Egregoriálno-matričné riadenie
Zopár správ, ktoré sme nespomenuli

Správa prvá
Slovák iba v ponožkách v ukradnutom lietadle preletel z Talianska do Francúzska s listom v angličtine:
Francúzi zachytili ukradnuté lietadlo. Pilotoval ho Slovák bez topánok
30.3.22
Francúzske letectvo v stredu zachytilo ľahké lietadlo, ktoré nelegálne vstúpilo do vzdušného priestoru krajiny a preletelo cez niekoľko bezletových zón. Pilota napokon prinútili pristáť na miestnom letisku. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa rozhlasovej stanice Europe 1 stroj pilotoval 33-ročný Slovák, ktorý údajne lietadlo ukradol v Taliansku. Stanica Europe 1 spresnila, že francúzska stíhačka typu Mirage 2000 vzlietla v stredu okolo 10.40 h SELČ, aby zachytila lietadlo, ktoré bolo v ten deň ukradnuté v Taliansku. Pilot, hlásiaci sa k slovenskej národnosti, preletel nad námornou základňou Toulon, čo viedlo miestne úrady k uzavretiu vzdušného priestoru nad mestom Nice na približne tridsať minút.
Po malom lietadle pátral okrem francúzskej stíhačky aj policajný vrtuľník typu Eurocopter Fennec. Ukradnutý stroj napokon lokalizovali a pilota prinútili pristáť na letisku Aix-en-Provence, kde bol muž následne zatknutý. Dôvody jeho činu zostávajú podľa DPA nejasné. Muž poslúchol príkaz francúzskeho vojenského pilota a nekládol žiadny odpor. Podľa informácií Europe 1 išlo o muža bez dokladov totožnosti, ktorý deklaroval, že sa narodil 19. septembra 1988 na Slovensku. Nemal obuté topánky a ukradnutý stroj pilotoval len v ponožkách. Po pristátí odovzdal policajtom list napísaný v angličtine. Pilot skončil v rukách miestnej polície. V súčasnosti sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe.
https://ereport.sk/francuzi-zachytili-ukradnute-lietadlo-pilotoval-ho-slovak-bez-topanok/




Správa druhá
2 bomby - SR a ČR – s odstupom 1 dňa:
Pri železničnej stanici v Nových Zámkoch našli 220-kilovú bombu
7.4.22
https://www.noviny.sk/slovensko/674226-pri-zeleznicnej-stanici-v-novych-zamkoch-nasli-220-kilovu-bombu
Výbuch sovětské pumy v Ostravě: Jeden mrtvý! Dělník narazil na "trubku", chtěl ji rozřezat, bouchlo to
8.4.22
https://www.blesk.cz/clanek/regiony-ostrava/709205/vybuch-sovetske-pumy-v-ostrave-jeden-mrtvy-delnik-narazil-na-trubku-chtel-ji-rozrezat-bouchlo-to.html




Správa tretia
Rus v poľskom kamióne zastavil vlaky:
Rus v polském kamionu vjel na přejezd ve Studénce na červenou, zastavil vlaky
30.března 2022
K další závažné nehodě se schylovalo na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku. Zvukového a světelného výstražného signálu tam v pondělí nedbal ruský řidič polského kamionu, který zastavil až v okamžiku, kdy se začaly sklápět závory. Jedna dokonce narazila do kabiny kamionu.
Právě na tomto přejezdu se v roce 2015 stala tragédie, když rovněž polský kamion zastavil až v kolejišti a do soupravy narazilo pendolino. Tři cestující ve vlaku zemřeli, další včetně strojvedoucího mají doživotní následky. Viník dostal sedm let vězení. Další incident se tam stal v pondělí před půl dvanáctou dopoledne. Kamion navzdory blikajícímu červenému světlu začal vjíždět na přejezd, naštěstí si řidič všiml, že se začínají sklápět závory a zastavil. Jedna ze závor narazila do kabiny soupravy.
„Důsledkem toho došlo na železničním koridoru u Studénky k přerušení vlakového provozu zhruba na patnáct minut. Řidiči, pětatřicetiletému cizinci, byla provedena dechová zkouška na přítomnost alkoholu s negativním výsledkem,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.
Podle informací iDNES.cz šlo o polský kamion, za volantem však seděl řidič ruské národnosti.
Přivolaní policisté řidiči udělili kauci ve výši pět tisíc korun, kterou na místě zaplatil. Případ budou dále projednávat úřady, který nejspíše rozhodnou o dalším postihu.
Od tragické nehody v roce 2015 se hovoří o zvýšení bezpečnostních opatření na přejezdu. Kamiony mají být odkloněny na objížďku a pro zbytek motorových vozidel se vybuduje podjezd. Jenže vše komplikuje nutný výkup pozemků, nedaří se dohoda s jedním vlastníkem - společností AK 1324. Ani několikrát posunuté zahájení stavby v roce 2023 se tak zřejmě nedodrží. https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/studenka-zeleznicni-prejezd-michalikova-rusky-ridic-kamion.A220330_134223_ostrava-zpravy_jog




Správa štvrtá
Zemetrasenie v Banskej Bystrici 6.4.22:


Zemetrasenie v Banskej Bystrici: Ľudia cítili otrasy
Išlo o zemetrasenie s epicentrom medzi krajským mestom a Slovenskou Ľupčou.

https://www.aktuality.sk/clanok/RCbC1mr/zemetrasenie-v-banskej-bystrici-ludia-citili-otrasy/


V Banskej Bystrici zaznamenali zemetrasenie. Otrasy boli citeľné
V stredu podvečer seizmograf vo Vyhniach zaznamenal slabšie zemetrasenie v okolí Banskej Bystrice.
Otrasy ľudia pocítili a opisujú ho ako slabé chvenie a počuli aj silný zvuk ako pri náraze. Škody hlásené neboli.
Región Banskej Bystrice sa nachádza na úrovni stredoslovenského zlomového systému a čertovickej línie.
https://www.imeteo.sk/clanok/v-banskej-bystrici-zaznamenali-zemetrasenie-otrasy-boli-citelne


Zemetrasenie v okolí Banskej Bystrice: Ľudia opisujú silný náraz, trhnutie a chvenie!
https://www.cas.sk/clanok/2664671/zemetrasenie-v-okoli-banskej-bystrice-ludia-opisuju-silny-naraz-trhnutie-a-chvenie/


Zemetrasenie v okolí Banskej Bystrice: Zdalo sa mi, akoby mi poskočil dom
Najvýraznejšie otrasy pôdy vnímali obyvatelia dedín Slovenská Ľupča (okr. Banská Bystrica) a Horná Mičiná (okr. Banská Bystrica). Miestni pocítili chvenie a zvláštny zvuk, všetko však trvalo len pár sekúnd. Podľa seizmológov išlo o slabé zemetrasenie s lokálnou magnitúdou 2,1.
„Boli presne 4 minúty po siedmej večer. Pocítila som, akoby prešla nejaká vlnka a na chvíľu poskočil dom. Tiež som počula zvuk, ako keď pukne stena.
Evidujú 64 makroseizmických dotazníkov z 22 lokalít, v ktorých ľudia opisujú situáciu.
https://www.cas.sk/clanok/2665047/zemetrasenie-v-okoli-banskej-bystrice-zdalo-sa-mi-akoby-mi-poskocil-dom/




Správa piata
Tiger a lev:
Smutná správa: V bratislavskej ZOO sa rozhodli pre eutanáziu majestátneho leva Haldira
3.3.22
Ako informuje ZOO Bratislava na svojej webovej stránke, Haldir sa narodil vo francúzskej Zoo Parc Beauval 18. mája 2004. Obaja jeho rodičia žili v tejto záhrade, no pochádzali z divej prírody južnej Afriky. https://www.bratislavskenoviny.sk/aktuality/bratislava/70651-smutna-sprava-v-bratislavskej-zoo-sa-rozhodli-pre-eutanaziu-majestatneho-leva-haldira
Bratislavská zoo prišla po 16 rokoch o ikonickú šelmu: Majestátny Haldir odišiel do zvieracieho neba
https://www.cas.sk/clanok/2650713/bratislavska-zoo-prisla-po-16-rokoch-o-ikonicku-selmu-majestatny-haldir-odisiel-do-zvieracieho-neba/
Lev je okrem iného aj erbové zviera Habsburgovcov.
Haldir – fiktívna postava - z knihy Pán prsteňov https://cs.wikipedia.org/wiki/Haldir https://www.postavy.cz/haldir/


Smútok v USA: Milovaný Putin zomrel na infarkt!
25.3.22
SAINT PAUL - V zoologickej záhrade v americkej Minnesote zomrel tiger menom Putin. Príčinou úhynu bolo srdcové zlyhanie počas preventívnej zdravotnej prehliadky, oznámila vo štvrtok zoo v meste Apple Valley, ktorú citoval britský denník The Independent.
Putin sa narodil v roku 2009 v Českej republike a v americkej zoologickej záhrade bol od roku 2015. Predtým žil šesť rokov v Dánsku. Zoologická záhrada opísala stredajší zákrok ako "rutinný", avšak "napriek hrdinskému núdzovému úsiliu veterinárov a ošetrovateľov" 12-ročný tiger neprežil. Putinovo genetické dedičstvo však podľa zoo žije ďalej, pretože splodil niekoľko mláďat, vrátane jedného narodeného v roku 2017 v zoologickej záhrade v Minnesote. Podľa Združenia zoologických záhrad a akvárií (AZA) žije vo vyše 200 akreditovaných zariadeniach v USA a ďalších krajinách Severnej Ameriky približne 103 tigrov amurských (ussurijských). Predpokladá sa, že vo voľnej prírode – v tajge v povodí rieky Amur v Rusku - žije menej než 500 týchto tigrov.
https://www.topky.sk/cl/11/2285249/Smutok-v-USA--Milovany-Putin-zomrel-na-infarkt-




Správa šiesta
Simulácia jadrovej vojny na Princetonskej univerzite:
Miliony mrtvých a varovný výstřel u Česka. Univerzita ukázala, jak by vypadala jaderná válka
4.dubna 2022 06:06
Zástupci Fakulty vědy a globální bezpečnosti (SGS) z prestižní americké Princetonské univerzity vytvořili simulaci případné jaderné války mezi Ruskem a zeměmi NATO. Během několika hodin by v ní bylo zabito nebo zraněno přes 90 milionů lidí napříč celým světem. První varovný výstřel ze strany Ruska by pak dopadl na hranici Česka, Polska a Německa.
Simulace začíná v kontextu konvenčního konfliktu. V naději, že Rusko zastaví postup USA a NATO, vypálí ze základny poblíž města Kaliningrad varovný jaderný výstřel, který dopadne do oblasti hranice mezi Českem, Polskem a Německem. NATO následně odpoví taktickým úderem právě ke Kaliningradu.
https://cnn.iprima.cz/desitky-milionu-mrtvych-varovny-vystrel-u-ceskych-hranic-jak-by-vypadala-jaderna-valka-89103
trojmezí - https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Trojmez%C3%AD


**Správa prvá** **Slovák iba v ponožkách v ukradnutom lietadle preletel z Talianska do Francúzska s listom v angličtine:** **Francúzi zachytili ukradnuté lietadlo. Pilotoval ho Slovák bez topánok** 30.3.22 Francúzske letectvo v stredu zachytilo ľahké lietadlo, ktoré nelegálne vstúpilo do vzdušného priestoru krajiny a **preletelo cez niekoľko bezletových zón.** Pilota napokon prinútili pristáť na miestnom letisku. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa rozhlasovej stanice Europe 1 stroj pilotoval **33-ročný Slovák, ktorý údajne lietadlo ukradol v Taliansku.** Stanica Europe 1 spresnila, že francúzska stíhačka typu Mirage 2000 vzlietla v stredu okolo 10.40 h SELČ, aby zachytila lietadlo, ktoré bolo v ten deň ukradnuté v Taliansku. Pilot, hlásiaci sa k slovenskej národnosti, preletel nad námornou základňou Toulon, čo viedlo miestne úrady k uzavretiu vzdušného priestoru nad mestom Nice na približne tridsať minút. Po malom lietadle pátral okrem francúzskej stíhačky aj policajný vrtuľník typu Eurocopter Fennec. Ukradnutý stroj napokon lokalizovali a pilota prinútili pristáť na letisku Aix-en-Provence, kde bol muž následne zatknutý. Dôvody jeho činu zostávajú podľa DPA nejasné. Muž poslúchol príkaz francúzskeho vojenského pilota a nekládol žiadny odpor. Podľa informácií Europe 1 **išlo o muža bez dokladov totožnosti, ktorý deklaroval, že sa narodil 19. septembra 1988 na Slovensku. Nemal obuté topánky a ukradnutý stroj pilotoval len v ponožkách. Po pristátí odovzdal policajtom list napísaný v angličtine**. Pilot skončil v rukách miestnej polície. V súčasnosti sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe. https://ereport.sk/francuzi-zachytili-ukradnute-lietadlo-pilotoval-ho-slovak-bez-topanok/ ----- **Správa druhá** **2 bomby - SR a ČR – s odstupom 1 dňa:** **Pri železničnej stanici v Nových Zámkoch našli 220-kilovú bombu** 7.4.22 https://www.noviny.sk/slovensko/674226-pri-zeleznicnej-stanici-v-novych-zamkoch-nasli-220-kilovu-bombu **Výbuch sovětské pumy v Ostravě: Jeden mrtvý! Dělník narazil na "trubku", chtěl ji rozřezat, bouchlo to** 8.4.22 https://www.blesk.cz/clanek/regiony-ostrava/709205/vybuch-sovetske-pumy-v-ostrave-jeden-mrtvy-delnik-narazil-na-trubku-chtel-ji-rozrezat-bouchlo-to.html ------- **Správa tretia** **Rus v poľskom kamióne zastavil vlaky:** **Rus v polském kamionu vjel na přejezd ve Studénce na červenou, zastavil vlaky** 30.března 2022 **K další závažné nehodě se schylovalo** na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku. Zvukového a světelného výstražného signálu tam v pondělí nedbal ruský řidič polského kamionu, který zastavil až v okamžiku, kdy se začaly sklápět závory. Jedna dokonce narazila do kabiny kamionu. Právě na tomto přejezdu se v roce 2015 stala tragédie, když rovněž polský kamion zastavil až v kolejišti a do soupravy narazilo pendolino. Tři cestující ve vlaku zemřeli, další včetně strojvedoucího mají doživotní následky. Viník dostal sedm let vězení. Další incident se tam stal v pondělí před půl dvanáctou dopoledne. **Kamion navzdory blikajícímu červenému světlu začal vjíždět na přejezd, naštěstí si řidič všiml, že se začínají sklápět závory a zastavil. Jedna ze závor narazila do kabiny soupravy.** „Důsledkem toho došlo na železničním koridoru u Studénky k **přerušení vlakového provozu zhruba na patnáct minut.** Řidiči, pětatřicetiletému cizinci, byla provedena dechová zkouška na přítomnost alkoholu s negativním výsledkem,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková. Podle informací iDNES.cz šlo o polský kamion, za volantem však seděl řidič ruské národnosti. Přivolaní policisté řidiči udělili kauci ve výši pět tisíc korun, kterou na místě zaplatil. Případ budou dále projednávat úřady, který nejspíše rozhodnou o dalším postihu. Od tragické nehody v roce 2015 se hovoří o zvýšení bezpečnostních opatření na přejezdu. Kamiony mají být odkloněny na objížďku a pro zbytek motorových vozidel se vybuduje podjezd. **Jenže vše komplikuje nutný výkup pozemků**, nedaří se dohoda s jedním vlastníkem - společností AK 1324. Ani několikrát posunuté zahájení stavby v roce 2023 se tak zřejmě nedodrží. https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/studenka-zeleznicni-prejezd-michalikova-rusky-ridic-kamion.A220330_134223_ostrava-zpravy_jog -------- **Správa štvrtá** **Zemetrasenie v Banskej Bystrici 6.4.22:** **Zemetrasenie v Banskej Bystrici: Ľudia cítili otrasy Išlo o zemetrasenie s epicentrom medzi krajským mestom a Slovenskou Ľupčou.** https://www.aktuality.sk/clanok/RCbC1mr/zemetrasenie-v-banskej-bystrici-ludia-citili-otrasy/ **V Banskej Bystrici zaznamenali zemetrasenie. Otrasy boli citeľné** V stredu podvečer seizmograf vo Vyhniach zaznamenal slabšie zemetrasenie v okolí Banskej Bystrice. Otrasy ľudia pocítili a opisujú ho ako **slabé chvenie** a počuli aj **silný zvuk ako pri náraze**. **Škody hlásené neboli.** Región Banskej Bystrice sa nachádza na úrovni stredoslovenského zlomového systému a čertovickej línie. https://www.imeteo.sk/clanok/v-banskej-bystrici-zaznamenali-zemetrasenie-otrasy-boli-citelne **Zemetrasenie v okolí Banskej Bystrice: Ľudia opisujú silný náraz, trhnutie a chvenie!** https://www.cas.sk/clanok/2664671/zemetrasenie-v-okoli-banskej-bystrice-ludia-opisuju-silny-naraz-trhnutie-a-chvenie/ **Zemetrasenie v okolí Banskej Bystrice: Zdalo sa mi, akoby mi poskočil dom** Najvýraznejšie otrasy pôdy vnímali obyvatelia dedín Slovenská Ľupča (okr. Banská Bystrica) a Horná Mičiná (okr. Banská Bystrica). Miestni pocítili **chvenie a zvláštny zvuk**, všetko však trvalo len pár sekúnd. Podľa seizmológov išlo o slabé zemetrasenie s lokálnou magnitúdou 2,1. „Boli presne **4 minúty po siedmej večer**. Pocítila som, **akoby prešla nejaká vlnka a na chvíľu poskočil dom. Tiež som počula zvuk, ako keď pukne stena.** Evidujú 64 makroseizmických dotazníkov z **22 lokalít**, v ktorých ľudia opisujú situáciu. https://www.cas.sk/clanok/2665047/zemetrasenie-v-okoli-banskej-bystrice-zdalo-sa-mi-akoby-mi-poskocil-dom/ ------- **Správa piata** **Tiger a lev:** **Smutná správa: V bratislavskej ZOO sa rozhodli pre eutanáziu majestátneho leva Haldira** 3.3.22 Ako informuje ZOO Bratislava na svojej webovej stránke, Haldir sa narodil vo francúzskej Zoo Parc Beauval 18. mája **2004**. Obaja jeho rodičia žili v tejto záhrade, no pochádzali z divej prírody južnej Afriky. https://www.bratislavskenoviny.sk/aktuality/bratislava/70651-smutna-sprava-v-bratislavskej-zoo-sa-rozhodli-pre-eutanaziu-majestatneho-leva-haldira **Bratislavská zoo prišla po 16 rokoch o ikonickú šelmu: Majestátny Haldir odišiel do zvieracieho neba** https://www.cas.sk/clanok/2650713/bratislavska-zoo-prisla-po-16-rokoch-o-ikonicku-selmu-majestatny-haldir-odisiel-do-zvieracieho-neba/ Lev je okrem iného aj erbové zviera Habsburgovcov. Haldir – fiktívna postava - z knihy Pán prsteňov https://cs.wikipedia.org/wiki/Haldir https://www.postavy.cz/haldir/ **Smútok v USA: Milovaný Putin zomrel na infarkt**! 25.3.22 SAINT PAUL - V zoologickej záhrade v americkej Minnesote zomrel tiger menom Putin. Príčinou úhynu bolo srdcové zlyhanie počas preventívnej zdravotnej prehliadky, oznámila vo štvrtok zoo v meste Apple Valley, ktorú citoval britský denník The Independent. **Putin sa narodil v roku 2009 v Českej republike** a v americkej zoologickej záhrade bol od roku 2015. Predtým žil šesť rokov v Dánsku. Zoologická záhrada opísala stredajší zákrok ako "rutinný", avšak "napriek hrdinskému núdzovému úsiliu veterinárov a ošetrovateľov" **12-ročný tiger neprežil**. **Putinovo genetické dedičstvo však podľa zoo žije ďalej, pretože splodil niekoľko mláďat**, vrátane jedného narodeného v roku 2017 v zoologickej záhrade v Minnesote. Podľa Združenia zoologických záhrad a akvárií (AZA) žije vo vyše 200 akreditovaných zariadeniach v USA a ďalších krajinách Severnej Ameriky približne 103 tigrov amurských (ussurijských). Predpokladá sa, že vo voľnej prírode – v tajge v povodí rieky Amur v Rusku - žije menej než 500 týchto tigrov. https://www.topky.sk/cl/11/2285249/Smutok-v-USA--Milovany-Putin-zomrel-na-infarkt- -------- **Správa šiesta** **Simulácia jadrovej vojny na Princetonskej univerzite:** **Miliony mrtvých a varovný výstřel u Česka. Univerzita ukázala, jak by vypadala jaderná válka** 4.dubna 2022 06:06 Zástupci Fakulty vědy a globální bezpečnosti (SGS) z prestižní americké Princetonské univerzity vytvořili simulaci případné jaderné války mezi Ruskem a zeměmi NATO. Během několika hodin by v ní bylo zabito nebo zraněno přes 90 milionů lidí napříč celým světem. **První varovný výstřel ze strany Ruska by pak dopadl na hranici Česka, Polska a Německa.** Simulace začíná v kontextu konvenčního konfliktu. V naději, že **Rusko** zastaví postup USA a NATO, **vypálí ze základny poblíž města Kaliningrad varovný jaderný výstřel**, který dopadne do oblasti hranice mezi Českem, Polskem a Německem. NATO následně odpoví taktickým úderem právě ke Kaliningradu. https://cnn.iprima.cz/desitky-milionu-mrtvych-varovny-vystrel-u-ceskych-hranic-jak-by-vypadala-jaderna-valka-89103 trojmezí - https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Trojmez%C3%AD
Upravené 10. 4. 2022 o 21:23

Zemetrasenie v Banskej Bystrici: Ľudia cítili otrasy
Išlo o zemetrasenie s epicentrom medzi krajským mestom a Slovenskou Ľupčou
Keď som čítal túto správu, tak ma hneď napadlo, že v Slovenskej Ľupči je výrobca zbraní Grand Power (GP). Hmmmm... Čo to asi znamená??? smile


[quote="pid:67229, uid:679"]Zemetrasenie v Banskej Bystrici: Ľudia cítili otrasy Išlo o zemetrasenie s epicentrom medzi krajským mestom a Slovenskou Ľupčou[/quote]Keď som čítal túto správu, tak ma hneď napadlo, že v Slovenskej Ľupči je výrobca zbraní Grand Power (GP). Hmmmm... Čo to asi znamená??? ;)
1.22k
3
3
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept