KURKUMA : VLASTNOSTNÉ VLASTNOSTI A 15 SPÔSOBOV APLIKÁCIE🌿🌿🌿
PRÍRODNÉ ANTIBIOTIKUM
Kurkuma je vynikajúce protizápalové a antibakteriálne činidlo! Navyše, keď sa užíva perorálne, na rozdiel od farmaceutických antibiotík neničí pečeň a nezhoršuje mikroflóru gastrointestinálneho traktu.
Pri chrípke a SARS môžete vypiť roztok - ½ lyžičky. kurkumy zalejte ½ litrom vriacej vody, nechajte 5 minút pôsobiť. a piť 2-3 krát denne. Môže sa pridať med, ale nie do horúceho roztoku.
LIEČBA PEČENIA
Kurkuma sa môže a mala by sa používať na liečbu pečene. Podporuje elimináciu toxínov, vrátane dlhodobého užívania liekov na čistenie pečene. Je to spôsobené tým, že kurkumín (hlavná látka v kurkume) pomáha enzýmom zodpovedným za vylučovanie potravinových karcinogénov z tela.
Stačí začať tým, že si dáte 1/2 lyžičky. kurkumy s pohárom vody.
ZLEPŠENIE Trávenia
Kurkuma zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav, zvyšuje činnosť črevnej flóry, a tým zlepšuje proces trávenia. Podporuje vstrebávanie ťažkých jedál. Čistí tráviaci trakt parazitov. Pomáha pri hnačkách.
Pre žalúdok môžete zriediť 1 lyžičku. kurkuma v 1 pohári vody a vezmite ½ pohára roztoku pred jedlom.
VYPLÁCHNITE Hrdlo
Vďaka svojim antiseptickým a analgetickým vlastnostiam je kurkuma vynikajúca pri liečbe bolesti v krku. Je potrebné kloktať roztokom - štipku kurkumy na ½ šálky vody (môžete pridať aj štipku soli).
LIEČENIE KAŠLA
Kurkuma sa používa na kašeľ ako silný expektorant, pretože pomáha vyplavovať hlieny z priedušiek a pľúc.
LIEČENIE RÁN, POPÁLENIN
Kurkuma je skvelá na ošetrenie rán. Nielen dezinfikuje a podporuje rýchle hojenie, ale tiež zastavuje krvácanie. Kurkuma navyše pozoruhodne vysychá, preto sa používa na kiahne na urýchlenie procesu tvorby chrast.
Ranu môžete ošetriť roztokom kurkumy. V prípade popálenia je dobré poškodené miesto posypať suchým práškom z kurkumy, alebo na popáleninu naniesť pastu z kurkumy a šťavy z aloe.
PRE KĹBY
Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý znižuje aktivitu látok, ktoré vyvolávajú zápaly kĺbov. Kurkuma tiež zmierňuje bolesti a zápaly pri artróze, artritíde, reumatizme.
Na boľavé kĺby môžete naniesť pastu z citrónovej kurkumy. Alebo zmiešajte 1 lyžičku. kurkumy, ½ lyžičky červenej
papriky, 2 lyžičky. zázvoru.
Do tejto zmesi pridáme zohriaty horčicový olej, výslednú pastu vložíme do tenkej látky a nanesieme na spoj.
Posilnenie ďasien
Vďaka rovnakým protizápalovým vlastnostiam sa kurkuma pridáva do zubných práškov a pást v Indii na hojenie rán v ústach, zníženie krvácania a spevnenie ďasien.
Môžete si jednoducho vypláchnuť ústa ½ šálky štipky roztoku kurkumy.
KRVNÉ ČISTENIE
Kurkuma nielenže čistí krv, ale tiež stimuluje tvorbu nových krviniek, znižuje hladinu zlého cholesterolu. Kurkuma má tiež tendenciu riediť krv, čo znižuje krvné zrazeniny. Pri cukrovke pomáha znižovať hladinu cukru v krvi.
Pri diabetes mellitus je efektívne jesť 1/3 lyžičky. kurkumy pred každým jedlom s dostatkom vody.
Je však DÔLEŽITÉ VEDIEŤ, že kurkuma v kombinácii s liekmi na cukrovku môže viesť k hypoglykémii. **Preto ak užívate lieky, skontrolujte, či sú kombinované s kurkumou.
NA OČI
Prírodné očné kvapky vyrobené z kurkumy môžu pomôcť pri zápalových stavoch očí.
Musíte pripraviť odvar z 1 lyžičky. kurkuma a 1 pohár vody. Vkvapkajte do očí 1-2 kvapky 2-3 krát denne.
LIKVIDÁCIU TOXÍNOV
V prípade otravy chemickými látkami sa odporúča denne pridávať do jedla kurkumový prášok, ktorý pomáha odstraňovať toxíny z tela. Kurkuma bude v skutočnosti a bez otravy vykonávať odstraňovanie toxínov.
V ANÉMII
Kurkuma je bohatá na železo, preto sa v prípade anémie odporúča užívať od ¼ do ½ lyžičky nalačno. korenie zmiešané s medom. V tejto kombinácii sa železo dobre vstrebáva.
AKO KOZMETICKÝ VÝROBOK
Kurkuma sa nachádza v mnohých indických krémoch a maskách. Vytvára hladkú pokožku, zmierňuje zápal, zlepšuje krvný obeh, nasýti pokožku vitamínmi.
Môžete si pripraviť túto pleťovú masku: 1 lyžičku. kurkuma, 1 polievková lyžica. l. ovsená múka, trochu vody. Namiesto múky môžete použiť kozmetický íl. Naneste na tvár najmenej 20 minút.
PRÍRODNÝ KONZERVÁT POTRAVÍN
Kurkuma vďaka svojim baktericídnym vlastnostiam umožňuje, aby varené jedlo vydržalo dlhšie a bolo o niečo sviežejšie. Preto sa v Indii používa na výrobu marinád.
SEZÓNA AKÝCHKOĽVEK JEDÁL, hlavne pre VEGÁNOV
Dodáva jedlám sýtu žltú farbu, obohacuje jedlo o vitamíny, minerály, antioxidanty - vápnik, železo, fosfor, jód, vitamíny C, K, B2, OT. Je dôležité: na rozdiel od väčšiny korenín kurkuma nestráca pri tepelnej úprave svoje prospešné vlastnosti!
Je však potrebné mať na pamäti, že pigment, ktorý je súčasťou chemického zloženia kurkumy, je slnečným žiarením zničený. Korenie preto musíte skladovať na tmavom mieste :-) :-) :-) 🌿🌿