KSB a DVTR
Konceptuálne okienko

O vôli


Tí, čo sa venujú KSB podrobnejšie, vedia, že KSB má špecifický pohľad na ľudskú vôľu. Je presne definovaná.


Ak to zhrniem do jednoduchších slov, tak vôľa je vnútorná sila použitá jedincom na dosahovanie vedomých (želaných) cieľov, využitím svojich schopností. O vôli hovoríme, len ak vychádza z vedomej úrovne. To, čo robí človek podvedome alebo zo zvyku, či dokonca v spánku, to nie je aktom vôle. Ide o to, že existujú aj iné sily (zdroje energie) v človeku, ktoré mu pomáhajú dosiahnuť želané ciele, alebo ktoré ho ženú smerom k objektívnemu cieľu, ktorý však nepozná a vôbec si ho neuvedomuje. Preto tieto sily treba rozlišovať a nepliesť si ich s vôľou.


Mám teraz kvízovú otázku. Prečo sa raz Zaznobin (bohužiaľ, nemám už link) vyjadril v zmysle, že ľudia sa občas chvália akú majú silnú vôľu, keď pracujú na svojom tele v telocvični (alebo držia diéty na dosiahnutie krásnej línie), ale toto nie je vôľa! Vôľa sa prejavuje v iných situáciách.


Prečo pri bodybuildingu sila cvičiť nevychádza z vôle? (človek sa pritom naozaj namáha, núti k disciplíne, prekonáva vlastnú lenivosť i bolesť. Núti sa k inej strave.)


611f7dec0a71e


O vôli ====== Tí, čo sa venujú KSB podrobnejšie, vedia, že KSB má špecifický pohľad na ľudskú vôľu. Je presne definovaná. Ak to zhrniem do jednoduchších slov, tak **vôľa je vnútorná sila použitá jedincom na dosahovanie vedomých (želaných) cieľov, využitím svojich schopností**. O vôli hovoríme, len ak vychádza z vedomej úrovne. To, čo robí človek podvedome alebo zo zvyku, či dokonca v spánku, to nie je aktom vôle. Ide o to, že existujú aj iné sily (zdroje energie) v človeku, ktoré mu pomáhajú dosiahnuť želané ciele, alebo ktoré ho ženú smerom k objektívnemu cieľu, ktorý však nepozná a vôbec si ho neuvedomuje. Preto tieto sily treba rozlišovať a nepliesť si ich s vôľou. Mám teraz kvízovú otázku. Prečo sa raz Zaznobin _(bohužiaľ, nemám už link)_ vyjadril v zmysle, že ľudia sa občas chvália akú majú silnú vôľu, keď pracujú na svojom tele v telocvični _(alebo držia diéty na dosiahnutie krásnej línie)_, ale toto nie je vôľa! Vôľa sa prejavuje v iných situáciách. Prečo pri bodybuildingu sila cvičiť nevychádza z vôle? (človek sa pritom naozaj namáha, núti k disciplíne, prekonáva vlastnú lenivosť i bolesť. Núti sa k inej strave.) ![611f7dec0a71e](serve/attachment&path=611f7dec0a71e)

Jedine co ma napada je rozdiel v cieli, pre ktory sa uplatnuje vola cloveka. Pri bodybuildingu nemusi byt vola ten zdroj odhodlania ... moze to byt zavislost na cviceni, na preparatoch, na tom ze clovek popretahuje svaly. Ale vo vseobecnosti clovek tam moze uplatnovat volu za cielom osobnostnym (velke svaly, redukcia vahy, fyzicka dokonalost, sila). Ale Zaznobin zrejme myslel uplatnovanie vole s cielom pomoct okolitemu svetu a nie sebe. Tjs bodybuilder moze mat tu volu, ze sa rano donuti vstat a ist makat na sebe, ale co je z takej vole, ked nehodla ju uplatnit pri prvej prilezitosti pomoct niekomu preniest postel. (Aj ked si neviem predstavit take daco ... ) Tiez vola ist do telocvicne sa prejavuje asi prvy krat a potom dalsich dajme tomu 20 kym si telo nevytvori zvyk chodit do posilovne - ulozi si program do podvedomia. Potom uz vola nefunguje, uz funguje len program z podvedomia, ktory cloveka donesie sam do posilovne.


K voli by som dodal. Existuju rozne levely vedomia.
Podvedomie - tam su nazhromazdovane rozne automaticke programy typu - chod spat, vstan rano, chod kazdu stredu do posilovne atd ..
Vedemomie - tu sa podla mna da zaradit aj vola - je to vedome rozhodnutie cloveka nieco spravit.
Duch (nadvedomie) - obsahuje clovekom nazhromazdovane skusenosti ale nie vo forme hlupych programov, ktore su v podvedomi, ale vo forme prepojeni medzi roznymi procesmi, programami atd ... obrazne povedane nieco ako operacny system. Moze obsahovat informacie z mnohych inkarnacii. Tjs clovek vie nieco robit, vie rozmyslat nejakym sposobom, ale nechape ako je mozne, ze take daco ovlada. Pritom to nie je len hlupy program typu chod spat ale su to komplexne informacie o tom ako sa ridia ako riadit rozne bloky programov. To sa da vidiet u vedcov .... napriklad mendelejev videl tabulku prvkov v sne - tjs tuto informaciu obsahoval duch, duch ju nazhromazdil v minulych zivotoch (tak to nazvime, bez reinkarnacie sa tazko hovori o Duchu)
Stvoritel (sverchsaznanie), noosfera - to je informacne pole, vesmiru obsahuje vsetky informacie od stvorenia.


Clovek pri mysleni pouziva vedomie, pricom vyhodnocuje informacie z podvedomia, nadvedomia (ducha) a niektori hekeri si stahuju informacie aj z noosferi. Z podvedomia by velmi clovek cerpat nemal, lebo tam su len automatizmy ... z ducha si vie zobrat informacie, ktore si uz predtym osvojil niekde - napr ide elektrikar kupit rezistor po 10 rokoch co nepachol do elektriky a aj tak si spomenie ako vypocitat potrebnu velkost odporu. Z noosferi clovek cerpa pocas snov, hypnoz a inych zmenenych stavov vedomia. Takto isti jedinci vytahali informacie o tom ako na zemi vyzeral svet pocas doby dinosaurof.


Jedine co ma napada je rozdiel v cieli, pre ktory sa uplatnuje vola cloveka. Pri bodybuildingu nemusi byt vola ten zdroj odhodlania ... moze to byt zavislost na cviceni, na preparatoch, na tom ze clovek popretahuje svaly. Ale vo vseobecnosti clovek tam moze uplatnovat volu za cielom osobnostnym (velke svaly, redukcia vahy, fyzicka dokonalost, sila). Ale Zaznobin zrejme myslel uplatnovanie vole s cielom pomoct okolitemu svetu a nie sebe. Tjs bodybuilder moze mat tu volu, ze sa rano donuti vstat a ist makat na sebe, ale co je z takej vole, ked nehodla ju uplatnit pri prvej prilezitosti pomoct niekomu preniest postel. (Aj ked si neviem predstavit take daco ... ) Tiez vola ist do telocvicne sa prejavuje asi prvy krat a potom dalsich dajme tomu 20 kym si telo nevytvori zvyk chodit do posilovne - ulozi si program do podvedomia. Potom uz vola nefunguje, uz funguje len program z podvedomia, ktory cloveka donesie sam do posilovne. K voli by som dodal. Existuju rozne levely vedomia. **Podvedomie** - tam su nazhromazdovane rozne automaticke programy typu - chod spat, vstan rano, chod kazdu stredu do posilovne atd .. **Vedemomie** - tu sa podla mna da zaradit aj vola - je to vedome rozhodnutie cloveka nieco spravit. **Duch (nadvedomie)** - obsahuje clovekom nazhromazdovane skusenosti ale nie vo forme hlupych programov, ktore su v podvedomi, ale vo forme prepojeni medzi roznymi procesmi, programami atd ... obrazne povedane nieco ako operacny system. Moze obsahovat informacie z mnohych inkarnacii. Tjs clovek vie nieco robit, vie rozmyslat nejakym sposobom, ale nechape ako je mozne, ze take daco ovlada. Pritom to nie je len hlupy program typu chod spat ale su to komplexne informacie o tom ako sa ridia ako riadit rozne bloky programov. To sa da vidiet u vedcov .... napriklad mendelejev videl tabulku prvkov v sne - tjs tuto informaciu obsahoval duch, duch ju nazhromazdil v minulych zivotoch (tak to nazvime, bez reinkarnacie sa tazko hovori o Duchu) **Stvoritel (sverchsaznanie), noosfera** - to je informacne pole, vesmiru obsahuje vsetky informacie od stvorenia. Clovek pri mysleni pouziva vedomie, pricom vyhodnocuje informacie z podvedomia, nadvedomia (ducha) a niektori hekeri si stahuju informacie aj z noosferi. Z podvedomia by velmi clovek cerpat nemal, lebo tam su len automatizmy ... z ducha si vie zobrat informacie, ktore si uz predtym osvojil niekde - napr ide elektrikar kupit rezistor po 10 rokoch co nepachol do elektriky a aj tak si spomenie ako vypocitat potrebnu velkost odporu. Z noosferi clovek cerpa pocas snov, hypnoz a inych zmenenych stavov vedomia. Takto isti jedinci vytahali informacie o tom ako na zemi vyzeral svet pocas doby dinosaurof.

Poviem Ti čo to je. Pocit, ktorý máš po cvičení. Hormóny vyplavene do mozgu ťa upokoja a spôsobia Ti dobrú náladu. To pozná každý človek, ktorý športuje cielene a pravidelne, ale aj náhodní športovci. Ja bez posilňovne nebudem, práve z tohto dôvodu. Z preparátov uzivam len čistú mliečnu bielkovinu. Kvôli naplneniu makier. Aspoň tak je to u mňa.


Zimný výpadok z posilňovne mi spôsobil ľahkú depresiu. A to myslím smrteľne vážne. To na "nenarabam".


Poviem Ti čo to je. Pocit, ktorý máš po cvičení. Hormóny vyplavene do mozgu ťa upokoja a spôsobia Ti dobrú náladu. To pozná každý človek, ktorý športuje cielene a pravidelne, ale aj náhodní športovci. Ja bez posilňovne nebudem, práve z tohto dôvodu. Z preparátov uzivam len čistú mliečnu bielkovinu. Kvôli naplneniu makier. Aspoň tak je to u mňa. Zimný výpadok z posilňovne mi spôsobil ľahkú depresiu. A to myslím smrteľne vážne. To na "nenarabam".

@jardob - neodpovím na kvízovou otázku,Ferry to popsal i podle mně. Ale díky za velmi potřebné diskusní téma, průřezové,nekonfliktní a pro všechny potřebné. Tady se fakt můžeme sejít úplně všichni a rozdiskutovat pod společnou střechou Koncepce ty nejzákladnější otázky a přitom nemusíme k tomu vytahovat transparenty s nápisy "tohle ano" a "tohle ne" . Jako mnohokrát ses projevil jako mediátor a zdravý provokátor v jedné osobě. ještě na konec jednou - dík.

@jardob - neodpovím na kvízovou otázku,Ferry to popsal i podle mně. Ale díky za velmi potřebné diskusní téma, průřezové,nekonfliktní a pro všechny potřebné. Tady se fakt můžeme sejít úplně všichni a rozdiskutovat pod společnou střechou Koncepce ty nejzákladnější otázky a přitom nemusíme k tomu vytahovat transparenty s nápisy "tohle ano" a "tohle ne" . Jako mnohokrát ses projevil jako mediátor a zdravý provokátor v jedné osobě. ještě na konec jednou - dík.

Zaznobin o vůli
https://www.youtube.com/watch?v=v2Cu25HMaIE&ab_channel=4istitdva


59:40
Zaznobin o vůli


https://www.youtube.com/watch?v=DBPQyRAJmmU&ab_channel=%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2


Zaznobin o vůli https://www.youtube.com/watch?v=v2Cu25HMaIE&ab_channel=4istitdva 59:40 Zaznobin o vůli https://www.youtube.com/watch?v=DBPQyRAJmmU&ab_channel=%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2
Upravené 20. 8. 2021 o 13:49

Myslím, že Ferry to napsal velmi pěkně. Ale zdá se mi, že smíchal dohromady dvě důležité myšlenky, které je třeba od sebe oddělit a rozebrat samostatně.


První myšlenka je ta, že při cvičení nemusí jít o vůli, ale o závislost na cvičení, které člověku vyplaví do těla hormóny spokojenosti a štěstí, jak to upřímně popisuje Sonice, nebo dokonce už jenom o zvyk...

Tiez vola ist do telocvicne sa prejavuje asi prvy krat a potom dalsich dajme tomu 20 kym si telo nevytvori zvyk chodit do posilovne - ulozi si program do podvedomia. Potom uz vola nefunguje, uz funguje len program

No ale to bychom mohli úplně stejně říct o jakékoliv opakované činnosti: Jestliže jste jako řidič zvyklí v případě, že vidíte někoho mávat na cestě s odstaveným autem, zastavit a pomoci mu, tak poprvé to byl projev dobré vůle, ale v dalších případech už jde jenom o zvyk... Takže vlastně není důvod vám poděkovat, protože pomáháte jen ze zvyku, nebo jste si na tom dokonce vybudoval závislost?
Sám se ze zdravotních důvodů nutím každé ráno cvičit, a po cvičení je mi tělesně lépe, ba dokonce můžu říct, že vnímám, jak mě to činí i vyváženějším na duchu, ale nutit se k tomu cvičení musím pokaždé, takže přinejmenším u mně jde o projev vůle jako sebepřinucení se k činnosti, kterou bych mohl klidně vynechat, bylo by to pro mě mnohem jednodušší a pohodlnější.
Takže podle mě i cvičení ve fitku je projev vůle (jako sebepřinucení - použití vnitřní síly k dosažení cíle), i když cílem tohoto projevu vůle nemusí být nic jiného než vlastní uspokojení.


Ale to už se dostáváme k druhé myšlence, totiž k té, že pokud vůle není použita k pomoci okolnímu světu, nebo, obecněji, ke správnému cíli, tak to není vůle.

Jedine co ma napada je rozdiel v cieli, pre ktory sa uplatnuje vola cloveka.

Ale Zaznobin zrejme myslel uplatnovanie vole s cielom pomoct okolitemu svetu a nie sebe. Tjs bodybuilder moze mat tu volu, ze sa rano donuti vstat a ist makat na sebe, ale co je z takej vole, ked nehodla ju uplatnit pri prvej prilezitosti pomoct niekomu preniest postel.


Což je podle mě také chybný závěr. Vůle (i podle Jardobovy definice výše) nemusí být zaměřena na bohulibý cíl, aby byla vůlí. Stačí připomenout čtyři typy psychiky, jak je podle základního motivu jednání konkrétního člověka geniálně rozlišuje koncepce: zvířecí typ psychiky je poháněn především instinkty; zombie typ psychiky je poháněn tím "co by tomu řekli ostatní"; démonický typ psychiky je poháněn svou v ů l í , kterou užívá čistě k naplnění svévolných cílů; a konečně lidský typ psychiky je poháněn svědomím, které směruje jeho v ů l i k naplnění svědomím poznaného božího záměru.


Čili moje úvaha je taková, že přinutit se chodit do fitka a cvičit je určitě projevem vůle, a to bez ohledu na cíl, který má fitkař před sebou - ať už imponovat druhému pohlaví; nebo mít postavu podle současného společností přijatého ideálu krásy; nebo svým vzhledem podpořit svou schopnost manipulovat jinými lidmi; nebo udržovat se v tělesném a duševním zdraví např. pro lepší výkon svého povolání.


Myslím, že Ferry to napsal velmi pěkně. Ale zdá se mi, že smíchal dohromady dvě důležité myšlenky, které je třeba od sebe oddělit a rozebrat samostatně. První myšlenka je ta, že při cvičení nemusí jít o vůli, ale o závislost na cvičení, které člověku vyplaví do těla hormóny spokojenosti a štěstí, jak to upřímně popisuje Sonice, nebo dokonce už jenom o zvyk... [quote="pid:30162, uid:106"]Tiez vola ist do telocvicne sa prejavuje asi prvy krat a potom dalsich dajme tomu 20 kym si telo nevytvori zvyk chodit do posilovne - ulozi si program do podvedomia. Potom uz vola nefunguje, uz funguje len program[/quote] No ale to bychom mohli úplně stejně říct o jakékoliv opakované činnosti: Jestliže jste jako řidič zvyklí v případě, že vidíte někoho mávat na cestě s odstaveným autem, zastavit a pomoci mu, tak poprvé to byl projev dobré vůle, ale v dalších případech už jde jenom o zvyk... Takže vlastně není důvod vám poděkovat, protože pomáháte jen ze zvyku, nebo jste si na tom dokonce vybudoval závislost? Sám se ze zdravotních důvodů nutím každé ráno cvičit, a po cvičení je mi tělesně lépe, ba dokonce můžu říct, že vnímám, jak mě to činí i vyváženějším na duchu, ale nutit se k tomu cvičení musím pokaždé, takže přinejmenším u mně jde o projev vůle jako sebepřinucení se k činnosti, kterou bych mohl klidně vynechat, bylo by to pro mě mnohem jednodušší a pohodlnější. Takže podle mě i cvičení ve fitku je projev vůle (jako sebepřinucení - použití vnitřní síly k dosažení cíle), i když cílem tohoto projevu vůle nemusí být nic jiného než vlastní uspokojení. Ale to už se dostáváme k druhé myšlence, totiž k té, že pokud vůle není použita k pomoci okolnímu světu, nebo, obecněji, ke správnému cíli, tak to není vůle. [quote="pid:30162, uid:106"]Jedine co ma napada je rozdiel v cieli, pre ktory sa uplatnuje vola cloveka.[/quote] [quote="pid:30162, uid:106"]Ale Zaznobin zrejme myslel uplatnovanie vole s cielom pomoct okolitemu svetu a nie sebe. Tjs bodybuilder moze mat tu volu, ze sa rano donuti vstat a ist makat na sebe, ale co je z takej vole, ked nehodla ju uplatnit pri prvej prilezitosti pomoct niekomu preniest postel.[/quote] Což je podle mě také chybný závěr. Vůle (i podle Jardobovy definice výše) nemusí být zaměřena na bohulibý cíl, aby byla vůlí. Stačí připomenout čtyři typy psychiky, jak je podle základního motivu jednání konkrétního člověka geniálně rozlišuje koncepce: zvířecí typ psychiky je poháněn především instinkty; zombie typ psychiky je poháněn tím "co by tomu řekli ostatní"; démonický typ psychiky je poháněn svou v ů l í , kterou užívá čistě k naplnění svévolných cílů; a konečně lidský typ psychiky je poháněn svědomím, které směruje jeho v ů l i k naplnění svědomím poznaného božího záměru. Čili moje úvaha je taková, že přinutit se chodit do fitka a cvičit je určitě projevem vůle, a to bez ohledu na cíl, který má fitkař před sebou - ať už imponovat druhému pohlaví; nebo mít postavu podle současného společností přijatého ideálu krásy; nebo svým vzhledem podpořit svou schopnost manipulovat jinými lidmi; nebo udržovat se v tělesném a duševním zdraví např. pro lepší výkon svého povolání.

Fidelo

Zkusím se taky z tohoto "okénka" vyklonit a přidat svůj - trochu jiný - pohled. Nemusí být nutně správný - je to mé chápání "věci":


Svobodná vůle spočívá ve schopnosti přijímat taková rozhodnutí, která jsou ve prospěch všech a jsou v souladu s mým svědomím.


Příklady, které dal Jardob, jsou sice našimi svobodnými rozhodnutími, ale pouze k našemu vlastnímu prospěchu. A taková je většina našich rozhodnutí. Naprostá většina lidí se rozhoduje tak, aby z toho "něco měli" a širší dopad jejich rozhodnutí na ostatní a na okolí je nezajímá.


Zkusím se taky z tohoto "okénka" vyklonit a přidat svůj - trochu jiný - pohled. Nemusí být nutně správný - je to mé chápání "věci": **Svobodná vůle spočívá ve schopnosti přijímat taková rozhodnutí, která jsou ve prospěch všech a jsou v souladu s mým svědomím.** Příklady, které dal Jardob, jsou sice našimi svobodnými rozhodnutími, ale pouze k našemu vlastnímu prospěchu. A taková je většina našich rozhodnutí. Naprostá většina lidí se rozhoduje tak, aby z toho "něco měli" a širší dopad jejich rozhodnutí na ostatní a na okolí je nezajímá.

Prehnana starostlivost o svoje telo je prejavom ja-centrizmu, cize prameni z ega nie z vole. Ego likviduje geneticky potencial cloveka. Vola prameni z vyssich cielov, a to neprirodzene velke ci vyrysovane telo nemoze byt. Pokial clovek cvici pre zdravie, tak je to prejav vole ale len pokial to neprehana lebo vsetko privela skodi a clovek sa nenarodil na to aby sa zacyklyl v jednej oblasti ale rozvijal sa v roznych, logicke je ze kazdy bude kvalitnejsi v niecom inom, niekto je multitalent. Neda sa to strojovo napisat, kedze Bozi zamer s jednotlivcom a jeho okolim nemozno nalinajkovat ale kvoli Zakonu casu, cize aj kvoli liberalnemu kapitalizmu a technosfere je zivot straveny v monotonnosti coraz zdriedkavejsi, a geneticky potencial nenaplneny(socializmus nebol vynimkou). Pohybovy trener moze naplnat svoju misiu tym, ze pomaha ludom pracujucim za pocitacom ci inde aby ich udrziaval v relativnom zdravi, v bojovom umeni moze clovek pracovat zo strachom a cim menej strachu tym zdravsia spolocnost. Pokial v tom nie je ego, ze chcem byt lepsi ako ostatny - kozacka tradicia je o ochrane svojich obcin a naroda a ich majstrovsto v boji je zapricinene touto mravnostou, ktora im umoznuje byt lepsimi ako ostatni. To plati v akejkolvek sfere, ked je pritomne ego tak si clovek koleduje o opiciu pracku, ked je pritomny vyssi ciel - mravnost tak sa bude vsetko darit a co sa nebude, aj to bude ocakavne kedze Bohocentrizmus nepoklada cloveka za najvyssie riadenie - JA mozem vsetko a na JZO som hluchy... posadnutost, pripadne disciplinu prehlasuju za volu a nas jazykovedny ustav im v tom dava za pravdu.


Prehnana starostlivost o svoje telo je prejavom ja-centrizmu, cize prameni z ega nie z vole. Ego likviduje geneticky potencial cloveka. Vola prameni z vyssich cielov, a to neprirodzene velke ci vyrysovane telo nemoze byt. Pokial clovek cvici pre zdravie, tak je to prejav vole ale len pokial to neprehana lebo vsetko privela skodi a clovek sa nenarodil na to aby sa zacyklyl v jednej oblasti ale rozvijal sa v roznych, logicke je ze kazdy bude kvalitnejsi v niecom inom, niekto je multitalent. Neda sa to strojovo napisat, kedze Bozi zamer s jednotlivcom a jeho okolim nemozno nalinajkovat ale kvoli Zakonu casu, cize aj kvoli liberalnemu kapitalizmu a technosfere je zivot straveny v monotonnosti coraz zdriedkavejsi, a geneticky potencial nenaplneny(socializmus nebol vynimkou). Pohybovy trener moze naplnat svoju misiu tym, ze pomaha ludom pracujucim za pocitacom ci inde aby ich udrziaval v relativnom zdravi, v bojovom umeni moze clovek pracovat zo strachom a cim menej strachu tym zdravsia spolocnost. Pokial v tom nie je ego, ze chcem byt lepsi ako ostatny - kozacka tradicia je o ochrane svojich obcin a naroda a ich majstrovsto v boji je zapricinene touto mravnostou, ktora im umoznuje byt lepsimi ako ostatni. To plati v akejkolvek sfere, ked je pritomne ego tak si clovek koleduje o opiciu pracku, ked je pritomny vyssi ciel - mravnost tak sa bude vsetko darit a co sa nebude, aj to bude ocakavne kedze Bohocentrizmus nepoklada cloveka za najvyssie riadenie - JA mozem vsetko a na JZO som hluchy... posadnutost, pripadne disciplinu prehlasuju za volu a nas jazykovedny ustav im v tom dava za pravdu.

Já souhlasím s Fidelem, že vůle nemusí být použitá na bohulibý cíl, viz. démoni. V momentě, kde např. 5 let nezatěžuji tělo a chci to změnit, tak vůli určitě potřebuji. A to, že se to časem může změnit na zvyk, závislost nebo posedlost, to je taky fakt. Návyk, závislost ani posedlost s vůlí nemají nic společného.


Já souhlasím s Fidelem, že vůle nemusí být použitá na bohulibý cíl, viz. démoni. V momentě, kde např. 5 let nezatěžuji tělo a chci to změnit, tak vůli určitě potřebuji. A to, že se to časem může změnit na zvyk, závislost nebo posedlost, to je taky fakt. Návyk, závislost ani posedlost s vůlí nemají nic společného.

Pamatuji si ten rozhovor.


Chápu to tak, že tvrdí-li někdo, že má tzv. "silnou vůli", protože brzy ráno vstává a jde běhat, učí se 8 hodin každý den do školy, pracuje do půlnoci... tak to tvrzení je problematické, protože se těžko dokazuje, jedná-li se o systematickou vědomou činnost překonávání špatných, resp., nastavování nových, případně update/optimalizace současných automatizmů-stereotypů - tj. takto já chápu vůli = jako nástroj pro cílevědomou manipulaci s automatizmy/stereotypy.


Nepřímou indikaci vidím např. v časovém hledisku - cvičí-li takto ten člověk dlouhá léta, očekávám, že je to skrze příslušný stereotyp-autatizmus, který si buďto vybudoval pomocí vůle, nebo jej získal z kultury.


Tady ta problematika je dle mého názoru intimní, a je problematické kategoricky tvrdit, používá-li někdo vůli nebo ne a v jaké míře a kdy... jsou pouze nepřímé náznaky. Obdobně je to s typem psychiky a vírou Jemu.


Pamatuji si ten rozhovor. Chápu to tak, že tvrdí-li někdo, že má tzv. "silnou vůli", protože brzy ráno vstává a jde běhat, učí se 8 hodin každý den do školy, pracuje do půlnoci... tak to tvrzení je problematické, protože se těžko dokazuje, jedná-li se o systematickou vědomou činnost překonávání špatných, resp., nastavování nových, případně update/optimalizace současných automatizmů-stereotypů - tj. takto já chápu vůli = jako nástroj pro cílevědomou manipulaci s automatizmy/stereotypy. Nepřímou indikaci vidím např. v časovém hledisku - cvičí-li takto ten člověk dlouhá léta, očekávám, že je to skrze příslušný stereotyp-autatizmus, který si buďto vybudoval pomocí vůle, nebo jej získal z kultury. Tady ta problematika je dle mého názoru intimní, a je problematické kategoricky tvrdit, používá-li někdo vůli nebo ne a v jaké míře a kdy... jsou pouze nepřímé náznaky. Obdobně je to s typem psychiky a vírou Jemu.

Čili moje úvaha je taková, že přinutit se chodit do fitka a cvičit je určitě projevem vůle, a to bez ohledu na cíl, který má fitkař před sebou - ať už imponovat druhému pohlaví; nebo mít postavu podle současného společností přijatého ideálu krásy; nebo svým vzhledem podpořit svou schopnost manipulovat jinými lidmi; nebo udržovat se v tělesném a duševním zdraví např. pro lepší výkon svého povolání.

vůle nemusí být použitá na bohulibý cíl, viz. démoni.


to je skor disciplina alebo ziadostivost. Vola od slova volit, cize riadit znamena ze clovek chape objektivne okolnosti a pokial manipuluje, napr. v realnej politike kde je to nevyhnutne na sucasny stav spolocnosti nie je prejavom demonizmu ale vyssich cielov. Psychotrockista bude samozrejme tiez tvrdit, ze ma vyssie ciele ale zivot sam potvrdi ze to tak nie je, co si pozorne oko vsimne uz v predstihu.


[quote="pid:30180, uid:294"]Čili moje úvaha je taková, že přinutit se chodit do fitka a cvičit je určitě projevem vůle, a to bez ohledu na cíl, který má fitkař před sebou - ať už imponovat druhému pohlaví; nebo mít postavu podle současného společností přijatého ideálu krásy; nebo svým vzhledem podpořit svou schopnost manipulovat jinými lidmi; nebo udržovat se v tělesném a duševním zdraví např. pro lepší výkon svého povolání.[/quote] [quote="pid:30229, uid:521"]vůle nemusí být použitá na bohulibý cíl, viz. démoni.[/quote] to je skor disciplina alebo ziadostivost. Vola od slova volit, cize riadit znamena ze clovek chape objektivne okolnosti a pokial manipuluje, napr. v realnej politike kde je to nevyhnutne na sucasny stav spolocnosti nie je prejavom demonizmu ale vyssich cielov. Psychotrockista bude samozrejme tiez tvrdit, ze ma vyssie ciele ale zivot sam potvrdi ze to tak nie je, co si pozorne oko vsimne uz v predstihu.

Návyk, závislost ani posedlost s vůlí nemají nic společného.


Nevím. Já jsem před lety vyhořel, byla ze mě fyzická i psychická troska. Kromě jiného jsem začal cvičit. Pomáhá to (ve zdravém těle...), ale musím se dodnes nutit, abych v tom pokračoval. Chce to vůli.


Jiný druh vůle je pochopitelně


Svobodná vůle spočívá ve schopnosti přijímat taková rozhodnutí, která jsou ve prospěch všech a jsou v souladu s mým svědomím.


Ale ani vůle k něčemu, z čeho mám prospěch já, nemusí být nutně špatná. Jde o záměr. Pokud bych například cvičil proto, abych a) pěstoval kult těla, nebo b) abych mohl někoho řekněme fyzicky terorizovat, bylo by to špatně. Vůli používám k tomu, abych se donutil, protože stále nejde o zvyk, závislost či přísun hormonů štěstí.


[quote="pid:30229, uid:521"]Návyk, závislost ani posedlost s vůlí nemají nic společného.[/quote] Nevím. Já jsem před lety vyhořel, byla ze mě fyzická i psychická troska. Kromě jiného jsem začal cvičit. Pomáhá to (ve zdravém těle...), ale musím se dodnes nutit, abych v tom pokračoval. Chce to vůli. Jiný druh vůle je pochopitelně [quote="pid:30196, uid:203"]Svobodná vůle spočívá ve schopnosti přijímat taková rozhodnutí, která jsou ve prospěch všech a jsou v souladu s mým svědomím.[/quote] Ale ani vůle k něčemu, z čeho mám prospěch já, nemusí být nutně špatná. Jde o záměr. Pokud bych například cvičil proto, abych a) pěstoval kult těla, nebo b) abych mohl někoho řekněme fyzicky terorizovat, bylo by to špatně. Vůli používám k tomu, abych se donutil, protože stále nejde o zvyk, závislost či přísun hormonů štěstí.

Svobodná vůle spočívá ve schopnosti přijímat taková rozhodnutí, která jsou ve prospěch všech a jsou v souladu s mým svědomím.


Naopak, slobodná vôľa ti umožňuje to neurobiť. Následky sa skôr či neskôr dostavia.


[quote="pid:30196, uid:203"]Svobodná vůle spočívá ve schopnosti přijímat taková rozhodnutí, která jsou ve prospěch všech a jsou v souladu s mým svědomím.[/quote] Naopak, slobodná vôľa ti umožňuje to neurobiť. Následky sa skôr či neskôr dostavia.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 20. 8. 2021 o 22:13

Ahojte,
teší ma, že téma zaujala, a ako vidím, boli ste veľmi blízko k tomu, ako som tieto veci pochopil aj ja sám z materiálov KSB.


Ide o to, že to, čo nazývame vôľou, je len jednou zo síl, ktorá nás poháňa v prekonávaní ťažkostí, prekážok a využívania vlastných i cudzích znalostí a zručností na dosiahnutie želaného cieľa. Tých síl, ktoré dávajú človeku energiu konať je viac.


Jednou z tých síl sú inštinkty, obzvlášť telesné, ktoré keď sa aktivujú, vyvolávajú v tele diskomfort a silnú potrebu prekonať všetky prekážky, len aby jedinec uspokojil želanú potrebu (a pri vypestovaní závislosti sa do toho zapájajú ešte aj hormóny, ktoré posilňujú tento diskomfort na fyzickej úrovni, až kým sa v tele nespália). Toto je najtypickejšie pre režim psychiky "zviera".


Ďalším zdrojom vnútornej sily konať je pre človeka egregor. Byť nabudený alebo zotročený egregorom - ten stav človek pozná, keď je fanatikom nejakej záľuby, keď má nejakú mániu (napr. futbal, autá, politiku, náboženstvo), vášeň a nechá sa ňou totálne ovládať. Pri zotročení egregorom človek nepociťuje len "cukor", ale aj "bič" (na emočnej úrovni) ak sa pokúša vzdorovať alebo rieši nejakú dilemu. Takto môžu človeka opantať aj rôzne rituálne náboženstvá, idey a pod.
Toto je typické pre režim psychiky "zombi-biorobot". Človek môže zdolávať rôzne prekážky, ale silu mu dodáva egregor (po dobrom alebo po zlom).
Ale aj režim psychiky "démon" môže byť posadnutý egregorom, no "elitnejším" démonickejším egregorom (kolektívnym podvedomím).


Silu konať, môže človeku dávať aj posadnutosť duchom, alebo človekom na diaľku (astrálne a extrasenzorické vplyvy). Môže byť motivovaný aj priamo alebo nepriamo riadiacou činnosťou iného človeka, ktorý si druhého podriaďuje svojej vôli, aby plnil jeho ciele, a robí to motivačne alebo nátlakom.


Poznáte ten príbeh, že každý človek má v sebe dobrého vlka (anjela) a zlého vlka (démona) a vyhrá ten z nich, ktorého človek viacej kŕmi. Každý človek občas bojuje so svojimi "démonmi" (závislosťami, necnosťami, zlými myšlienkami, pokušeniami). Odkiaľ sa títo "démoni" berú, to s istotou asi nezistíme, teórii je veľa, ale ak sa človek vnútorne mravne nevyhraní a začne koketovať s takýmito myšlienkami, tak tie silnejú. A formujú v jedincovi démonický režim psychiky, dávajú mu silu najprv zle myslieť, a potom aj konať. Či je to posadnutosť a čím/kým, to je otázka... Zrejme hej, no každopádne ide o silu, ktorá nevychádza z NAŠEJ vôle, ale z iného zdroja.


Ak do pohára vody zamiešame lyžičku alkoholu, tak v pohári už nie je voda, ale riedený alkohol. Podobne je to aj s vôľou. V mnohých chvíľach používame vôľu na niektoré úkony, ale ak je energia vôle premiešaná s energiou inštinktov, egregorov a rôznych entít, tak už nie je korektné to nazývať vôľou. Iba by sme tým zahmlievali temnú realitu iných energií, ktoré nás ovládajú, a nenazývali veci správnymi menami.


Úplne oslobodiť vôľu od cudzích energií (inštinkty, egregory) je možné len v Ľudskom režime psychiky. A nedá sa to bez Božej pomoci, bez Ľúbosti Zhora. Vtedy niečo človeka akoby preladí na inú frekvenciu zmýšľania, plne uverí správnosti toho, o čo sa usiluje (robiť veci správne, opačne než to chcú inštinkty alebo egregor, alebo temné sily), tá neprokonateľná sila, ktorá človeka dlho zotročovala sa rozplynie, respektíve zaspí (len ju človek nesmie budiť a znova s ňou koketovať, inak znova získa silu).


Ak človek odráta postranné vplyvy, cudzie energie ktoré ním manipulovali (uspokojovanie inštinktov, plnenie vôle egregorov, kultúrnych požiadaviek a tradícií (čo je tiež egregor), podliehanie pokušeniam temných síl) - čo vlastne ostane človeku ako jeho vlastné? Vraví sa, že človek nič nemôže urobiť sám, ale všetko dobré je Božia milosť.
Dobré myšlienky, múdrosť, sila, to prichádza od Ducha Svätého, ktorý je učiteľom Božej pravdy. Preto myslím, že veľká sila Ľudského ducha, jeho vôle, môže prísť len darom od Boha, a je to vtedy, keď človek koná v súlade s Bohom. Keď sa snaží o dobré a prospešné veci. Povedal by som, že keď koná správne voči sebe, voči iným ľuďom a voči prírode.


Jedna sila (pudy, egregor) ženie človeka, keď cvičí preto, lebo chce vyzerať krásne a vynikať medzi ľuďmi telesnými prednosťami. A úplne iná sila (vôľa, duch Ľudskosti) ženie človeka, ak cvičí preto, lebo to robí čisto pre svoje zdravie, aby dlhšie žil a mohol sa starať o rodinu alebo plniť inú užitočnú misiu. Celkom iná sila ženie vrcholového športovca, a iná rekreačného športovca, ktorý to nerobí kvôli samotnému športu, ale cez šport dosahuje vznešenejšie ciele, a neničí si telo kvôli medailám.


Ahojte, teší ma, že téma zaujala, a ako vidím, boli ste veľmi blízko k tomu, ako som tieto veci pochopil aj ja sám z materiálov KSB. Ide o to, že to, čo nazývame vôľou, je len jednou zo síl, ktorá nás poháňa v prekonávaní ťažkostí, prekážok a využívania vlastných i cudzích znalostí a zručností na dosiahnutie želaného cieľa. Tých síl, ktoré dávajú človeku energiu konať je viac. Jednou z tých síl sú inštinkty, obzvlášť telesné, ktoré keď sa aktivujú, vyvolávajú v tele diskomfort a silnú potrebu prekonať všetky prekážky, len aby jedinec uspokojil želanú potrebu _(a pri vypestovaní závislosti sa do toho zapájajú ešte aj hormóny, ktoré posilňujú tento diskomfort na fyzickej úrovni, až kým sa v tele nespália)_. Toto je najtypickejšie pre režim psychiky "zviera". Ďalším zdrojom vnútornej sily konať je pre človeka egregor. Byť nabudený alebo zotročený egregorom - ten stav človek pozná, keď je fanatikom nejakej záľuby, keď má nejakú mániu _(napr. futbal, autá, politiku, náboženstvo)_, vášeň a nechá sa ňou totálne ovládať. Pri zotročení egregorom človek nepociťuje len "cukor", ale aj "bič" _(na emočnej úrovni)_ ak sa pokúša vzdorovať alebo rieši nejakú dilemu. Takto môžu človeka opantať aj rôzne rituálne náboženstvá, idey a pod. Toto je typické pre režim psychiky "zombi-biorobot". Človek môže zdolávať rôzne prekážky, ale silu mu dodáva egregor (po dobrom alebo po zlom). Ale aj režim psychiky "démon" môže byť posadnutý egregorom, no "elitnejším" démonickejším egregorom (kolektívnym podvedomím). Silu konať, môže človeku dávať aj posadnutosť duchom, alebo človekom na diaľku _(astrálne a extrasenzorické vplyvy)_. Môže byť motivovaný aj priamo alebo nepriamo riadiacou činnosťou iného človeka, ktorý si druhého podriaďuje svojej vôli, aby plnil jeho ciele, a robí to motivačne alebo nátlakom. Poznáte ten príbeh, že každý človek má v sebe dobrého vlka (anjela) a zlého vlka (démona) a vyhrá ten z nich, ktorého človek viacej kŕmi. Každý človek občas bojuje so svojimi "démonmi" (závislosťami, necnosťami, zlými myšlienkami, pokušeniami). Odkiaľ sa títo "démoni" berú, to s istotou asi nezistíme, teórii je veľa, ale ak sa človek vnútorne mravne nevyhraní a začne koketovať s takýmito myšlienkami, tak tie silnejú. A formujú v jedincovi démonický režim psychiky, dávajú mu silu najprv zle myslieť, a potom aj konať. Či je to posadnutosť a čím/kým, to je otázka... Zrejme hej, no každopádne ide o silu, ktorá nevychádza z NAŠEJ vôle, ale z iného zdroja. Ak do pohára vody zamiešame lyžičku alkoholu, tak v pohári už nie je voda, ale riedený alkohol. Podobne je to aj s vôľou. V mnohých chvíľach používame vôľu na niektoré úkony, ale ak je energia vôle premiešaná s energiou inštinktov, egregorov a rôznych entít, tak už nie je korektné to nazývať vôľou. Iba by sme tým zahmlievali temnú realitu iných energií, ktoré nás ovládajú, a nenazývali veci správnymi menami. Úplne oslobodiť vôľu od cudzích energií (inštinkty, egregory) je možné len v Ľudskom režime psychiky. A nedá sa to bez Božej pomoci, bez Ľúbosti Zhora. Vtedy niečo človeka akoby preladí na inú frekvenciu zmýšľania, plne uverí správnosti toho, o čo sa usiluje _(robiť veci správne, opačne než to chcú inštinkty alebo egregor, alebo temné sily)_, tá neprokonateľná sila, ktorá človeka dlho zotročovala sa rozplynie, respektíve zaspí _(len ju človek nesmie budiť a znova s ňou koketovať, inak znova získa silu)_. Ak človek odráta postranné vplyvy, cudzie energie ktoré ním manipulovali _(uspokojovanie inštinktov, plnenie vôle egregorov, kultúrnych požiadaviek a tradícií (čo je tiež egregor), podliehanie pokušeniam temných síl)_ - čo vlastne ostane človeku ako jeho vlastné? Vraví sa, že človek nič nemôže urobiť sám, ale všetko dobré je Božia milosť. Dobré myšlienky, múdrosť, sila, to prichádza od Ducha Svätého, ktorý je učiteľom Božej pravdy. Preto myslím, že veľká sila Ľudského ducha, jeho vôle, môže prísť len darom od Boha, a je to vtedy, keď človek koná v súlade s Bohom. Keď sa snaží o dobré a prospešné veci. Povedal by som, že keď koná správne voči sebe, voči iným ľuďom a voči prírode. Jedna sila (pudy, egregor) ženie človeka, keď cvičí preto, lebo chce vyzerať krásne a vynikať medzi ľuďmi telesnými prednosťami. A úplne iná sila (vôľa, duch Ľudskosti) ženie človeka, ak cvičí preto, lebo to robí čisto pre svoje zdravie, aby dlhšie žil a mohol sa starať o rodinu alebo plniť inú užitočnú misiu. Celkom iná sila ženie vrcholového športovca, a iná rekreačného športovca, ktorý to nerobí kvôli samotnému športu, ale cez šport dosahuje vznešenejšie ciele, a neničí si telo kvôli medailám.
Upravené 20. 8. 2021 o 23:00

Tady ta problematika je dle mého názoru intimní, a je problematické kategoricky tvrdit, používá-li někdo vůli nebo ne a v jaké míře a kdy... jsou pouze nepřímé náznaky. Obdobně je to s typem psychiky a vírou Jemu.

Do značnej miery áno, ak hovoríme o konkrétnom človeku (to vie najlepšie on sám a Boh), ale vo všeobecnej rovine sa môžeme baviť o princípoch fungovania ľudského konania, jeho motivácie a zdrojoch energie. Na základe toho aj každý sám lepšie pochopí celú problematiku.


Vôľa je jedna zo síl, ktorú človek využíva na dosahovanie svojich želaných cieľov. Vôľa nepracuje iba so stereotypmi, ale je zameraná na rôzne ciele.


Stereotypy, zvyky, sú podobné ako inštinkty, ale nie sú vrodené, ale vypestované samotným človekom. Tá sila stereotypov (železná košeľa) má podobný zdroj energie ako inštinkty. Človek už nemusí použiť vôľu (ako zdroj sily/energie), ale program beží na automatike a je napájaný z iného zdroja.


[quote="pid:30231, uid:291"]Tady ta problematika je dle mého názoru intimní, a je problematické kategoricky tvrdit, používá-li někdo vůli nebo ne a v jaké míře a kdy... jsou pouze nepřímé náznaky. Obdobně je to s typem psychiky a vírou Jemu.[/quote] Do značnej miery áno, ak hovoríme o konkrétnom človeku (to vie najlepšie on sám a Boh), ale vo všeobecnej rovine sa môžeme baviť o princípoch fungovania ľudského konania, jeho motivácie a zdrojoch energie. Na základe toho aj každý sám lepšie pochopí celú problematiku. Vôľa je jedna zo síl, ktorú človek využíva na dosahovanie svojich želaných cieľov. Vôľa nepracuje iba so stereotypmi, ale je zameraná na rôzne ciele. Stereotypy, zvyky, sú podobné ako inštinkty, ale nie sú vrodené, ale vypestované samotným človekom. Tá sila stereotypov (železná košeľa) má podobný zdroj energie ako inštinkty. Človek už nemusí použiť vôľu (ako zdroj sily/energie), ale program beží na automatike a je napájaný z iného zdroja.

Kromě jiného jsem začal cvičit. Pomáhá to (ve zdravém těle...), ale musím se dodnes nutit, abych v tom pokračoval. Chce to vůli.

Ak to robíš kvôli tomu, že ti to psychicky pomáha, t.j. pre zdravie (a nie sú tam ďalšie postranné úmysly), tak energia ktorú potrebuješ na prekonanie sa, istotne vychádza z vôle a nie z iných zdrojov.


[quote="pid:30236, uid:372"]Kromě jiného jsem začal cvičit. Pomáhá to (ve zdravém těle...), ale musím se dodnes nutit, abych v tom pokračoval. Chce to vůli.[/quote] Ak to robíš kvôli tomu, že ti to psychicky pomáha, t.j. pre zdravie _(a nie sú tam ďalšie postranné úmysly)_, tak energia ktorú potrebuješ na prekonanie sa, istotne vychádza z vôle a nie z iných zdrojov.

Naopak, slobodná vôľa ti umožňuje to neurobiť. Následky sa skôr či neskôr dostavia.

Nerozumiem.
Na cestu z kopca nepotrebuješ silu, ide to samo. Ale na cestu do kopca potrebuješ práveže veľa sily.


Možno si mal na mysli slobodu voľby, tú človek má od narodenia, a nepotrebuje na to žiadnu silu. Rozhodnúť sa pre niečo je jedna vec (akt rozhodnutia je veľmi ľahký), a dosiahnuť cieľ je už niečo celkom iné (na to treba už dávku sily). Človek si môže vybrať, na aké hodnoty sa bude zameriavať, a môže byť na ne zameraný, aj keď absolútne nemá silu k nim kráčať a je totálne zotročený závislosťami na opačných veciach. Môže ale dúfať v Božiu milosť. Môže si to veľmi želať (nie preto, že sa chce Bohu zapáčiť; nie preto, lebo sa to patrí; ale preto, lebo úprimne verí že je to správne a zodpovedné voči sebe, spoločnosti aj prírode. Že to svet nerozvracia, ale harmonizuje z krátko- a najmä dlhodobého hľadiska). Ak je jeho želanie úprimné, Boh mu pomôže. Oslobodí jeho vôľu od vysilujúcich závislostí a dá mu silu kráčať k iným hodnotám. Keď je vôľa slobodná (od zotročujúcich postranných vplyvov) tak je dosť silná, aby robila veci, ktoré predtým nedokázala.


Človek má vrodený dar voľby, ktorá je slobodná a jednoduchá, pretože aj keď človek nemá silu konať, vždy má aspoň silu túžiť, dúfať a veriť. Toto posledné by si nikdy nemal nechať nikým vziať. Je to ako záchranný padák s jeho vlastným menom a nepatrí nikomu inému.


[quote="pid:30237, uid:623"]Naopak, slobodná vôľa ti umožňuje to neurobiť. Následky sa skôr či neskôr dostavia.[/quote] Nerozumiem. Na cestu z kopca nepotrebuješ silu, ide to samo. Ale na cestu do kopca potrebuješ práveže veľa sily. Možno si mal na mysli slobodu voľby, tú človek má od narodenia, a nepotrebuje na to žiadnu silu. Rozhodnúť sa pre niečo je jedna vec _(akt rozhodnutia je veľmi ľahký)_, a dosiahnuť cieľ je už niečo celkom iné _(na to treba už dávku sily)_. Človek si môže vybrať, na aké hodnoty sa bude zameriavať, a môže byť na ne zameraný, aj keď absolútne nemá silu k nim kráčať a je totálne zotročený závislosťami na opačných veciach. Môže ale dúfať v Božiu milosť. Môže si to veľmi želať _(nie preto, že sa chce Bohu zapáčiť; nie preto, lebo sa to patrí; ale preto, lebo úprimne verí že je to správne a zodpovedné voči sebe, spoločnosti aj prírode. Že to svet nerozvracia, ale harmonizuje z krátko- a najmä dlhodobého hľadiska)_. Ak je jeho želanie úprimné, Boh mu pomôže. Oslobodí jeho vôľu od vysilujúcich závislostí a dá mu silu kráčať k iným hodnotám. Keď je vôľa slobodná _(od zotročujúcich postranných vplyvov)_ tak je dosť silná, aby robila veci, ktoré predtým nedokázala. Človek má vrodený dar voľby, ktorá je slobodná a jednoduchá, pretože aj keď človek nemá silu konať, vždy má aspoň silu túžiť, dúfať a veriť. Toto posledné by si nikdy nemal nechať nikým vziať. Je to ako záchranný padák s jeho vlastným menom a nepatrí nikomu inému.
Upravené 20. 8. 2021 o 23:51

energia ktorú potrebuješ na prekonanie sa, istotne vychádza z vôle a nie z iných zdrojov.


Upřesním - třeba do nějakého fitka by mě nikdo nedostal ani párem volů. Cvičím výhradně doma. Ale je vlastně zvláštní, že jsem to dosud nepřijal jako přirozenou součást či zvyk. Vždy se těším na víkend, kdy mám pauzu smile


[quote="pid:30243, uid:6"]energia ktorú potrebuješ na prekonanie sa, istotne vychádza z vôle a nie z iných zdrojov.[/quote] Upřesním - třeba do nějakého fitka by mě nikdo nedostal ani párem volů. Cvičím výhradně doma. Ale je vlastně zvláštní, že jsem to dosud nepřijal jako přirozenou součást či zvyk. Vždy se těším na víkend, kdy mám pauzu :)

Servus rodino.


Na uvod si zadefinujem co je to vola (pomoze mi to pre lepsiu obrazovu predstavu slova s ktorym mozem pracovat).


Vola je v mojom ponimani iba nastroj, tool, pomocka a danost ktoru si budem/nebudem pestovat podobne ako trpezlivost alebo talent na spev ci rychlost vypocitania matematickeho prikladu. Je to iba nastroj nic ine a teraz preco to tvrdim ako aky to ma suvys s temou.


Zaznobin mal pravdu ze cvicenie s volou nema nic spolocne. Sam cvicim od 14tich rokov az doteraz (mam 37). Nieco mam aj odpretekane a profesionalne som pracoval v kupeloch ako trener, cize tato tema je mi blizka.
Dovod preco ludia cvicia vo fitkach je vzdicky ich vlastny, zistny a majuci pre nich nejaky dovod-osoh. S volou to naozaj nema nic spolocne.
Uvediem priklad so zivota, kde nam na seminaroch mojho trenerskej licenie, psycholog vravieval o prikladoch ludi ktory idu/chodia do fitka. Dal jeden za vsetky (a takych variacii je x y). Skusim zacitovat ,,zena moze ist do fitka aj preto, ze si tam ide hladat chlapa (v ucebni vybuch smiechu) ale v zapati dodal, skuste ale uvazovat takto, nieje snad lepsie ak ho pojde hladat tam nez napriklad do baru? V inom socialnom zariadeni najdete iny typ psychiky vsakze.


Robenie jednoho posilujete to druhe. Treningom vo fitku ci behom v parku si ju posilujete ale ta je iba nastrojom, podobne ako ine charakterove vlastnosti na ktorych musite popracovat.
Sport je ten nastroj ktory ma v sebe cely balik dalsich pod programov ktore ked si rozbalite ten hlavny, otvorite tie dalsie -posilnenie kardiovaskularneho, traviaceho sytemu, zdrava tvorba testosteronu, zrychlenie metabolizmuje, posilnenie vole atd atd nebudem tu menovat vsetky . Jedna vec je naviazana na dalsiu a nic neostane vo vzduchoprazdne osamotene.


Zena ide do fitka hladat chlapa, niekto iny koli Schwarzeneggerovi zacne cvicit, niekto iny koli Pjakinovy sledovat politiku atd...
clovek sam o sebe je nastroj, reprezentujuci ideu a zivotny styl.
Opercny program Windows a opercny program Sport.


Existovala v 90tych rokoch jedna znama a velmi sarmantna americka kulturistka. V tej dobe sa este z pohladu osvalnatenia drzali na uzde a vyzerali zensky, pekne a hlavne zdravo. Jej meno bolo Corry Everson. Este v starom MaF magazine niekedy s roku 91 som si zapamatal jej myslienku, ze ,,Fitness sa pre mna vzdy spajala s ohybnostou a krasou,,. Az neskor som pochopil co tym vlastne myslela. Fitness je zivotny styl, myslienka ktora vravi ako by sa malo zit v termine pohybu a stravovania sa.


Fajciar ma tak isto ,,volu,, prestat fajcit, lebo ma na to zistny dovod (rakovina, napachnuty odev ci vysoka cena cigariet).
Fajcit by neprestal ak by nebol okolnostami donuteny, cize vola s tym nema nic spolocne resp ma, ale uz v inej forme. Nieje to ta skutocna vola, ze chcem prestat lebo ma to nici ale musim, lebo uz mam nalez na plucach. Nerozpravam s bohom lebo hladam v zivote, ze sme tu na nieco viac nez len jest spat robit a umret. Ja s nim obcas hadzem rec preto, lebo som si dneskaj kupil los na pol miliona a ty tam hore stou bradou sediaci na oblaciku, stuchni s prstekom nech to stasticko padne aj na mna...nieje modlenie ako modlenie-nieje vola ako vola.


Ak uz niekto ma odsportovane roky rokuce, chape ten rozdiel ze s volou to nema uz nic spolocne. Mozno na uplnom zaciatku ked si to potreboval oddovodnovat ze preco vlastne do toho fitka ide, sam nevie ale idem. Nemozes chapat veci pokial nemas vedomie o samotnom koncepte veci, nechaps preco to vlastne robis (mozno pre to ze mas 14rokov a 47kg a si najchudsi v triede :-) alebo si tam holcina hlada toho chlapa. To vsetko sa az neskor pretavi do zivotneho stylu ak jedinec vytrva a da mu to tie benefity v podobe vyrazneho zkvalitnenia zivota a aj toho pekneho tela pravdaze...to uz je potom len odmena za vynalozene usilie.


Viac ma nenapadlo, snad to dalo aspon aku taku pointu.


Servus rodino. Na uvod si zadefinujem co je to vola (pomoze mi to pre lepsiu obrazovu predstavu slova s ktorym mozem pracovat). Vola je v mojom ponimani iba nastroj, tool, pomocka a danost ktoru si budem/nebudem pestovat podobne ako trpezlivost alebo talent na spev ci rychlost vypocitania matematickeho prikladu. Je to iba nastroj nic ine a teraz preco to tvrdim ako aky to ma suvys s temou. Zaznobin mal pravdu ze cvicenie s volou nema nic spolocne. Sam cvicim od 14tich rokov az doteraz (mam 37). Nieco mam aj odpretekane a profesionalne som pracoval v kupeloch ako trener, cize tato tema je mi blizka. Dovod preco ludia cvicia vo fitkach je vzdicky ich vlastny, zistny a majuci pre nich nejaky dovod-osoh. S volou to naozaj nema nic spolocne. Uvediem priklad so zivota, kde nam na seminaroch mojho trenerskej licenie, psycholog vravieval o prikladoch ludi ktory idu/chodia do fitka. Dal jeden za vsetky (a takych variacii je x y). Skusim zacitovat ,,zena moze ist do fitka aj preto, ze si tam ide hladat chlapa (v ucebni vybuch smiechu) ale v zapati dodal, skuste ale uvazovat takto, nieje snad lepsie ak ho pojde hladat tam nez napriklad do baru? V inom socialnom zariadeni najdete iny typ psychiky vsakze. Robenie jednoho posilujete to druhe. Treningom vo fitku ci behom v parku si ju posilujete ale ta je iba nastrojom, podobne ako ine charakterove vlastnosti na ktorych musite popracovat. Sport je ten nastroj ktory ma v sebe cely balik dalsich pod programov ktore ked si rozbalite ten hlavny, otvorite tie dalsie -posilnenie kardiovaskularneho, traviaceho sytemu, zdrava tvorba testosteronu, zrychlenie metabolizmuje, posilnenie vole atd atd nebudem tu menovat vsetky . Jedna vec je naviazana na dalsiu a nic neostane vo vzduchoprazdne osamotene. Zena ide do fitka hladat chlapa, niekto iny koli Schwarzeneggerovi zacne cvicit, niekto iny koli Pjakinovy sledovat politiku atd... clovek sam o sebe je nastroj, reprezentujuci ideu a zivotny styl. Opercny program Windows a opercny program Sport. Existovala v 90tych rokoch jedna znama a velmi sarmantna americka kulturistka. V tej dobe sa este z pohladu osvalnatenia drzali na uzde a vyzerali zensky, pekne a hlavne zdravo. Jej meno bolo Corry Everson. Este v starom MaF magazine niekedy s roku 91 som si zapamatal jej myslienku, ze ,,Fitness sa pre mna vzdy spajala s ohybnostou a krasou,,. Az neskor som pochopil co tym vlastne myslela. Fitness je zivotny styl, myslienka ktora vravi ako by sa malo zit v termine pohybu a stravovania sa. Fajciar ma tak isto ,,volu,, prestat fajcit, lebo ma na to zistny dovod (rakovina, napachnuty odev ci vysoka cena cigariet). Fajcit by neprestal ak by nebol okolnostami donuteny, cize vola s tym nema nic spolocne resp ma, ale uz v inej forme. Nieje to ta skutocna vola, ze chcem prestat lebo ma to nici ale musim, lebo uz mam nalez na plucach. Nerozpravam s bohom lebo hladam v zivote, ze sme tu na nieco viac nez len jest spat robit a umret. Ja s nim obcas hadzem rec preto, lebo som si dneskaj kupil los na pol miliona a ty tam hore stou bradou sediaci na oblaciku, stuchni s prstekom nech to stasticko padne aj na mna...nieje modlenie ako modlenie-nieje vola ako vola. Ak uz niekto ma odsportovane roky rokuce, chape ten rozdiel ze s volou to nema uz nic spolocne. Mozno na uplnom zaciatku ked si to potreboval oddovodnovat ze preco vlastne do toho fitka ide, sam nevie ale idem. Nemozes chapat veci pokial nemas vedomie o samotnom koncepte veci, nechaps preco to vlastne robis (mozno pre to ze mas 14rokov a 47kg a si najchudsi v triede :-) alebo si tam holcina hlada toho chlapa. To vsetko sa az neskor pretavi do zivotneho stylu ak jedinec vytrva a da mu to tie benefity v podobe vyrazneho zkvalitnenia zivota a aj toho pekneho tela pravdaze...to uz je potom len odmena za vynalozene usilie. Viac ma nenapadlo, snad to dalo aspon aku taku pointu.

Zimný výpadok z posilňovne mi spôsobil ľahkú depresiu. A to myslím smrteľne vážne. To na "nenarabam".


cvicit sa da aj s vlastnou vahou a zdravotne benefity su lepsie... osobne sa tiez citim lepsie, ked si dam aspon dva silove treningy za tyzden lebo testosteron ovplyvnuje mnohe procesy v tele ale ak to vynecham, tak mi staci prechadzka v prirode a ziadna depresia sa dostavit nemoze... to uz je potom zavislost na hormonoch ako napr. Wim Hof, ktory ako sam napisal ze nepotrebuje drogy lebo si ich sam vyraba v tele a tym sa dostava do rezimu psychiky padly do neprirodzenosti lebo vedomie je potlacene. pokial mas problem s naladou, tak skus dychove cvicenia. pri zadrzani dychu telo tiez vypusta hormony lebo je nastavene tak, ze si ohrozena na zivote, zaroven uvolnuje napate miesta v organizme, prekyslicuje ich a psychika sa dava do kludu. dolezite je ale spravne vydychanie, dych sa zadrzuje po vydychu kvoli tlaku(pre zaciatocnikov), do obeda sa moze na nadych a poobede na vydych. ak by ludia robili toto cvicenie tak sa uvolni 50% kapacit nemocnic... https://www.badatel.net/butejkova-metoda-dychania-udrzte-pod-kontrolou-astmu-stres-vykon-aj-starnutie/


[quote="pid:30164, uid:45"]Zimný výpadok z posilňovne mi spôsobil ľahkú depresiu. A to myslím smrteľne vážne. To na "nenarabam".[/quote] cvicit sa da aj s vlastnou vahou a zdravotne benefity su lepsie... osobne sa tiez citim lepsie, ked si dam aspon dva silove treningy za tyzden lebo testosteron ovplyvnuje mnohe procesy v tele ale ak to vynecham, tak mi staci prechadzka v prirode a ziadna depresia sa dostavit nemoze... to uz je potom zavislost na hormonoch ako napr. Wim Hof, ktory ako sam napisal ze nepotrebuje drogy lebo si ich sam vyraba v tele a tym sa dostava do rezimu psychiky padly do neprirodzenosti lebo vedomie je potlacene. pokial mas problem s naladou, tak skus dychove cvicenia. pri zadrzani dychu telo tiez vypusta hormony lebo je nastavene tak, ze si ohrozena na zivote, zaroven uvolnuje napate miesta v organizme, prekyslicuje ich a psychika sa dava do kludu. dolezite je ale spravne vydychanie, dych sa zadrzuje po vydychu kvoli tlaku(pre zaciatocnikov), do obeda sa moze na nadych a poobede na vydych. ak by ludia robili toto cvicenie tak sa uvolni 50% kapacit nemocnic... https://www.badatel.net/butejkova-metoda-dychania-udrzte-pod-kontrolou-astmu-stres-vykon-aj-starnutie/

Fajciar ma tak isto ,,volu,, prestat fajcit, lebo ma na to zistny dovod (rakovina, napachnuty odev ci vysoka cena cigariet).


fajcit clovek zacina kvoli kulturnym vzorcom ktore vidi v spolocnosti, alebo kvoli sebaposkodzovaniu cize poskodenej psychike. ked chce clovek prestat, tak to nie je nic zistne ale volou musi dostat svoju psychiku do prirodzenosti bytia. mozu mu v tom pomoct aj tie kulturne vzorce(ktora normalna zena by chcela fajciara atd...).


Zaznobin hovoril o cieloch KSB ako vybudovat Cloveka rozumenho. v suvislosti s volou by som to jednoducho prirovnal, co z teba robi lepsieho Cloveka je prejavom vole, co z teba lepsieho Cloveka nerobi nie je prejavom vole ale toho co pise Jarda - egregorov, instinktov, kulturnych vzorcov...


druha a s tym uzko spata zalezitost je nastavenie psychiky - jedna a ta ista cinnost moze z jedinca robit lepsieho Cloveka, a z druheho nespravi prinajlepsom nic podstatne. to uz zalezi na mravnosti, mozaike a cieli jedinca spravit svoje okolie lepsim, alebo moralnosti, kaleidoskope a egocentrizmu a v roznych variantach tychto aspektov.


[quote="pid:30247, uid:66"]Fajciar ma tak isto ,,volu,, prestat fajcit, lebo ma na to zistny dovod (rakovina, napachnuty odev ci vysoka cena cigariet).[/quote] fajcit clovek zacina kvoli kulturnym vzorcom ktore vidi v spolocnosti, alebo kvoli sebaposkodzovaniu cize poskodenej psychike. ked chce clovek prestat, tak to nie je nic zistne ale volou musi dostat svoju psychiku do prirodzenosti bytia. mozu mu v tom pomoct aj tie kulturne vzorce(ktora normalna zena by chcela fajciara atd...). Zaznobin hovoril o cieloch KSB ako vybudovat Cloveka rozumenho. v suvislosti s volou by som to jednoducho prirovnal, co z teba robi lepsieho Cloveka je prejavom vole, co z teba lepsieho Cloveka nerobi nie je prejavom vole ale toho co pise Jarda - egregorov, instinktov, kulturnych vzorcov... druha a s tym uzko spata zalezitost je nastavenie psychiky - jedna a ta ista cinnost moze z jedinca robit lepsieho Cloveka, a z druheho nespravi prinajlepsom nic podstatne. to uz zalezi na mravnosti, mozaike a cieli jedinca spravit svoje okolie lepsim, alebo moralnosti, kaleidoskope a egocentrizmu a v roznych variantach tychto aspektov.

Skusim zacitovat ,,zena moze ist do fitka aj preto, ze si tam ide hladat chlapa (v ucebni vybuch smiechu) ale v zapati dodal, skuste ale uvazovat takto, nieje snad lepsie ak ho pojde hladat tam nez napriklad do baru? V inom socialnom zariadeni najdete iny typ psychiky vsakze.

Souhlas.


[quote="pid:30247, uid:66"]Skusim zacitovat ,,zena moze ist do fitka aj preto, ze si tam ide hladat chlapa (v ucebni vybuch smiechu) ale v zapati dodal, skuste ale uvazovat takto, nieje snad lepsie ak ho pojde hladat tam nez napriklad do baru? V inom socialnom zariadeni najdete iny typ psychiky vsakze.[/quote] Souhlas.

Nerozumiem.
Na cestu z kopca nepotrebuješ silu, ide to samo. Ale na cestu do kopca potrebuješ práveže veľa sily.


Prípad žreci a znachari:


  • Žreci sa rozhodli z vlastnej vôle pomáhať svojmu národu a ľudstvu.
  • Znachari sa rozhodli z vlastnej vôle byť sebcami.

Čo je na tom nepochopiteľné?


[quote="pid:30244, uid:6"]Nerozumiem. Na cestu z kopca nepotrebuješ silu, ide to samo. Ale na cestu do kopca potrebuješ práveže veľa sily.[/quote] Prípad žreci a znachari: - Žreci sa rozhodli z vlastnej vôle pomáhať svojmu národu a ľudstvu. - Znachari sa rozhodli z vlastnej vôle byť sebcami. Čo je na tom nepochopiteľné?

Moderátor

vůle k něčemu, z čeho mám prospěch já, nemusí být nutně špatná


Samozřejmě. Ale to přeci nevylučuje, co jsem napsala. Jen je potřeba rozlišit mezi vůlí a chtěním. A myslím si, že to níže jardob popsal vcelku srozumitelně. Mně to moc nejde, těžko popisuju to, co je spíš vnitřním "pochodem" než viditelným dějem.


[quote="pid:30236, uid:372"]vůle k něčemu, z čeho mám prospěch já, nemusí být nutně špatná[/quote] Samozřejmě. Ale to přeci nevylučuje, co jsem napsala. Jen je potřeba **rozlišit mezi vůlí a chtěním.** A myslím si, že to níže jardob popsal vcelku srozumitelně. Mně to moc nejde, těžko popisuju to, co je spíš vnitřním "pochodem" než viditelným dějem.

Naopak, slobodná vôľa ti umožňuje to neurobiť. Následky sa skôr či neskôr dostavia.


Prípad žreci a znachari:


Žreci sa rozhodli z vlastnej vôle pomáhať svojmu národu a ľudstvu.
Znachari sa rozhodli z vlastnej vôle byť sebcami.

Čo je na tom nepochopiteľné?


Pretože Lin pridala k vôle "slobodu" a to mení obraz s ktorým si spája ona vôľu (so slobodou). Čo už ukazuje na trocha iné obrazy (sloboda a nesloboda).
A vy ste do toho pridali ešte slobodnú voľbu. Začína sa tu pliesť vôla s voľbou.


Vôľu treba na prekonávanie prekážok v dosiahnutí požadovaného cieľa. Nemusí to byť len fyzické, kľudne aj také učenie programovať, podnikať, riešiť každý deň nové mentálne/sociálne problémy ktoré ho nebavia... ak sa niekto núti dlhodobo do cvičenia kvôli zdraviu a nezná ša tú činnosť a nedarí sa mu vybudovať návyk, tak má silnú vôľu.


[quote="pid:30237, uid:623"]Naopak, slobodná vôľa ti umožňuje to neurobiť. Následky sa skôr či neskôr dostavia.[/quote] [quote="pid:30270, uid:7"]Prípad žreci a znachari: Žreci sa rozhodli z vlastnej vôle pomáhať svojmu národu a ľudstvu. Znachari sa rozhodli z vlastnej vôle byť sebcami. Čo je na tom nepochopiteľné?[/quote] Pretože Lin pridala k vôle "slobodu" a to mení obraz s ktorým si spája ona vôľu (so slobodou). Čo už ukazuje na trocha iné obrazy (sloboda a nesloboda). A vy ste do toho pridali ešte _slobodnú_ voľbu. Začína sa tu pliesť vôla s voľbou. Vôľu treba na prekonávanie prekážok v dosiahnutí požadovaného cieľa. Nemusí to byť len fyzické, kľudne aj také učenie programovať, podnikať, riešiť každý deň nové mentálne/sociálne problémy ktoré ho nebavia... ak sa niekto núti dlhodobo do cvičenia kvôli zdraviu a nezná ša tú činnosť a nedarí sa mu vybudovať návyk, tak má silnú vôľu.
Upravené 21. 8. 2021 o 13:47

Znachari sa rozhodli z vlastnej vôle byť sebcami.
Tiez rozmyslam, ci sa v tom pripade este da stale hovorit o "vlastnej vôli", ci to nie je vôľa niekoho ineho, pripadne nevôľa konat clovecensky.


[quote="pid:30270, uid:7"]Znachari sa rozhodli z vlastnej vôle byť sebcami.[/quote]Tiez rozmyslam, ci sa v tom pripade este da stale hovorit o "vlastnej vôli", ci to nie je vôľa niekoho ineho, pripadne nevôľa konat clovecensky.

Pretože Lin pridala k vôle "slobodu" a to mení obraz


Vycházím z toho, co říká Zaznobin a z toho, jak jsem to celé pochopila. Bůh dal člověku svobodu volby (od narození), svobodnou vůli si musíme vypěstovat a to pouze s láskou a v lásce. Rozhodovat se s láskou a v lásce (volit svá rozhodnutí) je vždy nesobecké a v souladu se svědomím (tj. osobní prospěch v tom nehraje roli).
Takže - já to pochopila tak, že svoboda volby je na cestě k Lidství k ničemu, pokud není vedená (motivovaná) láskou.


[quote="pid:30275, uid:217"]Pretože Lin pridala k vôle "slobodu" a to mení obraz[/quote] Vycházím z toho, co říká Zaznobin a z toho, jak jsem to celé pochopila. Bůh dal člověku svobodu volby (od narození), svobodnou vůli si musíme vypěstovat a to pouze s láskou a v lásce. Rozhodovat se s láskou a v lásce (volit svá rozhodnutí) je vždy nesobecké a v souladu se svědomím (tj. osobní prospěch v tom nehraje roli). Takže - já to pochopila tak, že svoboda volby je na cestě k Lidství k ničemu, pokud není vedená (motivovaná) láskou.

Jen je potřeba rozlišit mezi vůlí a chtěním.


Já se nehádám smile


Nicméně vůli bych definoval jako vnitřní energii, která vám pomůže zkoncentrovat sílu a odhodlání na překonání určitých (třeba i vnitřních) překážek či nechuti a následně vytrvat.


Svobodná vůle spočívá ve schopnosti přijímat taková rozhodnutí, která jsou ve prospěch všech a jsou v souladu s mým svědomím.


Zde bych spíše mluvil o charakteru. Pokud potřebujete vůli k činění obecně prospěšných rozhodnutí, jinými slovy, dělat něco hezkého, nezišného, pak vám (ne Vám, pochopitelně smile ) chybí charakter, ale díky řekněme tlaku okolí se musíte nutit podobné činy alespoň předstírat.


To je třeba korporátní "charita".


[quote="pid:30272, uid:203"]Jen je potřeba rozlišit mezi vůlí a chtěním.[/quote] Já se nehádám :) Nicméně vůli bych definoval jako vnitřní energii, která vám pomůže zkoncentrovat sílu a odhodlání na překonání určitých (třeba i vnitřních) překážek či nechuti a následně vytrvat. [quote="pid:30196, uid:203"]Svobodná vůle spočívá ve schopnosti přijímat taková rozhodnutí, která jsou ve prospěch všech a jsou v souladu s mým svědomím.[/quote] Zde bych spíše mluvil o charakteru. Pokud potřebujete vůli k činění obecně prospěšných rozhodnutí, jinými slovy, dělat něco hezkého, nezišného, pak vám (ne Vám, pochopitelně :) ) chybí charakter, ale díky řekněme tlaku okolí se musíte nutit podobné činy alespoň předstírat. To je třeba korporátní "charita".
Upravené 21. 8. 2021 o 20:11

Znachari sa rozhodli z vlastnej vôle byť sebcami.


To "rozhodli z vlastnej vôle" je iba taký rečový zvrat. V skutočnosti na samotné "rozhodnutie" vôľu nepotrebuješ. Čistý akt "rozhodnutia sa" nestojí žiadnu námahu, žiadnu energiu. Energiu a vrásky na čele stojí buď následná realizácia náročného cieľa, pre ktorý sa človek rozhodol, alebo situácia, keď je človek niekým iným nútený konať proti svojmu presvedčeniu. To zožerie množstvo životnej energie.


Inak, podľa mňa Ogar narážal na niečo celkom iné. Veď ak bude chcieť, tak zareaguje, a prediskutujeme to.


[quote="pid:30270, uid:7"]Znachari sa rozhodli z vlastnej vôle byť sebcami.[/quote] To _"rozhodli z vlastnej vôle"_ je iba taký rečový zvrat. V skutočnosti na samotné "rozhodnutie" vôľu nepotrebuješ. Čistý akt "rozhodnutia sa" nestojí žiadnu námahu, žiadnu energiu. Energiu a vrásky na čele stojí buď následná realizácia náročného cieľa, pre ktorý sa človek rozhodol, alebo situácia, keď je človek niekým iným nútený konať proti svojmu presvedčeniu. To zožerie množstvo životnej energie. Inak, podľa mňa Ogar narážal na niečo celkom iné. Veď ak bude chcieť, tak zareaguje, a prediskutujeme to.

Zde bych spíše mluvil o charakteru. Pokud potřebujete vůli k činění obecně prospěšných rozhodnutí, jinými slovy, dělat něco hezkého, nezišného, pak vám (ne Vám, pochopitelně ) chybí charakter, ale díky řekněme tlaku okolí se musíte nutit podobné činy alespoň předstírat.


Charakter je to, ako máš nastavený svoj mravný rebríček, hierarchiu hodnôt, ktorá rozhoduje, čo ano a čo nie. Vôľa je jedna z energií, ktoré potrebuješ na uskutočnenie cieľov, ktoré žiada tvoj charakter (ak je dobrý). Bez energie ani digitálky nepôjdu, hoci potrebujú len veľmi slabučkú energiu. Aj keď sa namáhaš tak málo, že ťa to "nestojí silu", aj tak spotrebovávaš energiu. Charakter je "forma" a vôľa je energia na plnenie formy.


Nedá sa to brať tak jednostranne, že ak sa musíš do dobrých vecí nútiť, tak nemáš charakter. Veď nikto nie je dokonalý, narobili sme v minulosti mnoho chýb, následkom ktorých musíme bojovať s pudmi, závislosťami, egregormi. A práve vôľa nám dáva silu prekonávať tieto prekážky, polená lietajúce pod nohy. Ak človek bojuje s vlastnými neresťami, aby sa stal lepším Človekom, potom charakter má!


[quote="pid:30310, uid:372"]Zde bych spíše mluvil o charakteru. Pokud potřebujete vůli k činění obecně prospěšných rozhodnutí, jinými slovy, dělat něco hezkého, nezišného, pak vám (ne Vám, pochopitelně ) chybí charakter, ale díky řekněme tlaku okolí se musíte nutit podobné činy alespoň předstírat.[/quote] Charakter je to, ako máš nastavený svoj mravný rebríček, hierarchiu hodnôt, ktorá rozhoduje, čo ano a čo nie. Vôľa je jedna z energií, ktoré potrebuješ na uskutočnenie cieľov, ktoré žiada tvoj charakter (ak je dobrý). Bez energie ani digitálky nepôjdu, hoci potrebujú len veľmi slabučkú energiu. Aj keď sa namáhaš tak málo, že ťa to "nestojí silu", aj tak spotrebovávaš energiu. Charakter je "forma" a vôľa je energia na plnenie formy. Nedá sa to brať tak jednostranne, že ak sa musíš do dobrých vecí nútiť, tak nemáš charakter. Veď nikto nie je dokonalý, narobili sme v minulosti mnoho chýb, následkom ktorých musíme bojovať s pudmi, závislosťami, egregormi. A práve vôľa nám dáva silu prekonávať tieto prekážky, polená lietajúce pod nohy. Ak človek bojuje s vlastnými neresťami, aby sa stal lepším Človekom, potom charakter má!

Ak človek bojuje s vlastnými neresťami, aby sa stal lepším Človekom, potom charakter má!


Souhlasím. Boj s vlastní neřestí vyžaduje vůli a svědčí vlastně i o charakteru.


Pokud ale někdo potřebuje vůli na konání dobrých skutků pro ostatní, je to rovněž svědectví o charakteru.


[quote="pid:30319, uid:6"]Ak človek bojuje s vlastnými neresťami, aby sa stal lepším Človekom, potom charakter má![/quote] Souhlasím. Boj s vlastní neřestí vyžaduje vůli a svědčí vlastně i o charakteru. Pokud ale někdo potřebuje vůli na konání dobrých skutků pro ostatní, je to rovněž svědectví o charakteru.

Pokud ale někdo potřebuje vůli na konání dobrých skutků pro ostatní, je to rovněž svědectví o charakteru.


Vždy, ak to robí z nesebeckých pohnútok z vlastného presvedčenia, aj keby sa k tomu musel nútiť, tak to svedčí o dobrom charaktere a závanoch Ľudskosti.


[quote="pid:30320, uid:372"]Pokud ale někdo potřebuje vůli na konání dobrých skutků pro ostatní, je to rovněž svědectví o charakteru.[/quote] Vždy, ak to robí z nesebeckých pohnútok z vlastného presvedčenia, aj keby sa k tomu musel nútiť, tak to svedčí o dobrom charaktere a závanoch Ľudskosti.

Energiu a vrásky na čele stojí buď následná realizácia náročného cieľa, pre ktorý sa človek rozhodol, alebo situácia, keď je človek niekým iným nútený konať proti svojmu presvedčeniu. To zožerie množstvo životnej energie.


Dneska som sa počas dňa viac krát mysľou vracal k tejto zaujímavej téme a vymýšľal príklad. Skúsim teda položiť hypotetickú cvičnú otázku aj ja. Ospravedlňujem sa za tvrdší príklad.


V koncentračnom tábore sú dvaja väzni, ktorí tam už prežili dlhšie obdobie a obi dvaja vedia ako dopadnú tí čo idú po príchode do "sprchy".


Oficier, ktorý vie, že títo väzni to už vedia, si ich predvolá aby ich zapojil do tohoto procesu.
"Väzni, potrebujem aby ste určené skupiny zaviedli do týchto "sprchových" budov. Aby si vyzliekli šaty, dali ich tam, topánky sem, vlasy hentam a potom ich pošlete k strážam, ktoré ich zavedú do sprchy.
Väzni, je to pracovná ponuka, ktorá sa neodmieta!" (...inak ťa čaká poprava).


Prvý bez váhania prijme a druhý chvíľu premýšľa a povie, že to odmieta.


Prejaví alebo prejavila sa u niekoho vôľa?


[quote="pid:30317, uid:6"]Energiu a vrásky na čele stojí buď následná realizácia náročného cieľa, pre ktorý sa človek rozhodol, alebo situácia, keď je človek niekým iným nútený konať proti svojmu presvedčeniu. To zožerie množstvo životnej energie.[/quote] Dneska som sa počas dňa viac krát mysľou vracal k tejto zaujímavej téme a vymýšľal príklad. Skúsim teda položiť hypotetickú cvičnú otázku aj ja. Ospravedlňujem sa za tvrdší príklad. V koncentračnom tábore sú dvaja väzni, ktorí tam už prežili dlhšie obdobie a obi dvaja vedia ako dopadnú tí čo idú po príchode do "sprchy". Oficier, ktorý vie, že títo väzni to už vedia, si ich predvolá aby ich zapojil do tohoto procesu. "Väzni, potrebujem aby ste určené skupiny zaviedli do týchto "sprchových" budov. Aby si vyzliekli šaty, dali ich tam, topánky sem, vlasy hentam a potom ich pošlete k strážam, ktoré ich zavedú do sprchy. Väzni, je to pracovná ponuka, ktorá sa neodmieta!" (...inak ťa čaká poprava). Prvý bez váhania prijme a druhý chvíľu premýšľa a povie, že to odmieta. Prejaví alebo prejavila sa u niekoho vôľa?
Upravené 21. 8. 2021 o 22:21

Vždy, ak to robí z nesebeckých pohnútok z vlastného presvedčenia, aj keby sa k tomu musel nútiť,


Ano, pokud vnitřně chce.


[quote="pid:30321, uid:6"]Vždy, ak to robí z nesebeckých pohnútok z vlastného presvedčenia, aj keby sa k tomu musel nútiť,[/quote] Ano, pokud vnitřně chce.

Prvý bez váhania prijme a druhý chvíľu premýšľa a povie, že to odmieta.


U prvního vůle žít, u druhého vůle zůstat člověkem i za cenu ztráty vlastního života.


[quote="pid:30322, uid:217"]Prvý bez váhania prijme a druhý chvíľu premýšľa a povie, že to odmieta.[/quote] U prvního vůle žít, u druhého vůle zůstat člověkem i za cenu ztráty vlastního života.

Prejaví alebo prejavila sa u niekoho vôľa?


Toto sa dá hodnotiť len vtedy, ak vieš, čo je v každej životnej situácii mravne správne z hľadiska Božieho Zámeru. Tu dodám, že prakticky všetci sme len na ceste poznávania Božieho Zámeru. Robíme si o ňom "vlastnú mozaiku". Ja napríklad mám svoju subjektívnu predstavu o tom, čo je Boží Zámer vo vzťahu k ľudstvu, ale nemôžem ju nikomu vnucovať, lebo si to nemám ako overiť (možno až sa raz s Bohom stretnem, tak sa to dozviem naisto). Je lepšie ak každý to zisťuje sám cez vlastnú komunikáciu s Bohom, a v rámci diskusie medzi sebou si môžeme tieto predstavy spresňovať a pomáhať si navzájom.


Podľa môjho subjektívneho názoru, práve ten druhý väzeň čerpal silu z vôle, aby sa vzoprel esesákovi. Podieľať sa na zločinoch proti ľudskosti nie je mravné, aj keď plním len úlohu tupého nástroja, preto ten prvý väzeň nehľadal silu vôle, aby bojoval s vlastnými démonmi (najmä strachom zo smrti). Ale opakujem, je to len môj osobný pohľad na to, čo je správne a čo nie.


[quote="pid:30322, uid:217"]Prejaví alebo prejavila sa u niekoho vôľa?[/quote] Toto sa dá hodnotiť len vtedy, ak vieš, čo je v každej životnej situácii mravne správne z hľadiska Božieho Zámeru. Tu dodám, že prakticky všetci sme len na ceste poznávania Božieho Zámeru. Robíme si o ňom "vlastnú mozaiku". Ja napríklad mám svoju subjektívnu predstavu o tom, čo je Boží Zámer vo vzťahu k ľudstvu, ale nemôžem ju nikomu vnucovať, lebo si to nemám ako overiť (možno až sa raz s Bohom stretnem, tak sa to dozviem naisto). Je lepšie ak každý to zisťuje sám cez vlastnú komunikáciu s Bohom, a v rámci diskusie medzi sebou si môžeme tieto predstavy spresňovať a pomáhať si navzájom. Podľa môjho subjektívneho názoru, práve ten druhý väzeň čerpal silu z vôle, aby sa vzoprel esesákovi. Podieľať sa na zločinoch proti ľudskosti nie je mravné, aj keď plním len úlohu tupého nástroja, preto ten prvý väzeň nehľadal silu vôle, aby bojoval s vlastnými démonmi (najmä strachom zo smrti). Ale opakujem, je to len môj osobný pohľad na to, čo je správne a čo nie.

Jardob to popsal velmi dobře, zkusím doplnit


  • Pokud bude tělo dlouho v nastavení boj nebo útěk(při cvičení), tak si myslím, že bude omezení na vedení shora a snáze se nechám ovládat.

  • Láska je asi ten klíč co z vůle udělá peříčko a to nebude silový trénink ani běh, spíš tanec nebo něco jako skotačení dětí v bazénu.

Ukázka působení stresu na člověka:

KVALITATIVNÍ ANALÝZA STRATEGIÍ ZVLÁDÁNÍ STRESU V ...1.1.1Biologické pojetí stresuWalter Bradford Cannon zjistil, že reakce organismu na zátěž je ovlivněna sympatickým nervstvem. Dále pak prokázal, že z dřeně nadledvin jsou jako odpověď na zátěž uvolňovány hormonální produkty (dnešní katecholaminy) a že jejich smyslem zvýšené produkce je mobilizovat různé funkce v organismu pro zvládnutí zátěžového podnětu. Toto učení dalo základ známé koncepci stresové odpovědi zvané jako boj nebo útěk (Šolcová, 2007).9Nejvýznamnější představitel biologického pojetí stresu je již zmíněný Hans Selye, který je také považovaný také za autora první systematické teorie stresu, která zahrnuje problematiku adaptace (Paulík, 2017). Selye navázal na slavné fyziology (Bernard a Cannon) a na základě pozorování nemocných lidí, dlouholetého experimentování se zvířaty a za pomoci využití Bernard-Cannonovy teorie adaptace a homeostázy koncipoval stres jako stav, který se projevuje ve formě specifického syndromu, jež představuje souhrn veškerých nespecificky vyvolaných změn v rámci daného biologického systému (Mlčák, 2011). Selye tuto problematiku vysvětlil a popsal v rámci tzv. Obecného adaptačního syndromu (GAS – General Adaptaion Syndrome). Tento zvláštní patofyziologický proces vzniká narušením homeostázy organismu a probíhá ve třech stádiích (Mlčák, 2011; Nolen-Hoeksema et al., 2012):

  1. Poplachová reakce – fáze šoku provázená sníženou rezistencí organismu; aktivace sympatiku a mobilizace pro setkání s hrozbou.
  2. Rezistence – cílem je udržet adaptaci organismu; vypořádávání se s hrozbou – útok nebo útěk.
  3. Exhausce – při pokusech o útok nebo útěk vyčerpání fyziologických zdroj

https://theses.cz/id/8r415y/Diplomov_prce_2018_PSYCHOLOG_-_Pavel_Vozka.pdf


Jardob to popsal velmi dobře, zkusím doplnit - Pokud bude tělo dlouho v nastavení boj nebo útěk(při cvičení), tak si myslím, že bude omezení na vedení shora a snáze se nechám ovládat. - Láska je asi ten klíč co z vůle udělá peříčko a to nebude silový trénink ani běh, spíš tanec nebo něco jako skotačení dětí v bazénu. Ukázka působení stresu na člověka: KVALITATIVNÍ ANALÝZA STRATEGIÍ ZVLÁDÁNÍ STRESU V ... 1.1.1Biologické pojetí stresu Walter Bradford Cannon zjistil, že reakce organismu na zátěž je ovlivněna sympatickým nervstvem. Dále pak prokázal, že z dřeně nadledvin jsou jako odpověď na zátěž uvolňovány hormonální produkty (dnešní katecholaminy) a že jejich smyslem zvýšené produkce je mobilizovat různé funkce v organismu pro zvládnutí zátěžového podnětu. Toto učení dalo základ známé koncepci stresové odpovědi zvané jako boj nebo útěk (Šolcová, 2007). 9 Nejvýznamnější představitel biologického pojetí stresu je již zmíněný Hans Selye, který je také považovaný také za autora první systematické teorie stresu, která zahrnuje problematiku adaptace (Paulík, 2017). Selye navázal na slavné fyziology (Bernard a Cannon) a na základě pozorování nemocných lidí, dlouholetého experimentování se zvířaty a za pomoci využití Bernard-Cannonovy teorie adaptace a homeostázy koncipoval stres jako stav, který se projevuje ve formě specifického syndromu, jež představuje souhrn veškerých nespecificky vyvolaných změn v rámci daného biologického systému (Mlčák, 2011). Selye tuto problematiku vysvětlil a popsal v rámci tzv. Obecného adaptačního syndromu (GAS – General Adaptaion Syndrome). Tento zvláštní patofyziologický proces vzniká narušením homeostázy organismu a probíhá ve třech stádiích (Mlčák, 2011; Nolen-Hoeksema et al., 2012): 1. Poplachová reakce – fáze šoku provázená sníženou rezistencí organismu; aktivace sympatiku a mobilizace pro setkání s hrozbou. 2. Rezistence – cílem je udržet adaptaci organismu; vypořádávání se s hrozbou – útok nebo útěk. 3. Exhausce – při pokusech o útok nebo útěk vyčerpání fyziologických zdroj https://theses.cz/id/8r415y/Diplomov_prce_2018_PSYCHOLOG_-_Pavel_Vozka.pdf

To "rozhodli z vlastnej vôle" je iba taký rečový zvrat. V skutočnosti na samotné "rozhodnutie" vôľu nepotrebuješ. Čistý akt "rozhodnutia sa" nestojí žiadnu námahu, žiadnu energiu. Energiu a vrásky na čele stojí buď následná realizácia náročného cieľa, pre ktorý sa človek rozhodol, alebo situácia, keď je človek niekým iným nútený konať proti svojmu presvedčeniu. To zožerie množstvo životnej energie.


Toto radšej spresním, aby to bolo korektné. Rozhodnutie nestojí žiadnu energiu vtedy, ak je človek mravne vyhranený, ak má jasno v tom, čo je správne, a čo nie, a to dokonca aj v situácii, keď nemá silu podľa toho konať.


V situáciách, keď o danej veci nemá jasno, či je mravne správna a či nie, alebo ktorá voľba je mravnejšia a ktorá menej, tak v takom prípade veľa energie spotrebováva jeho intelekt a podvedomie, aby vyriešili túto mravnú dilemu, a dovtedy nie je schopný sa rozhodnúť. Ale už samotná snaha vyriešiť mravnú dilemu robí to, že energiu čerpá z čistého zdroja energie, ktorým je vôľa alebo duch svätý (O to viac, že pri mravnej dileme sa človek zvykne obracať k Najvyššiemu arbitrovi, adresovať mu svoje naliehavé otázky). Otázka spotreby energie je hlavne v efektivite hľadania (ako metódy) (je to proces samoriadenia, na ktorý sa dá tiež pozerať cez prizmu DVTR)


[quote="pid:30317, uid:6"]To "rozhodli z vlastnej vôle" je iba taký rečový zvrat. V skutočnosti na samotné "rozhodnutie" vôľu nepotrebuješ. Čistý akt "rozhodnutia sa" nestojí žiadnu námahu, žiadnu energiu. Energiu a vrásky na čele stojí buď následná realizácia náročného cieľa, pre ktorý sa človek rozhodol, alebo situácia, keď je človek niekým iným nútený konať proti svojmu presvedčeniu. To zožerie množstvo životnej energie.[/quote] Toto radšej spresním, aby to bolo korektné. Rozhodnutie nestojí žiadnu energiu vtedy, ak je človek mravne vyhranený, ak má jasno v tom, čo je správne, a čo nie, a to dokonca aj v situácii, keď nemá silu podľa toho konať. V situáciách, keď o danej veci nemá jasno, či je mravne správna a či nie, alebo ktorá voľba je mravnejšia a ktorá menej, tak v takom prípade veľa energie spotrebováva jeho intelekt a podvedomie, aby vyriešili túto mravnú dilemu, a dovtedy nie je schopný sa rozhodnúť. Ale už samotná snaha vyriešiť mravnú dilemu robí to, že energiu čerpá z čistého zdroja energie, ktorým je vôľa alebo duch svätý _(O to viac, že pri mravnej dileme sa človek zvykne obracať k Najvyššiemu arbitrovi, **adresovať** mu svoje naliehavé otázky)_. Otázka spotreby energie je hlavne v efektivite hľadania (ako metódy) _(je to proces samoriadenia, na ktorý sa dá tiež pozerať cez prizmu DVTR)_

Vždy, ak to robí z nesebeckých pohnútok z vlastného presvedčenia, aj keby sa k tomu musel nútiť, tak to svedčí o dobrom charaktere a závanoch Ľudskosti.


aj v tom treba Rozlisovat medzi rozhladenym clovekom a naivnym rojkom lebo cesty do pekla su dlazdene dobrymi umyslami. prikladom moze byt napr. Sabaka ale aj dalsi cirkevnici, aj liberali co su presvedceni ze zachranuju spolocnost a pritom ju smeruju do totality...


[quote="pid:30321, uid:6"]Vždy, ak to robí z nesebeckých pohnútok z vlastného presvedčenia, aj keby sa k tomu musel nútiť, tak to svedčí o dobrom charaktere a závanoch Ľudskosti.[/quote] aj v tom treba Rozlisovat medzi rozhladenym clovekom a naivnym rojkom lebo cesty do pekla su dlazdene dobrymi umyslami. prikladom moze byt napr. Sabaka ale aj dalsi cirkevnici, aj liberali co su presvedceni ze zachranuju spolocnost a pritom ju smeruju do totality...

jen doplním na téma "vůle a cíle " tento krátký příběh
https://www.expres.cz/zpravy/alena-kosinova-alena-hatvani-kulturistka-smrt-filip-grznar-rozhovor.A210817_115705_dx-zpravy_lare#utm_source=parlamentnilisty&utm_medium=article-referral&utm_campaign=expres-pl
Také mnozí dojdou k závěru , že pevnou vůlí se lze dopracovat cíle.


jen doplním na téma "vůle a cíle " tento krátký příběh https://www.expres.cz/zpravy/alena-kosinova-alena-hatvani-kulturistka-smrt-filip-grznar-rozhovor.A210817_115705_dx-zpravy_lare#utm_source=parlamentnilisty&utm_medium=article-referral&utm_campaign=expres-pl Také mnozí dojdou k závěru , že pevnou vůlí se lze dopracovat cíle.

Také mnozí dojdou k závěru , že pevnou vůlí se lze dopracovat cíle.


z článku...
„Byla totální psychopat! To, co byla schopná podstoupit v přípravě, jsem v životě neviděl. Střídala trenéry a někteří z nich zacházeli do extrémů, ale to ona chtěla. Dělala vše pro to, aby měla nějaký výsledek. Bohužel ale neměla genetiku, co se týče symetrie, chtěla to rvát přes tu formu a stálo ji to život. Mám na ni relativně dost kritický pohled v tomto směru,“ říká Grznár, který v kulturistické branži sám platí za velkého extremistu.
...............................................


Asi věděla, že jí to může zabít, ale nepřestala, bála se návratu rakoviny, kterou prodělala, netrpěla nedostatkem financí ani nebyla nemilována(měla děti). Měla uznání a přátele.


Je to vůle nebo program, co ji tedy dovedlo k cíli?


[quote="pid:30343, uid:57"]Také mnozí dojdou k závěru , že pevnou vůlí se lze dopracovat cíle.[/quote] z článku... „Byla totální psychopat! To, co byla schopná podstoupit v přípravě, jsem v životě neviděl. Střídala trenéry a někteří z nich zacházeli do extrémů, ale to ona chtěla. Dělala vše pro to, aby měla nějaký výsledek. Bohužel ale neměla genetiku, co se týče symetrie, chtěla to rvát přes tu formu a stálo ji to život. Mám na ni relativně dost kritický pohled v tomto směru,“ říká Grznár, který v kulturistické branži sám platí za velkého extremistu. ............................................... Asi věděla, že jí to může zabít, ale nepřestala, bála se návratu rakoviny, kterou prodělala, netrpěla nedostatkem financí ani nebyla nemilována(měla děti). Měla uznání a přátele. Je to vůle nebo program, co ji tedy dovedlo k cíli?

Je to vůle nebo program, co ji tedy dovedlo k cíli?


Posednutost.


[quote="pid:30356, uid:641"]Je to vůle nebo program, co ji tedy dovedlo k cíli?[/quote] Posednutost.

Také mnozí dojdou k závěru , že pevnou vůlí se lze dopracovat cíle.
To jó, a ani nemusí být náš....ten cíl smile ....obětovala drahocenný život na oltář lásky ke svým bicákům, delťákům a trapézákům....krystalická posedlost


[quote="pid:30343, uid:57"]Také mnozí dojdou k závěru , že pevnou vůlí se lze dopracovat cíle.[/quote]To jó, a ani nemusí být náš....ten cíl :) ....obětovala drahocenný život na oltář lásky ke svým bicákům, delťákům a trapézákům....krystalická posedlost

Vedi.Vini......

Ego likviduje geneticky potencial cloveka.

Počítám, že tomuto výroku chybí míra. Pokusím se ji přidat.
Ego je jako oheň: dobrý sluha, ale zlý pán.


[quote="pid:30222, uid:252"]Ego likviduje geneticky potencial cloveka.[/quote] Počítám, že tomuto výroku chybí míra. Pokusím se ji přidat. Ego je jako oheň: dobrý sluha, ale zlý pán.

@Archal obětovala drahocenný život na oltář lásky ke svým bicákům, delťákům a trapézákům....krystalická posedlost

Zkus za tím hledat člověka, ale jinak souhlasím. Měla rodinu, rozvedla se(dnešní společnosti to podporuje + XY věcí), začínala sama, dvě děti, bez prachů. Boj nebo útěk. Vybrala si boj a začala růst a začalo se jí dařit, více v článku.
Chci říct, že v rámci boje o přežití si vybrala správně, ale překročila míru(MIM). To se může stát každému pokud nemáš informace.
Mě v té souvislosti napadla myšlenka.


Rozděl a panuj - doma.
Kolik je veg./maso, kuřák/nekuřák, piják/nepiják, politika...


viditelný příklad: u kuřáků se to posouvalo: do rohu, ven a do budoucna bez cigaret(2025). Zakázali indiánovi kouřit, protože je to škodlivé.


Děti dneska vychová systém, nedá se z toho vyklouznout,
masaři/vegani to je taky silná karta.


Myslím, že každý je svůj, hledá míru, a podle stavu vědomí se vrací do rovnováhy.
Nemělo by se dělit na skupiny, protože pak nás program posune do dalšího úrovně, kde se začne s represí a ta se vždy v čase zase obrátí proti nám(v čase se nejčastěji mstí třetí generace)souvisí s kolektivní pamětí a cykly vesmíru.


Když se podívám zpátky a nejenom na svůj život, ale i svého okolí, musím přiznat opakování určitých cyklů a matric vracejících se v čase.


K vystoupení z těchto vracejících se cyklů by měla panovat svobodná VŮLE, ta jediná nebude stát žádné úsilí ani energii PROTI.(jednoduše Odpuštění)
S Láskou bez škodlivých programů nebude docházet k nerovnováze, aby jsme to vnímali sami a nemuseli nám další loutkovodiči vysvětlovat jak žít, máme používat více nástrojů.


KSB a DVTR je teorie, praxe je v terénu.
Načteno a mozaiku složenou(těžké jsou knihy na čtení a na druhé většinou ještě pěkně zamotají hlavu, v dobrém myšleno), mravnost je v knihách taky i cesta k člověku.


Pokud se znovu naučíme vnímat cykly země a jejich vztah k vesmíru, upraví se další komponenta a vyřeší se tak spousta problémů s vůlí i mírou(prognóza dalšího vývoje by byla určitě užitečná).
KSB je štítem a zbrojí, koněm je národ(spojení) a mečem proti lži je pravda.


Nápověda: jak se žilo a co se zapomnělo v článku.. Astrologie a Pražský orloj
http://www.orloj.eu/cs/astrologie.htm


Ps: Může astroláb mít něco společného s dalšími typy hodin, které se používali v minulosti na střechách budov, bylo zde téma o volné energii a kapličkách


@Archal obětovala drahocenný život na oltář lásky ke svým bicákům, delťákům a trapézákům....krystalická posedlost Zkus za tím hledat člověka, ale jinak souhlasím. Měla rodinu, rozvedla se(dnešní společnosti to podporuje + XY věcí), začínala sama, dvě děti, bez prachů. Boj nebo útěk. Vybrala si boj a začala růst a začalo se jí dařit, více v článku. Chci říct, že v rámci boje o přežití si vybrala správně, ale překročila míru(MIM). To se může stát každému pokud nemáš informace. Mě v té souvislosti napadla myšlenka. Rozděl a panuj - doma. Kolik je veg./maso, kuřák/nekuřák, piják/nepiják, politika... viditelný příklad: u kuřáků se to posouvalo: do rohu, ven a do budoucna bez cigaret(2025). Zakázali indiánovi kouřit, protože je to škodlivé. Děti dneska vychová systém, nedá se z toho vyklouznout, masaři/vegani to je taky silná karta. Myslím, že každý je svůj, hledá míru, a podle stavu vědomí se vrací do rovnováhy. Nemělo by se dělit na skupiny, protože pak nás program posune do dalšího úrovně, kde se začne s represí a ta se vždy v čase zase obrátí proti nám(v čase se nejčastěji mstí třetí generace)souvisí s kolektivní pamětí a cykly vesmíru. Když se podívám zpátky a nejenom na svůj život, ale i svého okolí, musím přiznat opakování určitých cyklů a matric vracejících se v čase. K vystoupení z těchto vracejících se cyklů by měla panovat svobodná VŮLE, ta jediná nebude stát žádné úsilí ani energii PROTI.(jednoduše Odpuštění) S Láskou bez škodlivých programů nebude docházet k nerovnováze, aby jsme to vnímali sami a nemuseli nám další loutkovodiči vysvětlovat jak žít, máme používat více nástrojů. KSB a DVTR je teorie, praxe je v terénu. Načteno a mozaiku složenou(těžké jsou knihy na čtení a na druhé většinou ještě pěkně zamotají hlavu, v dobrém myšleno), mravnost je v knihách taky i cesta k člověku. Pokud se znovu naučíme vnímat cykly země a jejich vztah k vesmíru, upraví se další komponenta a vyřeší se tak spousta problémů s vůlí i mírou(prognóza dalšího vývoje by byla určitě užitečná). KSB je štítem a zbrojí, koněm je národ(spojení) a mečem proti lži je pravda. Nápověda: jak se žilo a co se zapomnělo v článku.. Astrologie a Pražský orloj http://www.orloj.eu/cs/astrologie.htm http://www.orloj.eu/img/radnice/tabule%20ryt_mini.jpg Ps: Může astroláb mít něco společného s dalšími typy hodin, které se používali v minulosti na střechách budov, bylo zde téma o volné energii a kapličkách

@Jura11 - přesně. Dával jsem to do debaty jen pro to zdůraznění velmi tenké hranice mezi vůlí a posedlostí . To první může za přítomnosti katalyzátoru LÁSKA vést k Člověku , to druhé většinou k démonovi.

@Jura11 - přesně. Dával jsem to do debaty jen pro to zdůraznění velmi tenké hranice mezi vůlí a posedlostí . To první může za přítomnosti katalyzátoru LÁSKA vést k Člověku , to druhé většinou k démonovi.

Mám dojem, že české slovo "vůle" nevystihuje podstatu, kterou je třeba k "tvoření".


Mám dojem, že české slovo "vůle" nevystihuje podstatu, kterou je třeba k "tvoření".

@Boletus Ten článok bol výstižný, len priznám sa, že tá posledná tvoja veta ma v kontexte článku zmiatla, pretože článok absolútne nebol o silnej vôli. Nepochopil som, ako si to myslel.

@Boletus Ten článok bol výstižný, len priznám sa, že tá posledná tvoja veta ma v kontexte článku zmiatla, pretože článok absolútne nebol o silnej vôli. Nepochopil som, ako si to myslel.

@jardob - samozřejmě nebyl. Ale autor a většina čtenářů právě tento příběh identifikuje jako příběh o "silné vůli". Tím nemyslím účastníky této debaty a ani sebe.

@jardob - samozřejmě nebyl. Ale autor a většina čtenářů právě tento příběh identifikuje jako příběh o "silné vůli". Tím nemyslím účastníky této debaty a ani sebe.

cvicit sa da aj s vlastnou vahou a zdravotne benefity su lepsie.


Ďakujem, určite si popozerám článok . Na určité partie je vlastná váha málo, ale to tu neriešme.


Mala som vtedy veľmi veľa rodinných problémov. Asi som to napísala zle, ale myslela som to opačne. Keby boli otvorené fitka, depresia by nenastúpila, lebo by som ju cvičením rozohnala. Doma cvičiť sa nedalo, lebo boli tie problémy práve doma.


K dýchaniu, áno je to veľmi dôležitý aspekt, zakaždým cvičíme dýchanie pred speváckym nácvikom v súbore.


[quote="pid:30261, uid:252"]cvicit sa da aj s vlastnou vahou a zdravotne benefity su lepsie.[/quote] Ďakujem, určite si popozerám článok . Na určité partie je vlastná váha málo, ale to tu neriešme. Mala som vtedy veľmi veľa rodinných problémov. Asi som to napísala zle, ale myslela som to opačne. Keby boli otvorené fitka, depresia by nenastúpila, lebo by som ju cvičením rozohnala. Doma cvičiť sa nedalo, lebo boli tie problémy práve doma. K dýchaniu, áno je to veľmi dôležitý aspekt, zakaždým cvičíme dýchanie pred speváckym nácvikom v súbore.
Upravené 23. 8. 2021 o 12:22

" vôľa je vnútorná sila použitá jedincom na dosahovanie vedomých (želaných) cieľov, využitím svojich schopností. "
Môj cieľ keď som mal 19 bol mať lepšie sebavedomie a jedným z prostriedkov ja aj fyzická stránka.
Chcel som to a dosiahol som to.


Bolo by fajn napísať príklad , porovnanie čo teda je vôla , na konktrétnom príklade.


@Sonice trošku škoda že to nechceš riešiť , lebo sa venujem cvičeniu s vlastnou hmotnosťou a uisťujem ťa že nenájdeš partiu pre ktorú by vlastná hmotnosť nebola dostatočná , pre pravdepodobný ženský cieľ.

" vôľa je vnútorná sila použitá jedincom na dosahovanie vedomých (želaných) cieľov, využitím svojich schopností. " Môj cieľ keď som mal 19 bol mať lepšie sebavedomie a jedným z prostriedkov ja aj fyzická stránka. Chcel som to a dosiahol som to. Bolo by fajn napísať príklad , porovnanie čo teda je vôla , na konktrétnom príklade. @Sonice trošku škoda že to nechceš riešiť , lebo sa venujem cvičeniu s vlastnou hmotnosťou a uisťujem ťa že nenájdeš partiu pre ktorú by vlastná hmotnosť nebola dostatočná , pre pravdepodobný ženský cieľ.
Upravené 23. 8. 2021 o 12:17

trošku škoda že to nechceš riešiť


toto asi nie je vhodné vlákno smile. Tiež nie som úplný začiatočník... spodná časť tela sa veľmi zle posilňuje len vlastnou váhou a to platí aj pre ženu. smile


[quote="pid:30490, uid:324"]trošku škoda že to nechceš riešiť[/quote] toto asi nie je vhodné vlákno :). Tiež nie som úplný začiatočník... spodná časť tela sa veľmi zle posilňuje len vlastnou váhou a to platí aj pre ženu. :)

spodná časť tela sa veľmi zle posilňuje len vlastnou váhou a to platí aj pre ženu.

niekto cvici len desat opakovani na seriu ale taky drep s vyskokom(zadkom az k zemi) je dost narocny cvik - viac ako 30 opakovani na seriu je uz na pekne zadychanie. alebo poldrep a staticky drzat par minut - 5 minut je velmi slusny cas ale to uz je aj energeticke cvicenie, budhisticki mnisi dokazu v takej pozicii vydrzat hodinu bez napatia. ani to pre mna nie je silna vola. smile


[quote="pid:30507, uid:45"]spodná časť tela sa veľmi zle posilňuje len vlastnou váhou a to platí aj pre ženu.[/quote] niekto cvici len desat opakovani na seriu ale taky drep s vyskokom(zadkom az k zemi) je dost narocny cvik - viac ako 30 opakovani na seriu je uz na pekne zadychanie. alebo poldrep a staticky drzat par minut - 5 minut je velmi slusny cas ale to uz je aj energeticke cvicenie, budhisticki mnisi dokazu v takej pozicii vydrzat hodinu bez napatia. ani to pre mna nie je silna vola. :)

spodná časť tela sa veľmi zle posilňuje len vlastnou váhou


Zkuste dřepy na jedné noze smile


[quote="pid:30507, uid:45"]spodná časť tela sa veľmi zle posilňuje len vlastnou váhou[/quote] Zkuste dřepy na jedné noze ;)

@Sonice no ohľadom spodnej časti mám názor , že ženy by nemali mať svalnaté nohy smile
Podľa mňa je to zbytočná partia pre ženy.
Nohy sa dostatočne posilnia pri chodení po schodoch alebo do kopca a to má na rozdiel od cvikov aj kardio prínos , čiže 2v1.
Robiť ešte okrem toho cviky ako drepy a podobne je strata času pokiaľ dotyčná nechce byť fitnesska.
Ako tu už je napísané , drep na 1 nohe ;-)

@Sonice no ohľadom spodnej časti mám názor , že ženy by nemali mať svalnaté nohy :D Podľa mňa je to zbytočná partia pre ženy. Nohy sa dostatočne posilnia pri chodení po schodoch alebo do kopca a to má na rozdiel od cvikov aj kardio prínos , čiže 2v1. Robiť ešte okrem toho cviky ako drepy a podobne je strata času pokiaľ dotyčná nechce byť fitnesska. Ako tu už je napísané , drep na 1 nohe ;-)

" vôľa je vnútorná sila použitá jedincom na dosahovanie vedomých (želaných) cieľov, využitím svojich schopností. "

Táto definícia, ktorú som uviedol na začiatku, nie je celkom úplná (hoci podobnú používa VP), lebo nerozlišuje medzi silou jedinca a silou egregoru. Nechcel som všetko vysvetliť hneď na začiatku, preto tam bola kvízová otázka a podrobnejšie dovysvetlenie tematiky malo prísť následne.


Tá podstata toho, kedy sila vychádza z vlastnej vôle a kedy odinakiaľ, je rozobratá v príspevkoch v tomto vlákne. Malo by to byť jasné. Zem, človek a ľudstvo je supersystém (termín DVTR) a vôľa pôsobí vtedy, keď ciele človeka sú zamerané na harmonizovanie tohto supersystému, pritom dlhodobé hľadisko má prioritu pred krátkodobým hľadiskom. Dobrý skutok (k sebe, cudzím ľuďom alebo prírode) s krátkodobým účinkom nemusí byť až takým dobrým skutkom, ak nepomáha z dlhodobého hľadiska. O tom je ten príklad, že ak dáš človeku rybu, pomôžeš mu na jeden deň, ale ak ho naučíš chytať ryby, pomôžeš mu na celý život. A Život, ako reč Boha, nás učí, že nekonečné kŕmenie ľudí, je menej efektívna metóda, ako keď ich naučíš pracovať a postarať sa o seba samostatne. Človek je tým gramotnejší, čím dlhodobejšie je schopný sa dívať a predvídať chod udalostí.


Podobné je to aj s tým cieľmi, ktorými je "dláždená cesta do pekla". Veď, kto uvádza človeka do omylu, zneužíva jeho naivitu, aby dosiahol svoje nekalé ciele? Boh určite nie! Odtiaľ sa berú aj takéto kvázidobré ciele a aj sila ich realizovať napriek prekážkam (ktoré sú zväčša Jazykom životných okolností, t.j. jazykom Boha). Ak človek nemá v sebe Božiu lásku, tak najskôr ani nebude schopný postrehnúť, že "cesta vedie do pekla", lebo je posadnutý myšlienkou dobrého skutku, a nie je zvyknutý sa pozerať dostatočne ďaleko do budúcnosti a predvídať.
A ak je schopný postrehnúť, že "cesta vedie do pekla" (prekuknúť Overton), potom zrejme je schopný počuť hlas ducha Ľudskosti a asi nie je posadnutý a paralizovaný egregormi a pudmi, t.j. jeho vôľa je slobodná a môže sa realizovať. Ak by bol posadnutý, bol by dostatočne slepý, ako to je u fanatikov, videl by len to svoje.


[quote="pid:30490, uid:324"]" vôľa je vnútorná sila použitá jedincom na dosahovanie vedomých (želaných) cieľov, využitím svojich schopností. "[/quote] Táto definícia, ktorú som uviedol na začiatku, nie je celkom úplná (hoci podobnú používa VP), lebo nerozlišuje medzi silou jedinca a silou egregoru. Nechcel som všetko vysvetliť hneď na začiatku, preto tam bola kvízová otázka a podrobnejšie dovysvetlenie tematiky malo prísť následne. Tá podstata toho, kedy sila vychádza z vlastnej vôle a kedy odinakiaľ, je rozobratá v príspevkoch v tomto vlákne. Malo by to byť jasné. Zem, človek a ľudstvo je supersystém (termín DVTR) a vôľa pôsobí **vtedy, keď** ciele človeka sú zamerané na harmonizovanie tohto supersystému, pritom dlhodobé hľadisko má prioritu pred krátkodobým hľadiskom. Dobrý skutok _(k sebe, cudzím ľuďom alebo prírode)_ s krátkodobým účinkom nemusí byť až takým dobrým skutkom, ak nepomáha z dlhodobého hľadiska. O tom je ten príklad, že ak dáš človeku rybu, pomôžeš mu na jeden deň, ale ak ho naučíš chytať ryby, pomôžeš mu na celý život. A Život, ako reč Boha, nás učí, že nekonečné kŕmenie ľudí, je menej efektívna metóda, ako keď ich naučíš pracovať a postarať sa o seba samostatne. Človek je tým gramotnejší, čím dlhodobejšie je schopný sa dívať a predvídať chod udalostí. Podobné je to aj s tým cieľmi, ktorými je "dláždená cesta do pekla". Veď, kto uvádza človeka do omylu, zneužíva jeho naivitu, aby dosiahol svoje nekalé ciele? Boh určite nie! Odtiaľ sa berú aj takéto kvázidobré ciele a aj sila ich realizovať napriek prekážkam (ktoré sú zväčša Jazykom životných okolností, t.j. jazykom Boha). Ak človek nemá v sebe Božiu lásku, tak najskôr ani nebude schopný postrehnúť, že "cesta vedie do pekla", lebo je **posadnutý** myšlienkou dobrého skutku, a nie je zvyknutý sa pozerať dostatočne ďaleko do budúcnosti a predvídať. A ak je schopný postrehnúť, že "cesta vedie do pekla" (prekuknúť Overton), potom zrejme je schopný počuť hlas ducha Ľudskosti a asi nie je posadnutý a paralizovaný egregormi a pudmi, t.j. jeho vôľa je slobodná a môže sa realizovať. Ak by bol posadnutý, bol by dostatočne slepý, ako to je u fanatikov, videl by len to svoje.
Upravené 23. 8. 2021 o 19:32

ale taky drep s vyskokom(zadkom az k zemi) je dost narocny cvik - viac ako 30 opakovani na seriu je uz na pekne zadychanie. alebo poldrep a staticky drzat par minut - 5 minut je velmi slusny cas


Ja neviem, či je toto vhodne vlákno, ak sa chceme dohadovať crosfiťáci vs fitnessáci smile


Ale drepy s výskokom nie sú zrovna bezpečný cvik ohľadom na námahu meniskov.


No drepujem s 1,1 násobkom vlastnej váhy, hip thrust 2 násobok váhy, leg press 3x násobok váhy.... to by som musela robiť 300 drepov. Nevidím v tom zmysel. Čo máš proti činkám smile???


A svalnaté nohy teda nemám, len spevnené telo.


Zkuste dřepy na jedné noze


pistol squat je veľmi náročný cvik na nohy - ai jediný vlastnou váhou. A tiež dosť nebezpečný. Malá strata koncentrácie môže znamenať dosť blbé zranenie kolena. Ale robím ho, no nie až tak často.


Podľa mňa je to zbytočná partia pre ženy.


Tu nieto o čom diskutovať lebo nesúhlasím s ničím čo si povedal. Mám presne opačný názor. smile Ty preferuješ štíhlučke ženy bez osvalenia, ja postavu štíhlu, ale pevnú s primerane osvalenú.


[quote="pid:30534, uid:252"]ale taky drep s vyskokom(zadkom az k zemi) je dost narocny cvik - viac ako 30 opakovani na seriu je uz na pekne zadychanie. alebo poldrep a staticky drzat par minut - 5 minut je velmi slusny cas[/quote] Ja neviem, či je toto vhodne vlákno, ak sa chceme dohadovať crosfiťáci vs fitnessáci :D Ale drepy s výskokom nie sú zrovna bezpečný cvik ohľadom na námahu meniskov. No drepujem s 1,1 násobkom vlastnej váhy, hip thrust 2 násobok váhy, leg press 3x násobok váhy.... to by som musela robiť 300 drepov. Nevidím v tom zmysel. Čo máš proti činkám :D??? A svalnaté nohy teda nemám, len spevnené telo. [quote="pid:30539, uid:372"]Zkuste dřepy na jedné noze[/quote] pistol squat je veľmi náročný cvik na nohy - ai jediný vlastnou váhou. A tiež dosť nebezpečný. Malá strata koncentrácie môže znamenať dosť blbé zranenie kolena. Ale robím ho, no nie až tak často. [quote="pid:30554, uid:324"]Podľa mňa je to zbytočná partia pre ženy.[/quote] Tu nieto o čom diskutovať lebo nesúhlasím s ničím čo si povedal. Mám presne opačný názor. :) Ty preferuješ štíhlučke ženy bez osvalenia, ja postavu štíhlu, ale pevnú s primerane osvalenú.
Upravené 23. 8. 2021 o 19:41

Dať človeku rybu je ale stále lepšie ako nerobiť nič, podľa mňa.
Keď nemám možnosť spraviť niečo lepšie.
Dobrý úmysel nie je na zahodenie.


Dať človeku rybu je ale stále lepšie ako nerobiť nič, podľa mňa. Keď nemám možnosť spraviť niečo lepšie. Dobrý úmysel nie je na zahodenie.
Upravené 23. 8. 2021 o 19:39
2.63k
57
20
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept