Zahraničná politika
Česká jaderná vědkyně z Oxfordu údajně předávala tajné informace komunistické rozvědce ČSSR

Česká jaderná vědkyně z Oxfordu údajně předávala tajné informace komunistické rozvědce ČSSR
Agenty aktivní v době studené války stíhá osud i po tři desetiletí od pádu železné opony. Britský bulvární deník Daily Mail tvrdí, že se mu podařilo odhalit agentku československých tajných služeb, která předávala informace o britském a americkém jaderném výzkumu.
Jedna z někdejších předních vědkyň Oxfordské univerzity je namočena do špionského skandálu. Nyní dvaaosmdesátiletá Jiřina Stoneová v 80. letech odjela po rozchodu se svým druhým manželem na několikaměsíční pobyt do Oxfordu. V Británii nakonec zůstala a v roce 1985 se provdala za profesora Nicholase Stonea. Oba se na světově vyhlášené univerzitě věnovali jadernému výzkumu.
Daily Mail však uvádí, že Stoneová se svou socialistickou vlastí vazby zcela nezpřetrhala a předávala československé rozvědce materiály či informace o plánech týkajících se třetí generace amerických jaderných zbraní nebo jaderného výzkumu.
Rodačka z Brna, která působila pod krycím jménem Marta, dokonce zkopírovala některé z tajných dokumentů svého manžela bez jeho vědomí. Manžel měl přístup k tajným materiálům o britských jaderných fyzicích. Informace předávala na tajných schůzkách s agenty.
Svou roli ve špionážních hrách studené války udržela v tajnosti i po pádu železné opony a dodnes zůstává respektovanou a aktivní jadernou vědkyní.
https://cz.sputniknews.com/20210601/ceska-jaderna-vedkyne-z-oxfordu-udajne-predavala-tajne-informace-komunisticke-rozvedce-cssr-14697374.html


Česká jaderná vědkyně z Oxfordu údajně předávala tajné informace komunistické rozvědce ČSSR Agenty aktivní v době studené války stíhá osud i po tři desetiletí od pádu železné opony. Britský bulvární deník Daily Mail tvrdí, že se mu podařilo odhalit agentku československých tajných služeb, která předávala informace o britském a americkém jaderném výzkumu. Jedna z někdejších předních vědkyň Oxfordské univerzity je namočena do špionského skandálu. Nyní dvaaosmdesátiletá Jiřina Stoneová v 80. letech odjela po rozchodu se svým druhým manželem na několikaměsíční pobyt do Oxfordu. V Británii nakonec zůstala a v roce 1985 se provdala za profesora Nicholase Stonea. Oba se na světově vyhlášené univerzitě věnovali jadernému výzkumu. Daily Mail však uvádí, že Stoneová se svou socialistickou vlastí vazby zcela nezpřetrhala a předávala československé rozvědce materiály či informace o plánech týkajících se třetí generace amerických jaderných zbraní nebo jaderného výzkumu. Rodačka z Brna, která působila pod krycím jménem Marta, dokonce zkopírovala některé z tajných dokumentů svého manžela bez jeho vědomí. Manžel měl přístup k tajným materiálům o britských jaderných fyzicích. Informace předávala na tajných schůzkách s agenty. Svou roli ve špionážních hrách studené války udržela v tajnosti i po pádu železné opony a dodnes zůstává respektovanou a aktivní jadernou vědkyní. https://cz.sputniknews.com/20210601/ceska-jaderna-vedkyne-z-oxfordu-udajne-predavala-tajne-informace-komunisticke-rozvedce-cssr-14697374.html
96
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept