Laskavec
Laskavec ocasatý je jednoletá, stará, kulturní rostlina původem z Jižní Ameriky. Byl pěstován pro výživná semena tvořící součást tamní stravy a je proto nazýván pšenicí Inků, v 16. století s příchodem Španělů však jeho význam upadl.
https://www.cyberix.cz/laskavec-ocasaty-cerveny-500-semen-d930388.htm?gclid=EAIaIQobChMI6rOZlrHV8gIVjNd3Ch3vWg_tEAQYAiABEgJ3kPD_BwE
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/1952-laskavec-amarantus-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani
Statná letnička s vysokými hranatými stonky a od června do září s převislými latami červených květů. Na stanovišti se často udržuje samovýsevem.
Vděčná „špenátová rostlina“, jejíž mladé květy se dají používat i v letní kuchyni. Semínka jsou vhodná na posyp.
https://www.kytkykjidlu.cz/shop/seminka/laskavec-ocasaty-amaranthus-caudatus/
https://www.celostnimedicina.cz/amarant-amaranthus-caudatus-je-laskavec.htm
Zajímavé je, že stvol skoro nejde přetrhnout, jen setnout srpem ho tupěje (tupíce srp i ponižujíce rostlinu), což odkoukal od čekanky nebo lopuchu, takže amarant je vlastně takový extrémista. Jako žádoucí krmivo člověka i zvířete snad není lepší obilovina než on a jako plevel patří k velmi obtížným a v místech, kde jste dopustili jeho vysemenění, je až nesmrtelným. A už jsme zase u Mayů, protože oni byli stejného názoru a nazvali rostlinu po svém “nesmrtelný”, tedy “amarant”. A když už nesmrtelný, tak tedy nejvíce minerálů a železa zvláště, nejvíce vitamínů a B zvláště, nejvíce bílkovin a lysinu zvláště, nejvíce vlákniny a toxinosavé ze střeva zvláště, nejvíce semínek na rostlině nepočítaných až půl milionu zvláště, nejvíce protirakovinného skvalenu (v oleji až 9 %, tedy 4× víc než v oleji ze žraločích jater) a proticholesterolového zvláště a nejméně lepku v semeni celiatikům a rekonvalescentům ku prospěchu zvláště.
Někteří mlsní jazykové tvrdí, že chutná moc po kukuřici, ale dá se na to zvyknout (hlad je hlad). Kdo vydrží a zvykne si, vydrží mnohem déle ve všech aktivitách prostých i sprostých.
Semeno lze pražit a pak má adekvátní praženou lehce oříškovou chuť.
Ze semen se lisuje vysoce kvalitní léčivý olej (extrakce tlakovým CO2 je ještě výtěžnější na účinné složky, skvalen a cis nenasycené olejové kyseliny). Kdyby se chtělo, tak lze lisovat olej z celé rostliny jako třeba u rakytníku, ale amarantový je ceněn víc. Povšimněte si plnohodnotnosti rostliny, která obsahuje většinu důležitých nutrientů: olej, škroby a cukry, vlákninu, vitamíny a karoten, bílkoviny, pektin, minerály, soli a kdoví, na jaké mikroelementy jsem zapomněl. Semena lze nechat naklíčit a jíst naklíčená. Mouka ze semen je základem mnoha potravin s dietními vlastnostmi pro děti, nemocné, alergiky i celiatiky a rakovináře zvláště.
Mladé listy doporučuji vřele použít jako špenát, lze je sušit na bylinkový čaj, přidávat syrové i sušené do pokrmů, sirupovat – jen o kvašení jsem zatím nic neslyšel. Čerstvé i sušené lze přidávat do králíků za účelem vylepšení jejich zdravotního stavu, aby jejich poprava k vašemu nedělnímu obědu nebyla jen euthanázií z milosti. Špenátoamarant rozhodně doporučuji, jen se musí tak nějak dochutit, například pampeliškou, kopřivou anebo něčím chutnějším, například špenátem… I malým záhonkem amarantu úplně naplníte zdravotní mrazák…
Skvalen se podílí na transportu kyslíku z krvinek do tkání a chová se zároveň jako vynikající antioxidant. Snižuje překyselení. Uvádí se jeho silný protinádorový vliv, zvláště na pokožku, s vysokou podporou imunity a jaterní detoxikace. Normalizuje krevní tlak, cukr a cholesterol. Snižuje i citlivost na ozáření všeho druhu.
Zevně omezuje tvorbu vrásek, zvláčňuje pokožku a dává jí mladický vzhled, zlepšuje ekzémy, plísně, akné, pásový opar, nehty, vlasy. Příznivě působí na cévy, kapiláry i lymfu, včetně podpory imunity. Kdo nemá doma chemickou kosmetickou masku, používá na masky amarant, aby byl hebký a příjemný na omak. Zvláště, když je dotyčný/dotyčná; původně nesvěží, ochablá a nějaká divná, stará až ošklivá. – To jsem vás ale, dámy, určitě potěšil…
Tato zázračná rostlina se využívá vnitřně i zevně u mnoha dalších potíží, protože vždy umí alespoň trošku pomoci. Kdesi jsem zaslechl, že je dokonce vhodná jako čaj i proti pomočování dětí.
Čaje, extrakty i odvary z amarantu se používají například pro zlepšení krvetvorby, zlepšení práce mozku, také na paměť, únavu, krvácivé stavy, jaterní choroby, stres, srdeční potíže a vysoký krevní tlak, ledvinové potíže a záněty urologického traktu, infekce a záněty všudemožně, rakoviny a podezření na rakoviny, trávicí a střevní problémy, nervy a anorvy.
Kdo nemá amarant, jako by nežil, a tak je vhodno si ho dávat jako staří indiáni do všeho, abyste byli stále mladí jako staří indiáni a nejzvláště hebké, na omak příjemné, odolné a zdravé indiánky.
Pro pití kdykoliv si dejte 1 lžíci řezaného sušeného mladého listu nebo nati do 1/2 l vroucí vody a odstavte čtvrt hodiny spařovat. Tento čaj lze používat podobně jako kopřivu na oplachování vlasů i prodrbání vlasové pokožky za účelem zvýšení aktivit růstového a vlasově tvořivého charakteru.
Při studeném výluhu na 6-8 hodin v termosce se 3 lžícemi mladé drcené nati do půl litru 45-50°C teplé vody se vyluhuje hodně bílkovin vhodných k pití po douškách pro regeneraci revmatických kloubů a jejich vydřených postarších opotřebených chrupavek v kolenou, kyčlích i páteři.
Pro koupel si požněte na záhonu asi
1/2 kg čerstvé nati a nechte ji 2 minuty povařit ve 4 l vody a následně 20-30 minut spařit. Potom sceďte do vany s vodou přiměřené teploty.
Poté vložte ve vanu na půl hodiny své neduživé proporce za účelem získání duživosti, svěžesti, čipernosti a chuti do života. Bude-li ale voda ve vaně příliš teplá a vy v ní příliš dlouho, neočekávejte příliš příchod své duživosti, protože si uvolníte a rozpustíte do oběhu množství usazených odpadků buněk, což se projeví snahou organizmu spát, zalézt do nory a zmizet do klidu, než ten balast játra zdetoxikují. Kdybyste tyto projevy ve vlastním těle rozpoznali, lze tomu zamezit připuštěním studené vody a naštváním se za účelem aktivace produkce adrenalinu, hormonu akce. Až vás z vany vyjmou a osuší, dopřejte si amarantový čaj s přídavkem lžičky ostropestřecové směsi, pro zrychlený detox a údržbu té opravdu nejvíce pravé reklamní svěžesti.
Na silných lisech lze vylisovat z nati amarantu i šťávu, která se dá používat stejně
jako čaje, ale mně se zdá být chuťově tříchlapová (dva mě drží a třetí to do mě lije…), značky BIObrrrr.
Amarantový olej lze používat na masáže, do mastí, na vaření do 160 °C, do salátů,
do omáček, polévek, do tvarohu jako náhrada lněného oleje proti rakovině dle Dr. Budwigové i jen tak. Pro jen tak je výhodnější si ho vložit do úst asi 1 lžíci a napít se skrz něj nějakého chuťově zajímavého pití.
Potom si ho všimnete, až když si případně odříhnete. Jste-li žlučníkář,
doporučuji to zapíjet zeměžlučovou směsí (1 lžička do 1-1,5 dcl vody. . . .
Amarant (Amaranthus caudatus) rostlina dlouhovekosti (drive se dozivali diky teto rostline az 300 let) z Peru - dar od Boha
### Laskavec
Laskavec ocasatý je jednoletá, stará, kulturní rostlina původem z Jižní Ameriky. Byl pěstován pro výživná semena tvořící součást tamní stravy a je proto nazýván pšenicí Inků, v 16. století s příchodem Španělů však jeho význam upadl.
https://www.cyberix.cz/laskavec-ocasaty-cerveny-500-semen-d930388.htm?gclid=EAIaIQobChMI6rOZlrHV8gIVjNd3Ch3vWg_tEAQYAiABEgJ3kPD_BwE
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/1952-laskavec-amarantus-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani
Statná letnička s vysokými hranatými stonky a od června do září s převislými latami červených květů. Na stanovišti se často udržuje samovýsevem.
Vděčná „špenátová rostlina“, jejíž mladé květy se dají používat i v letní kuchyni. Semínka jsou vhodná na posyp.
https://www.kytkykjidlu.cz/shop/seminka/laskavec-ocasaty-amaranthus-caudatus/
https://www.celostnimedicina.cz/amarant-amaranthus-caudatus-je-laskavec.htm
Zajímavé je, že stvol skoro nejde přetrhnout, jen setnout srpem ho tupěje (tupíce srp i ponižujíce rostlinu), což odkoukal od čekanky nebo lopuchu, takže amarant je vlastně takový extrémista. Jako žádoucí krmivo člověka i zvířete snad není lepší obilovina než on a jako plevel patří k velmi obtížným a v místech, kde jste dopustili jeho vysemenění, je až nesmrtelným. A už jsme zase u Mayů, protože oni byli stejného názoru a nazvali rostlinu po svém “nesmrtelný”, tedy “amarant”. A když už nesmrtelný, tak tedy nejvíce minerálů a železa zvláště, nejvíce vitamínů a B zvláště, nejvíce bílkovin a lysinu zvláště, nejvíce vlákniny a toxinosavé ze střeva zvláště, nejvíce semínek na rostlině nepočítaných až půl milionu zvláště, nejvíce protirakovinného skvalenu (v oleji až 9 %, tedy 4× víc než v oleji ze žraločích jater) a proticholesterolového zvláště a nejméně lepku v semeni celiatikům a rekonvalescentům ku prospěchu zvláště.
Někteří mlsní jazykové tvrdí, že chutná moc po kukuřici, ale dá se na to zvyknout (hlad je hlad). Kdo vydrží a zvykne si, vydrží mnohem déle ve všech aktivitách prostých i sprostých.
Semeno lze pražit a pak má adekvátní praženou lehce oříškovou chuť.
Ze semen se lisuje vysoce kvalitní léčivý olej (extrakce tlakovým CO2 je ještě výtěžnější na účinné složky, skvalen a cis nenasycené olejové kyseliny). Kdyby se chtělo, tak lze lisovat olej z celé rostliny jako třeba u rakytníku, ale amarantový je ceněn víc. Povšimněte si plnohodnotnosti rostliny, která obsahuje většinu důležitých nutrientů: olej, škroby a cukry, vlákninu, vitamíny a karoten, bílkoviny, pektin, minerály, soli a kdoví, na jaké mikroelementy jsem zapomněl. Semena lze nechat naklíčit a jíst naklíčená. Mouka ze semen je základem mnoha potravin s dietními vlastnostmi pro děti, nemocné, alergiky i celiatiky a rakovináře zvláště.
Mladé listy doporučuji vřele použít jako špenát, lze je sušit na bylinkový čaj, přidávat syrové i sušené do pokrmů, sirupovat – jen o kvašení jsem zatím nic neslyšel. Čerstvé i sušené lze přidávat do králíků za účelem vylepšení jejich zdravotního stavu, aby jejich poprava k vašemu nedělnímu obědu nebyla jen euthanázií z milosti. Špenátoamarant rozhodně doporučuji, jen se musí tak nějak dochutit, například pampeliškou, kopřivou anebo něčím chutnějším, například špenátem… I malým záhonkem amarantu úplně naplníte zdravotní mrazák…
Skvalen se podílí na transportu kyslíku z krvinek do tkání a chová se zároveň jako vynikající antioxidant. Snižuje překyselení. Uvádí se jeho silný protinádorový vliv, zvláště na pokožku, s vysokou podporou imunity a jaterní detoxikace. Normalizuje krevní tlak, cukr a cholesterol. Snižuje i citlivost na ozáření všeho druhu.
Zevně omezuje tvorbu vrásek, zvláčňuje pokožku a dává jí mladický vzhled, zlepšuje ekzémy, plísně, akné, pásový opar, nehty, vlasy. Příznivě působí na cévy, kapiláry i lymfu, včetně podpory imunity. Kdo nemá doma chemickou kosmetickou masku, používá na masky amarant, aby byl hebký a příjemný na omak. Zvláště, když je dotyčný/dotyčná; původně nesvěží, ochablá a nějaká divná, stará až ošklivá. – To jsem vás ale, dámy, určitě potěšil…
Tato zázračná rostlina se využívá vnitřně i zevně u mnoha dalších potíží, protože vždy umí alespoň trošku pomoci. Kdesi jsem zaslechl, že je dokonce vhodná jako čaj i proti pomočování dětí.
Čaje, extrakty i odvary z amarantu se používají například pro zlepšení krvetvorby, zlepšení práce mozku, také na paměť, únavu, krvácivé stavy, jaterní choroby, stres, srdeční potíže a vysoký krevní tlak, ledvinové potíže a záněty urologického traktu, infekce a záněty všudemožně, rakoviny a podezření na rakoviny, trávicí a střevní problémy, nervy a anorvy.
Kdo nemá amarant, jako by nežil, a tak je vhodno si ho dávat jako staří indiáni do všeho, abyste byli stále mladí jako staří indiáni a nejzvláště hebké, na omak příjemné, odolné a zdravé indiánky.
Pro pití kdykoliv si dejte 1 lžíci řezaného sušeného mladého listu nebo nati do 1/2 l vroucí vody a odstavte čtvrt hodiny spařovat. Tento čaj lze používat podobně jako kopřivu na oplachování vlasů i prodrbání vlasové pokožky za účelem zvýšení aktivit růstového a vlasově tvořivého charakteru.
Při studeném výluhu na 6-8 hodin v termosce se 3 lžícemi mladé drcené nati do půl litru 45-50°C teplé vody se vyluhuje hodně bílkovin vhodných k pití po douškách pro regeneraci revmatických kloubů a jejich vydřených postarších opotřebených chrupavek v kolenou, kyčlích i páteři.
Pro koupel si požněte na záhonu asi
1/2 kg čerstvé nati a nechte ji 2 minuty povařit ve 4 l vody a následně 20-30 minut spařit. Potom sceďte do vany s vodou přiměřené teploty.
Poté vložte ve vanu na půl hodiny své neduživé proporce za účelem získání duživosti, svěžesti, čipernosti a chuti do života. Bude-li ale voda ve vaně příliš teplá a vy v ní příliš dlouho, neočekávejte příliš příchod své duživosti, protože si uvolníte a rozpustíte do oběhu množství usazených odpadků buněk, což se projeví snahou organizmu spát, zalézt do nory a zmizet do klidu, než ten balast játra zdetoxikují. Kdybyste tyto projevy ve vlastním těle rozpoznali, lze tomu zamezit připuštěním studené vody a naštváním se za účelem aktivace produkce adrenalinu, hormonu akce. Až vás z vany vyjmou a osuší, dopřejte si amarantový čaj s přídavkem lžičky ostropestřecové směsi, pro zrychlený detox a údržbu té opravdu nejvíce pravé reklamní svěžesti.
Na silných lisech lze vylisovat z nati amarantu i šťávu, která se dá používat stejně
jako čaje, ale mně se zdá být chuťově tříchlapová (dva mě drží a třetí to do mě lije…), značky BIObrrrr.
Amarantový olej lze používat na masáže, do mastí, na vaření do 160 °C, do salátů,
do omáček, polévek, do tvarohu jako náhrada lněného oleje proti rakovině dle Dr. Budwigové i jen tak. Pro jen tak je výhodnější si ho vložit do úst asi 1 lžíci a napít se skrz něj nějakého chuťově zajímavého pití.
Potom si ho všimnete, až když si případně odříhnete. Jste-li žlučníkář,
doporučuji to zapíjet zeměžlučovou směsí (1 lžička do 1-1,5 dcl vody. . . .
[quote="pid:31088, uid:68"]Amarant (Amaranthus caudatus) rostlina dlouhovekosti (drive se dozivali diky teto rostline az 300 let) z Peru - dar od Boha[/quote]
Upravené 29. 8. 2021 o 06:55