Politika v ČR
Ministryne spravedlnosti M. Benesova podava karnou zalobu na Pavla Zemana v kauze Vrbetice
Y

Nejvyssi statni zastupce, P. Zeman, pochybení odmítá.
Kauzu Vrbětice nyní dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně a na něj dohlíží Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Nejvyšší státní zastupitelství by podle Benešové nemělo případ zatím řešit. Svými výroky ovšem Zeman nedává ministryni jinou možnost, než žalobu podat.
Ministryně spravedlnosti dále konkrétně zmínila Zemanovy výroky o tom, že kauza Vrbětice může být odložena, pokud se policii nepodaří podezřelé agenty GRU vyslechnout. Z toho podle ní navíc vyplývá, že vidí do živého spisu, což by neměl.
„On nemá co predikovat dopředu, jak dopadnou živé kauzy, do kterých nemá co koukat,“ uvedla ministryně.
Kromě toho Benešová poznamenala, že žaloba se netýká pouze kauzy Vrbětice. Problémem je i Zemanovo angažmá v restitučním sporu kolem majetku šlechtického rodu Czerninů. Zeman měl v roce 2014 iniciovat neformální schůzku se soudcem Janem Czerninem, aby zprostředkoval smírné řešení sporu mezi zástupci svého rodu a Zemanovým přítelem Petrem Habersbergerem. Tomu restituce czerninského majetku znemožnily nabýt pozemky, na nichž hospodařil.
Cely clanek na:
https://cz.sputniknews.com/20210506/chova-se-jako-generalni-prokurator-benesova-poda-kvuli-vrbeticim-karnou-zalobu-na-pavla-zemana-14388973.htmlnejvyššího státního zástupce


Nejvyssi statni zastupce, P. Zeman, pochybení odmítá. Kauzu Vrbětice nyní dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně a na něj dohlíží Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Nejvyšší státní zastupitelství by podle Benešové nemělo případ zatím řešit. Svými výroky ovšem Zeman nedává ministryni jinou možnost, než žalobu podat. Ministryně spravedlnosti dále konkrétně zmínila Zemanovy výroky o tom, že kauza Vrbětice může být odložena, pokud se policii nepodaří podezřelé agenty GRU vyslechnout. Z toho podle ní navíc vyplývá, že vidí do živého spisu, což by neměl. „On nemá co predikovat dopředu, jak dopadnou živé kauzy, do kterých nemá co koukat,“ uvedla ministryně. Kromě toho Benešová poznamenala, že žaloba se netýká pouze kauzy Vrbětice. Problémem je i Zemanovo angažmá v restitučním sporu kolem majetku šlechtického rodu Czerninů. Zeman měl v roce 2014 iniciovat neformální schůzku se soudcem Janem Czerninem, aby zprostředkoval smírné řešení sporu mezi zástupci svého rodu a Zemanovým přítelem Petrem Habersbergerem. Tomu restituce czerninského majetku znemožnily nabýt pozemky, na nichž hospodařil. Cely clanek na: https://cz.sputniknews.com/20210506/chova-se-jako-generalni-prokurator-benesova-poda-kvuli-vrbeticim-karnou-zalobu-na-pavla-zemana-14388973.htmlnejvyššího státního zástupce
Upravené 6. 5. 2021 o 17:17
180
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept