Kopřivový výluh
Kopřiva je jedna z nejvšestrannějších bylinek, která navíc roste téměř všude. Napomáhá krvetvorbě, podporuje látkovou výměnu, zabraňuje průjmům, posiluje, snižuje krevní tlak, dokonce i cholesterol.
Nápoj z ní je asi nejsnazší. Stačí nasekat svazek kopřiv, zalít vodou a nechat přes noc vylouhovat. Pak přecedíme a vychlazené popíjíme.
Meduňkový sirup
Meduňka je bylinka s příjemnou vůní i chutí. Posiluje nervy i žaludek, mírní křeče, a podporuje klidný spánek. Z meduňky si můžeme připravit sirup, který se skvěle hodí do letních limonád. K chuti přijde ale i v zimě, jako vzpomínka na prosluněné letní dny.
Potřebujeme:
• svazek meduňky
• dvě limetky
• 500 g cukru
• 1 l vody
Jak na to?
Meduňku nasekáme nahrubo, limetky pokrájíme na kolečka. Zalijeme převařenou vodou a necháme do druhého dne odstát. Přecedíme, vmícháme cukr a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Horké plníme do lahví.
Míchaná bylinková limonáda
Obsahuje vyvážený poměr bylinek ve směsi zaručující lahodnou chuť. Kombinuje pozitivní účinky máty a meduňky, navíc je v ní bazalka podporující zažívání, zklidňující podrážděné nervy, zvyšující potenci a povzbuzující chuť k jídlu. Přidáme ještě rozmarýn, který posiluje krevní oběh, mírní křeče, vzpružuje a podporuje tvorbu žluči. Ideální nápoj na rodinné posezení spojené s grilováním.
Potřebujeme:
• 10 stonků meduňky
• 10 stonků bazalky
• 10 stonků máty
• 5 menších snítek rozmarýnu
• 1 citron
• 1l jablečného džusu
• kostky ledu
• 1l perlivé vody
Jak na to?
Ze stonků otrháme lístky a spolu s jablečným džusem a šťávou z citronu dáme do hrnce. Přiklopíme, přivedeme k varu, vypneme plotýnku a necháme půl hodiny louhovat. Když teplota klesne tak, že tekutina při kápnutí na ruku nepálí, vyjmeme bylinky a důkladně je vymačkáme. Tekutinu slijeme do džbánu a dáme do lednice.
Růžová limonáda
Jemná vůně růží uklidňuje a navozuje příjemnou náladu. V kombinaci s granátovým jablkem působí tento nápoj jako mírné afrodiziakum. Tedy – ideální pro dlouhé letní večery a noci.
Nejprve si připravíme růžový sirup.
Potřebujeme:
• 150 g okvětních růžových lístků ze silně vonících, chemicky neošetřených růží
• 0,5 l vody
• 1 kg cukru
• šťávu ze dvou limetek
Jak na to?
Vodu přivedeme k varu a vmícháme do ní omyté růžové lístky. Pět minut povaříme, odstavíme a necháme dvě hodiny louhovat. Přecedíme, přidáme cukr a na nízkém stupni vaříme tak dlouho, dokud není sirup čirý. To zabere tak 20 minut. Limetovou šťávu přecedíme a přidáme k tekutině. Povaříme ještě pět minut, naplníme do čistých lahví a uzavřeme.
Limonáda z granátových jablek
Na limonádu potřebujeme:
• 1 l džusu z granátových jablek
• 100 ml růžového sirupu
• 50 ml grapefruitového džusu
• med podle chuti
• pár mátových lístků na ozdobu
Jak na to?
Ve džbánu smícháme oba džusy s růžovým sirupem a podle chuti osladíme medem. Sklenice naplníme do poloviny ledovými kostkami a zalijeme připravenou limonádou. Ozdobíme mátovými lístky a podáváme.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/leto-patri-osvezujicim-bylinkam-jake-napoje-se-nejvice-hodi-do-veder.A210624_221742_dobra-chut_ape
**Kopřivový výluh**
Kopřiva je jedna z nejvšestrannějších bylinek, která navíc roste téměř všude. Napomáhá krvetvorbě, podporuje látkovou výměnu, zabraňuje průjmům, posiluje, snižuje krevní tlak, dokonce i cholesterol.
Nápoj z ní je asi nejsnazší. Stačí nasekat svazek kopřiv, zalít vodou a nechat přes noc vylouhovat. Pak přecedíme a vychlazené popíjíme.
**Meduňkový sirup**
Meduňka je bylinka s příjemnou vůní i chutí. Posiluje nervy i žaludek, mírní křeče, a podporuje klidný spánek. Z meduňky si můžeme připravit sirup, který se skvěle hodí do letních limonád. K chuti přijde ale i v zimě, jako vzpomínka na prosluněné letní dny.
Potřebujeme:
• svazek meduňky
• dvě limetky
• 500 g cukru
• 1 l vody
Jak na to?
Meduňku nasekáme nahrubo, limetky pokrájíme na kolečka. Zalijeme převařenou vodou a necháme do druhého dne odstát. Přecedíme, vmícháme cukr a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Horké plníme do lahví.
**Míchaná bylinková limonáda**
Obsahuje vyvážený poměr bylinek ve směsi zaručující lahodnou chuť. Kombinuje pozitivní účinky máty a meduňky, navíc je v ní bazalka podporující zažívání, zklidňující podrážděné nervy, zvyšující potenci a povzbuzující chuť k jídlu. Přidáme ještě rozmarýn, který posiluje krevní oběh, mírní křeče, vzpružuje a podporuje tvorbu žluči. Ideální nápoj na rodinné posezení spojené s grilováním.
Potřebujeme:
• 10 stonků meduňky
• 10 stonků bazalky
• 10 stonků máty
• 5 menších snítek rozmarýnu
• 1 citron
• 1l jablečného džusu
• kostky ledu
• 1l perlivé vody
Jak na to?
Ze stonků otrháme lístky a spolu s jablečným džusem a šťávou z citronu dáme do hrnce. Přiklopíme, přivedeme k varu, vypneme plotýnku a necháme půl hodiny louhovat. Když teplota klesne tak, že tekutina při kápnutí na ruku nepálí, vyjmeme bylinky a důkladně je vymačkáme. Tekutinu slijeme do džbánu a dáme do lednice.
**Růžová limonáda**
Jemná vůně růží uklidňuje a navozuje příjemnou náladu. V kombinaci s granátovým jablkem působí tento nápoj jako mírné afrodiziakum. Tedy – ideální pro dlouhé letní večery a noci.
Nejprve si připravíme růžový sirup.
Potřebujeme:
• 150 g okvětních růžových lístků ze silně vonících, chemicky neošetřených růží
• 0,5 l vody
• 1 kg cukru
• šťávu ze dvou limetek
Jak na to?
Vodu přivedeme k varu a vmícháme do ní omyté růžové lístky. Pět minut povaříme, odstavíme a necháme dvě hodiny louhovat. Přecedíme, přidáme cukr a na nízkém stupni vaříme tak dlouho, dokud není sirup čirý. To zabere tak 20 minut. Limetovou šťávu přecedíme a přidáme k tekutině. Povaříme ještě pět minut, naplníme do čistých lahví a uzavřeme.
**Limonáda z granátových jablek**
Na limonádu potřebujeme:
• 1 l džusu z granátových jablek
• 100 ml růžového sirupu
• 50 ml grapefruitového džusu
• med podle chuti
• pár mátových lístků na ozdobu
Jak na to?
Ve džbánu smícháme oba džusy s růžovým sirupem a podle chuti osladíme medem. Sklenice naplníme do poloviny ledovými kostkami a zalijeme připravenou limonádou. Ozdobíme mátovými lístky a podáváme.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/leto-patri-osvezujicim-bylinkam-jake-napoje-se-nejvice-hodi-do-veder.A210624_221742_dobra-chut_ape