Mimo kategórií
Výroba nákladných vozidiel Tatra sa vracia na Slovensko

Výroba nákladných vozidiel Tatra sa vracia na Slovensko


Výroba legendárnych nákladných automobilov značky Tatra sa po rokoch vracia späť na Slovensko. Momentálne na jej výrobe pracuje 30 ľudí, zvyšovaním výroby by ich počet mal prekročiť stovku. Vo štvrtok o tom v Trenčíne informoval obchodný manažér spoločnosti Tatra Defence Slovakia Róbert Gašparík.


História Tatry na Slovensku siaha do 50. rokov minulého storočia, skončila sa v 90. rokoch. Naším zámerom je, aby sa na Slovensko vrátila značka, ktorá tu má tradíciu. Snahou je navrátiť ju na Slovensko, čím by sa zvýšila zamestnanosť,“ uviedol Gašparík.


Ako dodal, snahou spoločnosti je presunúť výrobu podvozkov a potom aj celých vozidiel pre silové zložky na Slovensko, čím by bol k dispozícii rýchly servis, zaškolenia obsluhy vozidiel a celkovo sa oživil priemysel.


„V Trenčíne sa už vyrábajú podvozky Tatra 8×8, niektoré komponenty dovážame z Tatry Kopřivnice, iné sa už vyrábajú na Slovensku. Celá montáž prebieha tu v Trenčíne. Produkt chceme predstaviť rezortu obrany, aby vedeli, že bude k dispozícii silovým zložkám,“ doplnil Gašparík s tým, že pre ministerstvo obrany už vyrábajú podvozky zakontrahované v minulom roku, ďalšie obchodné kontrakty majú rozbehnuté v zahraničí.


Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) rezort s „tatrovkou“ spolupracuje už desaťročia, prípadný kontrakt na dodávku vozidiel však musí byť výsledkom verejného obstarávania.


„V ozbrojených silách máme množstvo vozidiel. Faktom je, že mnoho z nich má už viac ako 40 rokov a potrebujeme ich nahrádzať novými. I preto sa stretávame s mnohými spoločnosťami, medzi ne patrí aj Tatra. Myslím si, že akákoľvek férová a otvorená diskusia so spoločnosťami je na mieste. Robíme to pravidelne, nie je v tom žiadny problém. Naopak, oceňujem to,“ zdôraznil Naď.


Ako dodal, rezort obrany bude potrebovať viac ako 1500 nákladných vozidiel rôznych druhov. „V priebehu tohto roka chystáme veľkú súťaž. Komunikujeme aj so spoločnosťou Tatra, ale nielen s ňou. Komunikujeme o tom, akým spôsobom zabezpečiť vozidlá, ktoré potrebujeme a na druhej strane, aby aj štát a obyvatelia Slovenska získali benefity vo forme daní a pracovných príležitostí,“ uzavrel Naď s tým, že kroky rezortu budú také, aby ho nikto nemohol obviniť z netransparen­tnosti.


https://ekonomika.pravda.sk/firmy-a-trhy/clanok/593256-vyroba-nakladnych-vozidiel-tatra-sa-vracia-na-slovensko/


Výroba nákladných vozidiel Tatra sa vracia na Slovensko Výroba legendárnych nákladných automobilov značky Tatra sa po rokoch vracia späť na Slovensko. Momentálne na jej výrobe pracuje 30 ľudí, zvyšovaním výroby by ich počet mal prekročiť stovku. Vo štvrtok o tom v Trenčíne informoval obchodný manažér spoločnosti Tatra Defence Slovakia Róbert Gašparík. História Tatry na Slovensku siaha do 50. rokov minulého storočia, skončila sa v 90. rokoch. Naším zámerom je, aby sa na Slovensko vrátila značka, ktorá tu má tradíciu. Snahou je navrátiť ju na Slovensko, čím by sa zvýšila zamestnanosť,“ uviedol Gašparík. Ako dodal, snahou spoločnosti je presunúť výrobu podvozkov a potom aj celých vozidiel pre silové zložky na Slovensko, čím by bol k dispozícii rýchly servis, zaškolenia obsluhy vozidiel a celkovo sa oživil priemysel. „V Trenčíne sa už vyrábajú podvozky Tatra 8×8, niektoré komponenty dovážame z Tatry Kopřivnice, iné sa už vyrábajú na Slovensku. Celá montáž prebieha tu v Trenčíne. Produkt chceme predstaviť rezortu obrany, aby vedeli, že bude k dispozícii silovým zložkám,“ doplnil Gašparík s tým, že pre ministerstvo obrany už vyrábajú podvozky zakontrahované v minulom roku, ďalšie obchodné kontrakty majú rozbehnuté v zahraničí. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) rezort s „tatrovkou“ spolupracuje už desaťročia, prípadný kontrakt na dodávku vozidiel však musí byť výsledkom verejného obstarávania. „V ozbrojených silách máme množstvo vozidiel. Faktom je, že mnoho z nich má už viac ako 40 rokov a potrebujeme ich nahrádzať novými. I preto sa stretávame s mnohými spoločnosťami, medzi ne patrí aj Tatra. Myslím si, že akákoľvek férová a otvorená diskusia so spoločnosťami je na mieste. Robíme to pravidelne, nie je v tom žiadny problém. Naopak, oceňujem to,“ zdôraznil Naď. Ako dodal, rezort obrany bude potrebovať viac ako 1500 nákladných vozidiel rôznych druhov. „V priebehu tohto roka chystáme veľkú súťaž. Komunikujeme aj so spoločnosťou Tatra, ale nielen s ňou. Komunikujeme o tom, akým spôsobom zabezpečiť vozidlá, ktoré potrebujeme a na druhej strane, aby aj štát a obyvatelia Slovenska získali benefity vo forme daní a pracovných príležitostí,“ uzavrel Naď s tým, že kroky rezortu budú také, aby ho nikto nemohol obviniť z netransparen­tnosti. https://ekonomika.pravda.sk/firmy-a-trhy/clanok/593256-vyroba-nakladnych-vozidiel-tatra-sa-vracia-na-slovensko/

Skopirovane z FB
60dd97ed8b90a
Tato důchodkyně na veteránských značkách přežila venku v tornádu. Bez oken a bez světel, za to v plném pracovním nasazení - dnes odvozila 9 fůr odpadu !
Clovek si hned spomenie na to ake vtedy ceskoslovensko vyrabalo stroje a co vyraba teraz .... musel byt zapad cely stastny od radosti ked po rozpade ceskoslovenska zobral zdroje takym dvom velmi tvorivym narodom a nechal ich zivorit a otrocit.
Este dodam, ze ked realne tatrovka sa zacne vyrabat na Slovensku tak to posilni nielen postavenie Ceska ale aj Slovenska. Dostupna udrzba, vycvik su velmi dolezite prvky stability.


Skopirovane z FB ![60dd97ed8b90a](serve/attachment&path=60dd97ed8b90a) Tato důchodkyně na veteránských značkách přežila venku v tornádu. Bez oken a bez světel, za to v plném pracovním nasazení - dnes odvozila 9 fůr odpadu ! Clovek si hned spomenie na to ake vtedy ceskoslovensko vyrabalo stroje a co vyraba teraz .... musel byt zapad cely stastny od radosti ked po rozpade ceskoslovenska zobral zdroje takym dvom velmi tvorivym narodom a nechal ich zivorit a otrocit. Este dodam, ze ked realne tatrovka sa zacne vyrabat na Slovensku tak to posilni nielen postavenie Ceska ale aj Slovenska. Dostupna udrzba, vycvik su velmi dolezite prvky stability.
Upravené 1. 7. 2021 o 12:29

Dostupna udrzba, vycvik su velmi dolezite prvky stability.


Na okraj, o tom co dav nevidí.


Kdyby Trockisté nezablokovali v socialistickém bloku další rozvoj a vývoj, tak má každý člověk dávno dostupné "létající auto" nebo jiný létajicí prostředek. Bylo by ve všech oblastech sice méně typů, ale za to dostupných každému a řádově vyšší kvality (o které by si západ mohl nechat jenom zdát s jeho nefukčním hospodářským modelem - kdy vzájemné soutěžení ničí jakoukoliv tvořivost - což již mohou zaměstnanci korporací teď vidět). Minimální spotřeba i při vysokém výkonu, téměř bezporuchovost, jednoduchost, vysoká užitná hodnota, bezodpadovost, toho všeho by se snadno dosáhlo soustředěným správně zaměřeným úsilím velkých kolektivů ve spolupráci s obyvatelstvem. Připomínám, že když západ potřeboval poškodit nautomobilový průmysl SSSR, tak se schvalování inovací prodloužilo z tří dnů na několik měsíců, plus záměrně podporovaná kultura "šlendriánství" (co je doma to se počítá), ale i když trockisté házeli klacky pod nohy všemi silami i tak jsme byli (socialistický blok) stále konkurence schopní. Není divu, že GP dělal vše proto, aby socialistický blok zničil, protože nakonec by to šlo správným směrem i navzdory Trockistům (nehledě na to, že by bez dotování ze socialistického bloku západ rychle zkrachoval i tak, což se děje teď, jenom si zachránil pár let na víc rozkradením práce našich předků).


Poznámka:
Hospodářství by bylo již od šedesátých let řízeno s využitím počítačů, zablokováno statní dumou, kdy GP šikovně zatlačil na vedení SSSR, že jim počítače seberou teplé místečka. Hospodářské toky by se řídili výpočtem podle "Kirchhoffových zákonů", atd..., atd..., potenciál byl zadušený, ale až obtížně představitelně jak moc obrovský. Nicméně jsem nezohlednil morálku a etiku obyvatelstva, díky které to spadlo a to je faktor u kořene všeho co se děje, kvůli tomu jsme o rozvoj museli přijít, aby jsme se naučili více vážit možnosti mít "spravedlivou společnost". Do teď převážná část obyvatelstva myslí pouze v úzkém okruhu zájmů v uspokojování svých zvířecích pudů (už i u dětí slyším co dříve nebylo - mami, tati já se nudím - jasně když je rozvoj zablokován, toto nastane) a pro celek je obyvatelstvo ochotno něco dělat jenom, když teče do bot.


[quote="pid:22553, uid:106"]Dostupna udrzba, vycvik su velmi dolezite prvky stability.[/quote] Na okraj, o tom co dav nevidí. Kdyby Trockisté nezablokovali v socialistickém bloku další rozvoj a vývoj, tak má každý člověk dávno dostupné "létající auto" nebo jiný létajicí prostředek. Bylo by ve všech oblastech sice méně typů, ale za to dostupných každému a řádově vyšší kvality (o které by si západ mohl nechat jenom zdát s jeho nefukčním hospodářským modelem - kdy vzájemné soutěžení ničí jakoukoliv tvořivost - což již mohou zaměstnanci korporací teď vidět). Minimální spotřeba i při vysokém výkonu, téměř bezporuchovost, jednoduchost, vysoká užitná hodnota, bezodpadovost, toho všeho by se snadno dosáhlo soustředěným správně zaměřeným úsilím velkých kolektivů ve spolupráci s obyvatelstvem. Připomínám, že když západ potřeboval poškodit nautomobilový průmysl SSSR, tak se schvalování inovací prodloužilo z tří dnů na několik měsíců, plus záměrně podporovaná kultura "šlendriánství" (co je doma to se počítá), ale i když trockisté házeli klacky pod nohy všemi silami i tak jsme byli (socialistický blok) stále konkurence schopní. Není divu, že GP dělal vše proto, aby socialistický blok zničil, protože nakonec by to šlo správným směrem i navzdory Trockistům (nehledě na to, že by bez dotování ze socialistického bloku západ rychle zkrachoval i tak, což se děje teď, jenom si zachránil pár let na víc rozkradením práce našich předků). Poznámka: Hospodářství by bylo již od šedesátých let řízeno s využitím počítačů, zablokováno statní dumou, kdy GP šikovně zatlačil na vedení SSSR, že jim počítače seberou teplé místečka. Hospodářské toky by se řídili výpočtem podle "Kirchhoffových zákonů", atd..., atd..., potenciál byl zadušený, ale až obtížně představitelně jak moc obrovský. Nicméně jsem nezohlednil morálku a etiku obyvatelstva, díky které to spadlo a to je faktor u kořene všeho co se děje, kvůli tomu jsme o rozvoj museli přijít, aby jsme se naučili více vážit možnosti mít "spravedlivou společnost". Do teď převážná část obyvatelstva myslí pouze v úzkém okruhu zájmů v uspokojování svých zvířecích pudů (už i u dětí slyším co dříve nebylo - mami, tati já se nudím - jasně když je rozvoj zablokován, toto nastane) a pro celek je obyvatelstvo ochotno něco dělat jenom, když teče do bot.
Upravené 2. 7. 2021 o 18:34
941
2
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept