Politika v ČR
Praha převezme další vesmírné aktivity EU. Počet zaměstnanců poskočí na trojnásobek

Link


Brusel ve středu schválil nový Evropský kosmický program. Zastřeší všechny dosavadní vesmírné aktivity EU, vypsaný je na sedm let a bude pracovat s rozpočtem 14,8 miliardy eur (přes 380 miliard korun). Změny ve středu schválil Evropský parlament, ještě je musí formálně potvrdit Rada EU.


Počítá se i s pražskou vesmírnou agenturou GSA. V příštích letech posílí kompetence a transformuje se do Agentury EU pro kosmický program (EUSPA). V současnosti provozuje systém Galileo (obdoba GPS), nově bude řídit i satelity systému Copernicus (využívané v meteorologii či zemědělství), program pro sledování okolí planety Země, nebo nový program satelitní mezivládní komunikace GOVSATCOM.


Počet pražských zaměstnanců by měl ze stávajících 200 stoupnout na trojnásobek.


Toto su celkom pozitivne spravy.


[Link](http://vtm.zive.cz/clanky/praha-prevezme-dalsi-vesmirne-aktivity-eu-pocet-zamestnancu-poskoci-na-trojnasobek/sc-870-a-209872/default.aspx) Brusel ve středu schválil nový Evropský kosmický program. Zastřeší všechny dosavadní vesmírné aktivity EU, vypsaný je na sedm let a bude pracovat s rozpočtem 14,8 miliardy eur (přes 380 miliard korun). Změny ve středu schválil Evropský parlament, ještě je musí formálně potvrdit Rada EU. Počítá se i s pražskou vesmírnou agenturou GSA. V příštích letech posílí kompetence a transformuje se do Agentury EU pro kosmický program (EUSPA). V současnosti provozuje systém Galileo (obdoba GPS), nově bude řídit i satelity systému Copernicus (využívané v meteorologii či zemědělství), program pro sledování okolí planety Země, nebo nový program satelitní mezivládní komunikace GOVSATCOM. Počet pražských zaměstnanců by měl ze stávajících 200 stoupnout na trojnásobek. Toto su celkom pozitivne spravy.

Moderator

Toto su celkom pozitivne spravy.


Že by další podpora od GP pro posilení střední a východní Evropy (projekt RU II) ?


[quote="pid:14092, uid:10"]Toto su celkom pozitivne spravy.[/quote] Že by další podpora od GP pro posilení střední a východní Evropy (projekt RU II) ?
248
1
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept