Toto téma bylo z části rozebráno jinde, ale myslím si, že by si zasloužilo své vlastní vlákno. Zakládám toto vlákno ke sběru přímých zkušeností někoho, kdo narazil na parazity v roušce. Cílem je zjistit, zda je to živé anebo ne. Níže popisuji možný postup, jak to ověřit. Kdo tedy narazí na "něco" co se hýbe, ať tedy roušku nevyhazuje a zkusí následovně udělat toto:
Zkráceně - sterilizovat roušku suchým teplem ve tlakovém hrnci.
Detailnější postup:
- Mám podezřelou roušku. Něco se hýbe, když ji položím nad hrnek s horkou vodou.
- Najít čistou sklenici s uzavíratelným víkem.
- Do sklenice položit bílý papír nebo ubrousek. Na papír budou padat mrtvé potvory, tak aby byly dobře vidět.
- Dát roušku do sklenice raději pinzetou. Sklenici pevně uzavřít.
- Do tlakového hrnce dát vyvýšené dno, třeba takový kovový napařovák, co se používá na ohřev nakrájených knedlíků. Sklenice by se neměla dotýkat přímo dna hrnce, mohla by prasknout.
- Nalít 2-3 cm vody. Voda se může dotýkat dna sklenice. Když bude vody moc, sklenice se převrhne.
- Po zapnutí plynu/elektřiny, vařit v tlakovém hrnci 45 minut. Intenzitu tepla je možné snížit, aby hrnec syčel jen malinko. Pozor na vyvaření vody. Ono to ničemu nevadí, ale hrnec by se mohl poškodit a manželka by se naštvala.
- Po 45 minutách nechat hrnec zchladnout anebo zchladit pod tekoucí vlažnou vodou. Hrnec je možné pak i ihned otevřít, až když přestane unikat tlak (přestane syčet).
- Pozor, sklenice je hodně horká, spálíte si ruku, když to vytáhne bez rukavic.
- Sklenici bych nechal opravdu vychladnout. Třeba v chladničce.
- Zkontrolovat obsah. Je na papíru něco? Rouška je z umělých vláken a tak se možná speče do tvrdého chuchvalce, nevím, je to možné. Pak je to k ničemu.
- Pokud rouška přežila, roušku bych zase položil nad hrnek s vřelou vodou.
- Pokud něco zase vyleze, tak si myslím, že to "živé" být nemůže. Protože proteiny (bílkoviny) se rozkládají (denaturují) při 70 - 80 °C. Nukleové kyseliny (DNA) při 100 °C. V tlakovém hrnci je teplota 120 °C, takže nic živého z toho "nevyleze", tedy by nemělo.
Pokud se někomu zadaří "něco" ulovit, nechť prosím vyzkouší onen postup. Zjistíme, zda je to "něco" černého organického původu.
Toto téma bylo z části rozebráno jinde, ale myslím si, že by si zasloužilo své vlastní vlákno. Zakládám toto vlákno ke sběru přímých zkušeností někoho, kdo narazil na parazity v roušce. Cílem je zjistit, zda je to živé anebo ne. Níže popisuji možný postup, jak to ověřit. Kdo tedy narazí na "něco" co se hýbe, ať tedy roušku nevyhazuje a zkusí následovně udělat toto:
**Zkráceně** - sterilizovat roušku suchým teplem ve tlakovém hrnci.
**Detailnější postup:**
0. Mám podezřelou roušku. Něco se hýbe, když ji položím nad hrnek s horkou vodou.
1. Najít čistou sklenici s uzavíratelným víkem.
2. Do sklenice položit bílý papír nebo ubrousek. Na papír budou padat mrtvé potvory, tak aby byly dobře vidět.
3. Dát roušku do sklenice raději pinzetou. Sklenici pevně uzavřít.
4. Do tlakového hrnce dát vyvýšené dno, třeba takový kovový napařovák, co se používá na ohřev nakrájených knedlíků. Sklenice by se neměla dotýkat přímo dna hrnce, mohla by prasknout.
5. Nalít 2-3 cm vody. Voda se může dotýkat dna sklenice. Když bude vody moc, sklenice se převrhne.
6. Po zapnutí plynu/elektřiny, vařit v tlakovém hrnci 45 minut. Intenzitu tepla je možné snížit, aby hrnec syčel jen malinko. Pozor na vyvaření vody. Ono to ničemu nevadí, ale hrnec by se mohl poškodit a manželka by se naštvala.
7. Po 45 minutách nechat hrnec zchladnout anebo zchladit pod tekoucí vlažnou vodou. Hrnec je možné pak i ihned otevřít, až když přestane unikat tlak (přestane syčet).
8. Pozor, sklenice je hodně horká, spálíte si ruku, když to vytáhne bez rukavic.
9. Sklenici bych nechal opravdu vychladnout. Třeba v chladničce.
10. Zkontrolovat obsah. Je na papíru něco? Rouška je z umělých vláken a tak se možná speče do tvrdého chuchvalce, nevím, je to možné. Pak je to k ničemu.
11. Pokud rouška přežila, roušku bych zase položil nad hrnek s vřelou vodou.
12. Pokud něco zase vyleze, tak si myslím, že to "živé" být nemůže. Protože proteiny (bílkoviny) se rozkládají (denaturují) při 70 - 80 °C. Nukleové kyseliny (DNA) při 100 °C. V tlakovém hrnci je teplota 120 °C, takže nic živého z toho "nevyleze", tedy by nemělo.
Pokud se někomu zadaří "něco" ulovit, nechť prosím vyzkouší onen postup. Zjistíme, zda je to "něco" černého organického původu.
Dušan
Upravené 29. 3. 2021 o 21:55