Zahraničná politika
Patrušev: Západ vytvořil říši lží, která zahrnuje zničení Ruska

O úkolech ruské speciální operace a roli Spojených států při podpoře neonacistů hovořil v rozhovoru pro Rossijskaja gazeta Nikolaj Patrušev, tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace. A také - o blízké budoucnosti Evropy, ruských zlatých a devizových rezervách a sankcích. A také o tom, jaké změny čekají naši zemi v nejbližší době.


Nikolaji Platonoviči, dnes už se snad termín „druhá studená válka“ nezdá být přehnaný. Američané neváhají říci, že konfrontaci se SSSR vyhráli a nyní také vyhrají. Jak hodnotíte tyto pohledy?


Nikolaj Patrušev: Tragické scénáře světových krizí, jak v minulých letech, tak i dnes, jsou vnucovány Washingtonem ve své touze upevnit svou hegemonii a vzdorovat kolapsu unipolárního světa. Spojené státy dělají vše pro to, aby se ostatní centra multipolárního světa neodvážila ani zvednout hlavu a naše země se nejen odváží, ale veřejně prohlašuje, že nebude hrát podle nařízených pravidel. Snažili se donutit Rusko, aby se vzdalo své suverenity, sebevědomí, kultury, nezávislé zahraniční a domácí politiky. Nemáme právo s takovým přístupem souhlasit.


Ve snaze potlačit Rusko se Američané pomocí svých chráněnců v Kyjevě rozhodli vytvořit antipod pro naši zemi, cynicky si pro to zvolili Ukrajinu, snažící se rozdělit v podstatě jediný národ. Washington nenašel žádný pozitivní základ pro získání Ukrajinců na svou stranu, a tak dlouho před státním převratem v roce 2014 vštípil Ukrajincům výlučnost jejich národa a nenávist ke všemu ruskému. Historie však učí, že nenávist se nikdy nemůže stát spolehlivým faktorem národní jednoty. Jestli dnes něco spojuje národy žijící na Ukrajině, je to jedině strach ze zvěrstev nacionalistických praporů. Výsledkem politiky Západu a kyjevského režimu pod jeho kontrolou proto může být jedině rozpad Ukrajiny na několik států.


Evropa, jak jste před rokem varoval, nakonec čelila bezprecedentní krizi, včetně krize způsobené přílivem ukrajinských uprchlíků. Jak to může ovlivnit vnitřní situaci v samotných evropských zemích?


Nikolay Patrushev: Evropa čelí hluboké hospodářské a politické krizi svých zemí. Rostoucí inflace a klesající životní úroveň se již projevuje na peněženkách a náladách Evropanů. Navíc migrace ve velkém měřítku přidává nové výzvy ke starým bezpečnostním hrozbám, jako je obchodování s drogami a nadnárodní zločin. Do Evropy už dorazilo téměř pět milionů ukrajinských migrantů. V blízké budoucnosti se jejich počet rozroste na deset milionů. Většina Ukrajinců, kteří přišli na Západ, věří, že Evropané by je měli podporovat a zajišťovat, a když jsou nuceni pracovat, začnou se bouřit.


Zástupci zločinecké komunity, kteří uprchli z Ukrajiny, se budou snažit obsadit výklenky, které jsou pro ně výhodné, dostat místní zločinecké skupiny pod kontrolu, což bude nepochybně provázet komplikace kriminogenní situace v Evropě. Tak rozšířený byznys, jakým je obchod se sirotky vyvezenými z Ukrajiny k následné nelegální adopci v Evropě, také dostane „nový dech“. Západ již čelil oživení stínového trhu nákupu lidských orgánů od sociálně zranitelných skupin obyvatel Ukrajiny pro tajné transplantační operace pro evropské pacienty.


Příliv migrantů z Ukrajiny začal dávno před rokem 2022 a nyní Evropě připomněl dávno zapomenuté nemoci. Vždyť jen desetina uprchlíků z Ukrajiny je očkována proti koronavirové infekci, virové hepatitidě, tuberkulóze, zarděnkám a spalničkám. Protože v této bývalé prosperující republice Sovětského svazu je systém hygienické a epidemiologické kontroly a primární zdravotní péče téměř úplně zničen.


Ale jsou to zřejmě jen květiny?


Nikolay Patrushev: Máte pravdu. To je jen začátek. Na pozadí protiruských sankcí se svět postupně propadá do bezprecedentní potravinové krize. Desítky milionů lidí v Africe nebo na Blízkém východě se vinou Západu ocitnou na pokraji hladu. Aby přežili, spěchají do Evropy. Nejsem si jistý, že Evropa krizi přežije. Politické instituce, nadnárodní sdružení, ekonomika, kultura, tradice se mohou stát minulostí. Evropa toho bude ještě litovat a Amerika se osvobodí od svého hlavního geopolitického strachu – politického a ekonomického spojení Ruska a Evropy.


Spojené státy a jejich spojenci tupě ignorují neonacisty a otevřenou fašistickou ideologii na Ukrajině a pumpují do ní nejmodernější zbraně. Není načase, abychom řadu nepřátelských zemí uznali za země – příznivce fašismu se všemi důsledky, které z toho plynou?
Nikolaj Patrušev: Evropa už čelí zesilování oficiálně zakázaných projevů fašismu a neonacismu, když spolu s migranty z Ukrajiny prchají před nevyhnutelným trestním stíháním banderovci živení zločinci s neonacistickými názory. To povede k oživení nacistických idejí v Evropě, k projevům, které ještě nedávno byly považovány za nemožné. Nelze vyloučit růst ultrapravicových nálad, živený desítkami tisíc vycvičených a v boji zkušených ukrajinských radikálů, kteří již našli společnou řeč s Hitlerovými evropskými fanoušky.


Historie se vyvíjí ve spirále. Ostatně Západ téměř až do září 1939 popíral nebezpečí nacistického režimu. V roce 1938 časopis Time uznal Hitlera jako Mužem roku.

Nikolaj Patrušev: Západ ve 30. letech nejen nepopíral, ale aktivně přispíval k formování a růstu moci fašismu v Německu. Velký byznys byl obzvláště významný. Později, po válce, vytvořili západní historikové mýtus o německých průmyslnících, kteří údajně hlavní měrou přispěli k vytvoření Hitlerova válečného hospodářství. Některé americké firmy vesměs spolupracovaly s nacisty až do roku 1943, tedy do rozhodujícího zlomu ve válce.


Existuje dokonce verze, že plyn Cyklon B, který nacisté používali k zabíjení lidí v táborech smrti, byl vytvořen pomocí západních technologií.


Nikolaj Patrušev: A čtete o tom, jak nacisté celý tento proces vybudovali. Každý zná například IBM. Právě na jejích počítacích strojích nacisté vedli záznamy a plánovali procesy vyhlazování lidí v koncentračních táborech. Její generální ředitel Watson dostal objednávku od Hitlera. A to je jen jeden z mnoha příkladů. Nyní se historie opakuje. Západ stále nejaktivněji podporuje ukrajinské neonacisty a nadále pumpuje na Ukrajinu zbraně.


Americký a evropský vojensko-průmyslový komplex jásá, protože díky krizi na Ukrajině nemá se zakázkami konec. Není divu, že na rozdíl od Ruska, které má zájem na rychlém dokončení speciální vojenské operace a minimalizaci ztrát ze všech stran, je Západ odhodlán to protáhnout i do posledního Ukrajince. Z nějakého důvodu si svět stále myslí, že militaristé a agresoři musí nosit uniformy. Ale nenechte se zmást anglosaskou vážností. Žádný zbrusu nový kostým nemůže zamaskovat nenávist, hněv a nelidskost.


Mnoho našich odpůrců ve světě říká, že nerozumí nebo neuznávají cíle speciální vojenské operace, protože se domnívají, že jsou přitažené za vlasy.


Nikolaj Patrušev: Speciální vojenská operace má konkrétní cíle, jejichž dosažení závisí nejen na blahobytu, ale na životech milionů lidí, záchrana obyvatelstva LPR a DLR před genocidou, kterou ukrajinští neonacisté páchají už 8 let. Kdysi Hitlerův fašismus snil o zničení celé ruské populace a dnes se o to jeho stoupenci podle Hitlerových předpisů rouhavě snaží rukama Slovanů. Rusko to nedovolí.


Když už mluvíme o denacifikaci, naším cílem je zničit opěrný bod neonacismu vytvořený úsilím Západu u našich hranic. Potřeba demilitarizace je způsobena skutečností, že Ukrajina, nasycená zbraněmi, představuje pro Rusko hrozbu, a to i z hlediska vývoje a použití jaderných, chemických a biologických zbraní.


Myslíte si, že Spojené státy skutečně dokážou takové provokace na Ukrajině zorganizovat?


Nikolaj Patrušev: Mluvíte o zemi, jejíž elita není schopna ocenit životy jiných lidí. Američané jsou zvyklí chodit po spálené zemi. Již od druhé světové války byla celá města vymazána z povrchu zemského bombardováním, včetně jaderných. Zaplavili vietnamskou džungli jedem, Srby bombardovali radioaktivní municí, zaživa upalovali Iráčany bílým fosforem a pomáhali teroristům otrávit Syřany chlórem. Nemyslím si, že životy Ukrajinců trápí Spojené státy, které opakovaně prokázaly svou agresivní protilidskou povahu. Jak ukazuje historie, NATO také nikdy nebylo obrannou aliancí, ale pouze útočnou.


Proč to všechno americké elity potřebují?

Nikolaj Patrušev: Amerika již dlouho rozděluje celý svět na vazaly a nepřátele. Ve Spojených státech je lidem od dětství vtloukáno do hlavy, že Amerika je zářící město na kopci a zbytek lidstva je jen testovací pole pro experimenty a přívěsek zdrojů. Před čtyřmi sty lety imigranti z Anglie okrádali a zabíjeli indiány, protože je považovali za necivilizované divochy. Nyní to vše vystřídala demokratizace a lidskoprávní rétorika, ale pirátství pokračuje v celosvětovém měřítku. Americké elity si pamatují, jak se USA po dvou světových válkách dokázaly stát supervelmocí, a nyní se nechtějí smířit s tím, že americké globální impérium je ve smrtelné agónii.


Je podle vás kolaps americko-centrického světa realitou?


Nikolai Patrushev: Toto je realita, ve které člověk musí žít a vybudovat si optimální linii chování. V tomto ohledu si Rusko zvolilo cestu plné obrany své suverenity, pevné obrany národních zájmů, kulturní a duchovní identity, tradičních hodnot a historické paměti.


Naše duchovní a morální hodnoty nám umožňují zůstat sami sebou, být upřímní ke svým předkům, chránit jednotlivce, společnost a stát. Evropané se například rozhodli jinak. Přijal tzv. liberální hodnoty, i když ve skutečnosti jde o neoliberalismus. Prosazuje přednost soukromého před veřejným, individualismus potlačující lásku k vlasti a postupné odumírání státu. Nyní je zřejmé, že s takovou doktrínou nemá Evropa a evropská civilizace žádnou budoucnost. Zřejmě se budou opět opakovat neodučené lekce.


Co přesně?


Nikolay Patrushev: Je jich mnoho. Pamatujte, že všechny historické otřesy začínají šířením populárních, ale potenciálně destruktivních myšlenek. Vzpomeňte si na francouzskou revoluci. Z jejich dezinterpretovaných hesel vzešla tyranie Napoleona, který utopil polovinu Evropy v krvi, ale vylámal si zuby na Rusku.


Co naše země udělala? Rozdělila Francii, spálila Paříž? Ne, císař Alexandr I. obnovil francouzskou státnost a v roce 1815 inicioval vytvoření Svaté aliance v Evropě. Unie měla za cíl respektovat územní celistvost států, potlačovat nacionalistická hnutí a zajistila Evropě čtyřicet let mírové existence.


O něco málo přes sto let později se objevila ideologie nacismu. Sovětský svaz udělal vše pro jeho zničení, ale zároveň se stal iniciátorem obrody samostatného německého státu. Stalin na Jaltské konferenci na tom trval. SSSR byl první, kdo koncem 80. let podpořil sjednocení Německa. Naše země hrála historicky zvláštní roli při utváření nejen geopolitického, ale i morálního klimatu ve světě.


Anglo-americký styl komunikace se světem jste obrazně popsal jako pirátství. Nyní Západ podniká stejný pirátský nájezd proti Rusku. A v tomto ohledu se nabízí otázka, jak oprávněné bylo rozhodnutí umístit zlaté a devizové rezervy do zahraničí?


Nikolaj Patrušev: Toto rozhodnutí se ukázalo z hlediska finančního zabezpečení státu jako neopodstatněné. Jiná věc je, že tím Západ zasáhne nejen Rusko, ale i sám sebe. Stávající globální finanční systém je postaven výhradně na důvěře, včetně Spojených států jako emitenta světové rezervní měny. Před půl stoletím existoval faktor zlata, ale v roce 1971 státy vyvázaly svou měnu z kotací, což umožnilo tisknout peníze prakticky bez kontroly.


Ve snaze podpořit svou ekonomiku v neustálém stavu před krizí Spojené státy aktivně pumpují své banky, podniky a obyvatelstvo penězi zajištěnými vládními závazky. Výsledkem byla vysoká míra inflace v Americe a Evropě. Vnější dluh Spojených států přitom přesáhl 30 bilionů dolarů. A z nějakého důvodu Američané diskutují o možném selhání Ruska. Je čas, aby se dostali do výchozího stavu. K překonání negativních důsledků a novému obohacení vytvářejí Spojené státy imělou globální krizi. To znamená, že chtějí řešit své problémy na úkor zemí zbytku světa, mimochodem především Evropy.


Evropany to podle mě netrápí.


Nikolaj Patrušev: Navíc šťastně kráčejí směrem k propasti, kterou pro ně vyhloubily Spojené státy. Od studené války se v tomto smyslu mnohé změnilo. Tehdy Evropané vzdorovali Washingtonu sebevědoměji. Zřejmě kvůli tomu, že staré generace realistických politiků ještě neodešly do minulosti. V té době byla zeď v Berlíně a současná evropská elita má zeď v hlavě .


V 80. letech se Spojené státy ve snaze oslabit sovětskou ekonomiku pokusily zakázat evropským společnostem nákup uhlovodíků z Moskvy.Ale Evropa nenásledovala příklad Washingtonu. Spojené státy zakázaly svým vlastním společnostem prodávat technologie pro pobřežní vrty do SSSR, v důsledku čehož utrpěly desítky amerických a japonských firem. Ke zpoždění výstavby plynovodu do Evropy v Sovětském svazu použil Washington dezinformace. Nepřipomíná vám to nic?


A co musíme udělat, abychom zajistili suverenitu rublu?

Nikolaj Patrušev: Pro suverenizaci jakéhokoli národního finančního systému musí mít jeho platební prostředky vnitřní hodnotu a cenovou stabilitu a nesmí být vázány na dolar. Nyní odborníci pracují na projektu navrženém vědeckou komunitou s cílem vytvořit dvoéukonturový měnový a finanční systém. Zejména se navrhuje určit hodnotu rublu, který by měl být kryt jak zlatem, tak skupinou zboží, které jsou měnovými hodnotami, aby byl směnný kurz rublu v souladu s paritou reálné kupní síly.


Podobné myšlenky zazněly již dříve. Řada odborníků však uvedla, že jsou v rozporu se závěry ekonomické teorie...


Nikolaj Patrušev: Nejsou v rozporu se závěry ekonomické vědy, ale jsou v rozporu se závěry západních učebnic ekonomie. Západ si jednostranně přivlastnil intelektuální monopol na optimální uspořádání společnosti a toho využívá již více než deset let. Připomínám, že šokové reformy z 90. let u nás probíhaly přísně podle amerických příruček.


Rizikovým faktorem je vášeň našich podnikatelů, kteří vzešli z té doby, pouze pro tržní mechanismy, aniž by zohledňovali specifika naší země. Nebráníme se tržní ekonomice a účasti ve světových produkčních řetězcích, ale jasně si uvědomujeme, že Západ dovoluje ostatním zemím, aby byly jeho partnerem, jen když je to pro něj výhodné. Nejdůležitější podmínkou pro zajištění ekonomické bezpečnosti Ruska je proto spoléhání se na vnitřní potenciál země, strukturální přestavbu národního hospodářství na moderní technologické bázi.


Jak úspěšně se tento úkol dnes řeší? Nyní se opět hodně mluví o náhradě importu, ale pro nikoho není tajemstvím, že ještě nebylo dosaženo rozhodujícího průlomu.


Nikolay Patrushev: Úkoly a priority jsou naprosto správné a budeme je nadále plnit. Další věcí je, že je nutné výrazně zpřísnit kázeň jejich provádění, a to i mezi příslušnými resorty.


Pokud by byly včas splněny všechny pokyny hlavy státu v oblasti substituce dovozu, mohli bychom se vyhnout mnoha problémům, se kterými se dnes ruská ekonomika potýká.


Dám vám příklad. Vzniku závodu v Petrohradě na výrobu vysoce kvalitního inzulínu se bránila řada struktur. Dnes jde o seriózní podnik, jehož výroba léčiv je s výjimkou obalů zcela nezávislá na dovozu. I ten si však musíme vyrobit sami, říkají nám o tom například výrobci potravin. Samozřejmě bychom neměli zavírat oči před významnými úspěchy. Významných úspěchů v substituci dovozu dosáhly podniky korporace Rostec, především ty vyrábějící produkty obranného průmyslu.


Další příklad. Díky Doktríně potravinové bezpečnosti vypracované Radou bezpečnosti bylo možné provést přesné výpočty a zvýšit soběstačnost naší země základními druhy potravin. To je velmi vážný úspěch, kterého se naší zemi v celém 20. století plně nepodařilo dosáhnout. Všechny pokusy obyvatel Západu přesunout odpovědnost za globální potravinovou krizi, kterou vyvolali, na Rusko, jsou proto zjevně odsouzeny k neúspěchu.


Rusko bude muset rozšířit sortiment domácích high-tech produktů. Je důležité co nejdříve podporovat domácí vývoj ve výrobě. Zvláštní pozornost budeme věnovat kvalitativním změnám ve výběru vědeckých pracovníků a hodnocení efektivity jejich činnosti. Ruská věda se musí stát vedoucí výrobní silou, jednou z hnacích sil rozvoje naší země.


Jsem si jistý, že vyřešíme všechny problémy, které vznikly v důsledku omezení sankcí. Dnes se Rusko přeorientovává z evropského trhu na africký, asijský a latinskoamerický trh. Přednostně se věnujeme EAEU, jejíž význam v současných podmínkách mnohonásobně narůstá. Budujeme spolupráci se zeměmi BRICS a ŠOS, které sdružují asi tři a půl miliardy lidí na planetě.


Zmínil jste vědu, ale v moderních podmínkách se zdá, že je nutné restrukturalizovat nejen ji, ale i vysoké školství a školství.


Nikolaj Patrušev: Jsem upřímně přesvědčen, že se nemůžeme úspěšně rozvíjet, aniž by celá společnost jasně pochopila naše národní cíle a záměry, celou hloubku naší duchovní a historické identity. Proto by každý obyvatel naší země, každý Rus od dětství měl vědět a chápat, ve jménu čeho jsme jako jednotný národ žijeme a pracujeme, o co usilujeme.


Západ však i nadále jedná v souladu s nelidskou doktrínou „zlaté miliardy“, z níž vyplývá výrazné snížení světové populace různými způsoby. Za tímto účelem Západ ohavně vytvořil říši lží, která zahrnuje ponížení a zničení Ruska a dalších nežádoucích států. Plive nám do očí, ale tvrdí, že je to boží rosa.


Washington a Brusel se netají tím, že jejich sankce mají za cíl materiální i duchovní zbídačení Rusů. Zničit naše školství tím, že nám budou vnucovány tzv. progresivní modely vzdělávání, je to pro obyvatele Západu stejně strategický úkol, jako například přiblížit NATO k našim hranicím.


Ve skutečnosti tam není nic progresivního. Například v USA už hodně lidí říká, že na hodinách matematiky se má zpívat a tančit, protože řešení problémů a rovnic někoho deprimuje a diskriminuje. Takový „pokrok“ nepotřebujeme. Současná situace dokazuje nutnost prosazování tradičních ruských duchovních a mravních hodnot, reformy školství a osvěty s návratem historicky oprávněných výhod národní školy. Stále jsem přesvědčen, že sovětská pedagogická škola byla historicky nejvyspělejší a nejprogresivnější na světě a pokrok je třeba dělat s ohledem na to.


Co přesně je potřeba udělat?


Nikolaj Patrušev: Je potřeba více dbát na rozvoj logického myšlení, utvářet si stabilní znalosti a schopnost samostatného rozhodování a ne jen dávat křížky do testů. Rozvíjet aplikované použití základních věd.


Nelze spoléhat pouze na digitalizaci vzdělávání, protože internet může být nejen zdrojem encyklopedických informací, ale i zpolitizovaných dezinformací. Základem všeho je rozvoj osobních intelektuálních a duchovních kvalit. Řádně vychované, všestranně vzdělané, fyzicky i morálně zdravé děti, které znají a rozumí historii a kultuře své vlasti, to je naše bohatství a záruka zaručeně úspěšného rozvoje Ruska. V zájmu budoucnosti našich dětí, v zájmu prosperující a soběstačné země, ve které budou žít, dnes pracujeme.
https://rg.ru/2022/04/26/patrushev-zapad-sozdal-imperiiu-lzhi-predpolagaiushchuiu-unichtozhenie-rossii.html


**O úkolech ruské speciální operace a roli Spojených států při podpoře neonacistů hovořil v rozhovoru pro Rossijskaja gazeta Nikolaj Patrušev, tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace. A také - o blízké budoucnosti Evropy, ruských zlatých a devizových rezervách a sankcích. A také o tom, jaké změny čekají naši zemi v nejbližší době.** **Nikolaji Platonoviči, dnes už se snad termín „druhá studená válka“ nezdá být přehnaný. Američané neváhají říci, že konfrontaci se SSSR vyhráli a nyní také vyhrají. Jak hodnotíte tyto pohledy?** **Nikolaj Patrušev**: Tragické scénáře světových krizí, jak v minulých letech, tak i dnes, jsou vnucovány Washingtonem ve své touze upevnit svou hegemonii a vzdorovat kolapsu unipolárního světa. Spojené státy dělají vše pro to, aby se ostatní centra multipolárního světa neodvážila ani zvednout hlavu a naše země se nejen odváží, ale veřejně prohlašuje, že nebude hrát podle nařízených pravidel. Snažili se donutit Rusko, aby se vzdalo své suverenity, sebevědomí, kultury, nezávislé zahraniční a domácí politiky. Nemáme právo s takovým přístupem souhlasit. Ve snaze potlačit Rusko se Američané pomocí svých chráněnců v Kyjevě rozhodli vytvořit antipod pro naši zemi, cynicky si pro to zvolili Ukrajinu, snažící se rozdělit v podstatě jediný národ. Washington nenašel žádný pozitivní základ pro získání Ukrajinců na svou stranu, a tak dlouho před státním převratem v roce 2014 vštípil Ukrajincům výlučnost jejich národa a nenávist ke všemu ruskému. Historie však učí, že nenávist se nikdy nemůže stát spolehlivým faktorem národní jednoty. Jestli dnes něco spojuje národy žijící na Ukrajině, je to jedině strach ze zvěrstev nacionalistických praporů. Výsledkem politiky Západu a kyjevského režimu pod jeho kontrolou proto může být jedině rozpad Ukrajiny na několik států. **Evropa, jak jste před rokem varoval, nakonec čelila bezprecedentní krizi, včetně krize způsobené přílivem ukrajinských uprchlíků. Jak to může ovlivnit vnitřní situaci v samotných evropských zemích?** **Nikolay Patrushev**: Evropa čelí hluboké hospodářské a politické krizi svých zemí. Rostoucí inflace a klesající životní úroveň se již projevuje na peněženkách a náladách Evropanů. Navíc migrace ve velkém měřítku přidává nové výzvy ke starým bezpečnostním hrozbám, jako je obchodování s drogami a nadnárodní zločin. Do Evropy už dorazilo téměř pět milionů ukrajinských migrantů. V blízké budoucnosti se jejich počet rozroste na deset milionů. Většina Ukrajinců, kteří přišli na Západ, věří, že Evropané by je měli podporovat a zajišťovat, a když jsou nuceni pracovat, začnou se bouřit. Zástupci zločinecké komunity, kteří uprchli z Ukrajiny, se budou snažit obsadit výklenky, které jsou pro ně výhodné, dostat místní zločinecké skupiny pod kontrolu, což bude nepochybně provázet komplikace kriminogenní situace v Evropě. Tak rozšířený byznys, jakým je obchod se sirotky vyvezenými z Ukrajiny k následné nelegální adopci v Evropě, také dostane „nový dech“. Západ již čelil oživení stínového trhu nákupu lidských orgánů od sociálně zranitelných skupin obyvatel Ukrajiny pro tajné transplantační operace pro evropské pacienty. Příliv migrantů z Ukrajiny začal dávno před rokem 2022 a nyní Evropě připomněl dávno zapomenuté nemoci. Vždyť jen desetina uprchlíků z Ukrajiny je očkována proti koronavirové infekci, virové hepatitidě, tuberkulóze, zarděnkám a spalničkám. Protože v této bývalé prosperující republice Sovětského svazu je systém hygienické a epidemiologické kontroly a primární zdravotní péče téměř úplně zničen. **Ale jsou to zřejmě jen květiny?** **Nikolay Patrushev**: Máte pravdu. To je jen začátek. Na pozadí protiruských sankcí se svět postupně propadá do bezprecedentní potravinové krize. Desítky milionů lidí v Africe nebo na Blízkém východě se vinou Západu ocitnou na pokraji hladu. Aby přežili, spěchají do Evropy. Nejsem si jistý, že Evropa krizi přežije. Politické instituce, nadnárodní sdružení, ekonomika, kultura, tradice se mohou stát minulostí. Evropa toho bude ještě litovat a Amerika se osvobodí od svého hlavního geopolitického strachu – politického a ekonomického spojení Ruska a Evropy. **Spojené státy a jejich spojenci tupě ignorují neonacisty a otevřenou fašistickou ideologii na Ukrajině a pumpují do ní nejmodernější zbraně. Není načase, abychom řadu nepřátelských zemí uznali za země – příznivce fašismu se všemi důsledky, které z toho plynou?** **Nikolaj Patrušev**: Evropa už čelí zesilování oficiálně zakázaných projevů fašismu a neonacismu, když spolu s migranty z Ukrajiny prchají před nevyhnutelným trestním stíháním banderovci živení zločinci s neonacistickými názory. To povede k oživení nacistických idejí v Evropě, k projevům, které ještě nedávno byly považovány za nemožné. Nelze vyloučit růst ultrapravicových nálad, živený desítkami tisíc vycvičených a v boji zkušených ukrajinských radikálů, kteří již našli společnou řeč s Hitlerovými evropskými fanoušky. **Historie se vyvíjí ve spirále. Ostatně Západ téměř až do září 1939 popíral nebezpečí nacistického režimu. V roce 1938 časopis Time uznal Hitlera jako Mužem roku. ** **Nikolaj Patrušev**: Západ ve 30. letech nejen nepopíral, ale aktivně přispíval k formování a růstu moci fašismu v Německu. Velký byznys byl obzvláště významný. Později, po válce, vytvořili západní historikové mýtus o německých průmyslnících, kteří údajně hlavní měrou přispěli k vytvoření Hitlerova válečného hospodářství. Některé americké firmy vesměs spolupracovaly s nacisty až do roku 1943, tedy do rozhodujícího zlomu ve válce. **Existuje dokonce verze, že plyn Cyklon B, který nacisté používali k zabíjení lidí v táborech smrti, byl vytvořen pomocí západních technologií.** **Nikolaj Patrušev**: A čtete o tom, jak nacisté celý tento proces vybudovali. Každý zná například IBM. Právě na jejích počítacích strojích nacisté vedli záznamy a plánovali procesy vyhlazování lidí v koncentračních táborech. Její generální ředitel Watson dostal objednávku od Hitlera. A to je jen jeden z mnoha příkladů. Nyní se historie opakuje. Západ stále nejaktivněji podporuje ukrajinské neonacisty a nadále pumpuje na Ukrajinu zbraně. Americký a evropský vojensko-průmyslový komplex jásá, protože díky krizi na Ukrajině nemá se zakázkami konec. Není divu, že na rozdíl od Ruska, které má zájem na rychlém dokončení speciální vojenské operace a minimalizaci ztrát ze všech stran, je Západ odhodlán to protáhnout i do posledního Ukrajince. Z nějakého důvodu si svět stále myslí, že militaristé a agresoři musí nosit uniformy. Ale nenechte se zmást anglosaskou vážností. Žádný zbrusu nový kostým nemůže zamaskovat nenávist, hněv a nelidskost. **Mnoho našich odpůrců ve světě říká, že nerozumí nebo neuznávají cíle speciální vojenské operace, protože se domnívají, že jsou přitažené za vlasy.** **Nikolaj Patrušev**: Speciální vojenská operace má konkrétní cíle, jejichž dosažení závisí nejen na blahobytu, ale na životech milionů lidí, záchrana obyvatelstva LPR a DLR před genocidou, kterou ukrajinští neonacisté páchají už 8 let. Kdysi Hitlerův fašismus snil o zničení celé ruské populace a dnes se o to jeho stoupenci podle Hitlerových předpisů rouhavě snaží rukama Slovanů. Rusko to nedovolí. Když už mluvíme o denacifikaci, naším cílem je zničit opěrný bod neonacismu vytvořený úsilím Západu u našich hranic. Potřeba demilitarizace je způsobena skutečností, že Ukrajina, nasycená zbraněmi, představuje pro Rusko hrozbu, a to i z hlediska vývoje a použití jaderných, chemických a biologických zbraní. **Myslíte si, že Spojené státy skutečně dokážou takové provokace na Ukrajině zorganizovat?** **Nikolaj Patrušev**: Mluvíte o zemi, jejíž elita není schopna ocenit životy jiných lidí. Američané jsou zvyklí chodit po spálené zemi. Již od druhé světové války byla celá města vymazána z povrchu zemského bombardováním, včetně jaderných. Zaplavili vietnamskou džungli jedem, Srby bombardovali radioaktivní municí, zaživa upalovali Iráčany bílým fosforem a pomáhali teroristům otrávit Syřany chlórem. Nemyslím si, že životy Ukrajinců trápí Spojené státy, které opakovaně prokázaly svou agresivní protilidskou povahu. Jak ukazuje historie, NATO také nikdy nebylo obrannou aliancí, ale pouze útočnou. **Proč to všechno americké elity potřebují? ** **Nikolaj Patrušev**: Amerika již dlouho rozděluje celý svět na vazaly a nepřátele. Ve Spojených státech je lidem od dětství vtloukáno do hlavy, že Amerika je zářící město na kopci a zbytek lidstva je jen testovací pole pro experimenty a přívěsek zdrojů. Před čtyřmi sty lety imigranti z Anglie okrádali a zabíjeli indiány, protože je považovali za necivilizované divochy. Nyní to vše vystřídala demokratizace a lidskoprávní rétorika, ale pirátství pokračuje v celosvětovém měřítku. Americké elity si pamatují, jak se USA po dvou světových válkách dokázaly stát supervelmocí, a nyní se nechtějí smířit s tím, že americké globální impérium je ve smrtelné agónii. Je podle vás kolaps americko-centrického světa realitou? **Nikolai Patrushev**: Toto je realita, ve které člověk musí žít a vybudovat si optimální linii chování. V tomto ohledu si Rusko zvolilo cestu plné obrany své suverenity, pevné obrany národních zájmů, kulturní a duchovní identity, tradičních hodnot a historické paměti. Naše duchovní a morální hodnoty nám umožňují zůstat sami sebou, být upřímní ke svým předkům, chránit jednotlivce, společnost a stát. Evropané se například rozhodli jinak. Přijal tzv. liberální hodnoty, i když ve skutečnosti jde o neoliberalismus. Prosazuje přednost soukromého před veřejným, individualismus potlačující lásku k vlasti a postupné odumírání státu. Nyní je zřejmé, že s takovou doktrínou nemá Evropa a evropská civilizace žádnou budoucnost. Zřejmě se budou opět opakovat neodučené lekce. **Co přesně?** **Nikolay Patrushev**: Je jich mnoho. Pamatujte, že všechny historické otřesy začínají šířením populárních, ale potenciálně destruktivních myšlenek. Vzpomeňte si na francouzskou revoluci. Z jejich dezinterpretovaných hesel vzešla tyranie Napoleona, který utopil polovinu Evropy v krvi, ale vylámal si zuby na Rusku. Co naše země udělala? Rozdělila Francii, spálila Paříž? Ne, císař Alexandr I. obnovil francouzskou státnost a v roce 1815 inicioval vytvoření Svaté aliance v Evropě. Unie měla za cíl respektovat územní celistvost států, potlačovat nacionalistická hnutí a zajistila Evropě čtyřicet let mírové existence. O něco málo přes sto let později se objevila ideologie nacismu. Sovětský svaz udělal vše pro jeho zničení, ale zároveň se stal iniciátorem obrody samostatného německého státu. Stalin na Jaltské konferenci na tom trval. SSSR byl první, kdo koncem 80. let podpořil sjednocení Německa. Naše země hrála historicky zvláštní roli při utváření nejen geopolitického, ale i morálního klimatu ve světě. **Anglo-americký styl komunikace se světem jste obrazně popsal jako pirátství. Nyní Západ podniká stejný pirátský nájezd proti Rusku. A v tomto ohledu se nabízí otázka, jak oprávněné bylo rozhodnutí umístit zlaté a devizové rezervy do zahraničí?** **Nikolaj Patrušev**: Toto rozhodnutí se ukázalo z hlediska finančního zabezpečení státu jako neopodstatněné. Jiná věc je, že tím Západ zasáhne nejen Rusko, ale i sám sebe. Stávající globální finanční systém je postaven výhradně na důvěře, včetně Spojených států jako emitenta světové rezervní měny. Před půl stoletím existoval faktor zlata, ale v roce 1971 státy vyvázaly svou měnu z kotací, což umožnilo tisknout peníze prakticky bez kontroly. Ve snaze podpořit svou ekonomiku v neustálém stavu před krizí Spojené státy aktivně pumpují své banky, podniky a obyvatelstvo penězi zajištěnými vládními závazky. Výsledkem byla vysoká míra inflace v Americe a Evropě. Vnější dluh Spojených států přitom přesáhl 30 bilionů dolarů. A z nějakého důvodu Američané diskutují o možném selhání Ruska. Je čas, aby se dostali do výchozího stavu. K překonání negativních důsledků a novému obohacení vytvářejí Spojené státy imělou globální krizi. To znamená, že chtějí řešit své problémy na úkor zemí zbytku světa, mimochodem především Evropy. **Evropany to podle mě netrápí.** **Nikolaj Patrušev**: Navíc šťastně kráčejí směrem k propasti, kterou pro ně vyhloubily Spojené státy. Od studené války se v tomto smyslu mnohé změnilo. Tehdy Evropané vzdorovali Washingtonu sebevědoměji. Zřejmě kvůli tomu, že staré generace realistických politiků ještě neodešly do minulosti. V té době byla zeď v Berlíně a současná evropská elita má zeď v hlavě . V 80. letech se Spojené státy ve snaze oslabit sovětskou ekonomiku pokusily zakázat evropským společnostem nákup uhlovodíků z Moskvy.Ale Evropa nenásledovala příklad Washingtonu. Spojené státy zakázaly svým vlastním společnostem prodávat technologie pro pobřežní vrty do SSSR, v důsledku čehož utrpěly desítky amerických a japonských firem. Ke zpoždění výstavby plynovodu do Evropy v Sovětském svazu použil Washington dezinformace. Nepřipomíná vám to nic? **A co musíme udělat, abychom zajistili suverenitu rublu? ** **Nikolaj Patrušev**: Pro suverenizaci jakéhokoli národního finančního systému musí mít jeho platební prostředky vnitřní hodnotu a cenovou stabilitu a nesmí být vázány na dolar. Nyní odborníci pracují na projektu navrženém vědeckou komunitou s cílem vytvořit dvoéukonturový měnový a finanční systém. Zejména se navrhuje určit hodnotu rublu, který by měl být kryt jak zlatem, tak skupinou zboží, které jsou měnovými hodnotami, aby byl směnný kurz rublu v souladu s paritou reálné kupní síly. **Podobné myšlenky zazněly již dříve. Řada odborníků však uvedla, že jsou v rozporu se závěry ekonomické teorie...** **Nikolaj Patrušev**: Nejsou v rozporu se závěry ekonomické vědy, ale jsou v rozporu se závěry západních učebnic ekonomie. Západ si jednostranně přivlastnil intelektuální monopol na optimální uspořádání společnosti a toho využívá již více než deset let. Připomínám, že šokové reformy z 90. let u nás probíhaly přísně podle amerických příruček. Rizikovým faktorem je vášeň našich podnikatelů, kteří vzešli z té doby, pouze pro tržní mechanismy, aniž by zohledňovali specifika naší země. Nebráníme se tržní ekonomice a účasti ve světových produkčních řetězcích, ale jasně si uvědomujeme, že Západ dovoluje ostatním zemím, aby byly jeho partnerem, jen když je to pro něj výhodné. Nejdůležitější podmínkou pro zajištění ekonomické bezpečnosti Ruska je proto spoléhání se na vnitřní potenciál země, strukturální přestavbu národního hospodářství na moderní technologické bázi. **Jak úspěšně se tento úkol dnes řeší? Nyní se opět hodně mluví o náhradě importu, ale pro nikoho není tajemstvím, že ještě nebylo dosaženo rozhodujícího průlomu.** **Nikolay Patrushev**: Úkoly a priority jsou naprosto správné a budeme je nadále plnit. Další věcí je, že je nutné výrazně zpřísnit kázeň jejich provádění, a to i mezi příslušnými resorty. Pokud by byly včas splněny všechny pokyny hlavy státu v oblasti substituce dovozu, mohli bychom se vyhnout mnoha problémům, se kterými se dnes ruská ekonomika potýká. Dám vám příklad. Vzniku závodu v Petrohradě na výrobu vysoce kvalitního inzulínu se bránila řada struktur. Dnes jde o seriózní podnik, jehož výroba léčiv je s výjimkou obalů zcela nezávislá na dovozu. I ten si však musíme vyrobit sami, říkají nám o tom například výrobci potravin. Samozřejmě bychom neměli zavírat oči před významnými úspěchy. Významných úspěchů v substituci dovozu dosáhly podniky korporace Rostec, především ty vyrábějící produkty obranného průmyslu. Další příklad. Díky Doktríně potravinové bezpečnosti vypracované Radou bezpečnosti bylo možné provést přesné výpočty a zvýšit soběstačnost naší země základními druhy potravin. To je velmi vážný úspěch, kterého se naší zemi v celém 20. století plně nepodařilo dosáhnout. Všechny pokusy obyvatel Západu přesunout odpovědnost za globální potravinovou krizi, kterou vyvolali, na Rusko, jsou proto zjevně odsouzeny k neúspěchu. Rusko bude muset rozšířit sortiment domácích high-tech produktů. Je důležité co nejdříve podporovat domácí vývoj ve výrobě. Zvláštní pozornost budeme věnovat kvalitativním změnám ve výběru vědeckých pracovníků a hodnocení efektivity jejich činnosti. Ruská věda se musí stát vedoucí výrobní silou, jednou z hnacích sil rozvoje naší země. Jsem si jistý, že vyřešíme všechny problémy, které vznikly v důsledku omezení sankcí. Dnes se Rusko přeorientovává z evropského trhu na africký, asijský a latinskoamerický trh. Přednostně se věnujeme EAEU, jejíž význam v současných podmínkách mnohonásobně narůstá. Budujeme spolupráci se zeměmi BRICS a ŠOS, které sdružují asi tři a půl miliardy lidí na planetě. **Zmínil jste vědu, ale v moderních podmínkách se zdá, že je nutné restrukturalizovat nejen ji, ale i vysoké školství a školství.** **Nikolaj Patrušev**: Jsem upřímně přesvědčen, že se nemůžeme úspěšně rozvíjet, aniž by celá společnost jasně pochopila naše národní cíle a záměry, celou hloubku naší duchovní a historické identity. Proto by každý obyvatel naší země, každý Rus od dětství měl vědět a chápat, ve jménu čeho jsme jako jednotný národ žijeme a pracujeme, o co usilujeme. Západ však i nadále jedná v souladu s nelidskou doktrínou „zlaté miliardy“, z níž vyplývá výrazné snížení světové populace různými způsoby. Za tímto účelem Západ ohavně vytvořil říši lží, která zahrnuje ponížení a zničení Ruska a dalších nežádoucích států. Plive nám do očí, ale tvrdí, že je to boží rosa. Washington a Brusel se netají tím, že jejich sankce mají za cíl materiální i duchovní zbídačení Rusů. Zničit naše školství tím, že nám budou vnucovány tzv. progresivní modely vzdělávání, je to pro obyvatele Západu stejně strategický úkol, jako například přiblížit NATO k našim hranicím. Ve skutečnosti tam není nic progresivního. Například v USA už hodně lidí říká, že na hodinách matematiky se má zpívat a tančit, protože řešení problémů a rovnic někoho deprimuje a diskriminuje. Takový „pokrok“ nepotřebujeme. Současná situace dokazuje nutnost prosazování tradičních ruských duchovních a mravních hodnot, reformy školství a osvěty s návratem historicky oprávněných výhod národní školy. Stále jsem přesvědčen, že sovětská pedagogická škola byla historicky nejvyspělejší a nejprogresivnější na světě a pokrok je třeba dělat s ohledem na to. **Co přesně je potřeba udělat?** **Nikolaj Patrušev**: Je potřeba více dbát na rozvoj logického myšlení, utvářet si stabilní znalosti a schopnost samostatného rozhodování a ne jen dávat křížky do testů. Rozvíjet aplikované použití základních věd. Nelze spoléhat pouze na digitalizaci vzdělávání, protože internet může být nejen zdrojem encyklopedických informací, ale i zpolitizovaných dezinformací. Základem všeho je rozvoj osobních intelektuálních a duchovních kvalit. Řádně vychované, všestranně vzdělané, fyzicky i morálně zdravé děti, které znají a rozumí historii a kultuře své vlasti, to je naše bohatství a záruka zaručeně úspěšného rozvoje Ruska. V zájmu budoucnosti našich dětí, v zájmu prosperující a soběstačné země, ve které budou žít, dnes pracujeme. https://rg.ru/2022/04/26/patrushev-zapad-sozdal-imperiiu-lzhi-predpolagaiushchuiu-unichtozhenie-rossii.html
457
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept