Zahraničná politika
Assad poprve po 11 letech v arabske republice SAR
Y

Poprvé od začátku syrské občanské války před jedenácti lety podnikl prezident Bašár Asad zahraniční cestu do arabské země. Asad včera přiletěl na návštěvu do Spojených arabských emirátů, oznámila Syrská státní tisková agentura Sana. Sana a emiratská státní agentura WAM zveřejnily fotografie z návštěvy. Asad je dobre naladen v rozhovoru se zastupcem Emiratu.
Asad tam vedl rozhovory s korunním princem Abú Dhabí a skutečným vládcem státu Perského zálivu Šejkem Mohammedem bin Sajidem Al-Nahjanem a Šejkem Mohammedem Bin Rašídem Al-Maktumem, dubajským emírem.
"Šejk Muhammad bin Sajid hovořil mimo jiné o stažení zahraničních sil ze Sýrie a o politické a humanitární pomoci Sýrii a jejímu lidu, "uvedl WAM.
Sblížení s arabskou Ligou
Tato cesta je dalším jasným znamením, že izolace syrské vlády v arabském světě by mohla brzy skončit a země by se mohla vrátit do Ligy arabských států. Členství Sýrie bylo pozastaveno v roce 2011 poté, co vládní jednotky násilně potlačily protesty. Spojené arabské emiráty se už delší dobu snaží sblížit se Sýrií.
zde


Poprvé od začátku syrské občanské války před jedenácti lety podnikl prezident Bašár Asad zahraniční cestu do arabské země. Asad včera přiletěl na návštěvu do Spojených arabských emirátů, oznámila Syrská státní tisková agentura Sana. Sana a emiratská státní agentura WAM zveřejnily fotografie z návštěvy. Asad je dobre naladen v rozhovoru se zastupcem Emiratu. Asad tam vedl rozhovory s korunním princem Abú Dhabí a skutečným vládcem státu Perského zálivu Šejkem Mohammedem bin Sajidem Al-Nahjanem a Šejkem Mohammedem Bin Rašídem Al-Maktumem, dubajským emírem. "Šejk Muhammad bin Sajid hovořil mimo jiné o stažení zahraničních sil ze Sýrie a o politické a humanitární pomoci Sýrii a jejímu lidu, "uvedl WAM. **Sblížení s arabskou Ligou** Tato cesta je dalším jasným znamením, že izolace syrské vlády v arabském světě by mohla brzy skončit a země by se mohla vrátit do Ligy arabských států. Členství Sýrie bylo pozastaveno v roce 2011 poté, co vládní jednotky násilně potlačily protesty. Spojené arabské emiráty se už delší dobu snaží sblížit se Sýrií. [zde](https://orf.at/#/stories/3254403/)

VZBURA ARABSKÝCH ŠTÁTOV VOČI AMERICKÉMU NÁSILNÍKOVI A KONIEC
AMERICKEJ HEGEMÓNIE NA PLANÉTE

624a8703ac5c5
Saudská Arábia a ďalšie štáty Perzského zálivu signalizujú ochotu pripojiť
sa k novému globálnemu finančnému

systému, ktorý Rusko a Čína rozvíjajú ako alternatívu k západnému systému.


Séria ostrých odkazov adresovaných z Washingtonu americkým spojencom v
krajinách Perzského zálivu je brutálna
a jasne naznačuje, že dni hegemónie Spojených štátov sú zrátané.


Ak z vojny na Ukrajine vzišlo niečo dobré pre arabský svet, tak je to
oslabenie postavenia a vplyvu USA v západnej
Ázii. Washington stráca mnohých svojich tradičných spojencov v regióne,
najmä v Perzskom zálive, a zdá sa, že
tento trend sa bude už len zrýchľovať


Ilustrujú to štyri nedávne udalosti.


Po prvé, piatková návšteva sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada v
Spojených arabských emirátoch (SAE).
Srdečné privítanie, ktoré mu pripravili jeho vedúci predstavitelia, bolo
fackou do tváre americkej administratíve,
jej dôrazne vyjadreným námietkam voči návšteve a sankciám zameraných na
delegitimizáciu sýrskej vlády.


Po druhé, rastúci odpor voči hegemónii USA zo strany Saudskej Arábie a
SAE, dvoch najväčších producentov
ropy v rámci OPEC. Najvýraznejšie bolo ich odmietnutie výziev prezidenta
USA Joea Bidena na zvýšenie produkcie
ropy s cieľom stlačiť ceny a zabezpečiť dodatočné dodávky, ktoré by
umožnili západné sankcie na dovoz ruskej
ropy a plynu.


Po tretie, neúspech návštevy britského premiéra Borisa Johnsona – v mene
Washingtonu – v Abú Zabí a Rijáde,
kde obom krajinám tlmočil skryté hrozby v prípade, že sa nepodriadia línii
Západu v otázke Ukrajiny, nepripoja sa
k uvaleniu ekonomických sankcií na Rusko alebo porušia dohody o ťažbe ropy
s ním.


Po štvrté, Saudská Arábia pozvala čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na
oficiálnu návštevu a Rijád je otvorený
stanoveniu cien za predaj ropy Pekingu v jüanoch. To signalizuje, že
kráľovstvo a prípadne aj ďalšie štáty Perzského
zálivu môžu byť ochotné pripojiť sa k novému globálnemu finančnému systému,
ktorý Rusko a Čína rozvíjajú ako
alternatívu k západnému systému.
https://cz24.news/vzbura-arabskych-statov-voci-americkemu-nasilnikovi-a-koniec-americkej-hegemonie-na-planete>


**VZBURA ARABSKÝCH ŠTÁTOV VOČI AMERICKÉMU NÁSILNÍKOVI A KONIEC AMERICKEJ HEGEMÓNIE NA PLANÉTE** ![624a8703ac5c5](serve/attachment&path=624a8703ac5c5) **Saudská Arábia a ďalšie štáty Perzského zálivu signalizujú ochotu pripojiť sa k novému globálnemu finančnému** systému, ktorý Rusko a Čína rozvíjajú ako alternatívu k západnému systému. Séria ostrých odkazov adresovaných z Washingtonu americkým spojencom v krajinách Perzského zálivu je brutálna a jasne naznačuje, že dni hegemónie Spojených štátov sú zrátané. Ak z vojny na Ukrajine vzišlo niečo dobré pre arabský svet, tak je to oslabenie postavenia a vplyvu USA v západnej Ázii. Washington stráca mnohých svojich tradičných spojencov v regióne, najmä v Perzskom zálive, a zdá sa, že tento trend sa bude už len zrýchľovať Ilustrujú to štyri nedávne udalosti. *Po prvé,* piatková návšteva sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada v Spojených arabských emirátoch (SAE). Srdečné privítanie, ktoré mu pripravili jeho vedúci predstavitelia, bolo fackou do tváre americkej administratíve, jej dôrazne vyjadreným námietkam voči návšteve a sankciám zameraných na delegitimizáciu sýrskej vlády. *Po druhé*, rastúci odpor voči hegemónii USA zo strany Saudskej Arábie a SAE, dvoch najväčších producentov ropy v rámci OPEC. Najvýraznejšie bolo ich odmietnutie výziev prezidenta USA Joea Bidena na zvýšenie produkcie ropy s cieľom stlačiť ceny a zabezpečiť dodatočné dodávky, ktoré by umožnili západné sankcie na dovoz ruskej ropy a plynu. *Po tretie*, neúspech návštevy britského premiéra Borisa Johnsona – v mene Washingtonu – v Abú Zabí a Rijáde, kde obom krajinám tlmočil skryté hrozby v prípade, že sa nepodriadia línii Západu v otázke Ukrajiny, nepripoja sa k uvaleniu ekonomických sankcií na Rusko alebo porušia dohody o ťažbe ropy s ním. *Po štvrté*, Saudská Arábia pozvala čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na oficiálnu návštevu a Rijád je otvorený stanoveniu cien za predaj ropy Pekingu v jüanoch. To signalizuje, že kráľovstvo a prípadne aj ďalšie štáty Perzského zálivu môžu byť ochotné pripojiť sa k novému globálnemu finančnému systému, ktorý Rusko a Čína rozvíjajú ako alternatívu k západnému systému. https://cz24.news/vzbura-arabskych-statov-voci-americkemu-nasilnikovi-a-koniec-americkej-hegemonie-na-planete/>
492
1
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept