Ako o stravovani je to cela veda.
Uvediem par mojich postrehov.
Telo cloveka ziskava z potravy ziviny 2 sposobami
- hnilobnym procesom (takto sa "travia" pOtraviny ako je meso, chipsy, sladky bordel s datumom spotreby 3 roky atd ... )
- fermentacnym procesom (takto sa travi jedlo - ovocie, zeleniny vsetko do coho sa po case chyti plesen, tjs namiesto plsene sa do toho jedla pusti ludske travenie )
Napr idem po obchodaku a pozeram , cokolady - bordel, chipsy - bordel, kofola - stoka
ale vidim regal s ovocim a zeleninou tak to je heeej, to uz je jedlo.
Staci si polozit jednu otazku "co to je za otrava, ked za dobu trvanlivosti 2 roky sa do toho ani plesen nepusti?"
K syrom - staci jedno povedat, ludske telo ich travi dlhsie nez meso - tjs nieco okolo 8 -10 hodin. Ked zozerem pizzu tak este na dalsi den na obed ju citim ... vela syra ...
Tak by mohla vnziknut otazka ... preco vlastne ludia vymysleli nieco take ako su syry? Nuz odpoved je - zima. Ak pride zima tak clovek potrebuje ovela viac energie, ktoru samozrejme pojdenanim jablk a zeleniny nie je chopny nadobudnut - vtedy prichadzaju veci ako syry, meso atd ...
Ale aj napriek tomu vsetkemu, ludia co jedia meso mozu byt taki zdravi ako ti co sa "stravuju" zdrav. Ako to? - odpovedou je genetika. Travenie najviac ovplyvnuje geneticka predispozicia. Ak predkovia ladovali do seba meso a syry, tak aj potomok bude moct a nebude mu to robit vacsie problemy. (Avsak neviem ci bude dlhsie zit ako ten co obcas zje jablko ...) Tiez ak sa clovek hybe, potrebuje neuveritelne mnozstvo energie - tak je doslova jedno co zje, vsetko mu stravi. Avsak ked zacina starnut, menej sa hybat, tak aj travenie sa spomaluje. A vtedy prichadzaju tie nase zname huby - tjs telo sa konzumaciou mesa, syrov, chleba atd doslovane otravy hubami. Vysledkom toho je uplne zahlienenie organizmu- vola sa to "kazdorocna chripka". Ale stav tela, ked z jeho kazdeho otvoru tecie hlien nie je prirodzeny, je to stav kriticky. Vela ludi to chape tak ze "sak kazdy rok v takom case mam chorobu". Ale choroba je prave z jedla. A tu nastupuje ovocie, zelenina - ziva strava. Konzumaciou ovocia (najlepsie takeho co rastie aj u nas na zahrade - jablka, hrusky atd atd) telo doslova oziva. Zacina prechadzat z procesu hnilobneho na proces fermentacny. Huby uz nemaju co jest, pretoze povaha jedla sa uplne zmenila - a telo sa zacina ocistovat od hlienov, toxinov atd atd .... Anglosasi maju take prislovie An apple a day keeps doctor away - jedno jablko denne vas bude na daleko drzat od doktora. Co je cista pravda. V minulosti som bol vkuse chory ... a tak clovek zacne studovat co to - zacne cvicit, + aspon jedno jablko denne a dik uz asi 8 rokov som nebol chory, ziadna "jarna\jesenna nadcha\chripka". Pretoze telo ma aj dost energie z mesa ale tiez ma moznost detoxikacie cez jablko, zeleninu atd.
Tiez som zacal jest kazde rano jedno jablko. Casom si telo uplne osvojilo takyto typ stravy. Zmenila sa crevna mikroflora, ktora teraz viac ocakava zeleninu a ovocie. A normalne ked nezjem 3 dni jablko tak uz chodim a rabujem vsetko, zjem meso - to nie je ono, vypijem polku cocacoly - a tiez to nie je ono, dam si pivo a nic az nakoniec si dam jedno jablko a vtedy sa telo ukludni. Normalne telo samo povie cloveku, ze uz prechadza do kritickej fazy, kedy chybaju mineraly. Si treba pametat - ked clovek chodi jak pes, vsetko rabuje, vsetko zje a predsa nie je spokojny - to znamena ze chybaju mineraly.
Som pocul taku uvahu, ze pomocou fermentacneho procesu si telo dokaze vytvorit vsetky latky co potrebuje, zevraj ten proces vytvara zakladne prvky pre skladbu mineralov atd ... ale nestudoval som to do hlbky. Ono stale to je fermentacny proces + crevna mikroflora. Tjs crevna mikroflora zacina bujniet na zaklade fermentacie a telo doslova z tej mikroflory berie vyzivu aku mu treba. (Amatersky povedane )
Napriklad tak som sa naucil jest olivy. Travenie velkeho mnozstva zlozitych cukrov ako napr med atd tiez potrebuje mineraly. A neviem co je v tych olivach ale ked si dam tak za 10 tak telo je uplne spokojne. Akoby to mnozstvo mineralov co bolo spotrebovanych pri osvojovani si sacharidov sa doplnilo z oliv.
Tiez z dalsieho pohladu opisuju stravovanie ako zakyslovanie organizmu. Tjs ak clovek je chlieb, meso a tomu podobne "nezive veci" tak sa telo zakysli (pozor, kvaskovy chlieb nie je to iste ako chlieb peceny na drozdi). Naopak ovocie a zelenina telo odkysluju, alebo neutralizuju. Stale tam musi byt akasi rovnovaha, medzi kyslym a zasaditym prostredim, ktore travenie sposobuje u cloveka.
Tiez zaujimavy postreh je o tom preco sa umyva zelenina a ovocie - ono to nie je len kvoli hygiene, hlavny dovod je ze sa po umyti meni PH potraviny. Ak jablko cely den lezi tak "dozrieva" (kvasi) - znizuje sa jeho PH. Ale ked sa umyje tak akoby ozilo, zvysi sa jeho PH. Stava sa pre telo ovela uzitocnejsie. Je to aj meratelne pristrojami.
Tos asi tolko z mojich amaterskych postrehov ohladom stravovania
Ako o stravovani je to cela veda.
Uvediem par mojich postrehov.
Telo cloveka ziskava z potravy ziviny 2 sposobami
- hnilobnym procesom (takto sa "travia" pOtraviny ako je meso, chipsy, sladky bordel s datumom spotreby 3 roky atd ... )
- fermentacnym procesom (takto sa travi jedlo - ovocie, zeleniny vsetko do coho sa po case chyti plesen, tjs namiesto plsene sa do toho jedla pusti ludske travenie )
Napr idem po obchodaku a pozeram , cokolady - bordel, chipsy - bordel, kofola - stoka
ale vidim regal s ovocim a zeleninou tak to je heeej, to uz je jedlo.
Staci si polozit jednu otazku "co to je za otrava, ked za dobu trvanlivosti 2 roky sa do toho ani plesen nepusti?"
K syrom - staci jedno povedat, ludske telo ich travi dlhsie nez meso - tjs nieco okolo 8 -10 hodin. Ked zozerem pizzu tak este na dalsi den na obed ju citim ... vela syra ...
Tak by mohla vnziknut otazka ... preco vlastne ludia vymysleli nieco take ako su syry? Nuz odpoved je - zima. Ak pride zima tak clovek potrebuje ovela viac energie, ktoru samozrejme pojdenanim jablk a zeleniny nie je chopny nadobudnut - vtedy prichadzaju veci ako syry, meso atd ...
Ale aj napriek tomu vsetkemu, ludia co jedia meso mozu byt taki zdravi ako ti co sa "stravuju" zdrav. Ako to? - odpovedou je genetika. Travenie najviac ovplyvnuje geneticka predispozicia. Ak predkovia ladovali do seba meso a syry, tak aj potomok bude moct a nebude mu to robit vacsie problemy. (Avsak neviem ci bude dlhsie zit ako ten co obcas zje jablko ...) Tiez ak sa clovek hybe, potrebuje neuveritelne mnozstvo energie - tak je doslova jedno co zje, vsetko mu stravi. Avsak ked zacina starnut, menej sa hybat, tak aj travenie sa spomaluje. A vtedy prichadzaju tie nase zname huby - tjs telo sa konzumaciou mesa, syrov, chleba atd doslovane otravy hubami. Vysledkom toho je uplne zahlienenie organizmu- vola sa to "kazdorocna chripka". Ale stav tela, ked z jeho kazdeho otvoru tecie hlien nie je prirodzeny, je to stav kriticky. Vela ludi to chape tak ze "sak kazdy rok v takom case mam chorobu". Ale choroba je prave z jedla. A tu nastupuje ovocie, zelenina - ziva strava. Konzumaciou ovocia (najlepsie takeho co rastie aj u nas na zahrade - jablka, hrusky atd atd) telo doslova oziva. Zacina prechadzat z procesu hnilobneho na proces fermentacny. Huby uz nemaju co jest, pretoze povaha jedla sa uplne zmenila - a telo sa zacina ocistovat od hlienov, toxinov atd atd .... Anglosasi maju take prislovie An apple a day keeps doctor away - jedno jablko denne vas bude na daleko drzat od doktora. Co je cista pravda. V minulosti som bol vkuse chory ... a tak clovek zacne studovat co to - zacne cvicit, + aspon jedno jablko denne a dik uz asi 8 rokov som nebol chory, ziadna "jarna\jesenna nadcha\chripka". Pretoze telo ma aj dost energie z mesa ale tiez ma moznost detoxikacie cez jablko, zeleninu atd.
Tiez som zacal jest kazde rano jedno jablko. Casom si telo uplne osvojilo takyto typ stravy. Zmenila sa crevna mikroflora, ktora teraz viac ocakava zeleninu a ovocie. A normalne ked nezjem 3 dni jablko tak uz chodim a rabujem vsetko, zjem meso - to nie je ono, vypijem polku cocacoly - a tiez to nie je ono, dam si pivo a nic az nakoniec si dam jedno jablko a vtedy sa telo ukludni. Normalne telo samo povie cloveku, ze uz prechadza do kritickej fazy, kedy chybaju mineraly. Si treba pametat - ked clovek chodi jak pes, vsetko rabuje, vsetko zje a predsa nie je spokojny - to znamena ze chybaju mineraly.
Som pocul taku uvahu, ze pomocou fermentacneho procesu si telo dokaze vytvorit vsetky latky co potrebuje, zevraj ten proces vytvara zakladne prvky pre skladbu mineralov atd ... ale nestudoval som to do hlbky. Ono stale to je fermentacny proces + crevna mikroflora. Tjs crevna mikroflora zacina bujniet na zaklade fermentacie a telo doslova z tej mikroflory berie vyzivu aku mu treba. (Amatersky povedane :D )
Napriklad tak som sa naucil jest olivy. Travenie velkeho mnozstva zlozitych cukrov ako napr med atd tiez potrebuje mineraly. A neviem co je v tych olivach ale ked si dam tak za 10 tak telo je uplne spokojne. Akoby to mnozstvo mineralov co bolo spotrebovanych pri osvojovani si sacharidov sa doplnilo z oliv.
Tiez z dalsieho pohladu opisuju stravovanie ako zakyslovanie organizmu. Tjs ak clovek je chlieb, meso a tomu podobne "nezive veci" tak sa telo zakysli (pozor, kvaskovy chlieb nie je to iste ako chlieb peceny na drozdi). Naopak ovocie a zelenina telo odkysluju, alebo neutralizuju. Stale tam musi byt akasi rovnovaha, medzi kyslym a zasaditym prostredim, ktore travenie sposobuje u cloveka.
Tiez zaujimavy postreh je o tom preco sa umyva zelenina a ovocie - ono to nie je len kvoli hygiene, hlavny dovod je ze sa po umyti meni PH potraviny. Ak jablko cely den lezi tak "dozrieva" (kvasi) - znizuje sa jeho PH. Ale ked sa umyje tak akoby ozilo, zvysi sa jeho PH. Stava sa pre telo ovela uzitocnejsie. Je to aj meratelne pristrojami.
Tos asi tolko z mojich amaterskych postrehov ohladom stravovania :D