Politika v SR
Schválenie novely zákona o hospodárskej mobilizácií

Zaujímal by ma Váš názor na tento článok v súvislostí so schválením novely zákona o hospodárskej mobilizácií >>>https://zemavek.sk/na-slovensku-neexistuje-realny-odpor-voci-rastucej-totalitnej-diktature/
Ak mali slovenskí občania donedávna nádej na zmenu v podobe referenda a nových volieb, potom sa táto nádej čoraz viac ukazuje ako bezpredmetná. Na povrch sa vyplavuje čoraz viac dôkazov, že žiadne výrazné pozitívne zmeny, obzvlášť v oblasti obnove ľudských práv, zákonnosti a zrušenia pandemických opatrení očakávať nemôžeme.
Existuje viac signálov, no najlepším dôkazom bolo samotné hlasovanie o Novele Zákona o hospodárskej mobilizácii. Ako sa ukázalo, za jej prijatie hlasovali všetci poslanci koalície, ale aj opozície. Neskoršie alibistické zdržanie sa hlasovania už na prijatie zákona nemalo prakticky žiadny vplyv. Čo viedlo opozičných politikov k odhlasovaniu takéhoto protiobčianskeho zákona?


Zaujímal by ma Váš názor na tento článok v súvislostí so schválením novely zákona o hospodárskej mobilizácií >>>https://zemavek.sk/na-slovensku-neexistuje-realny-odpor-voci-rastucej-totalitnej-diktature/ Ak mali slovenskí občania donedávna nádej na zmenu v podobe referenda a nových volieb, potom sa táto nádej čoraz viac ukazuje ako bezpredmetná. Na povrch sa vyplavuje čoraz viac dôkazov, že žiadne výrazné pozitívne zmeny, obzvlášť v oblasti obnove ľudských práv, zákonnosti a zrušenia pandemických opatrení očakávať nemôžeme. Existuje viac signálov, no najlepším dôkazom bolo samotné hlasovanie o Novele Zákona o hospodárskej mobilizácii. Ako sa ukázalo, za jej prijatie hlasovali všetci poslanci koalície, ale aj opozície. Neskoršie alibistické zdržanie sa hlasovania už na prijatie zákona nemalo prakticky žiadny vplyv. Čo viedlo opozičných politikov k odhlasovaniu takéhoto protiobčianskeho zákona?
Upravené 3. 6. 2021 o 08:13

Je to az take zle?

Áno, je to zlé.
Zákon bol prijatý už za vlády Radičovej a títo tu, vykonali zásadnú zmenu.
Taxatívne vymedzené pojmy predmetu zákona ako:
Vojnový stav, prírodná katastrofa, povodeň a pod.
Boli nahradené jednotným pojmom „Krízová situácia“
(za to sa skryje aj nedodaný nový kostým pre Zuzu smetiarku)
... a tu prichádzajú v úvahu všetky opatrenia – aj tie najtvrdšie, týkajúce sa aj fyzických osôb!
Môžu vám zobrať čo si len zmyslia – nazvú to vecné plnenie. Teraz aj pod zámienkou ďalšej vymyslenej vlny pandémie.
A hlasovala za to aj opozícia. Čo za tím je? Vedel by to niekto vysvetliť?


[quote="pid:18360, uid:10"]Je to az take zle?[/quote] Áno, je to zlé. Zákon bol prijatý už za vlády Radičovej a títo tu, vykonali zásadnú zmenu. Taxatívne vymedzené pojmy predmetu zákona ako: Vojnový stav, prírodná katastrofa, povodeň a pod. Boli nahradené jednotným pojmom „Krízová situácia“ (za to sa skryje aj nedodaný nový kostým pre Zuzu smetiarku) ... a tu prichádzajú v úvahu všetky opatrenia – aj tie najtvrdšie, týkajúce sa aj fyzických osôb! Môžu vám zobrať čo si len zmyslia – nazvú to vecné plnenie. Teraz aj pod zámienkou ďalšej vymyslenej vlny pandémie. A hlasovala za to aj opozícia. Čo za tím je? Vedel by to niekto vysvetliť?

Prvá analýza sa už objavila aj na blogu Petra Weisa: https://akw.sk/pravo/slovensky-protipandemicky-zakon/


Nevieme to cez nejakú petíciu alebo čo vrátiť späť do parlamentu?
Fico teraz naháňa body kde sa dá. Nešlo by mu nejako vysvetliť, že tadiaľto cesta nevedie, nech napravia čo dodrbali? Trebárs mu zasypať centrálu listami so stručným oznamom, že Zákon 176/2021 Z.z. je jednoducho cez čiaru... Na druhej strane, prečo len jeho...?


Prvá analýza sa už objavila aj na blogu Petra Weisa: https://akw.sk/pravo/slovensky-protipandemicky-zakon/ Nevieme to cez nejakú petíciu alebo čo vrátiť späť do parlamentu? Fico teraz naháňa body kde sa dá. Nešlo by mu nejako vysvetliť, že tadiaľto cesta nevedie, nech napravia čo dodrbali? Trebárs mu zasypať centrálu listami so stručným oznamom, že Zákon 176/2021 Z.z. je jednoducho cez čiaru... Na druhej strane, prečo len jeho...?

Ľ.Blaha vo svojom statuse napísal:
Dostávam od vás otázky na zákon o hospodárskej mobilizácii z roku 2011 – že prečo sme podporili jeho novelu. Dôvod bol jediný a čisto praktický – ukončiť núdzový stav.
Pamätáte, Matovičova vláda sa celé týždne vyhovárala na to, že nemôže zrušiť núdzový stav, lebo by nemohla hospodársky mobilizovať.
Kvôli tomu tu účelovo predlžovala zákaz vychádzania aj zákaz zhromažďovania. Kvôli tomu terorizovali Slovensko. A keby tento zákon neprešiel, ešte dnes by tu bol núdzový stav. To je pointa.
Jasné, že ten zákon je zlý a dá sa zneužiť, ako všetko. Vítam jeho kritiku, dnes je plne na mieste. Ale v čase, keď sa prijímal, bola iná situácia – nesedeli sme na teraskách na pive, ale zavretí doma v policajnom štáte.
Prioritou bolo zbaviť sa núdzového stavu za každú cenu. Preto vtedy nikto nekričal – ani tí, čo kričia dnes. Každý, kto to sledoval, vie, že na stole nebola možnosť, že nebude žiaden zákon.
Vláda chcela buď udržiavať núdzový stav alebo prijať Kolíkovej pandemický zákon podľa českého/rakúskeho modelu, čo by bol čistý fašizmus.
Sú chvíle, kedy musíte podporiť menšie zlo – pretože dobro nie je v ponuke. Lebo vládnu oni, nie my. A my ako opozícia o veciach nerozhodujeme – máme veľmi limitované možnosti.
Výsledkom nášho hlasovania bolo, že dnes na Slovensku chvalabohu nie je núdzový stav, ukončil sa zákaz vychádzania a ľudia môžu protestovať. Takticky to bolo dobré rozhodnutie. Keď máte preseknutú tepnu, riešite tepnu a nie vyvrtnutý členok.
Áno, súhlasím, že ak na jeseň prídu s treťou vlnou, zase tu zavedú totalitné praktiky. Ale na to, aby dali zase zákaz vychádzania, im nestačí zákon o hospodárskej mobilizácii – zase si schvália núdzový stav a ten je tou najväčšou hrozbou pre slobodu.
V opozícii musíte byť praktickí – inak nikdy nič nedosiahnete. Dlhodobo je riešenie len jedno – zbaviť sa ich. Povaliť vládu. Uskutočniť referendum a poslať všetkých Matovičov, Mikulcov a Lipšicov na smetisko dejín.
A áno, keď budeme vládnuť my, zákon v takomto stave nenecháme. Lebo už o tom budeme rozhodovať my. A nebudeme musieť robiť šialené kompromisy, aby sme ľuďom uchránili aspoň štipku slobody. Ďakujem za všetky vaše otázky, priatelia, aj za vaše tipy a námety – robíme, čo sa dá. Spoločne ich porazíme! Musíme sa sústrediť na povalenie vlády – nech tento zlý sen konečne skončí.


Ľ.Blaha vo svojom statuse napísal: Dostávam od vás otázky na zákon o hospodárskej mobilizácii z roku 2011 – že prečo sme podporili jeho novelu. Dôvod bol jediný a čisto praktický – ukončiť núdzový stav. Pamätáte, Matovičova vláda sa celé týždne vyhovárala na to, že nemôže zrušiť núdzový stav, lebo by nemohla hospodársky mobilizovať. Kvôli tomu tu účelovo predlžovala zákaz vychádzania aj zákaz zhromažďovania. Kvôli tomu terorizovali Slovensko. A keby tento zákon neprešiel, ešte dnes by tu bol núdzový stav. To je pointa. Jasné, že ten zákon je zlý a dá sa zneužiť, ako všetko. Vítam jeho kritiku, dnes je plne na mieste. Ale v čase, keď sa prijímal, bola iná situácia – nesedeli sme na teraskách na pive, ale zavretí doma v policajnom štáte. Prioritou bolo zbaviť sa núdzového stavu za každú cenu. Preto vtedy nikto nekričal – ani tí, čo kričia dnes. Každý, kto to sledoval, vie, že na stole nebola možnosť, že nebude žiaden zákon. Vláda chcela buď udržiavať núdzový stav alebo prijať Kolíkovej pandemický zákon podľa českého/rakúskeho modelu, čo by bol čistý fašizmus. Sú chvíle, kedy musíte podporiť menšie zlo – pretože dobro nie je v ponuke. Lebo vládnu oni, nie my. A my ako opozícia o veciach nerozhodujeme – máme veľmi limitované možnosti. Výsledkom nášho hlasovania bolo, že dnes na Slovensku chvalabohu nie je núdzový stav, ukončil sa zákaz vychádzania a ľudia môžu protestovať. Takticky to bolo dobré rozhodnutie. Keď máte preseknutú tepnu, riešite tepnu a nie vyvrtnutý členok. Áno, súhlasím, že ak na jeseň prídu s treťou vlnou, zase tu zavedú totalitné praktiky. Ale na to, aby dali zase zákaz vychádzania, im nestačí zákon o hospodárskej mobilizácii – zase si schvália núdzový stav a ten je tou najväčšou hrozbou pre slobodu. V opozícii musíte byť praktickí – inak nikdy nič nedosiahnete. Dlhodobo je riešenie len jedno – zbaviť sa ich. Povaliť vládu. Uskutočniť referendum a poslať všetkých Matovičov, Mikulcov a Lipšicov na smetisko dejín. A áno, keď budeme vládnuť my, zákon v takomto stave nenecháme. Lebo už o tom budeme rozhodovať my. A nebudeme musieť robiť šialené kompromisy, aby sme ľuďom uchránili aspoň štipku slobody. Ďakujem za všetky vaše otázky, priatelia, aj za vaše tipy a námety – robíme, čo sa dá. Spoločne ich porazíme! Musíme sa sústrediť na povalenie vlády – nech tento zlý sen konečne skončí.
838
4
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept