Naši analytici
Porovnanie – ako informujú slovenské a nemecké médiá

Priebežne sledujem zahraničnú tlač a postupne si všímam rozdiely v tom, ako sa informuje vonku a ako informujú u nás doma.


V poslednom čase začal svet obchádzať strašiak menom inflácia, resp. hyperinflácia. V skratke sa dá povedať, že inflácia je nárast cien sprevádzaný znížením hodnoty peňazí. Čiže za tie isté peniaze nakúpite menej vecí a služieb.


Hyperinflácia je stav, kedy sa inflácia utrhne z reťaze a v obehu sa napríklad začnú objavovať bankovky s obrovskom nominálnou hodnotou. Predstavte si namiesto 100-eurovky bankovku, na ktorej je suma 10.000 Eur. V extrémnom prípade prídete o celé vaše úspory aj dôchodok a nebudete vedieť predať nič z vášho majetku.


Momentálne je situácia taká, že sa ekonómovia nevedia dohodnúť, čo príde. Jedni tvrdia, že to bude inflácia, iní zasa že príde jej opak, teda deflácia. No a nájde sa aj zopár mimoriadnych pesimistov, ktorí predpovedajú katastrofu.


Pesimisti opierajú svoje tvrdenie nielen o ekonómiu, ale aj dejiny a správanie ľudí. Odvolávajú sa na Weimarskú republiku, ktorá bola premostením medzi nemeckou monarchiou, novodobou republikou a hitlerovskou diktatúrou. Trvala iba krátko a za tento čas zažila obrovskú hyperinfláciu. Tá bola spôsobená jednak nekontrolovaným tlačením peňazí, ale aj neochotou míňať v neistote po 1. svetovej vojne a následých reparáciách...


60a0c6c2e71b7
60a0c6d2ce6ff


[Priebežne](https://svetonazor.klimo.net/2021/05/07/porovnanie-informuju-slovenske/#more-1771) sledujem zahraničnú tlač a postupne si všímam rozdiely v tom, ako sa informuje vonku a ako informujú u nás doma. V poslednom čase začal svet obchádzať strašiak menom inflácia, resp. hyperinflácia. V skratke sa dá povedať, že inflácia je nárast cien sprevádzaný znížením hodnoty peňazí. Čiže za tie isté peniaze nakúpite menej vecí a služieb. Hyperinflácia je stav, kedy sa inflácia utrhne z reťaze a v obehu sa napríklad začnú objavovať bankovky s obrovskom nominálnou hodnotou. Predstavte si namiesto 100-eurovky bankovku, na ktorej je suma 10.000 Eur. V extrémnom prípade prídete o celé vaše úspory aj dôchodok a nebudete vedieť predať nič z vášho majetku. Momentálne je situácia taká, že sa ekonómovia nevedia dohodnúť, čo príde. Jedni tvrdia, že to bude inflácia, iní zasa že príde jej opak, teda deflácia. No a nájde sa aj zopár mimoriadnych pesimistov, ktorí predpovedajú katastrofu. Pesimisti opierajú svoje tvrdenie nielen o ekonómiu, ale aj dejiny a správanie ľudí. Odvolávajú sa na Weimarskú republiku, ktorá bola premostením medzi nemeckou monarchiou, novodobou republikou a hitlerovskou diktatúrou. Trvala iba krátko a za tento čas zažila obrovskú hyperinfláciu. Tá bola spôsobená jednak nekontrolovaným tlačením peňazí, ale aj neochotou míňať v neistote po 1. svetovej vojne a následých reparáciách... ![60a0c6c2e71b7](serve/attachment&path=60a0c6c2e71b7) ![60a0c6d2ce6ff](serve/attachment&path=60a0c6d2ce6ff)

JankA

Upravené 16. 5. 2021 o 09:17

Slabinou všech těchto úvah je jejich "staré" chápání globálních procesů. Stačilo sledovat a předjímat 4. a 6.prioritu a vývoj se dal docela slušně predikovat.
Řídíme se zkušenostmi "minulé války" . Chyba. Poprvé v této civilizaci přichází "kvantový skok" na všech prioritách globálního řízení. Hlavní odlišnosti :
1) diskontinuita namísto kontinuity vývoje
2) naprostá komplexnost procesů
Dříve úroveň řízení "doplňovala" zdroje na 4. a 6. prioritě. Teď je prioritou a zdroje doplňují ji. Vítězové nemají boxerské rukavice, ale kimona.


Slabinou všech těchto úvah je jejich "staré" chápání globálních procesů. Stačilo sledovat a předjímat 4. a 6.prioritu a vývoj se dal docela slušně predikovat. Řídíme se zkušenostmi "minulé války" . Chyba. Poprvé v této civilizaci přichází "kvantový skok" na všech prioritách globálního řízení. Hlavní odlišnosti : 1) diskontinuita namísto kontinuity vývoje 2) naprostá komplexnost procesů Dříve úroveň řízení "doplňovala" zdroje na 4. a 6. prioritě. Teď je prioritou a zdroje doplňují ji. Vítězové nemají boxerské rukavice, ale kimona.
362
1
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept