Zahraničná politika
Matovič bude predsedom rady guvernérov Európskej investičnej banky

Matovič bude predsedom rady guvernérov Európskej investičnej banky


Nový minister financií obsadí post šéfa najvyššieho riadiaceho orgánu Európskej investičnej banky, ktorý sa uvoľní po jeho predchodcovi vo funkcii Eduardovi Hegerovi. Vo funkcii ho musí ešte potvrdiť vláda.


Ministerstvo financií na rokovanie vlády predložilo návrh na vymenovanie nového ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) do funkcie zástupcu Slovenska v medzinárodných finančných inštitúciách.


Ak ho vláda na stredajšom (14. apríla) rokovaní schváli, obsadí v nich uvoľnené pozície po svojom predchodcovi v čele rezortu financií Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). Ide o funkcie guvernéra Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD), guvernéra v skupine Svetovej banky, guvernéra Medzinárodnej investičnej banky a tiež guvernéra Európskej investičnej banky (EIB).


Keďže Heger bol od minulého roku aj predsedom Rady guvernérov EIB, Matovič by po ňom mal prebrať aj tento post, čo pre portál EURACTIV Slovensko potvrdilo samotné ministerstvo.


„V prípade schválenia návrhu vládou sa pán minister financií Igor Matovič stane aj predsedom Rady guvernérov EIB, ktorú doteraz zastaval Eduard Heger,“ odpísalo tlačové oddelenie rezortu.


Rada guvernérov EIB pozostáva z ministrov, ktorí sú navrhnutí každou z 27 členských krajín. Tradične ale ide o ministrov, ktorí majú v gescii finančné záležitosti. Hegera do tejto funkcie ministri potvrdili vlani, keď nahradil slovinského ministra financií Andreja Šircelja.


„Táto úloha si vyžaduje pohľad na situáciu a výzvu celej inštitúcie a najmä na kľúčovú úlohu pri odpovedi na krízu spôsobenú pandémiou,“ povedal po jednom z rokovaní ministrov súčasný predseda vlády.


Heger sa predsedníctva najvyššieho riadiaceho orgánu EIB ujal 9. mája na 12 mesiacov. Jeho nástupca na čele rezortu financií by tak tomuto formátu mal predsedať necelý mesiac.


Rada stanovuje smernice pre úverovú politiku v súlade s cieľmi politiky EÚ, schvaľuje ročné finančné správy a účtovné závierky, rozhoduje o účasti banky na finančných operáciách mimo Európskej únie a o zvýšení základného imania EIB.


Európska investičná banka je najväčšou medzinárodnou finančnou inštitúciou na svete. V členských štátoch EÚ poskytuje rôzne druhy financovania projektov oblasti infraštruktúry, podpory malých a stredných podnikov inovácií, klimatických zmien a životného prostredia.
https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/news/matovic-bude-predsedom-rady-guvernerov-europskej-investicnej-banky/?fbclid=IwAR3F8tOgBPyst1onSQ0tQZR19uCzzOwAUyZrSiXrlzQtWl0kKSEH5Oleff0


**Matovič bude predsedom rady guvernérov Európskej investičnej banky** Nový minister financií obsadí post šéfa najvyššieho riadiaceho orgánu Európskej investičnej banky, ktorý sa uvoľní po jeho predchodcovi vo funkcii Eduardovi Hegerovi. Vo funkcii ho musí ešte potvrdiť vláda. Ministerstvo financií na rokovanie vlády predložilo návrh na vymenovanie nového ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) do funkcie zástupcu Slovenska v medzinárodných finančných inštitúciách. Ak ho vláda na stredajšom (14. apríla) rokovaní schváli, obsadí v nich uvoľnené pozície po svojom predchodcovi v čele rezortu financií Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). Ide o funkcie guvernéra Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD), guvernéra v skupine Svetovej banky, guvernéra Medzinárodnej investičnej banky a tiež guvernéra Európskej investičnej banky (EIB). Keďže Heger bol od minulého roku aj predsedom Rady guvernérov EIB, Matovič by po ňom mal prebrať aj tento post, čo pre portál EURACTIV Slovensko potvrdilo samotné ministerstvo. „V prípade schválenia návrhu vládou sa pán minister financií Igor Matovič stane aj predsedom Rady guvernérov EIB, ktorú doteraz zastaval Eduard Heger,“ odpísalo tlačové oddelenie rezortu. Rada guvernérov EIB pozostáva z ministrov, ktorí sú navrhnutí každou z 27 členských krajín. Tradične ale ide o ministrov, ktorí majú v gescii finančné záležitosti. Hegera do tejto funkcie ministri potvrdili vlani, keď nahradil slovinského ministra financií Andreja Šircelja. „Táto úloha si vyžaduje pohľad na situáciu a výzvu celej inštitúcie a najmä na kľúčovú úlohu pri odpovedi na krízu spôsobenú pandémiou,“ povedal po jednom z rokovaní ministrov súčasný predseda vlády. Heger sa predsedníctva najvyššieho riadiaceho orgánu EIB ujal 9. mája na 12 mesiacov. Jeho nástupca na čele rezortu financií by tak tomuto formátu mal predsedať necelý mesiac. Rada stanovuje smernice pre úverovú politiku v súlade s cieľmi politiky EÚ, schvaľuje ročné finančné správy a účtovné závierky, rozhoduje o účasti banky na finančných operáciách mimo Európskej únie a o zvýšení základného imania EIB. Európska investičná banka je najväčšou medzinárodnou finančnou inštitúciou na svete. V členských štátoch EÚ poskytuje rôzne druhy financovania projektov oblasti infraštruktúry, podpory malých a stredných podnikov inovácií, klimatických zmien a životného prostredia. https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/news/matovic-bude-predsedom-rady-guvernerov-europskej-investicnej-banky/?fbclid=IwAR3F8tOgBPyst1onSQ0tQZR19uCzzOwAUyZrSiXrlzQtWl0kKSEH5Oleff0

Něco mi říká, že ty rošády měly i jiný, než jen navenek vyjádřený důvod. Magoryč přešel pod nové velení.


Něco mi říká, že ty rošády měly i jiný, než jen navenek vyjádřený důvod. Magoryč přešel pod nové velení.

Magoryč přešel pod nové velení.

Přijde mi, že toto nastalo už před nějakým časem (od Macronova deštníku?, nebo od doby, co začal sputnikovat?), ne až teď.
Že posbíral milion předsednictví mě sice taky zarazilo/překvapilo, ale asi to netřeba přeceňovat, protože (pokud jsem text dobře pochopil):
i. je to z titulu funkce ministra financí SR
ii. je to jen na necelý měsíc...
:-)


[quote="pid:11454, uid:57"]Magoryč přešel pod nové velení.[/quote] Přijde mi, že toto nastalo už před nějakým časem (od Macronova deštníku?, nebo od doby, co začal sputnikovat?), ne až teď. Že posbíral milion předsednictví mě sice taky zarazilo/překvapilo, ale asi to netřeba přeceňovat, protože (pokud jsem text dobře pochopil): i. je to z titulu funkce ministra financí SR ii. je to jen na necelý měsíc... :-)

ii. je to jen na necelý měsíc


To nič nemení na tom, že tá inštitúcia ma byť zlikvidovaná. Ja mu prajem, aby mu to aj tu vydržalo čo najdlhšie.


[quote="pid:11457, uid:240"]ii. je to jen na necelý měsíc[/quote] To nič nemení na tom, že tá inštitúcia ma byť zlikvidovaná. Ja mu prajem, aby mu to aj tu vydržalo čo najdlhšie.

To nič nemení na tom, že tá inštitúcia ma byť zlikvidovaná.

To to stihne tak rychle? To zas bude muset zařadit amfetaminovou forsáž...


[quote="pid:11460, uid:69"]To nič nemení na tom, že tá inštitúcia ma byť zlikvidovaná.[/quote] To to stihne tak rychle? To zas bude muset zařadit amfetaminovou forsáž...

@Berenika

Matovič bude predsedom rady guvernérov Európskej investičnej banky


Říkám si jestli tam není překlep? Nemělo by to být:


Matovič bude predsedom rady gaunérov Európskej investičnej banky


???


@Berenika Matovič bude predsedom rady guvernérov Európskej investičnej banky Říkám si jestli tam není překlep? Nemělo by to být: **Matovič bude predsedom rady gaunérov Európskej investičnej banky** ???
719
6
5
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept