hlediska formy (míry) českého jazyka, používané v současnosti, ale zaplať pánu Bohu za něj.

Opakování matka moudrosti, tak sem dávám článek z Protiproud.cz kde na konci překladu článku je uveden odkaz na ruský originál. Snad začátečníkům poslouží, i když je to překlad volnější. Pro pokročilé možná bude užitečný tím, že si z drobností "ztracených v překladu" vloží pár kamínků do mozaiky, za koho Protiproud.cz vlastně "kope".


https://www.protiproud.cz/zdravi/6244-byvaly-spolupracovnik-who-a-fondu-billa-gatese-vakcinace-proti-omikronu-povede-ke-katastrofe-spickovy-vedec-a-spoluvynalezce-mrna-vakcin-ve-svem-dopise-vola-po-okamzitem-zastaveni-ockovani-proti-koronaviru.htm


http://katyusha.org/view?id=18014


Opakování matka moudrosti, tak sem dávám článek z Protiproud.cz kde na konci překladu článku je uveden odkaz na ruský originál. Snad začátečníkům poslouží, i když je to překlad volnější. Pro pokročilé možná bude užitečný tím, že si z drobností "ztracených v překladu" vloží pár kamínků do mozaiky, za koho Protiproud.cz vlastně "kope". https://www.protiproud.cz/zdravi/6244-byvaly-spolupracovnik-who-a-fondu-billa-gatese-vakcinace-proti-omikronu-povede-ke-katastrofe-spickovy-vedec-a-spoluvynalezce-mrna-vakcin-ve-svem-dopise-vola-po-okamzitem-zastaveni-ockovani-proti-koronaviru.htm http://katyusha.org/view?id=18014

Napíšem, čo pomohlo mne. Oprášila som písomne azbuku, nevidela som ju 40 rokov. A potom začala prepisovať články v ruštine. Ja sa učím písaním. Tak si zapamätám oveľa viac slovíčok, slovosled a pravopis. Teraz už píšem slušne, v diktátoch 1 -2 chybičky.. Takto isto som si vydrilovala aj angličtinu, písaním. A potom počúvať rodených Rusov a veľa. Filmy s titulkami. Čítať nahlas doma v jazyku, ktorý sa učím. Niektoré slovíčka sú krkolomné, ešte sa zamocem. Ale Ruština je spevavá, príbuzná ide dobre. Nemala som problém ani s AJ, lepilo sa to na mňa dobre, ale s nemčinou už zle a to som ju mala na škole 6 rokov. Jednoducho mi nejde do huby. Španielčina je tiež ok.


Napíšem, čo pomohlo mne. Oprášila som písomne azbuku, nevidela som ju 40 rokov. A potom začala prepisovať články v ruštine. Ja sa učím písaním. Tak si zapamätám oveľa viac slovíčok, slovosled a pravopis. Teraz už píšem slušne, v diktátoch 1 -2 chybičky.. Takto isto som si vydrilovala aj angličtinu, písaním. A potom počúvať rodených Rusov a veľa. Filmy s titulkami. Čítať nahlas doma v jazyku, ktorý sa učím. Niektoré slovíčka sú krkolomné, ešte sa zamocem. Ale Ruština je spevavá, príbuzná ide dobre. Nemala som problém ani s AJ, lepilo sa to na mňa dobre, ale s nemčinou už zle a to som ju mala na škole 6 rokov. Jednoducho mi nejde do huby. Španielčina je tiež ok.

V prípade záujmu viem odporučiť učiteľa RJ na invidiuálne hodiny cez skype, kvalifikovaného a skúseného učiteľa vo výučbe RJ a AJ. Už dva roky s ním máme výborné skúsenosti. Ak by mal niekto záujem, pošlite mi súkromnú správu.


V prípade záujmu viem odporučiť učiteľa RJ na invidiuálne hodiny cez skype, kvalifikovaného a skúseného učiteľa vo výučbe RJ a AJ. Už dva roky s ním máme výborné skúsenosti. Ak by mal niekto záujem, pošlite mi súkromnú správu.

Мы говорим по-русски. Урок 1. Знакомство (1977)
https://www.youtube.com/watch?v=rf5FosY9ZGw


Zoznam:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL40OiiJw6-geOiG6xCD_guXYyE9iKR0qf
Veľké množtvo dokumentárnych, náučných, destkých a pod...
https://www.youtube.com/channel/UCiVZttFkdEwMi3QXpRqFTzQ


Мы говорим по-русски. Урок 1. Знакомство (1977) https://www.youtube.com/watch?v=rf5FosY9ZGw Zoznam: https://www.youtube.com/playlist?list=PL40OiiJw6-geOiG6xCD_guXYyE9iKR0qf Veľké množtvo dokumentárnych, náučných, destkých a pod... https://www.youtube.com/channel/UCiVZttFkdEwMi3QXpRqFTzQ

Jelikož se jedná o téměř doslovný překlad, vložil jsem příspěvek do tohoto vlákna.


https://politikus.ru/v-rossii/141161-geroiz.html


Hrdinové Z


Dlouhá léta ukrajinští nacisté zpracovávali lid své země antiruskou propagandou.


Naši vojáci krok za krokem, kilometr za kilometrem brání ukrajinskou zemi před adepty (následníky) nacionalistické myšlenky, utvořivší se a porazivší území bratrského státu – píše se na Facebooku Ministerstva obrany Ruska.


Nemáme žádné pochybnosti o tom, že dobro, symbolizující naši armádu, nutně rozdrtí zlo, drživší ve strachu obyvatele Ukrajiny v posledních desetiletích.


Ne kvůli slávě a vyznamenáním, ale kvůli míru na Zemi, kvůli světu bez nacizmu.


Naši vojáci i důstojníci – to jsou skuteční hrdinové, pro které v této operaci není nic nemožné.


Jelikož se jedná o téměř doslovný překlad, vložil jsem příspěvek do tohoto vlákna. https://politikus.ru/v-rossii/141161-geroiz.html Hrdinové Z ---------- Dlouhá léta ukrajinští nacisté zpracovávali lid své země antiruskou propagandou. Naši vojáci krok za krokem, kilometr za kilometrem brání ukrajinskou zemi před adepty (následníky) nacionalistické myšlenky, utvořivší se a porazivší území bratrského státu – píše se na Facebooku Ministerstva obrany Ruska. Nemáme žádné pochybnosti o tom, že dobro, symbolizující naši armádu, nutně rozdrtí zlo, drživší ve strachu obyvatele Ukrajiny v posledních desetiletích. Ne kvůli slávě a vyznamenáním, ale kvůli míru na Zemi, kvůli světu bez nacizmu. Naši vojáci i důstojníci – to jsou skuteční hrdinové, pro které v této operaci není nic nemožné.

štúdiu jazyka.
všetky cudzie jazyky sa učia z nemeckých učebníc. ak máte treba vypilovanú anglictinu


zdravím, viete mi odporučiť nejaku učebnicu ruštiny? Ja nie sol uplny začiatočník, aj celkom rozumiem, ale robí mi problem až azbuka, nemám ju zautomatizovanu.. mala som ruštinu od 5. ročníka po 1. triedu gympla. Dakujem


[quote="pid:51801, uid:347"]štúdiu jazyka. všetky cudzie jazyky sa učia z nemeckých učebníc. ak máte treba vypilovanú anglictinu[/quote] zdravím, viete mi odporučiť nejaku učebnicu ruštiny? Ja nie sol uplny začiatočník, aj celkom rozumiem, ale robí mi problem až azbuka, nemám ju zautomatizovanu.. mala som ruštinu od 5. ročníka po 1. triedu gympla. Dakujem

viete mi odporučiť nejaku učebnicu ruštiny?

Můžu ti doporučit tuhle:
https://www.megaknihy.cz/cizi-jazyky/266845-rustina-nejen-pro-samouky-1cd-mp3.html?utm_ce=nc&utm_content=1&matchtype=p&network=g&device=c&creative=183823351614&keyword=ru%C5%A1tina%20nejen%20pro%20samouky&placement=¶m1=¶m2=&adposition=&campaignid=763157037&adgroupid=42070260858&feeditemid=&targetid=kwd-34062349055&loc_physical_ms=1003780&loc_interest_ms=&searchtype=search&gclid=CjwKCAiAjoeRBhAJEiwAYY3nDKdrNo5Pm0pZbtE2YBEp9vV2TlAgjA5jzHWx3DMbXkiXPvC7rQFzDBoCjyAQAvD_BwE


https://ulozto.cz/hledej?q=ru%C5%A1tina%20nejen%20pro%20samouky&autocomplete=std


[quote="pid:61786, uid:273"]viete mi odporučiť nejaku učebnicu ruštiny?[/quote] Můžu ti doporučit tuhle: https://www.megaknihy.cz/cizi-jazyky/266845-rustina-nejen-pro-samouky-1cd-mp3.html?utm_ce=nc&utm_content=1&matchtype=p&network=g&device=c&creative=183823351614&keyword=ru%C5%A1tina%20nejen%20pro%20samouky&placement=&param1=&param2=&adposition=&campaignid=763157037&adgroupid=42070260858&feeditemid=&targetid=kwd-34062349055&loc_physical_ms=1003780&loc_interest_ms=&searchtype=search&gclid=CjwKCAiAjoeRBhAJEiwAYY3nDKdrNo5Pm0pZbtE2YBEp9vV2TlAgjA5jzHWx3DMbXkiXPvC7rQFzDBoCjyAQAvD_BwE https://ulozto.cz/hledej?q=ru%C5%A1tina%20nejen%20pro%20samouky&autocomplete=std
Upravené 5. 3. 2022 o 08:15

viete mi odporučiť nejaku učebnicu ruštiny?

Pozri si vlakno od zaciatku.


[quote="pid:61786, uid:273"]viete mi odporučiť nejaku učebnicu ruštiny?[/quote] Pozri si vlakno od zaciatku.

zdravím, viete mi odporučiť nejaku učebnicu ruštiny? J


Lavazzo, ano, ja mam tyto:


https://www.megaknihy.cz/vysoka-skola/5642014-einstiegskurs-russisch-buch-1-mp3-cd-mp3-download-augmented-reality.html?search_pos=16


a slovni zasoba:


https://www.megaknihy.cz/cizi-jazyky/5040377-grund-und-aufbauwortschatz-russisch.html?block=related&position=6


[quote="pid:61786, uid:273"]zdravím, viete mi odporučiť nejaku učebnicu ruštiny? J[/quote] Lavazzo, ano, ja mam tyto: https://www.megaknihy.cz/vysoka-skola/5642014-einstiegskurs-russisch-buch-1-mp3-cd-mp3-download-augmented-reality.html?search_pos=16 a slovni zasoba: https://www.megaknihy.cz/cizi-jazyky/5040377-grund-und-aufbauwortschatz-russisch.html?block=related&position=6

ale robí mi problem až azbuka, nemám ju zautomatizovanu..

Nejjednodušší a nejúčinnější je obyčejný dril. Pokud jsou alespoň dva, je dobré pexeso (na každé kartě jeden znak azbuky a k němu odpovídající znak v latince), pro jednotlivce v podstatě to samé s tím rozdílem, že se odpovídající znaky nacházejí na obou stranách jedné kartičky.


[quote="pid:61786, uid:273"]ale robí mi problem až azbuka, nemám ju zautomatizovanu..[/quote] Nejjednodušší a nejúčinnější je obyčejný dril. Pokud jsou alespoň dva, je dobré pexeso (na každé kartě jeden znak azbuky a k němu odpovídající znak v latince), pro jednotlivce v podstatě to samé s tím rozdílem, že se odpovídající znaky nacházejí na obou stranách jedné kartičky.

Vkládám do tohoto vlákna ze stejného důvodu, jako předchozí příspěvek - jedná se o téměř doslovný překlad.


https://politikus.ru/v-rossii/141165-8-let.html


«8 let»


Rusko 8 let snášelo následky převratu na Ukrajině a příchodu nacistů k moci v naději, že ukrajinský lid pochopí a vypořádá se s děním v zemi. Avšak ukrajinský lid mlčky trpěl, a ukrajinští vládci okázale kradli, vyhrožovali, posilovali rusofobii a povzbuzovali nacizmus.


Rusko 8 let snášelo šikanování ukrajinské armády nad krajany, a nakonec nad ruskými občany, žijícími na Donbase. Vraždění dětí, žen, starců… Ano, ovšemže Rusko pomáhalo, jak mohlo a umožnilo nám přežít. Bez této pomoci bychom to neustáli. Nicméně, Rusko jednoduše čekalo, že Ukrajinci dostanou rozum...Nedostali. Nekonaly se žádné protiválečné mítinky ani na Ukrajině, ani v Rusku. Populární hvězdy rovněž nevyzývaly ukrajinskou vládu zastavit krveprolití.


Rusko 8 let trpělo výhrůžky na svojí adresu od loutkového kijevského režimu. Trpělo urážky na adresu svého vůdce. Trpělo podlé politické a ekonomické podrazy Kyjeva. Rusko čekalo, že možná nový Prezident bude moci něco změnit. Opět marně…


Rusko 8 let trpělo přítomnost NATO na území Ukrajiny. Zřizování vojenských základen, přítomnost vojáků NATO a jejich zbraní. Rusko čekalo, že NATO bude slyšet a nebude vyhrocovat i beztak nebezpečnou situaci, avšak s každým rokem se situace stávala horší a nebezpečnější.


Uběhlo 8 let a situace se stala natolik kritickou, že Rusku už nezbyl žádný čas na čekání. Probíhající protiruské šílenství na Ukrajině a totální militarizace země, nemluvě o přání Zelenského sestrojit jadernou zbraň, ohrozilo existenci samotného Ruska a jejího lidu. Čas vypršel a Ukrajina přestoupila bod, odkud není návratu.


Bylo rozhodnuto nečekat na napadení Ruska připraveným, hloupým a zlým nepřítelem se
špinavě-jaderným klackem někdy v r. 2024, a zasáhnout v předstihu. Nicméně Rusko učinilo ukrajinské vládě poslední varování ve formě přiznání LDNR (Luhanská a Doněcká lidová republika). Vojensko-politické vedení a jejich americký vlastník museli tento krok pochopit. Nemohli neslyšet Rusko, které se do poslední chvíle pokouší vyhnout krvi. Avšak ne. Neslyšeli. Rétorika Ukrajiny a Západu se stala ještě více agresivní a vyhrožující.


Ukrajina a Západ neponechaly jinou možnost. Jednalo se už o budoucnosti všeho ruského lidu. Začala vojenská operace za účelem demilitarizace a denacifikace Ukrajiny.


Operace začala velmi umírněně. Postupně. Nedopouštějíc masová úmrtí nejen civilního obyvatelstva, ale i ukrajinských vojáků, proto se v prvních dnech nekonaly útoky na kasárna. Rusko očekávalo, že ukrajinské vojensko-politické vedení pochopí vážnost situace a odstoupí. Avšak místo toho Ministerstvo obrany Ukrajiny vyzvalo ukrajinský lid vyrábět molotovovy koktejly a chaoticky rozdalo několik desítek tisíc samopalů všem, kdo měl zájem, bez jakékoliv prověrky osob a vedení záznamů. Oběti tohoto řešení na sebe nenechaly dlouho čekat. Začaly přestřelky mezi bandami rabujících, začal hon na čarodějnice a začalo vše, co doprovází anarchii ve společnosti.


Ruská vojska postoupila do hloubi Ukrajiny, avšak každým dnem tvrději a rozhodněji ve vztahu k ukrajinským bojovníkům. Neocenili loajálnost prvních dní? Teď bude vše mnohem tvrdší.


Vkládám do tohoto vlákna ze stejného důvodu, jako předchozí příspěvek - jedná se o téměř doslovný překlad. https://politikus.ru/v-rossii/141165-8-let.html «8 let» ------- Rusko 8 let snášelo následky převratu na Ukrajině a příchodu nacistů k moci v naději, že ukrajinský lid pochopí a vypořádá se s děním v zemi. Avšak ukrajinský lid mlčky trpěl, a ukrajinští vládci okázale kradli, vyhrožovali, posilovali rusofobii a povzbuzovali nacizmus. Rusko 8 let snášelo šikanování ukrajinské armády nad krajany, a nakonec nad ruskými občany, žijícími na Donbase. Vraždění dětí, žen, starců… Ano, ovšemže Rusko pomáhalo, jak mohlo a umožnilo nám přežít. Bez této pomoci bychom to neustáli. Nicméně, Rusko jednoduše čekalo, že Ukrajinci dostanou rozum...Nedostali. Nekonaly se žádné protiválečné mítinky ani na Ukrajině, ani v Rusku. Populární hvězdy rovněž nevyzývaly ukrajinskou vládu zastavit krveprolití. Rusko 8 let trpělo výhrůžky na svojí adresu od loutkového kijevského režimu. Trpělo urážky na adresu svého vůdce. Trpělo podlé politické a ekonomické podrazy Kyjeva. Rusko čekalo, že možná nový Prezident bude moci něco změnit. Opět marně… Rusko 8 let trpělo přítomnost NATO na území Ukrajiny. Zřizování vojenských základen, přítomnost vojáků NATO a jejich zbraní. Rusko čekalo, že NATO bude slyšet a nebude vyhrocovat i beztak nebezpečnou situaci, avšak s každým rokem se situace stávala horší a nebezpečnější. Uběhlo 8 let a situace se stala natolik kritickou, že Rusku už nezbyl žádný čas na čekání. Probíhající protiruské šílenství na Ukrajině a totální militarizace země, nemluvě o přání Zelenského sestrojit jadernou zbraň, ohrozilo existenci samotného Ruska a jejího lidu. Čas vypršel a Ukrajina přestoupila bod, odkud není návratu. Bylo rozhodnuto nečekat na napadení Ruska připraveným, hloupým a zlým nepřítelem se špinavě-jaderným klackem někdy v r. 2024, a zasáhnout v předstihu. Nicméně Rusko učinilo ukrajinské vládě poslední varování ve formě přiznání LDNR (Luhanská a Doněcká lidová republika). Vojensko-politické vedení a jejich americký vlastník museli tento krok pochopit. Nemohli neslyšet Rusko, které se do poslední chvíle pokouší vyhnout krvi. Avšak ne. Neslyšeli. Rétorika Ukrajiny a Západu se stala ještě více agresivní a vyhrožující. Ukrajina a Západ neponechaly jinou možnost. Jednalo se už o budoucnosti všeho ruského lidu. Začala vojenská operace za účelem demilitarizace a denacifikace Ukrajiny. Operace začala velmi umírněně. Postupně. Nedopouštějíc masová úmrtí nejen civilního obyvatelstva, ale i ukrajinských vojáků, proto se v prvních dnech nekonaly útoky na kasárna. Rusko očekávalo, že ukrajinské vojensko-politické vedení pochopí vážnost situace a odstoupí. Avšak místo toho Ministerstvo obrany Ukrajiny vyzvalo ukrajinský lid vyrábět molotovovy koktejly a chaoticky rozdalo několik desítek tisíc samopalů všem, kdo měl zájem, bez jakékoliv prověrky osob a vedení záznamů. Oběti tohoto řešení na sebe nenechaly dlouho čekat. Začaly přestřelky mezi bandami rabujících, začal hon na čarodějnice a začalo vše, co doprovází anarchii ve společnosti. Ruská vojska postoupila do hloubi Ukrajiny, avšak každým dnem tvrději a rozhodněji ve vztahu k ukrajinským bojovníkům. Neocenili loajálnost prvních dní? Teď bude vše mnohem tvrdší.

@constanze , @Joe JumperUp ďakujem krasne. Vlakno som preštudovala od začiatku, celkom odpoved som nenasla. Ja som stará škola, mne sa dobre učí z kníh:-)

inac ako zrušili rt News na TG, tak som si pridala TACc v azbuka. Mám čo lúskať.


@constanze , @Joe JumperUp ďakujem krasne. Vlakno som preštudovala od začiatku, celkom odpoved som nenasla. Ja som stará škola, mne sa dobre učí z kníh:-) inac ako zrušili rt News na TG, tak som si pridala TACc v azbuka. Mám čo lúskať.

Další co nejdoslovnější překlad aktuálního článku.


https://politikus.ru/events/141222-nacbaty-planiruyut-krovavuyu-provokaciyu-protiv-vs-rf.html


Nac-bataliony mají v plánu krvavou provokaci proti Ozbrojeným silám Ruské federace


Nacionalisté zadržují zahraniční občany, aby provedli krvavou provokaci a obvinili z ní Rusko. O tomto masmedia informoval zdroj v ruských silových složkách.


Dříve prezident RF Vladimír Putin sdělil, že ukrajinská vláda zadržuje více než 6 tisíc zahraničních rukojmí. Nyní se již ví o záměru nac-batalionů zavraždit devět Iráčanů a svrhnout vinu za to na OS RF.


Ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov připomenul, že ruská strana je stále připravena pomoci s evakuací zahraničních občanů. Naši vojácí vytvoří humanitární koridory, dohodnou to s ukrajinskými orgány, ale ti potom uspořádají obstřelování a nenechají odejít nikoho – ani pokojné místní obyvatele, ani zde žijící cizince.


Dnes v Mariuopolu, například, obstřelování vedly nac-bataliony „Azov“ a Ajdar“. Nyní z toho obviňují Rusy, i když obstřelovaní prchající rodiny říkají – střílí ukrajinská strana.


Nyní fašisté vymysleli novou provokaci – zavraždit irácké studenty a ohlásit, že se to stalo kvůli „ruské vojenské agresi“.


„Nacionalisté zamýšlejí zavraždit tyto občany Iráku a zorganizovat rozšíření dezinformace o usmrcení zahraničních občanů z řad muslimů údajně v důsledku „ruské vojenské agrese“, řekl zdroj.


To je velmi podobné Banderovcům, pro které je lidský život – ničím. Střílejí na obytné čtvrtě ukrajinských měst, nedovolí lidem evakuovat se, používajíce je jako živé štíty.


OS RF útočí pouze na vojenské objekty a jsou vždy připraveny pomoci pokojným občanům. Protože tato operace se vede ne proti Ukrajincům, ale proti fašistům u moci, nac-batalionům, a banderovcům v řadách Ozbrojených sil Ukrajiny.


Proti všem těm, kdo všechny ty roky ničil Donbas a nyní ničí všechny a všechno.


Další co nejdoslovnější překlad aktuálního článku. https://politikus.ru/events/141222-nacbaty-planiruyut-krovavuyu-provokaciyu-protiv-vs-rf.html Nac-bataliony mají v plánu krvavou provokaci proti Ozbrojeným silám Ruské federace ---------------------------------------------------------------------------------- Nacionalisté zadržují zahraniční občany, aby provedli krvavou provokaci a obvinili z ní Rusko. O tomto masmedia informoval zdroj v ruských silových složkách. Dříve prezident RF Vladimír Putin sdělil, že ukrajinská vláda zadržuje více než 6 tisíc zahraničních rukojmí. Nyní se již ví o záměru nac-batalionů zavraždit devět Iráčanů a svrhnout vinu za to na OS RF. Ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov připomenul, že ruská strana je stále připravena pomoci s evakuací zahraničních občanů. Naši vojácí vytvoří humanitární koridory, dohodnou to s ukrajinskými orgány, ale ti potom uspořádají obstřelování a nenechají odejít nikoho – ani pokojné místní obyvatele, ani zde žijící cizince. Dnes v Mariuopolu, například, obstřelování vedly nac-bataliony „Azov“ a Ajdar“. Nyní z toho obviňují Rusy, i když obstřelovaní prchající rodiny říkají – střílí ukrajinská strana. Nyní fašisté vymysleli novou provokaci – zavraždit irácké studenty a ohlásit, že se to stalo kvůli „ruské vojenské agresi“. „Nacionalisté zamýšlejí zavraždit tyto občany Iráku a zorganizovat rozšíření dezinformace o usmrcení zahraničních občanů z řad muslimů údajně v důsledku „ruské vojenské agrese“, řekl zdroj. To je velmi podobné Banderovcům, pro které je lidský život – ničím. Střílejí na obytné čtvrtě ukrajinských měst, nedovolí lidem evakuovat se, používajíce je jako živé štíty. OS RF útočí pouze na vojenské objekty a jsou vždy připraveny pomoci pokojným občanům. Protože tato operace se vede ne proti Ukrajincům, ale proti fašistům u moci, nac-batalionům, a banderovcům v řadách Ozbrojených sil Ukrajiny. Proti všem těm, kdo všechny ty roky ničil Donbas a nyní ničí všechny a všechno.

se mi tahle sada videí na Youtube zdá pro začátečníky optimální.
Excelent,
vynikajici...moc a moc diky


[quote="pid:51002, uid:826"]se mi tahle sada videí na Youtube zdá pro začátečníky optimální.[/quote]Excelent, vynikajici...moc a moc diky
2.74k
35
13
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept