Zdravie a záhrada
Léčivé rostliny, plody, houby atd.

Zdravím, občas mám v hlavě otázky ohledně tohoto tématu, ale říkám si, že je zbytečné pro každou zvlášť zakládat nové vlákno, tak jsem se rozhodl založit souborné vlákno pro všechny zdraví prospěšné rostliny apod.


Dotaz č.1: Koupil jsem si kotvičník, ale nespotřeboval jsem ho celý. Mám ho v utěsněné sklenici nad kuchyňskou linkou už více jak rok, možná skoro dva.
Má ještě význam z něj dělat čaj/odvar nebo lepší vyhodit a koupit nový?


Dotaz č.2: @Oracle_911 na svém blogu i zde doporučuje houbu čaga.
Kde doporučujete v ČR koupit?

Zdravím, občas mám v hlavě otázky ohledně tohoto tématu, ale říkám si, že je zbytečné pro každou zvlášť zakládat nové vlákno, tak jsem se rozhodl založit souborné vlákno pro všechny zdraví prospěšné rostliny apod. Dotaz č.1: Koupil jsem si kotvičník, ale nespotřeboval jsem ho celý. Mám ho v utěsněné sklenici nad kuchyňskou linkou už více jak rok, možná skoro dva. Má ještě význam z něj dělat čaj/odvar nebo lepší vyhodit a koupit nový? Dotaz č.2: @Oracle_911 na svém blogu i zde doporučuje houbu čaga. Kde doporučujete v ČR koupit?

susene bylinky treba spotrebovat do roka, inak stratia vacsinu ucinnych latok. vynimku tvoria fermentovane caje ako Ivan, ktore vydrzia roky. vo svojom okoli mozes kupit cagu ako Befungin, myslim ze tinktura je lepsie prijatelna pre telo ako tabletky.


susene bylinky treba spotrebovat do roka, inak stratia vacsinu ucinnych latok. vynimku tvoria fermentovane caje ako Ivan, ktore vydrzia roky. vo svojom okoli mozes kupit cagu ako Befungin, myslim ze tinktura je lepsie prijatelna pre telo ako tabletky.

susene bylinky treba spotrebovat do roka

Právě dnes jsem třídil a vyhazoval staré byliny, aby udělali místo novým. Zítra jdu sklízet vrbovku na Ivan čaj. Včera jsem se byl projít v lese a přinesl trochu hub. A pak se pustím do sklizně rybízu.


[quote="pid:26294, uid:252"]susene bylinky treba spotrebovat do roka[/quote] Právě dnes jsem třídil a vyhazoval staré byliny, aby udělali místo novým. Zítra jdu sklízet vrbovku na Ivan čaj. Včera jsem se byl projít v lese a přinesl trochu hub. A pak se pustím do sklizně rybízu.

Právě dnes jsem třídil a vyhazoval staré byliny, aby udělali místo novým. Zítra jdu sklízet vrbovku na Ivan čaj. Včera jsem se byl projít v lese a přinesl trochu hub. A pak se pustím do sklizně rybízu.


mohol by si prosim o tej vrbovke trosku popisat? Jedna sa mi hlavne o zber a rozpoznavacie znaky a ktora vrbovka to presne je.


[quote="pid:26298, uid:312"]Právě dnes jsem třídil a vyhazoval staré byliny, aby udělali místo novým. Zítra jdu sklízet vrbovku na Ivan čaj. Včera jsem se byl projít v lese a přinesl trochu hub. A pak se pustím do sklizně rybízu.[/quote] mohol by si prosim o tej vrbovke trosku popisat? Jedna sa mi hlavne o zber a rozpoznavacie znaky a ktora vrbovka to presne je.

ktora vrbovka to presne je

U nás roste vrbovka úzkolistá. Má úzké lesklé kožovité listy. Sbírám ji u rybníku. Sbírá se bez květu, jenom list, ale někteří sbírají i květy, aby to hezky vypadalo v čaji.
Listy se sbírají tak, že rostlinu nahoře uchytíš a tahem ruky dolů strhneš listy.
Ještě doplním, že nestačí listy jenom usušit, to bys měl jenom seno. Listy se musí fermentovat. Pokud si postup nenajdeš na internetu, můžu dát krátký popis.


[quote="pid:26299, uid:580"]ktora vrbovka to presne je[/quote] U nás roste vrbovka úzkolistá. Má úzké lesklé kožovité listy. Sbírám ji u rybníku. Sbírá se bez květu, jenom list, ale někteří sbírají i květy, aby to hezky vypadalo v čaji. Listy se sbírají tak, že rostlinu nahoře uchytíš a tahem ruky dolů strhneš listy. Ještě doplním, že nestačí listy jenom usušit, to bys měl jenom seno. Listy se musí fermentovat. Pokud si postup nenajdeš na internetu, můžu dát krátký popis.
Upravené 24. 7. 2021 o 17:27

Zítra jdu sklízet vrbovku na Ivan čaj.
ako fermentujes vrbovku?


[quote="pid:26298, uid:312"]Zítra jdu sklízet vrbovku na Ivan čaj.[/quote]ako fermentujes vrbovku?

ako fermentujes vrbovku?

Po sběru lístky nechám pár hodin zavadnout, aby změkly. Pak vezmu několik lístků do dlaně a s pomocí druhé ruky udělám malou "halušku". Lístky by se měly trochu poškodit, aby se porušila celulóza v lístku a mohlo nastat kvašení. Někdo si s tím nedá takovou práci a lístky jednoduše umele. Ale toto není moc dobrý způsob, jelikož lístky pustí hodně šťávy. Pak ty haluštičky přendám do hrnce (hrnec se vybírá tak, aby byly asi 1 cm pod hranou hrnce. Pak je potřeba hrnec přikrýt poklicí a nechat fermentovat. Fermentace je ukončena, když obsah voní příjemně po květinách a obsah změní barvu na tmavě zelenou. Někdy to trvá den, jindy i tři, je potřeby to občas sledovat. Pak nasypu obsah na plech a nechám v troubě asi při 50-60 st. usušit. Výsledný čaj by měl být černý.


[quote="pid:26689, uid:26"]ako fermentujes vrbovku?[/quote] Po sběru lístky nechám pár hodin zavadnout, aby změkly. Pak vezmu několik lístků do dlaně a s pomocí druhé ruky udělám malou "halušku". Lístky by se měly trochu poškodit, aby se porušila celulóza v lístku a mohlo nastat kvašení. Někdo si s tím nedá takovou práci a lístky jednoduše umele. Ale toto není moc dobrý způsob, jelikož lístky pustí hodně šťávy. Pak ty haluštičky přendám do hrnce (hrnec se vybírá tak, aby byly asi 1 cm pod hranou hrnce. Pak je potřeba hrnec přikrýt poklicí a nechat fermentovat. Fermentace je ukončena, když obsah voní příjemně po květinách a obsah změní barvu na tmavě zelenou. Někdy to trvá den, jindy i tři, je potřeby to občas sledovat. Pak nasypu obsah na plech a nechám v troubě asi při 50-60 st. usušit. Výsledný čaj by měl být černý.
Upravené 27. 7. 2021 o 07:43

Výsledný čaj by měl být černý.
srdecna vdaka!


[quote="pid:26695, uid:312"]Výsledný čaj by měl být černý.[/quote]srdecna vdaka!

Mateřídouška obecná


Pěstování


Lze ji namnožit přímo z přírody, nasbírejte lodyhy, pokud mají květy tak je odstřihněte a lodyhy zahrňte půdou tak, aby byly velice šikmo, cca pod úhlem 30 – 45 stupňů. Horní třetina vyčnívá nad povrch. Dbejte na zalévání, aby řízky mohly zakořenit a nevyschly. Do druhého roku už krásně obrazí a bude se plazit do šířky a tvořit okrasný polštář. Stejně jako tymián po 3-4 letech „stárne“ a zůstává po ní dřevnatá báze, tak je potřeba ji také obnovovat. Každoročním sestříháváním jí prodloužíme životnost – kromě sběru v létě ji sestříháme i na podzim po odkvětu.
Působí na rozpouštění hlenů a podporuje jeho vykašlávání. Při nemocích dýchacích cest je mateřídouška spolu s jitrocelem starým osvědčeným prostředkem.


Čaj
--- z mateřídoušky a jitrocele s citrónem pomáhá při zánětu průdušek, astmatu i při černém kašli. Připraví se čerstvý 4krát až 5krát za den. Tento čaj účinkuje bezpečně i při nebezpečí zápalu plic, tehdy se pije každou hodinu po doušcích.


Dále omezuje bolestivé stahy hladkého svalstva. Při křečích v žaludku a při menstruaci, jakož i při křečích v břiše můžeme mateřídoušku doporučit zevně i vnitřně. Denně se vypijí dva šálky čaje.


Lze připravit i olej z mateřídoušky, ten nachází použití při obrně, mrtvici, roztroušené skleróze, chřadnutí svalů, při revmatismu a podvrtnutí.


Obdivuhodný je sirup z mateřídoušky. Při prochladnutí se užívá před jídlem. Doporučuje se i při epileptických záchvatech.
https://bylinkovyraj.net/materidouska-obecna/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7669-bylinky/23396-materidouska-obecna/
60ffc113f227a


https://uloz.to/file/OfsWLs9WpdMb/zdravi-z-bozi-lekarny-maria-treben-pdf#!ZGyxZQR2AGuyAmD1BTDlBGLmL2H2Z2WAMUOMpF5QFJ43AGDkZt==


Mateřídouška je totiž zdrojem nepřeberného množství zdravotních benefitů:


        urychluje hojení ran,
bojuje proti infekcím,
používá se pro dezinfekci dutiny ústní a při zánětech dásní,
zklidňuje pokožku podrážděnou od slunce a po kousnutí hmyzu
působí jako přírodní deodorant,
uvolňuje mysl a tlumí bolest hlavy,
doporučuje se jako prostředek proti vedlejším příznakům nadměrné konzumace alkoholu,
má pozitivní vliv na trávicí a dýchací systém,
zvyšuje obranyschopnost organismu.

Mateřídouška úzkolistá je nanejvýš 30 cm vysoký stálezelený polokeř. Má-li prostor, rozrůstá se plazivě do šířky. Je typickou evropskou bylinou, najdete ji ale i v některých oblastech amerického a afrického kontinentu. Preferuje slunná, sušší místa jako jsou louky, meze a okraje lesů. Pro svůj půvab je ovšem také oblíbeným okrasným prvkem mnoha zahrad.


Mateřídouška obecná ------------------- Pěstování Lze ji namnožit přímo z přírody, nasbírejte lodyhy, pokud mají květy tak je odstřihněte a lodyhy zahrňte půdou tak, aby byly velice šikmo, cca pod úhlem 30 – 45 stupňů. Horní třetina vyčnívá nad povrch. Dbejte na zalévání, aby řízky mohly zakořenit a nevyschly. Do druhého roku už krásně obrazí a bude se plazit do šířky a tvořit okrasný polštář. Stejně jako tymián po 3-4 letech „stárne“ a zůstává po ní dřevnatá báze, tak je potřeba ji také obnovovat. Každoročním sestříháváním jí prodloužíme životnost – kromě sběru v létě ji sestříháme i na podzim po odkvětu. Působí na rozpouštění hlenů a podporuje jeho vykašlávání. Při nemocích dýchacích cest je mateřídouška spolu s jitrocelem starým osvědčeným prostředkem. Čaj --- z mateřídoušky a jitrocele s citrónem pomáhá při zánětu průdušek, astmatu i při černém kašli. Připraví se čerstvý 4krát až 5krát za den. Tento čaj účinkuje bezpečně i při nebezpečí zápalu plic, tehdy se pije každou hodinu po doušcích. Dále omezuje bolestivé stahy hladkého svalstva. Při křečích v žaludku a při menstruaci, jakož i při křečích v břiše můžeme mateřídoušku doporučit zevně i vnitřně. Denně se vypijí dva šálky čaje. Lze připravit i olej z mateřídoušky, ten nachází použití při obrně, mrtvici, roztroušené skleróze, chřadnutí svalů, při revmatismu a podvrtnutí. Obdivuhodný je sirup z mateřídoušky. Při prochladnutí se užívá před jídlem. Doporučuje se i při epileptických záchvatech. https://bylinkovyraj.net/materidouska-obecna/ https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7669-bylinky/23396-materidouska-obecna/ ![60ffc113f227a](serve/attachment&path=60ffc113f227a) https://uloz.to/file/OfsWLs9WpdMb/zdravi-z-bozi-lekarny-maria-treben-pdf#!ZGyxZQR2AGuyAmD1BTDlBGLmL2H2Z2WAMUOMpF5QFJ43AGDkZt== Mateřídouška je totiž zdrojem nepřeberného množství zdravotních benefitů: urychluje hojení ran, bojuje proti infekcím, používá se pro dezinfekci dutiny ústní a při zánětech dásní, zklidňuje pokožku podrážděnou od slunce a po kousnutí hmyzu působí jako přírodní deodorant, uvolňuje mysl a tlumí bolest hlavy, doporučuje se jako prostředek proti vedlejším příznakům nadměrné konzumace alkoholu, má pozitivní vliv na trávicí a dýchací systém, zvyšuje obranyschopnost organismu. Mateřídouška úzkolistá je nanejvýš 30 cm vysoký stálezelený polokeř. Má-li prostor, rozrůstá se plazivě do šířky. Je typickou evropskou bylinou, najdete ji ale i v některých oblastech amerického a afrického kontinentu. Preferuje slunná, sušší místa jako jsou louky, meze a okraje lesů. Pro svůj půvab je ovšem také oblíbeným okrasným prvkem mnoha zahrad.
Upravené 27. 7. 2021 o 10:19

Kdo užívá čagu, tomu se na 98-99% rakovina vyhne. (Pro ruštináře.)
Ve videu mimo jiné říká, že jelikož čaga účinkuje pomaleji tím, že podporuje přirozený imunitní systém, tak v pozdějších stádiích rakoviny nemusí stačit na likvidaci rakoviny, ale jako prevence je velice efektivní.
https://www.youtube.com/watch?v=5AyUYVgyhYQ


Návod na přípravu čaga čaje.
https://www.youtube.com/watch?v=pYtScJo6kGE


Dodatek: Dnes jsem si udělal poprvé čaj z čagy a překvapila mě, z mého pohledu, velice dobrá chuť.


Kdo užívá čagu, tomu se na 98-99% rakovina vyhne. (Pro ruštináře.) Ve videu mimo jiné říká, že jelikož čaga účinkuje pomaleji tím, že podporuje přirozený imunitní systém, tak v pozdějších stádiích rakoviny nemusí stačit na likvidaci rakoviny, ale jako prevence je velice efektivní. https://www.youtube.com/watch?v=5AyUYVgyhYQ Návod na přípravu čaga čaje. https://www.youtube.com/watch?v=pYtScJo6kGE Dodatek: Dnes jsem si udělal poprvé čaj z čagy a překvapila mě, z mého pohledu, velice dobrá chuť.
Upravené 18. 9. 2021 o 19:29

Dodatek: Dnes jsem si udělal poprvé čaj z čagy a překvapila mě, z mého pohledu, velice dobrá chuť.


Prosím Ťa, kde to kupuješ?


[quote="pid:33638, uid:181"]Dodatek: Dnes jsem si udělal poprvé čaj z čagy a překvapila mě, z mého pohledu, velice dobrá chuť.[/quote] Prosím Ťa, kde to kupuješ?

Prosím Ťa, kde to kupuješ?


Koupil jsem zde:
https://www.profikoreni.cz/Houba-Chaga-Rezavec-sikmy-Caga-Sibirska-100g-d5846.htm


Píšou, že zemí původu je Rusko.
Kvalitu neumím posoudit, ale zdá se mi v pořádku. Baleno v neprodyšném sáčku.
Jediné, co bych rád věděl asi je, zda tato čaga rostla na bříze - což nepíšou.
Sice i čaga z jiných stromů je zdraví prospěšná, ale ta březová je prý nejlepší.


[quote="pid:33648, uid:273"]Prosím Ťa, kde to kupuješ?[/quote] Koupil jsem zde: https://www.profikoreni.cz/Houba-Chaga-Rezavec-sikmy-Caga-Sibirska-100g-d5846.htm Píšou, že zemí původu je Rusko. Kvalitu neumím posoudit, ale zdá se mi v pořádku. Baleno v neprodyšném sáčku. Jediné, co bych rád věděl asi je, zda tato čaga rostla na bříze - což nepíšou. Sice i čaga z jiných stromů je zdraví prospěšná, ale ta březová je prý nejlepší.
Upravené 18. 9. 2021 o 21:05

keď chcete čagu :


Pochybuji, že prostředí v Číně, odkud tato čaga pochází, bude čistější...
A prášek je dost špatný v tom, že nevíš, co kupuješ - dá se snadno pančovat.


[quote="pid:33776, uid:324"]keď chcete čagu :[/quote] Pochybuji, že prostředí v Číně, odkud tato čaga pochází, bude čistější... A prášek je dost špatný v tom, že nevíš, co kupuješ - dá se snadno pančovat.

Pochybuji, že prostředí v Číně, odkud tato čaga pochází, bude čistější...

V Číne sa to používa, ale samotná huba rastie na stromoch (breza ak si to dobre pamätám) prakticky na celej Sibíri a v Severnej Amerike...


[quote="pid:33798, uid:181"]Pochybuji, že prostředí v Číně, odkud tato čaga pochází, bude čistější...[/quote] V Číne sa to používa, ale samotná huba rastie na stromoch (breza ak si to dobre pamätám) prakticky na celej Sibíri a v Severnej Amerike...

Moderátor

Celorocny caj


Priatelia, chodite radi na prechadzky do prirody? Mate radi vyzvy? Chcete naucit deti svedomitej praci a trpezlivosti? Mam pre vas tip ako spojit prijemne s uzitocnym. Celorocny caj od Marie Trebenovej. Ako hovori nazov caju, pije sa kazdy den po cely rok, ale nielen to, on sa aj zbiera cely rok. Zaciname zbierat vcasne z jari prve kvety podbela. Potom zbierame vo vsetkych rocnych obdobiach ako nas priroda postupne pozehnava a obdaruva. Nizsie zasielam zoznam bylin v slovenskom aj ceskom jazyku.
Podbel (kvety, neskor listy)
Prvosienka (okoliky kvetov)
Fialka/Violka (vsetky druhy, kvety a listy)
Plucnik/Plicnik (kvety)
Kyslicka/Stavel (kvety)
Zadusnik/Popenec (velmi malo, len ako korenie, sukvetie papresleny)
Prhlava/Kopriva (prve mlade vyhonky na jar)
Alchemilka/Konrtyhel (kvety a listy)
Veronika/Rozrazil (kvety, stonky a listy)
Jahoda (listy)
Ostruzina cernicova (vyhonky)
Malina (vyhonky)
Baza/Bez (kvety)
Sedmokraska
Lipa (kvety, trhat za slnecneho pocasia)
Rumancek/Hermanek (kvety, trhat za slnecneho pocasia)
Kozia brada/Tuzebnik (kvety)
Nechtik/Mesicek (kvety)
Lipkavec marinkovy/Marinka vonna (kvety stonky a listy)
Materina duska/Materidouska (kvety, stonky, listy)
Medovka/Medunka (kvety, stonky, listy aj bez kvetov)
Mata (kvety, stonky, listy aj bez kvetov)
Rebricek (trhat za slnecneho pocasia, ale len malo)
Divozel/Divizna (kvety, trhat za slnecneho pocasia)
Lubovnik/Trezalka (kvety, trhat za slnecneho pocasia)
Pamajoran/Dobromysl (kvety a listy)
Vrbovka (kvety a listy)
Smrek (celkom mlade vyhonky)
Lipkavec syridlovy/Svizel (kvety, listy, stonky)
Ruza (kvety vo vsetkych farbach)


Bylinky sa samostatne dobre ususia a uskladnia a v neskorej jeseni sa z nich pripravuju skvele caje. Do celorocneho caju ide rovnake mnozstvo zo vsetkych druhov (napr. 10 g) s vynimkou zadusnika a rebricka, ktoreho dame pomenej. Tento caj nielen krasne a pestro vypada, ale aj vyborne chuti a osozi zdraviu. Najdete ho aj v knihe Zdravie z Bozej lekarne pod nazvm Znamenina cajova zmes pre rodinu. Pre nedockavcov je moznost ho objednat aj cez internet pod nazvom Celorocny caj. Jednu kopcovitu cajovu lyzicku zalejeme 1/4 litrom vriacej vody a nechame kratko vyluhovat. Jeho bohatu az magicku chut umocnuje dobry pocit z podctivo vykonanej svedomitej prace. Na zdravie!
61e5cd141ecb1


Celorocny caj ------------- Priatelia, chodite radi na prechadzky do prirody? Mate radi vyzvy? Chcete naucit deti svedomitej praci a trpezlivosti? Mam pre vas tip ako spojit prijemne s uzitocnym. **Celorocny caj od Marie Trebenovej**. Ako hovori nazov caju, pije sa kazdy den po cely rok, ale nielen to, on sa aj zbiera cely rok. Zaciname zbierat vcasne z jari prve kvety podbela. Potom zbierame vo vsetkych rocnych obdobiach ako nas priroda postupne pozehnava a obdaruva. Nizsie zasielam zoznam bylin v slovenskom aj ceskom jazyku. Podbel (kvety, neskor listy) Prvosienka (okoliky kvetov) Fialka/Violka (vsetky druhy, kvety a listy) Plucnik/Plicnik (kvety) Kyslicka/Stavel (kvety) Zadusnik/Popenec (velmi malo, len ako korenie, sukvetie papresleny) Prhlava/Kopriva (prve mlade vyhonky na jar) Alchemilka/Konrtyhel (kvety a listy) Veronika/Rozrazil (kvety, stonky a listy) Jahoda (listy) Ostruzina cernicova (vyhonky) Malina (vyhonky) Baza/Bez (kvety) Sedmokraska Lipa (kvety, trhat za slnecneho pocasia) Rumancek/Hermanek (kvety, trhat za slnecneho pocasia) Kozia brada/Tuzebnik (kvety) Nechtik/Mesicek (kvety) Lipkavec marinkovy/Marinka vonna (kvety stonky a listy) Materina duska/Materidouska (kvety, stonky, listy) Medovka/Medunka (kvety, stonky, listy aj bez kvetov) Mata (kvety, stonky, listy aj bez kvetov) Rebricek (trhat za slnecneho pocasia, ale len malo) Divozel/Divizna (kvety, trhat za slnecneho pocasia) Lubovnik/Trezalka (kvety, trhat za slnecneho pocasia) Pamajoran/Dobromysl (kvety a listy) Vrbovka (kvety a listy) Smrek (celkom mlade vyhonky) Lipkavec syridlovy/Svizel (kvety, listy, stonky) Ruza (kvety vo vsetkych farbach) Bylinky sa samostatne dobre ususia a uskladnia a v neskorej jeseni sa z nich pripravuju skvele caje. Do celorocneho caju ide rovnake mnozstvo zo vsetkych druhov (napr. 10 g) s vynimkou zadusnika a rebricka, ktoreho dame pomenej. Tento caj nielen krasne a pestro vypada, ale aj vyborne chuti a osozi zdraviu. Najdete ho aj v knihe Zdravie z Bozej lekarne pod nazvm Znamenina cajova zmes pre rodinu. Pre nedockavcov je moznost ho objednat aj cez internet pod nazvom Celorocny caj. Jednu kopcovitu cajovu lyzicku zalejeme 1/4 litrom vriacej vody a nechame kratko vyluhovat. Jeho bohatu az magicku chut umocnuje dobry pocit z podctivo vykonanej svedomitej prace. Na zdravie! ![61e5cd141ecb1](serve/attachment&path=61e5cd141ecb1)
1.56k
16
12
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept