Mimo kategórií
Přípravy v reakci na situaci ve Světě a jmenovitě na Ukrajině a jejich dopady u nás v CZ/SK - Zásoby

Prvně založím vlákna a poté je postupně naplním. Dejte mi prosím čas do večera, než začnete psát své příspěvky. Děkuji.


Prvně založím vlákna a poté je postupně naplním. Dejte mi prosím čas do večera, než začnete psát své příspěvky. Děkuji.

Quilgene, prosim planuješ tu niečo dať? Lebo mažem prázdnu tému.




Moderátor

Quilgene, prosim planuješ tu niečo dať? Lebo mažem prázdnu tému. ____________________________ ##### Moderátor

Quilgene, prosim planuješ tu niečo dať? Lebo mažem prázdnu tému.

Jo, zítra to napíšu, budu mít konečně čas.


[quote="pid:65645, uid:273"]Quilgene, prosim planuješ tu niečo dať? Lebo mažem prázdnu tému.[/quote] Jo, zítra to napíšu, budu mít konečně čas.

Omlouvám se za zpoždění, měl jsem trochu nával jiných nečekaných věcí.


/////////
Zásoby
/////////


Co nakoupit, kolik a kde ?!
//////////////////////////////


To hlavní je jídlo. O dalších věcech se zmíním jen okrajově.


Primárně potřebujete bílkoviny a sacharidy.
Navíc by to mělo být něco, co vydrží dlouho a to bez nutnosti mrazáku, či jiného zařízení tohoto určení.
Také by jste se měli zásobit něčím, co pravidelně jíte a máte rádi. Nechcete nekoupit jídlo za pár desítek tisíc, aby jste ho pak vyhodili.


Sacharidy


Když pomineme zákusky a jiné nesmysly, tak se z vyloženě sladkých věcí dá dobře uschovat a využít čokoláda. Vydrží dlouho,
dá se konzumovat bez přípravy a je vydatná. Nejlepší a už od dob faraonů prověřený je však med. Pokud je čistý a není ničím kontaminovaný,
tak jej můžete uskladňovat déle, než sami budete žít (našly se vzorky z dob starého Egypta a byly pořád jedlé...). Je relativně zdravý, dá se přidat do kde čeho jako ochucovadlo nebo konzumovat samostatně.
Problém je, že je to rychlý cukr a dlouhodobě z toho vyžívat není moc zdravé.


Dále zde máme "nesladké sacharidy". Brambory, rýže, chleba... atd.
Začneme brambory. Ty jsou dobré do zásoby na pár měsíců (záleží jaké máte skladovací možnosti). K dlouhodobému skladování a zásobení se nehodí. Takže zásoba pro rodinu na 2-3 měsíce, proč ne, ale s tímhle si na nadcházející krizi nevystačíte.
Rýže. Ta je podle mého ideální zdroj sacharidů pro prepera. Je relativně zdravá, dá se dlouhodobě uchovávat v pokojových podmínkách a není příliš drahá. Tohohle můžete klidně nakoupit 50kg a uschovat na pár let na horší časy.
Já osobně počítám tak 50g v suchém stavu / dávka / osoba, ale jak jíte vy, si musíte spočítat sami. Pak to vše vynásobit a spočítat si kolik toho potřebujete na požadovaný počet osob na plánovanou dobu.
Ideální zdroj je podle mě v Lidlu v akci pytel Basmati rýže 4,5kg za 199kč. To je dobrá cena a ta rýže je kvalitní.


Pečivo. Tedy obecně řečeno (počítám zde i chleba). Moc dlouho nevydrží, takže skladování má maximálně v podobě surovin. Převážně mouky.
Mouku lze skladovat déle, ale je náchylná na "útok příživníků". Tedy moli, červi, myši .. kde co. To sice platí pro všechno jídlo, ale pro mouku obzvláště. Pokud moc nepečete nebo nechcete péci domácí chléb, nemám to moc význam, ale pokud jste vášniví "pekaři" a v neděli je vždy na stole bábovka, tak bych zvážil nákup a s tím spojené zabezpečení dobrého skladování.


Těstoviny. Složení je srovnatelné s pečivem, ale na rozdíl od něj se dá (v surovém => suchém stavu) skladovat celé roky bez větších problémů.
Tady si navíc můžete vybrat z různých možností podle chuti a užití. Není problém zase nakoupit 50k a naskladnit je klidně v obýváku (neříkám nutně, ale jde o to, že nepotřebujete ani ledničku). Jediné na co je třeba si dát pozor je velká vlhkost, ale to platí i pro mouku, i když tam je to řešeno skladováním.


Bílkoviny


Nejlepší je maso o tom není řeč, ale s tím je problém, protože se rychle kazí. Venku vydrží tak 12h nebo i méně, v ledničce pár dní a v mrazáku není moc místa. (Bavíme se v neupraveném stavu.) Proto také doporučuji vyprázdnit mrazáky co to jen jde. Zbavte se zbytečností jako je zmrzlina, zákusky, a také zelenina. Ne neříkám nemít zeleninu, ale spotřebovat ji a nahradit ji zeleninou v konzervě nebo zavařenou ve sklenici. Tu zle uchovávat také dlouhodobě a mimo mrazák. Ten budete potřebovat na maso. Maso jinak než v mrazáku neuschováte.
Jediná výjimka jsou (hlavně rybí) konzervy (tuňák je klasika) a také sušené maso. Problém je, že sušené maso je drahé a pokud ho chcete vyrobit, tak to taky není nejlevnější ale pokud to zvládnete a chce se vám do toho, tak to může být dobrá možnost jak mít dlouhodobě uschované kvalitní bílkoviny, připravené k okamžité konzumaci.
Takže pokud nejste vegetariáni, tak mrazák doporučuji v maximální míře naplnit masem. Druh nechám na vás.


Co se týče toho sušeného masa, tak ho můžete nasušit větší množství, ale je třeba to mít dobře osolené nebo přímo namarinované, aby to dobře vytáhlo vlhkost a nezačalo se vám to kazit. Také to pak skladujte někde v suchu.


Konzervy ryb jsou skvělý zdroj bílkovin a lehce se skladují. Problém je, že moudro o zdraví ryb už dnes není tak úplně pravda. Pokud to máte nějaký "Bio Sádek od známého", tak je to samozřejmě super, ale například dravé ryby z moře (jako je právě tuňák) mají zvýšený obsah rtuti. Proto se často nedoporučují dětem a těhotným/kojícím matkám. Takže baštit 2 konzervy tuňáka denně taky není ideální cesta. (Samozřejmě je to lepší než prázdný žaludek. smile smile )
Dobrá cena tuňáka je tak okolo 300/kg. V Lidlu ve Španělském týdnu mají velkou konzervu tuňáka cca 600g v oleji. (konzerva je cca 950g, ale tuňáka je jen 600 gramů, pozor na to smile )


Dále můžete pro bílkoviny mít čočku a hrách, ale nejsou to ideální zdroje (živočišné bílkoviny se mnohokrát lépe vstřebávají a tím jsou cennější).
Může to být ale dobrá příloha k jiné bílkovině v menším množství.


Nakonec dodám "protein". (Pro ty které matu prostým překladem do angličtiny, jsem si toho vědem smile ) Myslím samozřejmě ten "fitkový".
Bavím se tedy o práškové podobě bílkoviny, které se dá rozmíchat ve studené vodě a vypít. Kulturisti znají a milují, ostatní poznají a oblíbí si.
Není to sice plnohodnotná náhrada jídla, ale pokud budete mít malý přísun bílkovin, tak tímto ho můžete jednoduše vylepšit. Navíc jak už jsem napsal, stačí studená voda, protřepat, nemíchat a můžete servírovat.
Je to rychle stravitelné a má to dobré živiny. Uskladnění je velmi prosté, protože většinou vám to už přijde v plastovém soudku na závit. Stačí to dát do pokoje, kde není moc vlhkosti a vydrží vám to hravě 2 roky (běžná expirační doba) a většinou i o pár let déle. Navíc je hodně výrobců a příchutí, takže si každý vybere.


Vitamíny a minerály


Věci jako olivy, okurky, zavařená zelenina, ... jsou dobré na dochucení, ale živiny na tom nepostavíte.
Na druhou stranu budou potřeba pro vitamíny a minerály, které taky tělo potřebuje a rýže nebo kuřecí maso jich moc nemá.


Ideální jsou například "pěčky". To je sušené ovoce. Vydrží dlouho i v pokojové teplotě a zachovávají si důležité živiny.
Navíc jejich výroba není nijak složitá.


Skladování
/////////////


Maso jsme si už řekli. Čerstvé dlouhodobě jedině mrazák.
Konzervy klidně volně nebo někde v papírových krabicích (proti myším a prachu).
Stejně tak sušené maso, ale musí být nejlépe vzduchotěsně zabaleno. V Tescu např. prodávají takové průhledné plastové krabičky.
Pokud koupíte dost velké, tak se vám tam vejde i celý pytlík mouky. Tu však pro jistotu doporučuji přesít přes sítko, pro případ larev
a v sypat do takové krabičky napřímo.


Co se týče rýže, luštěnin a těstovin, tak je stačí dát doma do poličky nebo pokud je toho hodně, tak do nějakých větších plastových krabic
ve sklepě. Nemusí být vzduchotěsné. Záleží na vlhkosti sklepa. Hlavně to chráníte před myšmi a jinými škůdci.


Další zásoby
///////////////


Palivo


Pokud máte elektrocentrálu pro případ výpadku elektřiny, tak palivo pro něj. Problém však je s životností paliva.
Pokud máte chatu, která jede na plyn z bomby, tak zvažte přikoupit pár bomb navíc.
A pokud vaříte z elektřiny nebo plynu ze sítě a to vypadlo, tak doporučuji mít kempingový vařit a několik kartuší plynu.
Hody na tom neuděláte, ale polívku nebo kafe s tím zvládněte. (A pánové buřtguláš smile )


Pro "železnou rezervu", kdyby třeba vypadla na delší dobu elektřina, tak doporučuji svíčky a zapalovače.
Také svítilny a zásobu jednorázových (nedobíjecích) baterií.


To je tak vše, co mě napadá.
Věřím, že mnozí další se mohou přidat se svými radami.


Omlouvám se za zpoždění, měl jsem trochu nával jiných nečekaných věcí. ///////// Zásoby ///////// Co nakoupit, kolik a kde ?! ////////////////////////////// To hlavní je jídlo. O dalších věcech se zmíním jen okrajově. Primárně potřebujete bílkoviny a sacharidy. Navíc by to mělo být něco, co vydrží dlouho a to bez nutnosti mrazáku, či jiného zařízení tohoto určení. Také by jste se měli zásobit něčím, co pravidelně jíte a máte rádi. Nechcete nekoupit jídlo za pár desítek tisíc, aby jste ho pak vyhodili. Sacharidy Když pomineme zákusky a jiné nesmysly, tak se z vyloženě sladkých věcí dá dobře uschovat a využít čokoláda. Vydrží dlouho, dá se konzumovat bez přípravy a je vydatná. Nejlepší a už od dob faraonů prověřený je však med. Pokud je čistý a není ničím kontaminovaný, tak jej můžete uskladňovat déle, než sami budete žít (našly se vzorky z dob starého Egypta a byly pořád jedlé...). Je relativně zdravý, dá se přidat do kde čeho jako ochucovadlo nebo konzumovat samostatně. Problém je, že je to rychlý cukr a dlouhodobě z toho vyžívat není moc zdravé. Dále zde máme "nesladké sacharidy". Brambory, rýže, chleba... atd. Začneme brambory. Ty jsou dobré do zásoby na pár měsíců (záleží jaké máte skladovací možnosti). K dlouhodobému skladování a zásobení se nehodí. Takže zásoba pro rodinu na 2-3 měsíce, proč ne, ale s tímhle si na nadcházející krizi nevystačíte. Rýže. Ta je podle mého ideální zdroj sacharidů pro prepera. Je relativně zdravá, dá se dlouhodobě uchovávat v pokojových podmínkách a není příliš drahá. Tohohle můžete klidně nakoupit 50kg a uschovat na pár let na horší časy. Já osobně počítám tak 50g v suchém stavu / dávka / osoba, ale jak jíte vy, si musíte spočítat sami. Pak to vše vynásobit a spočítat si kolik toho potřebujete na požadovaný počet osob na plánovanou dobu. Ideální zdroj je podle mě v Lidlu v akci pytel Basmati rýže 4,5kg za 199kč. To je dobrá cena a ta rýže je kvalitní. Pečivo. Tedy obecně řečeno (počítám zde i chleba). Moc dlouho nevydrží, takže skladování má maximálně v podobě surovin. Převážně mouky. Mouku lze skladovat déle, ale je náchylná na "útok příživníků". Tedy moli, červi, myši .. kde co. To sice platí pro všechno jídlo, ale pro mouku obzvláště. Pokud moc nepečete nebo nechcete péci domácí chléb, nemám to moc význam, ale pokud jste vášniví "pekaři" a v neděli je vždy na stole bábovka, tak bych zvážil nákup a s tím spojené zabezpečení dobrého skladování. Těstoviny. Složení je srovnatelné s pečivem, ale na rozdíl od něj se dá (v surovém => suchém stavu) skladovat celé roky bez větších problémů. Tady si navíc můžete vybrat z různých možností podle chuti a užití. Není problém zase nakoupit 50k a naskladnit je klidně v obýváku (neříkám nutně, ale jde o to, že nepotřebujete ani ledničku). Jediné na co je třeba si dát pozor je velká vlhkost, ale to platí i pro mouku, i když tam je to řešeno skladováním. Bílkoviny Nejlepší je maso o tom není řeč, ale s tím je problém, protože se rychle kazí. Venku vydrží tak 12h nebo i méně, v ledničce pár dní a v mrazáku není moc místa. (Bavíme se v neupraveném stavu.) Proto také doporučuji vyprázdnit mrazáky co to jen jde. Zbavte se zbytečností jako je zmrzlina, zákusky, a také zelenina. Ne neříkám nemít zeleninu, ale spotřebovat ji a nahradit ji zeleninou v konzervě nebo zavařenou ve sklenici. Tu zle uchovávat také dlouhodobě a mimo mrazák. Ten budete potřebovat na maso. Maso jinak než v mrazáku neuschováte. Jediná výjimka jsou (hlavně rybí) konzervy (tuňák je klasika) a také sušené maso. Problém je, že sušené maso je drahé a pokud ho chcete vyrobit, tak to taky není nejlevnější ale pokud to zvládnete a chce se vám do toho, tak to může být dobrá možnost jak mít dlouhodobě uschované kvalitní bílkoviny, připravené k okamžité konzumaci. Takže pokud nejste vegetariáni, tak mrazák doporučuji v maximální míře naplnit masem. Druh nechám na vás. Co se týče toho sušeného masa, tak ho můžete nasušit větší množství, ale je třeba to mít dobře osolené nebo přímo namarinované, aby to dobře vytáhlo vlhkost a nezačalo se vám to kazit. Také to pak skladujte někde v suchu. Konzervy ryb jsou skvělý zdroj bílkovin a lehce se skladují. Problém je, že moudro o zdraví ryb už dnes není tak úplně pravda. Pokud to máte nějaký "Bio Sádek od známého", tak je to samozřejmě super, ale například dravé ryby z moře (jako je právě tuňák) mají zvýšený obsah rtuti. Proto se často nedoporučují dětem a těhotným/kojícím matkám. Takže baštit 2 konzervy tuňáka denně taky není ideální cesta. (Samozřejmě je to lepší než prázdný žaludek. :) ;) ) Dobrá cena tuňáka je tak okolo 300/kg. V Lidlu ve Španělském týdnu mají velkou konzervu tuňáka cca 600g v oleji. (konzerva je cca 950g, ale tuňáka je jen 600 gramů, pozor na to ;) ) Dále můžete pro bílkoviny mít čočku a hrách, ale nejsou to ideální zdroje (živočišné bílkoviny se mnohokrát lépe vstřebávají a tím jsou cennější). Může to být ale dobrá příloha k jiné bílkovině v menším množství. Nakonec dodám "protein". (Pro ty které matu prostým překladem do angličtiny, jsem si toho vědem :) ) Myslím samozřejmě ten "fitkový". Bavím se tedy o práškové podobě bílkoviny, které se dá rozmíchat ve studené vodě a vypít. Kulturisti znají a milují, ostatní poznají a oblíbí si. Není to sice plnohodnotná náhrada jídla, ale pokud budete mít malý přísun bílkovin, tak tímto ho můžete jednoduše vylepšit. Navíc jak už jsem napsal, stačí studená voda, protřepat, nemíchat a můžete servírovat. Je to rychle stravitelné a má to dobré živiny. Uskladnění je velmi prosté, protože většinou vám to už přijde v plastovém soudku na závit. Stačí to dát do pokoje, kde není moc vlhkosti a vydrží vám to hravě 2 roky (běžná expirační doba) a většinou i o pár let déle. Navíc je hodně výrobců a příchutí, takže si každý vybere. Vitamíny a minerály Věci jako olivy, okurky, zavařená zelenina, ... jsou dobré na dochucení, ale živiny na tom nepostavíte. Na druhou stranu budou potřeba pro vitamíny a minerály, které taky tělo potřebuje a rýže nebo kuřecí maso jich moc nemá. Ideální jsou například "pěčky". To je sušené ovoce. Vydrží dlouho i v pokojové teplotě a zachovávají si důležité živiny. Navíc jejich výroba není nijak složitá. Skladování ///////////// Maso jsme si už řekli. Čerstvé dlouhodobě jedině mrazák. Konzervy klidně volně nebo někde v papírových krabicích (proti myším a prachu). Stejně tak sušené maso, ale musí být nejlépe vzduchotěsně zabaleno. V Tescu např. prodávají takové průhledné plastové krabičky. Pokud koupíte dost velké, tak se vám tam vejde i celý pytlík mouky. Tu však pro jistotu doporučuji přesít přes sítko, pro případ larev a v sypat do takové krabičky napřímo. Co se týče rýže, luštěnin a těstovin, tak je stačí dát doma do poličky nebo pokud je toho hodně, tak do nějakých větších plastových krabic ve sklepě. Nemusí být vzduchotěsné. Záleží na vlhkosti sklepa. Hlavně to chráníte před myšmi a jinými škůdci. Další zásoby /////////////// Palivo Pokud máte elektrocentrálu pro případ výpadku elektřiny, tak palivo pro něj. Problém však je s životností paliva. Pokud máte chatu, která jede na plyn z bomby, tak zvažte přikoupit pár bomb navíc. A pokud vaříte z elektřiny nebo plynu ze sítě a to vypadlo, tak doporučuji mít kempingový vařit a několik kartuší plynu. Hody na tom neuděláte, ale polívku nebo kafe s tím zvládněte. (A pánové buřtguláš :D ) Pro "železnou rezervu", kdyby třeba vypadla na delší dobu elektřina, tak doporučuji svíčky a zapalovače. Také svítilny a zásobu jednorázových (nedobíjecích) baterií. To je tak vše, co mě napadá. Věřím, že mnozí další se mohou přidat se svými radami.

Len doplnim...
Nezabudajte na soľ. Ako zdroj energie je dobré mať olej, škvarene sadlo, prepušťane maslo, oboje skladované v zavarovacích (sklenych) pohároch.
Sušený cesnak, cibuľa, paradajkový (rajčatový) prašok, paradajkový pretlak, korenie prípadne zmes korení,
masox rozne druhy(sice to nie je idealne dochucovadlo, ale jesť ryžu,cestoviny... bez soli a dochutenia sa da pár dni vydržať, ale dlhodobo...?)
Pohanka-stačí zaliať vriacou vodou (asi za 20min. a je hotova k jedlu) Možno ju zaliať aj studenou vodou, čas prihotovenia sa výrazne predĺži.
Krúpy - lacne, dobre skladovatelne.
Ženy maju tiež svoje dni. Zasoba min. 6-8 cyklov


Len doplnim... Nezabudajte na soľ. Ako zdroj energie je dobré mať olej, škvarene sadlo, prepušťane maslo, oboje skladované v zavarovacích (sklenych) pohároch. Sušený cesnak, cibuľa, paradajkový (rajčatový) prašok, paradajkový pretlak, korenie prípadne zmes korení, masox rozne druhy(sice to nie je idealne dochucovadlo, ale jesť ryžu,cestoviny... bez soli a dochutenia sa da pár dni vydržať, ale dlhodobo...?) Pohanka-stačí zaliať vriacou vodou (asi za 20min. a je hotova k jedlu) Možno ju zaliať aj studenou vodou, čas prihotovenia sa výrazne predĺži. Krúpy - lacne, dobre skladovatelne. Ženy maju tiež svoje dni. Zasoba min. 6-8 cyklov
Upravené 30. 3. 2022 o 18:14

Niekoľko poznámok na doplnenie:


  • zásoby potravín aj pre domácich miláčikov
  • bez ochucovadiel sa síce dá nejaký čas žiť, ale život s nimi je lepší. Takže aspoň niektoré obľúbené koreniny a soľ
  • olej a/alebo masť
  • ak rátame s tým, že prípadné zeleninové prebytky zo záhradky budeme fermentovať, nezaškodí na ten účel skladovať viac soli ako len na ochucovanie svojho jedla; podobne pre cukor ak mienime zavárať ovocie
  • neuškodí zásoba obľúbených čajov, prípadne aj kávy
  • termoska so širokým hrdlom, alebo termosové misky/nádoby - pri príprave niektorých jedál sa ušetrí energia keď sa horúce vložia do termosky a nechajú v nej "dobehnúť". Príklad - pohánka, ktorú stačí zaliať horúcou vodou a nechať v termoske dobehnúť
  • prázdne nádoby - na prenášanie vody, na fermentovanie či zaváranie, ...

Niekoľko poznámok na doplnenie: - zásoby potravín aj pre domácich miláčikov - bez ochucovadiel sa síce dá nejaký čas žiť, ale život s nimi je lepší. Takže aspoň niektoré obľúbené koreniny a soľ - olej a/alebo masť - ak rátame s tým, že prípadné zeleninové prebytky zo záhradky budeme fermentovať, nezaškodí na ten účel skladovať viac soli ako len na ochucovanie svojho jedla; podobne pre cukor ak mienime zavárať ovocie - neuškodí zásoba obľúbených čajov, prípadne aj kávy - termoska so širokým hrdlom, alebo termosové misky/nádoby - pri príprave niektorých jedál sa ušetrí energia keď sa horúce vložia do termosky a nechajú v nej "dobehnúť". Príklad - pohánka, ktorú stačí zaliať horúcou vodou a nechať v termoske dobehnúť - prázdne nádoby - na prenášanie vody, na fermentovanie či zaváranie, ...

Ja som ešte kúpil instatné polievky, (niečo ako wifon). ako dochucovadlo si vyrábame "štipľavicu" - 1diel petržlenová vňať, 1diel cesnak, jeden diel feferónky a jeden diel soli. pomlieť na mäsovom mlynčeku a dať do pohárov. Soľ to konzervuje. Miesto sviečok mám potrolejku a lampový olej. Určite netreba zabudnúť na baterky. Pozor - lieky určite.


Ja som ešte kúpil instatné polievky, (niečo ako wifon). ako dochucovadlo si vyrábame "štipľavicu" - 1diel petržlenová vňať, 1diel cesnak, jeden diel feferónky a jeden diel soli. pomlieť na mäsovom mlynčeku a dať do pohárov. Soľ to konzervuje. Miesto sviečok mám potrolejku a lampový olej. Určite netreba zabudnúť na baterky. Pozor - lieky určite.

Zdravim priatelia. Zasielam par svojich odporucani.
Klasicky sporak na zemny plyn sa da pomocou flexibilnej hadicky napojit na plynovu flasu. Jedna 10kg flasa vydrzi na kazdodenne varenie vyse pol roka. Treba vsak mat redukcny ventil na flasu na vystupny tlak 29 mbar (cena cca 5 Euro). Ak je moznost kupte si flasu s cistym propanom. Propan-budan trosku smrdi pri horeni.


Nezabudajme, ze maso sa da zavarit do flias aj vo vlastnej stave. Napr. bravcove (veprove) maso ochutene podla potreby a sterilizovane v sklenenych poharoch. Kto ma stroj na zatvaranie konzerv tak aj v konzervach. Stroj na konzervy sa da zohnat na bazosi. Taky domaci lunchmeat.


Chladnicky aj mraznicky si nastavte na minimalnu teplotu. Vydrzia dlhsie drzat teplotu v pripade vypadku napajania. Predpokladam, ze k uplnemu odstaveniu od elektriny nedojde, prisli by o moznost vysielat cez TV a net svoju propagandu.


Kto ma aspon trochu zahradky tak jednoznacne sliepky. Z odpadu z domacnosti, buriny, travy a hmyzu budete mat cerstve vajcia. Klasicke nosnice typu dominant, issa brown sa dobre nesu, ale su to hybridy a zle sa mnozia. Ak planujete vlastny chov tak cistokrvne nosnice napr. kalimero. Kalimero ma aj vynikajuce maso. Na klasickych nosniciach nie je takmer ziadne maso.


Nezabudajme aj na mak, ktory je velmi vyzivny a skvele ochuti ine jedla. Da sa aj posiat v pripade potreby. Podobne aj orechy.


Prajem vela zdaru!


Zdravim priatelia. Zasielam par svojich odporucani. Klasicky sporak na zemny plyn sa da pomocou flexibilnej hadicky napojit na plynovu flasu. Jedna 10kg flasa vydrzi na kazdodenne varenie vyse pol roka. Treba vsak mat redukcny ventil na flasu na vystupny tlak 29 mbar (cena cca 5 Euro). Ak je moznost kupte si flasu s cistym propanom. Propan-budan trosku smrdi pri horeni. Nezabudajme, ze maso sa da zavarit do flias aj vo vlastnej stave. Napr. bravcove (veprove) maso ochutene podla potreby a sterilizovane v sklenenych poharoch. Kto ma stroj na zatvaranie konzerv tak aj v konzervach. Stroj na konzervy sa da zohnat na bazosi. Taky domaci lunchmeat. Chladnicky aj mraznicky si nastavte na minimalnu teplotu. Vydrzia dlhsie drzat teplotu v pripade vypadku napajania. Predpokladam, ze k uplnemu odstaveniu od elektriny nedojde, prisli by o moznost vysielat cez TV a net svoju propagandu. Kto ma aspon trochu zahradky tak jednoznacne sliepky. Z odpadu z domacnosti, buriny, travy a hmyzu budete mat cerstve vajcia. Klasicke nosnice typu dominant, issa brown sa dobre nesu, ale su to hybridy a zle sa mnozia. Ak planujete vlastny chov tak cistokrvne nosnice napr. kalimero. Kalimero ma aj vynikajuce maso. Na klasickych nosniciach nie je takmer ziadne maso. Nezabudajme aj na mak, ktory je velmi vyzivny a skvele ochuti ine jedla. Da sa aj posiat v pripade potreby. Podobne aj orechy. Prajem vela zdaru!

Jedna 10kg flasa vydrzi na kazdodenne varenie vyse pol roka

pre 4 člennú rodinu PB iba na varenie (rúra je elektrická) vydrží 10 kg fľaša 1 mesiac...


[quote="pid:65750, uid:730"]Jedna 10kg flasa vydrzi na kazdodenne varenie vyse pol roka[/quote] pre 4 člennú rodinu PB iba na varenie (rúra je elektrická) vydrží 10 kg fľaša 1 mesiac...

hrachový protein + nejaký gainer a ste zahojení.


hrachový protein + nejaký gainer a ste zahojení.
Upravené 30. 3. 2022 o 22:23

Pokud si budete kupovat čokoládu , tak rozhodně hořkou , může být k nezaplacení .
Mouka Vám v suchém prostředí vydrží bez problémů dva roky , jen je potřeba pořádně uzavřít načaté balení . Většinu věcí si peču sám , tak to mám vyzkoušené . Nezapomeňte přejít na kvásek .
Můžete objednat sušené ovoce , doporučuji po 1kg balení . I to vydrží několik let , pokud obal není poškozen . Před jídlem je zalijte horkou vodou , pro odsíření .
Nebude od věci nakoupit vyškvařené sádlo , takové , které je vakuově zabalené .
Další užitečnou věcí je polévka v prášku . Dobré jsou od Vitany -
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001012074162
V té gulášové získáte sušené maso , stačí přidat cibule a brambor a bez problému uděláte 2 i více litrů jídla . Dají se v akci nakoupit po 20 kč .
Nezapomeňte na cukr . Nebojte se mít v suchu alespoň 30-40 kg .
Pokud kupujete rýži , berte bez varných sáčků a takovou , která je vakuové uzavřená , ne v papírobalu .
Dokupte si zásobu vitamínů , vše může v rámci dnů vymizet .
Jinak , naučil jsem se dávat do zeleninových polévek místo nudlí rýži . Polévka je vynikající a snadno zasytí . Nemluvě o tom , že když necháte rýži projít 15 min. varem a po té půl hodiny dojít pod pokličkou , tak se ani nevejde do hrnce .
Sůl doporučuji mořskou , neabsorbuje tolik vodu z prostředí .


Pokud si budete kupovat čokoládu , tak rozhodně hořkou , může být k nezaplacení . Mouka Vám v suchém prostředí vydrží bez problémů dva roky , jen je potřeba pořádně uzavřít načaté balení . Většinu věcí si peču sám , tak to mám vyzkoušené . Nezapomeňte přejít na kvásek . Můžete objednat sušené ovoce , doporučuji po 1kg balení . I to vydrží několik let , pokud obal není poškozen . Před jídlem je zalijte horkou vodou , pro odsíření . Nebude od věci nakoupit vyškvařené sádlo , takové , které je vakuově zabalené . Další užitečnou věcí je polévka v prášku . Dobré jsou od Vitany - https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001012074162 V té gulášové získáte sušené maso , stačí přidat cibule a brambor a bez problému uděláte 2 i více litrů jídla . Dají se v akci nakoupit po 20 kč . Nezapomeňte na cukr . Nebojte se mít v suchu alespoň 30-40 kg . Pokud kupujete rýži , berte bez varných sáčků a takovou , která je vakuové uzavřená , ne v papírobalu . Dokupte si zásobu vitamínů , vše může v rámci dnů vymizet . Jinak , naučil jsem se dávat do zeleninových polévek místo nudlí rýži . Polévka je vynikající a snadno zasytí . Nemluvě o tom , že když necháte rýži projít 15 min. varem a po té půl hodiny dojít pod pokličkou , tak se ani nevejde do hrnce . Sůl doporučuji mořskou , neabsorbuje tolik vodu z prostředí .
Upravené 30. 3. 2022 o 22:42

Mám dobrou zkušenost s fazolemi v rajské omáčce. Konzerva vydrží dlouho a dá se to jíst s těstovinama, rýží, bramborem či pečivem. A je to výživný.


Mám dobrou zkušenost s fazolemi v rajské omáčce. Konzerva vydrží dlouho a dá se to jíst s těstovinama, rýží, bramborem či pečivem. A je to výživný.

Klasicky sporak na zemny plyn sa da pomocou flexibilnej hadicky napojit na plynovu flasu.

Nevím to určitě, ale mám pocit, že na propan butan musí být jiné hořáky, že to tak jednoduše připojit nejde.


[quote="pid:65750, uid:730"]Klasicky sporak na zemny plyn sa da pomocou flexibilnej hadicky napojit na plynovu flasu.[/quote] Nevím to určitě, ale mám pocit, že na propan butan musí být jiné hořáky, že to tak jednoduše připojit nejde.

na propan butan musí být jiné hořáky


Máš pravdu, výrobci sporáků uvádí, jestli jsou k jednotivým modelům i hořáky na PB. Potom je použití plynové bomby jednoduché.


[quote="pid:65786, uid:430"]na propan butan musí být jiné hořáky[/quote] Máš pravdu, výrobci sporáků uvádí, jestli jsou k jednotivým modelům i hořáky na PB. Potom je použití plynové bomby jednoduché.

Stačí vyměnit trysky k danému modelu sporáku, cena je do 200,- za sadu. Výměna je jednoduchá.


Stačí vyměnit trysky k danému modelu sporáku, cena je do 200,- za sadu. Výměna je jednoduchá.

Nevím to určitě, ale mám pocit, že na propan butan musí být jiné hořáky, že to tak jednoduše připojit nejde.

Ak chcete pripojuť propanbutanový sporák na zemný plyn alebo opačne, je potrebné vymeniť v sporáku trysky. Dajú sa objednať cez internet.


[quote="pid:65786, uid:430"]Nevím to určitě, ale mám pocit, že na propan butan musí být jiné hořáky, že to tak jednoduše připojit nejde.[/quote] Ak chcete pripojuť propanbutanový sporák na zemný plyn alebo opačne, je potrebné vymeniť v sporáku trysky. Dajú sa objednať cez internet.

Len doplnim...

Pravda, je hodně věcí, které mě následně napadají a na které jsem zapomněl...


Ta sůl je hodně důležitá. Jak na ochucení, tak na konzervaci a případně jiné využití.
Olej taky a hlavně oboje vydrží roky.


Všemožné protlaky, marmelády, a jiné zavařené dobroty vydrží roky ve sklepě.
(hlavně, že toho mám plný sklep a zapomenu to napsat... smile )


ale jesť ryžu,cestoviny... bez soli a dochutenia sa da pár dni vydržať, ale dlhodobo...?)

Hlad je nejlepší kuchař smile , ale máš pravdu, je lepší se připravit i na tohle a mít i zásobu koření apod.
V práškové podobě se nekazí.


aj pre domácich miláčikov

To je zásoba čerstvého masa smile (vtip... i když ?!...)


neuškodí zásoba obľúbených čajov, prípadne aj kávy

Souhlas. Kafe se hodí, ale kdyby došlo na kolaps měny, tak se dá balíkem kvalitní kávy nebo láhví dobrého alkoholu zaplatit.
Stříbro a zlato je fajn, ale z dob komančů máme ponaučení, že za lahvinku nebo 2 se dá domluvit ledacos.
Stříbrnými mincemi si nepamatuje, že by někdo platil.


[quote="pid:65740, uid:46"]Len doplnim...[/quote] Pravda, je hodně věcí, které mě následně napadají a na které jsem zapomněl... Ta sůl je hodně důležitá. Jak na ochucení, tak na konzervaci a případně jiné využití. Olej taky a hlavně oboje vydrží roky. Všemožné protlaky, marmelády, a jiné zavařené dobroty vydrží roky ve sklepě. (hlavně, že toho mám plný sklep a zapomenu to napsat... |( ) [quote="pid:65740, uid:46"]ale jesť ryžu,cestoviny... bez soli a dochutenia sa da pár dni vydržať, ale dlhodobo...?)[/quote] Hlad je nejlepší kuchař :D , ale máš pravdu, je lepší se připravit i na tohle a mít i zásobu koření apod. V práškové podobě se nekazí. [quote="pid:65743, uid:468"]aj pre domácich miláčikov[/quote] To je zásoba čerstvého masa :D (vtip... i když ?!...) [quote="pid:65743, uid:468"]neuškodí zásoba obľúbených čajov, prípadne aj kávy[/quote] Souhlas. Kafe se hodí, ale kdyby došlo na kolaps měny, tak se dá balíkem kvalitní kávy nebo láhví dobrého alkoholu zaplatit. Stříbro a zlato je fajn, ale z dob komančů máme ponaučení, že za lahvinku nebo 2 se dá domluvit ledacos. Stříbrnými mincemi si nepamatuje, že by někdo platil.

Klasicky sporak na zemny plyn sa da pomocou flexibilnej hadicky napojit na plynovu flasu. Jedna 10kg flasa vydrzi na kazdodenne varenie vyse pol roka. Treba vsak mat redukcny ventil na flasu na vystupny tlak 29 mbar (cena cca 5 Euro). Ak je moznost kupte si flasu s cistym propanom. Propan-budan trosku smrdi pri horeni.

Hodně dobrá rada, to jsem netušil. Díky, zvážíme.


Nezabudajme, ze maso sa da zavarit do flias aj vo vlastnej stave. Napr. bravcove (veprove) maso ochutene podla potreby a sterilizovane v sklenenych poharoch. Kto ma stroj na zatvaranie konzerv tak aj v konzervach. Stroj na konzervy sa da zohnat na bazosi. Taky domaci lunchmeat.

Na to jsem zapomněl, ale jak dlouho to vydrží ?


Predpokladam, ze k uplnemu odstaveniu od elektriny nedojde, prisli by o moznost vysielat cez TV a net svoju propagandu.

Bez paliva můžou chtít modré z nebe smile


Kto ma aspon trochu zahradky tak jednoznacne sliepky. Z odpadu z domacnosti, buriny, travy a hmyzu budete mat cerstve vajcia. Klasicke nosnice typu dominant, issa brown sa dobre nesu, ale su to hybridy a zle sa mnozia. Ak planujete vlastny chov tak cistokrvne nosnice napr. kalimero. Kalimero ma aj vynikajuce maso. Na klasickych nosniciach nie je takmer ziadne maso.

Na to možná taky dojde... Ty plemena jsou užitečná rada. Díky.


[quote="pid:65750, uid:730"]Klasicky sporak na zemny plyn sa da pomocou flexibilnej hadicky napojit na plynovu flasu. Jedna 10kg flasa vydrzi na kazdodenne varenie vyse pol roka. Treba vsak mat redukcny ventil na flasu na vystupny tlak 29 mbar (cena cca 5 Euro). Ak je moznost kupte si flasu s cistym propanom. Propan-budan trosku smrdi pri horeni.[/quote] Hodně dobrá rada, to jsem netušil. Díky, zvážíme. [quote="pid:65750, uid:730"]Nezabudajme, ze maso sa da zavarit do flias aj vo vlastnej stave. Napr. bravcove (veprove) maso ochutene podla potreby a sterilizovane v sklenenych poharoch. Kto ma stroj na zatvaranie konzerv tak aj v konzervach. Stroj na konzervy sa da zohnat na bazosi. Taky domaci lunchmeat.[/quote] Na to jsem zapomněl, ale jak dlouho to vydrží ? [quote="pid:65750, uid:730"]Predpokladam, ze k uplnemu odstaveniu od elektriny nedojde, prisli by o moznost vysielat cez TV a net svoju propagandu.[/quote] Bez paliva můžou chtít modré z nebe :D [quote="pid:65750, uid:730"]Kto ma aspon trochu zahradky tak jednoznacne sliepky. Z odpadu z domacnosti, buriny, travy a hmyzu budete mat cerstve vajcia. Klasicke nosnice typu dominant, issa brown sa dobre nesu, ale su to hybridy a zle sa mnozia. Ak planujete vlastny chov tak cistokrvne nosnice napr. kalimero. Kalimero ma aj vynikajuce maso. Na klasickych nosniciach nie je takmer ziadne maso.[/quote] Na to možná taky dojde... Ty plemena jsou užitečná rada. Díky.

Pokud kupujete rýži , berte bez varných sáčků a takovou , která je vakuové uzavřená , ne v papírobalu .

Poměr cena kvalita má nejlepší ten 4,5kg pytel z Lidlu, ale jinak souhlas. Osobně jsem sice neviděl ještě vakuovanou rýži, ale proč ne.


Sůl doporučuji mořskou , neabsorbuje tolik vodu z prostředí .

Mořská sůl je plná micro plastů. Navíc někdy se může hodit (např. při konzervaci a sušení) právě ta absorpce vody.
Osobně bych doporučil to namíchat půl na půl ty zásoby.


Mám dobrou zkušenost s fazolemi v rajské omáčce. Konzerva vydrží dlouho a dá se to jíst s těstovinama, rýží, bramborem či pečivem. A je to výživný.

Jj, myslíš Hainz v takové modré plechovce ? Ty jsou dobré.


[quote="pid:65771, uid:185"]Pokud kupujete rýži , berte bez varných sáčků a takovou , která je vakuové uzavřená , ne v papírobalu .[/quote] Poměr cena kvalita má nejlepší ten 4,5kg pytel z Lidlu, ale jinak souhlas. Osobně jsem sice neviděl ještě vakuovanou rýži, ale proč ne. [quote="pid:65771, uid:185"]Sůl doporučuji mořskou , neabsorbuje tolik vodu z prostředí .[/quote] Mořská sůl je plná micro plastů. Navíc někdy se může hodit (např. při konzervaci a sušení) právě ta absorpce vody. Osobně bych doporučil to namíchat půl na půl ty zásoby. [quote="pid:65772, uid:146"]Mám dobrou zkušenost s fazolemi v rajské omáčce. Konzerva vydrží dlouho a dá se to jíst s těstovinama, rýží, bramborem či pečivem. A je to výživný.[/quote] Jj, myslíš Hainz v takové modré plechovce ? Ty jsou dobré.

Nezabudajme, ze maso sa da zavarit do flias aj vo vlastnej stave.


Na to jsem zapomněl, ale jak dlouho to vydrží ?

V chladu i několik let.


[quote="pid:65750, uid:730"]Nezabudajme, ze maso sa da zavarit do flias aj vo vlastnej stave.[/quote] [quote="pid:65821, uid:518"]Na to jsem zapomněl, ale jak dlouho to vydrží ?[/quote] V chladu i několik let.

Máte niekto nejaký dobrý recept na zavárané mäso vo vlastnej šťave?


Máte niekto nejaký dobrý recept na zavárané mäso vo vlastnej šťave?

Máte niekto nejaký dobrý recept na zavárané mäso vo vlastnej šťave?

Já normálně upeču plech plný masa a ještě úplně horké to dám do sklenic, chvíli počkám až se sklenice prohřeje a pak zatočím víčko. To je vše.


[quote="pid:65830, uid:138"]Máte niekto nejaký dobrý recept na zavárané mäso vo vlastnej šťave?[/quote] Já normálně upeču plech plný masa a ještě úplně horké to dám do sklenic, chvíli počkám až se sklenice prohřeje a pak zatočím víčko. To je vše.

Zavarane maso vydrzi v chlade a tme naozaj aj niekolko rokov. Nejlepsie je ak je to maso tucnejsie napr. bravcove koleno, bocik, aby sa vytvorilo dost stavy, ktora po vychladnuti stuhne na aspik a utesni tak maso pred vzduchom.
Ak chcete nalozit postnejsie (libove) maso tak po uvareni/upeceni poukladajte kusky do flias a zalejte horucou bravcovou mastou.
Podobne sa daju nalozit konfitovane kusky kacice ci husky.
Ja si takto odkladam aj kotlikovy gulas. Horuci nalejem do flias, zavriem viecko, otocim flasu a necham vychladnut. Do mesiaca ho spotrebujem. Podobne sa da aj kapustnica ale aj obycajny vyvar, ale bez cestovin. Spotrebujte ho vsak do mesiaca.


Este ma napadlo, nalozit si do malych flias domace masove pomazanky napr. pecenovu (jatrovu), z udeneho masa, z kolena a pod. Receptov je na nete viac ako dost.


Dolezita surovina na zavaranie je aj ocot, ktory tu myslim este nikto nespominal. Aj z neho si treba spravit zasoby na nakladanie zeleniny. Ja mam aj 1 kg kyseliny citronovej potravinarskej na nakladanie ovocia.


Zavarane maso vydrzi v chlade a tme naozaj aj niekolko rokov. Nejlepsie je ak je to maso tucnejsie napr. bravcove koleno, bocik, aby sa vytvorilo dost stavy, ktora po vychladnuti stuhne na aspik a utesni tak maso pred vzduchom. Ak chcete nalozit postnejsie (libove) maso tak po uvareni/upeceni poukladajte kusky do flias a zalejte horucou bravcovou mastou. Podobne sa daju nalozit konfitovane kusky kacice ci husky. Ja si takto odkladam aj kotlikovy gulas. Horuci nalejem do flias, zavriem viecko, otocim flasu a necham vychladnut. Do mesiaca ho spotrebujem. Podobne sa da aj kapustnica ale aj obycajny vyvar, ale bez cestovin. Spotrebujte ho vsak do mesiaca. Este ma napadlo, nalozit si do malych flias domace masove pomazanky napr. pecenovu (jatrovu), z udeneho masa, z kolena a pod. Receptov je na nete viac ako dost. Dolezita surovina na zavaranie je aj **ocot**, ktory tu myslim este nikto nespominal. Aj z neho si treba spravit zasoby na nakladanie zeleniny. Ja mam aj 1 kg kyseliny citronovej potravinarskej na nakladanie ovocia.

Dolezita surovina na zavaranie je aj ocot, ktory tu myslim este nikto nespominal.


Ano, toto je dôležité, odporúčam tiež nakúpiť, môžete tým dezinfikovať celú domácnosť, takže okrem potravinárskej funkcie má aj takúto. Ja som ešte nakúpila zásoby soli (ktorá je nad zlato). Je to tiež okrem iného konzervant.


Ja odporúčam pohánku, určite je výživnejšia ako pšeničná múka. Nie je treba ani variť. Ja som nakúpila a ešte nakúpim.


https://www.paula.sk/strava-doplnky/pohanka-priprava-recepty/


[quote="pid:65856, uid:730"]Dolezita surovina na zavaranie je aj ocot, ktory tu myslim este nikto nespominal.[/quote] Ano, toto je dôležité, odporúčam tiež nakúpiť, môžete tým dezinfikovať celú domácnosť, takže okrem potravinárskej funkcie má aj takúto. Ja som ešte nakúpila zásoby soli (ktorá je nad zlato). Je to tiež okrem iného konzervant. Ja odporúčam pohánku, určite je výživnejšia ako pšeničná múka. Nie je treba ani variť. Ja som nakúpila a ešte nakúpim. https://www.paula.sk/strava-doplnky/pohanka-priprava-recepty/

Zaujímavé veci sa dajú zohnať v ruskom obchode v Bratislave: https://rusky-obchod.sk/ . Ryby, mäso a iné.


Zaujímavé veci sa dajú zohnať v ruskom obchode v Bratislave: https://rusky-obchod.sk/ . Ryby, mäso a iné.

Máte niekto nejaký dobrý recept na zavárané mäso vo vlastnej šťave?



Ja to robím nasledovne - nakrájané mäso osolím, okorením, ručne "vymasírujem" a na noc uložím do chladničky. Druhý deň ním naplním sklené poháre na zaváranie a len zľahka zakrútim viečka. Do hrnca položím na dno uteráčik, naskladám naň tie poháre a dolejem do hrnca vodu cca 1 cm pod úrovňou viečok. Zakryjem pokrievkou a dám variť ... keď voda začne vrieť, zoslabím na najslabší plameň a varím cca 2,5 - 3 hodiny (podľa potreby dolievam horúcu vodu na tú úroveň cca 1 cm pod viečka). Potom vyberiem, dotiahnem viečka a všetky poháre nechám ešte "dobehnúť" zabalené do osušky až kým nevychladnú (čo trvá niekoľko hodín). Potom už len odložím na vhodné miesto.


> Máte niekto nejaký dobrý recept na zavárané mäso vo vlastnej šťave? Ja to robím nasledovne - nakrájané mäso osolím, okorením, ručne "vymasírujem" a na noc uložím do chladničky. Druhý deň ním naplním sklené poháre na zaváranie a len zľahka zakrútim viečka. Do hrnca položím na dno uteráčik, naskladám naň tie poháre a dolejem do hrnca vodu cca 1 cm pod úrovňou viečok. Zakryjem pokrievkou a dám variť ... keď voda začne vrieť, zoslabím na najslabší plameň a varím cca 2,5 - 3 hodiny (podľa potreby dolievam horúcu vodu na tú úroveň cca 1 cm pod viečka). Potom vyberiem, dotiahnem viečka a všetky poháre nechám ešte "dobehnúť" zabalené do osušky až kým nevychladnú (čo trvá niekoľko hodín). Potom už len odložím na vhodné miesto.

Podobne sme robievali mäso v konzerve počas zabíjačiek v kotli, používali sme len soľ, bez korenia. Varilo sa to cca 3 hodiny a nechalo sa to vychladnúť a hotovo. Veľké konzervy mali tú výhodu, že chránili mäso pred svetlom a plech vydržal nárazy. Mäso bolo chutné aj po 2 rokoch.


Podobne sme robievali mäso v konzerve počas zabíjačiek v kotli, používali sme len soľ, bez korenia. Varilo sa to cca 3 hodiny a nechalo sa to vychladnúť a hotovo. Veľké konzervy mali tú výhodu, že chránili mäso pred svetlom a plech vydržal nárazy. Mäso bolo chutné aj po 2 rokoch.

Miky72:netreba to maso v poharoch sterilizovat, aby sa to uzavrelo? Ako dlho ti to vydrzi?


Miky72:netreba to maso v poharoch sterilizovat, aby sa to uzavrelo? Ako dlho ti to vydrzi?

Miky72:netreba to mäso v poharoch sterilizovať, aby sa to uzavrelo? Ako dlho ti to vydrží?


som zvedavá na odpoved, lebo takto my robíme rajčinová pretlak, dať do fliaš, dotiahneš viečka, zabalíš, do vychladnutia. Drží aj 2-3 roky. Sle mäso neviem, tak som zvedavá na odpoved tiež.


[quote="pid:65913, uid:187"]Miky72:netreba to mäso v poharoch sterilizovať, aby sa to uzavrelo? Ako dlho ti to vydrží?[/quote] som zvedavá na odpoved, lebo takto my robíme rajčinová pretlak, dať do fliaš, dotiahneš viečka, zabalíš, do vychladnutia. Drží aj 2-3 roky. Sle mäso neviem, tak som zvedavá na odpoved tiež.

50g v suchém stavu


To je půl pytlíku rýže.
Porce jak pro vrabca,


Jj, myslíš Hainz v takové modré plechovce ? Ty jsou dobré.

Zbytečně drahé. Za cenu jedněch fazolí Heinz koupíš snad 3 "neznačkové". Přijdou mi prakticky stejné.


(Takže máš za cenu jednoho oběda v obyčejné restauraci minimálně deset plechovek fazolí, v Praze spíše více.)


[quote="pid:65713, uid:518"]50g v suchém stavu[/quote] To je půl pytlíku rýže. Porce jak pro vrabca, [quote="pid:65824, uid:518"]Jj, myslíš Hainz v takové modré plechovce ? Ty jsou dobré.[/quote] Zbytečně drahé. Za cenu jedněch fazolí Heinz koupíš snad 3 "neznačkové". Přijdou mi prakticky stejné. (Takže máš za cenu jednoho oběda v obyčejné restauraci minimálně deset plechovek fazolí, v Praze spíše více.)
Upravené 31. 3. 2022 o 23:49

fazolí Heinz
Koupí fazolí Heinz podpoříš rusofobskou rodinu Johna Kerryho (bývalého ministra zahraničí USA), který zmíněnou firmu vlastní. To platí i pro kečup Heinz.


[quote="pid:65931, uid:181"]fazolí Heinz[/quote]Koupí fazolí Heinz podpoříš rusofobskou rodinu Johna Kerryho (bývalého ministra zahraničí USA), který zmíněnou firmu vlastní. To platí i pro kečup Heinz.

Nezabudnime na praci prasok a mydlo. Z pracieho mydla a sody narobime sliz na pranie.
Zahradkari semena, naradie, ak vam chyba
Zakladne lieky, proti bolesti, alergici tie svoje, EPI pen, kto potrebuje.


Nezabudnime na praci prasok a mydlo. Z pracieho mydla a sody narobime sliz na pranie. Zahradkari semena, naradie, ak vam chyba Zakladne lieky, proti bolesti, alergici tie svoje, EPI pen, kto potrebuje.

Miky72:netreba to maso v poharoch sterilizovat, aby sa to uzavrelo? Ako dlho ti to vydrzi?

Mí rodiče to ještě zavařovali, tedy v pařáku přivedli ke 100 °C. Když zemřeli, našel jsem tam asi 10 let staré zavařené maso. Já jsem to tedy už nejedl, ale kočky to sežraly normálně - a to mají lepší čich než já.
To zavařování podle mě bylo jenom proto, aby chytlo to víčko (tehdy ještě nebyly ty víčka na zašroubování). Pokud to tam dám horké, tak to víčko chytí i bez toho dalšího zavařování. Je dobré dát tam toho masa hodně, aby nahoře bylo jen 1 - 2 cm vzduchu.
Takto jsem to zkoušel, ale snědl jsem to vždycky po několika dnech. Ale myslím si, že to vydrží dlouho. Kdo nevěří, musí vyzkoušet:-)


[quote="pid:65913, uid:187"]Miky72:netreba to maso v poharoch sterilizovat, aby sa to uzavrelo? Ako dlho ti to vydrzi?[/quote] Mí rodiče to ještě zavařovali, tedy v pařáku přivedli ke 100 °C. Když zemřeli, našel jsem tam asi 10 let staré zavařené maso. Já jsem to tedy už nejedl, ale kočky to sežraly normálně - a to mají lepší čich než já. To zavařování podle mě bylo jenom proto, aby chytlo to víčko (tehdy ještě nebyly ty víčka na zašroubování). Pokud to tam dám horké, tak to víčko chytí i bez toho dalšího zavařování. Je dobré dát tam toho masa hodně, aby nahoře bylo jen 1 - 2 cm vzduchu. Takto jsem to zkoušel, ale snědl jsem to vždycky po několika dnech. Ale myslím si, že to vydrží dlouho. Kdo nevěří, musí vyzkoušet:-)
Upravené 1. 4. 2022 o 07:59

Mam dobre zkusenosti se zavarovanim v troube, nastavim 95 stupnu, program "ventilator" a cca pul hodiny. Zavaruju tak vsechno, marmelady, klobasky a funguje.


Mam dobre zkusenosti se zavarovanim v troube, nastavim 95 stupnu, program "ventilator" a cca pul hodiny. Zavaruju tak vsechno, marmelady, klobasky a funguje.
Upravené 1. 4. 2022 o 19:54

Masove konzervy je nutno zavarit na dvakrát a to 1 hodinu na 100 st. C a po 24 hodinách ještě jednou na 100 st. po dobu 1 hodiny.


Masove konzervy je nutno zavarit na dvakrát a to 1 hodinu na 100 st. C a po 24 hodinách ještě jednou na 100 st. po dobu 1 hodiny.

Se zavařováním masa opatrně, při nedokonalém procesu je velká pravděpodobnost vzniku smrtelného botulotoxinu, zvanému též klobásový jed.


Se zavařováním masa opatrně, při nedokonalém procesu je velká pravděpodobnost vzniku smrtelného botulotoxinu, zvanému též klobásový jed.

Tak ja robím mužovi do skla guláše, polievky do práce. Teraz keď je zima nezaváram, len hneď po uvarení dám do skla a hneď zavriem, ono dojde samo.
No keď je už teplo, tak pre istotu zaváram..... tak to robím už 10 rokov.


Tak ja robím mužovi do skla guláše, polievky do práce. Teraz keď je zima nezaváram, len hneď po uvarení dám do skla a hneď zavriem, ono dojde samo. No keď je už teplo, tak pre istotu zaváram..... tak to robím už 10 rokov.

To zavařování podle mě bylo jenom proto, aby chytlo to víčko (tehdy ještě nebyly ty víčka na zašroubování). Pokud to tam dám horké, tak to víčko chytí i bez toho dalšího zavařování. Je dobré dát tam toho masa hodně, aby nahoře bylo jen 1 - 2 cm vzduchu.
Takto jsem to zkoušel, ale snědl jsem to vždycky po několika dnech. Ale myslím si, že to vydrží dlouho. Kdo nevěří, musí vyzkoušet:-)


presne tak, súhlasím... sklíčko naplniť až po vrch a ono sa chytí.


[quote="pid:65946, uid:430"]To zavařování podle mě bylo jenom proto, aby chytlo to víčko (tehdy ještě nebyly ty víčka na zašroubování). Pokud to tam dám horké, tak to víčko chytí i bez toho dalšího zavařování. Je dobré dát tam toho masa hodně, aby nahoře bylo jen 1 - 2 cm vzduchu. Takto jsem to zkoušel, ale snědl jsem to vždycky po několika dnech. Ale myslím si, že to vydrží dlouho. Kdo nevěří, musí vyzkoušet:-)[/quote] presne tak, súhlasím... sklíčko naplniť až po vrch a ono sa chytí.

Z dnešního Makra. Olej, levnější těstoviny a masové konzervy vymeteno. K dostání byl jen řepkový olej v pětilitrovém balení. Jinak zboží dostatek.


Z dnešního Makra. Olej, levnější těstoviny a masové konzervy vymeteno. K dostání byl jen řepkový olej v pětilitrovém balení. Jinak zboží dostatek.

Zaujímavé veci sa dajú zohnať v ruskom obchode v Bratislave: https://rusky-obchod.sk/ . Ryby, mäso a iné.

No, to skončilo. S novými sankcemi se do EU už nesmí dovážet uhlí, ryby, a kupa dalších věcí.


[quote="pid:65860, uid:48"]Zaujímavé veci sa dajú zohnať v ruskom obchode v Bratislave: https://rusky-obchod.sk/ . Ryby, mäso a iné.[/quote] No, to skončilo. S novými sankcemi se do EU už nesmí dovážet uhlí, ryby, a kupa dalších věcí.

To je půl pytlíku rýže.
Porce jak pro vrabca,

No mě to stačí, ale jak jsem říkal, porce si musí určit každý sám a pak si vše rozpočítat...


Zbytečně drahé. Za cenu jedněch fazolí Heinz koupíš snad 3 "neznačkové". Přijdou mi prakticky stejné.

Jiné jsem zatím neviděl, tak mě jiné nenapadly smile Já si to koupím raz za uherský rok.


[quote="pid:65931, uid:181"]To je půl pytlíku rýže. Porce jak pro vrabca,[/quote] No mě to stačí, ale jak jsem říkal, porce si musí určit každý sám a pak si vše rozpočítat... [quote="pid:65931, uid:181"]Zbytečně drahé. Za cenu jedněch fazolí Heinz koupíš snad 3 "neznačkové". Přijdou mi prakticky stejné.[/quote] Jiné jsem zatím neviděl, tak mě jiné nenapadly :D Já si to koupím raz za uherský rok.

Z dnešního Makra. Olej, levnější těstoviny a masové konzervy vymeteno. K dostání byl jen řepkový olej v pětilitrovém balení. Jinak zboží dostatek.

"So it begins..."


[quote="pid:66158, uid:312"]Z dnešního Makra. Olej, levnější těstoviny a masové konzervy vymeteno. K dostání byl jen řepkový olej v pětilitrovém balení. Jinak zboží dostatek.[/quote] "So it begins..."

zápalky, sviečky , nite.jehly, lekarnička.náplaste, konzervy , mýdlo, šampon, teplé ponožky
( žrádlo pro zvířata - kto má )
-kde v okolí je pitný zdroj vody - studna
https://eagri.cz/public/web/mze/voda/aplikace/zdroje-pitne-vody.html


zápalky, sviečky , nite.jehly, lekarnička.náplaste, konzervy , mýdlo, šampon, teplé ponožky ( žrádlo pro zvířata - kto má ) -kde v okolí je pitný zdroj vody - studna https://eagri.cz/public/web/mze/voda/aplikace/zdroje-pitne-vody.html
Upravené 7. 4. 2022 o 15:26

kde v okolí je pitný zdroj vody - studna

Pokud vypadne zdroj vody, tak to bude velmi špatné.
Například kvůli výpadku elektřiny.


Tady u nás moc studny nemůžou být, protože spodní vody jsou kontaminované.


Zásoba vody, dobrá připomínka.


Drogerie "půl bídy", ale ty léky můžou být zásadní problém. Ještě horší je, že mohou být pro některé (pokud jsou vážně nemocní) záležitost života a smrti a nedej bože aby to byly takové, které musí být na předpis s krátkou dobou trvanlivosti nebo omezeným předepisováním.


[quote="pid:66829, uid:78"]kde v okolí je pitný zdroj vody - studna[/quote] Pokud vypadne zdroj vody, tak to bude velmi špatné. Například kvůli výpadku elektřiny. Tady u nás moc studny nemůžou být, protože spodní vody jsou kontaminované. Zásoba vody, dobrá připomínka. Drogerie "půl bídy", ale ty léky můžou být zásadní problém. Ještě horší je, že mohou být pro některé (pokud jsou vážně nemocní) záležitost života a smrti a nedej bože aby to byly takové, které musí být na předpis s krátkou dobou trvanlivosti nebo omezeným předepisováním.
Upravené 7. 4. 2022 o 18:34

Dalo by se říci, že obracím každou korunu. Co by řeklo vzácné osazenstvo na něco takového. Kuše. Nechám si poradit a dík za případné echo.


https://www.chladnezbrane.eu/luky-kuse-strelba-sipy/lovecka-kuse--shadow-of-trees/


Dalo by se říci, že obracím každou korunu. Co by řeklo vzácné osazenstvo na něco takového. Kuše. Nechám si poradit a dík za případné echo. https://www.chladnezbrane.eu/luky-kuse-strelba-sipy/lovecka-kuse--shadow-of-trees/

obracím každou korunu

Najdi si brigádu a vydělej víc. S malým příjmem budeš mezi prvními, kteří budou o hlavu a následně i n mrazu => pod mostem.


[quote="pid:69170, uid:216"]obracím každou korunu[/quote] Najdi si brigádu a vydělej víc. S malým příjmem budeš mezi prvními, kteří budou o hlavu a následně i n mrazu => pod mostem.

Kuše. Nechám si poradit a dík za případné echo.

Záleží na tom, co si chceš pořídit, a hlavně proč (k jakému účelu). Pokud ti jde o účinný, všestranný obranný prostředek bez zbrojního průkazu, tak bych volil prak. Ten je navíc i finančně nejméně nákladný a střelivo si opatříš i zdarma (třeba kamínky vhodné velikosti, tvaru a váhy). Tenhle úplně stačí:
https://www.balistas.cz/prak-wildee-wolf-wood-colour/
a i s několika náhradními gumami
https://www.balistas.cz/nahradni-guma-wildee-wolf/
tě vyjde na pakatel.


Při troše tréninku se dá střílet dostatečně přesně.


[quote="pid:69170, uid:216"]Kuše. Nechám si poradit a dík za případné echo.[/quote] Záleží na tom, co si chceš pořídit, a hlavně proč (k jakému účelu). Pokud ti jde o účinný, všestranný obranný prostředek bez zbrojního průkazu, tak bych volil prak. Ten je navíc i finančně nejméně nákladný a střelivo si opatříš i zdarma (třeba kamínky vhodné velikosti, tvaru a váhy). Tenhle úplně stačí: https://www.balistas.cz/prak-wildee-wolf-wood-colour/ a i s několika náhradními gumami https://www.balistas.cz/nahradni-guma-wildee-wolf/ tě vyjde na pakatel. Při troše tréninku se dá střílet dostatečně přesně.

Ako pripraviť šneky https://www.youtube.com/watch?v=IDHwIHyb3D0&ab_channel=%D0%A8%D0%B5%D1%84-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0

%B0%D1%80%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%95%D0%BC%D0%B5%D0%BB %D1%8C%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE


Ako pripraviť šneky https://www.youtube.com/watch?v=IDHwIHyb3D0&ab_channel=%D0%A8%D0%B5%D1%84-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0 %B0%D1%80%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%95%D0%BC%D0%B5%D0%BB %D1%8C%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE
Upravené 24. 4. 2022 o 22:34
4.4k
50
25
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept