Mimo kategórií
Kotrmelce NASA

Zaujímavé názorové kotrmelce predvádza NASA, nuž, kto by im už veril aj ten Mesiac?
https://www.entrepreneur.com/article/379769


BTW, pri inej príležitosti zmieňovali prednedávnom v akomsi dokumente celú anabázu so Skylabom, ako od začiatku to bolo celé zle konštrukčne riešené a že sa s tým vlastne nedalo manévrovať a to viedlo k jeho zrúteniu. Mimo iné tam bola spomenutá problematika tepla, že v otvorenom priestore im vďaka odpadnutej clone stúpala teplota na niekoľko sto stupňov. Museli to riešiť dodatočne akousi solárnou "plachtou" asi z veľmi tenkej vrstvy zlata. Pri tej príležitosti mi napadlo, ako tento problém riešili u kozmonautov, lebo ako vieme, tak tí boli po celú dobu "pobytu" na mesačnom povrchu v oblasti priameho slnečného svitu a teda nemalá časť žiarenia dopadala kolmo na povrch skafandra. Akým spôsobom dokázali autonómne zabezpečiť odvod obrovského množstva tepla, prijatého zo Slnka a zároveňa aj vlastného, generovaného ľudským telom? Lebo ako vieme, jediným spôsobom, ako sa zbaviť tepla vo vákuu je vyžarovaním. V momente, keď sa ich biele skafandre dostali do kontaktu s mesačným sivým prachom sa odrazivosť ich povrchu prudko znížila, zároveň s absorpciou väčšieho množstva tepla.
Navyše sa v tom skafandry aj hýbali a tak v jeden moment skafander, ktorý bol na priamom slnku bez ochrany atmosféry v nasledujúcej chvíli bol v kozmickom tieni so všetkými dôsledkami na rozťažnosť materiálu a na systém termoregulácie.


Pri kozmických staniciach typu ISS je to pochopiteľné, životné funkcie zabezpečuje "pupočná šnúra" so stanicou, teda aj potrebnú termoreguláciu, ale ako je to s posádkou na Mesiaci?


Zaujímavé názorové kotrmelce predvádza NASA, nuž, kto by im už veril aj ten Mesiac? https://www.entrepreneur.com/article/379769 BTW, pri inej príležitosti zmieňovali prednedávnom v akomsi dokumente celú anabázu so Skylabom, ako od začiatku to bolo celé zle konštrukčne riešené a že sa s tým vlastne nedalo manévrovať a to viedlo k jeho zrúteniu. Mimo iné tam bola spomenutá problematika tepla, že v otvorenom priestore im vďaka odpadnutej clone stúpala teplota na niekoľko sto stupňov. Museli to riešiť dodatočne akousi solárnou "plachtou" asi z veľmi tenkej vrstvy zlata. Pri tej príležitosti mi napadlo, ako tento problém riešili u kozmonautov, lebo ako vieme, tak tí boli po celú dobu "pobytu" na mesačnom povrchu v oblasti priameho slnečného svitu a teda nemalá časť žiarenia dopadala kolmo na povrch skafandra. Akým spôsobom dokázali autonómne zabezpečiť odvod obrovského množstva tepla, prijatého zo Slnka a zároveňa aj vlastného, generovaného ľudským telom? Lebo ako vieme, jediným spôsobom, ako sa zbaviť tepla vo vákuu je vyžarovaním. V momente, keď sa ich biele skafandre dostali do kontaktu s mesačným sivým prachom sa odrazivosť ich povrchu prudko znížila, zároveň s absorpciou väčšieho množstva tepla. Navyše sa v tom skafandry aj hýbali a tak v jeden moment skafander, ktorý bol na priamom slnku bez ochrany atmosféry v nasledujúcej chvíli bol v kozmickom tieni so všetkými dôsledkami na rozťažnosť materiálu a na systém termoregulácie. Pri kozmických staniciach typu ISS je to pochopiteľné, životné funkcie zabezpečuje "pupočná šnúra" so stanicou, teda aj potrebnú termoreguláciu, ale ako je to s posádkou na Mesiaci?
Upravené 11. 8. 2021 o 17:06

Akým spôsobom dokázali autonómne zabezpečiť odvod obrovského množstva tepla, prijatého zo Slnka a zároveňa aj vlastného, generovaného ľudským telom?

Tak to vím naprosto přesně.
Takto:
https://www.youtube.com/watch?v=Rr8ljRgcJNM
;-)


[quote="pid:29270, uid:77"]Akým spôsobom dokázali autonómne zabezpečiť odvod obrovského množstva tepla, prijatého zo Slnka a zároveňa aj vlastného, generovaného ľudským telom?[/quote] Tak to vím naprosto přesně. Takto: https://www.youtube.com/watch?v=Rr8ljRgcJNM ;-)

http://leva-net.webnode.cz/products/zapad-a-sssr-jak-ve-skutecnosti-probihala-studena-valka-3-/


kvalitna analyticka praca Pjakina. poznate nejakeho ruskeho autora, ktory pracoval v kozmickom priemysle a popisal aj technicku stranku veci? Zaznobin napr. hovoril o radiacii ktoru nemozno prekonat v milimetrovom plechu...


http://leva-net.webnode.cz/products/zapad-a-sssr-jak-ve-skutecnosti-probihala-studena-valka-3-/ kvalitna analyticka praca Pjakina. poznate nejakeho ruskeho autora, ktory pracoval v kozmickom priemysle a popisal aj technicku stranku veci? Zaznobin napr. hovoril o radiacii ktoru nemozno prekonat v milimetrovom plechu...

Zaznobin napr. hovoril o radiacii ktoru nemozno prekonat v milimetrovom plechu...

Ten hliníkový plech som osobne videl v Houstone, bolo na smiech, vidieť domorodcov s obdivom v očiach prehliadať daný exponát. Do tej alobalovej kapsule by sa nevošiel pomaly ani trpaslík. A chcel by som vidieť hermetickosť daného riešenia vo vákuu. Kola je v plechovke uložená bezpečnejšie.


[quote="pid:29297, uid:252"]Zaznobin napr. hovoril o radiacii ktoru nemozno prekonat v milimetrovom plechu...[/quote] Ten hliníkový plech som osobne videl v Houstone, bolo na smiech, vidieť domorodcov s obdivom v očiach prehliadať daný exponát. Do tej alobalovej kapsule by sa nevošiel pomaly ani trpaslík. A chcel by som vidieť hermetickosť daného riešenia vo vákuu. Kola je v plechovke uložená bezpečnejšie.
653
3
3
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept