Zahraničná politika
Lavrov v Číne

Lavrov oznámil, že je potrebné upustiť od používania dolára


Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rozhovore pre čínske médiá uviedol, že je potrebné znížiť sankčné riziká prechodom na dohody v národných alebo alternatívnych menách voči doláru.


"Musíme znížiť riziko sankcií prechodom na vyrovnania v národných menách a vo svetových menách, alternatívne k doláru," uviedol Lavrov.


Zdôraznil, že je tiež potrebné upustiť od používania západných kontrolovaných medzinárodných platobných systémov.


Podľa ministra „sú západní partneri Ruska zameraní na udržanie svojej dominancie brzdením rozvoja ďalších krajín“.


Predseda vlády Dumy Vyacheslav Volodin predtým uviedol, že Rusko sa postupne vzďaľuje od závislosti od dolára, čím zvyšuje prechod na národné meny v bilaterálnych obchodných a hospodárskych vzťahoch s mnohými krajinami.


https://russian.rt.com/world/news/844708-lavrov-rossiya-dollar


**Lavrov oznámil, že je potrebné upustiť od používania dolára** Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rozhovore pre čínske médiá uviedol, že je potrebné znížiť sankčné riziká prechodom na dohody v národných alebo alternatívnych menách voči doláru. "Musíme znížiť riziko sankcií prechodom na vyrovnania v národných menách a vo svetových menách, alternatívne k doláru," uviedol Lavrov. Zdôraznil, že je tiež potrebné upustiť od používania západných kontrolovaných medzinárodných platobných systémov. Podľa ministra „sú západní partneri Ruska zameraní na udržanie svojej dominancie brzdením rozvoja ďalších krajín“. Predseda vlády Dumy Vyacheslav Volodin predtým uviedol, že Rusko sa postupne vzďaľuje od závislosti od dolára, čím zvyšuje prechod na národné meny v bilaterálnych obchodných a hospodárskych vzťahoch s mnohými krajinami. https://russian.rt.com/world/news/844708-lavrov-rossiya-dollar
Upravené 23. 3. 2021 o 05:51

Lavrov ponúkol Číne spôsob, ako sa chrániť pred „rozmarmi západných partnerov“

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že v záujme zníženia sankčných rizík a ochrany pred „rozmarmi západných partnerov“ musí Moskva posilniť svoju technologickú nezávislosť, rozvinúť používanie alternatívnych mien k doláru a odkloniť sa od medzinárodných platobných systémov.


Ruský minister to povedal v rozhovore pre čínske médiá v predvečer svojej návštevy Celestiálnej ríše, ktorá sa začína dnes.


„Vidíte, ako USA deklarujú svoju úlohu obmedziť možnosti technologického rozvoja pre RF a ČĽR. Preto musíme znížiť sankčné riziká posilnením našej technologickej nezávislosti, prechodom na vyrovnania v národných menách a vo svetových menách, alternatívne k doláru. Musíme upustiť od používania západných kontrolovaných medzinárodných platobných systémov.


Život nás núti budovať našu líniu v hospodárskom a sociálnom rozvoji takým spôsobom, aby sme nezáviseli od tých „rozmarov“, ktoré preukazujú naši západní partneri.


Presadzujú svoju ideologizovanú agendu zameranú na udržanie ich dominancie brzdením rozvoja ostatných krajín. Táto politika je v rozpore s objektívnym trendom a je zvykom, že „je na nesprávnej strane histórie“. Historický proces si aj tak vyžiada svoju daň, “zdôraznil Lavrov.


Minister zahraničia osobitne upozornil na nezmyselnosť pokusov kolektívneho Západu vyvíjať tlak na Moskvu a Peking zavedením sankcií.


„Európske podnikanie vyjadruje nespokojnosť so skutočnosťou, že utrpí straty, a medzitým jeho miesto na ruskom trhu zaujímajú ďalšie krajiny, ktoré sa riadia svojimi národnými záujmami, záujmami rozvoja svojej ekonomiky, podpory podnikania a nie logikou. potrestať niekoho za niečo.


Trestať kohokoľvek na modernej medzinárodnej scéne je všeobecne nesprávne. Pokúšať sa o takéto meradlo pristupovať k Rusku a Číne je jednoducho nerozumné, “zdôraznil Lavrov.


https://rusvesna.su/news/1616383627


**Lavrov ponúkol Číne spôsob, ako sa chrániť pred „rozmarmi západných partnerov“ ** Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že v záujme zníženia sankčných rizík a ochrany pred „rozmarmi západných partnerov“ musí Moskva posilniť svoju technologickú nezávislosť, rozvinúť používanie alternatívnych mien k doláru a odkloniť sa od medzinárodných platobných systémov. Ruský minister to povedal v rozhovore pre čínske médiá v predvečer svojej návštevy Celestiálnej ríše, ktorá sa začína dnes. „Vidíte, ako USA deklarujú svoju úlohu obmedziť možnosti technologického rozvoja pre RF a ČĽR. Preto musíme znížiť sankčné riziká posilnením našej technologickej nezávislosti, prechodom na vyrovnania v národných menách a vo svetových menách, alternatívne k doláru. Musíme upustiť od používania západných kontrolovaných medzinárodných platobných systémov. _Život nás núti budovať našu líniu v hospodárskom a sociálnom rozvoji takým spôsobom, aby sme nezáviseli od tých „rozmarov“, ktoré preukazujú naši západní partneri._ Presadzujú svoju ideologizovanú agendu zameranú na udržanie ich dominancie brzdením rozvoja ostatných krajín. Táto politika je v rozpore s objektívnym trendom a je zvykom, že „je na nesprávnej strane histórie“. Historický proces si aj tak vyžiada svoju daň, “zdôraznil Lavrov. Minister zahraničia osobitne upozornil na nezmyselnosť pokusov kolektívneho Západu vyvíjať tlak na Moskvu a Peking zavedením sankcií. „Európske podnikanie vyjadruje nespokojnosť so skutočnosťou, že utrpí straty, a medzitým jeho miesto na ruskom trhu zaujímajú ďalšie krajiny, ktoré sa riadia svojimi národnými záujmami, záujmami rozvoja svojej ekonomiky, podpory podnikania a nie logikou. potrestať niekoho za niečo. _Trestať kohokoľvek na modernej medzinárodnej scéne je všeobecne nesprávne. Pokúšať sa o takéto meradlo pristupovať k Rusku a Číne je jednoducho nerozumné, “zdôraznil Lavrov._ https://rusvesna.su/news/1616383627

„Sankčné ambície našich oponentov pokračujú“: Kremeľ vyhodnotil možnosť odpojenia Ruska od spoločnosti SWIFT


Prebiehajúce sankčné ambície ruských odporcov, predovšetkým USA, nútia Moskvu, aby bola „v strehu“. Uviedol to tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov. V komentári k možnosti odpojenia krajiny od spoločnosti SWIFT zdôraznil, že ruská strana monitoruje všetky potenciálne hrozby. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov už skôr oznámil, že je potrebné upustiť od používania medzinárodných platobných systémov kontrolovaných Západom. Podľa neho by Moskva mala „posilniť svoju nezávislosť“ na pozadí pokusov USA o obmedzenie technologického rozvoja.


Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý sa vyjadril k možnosti odpojenia krajiny od spoločnosti SWIFT, uviedol, že Moskva sa pripravuje na akýkoľvek vývoj udalostí okolo medzinárodného medzibankového systému prenosu informácií a platieb.


"Nemôžeme vylúčiť žiadnu z potenciálnych hrozieb, vidíte, že ašpirácie na sankcie našich oponentov, najmä USA, pokračujú, stále pribúdajú." Tieto činy sú neprimerané a nepredvídateľné, preto nás samozrejme takáto situácia núti byť v strehu, “uviedol Peskov.


Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým v rozhovore pre čínske médiá uviedol, že je potrebné upustiť od používania západne kontrolovaných medzinárodných platobných systémov. Podľa ministra zahraničných vecí by tiež Moskva a Peking mali „posilniť svoju nezávislosť“ na pozadí pokusov USA obmedziť technologický rozvoj Ruskej federácie a Číny.


"Preto musíme znížiť sankčné riziká posilnením našej technologickej nezávislosti, prechodom na vyrovnania v národných menách a vo svetových menách alternatívnych k doláru," zdôraznil Lavrov.


V auguste 2020 podpredseda rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev uviedol, že pred niekoľkými rokmi vo Washingtone už diskutovali o myšlienke „odrezania Ruska“ od systému SWIFT.


"Čínska ľudová republika je teraz pod takým veľmi vážnym a tvrdým tlakom," uviedol na stretnutí o vytvorení režimu rovnakých práv v správe internetu.


Bývalý ruský premiér poukázal na to, že domáce orgány by mali byť na tieto rozhodnutia Spojených štátov „maximálne pripravené“.


https://russian.rt.com/russia/article/844834-peskov-swift-gubernator-putin-taiga


„Sankčné ambície našich oponentov pokračujú“: Kremeľ vyhodnotil možnosť odpojenia Ruska od spoločnosti SWIFT ============================================================================================================ Prebiehajúce sankčné ambície ruských odporcov, predovšetkým USA, nútia Moskvu, aby bola „v strehu“. Uviedol to tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov. V komentári k možnosti odpojenia krajiny od spoločnosti SWIFT zdôraznil, že ruská strana monitoruje všetky potenciálne hrozby. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov už skôr oznámil, že je potrebné upustiť od používania medzinárodných platobných systémov kontrolovaných Západom. Podľa neho by Moskva mala „posilniť svoju nezávislosť“ na pozadí pokusov USA o obmedzenie technologického rozvoja. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý sa vyjadril k možnosti odpojenia krajiny od spoločnosti SWIFT, uviedol, že Moskva sa pripravuje na akýkoľvek vývoj udalostí okolo medzinárodného medzibankového systému prenosu informácií a platieb. _"Nemôžeme vylúčiť žiadnu z potenciálnych hrozieb, vidíte, že ašpirácie na sankcie našich oponentov, najmä USA, pokračujú, stále pribúdajú." Tieto činy sú neprimerané a nepredvídateľné, preto nás samozrejme takáto situácia núti byť v strehu,_ “uviedol Peskov. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým v rozhovore pre čínske médiá uviedol, že je potrebné upustiť od používania západne kontrolovaných medzinárodných platobných systémov. Podľa ministra zahraničných vecí by tiež Moskva a Peking mali „posilniť svoju nezávislosť“ na pozadí pokusov USA obmedziť technologický rozvoj Ruskej federácie a Číny. "Preto musíme znížiť sankčné riziká posilnením našej technologickej nezávislosti, prechodom na vyrovnania v národných menách a vo svetových menách alternatívnych k doláru," zdôraznil Lavrov. V auguste 2020 podpredseda rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev uviedol, že pred niekoľkými rokmi vo Washingtone už diskutovali o myšlienke „odrezania Ruska“ od systému SWIFT. "Čínska ľudová republika je teraz pod takým veľmi vážnym a tvrdým tlakom," uviedol na stretnutí o vytvorení režimu rovnakých práv v správe internetu. Bývalý ruský premiér poukázal na to, že domáce orgány by mali byť na tieto rozhodnutia Spojených štátov „maximálne pripravené“. https://russian.rt.com/russia/article/844834-peskov-swift-gubernator-putin-taiga

Lavrov uviedol o absencii vzťahov medzi Ruskom a EÚ


Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že Rusko nemá vzťahy s Európskou úniou, pretože ich zničil Brusel.


Podľa agentúry TASS to povedal na stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Wang Yi.


„S Európskou úniou ako organizáciou neexistuje žiadny vzťah. Jednostrannými rozhodnutiami Bruselu bola zničená celá infraštruktúra týchto vzťahov, ”uviedol Lavrov.


Lavrov predtým poznamenal, že vzhľadom na pripravenosť EÚ na takúto spoluprácu je Moskva otvorená konštruktívnemu dialógu s Európskou úniou na základe vzájomného rešpektu a zváženia spoločných záujmov.


https://russian.rt.com/world/news/845078-lavrov-rossiya-es


**Lavrov uviedol o absencii vzťahov medzi Ruskom a EÚ** Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že Rusko nemá vzťahy s Európskou úniou, pretože ich zničil Brusel. Podľa agentúry TASS to povedal na stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Wang Yi. „S Európskou úniou ako organizáciou neexistuje žiadny vzťah. Jednostrannými rozhodnutiami Bruselu bola zničená celá infraštruktúra týchto vzťahov, ”uviedol Lavrov. Lavrov predtým poznamenal, že vzhľadom na pripravenosť EÚ na takúto spoluprácu je Moskva otvorená konštruktívnemu dialógu s Európskou úniou na základe vzájomného rešpektu a zváženia spoločných záujmov. https://russian.rt.com/world/news/845078-lavrov-rossiya-es

Lavrov vyzval Čínu, aby spolu s Ruskom dodržiavali zásady Charty OSN

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že Moskva a Peking musia spoločne brániť zásady Charty OSN, ktoré Západ ignoruje.


Lavrov počas rozhovorov s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Yim vyhlásil, že „situácia vo svete sa nezmierňuje“.


Dodal, že západní kolegovia sa snažia „háčikom alebo gaunerom zaistiť si svoju dominanciu, ignorujúc objektívny priebeh dejín, podľa ktorého sa formuje multipolárny svetový poriadok“.


„Samozrejme, musíme zmobilizovať rovnako zmýšľajúcich ľudí pri presadzovaní spravodlivosti, pri presadzovaní zásad Charty OSN, ktoré, ako som povedal, naši západní kolegovia všeobecne ignorujú a snažia sa vymyslieť svoje vlastné pravidlá, ktoré sa potom uplatňujú na všetkých inak, “citovala RIA Novosti Lavrova ...


Šéf čínskeho ministerstva zahraničia predtým uviedol, že Peking a Moskva sa dohodli na automatickom predĺžení platnosti Zmluvy o dobrom susedstve, priateľstve a spolupráci na ďalšie päťročné obdobie.


https://russian.rt.com/world/news/845075-lavrov-rossiya-oon


**Lavrov vyzval Čínu, aby spolu s Ruskom dodržiavali zásady Charty OSN ** Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že Moskva a Peking musia spoločne brániť zásady Charty OSN, ktoré Západ ignoruje. Lavrov počas rozhovorov s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Yim vyhlásil, že „situácia vo svete sa nezmierňuje“. Dodal, že západní kolegovia sa snažia „háčikom alebo gaunerom zaistiť si svoju dominanciu, ignorujúc objektívny priebeh dejín, podľa ktorého sa formuje multipolárny svetový poriadok“. „Samozrejme, musíme zmobilizovať rovnako zmýšľajúcich ľudí pri presadzovaní spravodlivosti, pri presadzovaní zásad Charty OSN, ktoré, ako som povedal, naši západní kolegovia všeobecne ignorujú a snažia sa vymyslieť svoje vlastné pravidlá, ktoré sa potom uplatňujú na všetkých inak, “citovala RIA Novosti Lavrova ... Šéf čínskeho ministerstva zahraničia predtým uviedol, že Peking a Moskva sa dohodli na automatickom predĺžení platnosti Zmluvy o dobrom susedstve, priateľstve a spolupráci na ďalšie päťročné obdobie. https://russian.rt.com/world/news/845075-lavrov-rossiya-oon

Z rokovani S. Lavrova s veducim cinskeho MZV
Lavrov posudil s veducim MZV Ciny pripravu kontraktov na vyssej urovni. "neakceptujeme marne geopoliticke hry a jednostranne nelegitimne sankcie ktore coraz castejsie vyuzivaju nase zapadne kollegovia" - povedal.
https://tass.ru/politika/10968839?fbclid=IwAR2ELDWy8oWzFj0Nq7h7P1Yk9RP5TbS7I030QPnb8z4tNhudhTcSFREhVJQ
Poznamenali sme destruktivne zamery USA ktore sa snazia opierat na vojensko-politicke spojenectva z cias "studenej vojny" a vybudovat nove uzatvorene aliancie, podkopat monocentricku medzinarodnu pravnu architekturu - konstatoval


Lavrov obvinil EU v zniceni vstahov s Ruskom.
S Europskou uniou vstahov nie je, vsetka infrastruktura tychto vstahov bola znicena jednostrannymi rozhodnutiami Bruselu povedal
https://www.rbc.ru/politics/23/03/2021/60596d0c9a7947adc1bbb0ed?fbclid=IwAR1mc-diXZ07PZ21tWgas3axGphIe8P-z6GlGCukm3eZnOzqllWqaK7MMbw


Lavrov: sankcie su sucastou tych pravidiel, ktorymi Zapad nahradzuje medzinarodne pravo. "Mate pravdu, USA, Europa a Zapad vyuzivaju diplomaciu v ktorej zrucnost stracuju tym, ze vnucuju inym svoi pravidla ktore podla nich maju byt vseobecnym zakladom, a neide o medzinarodnom prave, ide o pravidlach. Sankcie je druhom takych pravidiel - zdvoraznil
https://tass.ru/politika/10969297?fbclid=IwAR247Ty_BEGAOxRHKvvv__whG_4pmChT24L63G0AAbRFuN3Q7hgpkDCwK2w


Z rokovani S. Lavrova s veducim cinskeho MZV Lavrov posudil s veducim MZV Ciny pripravu kontraktov na vyssej urovni. "neakceptujeme marne geopoliticke hry a jednostranne nelegitimne sankcie ktore coraz castejsie vyuzivaju nase zapadne kollegovia" - povedal. https://tass.ru/politika/10968839?fbclid=IwAR2ELDWy8oWzFj0Nq7h7P1Yk9RP5TbS7I030QPnb8z4tNhudhTcSFREhVJQ Poznamenali sme destruktivne zamery USA ktore sa snazia opierat na vojensko-politicke spojenectva z cias "studenej vojny" a vybudovat nove uzatvorene aliancie, podkopat monocentricku medzinarodnu pravnu architekturu - konstatoval Lavrov obvinil EU v zniceni vstahov s Ruskom. S Europskou uniou vstahov nie je, vsetka infrastruktura tychto vstahov bola znicena jednostrannymi rozhodnutiami Bruselu povedal https://www.rbc.ru/politics/23/03/2021/60596d0c9a7947adc1bbb0ed?fbclid=IwAR1mc-diXZ07PZ21tWgas3axGphIe8P-z6GlGCukm3eZnOzqllWqaK7MMbw Lavrov: sankcie su sucastou tych pravidiel, ktorymi Zapad nahradzuje medzinarodne pravo. "Mate pravdu, USA, Europa a Zapad vyuzivaju diplomaciu v ktorej zrucnost stracuju tym, ze vnucuju inym svoi pravidla ktore podla nich maju byt vseobecnym zakladom, a neide o medzinarodnom prave, ide o pravidlach. Sankcie je druhom takych pravidiel - zdvoraznil https://tass.ru/politika/10969297?fbclid=IwAR247Ty_BEGAOxRHKvvv__whG_4pmChT24L63G0AAbRFuN3Q7hgpkDCwK2w

Jen bych doplnil . Čínský ministr Wang-Li je hlavou oponentního křídla komsomolců -liberálů vůči křídlu vojáků-siloviků Si-tin-Pinga ve vedení KS-Číny. O to je tenhle jasně deklarovaný přístup ze strany Ruska zajímavější. Nehovoří totiž jen s čínskou stranou, ale i s kurátory starého CKŘ.


Jen bych doplnil . Čínský ministr Wang-Li je hlavou oponentního křídla komsomolců -liberálů vůči křídlu vojáků-siloviků Si-tin-Pinga ve vedení KS-Číny. O to je tenhle jasně deklarovaný přístup ze strany Ruska zajímavější. Nehovoří totiž jen s čínskou stranou, ale i s kurátory starého CKŘ.

Spoločné vyhlásenie ministrov zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky a Ruskej federácie o určitých otázkach globálneho riadenia v moderných podmienkach


Prebiehajúca pandémia koronavírusu slúžila ako katalyzátor zmien vo svetovom poriadku a vyvolala ďalšiu nerovnováhu v globálnom systéme riadenia. Procesy ekonomického rozvoja sú pod útokom a objavuje sa množstvo nových výziev a hrozieb. Svet vstúpil do obdobia vysokých turbulencií a rýchlych zmien. Za týchto podmienok vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby oddiaľovalo rozdiely, posilňovalo vzájomné porozumenie a budovalo spoluprácu v záujme globálnej bezpečnosti a geopolitickej stability, aby prispelo k nastoleniu spravodlivejšieho, demokratického a racionálneho multipolárneho svetového poriadku.


1 Všetky ľudské práva sú univerzálne, nedeliteľné a navzájom súvisia. Trvalo udržateľný rozvoj je základom pre zlepšenie životnej úrovne a blahobytu obyvateľov každého štátu, a prispieva tak k požívaniu všetkých ľudských práv. Rozvoj a implementácia ľudských práv a základných slobôd sú vzájomne závislé. Na základe toho by štáty mali v súlade s národnými charakteristikami chrániť a implementovať ľudské práva v politickej a sociálno-ekonomickej oblasti, v oblasti kultúry a ekológie, podporovať komplexný rozvoj jednotlivca a zlepšovať blahobyt ich národov. Podpora a ochrana ľudských práv je tiež spoločnou úlohou medzinárodného spoločenstva, a preto by jeho členovia mali venovať rovnakú pozornosť systematickému uplatňovaniu všetkých kategórií ľudských práv. Je potrebné vzdať sa spolitizovania témy ochrany ľudských práv, praxe jej používania ako zámienky na zasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov a uplatňovania politiky dvojitého štandardu, na základe princípov rovnosti a vzájomného rešpektu viesť v tejto oblasti dialóg v prospech národov všetkých krajín.


2.Jedným z úspechov ľudstva je demokracia, ktorej znakom je legislatívne zakotvená vláda ľudu, to znamená možnosť účasti občanov na správe ich vlastnej krajiny, ako aj využitie prijatej moci na legitímne účely. Zároveň neexistuje jediný štandard pre demokratický model. Je potrebné rešpektovať legitímne práva suverénnych štátov na nezávislé určenie svojej vlastnej cesty rozvoja. Zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénnych štátov pod zámienkou „podpory demokracie“ je neprijateľné.


3.Dôležitou podmienkou pre rozvoj ľudstva je medzinárodné právo. Všetky štáty by mali bez výnimky vyvinúť úsilie na zabezpečenie nedotknuteľnosti systému medzinárodných vzťahov, v ktorom hrá ústrednú úlohu OSN, a svetového poriadku formovaného v súlade s normami medzinárodného práva. Znovu potvrdzujeme náš záväzok k Deklarácii Čínskej ľudovej republiky a Ruskej federácie z roku 2016 o posilnení úlohy medzinárodného práva a opätovne zdôrazňujeme kľúčový význam Charty OSN, jej cieľov a zásad, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní medzinárodného práva, mieru a bezpečnostť ako aj vývoj medzinárodného práva. Prístupy k riešeniu globálnych problémov by sa mali rozvíjať spoločným úsilím celého medzinárodného spoločenstva na základe všeobecne uznávaných noriem a princípov medzinárodného práva a mali by ich uplatňovať všetci jeho účastníci. Vyzývame svetové mocnosti, predovšetkým stálych členov Rady bezpečnosti OSN, aby posilnili vzájomnú dôveru a konali v čele obhajcov medzinárodného práva a svetového poriadku, ktorý je na ňom založený. V súvislosti s narastajúcimi globálnymi politickými turbulenciami je mimoriadne potrebné zvolanie summitu štátov - stálych členov Rady bezpečnosti OSN, aby sa medzi nimi nadviazal priamy dialóg o spôsoboch riešenia bežných problémov ľudstva v záujme udržanie globálnej stability.


4.Pri podpore multilaterálnej spolupráce musí medzinárodné spoločenstvo dodržiavať zásady ako otvorenosť, rovnosť a ideológia, spoločne reagovať na výzvy a hrozby globálneho charakteru, spoločne brániť autoritu multilaterálnych štruktúr a zvyšovať ich efektívnosť, pomáhať optimalizovať systém globálneho riadenia, spoločne chrániť mier a strategickú stabilitu, podporovať rozvoj ľudskej civilizácie a získanie rovnakého prístupu k jej výhodám. Hlavným nástrojom na uskutočňovanie medzinárodných záležitostí by mal byť zároveň dialóg zameraný na zjednotenie všetkých krajín sveta, a nie na ich rozchod, spoluprácu a nie konfrontáciu. Hlavným nástrojom na uskutočňovanie medzinárodných záležitostí by mal byť zároveň dialóg zameraný na zjednotenie všetkých krajín sveta, a nie na ich rozchod, na spoluprácu, a nie na konfrontáciu.


https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4647776?fbclid=IwAR0OxI5wVfSAuJgLyS8-cwtI3F_GiEEufsT2_PGUUvfq1vzuU6j4xyYcPnw


**Spoločné vyhlásenie ministrov zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky a Ruskej federácie o určitých otázkach globálneho riadenia v moderných podmienkach** Prebiehajúca pandémia koronavírusu slúžila ako katalyzátor zmien vo svetovom poriadku a vyvolala ďalšiu nerovnováhu v globálnom systéme riadenia. Procesy ekonomického rozvoja sú pod útokom a objavuje sa množstvo nových výziev a hrozieb. Svet vstúpil do obdobia vysokých turbulencií a rýchlych zmien. Za týchto podmienok vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby oddiaľovalo rozdiely, posilňovalo vzájomné porozumenie a budovalo spoluprácu v záujme globálnej bezpečnosti a geopolitickej stability, aby prispelo k nastoleniu spravodlivejšieho, demokratického a racionálneho multipolárneho svetového poriadku. 1 Všetky ľudské práva sú univerzálne, nedeliteľné a navzájom súvisia. Trvalo udržateľný rozvoj je základom pre zlepšenie životnej úrovne a blahobytu obyvateľov každého štátu, a prispieva tak k požívaniu všetkých ľudských práv. Rozvoj a implementácia ľudských práv a základných slobôd sú vzájomne závislé. Na základe toho by štáty mali v súlade s národnými charakteristikami chrániť a implementovať ľudské práva v politickej a sociálno-ekonomickej oblasti, v oblasti kultúry a ekológie, podporovať komplexný rozvoj jednotlivca a zlepšovať blahobyt ich národov. Podpora a ochrana ľudských práv je tiež spoločnou úlohou medzinárodného spoločenstva, a preto by jeho členovia mali venovať rovnakú pozornosť systematickému uplatňovaniu všetkých kategórií ľudských práv. Je potrebné vzdať sa spolitizovania témy ochrany ľudských práv, praxe jej používania ako zámienky na zasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov a uplatňovania politiky dvojitého štandardu, na základe princípov rovnosti a vzájomného rešpektu viesť v tejto oblasti dialóg v prospech národov všetkých krajín. 2.Jedným z úspechov ľudstva je demokracia, ktorej znakom je legislatívne zakotvená vláda ľudu, to znamená možnosť účasti občanov na správe ich vlastnej krajiny, ako aj využitie prijatej moci na legitímne účely. Zároveň neexistuje jediný štandard pre demokratický model. Je potrebné rešpektovať legitímne práva suverénnych štátov na nezávislé určenie svojej vlastnej cesty rozvoja. Zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénnych štátov pod zámienkou „podpory demokracie“ je neprijateľné. 3.Dôležitou podmienkou pre rozvoj ľudstva je medzinárodné právo. Všetky štáty by mali bez výnimky vyvinúť úsilie na zabezpečenie nedotknuteľnosti systému medzinárodných vzťahov, v ktorom hrá ústrednú úlohu OSN, a svetového poriadku formovaného v súlade s normami medzinárodného práva. Znovu potvrdzujeme náš záväzok k Deklarácii Čínskej ľudovej republiky a Ruskej federácie z roku 2016 o posilnení úlohy medzinárodného práva a opätovne zdôrazňujeme kľúčový význam Charty OSN, jej cieľov a zásad, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní medzinárodného práva, mieru a bezpečnostť ako aj vývoj medzinárodného práva. Prístupy k riešeniu globálnych problémov by sa mali rozvíjať spoločným úsilím celého medzinárodného spoločenstva na základe všeobecne uznávaných noriem a princípov medzinárodného práva a mali by ich uplatňovať všetci jeho účastníci. Vyzývame svetové mocnosti, predovšetkým stálych členov Rady bezpečnosti OSN, aby posilnili vzájomnú dôveru a konali v čele obhajcov medzinárodného práva a svetového poriadku, ktorý je na ňom založený. V súvislosti s narastajúcimi globálnymi politickými turbulenciami je mimoriadne potrebné zvolanie summitu štátov - stálych členov Rady bezpečnosti OSN, aby sa medzi nimi nadviazal priamy dialóg o spôsoboch riešenia bežných problémov ľudstva v záujme udržanie globálnej stability. 4.Pri podpore multilaterálnej spolupráce musí medzinárodné spoločenstvo dodržiavať zásady ako otvorenosť, rovnosť a ideológia, spoločne reagovať na výzvy a hrozby globálneho charakteru, spoločne brániť autoritu multilaterálnych štruktúr a zvyšovať ich efektívnosť, pomáhať optimalizovať systém globálneho riadenia, spoločne chrániť mier a strategickú stabilitu, podporovať rozvoj ľudskej civilizácie a získanie rovnakého prístupu k jej výhodám. Hlavným nástrojom na uskutočňovanie medzinárodných záležitostí by mal byť zároveň dialóg zameraný na zjednotenie všetkých krajín sveta, a nie na ich rozchod, spoluprácu a nie konfrontáciu. Hlavným nástrojom na uskutočňovanie medzinárodných záležitostí by mal byť zároveň dialóg zameraný na zjednotenie všetkých krajín sveta, a nie na ich rozchod, na spoluprácu, a nie na konfrontáciu. https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4647776?fbclid=IwAR0OxI5wVfSAuJgLyS8-cwtI3F_GiEEufsT2_PGUUvfq1vzuU6j4xyYcPnw
1.26k
8
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept