Politika v ČR
Průzkumy volebních preferencí v kostce

Z diskuse pod článkem
“Volby by vyhráli Piráti se STAN, Přísaha blízko pěti procent”
4.6.2021
https://www.novinky.cz/volby/clanek/volby-by-vyhrali-pirati-se-stan-prisaha-blizko-peti-procent-40362364


“Co o tom říkají zaměstnanci průzkumné agentury: "Na průzkumech se podílí vzorek tzv. „vybraných respondentů“. To jsou osoby, které s naší agenturou spolupracují. My o nich máme sociologický a profesní profil, známé jejich rodiny, přátele, zaměstnání, rodinný příjem a vše ostatní, abychom mohli respondenta zařadit do určité sociální skupin. Obecně můžeme říct, že známe dopředu reakci respondenta na určité téma s přesností převyšující 90% pravděpodobnosti. Dokážeme tedy naplánovat výsledek zadaného průzkumu klienta, aniž bychom zfalšovali jediný checkbox. Nikdo nefalšuje odpovědi respondentů. My pouze zajistíme, že otázky budou položeny na stůl vybraným respondentům, o kterých bezpečně víme, že odpoví podle našich představ, resp. podle představ zadavatele. Většina zadavatelů nechce zjistit názor veřejnosti, ale chce potvrdit svůj předpoklad. Tyto průzkumy formují veřejné mínění: nerozhodnutí voliči mají tendenci novou stranu vyzkoušet a hlasovat pro ní. Politická základna nerozhodnutých voličů je v ČR obrovská. Jsou to lidé, kteří rádi experimentují, ale zároveň neradi dávají hlas někomu, kdo se do sněmovny nedostane. My tedy připravíme podmínky k tomu, aby byli přesvědčení, že nové hnutí má trvalý růst a určitě se do sněmovny dostane. V případě Věcí Veřejných a hnutí ANO se nám to povedlo. Prefabrikace ANO začala fungovat v poctivých empirických průzkumech na přelomu srpna a září 2013. Veřejnost tehdy konečně vzala růst prefabrikovaných preferencí ANO za svůj názor a lidé opravdu pro ANO nakonec hlasovali."”


Z diskuse pod článkem “Volby by vyhráli Piráti se STAN, Přísaha blízko pěti procent” 4.6.2021 https://www.novinky.cz/volby/clanek/volby-by-vyhrali-pirati-se-stan-prisaha-blizko-peti-procent-40362364 “Co o tom říkají zaměstnanci průzkumné agentury: "Na průzkumech se podílí vzorek tzv. „vybraných respondentů“. To jsou osoby, které s naší agenturou spolupracují. My o nich máme sociologický a profesní profil, známé jejich rodiny, přátele, zaměstnání, rodinný příjem a vše ostatní, abychom mohli respondenta zařadit do určité sociální skupin. Obecně můžeme říct, že známe dopředu reakci respondenta na určité téma s přesností převyšující 90% pravděpodobnosti. Dokážeme tedy naplánovat výsledek zadaného průzkumu klienta, aniž bychom zfalšovali jediný checkbox. Nikdo nefalšuje odpovědi respondentů. My pouze zajistíme, že otázky budou položeny na stůl vybraným respondentům, o kterých bezpečně víme, že odpoví podle našich představ, resp. podle představ zadavatele. Většina zadavatelů nechce zjistit názor veřejnosti, ale chce potvrdit svůj předpoklad. Tyto průzkumy formují veřejné mínění: nerozhodnutí voliči mají tendenci novou stranu vyzkoušet a hlasovat pro ní. Politická základna nerozhodnutých voličů je v ČR obrovská. Jsou to lidé, kteří rádi experimentují, ale zároveň neradi dávají hlas někomu, kdo se do sněmovny nedostane. My tedy připravíme podmínky k tomu, aby byli přesvědčení, že nové hnutí má trvalý růst a určitě se do sněmovny dostane. V případě Věcí Veřejných a hnutí ANO se nám to povedlo. Prefabrikace ANO začala fungovat v poctivých empirických průzkumech na přelomu srpna a září 2013. Veřejnost tehdy konečně vzala růst prefabrikovaných preferencí ANO za svůj názor a lidé opravdu pro ANO nakonec hlasovali."”
Upravené 4. 6. 2021 o 19:27

Rozhovor s Janem Hartlem (sociolog, zakladatel agentury STEM) na Hausbotu Petra Horkého k tématu spokojenosti/štěstí, kvality života


https://www.youtube.com/watch?v=_4_PJw9RND0


Rozhovor s Janem Hartlem (sociolog, zakladatel agentury STEM) na Hausbotu Petra Horkého k tématu spokojenosti/štěstí, kvality života https://www.youtube.com/watch?v=_4_PJw9RND0

Rozhovor s Janem Hartlem (sociolog, zakladatel agentury STEM)

“Současný neziskový STEM přímo navazuje na 26 let historie Střediska empirických výzkumů STEM.”
https://www.stem.cz/o-nas/


Vrána k vráně sedá
https://www.stem.cz/o-nas/nase-vedeni/


(lži)STEM - “Empirický výzkum pro demokracii” {jejich heslo}


A nebo jaká je souvislost s mým prvním příspěvkem?


[quote="pid:19427, uid:314"]Rozhovor s Janem Hartlem (sociolog, zakladatel agentury STEM)[/quote] “Současný neziskový STEM přímo navazuje na 26 let historie Střediska empirických výzkumů STEM.” https://www.stem.cz/o-nas/ Vrána k vráně sedá https://www.stem.cz/o-nas/nase-vedeni/ (lži)STEM - “Empirický výzkum pro demokracii” {jejich heslo} A nebo jaká je souvislost s mým prvním příspěvkem?
375
2
3
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept