Zahraničná politika
Objavili sa podrobnosti eliminácie Suleimani

Objavili sa podrobnosti eliminácie Suleimani


Mobilný telefón s nainštalovaným spywarom bol predstavený v kruhu Qasema Soleimaniho, generála elitných iránskych špeciálnych síl Al-Quds Islamských revolučných gárd (IRGC), ktorý bol zabitý začiatkom januára 2020 v dôsledku štrajku USA, avšak malo to iba dočasný účinok. Podrobnosti o operácii uvádza kanál Telegram Voenniy Obozrevatel s odvolaním sa na správu amerického spravodajstva.


Zariadenia sa často menili, a preto tieto opatrenia nestačili. Šesť hodín pred pristátím Suleimaniho lietadla v Bagdade dostali Američania čísla troch mobilných telefónov, ktoré generál použil. Podľa správy ich ovládli špecialisti CIA.


Východná časť mesta bola údajne pre výcvik uzavretá, zatiaľ čo na zemi pracovali tri skupiny ostreľovačov Delta. Prevádzkové údaje zhromažďovali špecialisti z jednej z najtajnejších jednotiek. Po pristátí lietadla identifikovali Soleimaniho agenti amerických spojeneckých kurdských špeciálnych síl maskovaní ako zamestnanci letiska.


Je potrebné poznamenať, že v tejto dobe na oblohe nad Bagdadom boli v prevádzke UAV MQ-9 Reaper. Po prijatí velenia strely zasiahli SUV, v ktorom cestovali Suleimani a zástupca veliteľa irackých šiitských milícií Abu Mahdi al-Muhandis. Druhé auto zvýšilo rýchlosť, ale zasiahol ho aj ostreľovač.


Suleimani zomrel v irackom Bagdade 3. januára 2020 pri raketovom útoku USA. Spolu s generálom bolo zabitých niekoľko dôstojníkov, ktorí ho sprevádzali a Abu Mahdi al-Muhandis. Teherán v reakcii na to v noci na 8. januára vystrelil desiatky rakiet na americké ciele v Iraku. Operácia, ktorá sa uskutočnila, dostala názov „Mučeník zo Suleimani“. USA deklarovali žiadne obete a minimálne škody na vojenských základniach.


Pentagón uviedol, že rozkaz na atentát na Soleimaniho vydal osobne bývalý prezident USA Donald Trump. Túto myšlienku americkému vodcovi mohol predložiť Mike Pompeo, ktorý bol v tom čase ministrom zahraničných vecí. USA sa domnievali, že generál bol zapojený do útokov na koaličné základne a americké veľvyslanectvo v Bagdade.


https://lenta.ru/news/2021/05/15/likvid/


Objavili sa podrobnosti eliminácie Suleimani ============================================ Mobilný telefón s nainštalovaným spywarom bol predstavený v kruhu Qasema Soleimaniho, generála elitných iránskych špeciálnych síl Al-Quds Islamských revolučných gárd (IRGC), ktorý bol zabitý začiatkom januára 2020 v dôsledku štrajku USA, avšak malo to iba dočasný účinok. Podrobnosti o operácii uvádza kanál Telegram Voenniy Obozrevatel s odvolaním sa na správu amerického spravodajstva. Zariadenia sa často menili, a preto tieto opatrenia nestačili. Šesť hodín pred pristátím Suleimaniho lietadla v Bagdade dostali Američania čísla troch mobilných telefónov, ktoré generál použil. Podľa správy ich ovládli špecialisti CIA. Východná časť mesta bola údajne pre výcvik uzavretá, zatiaľ čo na zemi pracovali tri skupiny ostreľovačov Delta. Prevádzkové údaje zhromažďovali špecialisti z jednej z najtajnejších jednotiek. Po pristátí lietadla identifikovali Soleimaniho agenti amerických spojeneckých kurdských špeciálnych síl maskovaní ako zamestnanci letiska. Je potrebné poznamenať, že v tejto dobe na oblohe nad Bagdadom boli v prevádzke UAV MQ-9 Reaper. Po prijatí velenia strely zasiahli SUV, v ktorom cestovali Suleimani a zástupca veliteľa irackých šiitských milícií Abu Mahdi al-Muhandis. Druhé auto zvýšilo rýchlosť, ale zasiahol ho aj ostreľovač. Suleimani zomrel v irackom Bagdade 3. januára 2020 pri raketovom útoku USA. Spolu s generálom bolo zabitých niekoľko dôstojníkov, ktorí ho sprevádzali a Abu Mahdi al-Muhandis. Teherán v reakcii na to v noci na 8. januára vystrelil desiatky rakiet na americké ciele v Iraku. Operácia, ktorá sa uskutočnila, dostala názov „Mučeník zo Suleimani“. USA deklarovali žiadne obete a minimálne škody na vojenských základniach. Pentagón uviedol, že rozkaz na atentát na Soleimaniho vydal osobne bývalý prezident USA Donald Trump. Túto myšlienku americkému vodcovi mohol predložiť Mike Pompeo, ktorý bol v tom čase ministrom zahraničných vecí. USA sa domnievali, že generál bol zapojený do útokov na koaličné základne a americké veľvyslanectvo v Bagdade. https://lenta.ru/news/2021/05/15/likvid/
303
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept