Zahraničná politika
USA a Japonsko sa zaviazali spoločne čeliť vplyvu Číny

*USA a Japonsko sa zaviazali spoločne čeliť vplyvu Číny


Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf Pentagónu Lloyd Austin počas svojej návštevy Japonska v utorok upozornili spolu so svojimi japonskými rezortnými kolegami na destabilizačné správanie sa Číny, informovala agentúra AFP.


Japonská metropola Tokio je pre ministra obrany Austina a šéf americkej diplomacie Blinkena prvou zastávkou na ich prvej zámorskej pracovnej ceste. Jej cieľom je posilniť spojenectvá a čeliť rastúcemu vplyvu Číny v tomto regióne.


Americkí a japonskí ministri vydali po dvojstranných rozhovoroch spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že "Správanie sa Číny, ktoré sa vymyká zaužívanému medzinárodnému poriadku, predstavuje politické, hospodárske, vojenské a technologické výzvy".


"Ministri sa zaviazali čeliť nátlaku a destabilizujúcemu správaniu sa (Číny) voči ostatným štátom v regióne," pokračuje vyhlásenie a menovite spomína aj Taiwanský prieliv.


Blinken ďalej opäť vyzval Severnú Kóreu, aby sa vzdala jadrových zbraní, pretože jej arzenál "predstavuje hrozbu pre medzinárodný mier a stabilitu". Zároveň v tejto súvislosti rokuje s regionálnymi spojencami o spoločnej stratégii.


Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, totiž v utorok uviedla, že USA sa "snaží cez oceán šíriť zápach strelného prachu na našom území". Blinken na tieto Jo-džongine slová nereagoval a povedal, že Washington sa od februára viackrát pokúsil nadviazať diplomatický kontakt s Pchjongjangom, avšak neúspešne.


Šéf amerického rezortu diplomacie v Tokiu zároveň odsúdil mjanmarskú armádu a obvinil ju z "brutálneho potláčania pokojných demonštrantov", ktorí už šiesty týždeň protestujú proti vojenskému prevratu.
https://www.teraz.sk/zahranicie/usa-a-japonsko-sa-zaviazali-spolocne-c/535203-clanok.html


***USA a Japonsko sa zaviazali spoločne čeliť vplyvu Číny** Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf Pentagónu Lloyd Austin počas svojej návštevy Japonska v utorok upozornili spolu so svojimi japonskými rezortnými kolegami na destabilizačné správanie sa Číny, informovala agentúra AFP. Japonská metropola Tokio je pre ministra obrany Austina a šéf americkej diplomacie Blinkena prvou zastávkou na ich prvej zámorskej pracovnej ceste. Jej cieľom je posilniť spojenectvá a čeliť rastúcemu vplyvu Číny v tomto regióne. Americkí a japonskí ministri vydali po dvojstranných rozhovoroch spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že "Správanie sa Číny, ktoré sa vymyká zaužívanému medzinárodnému poriadku, predstavuje politické, hospodárske, vojenské a technologické výzvy". "Ministri sa zaviazali čeliť nátlaku a destabilizujúcemu správaniu sa (Číny) voči ostatným štátom v regióne," pokračuje vyhlásenie a menovite spomína aj Taiwanský prieliv. Blinken ďalej opäť vyzval Severnú Kóreu, aby sa vzdala jadrových zbraní, pretože jej arzenál "predstavuje hrozbu pre medzinárodný mier a stabilitu". Zároveň v tejto súvislosti rokuje s regionálnymi spojencami o spoločnej stratégii. Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, totiž v utorok uviedla, že USA sa "snaží cez oceán šíriť zápach strelného prachu na našom území". Blinken na tieto Jo-džongine slová nereagoval a povedal, že Washington sa od februára viackrát pokúsil nadviazať diplomatický kontakt s Pchjongjangom, avšak neúspešne. Šéf amerického rezortu diplomacie v Tokiu zároveň odsúdil mjanmarskú armádu a obvinil ju z "brutálneho potláčania pokojných demonštrantov", ktorí už šiesty týždeň protestujú proti vojenskému prevratu. https://www.teraz.sk/zahranicie/usa-a-japonsko-sa-zaviazali-spolocne-c/535203-clanok.html
Upravené 16. 3. 2021 o 13:13

Správanie sa Číny, ktoré sa vymyká zaužívanému medzinárodnému poriadku, predstavuje politické, hospodárske, vojenské a technologické výzvy".


A čo na to čínsky agent papá Džou a jeho family?


[quote="pid:7356, uid:12"]Správanie sa Číny, ktoré sa vymyká zaužívanému medzinárodnému poriadku, predstavuje politické, hospodárske, vojenské a technologické výzvy".[/quote] A čo na to čínsky agent papá Džou a jeho family?
136
1
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept