Zahraničná politika
Izak Herzog - zvolen novym izraelskym presidentem
Y

Uprostred politickych otresu zvolil izraelsky parlament drivejsiho opozicniho vudce Izaka Herzoga za presidenta statu.
60ti-lety vyhral ve stredu hlasy 87:26 proti 67mi-lete ucitelce a aktivistce Miriam Peretz.
Herzog prevezme urad dne 9.7.2021 od dosavadni presidentky Reuven Rivlin.
Volba se konala kratce pred odstoupenim dlouholeteho pravicove-konzervativniho ministerskeho predsedy Benjamina Netanjahu.
Herzog vedl Delnickou stranu od roku 2013. Jeho otec Chaim Herzog byl již izraelským prezidentem. V roce 2018 se stal předsedou Jewish Agency, která se mimo jiné zabyva imigraci do Izraele.
Prezident má v Izraeli především reprezentativní roli. Nejdůležitějšími úkoly jsou omilostnovani vězňů a vydání příkazu k vytvoření vlády. Určuje se každých sedm let tajným hlasováním parlamentu.
https://www.krone.at/2428434


Uprostred politickych otresu zvolil izraelsky parlament drivejsiho opozicniho vudce Izaka Herzoga za presidenta statu. 60ti-lety vyhral ve stredu hlasy 87:26 proti 67mi-lete ucitelce a aktivistce Miriam Peretz. Herzog prevezme urad dne 9.7.2021 od dosavadni presidentky Reuven Rivlin. Volba se konala kratce pred odstoupenim dlouholeteho pravicove-konzervativniho ministerskeho predsedy Benjamina Netanjahu. Herzog vedl Delnickou stranu od roku 2013. Jeho otec Chaim Herzog byl již izraelským prezidentem. V roce 2018 se stal předsedou Jewish Agency, která se mimo jiné zabyva imigraci do Izraele. Prezident má v Izraeli především reprezentativní roli. Nejdůležitějšími úkoly jsou omilostnovani vězňů a vydání příkazu k vytvoření vlády. Určuje se každých sedm let tajným hlasováním parlamentu. https://www.krone.at/2428434
Upravené 2. 6. 2021 o 14:38
128
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept