Mimo kategórií
Voľná energia

Téme určená zariadeniam na voľnú energiu / energiu nulového bodu / energiu vákua...


Téme určená zariadeniam na voľnú energiu / energiu nulového bodu / energiu vákua...
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.

Prečo KGB zakázala sovietsky revolučný vynález na šetrenie energie:
https://www.biosferaklub.info/preco-kgb-zakazala-sovietsky-revolucny-vynalez-na-setrenie-energie/
"Aké jednotky na skladovanie energie poznáte? Väčšina si pamätá iba nabíjateľné batérie. Existujú však aj zotrvačníky a super zotrvačníky – takzvané „zotrvačné akumulátory“ – zariadenia schopné akumulovať a ukladať obrovské množstvo kinetickej energie. Zaujímavým príkladom je zariadenie, ktoré vytvoril a patentoval sovietsky vedec, profesor a inžinier Nurbei Gulia."


Ďalšie články s podobnou tématikou na Biosféra klub:
https://www.biosferaklub.info/tag/energia/


**Prečo KGB zakázala sovietsky revolučný vynález na šetrenie energie:** https://www.biosferaklub.info/preco-kgb-zakazala-sovietsky-revolucny-vynalez-na-setrenie-energie/ _"Aké jednotky na skladovanie energie poznáte? Väčšina si pamätá iba nabíjateľné batérie. Existujú však aj zotrvačníky a super zotrvačníky – takzvané „zotrvačné akumulátory“ – zariadenia schopné akumulovať a ukladať obrovské množstvo kinetickej energie. Zaujímavým príkladom je zariadenie, ktoré vytvoril a patentoval sovietsky vedec, profesor a inžinier Nurbei Gulia."_ **Ďalšie články s podobnou tématikou na Biosféra klub:** https://www.biosferaklub.info/tag/energia/
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 19. 9. 2021 o 17:17

Zázraky vedy - ide to na vodu (český dabing):
https://www.mojevideo.sk/video/5aed/zazraky_vedy_ide_to_na_vodu.html
"Zaujímavý dokument o tom, aký potenciál energie sa nachádza v obyčajnej vode s využitím rezonancie a vibrácií."


Auto môže jazdiť na vodu? (český dabing):
https://www.mojevideo.sk/video/2c417/auto_moze_jazdit_na_vodu.html
"Je pravda že motor môže isť na vodu?"


**Zázraky vedy - ide to na vodu** (český dabing): https://www.mojevideo.sk/video/5aed/zazraky_vedy_ide_to_na_vodu.html _"Zaujímavý dokument o tom, aký potenciál energie sa nachádza v obyčajnej vode s využitím rezonancie a vibrácií."_ **Auto môže jazdiť na vodu?** (český dabing): https://www.mojevideo.sk/video/2c417/auto_moze_jazdit_na_vodu.html _"Je pravda že motor môže isť na vodu?"_
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.

Volná energie - archivní web:
http://www.volnaenergie.xf.cz/
"Vítejte na stránkách o Volné energii. Tato stránka má za úkol shromažďovat důležité věci o Volné energii. Všechny patenty, texty a návody byly převzaty a tudíž mají i autorská práva. Je zakázáno je komerčně rozšiřovat! Některé soubory pocházejí z vědecko-technického časopisu: WM magazín."


**Volná energie - archivní web:** http://www.volnaenergie.xf.cz/ _"Vítejte na stránkách o Volné energii. Tato stránka má za úkol shromažďovat důležité věci o Volné energii. Všechny patenty, texty a návody byly převzaty a tudíž mají i autorská práva. Je zakázáno je komerčně rozšiřovat! Některé soubory pocházejí z vědecko-technického časopisu: WM magazín."_
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.

Zaujímavým príkladom je zariadenie, ktoré vytvoril a patentoval sovietsky vedec, profesor a inžinier Nurbei Gulia.


Věděli byste někdo názvy jeho prací-knih a zda se dají někde stáhnout?


[quote="pid:33740, uid:623"]Zaujímavým príkladom je zariadenie, ktoré vytvoril a patentoval sovietsky vedec, profesor a inžinier Nurbei Gulia.[/quote] Věděli byste někdo názvy jeho prací-knih a zda se dají někde stáhnout?

Existujú však aj zotrvačníky a super zotrvačníky – takzvané „zotrvačné akumulátory

Ešte za socializmu (rok presne neviem, cca 1978-82) bol v motoristickej relácii Pozor zákruta prezentovaný rovnaký zlepšovák - v autobuse MHD bol namontovaný zotrvačník, ktorý pri brzdení energiu akumuloval a pri rozbehu odovzdával. Išlo o reálnu prevádzku, hovorili s vodičom toho autobusu a nahrali aj zvuk zotrvačníka - len taký jemný šum.


[quote="pid:33740, uid:623"]Existujú však aj zotrvačníky a super zotrvačníky – takzvané „zotrvačné akumulátory[/quote] Ešte za socializmu (rok presne neviem, cca 1978-82) bol v motoristickej relácii Pozor zákruta prezentovaný rovnaký zlepšovák - v autobuse MHD bol namontovaný zotrvačník, ktorý pri brzdení energiu akumuloval a pri rozbehu odovzdával. Išlo o reálnu prevádzku, hovorili s vodičom toho autobusu a nahrali aj zvuk zotrvačníka - len taký jemný šum.

v autobuse MHD bol namontovaný zotrvačník, ktorý pri brzdení energiu akumuloval a pri rozbehu odovzdával.


Možná něco podobného, s čím teď přišlo Lamborghini? Místo baterie má superkondenzátor.


https://cs.institut-seltene-erden.de/nejrychlej%C5%A1%C3%AD-lamborghini-ve-sv%C3%A9-historii-z%C3%ADsk%C3%A1v%C3%A1-d%C3%ADky-superkontaktn%C3%ADmu-superkondenz%C3%A1toru-zv%C3%BD%C5%A1en%C3%AD-v%C3%BDkonu/


[quote="pid:33762, uid:136"]v autobuse MHD bol namontovaný zotrvačník, ktorý pri brzdení energiu akumuloval a pri rozbehu odovzdával.[/quote] Možná něco podobného, s čím teď přišlo Lamborghini? Místo baterie má superkondenzátor. https://cs.institut-seltene-erden.de/nejrychlej%C5%A1%C3%AD-lamborghini-ve-sv%C3%A9-historii-z%C3%ADsk%C3%A1v%C3%A1-d%C3%ADky-superkontaktn%C3%ADmu-superkondenz%C3%A1toru-zv%C3%BD%C5%A1en%C3%AD-v%C3%BDkonu/

superkondenzátor.
Superkondenzatory su pecka vec ... problem s nimi je, ze ked do nich zarubes sekerov, tak po tebe ostane len krater smile Inak povedane su neskutocne nebezpecne. To radsej akumulatorove autobaterie nez superkondenzatory, pretoze naraz do auta so superkondenzatorom = vybuch na 99 %


[quote="pid:33765, uid:372"]superkondenzátor.[/quote]Superkondenzatory su pecka vec ... problem s nimi je, ze ked do nich zarubes sekerov, tak po tebe ostane len krater :D Inak povedane su neskutocne nebezpecne. To radsej akumulatorove autobaterie nez superkondenzatory, pretoze naraz do auta so superkondenzatorom = vybuch na 99 %

Možná něco podobného, s čím teď přišlo Lamborghini? Místo baterie má superkondenzátor.
môžem potvrdiť v malom, 21 rokov nepretržite mi fungovali hodinky, vybavené superkondenzátorom, dobíjaným slnečným článkom. Po oprave som zvedavý, koľko ešte pobežia.


[quote="pid:33765, uid:372"]Možná něco podobného, s čím teď přišlo Lamborghini? Místo baterie má superkondenzátor.[/quote]môžem potvrdiť v malom, 21 rokov nepretržite mi fungovali hodinky, vybavené superkondenzátorom, dobíjaným slnečným článkom. Po oprave som zvedavý, koľko ešte pobežia.
Upravené 19. 9. 2021 o 23:24

Každá generácia / národ má právo používať len technológie, na ktoré mravne dospel.


Ak by si súčasnej civilizácii dal do ruky technológie voľnej energie, tak by sa akurát začali viac množiť, viac zaťažovať prírodu, nakoniec by im bolo v mnohých lokalitách tesno a vznikali by neustále lokálne vyhladzovacie vojny o priestor na žitie.


Aj pre toto sa na západe (a v podstate všade) obmedzujú jadrové elektrárne, pretože ďalšie generácie nebudú schopné čo i len osluhy, nie tak vývoja. Opakom je len Rusko, kde už desaťročia vznikajú veľmi pokročilé jadrové technológie. A ja si osobne myslím, že volná energia sa objaví verejne k použitiu najprv v Rusku, možno tak o jednu až dve generácie pri ich aktuálnom smerovaní.


V tejto relácii je to krásne vysvetlené, že nie technologický pokrok nás posúva vpred, ale rast ducha, morálne hodnoty v spoločnosti.
https://youtu.be/p9jBOFq3-B8


Mám už ani neviem odkiaľ presne (ale tiež ma volná energia zaujíma), tak sa mi to silno zapísalo do pamäti, že aj na Slovensku sa používajú určité generátory perpetum mobile, nejaká hliníková zlievareň alebo niečo v tomto priemysle, kde potrebuješ veľa energie. Ale boli by sprostí, keby sa v aktuálnej dobe tým verejne hocikto chválil (to by rýchlo skončil návštevou kurátorom GP).


Každá generácia / národ má právo používať len technológie, na ktoré mravne dospel. Ak by si súčasnej civilizácii dal do ruky technológie voľnej energie, tak by sa akurát začali viac množiť, viac zaťažovať prírodu, nakoniec by im bolo v mnohých lokalitách tesno a vznikali by neustále lokálne vyhladzovacie vojny o priestor na žitie. Aj pre toto sa na západe (a v podstate všade) obmedzujú jadrové elektrárne, pretože ďalšie generácie nebudú schopné čo i len osluhy, nie tak vývoja. Opakom je len Rusko, kde už desaťročia vznikajú veľmi pokročilé jadrové technológie. A ja si osobne myslím, že volná energia sa objaví verejne k použitiu najprv v Rusku, možno tak o jednu až dve generácie pri ich aktuálnom smerovaní. V tejto relácii je to krásne vysvetlené, že nie technologický pokrok nás posúva vpred, ale rast ducha, morálne hodnoty v spoločnosti. https://youtu.be/p9jBOFq3-B8 Mám už ani neviem odkiaľ presne (ale tiež ma volná energia zaujíma), tak sa mi to silno zapísalo do pamäti, že aj na Slovensku sa používajú určité generátory perpetum mobile, nejaká hliníková zlievareň alebo niečo v tomto priemysle, kde potrebuješ veľa energie. Ale boli by sprostí, keby sa v aktuálnej dobe tým verejne hocikto chválil (to by rýchlo skončil návštevou kurátorom GP).

Mám už ani neviem odkiaľ presne (ale tiež ma volná energia zaujíma), tak sa mi to silno zapísalo do pamäti, že aj na Slovensku sa používajú určité generátory perpetum mobile

Ty po sebe aj čítaš čo napíšeš a aj chápeš tomu čo si napísal lebo tváriť sa roz"Um"ne a byť roz"Um"ný oddeľuje obrovská priepasť vedomostí. Ak máš ty alebo ostatný s podobným zmýšľaním "že si vyrobím generátory perpétu"Um" mobile " chuť sa pustiť do debaty so mnou o tom kto vynašiel teplú vodu musím vás schladiť a prezradiť jedno
"Óbrovské tajomstvo"
ktoré nám v škole vštepovali do hláv naši učitelia Fyziky a Chémie. Takže otvoriť ústa z hĺboka sa nadýchnuť a otvoriť svoju zdravú myseľ ak vám ešte nejaká ostala.
" Človek môže vytvoriť len to čo vie vytvoriť príroda ("Zem, Slnečná sústava, Galaxia, Vesmír"smile " a ešte s dodatkom "
To že to funguje v jednej sústave automaticky neznamená že musí fungovať aj v inej sústave


PS: Prepáčte mne menej vzdelanému že verím a dôverujem viac svojmu sedliackemu rozumu a svojim učiteľom ako tebe a tým čo tu hlásate takéto bludy


[quote="pid:33819, uid:217"]Mám už ani neviem odkiaľ presne (ale tiež ma volná energia zaujíma), tak sa mi to silno zapísalo do pamäti, že aj na Slovensku sa používajú určité generátory perpetum mobile[/quote] Ty po sebe aj čítaš čo napíšeš a aj chápeš tomu čo si napísal lebo tváriť sa roz"Um"ne a byť roz"Um"ný oddeľuje obrovská priepasť vedomostí. Ak máš ty alebo ostatný s podobným zmýšľaním "že si vyrobím generátory perpétu"Um" mobile " chuť sa pustiť do debaty so mnou o tom kto vynašiel teplú vodu musím vás schladiť a prezradiť jedno "Óbrovské tajomstvo" ktoré nám v škole vštepovali do hláv naši učitelia Fyziky a Chémie. Takže otvoriť ústa z hĺboka sa nadýchnuť a otvoriť svoju zdravú myseľ ak vám ešte nejaká ostala. " Človek môže vytvoriť len to čo vie vytvoriť príroda ("Zem, Slnečná sústava, Galaxia, Vesmír") " a ešte s dodatkom " To že to funguje v jednej sústave automaticky neznamená že musí fungovať aj v inej sústave PS: Prepáčte mne menej vzdelanému že verím a dôverujem viac svojmu sedliackemu rozumu a svojim učiteľom ako tebe a tým čo tu hlásate takéto bludy

čo tu hlásate takéto bludy
No dobre, dam ti jednu myslienku. Z elektrotechniky velmi dobre pozname piezoelektricky jav. Tjs ak na latku urcitej struktury posobis tlakom tak ta vytvori naboj. A teraz si predstav aky tlak vytvara gravitacia na horniny v zemskej kore. Kolko naboja musi byt na povrchu zeme. Takze cely zemsky povrch je nabity nabojom a atmosfera je nabita nabojom opacnym. Je to volne dostupna energia? Ano je. je to zalozene na dnesnych poznatkoch elektrotechniky? Ano je. Preco to nikto nevyuziva? Lebo sa to nesmie smile


[quote="pid:33832, uid:85"]čo tu hlásate takéto bludy[/quote]No dobre, dam ti jednu myslienku. Z elektrotechniky velmi dobre pozname piezoelektricky jav. Tjs ak na latku urcitej struktury posobis tlakom tak ta vytvori naboj. A teraz si predstav aky tlak vytvara gravitacia na horniny v zemskej kore. Kolko naboja musi byt na povrchu zeme. Takze cely zemsky povrch je nabity nabojom a atmosfera je nabita nabojom opacnym. Je to volne dostupna energia? Ano je. je to zalozene na dnesnych poznatkoch elektrotechniky? Ano je. Preco to nikto nevyuziva? Lebo sa to nesmie :D
Upravené 20. 9. 2021 o 14:34

Chalani, sakra!
Ako sme sa na fóre neraz bavili, kvôli diskreditácii
nepoužívajte výraz Perpetuum mobile a "Voľná energia",
ale "VOĽNE DOSTUPNÁ ENERGIA".
Aby sa to niekomu neplietlo
a nemohol vzniknúť falošný dojem,
ze tu popierame II., resp. O. a I. Termodynamický zákon.
Dik moc aj za ostatných!


Chalani, sakra! Ako sme sa na fóre neraz bavili, kvôli diskreditácii nepoužívajte výraz Perpetuum mobile a "Voľná energia", ale "VOĽNE DOSTUPNÁ ENERGIA". Aby sa to niekomu neplietlo a nemohol vzniknúť falošný dojem, ze tu popierame II., resp. O. a I. Termodynamický zákon. Dik moc aj za ostatných!

@ľudo, ale veď vieš, že II. termodynamický zákon platí len za určitých podmienok, teda nie vždy. Problém je v tom, že gravitácia v hmote sama o sebe je trvalým generátorom tepla. Prišli na to už Ciolkovsky a Maxwell.


@oco - príroda poskytuje veľa príkladov dodávania voľne dostupnej energie, ktoré by človek mohol voľne ťažiť. Napr. aj prílivové elektrárne sú niečo, čo bude fungovať bez prestávky tisícky rokov, stačí len údržba. V malom, na domácej úrovni je možné zostrojiť magnetický motor, poháňaný len magnetmi.
Druhá vec je, že ľudia neskutočne plytvajú energiou. Vytvárajú systémy s nízkou efektivitou a obrovskými stratami. Keď to porovnáme s prírodou, tak tá vždy vytvára systémy poháňané tým najmenším možným množstvom energie. Toto sa musí naučiť aj človek. Potom bude môcť využívať aj celkom slabé zdroje prírodnej energie.

@ľudo, ale veď vieš, že II. termodynamický zákon platí len za určitých podmienok, teda nie vždy. Problém je v tom, že gravitácia v hmote sama o sebe je trvalým generátorom tepla. Prišli na to už Ciolkovsky a Maxwell. @oco - príroda poskytuje veľa príkladov dodávania voľne dostupnej energie, ktoré by človek mohol voľne ťažiť. Napr. aj prílivové elektrárne sú niečo, čo bude fungovať bez prestávky tisícky rokov, stačí len údržba. V malom, na domácej úrovni je možné zostrojiť magnetický motor, poháňaný len magnetmi. Druhá vec je, že ľudia neskutočne plytvajú energiou. Vytvárajú systémy s nízkou efektivitou a obrovskými stratami. Keď to porovnáme s prírodou, tak tá vždy vytvára systémy poháňané tým najmenším možným množstvom energie. Toto sa musí naučiť aj človek. Potom bude môcť využívať aj celkom slabé zdroje prírodnej energie.
Upravené 20. 9. 2021 o 18:07
  1. II. Termodynamický zákon plne funguje v uzavretom systéme.To je predsa jasné, ale keď to budú používať v kontexte "Volnej energie",či "perpetuum mobile" posle ich skoro každý do prdele, bo to objektívne je blbosť.Treba to proste rozliśovať.

  2. Prílivové elektrárne nie sú tiež problém, i príbojové,len je tam podobná fyzikálno-technická komplikácia ako s veterníkmi a solárom.(prenosova sustava a kompenzačné, vyrovnávacie, resp. záložné energetické zdroje, zotrvačníky, kondenzátory, atď).

  3. O akom "magnetickom motore" to hovoríš??

  4. Čo konkrétne myslíš od Ciolkovského a Maxwella?

  5. Tou gravitáciou myslíš čo presne - tlakový gradient, resp. zmenu hustoty?(tam sú extrémne malé diferencie a veľké straty, komplikácie izolácie, atd., proste motory na tom princípe sú problematické - viď neekonomičnosť geotermálnych zdrojov z príliš veľkých hĺbok - predstav si to zjednodušene na bimetale)


1. II. Termodynamický zákon plne funguje v uzavretom systéme. To je predsa jasné, ale keď to budú používať v kontexte "Volnej energie", či "perpetuum mobile" posle ich skoro každý do prdele, bo to objektívne je blbosť. Treba to proste rozliśovať. 2. Prílivové elektrárne nie sú tiež problém, i príbojové, len je tam podobná fyzikálno-technická komplikácia ako s veterníkmi a solárom. (prenosova sustava a kompenzačné, vyrovnávacie, resp. záložné energetické zdroje, zotrvačníky, kondenzátory, atď). 3. O akom "magnetickom motore" to hovoríš?? 4. Čo konkrétne myslíš od Ciolkovského a Maxwella? 5. Tou gravitáciou myslíš čo presne - tlakový gradient, resp. zmenu hustoty? (tam sú extrémne malé diferencie a veľké straty, komplikácie izolácie, atd., proste motory na tom princípe sú problematické - viď neekonomičnosť geotermálnych zdrojov z príliš veľkých hĺbok - predstav si to zjednodušene na bimetale)
Upravené 20. 9. 2021 o 21:23

Ak by si súčasnej civilizácii dal do ruky technológie voľnej energie, tak by sa akurát začali viac množiť, viac zaťažovať prírodu, nakoniec by im bolo v mnohých lokalitách tesno a vznikali by neustále lokálne vyhladzovacie vojny o priestor na žitie.


Súhlasím, už som o tom písal v tomto a nasledujúcich komentároch:
https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/3028/klimatick-aacute-zmena-a-ekologick-yacute-fa-scaron-izmus/1#post-28933


Oracle vtedy začal prskať. Nepochopil som prečo. Dokrútil čo sa dalo. Podstata mu podľa mňa unikla.


Aj pre toto sa na západe (a v podstate všade) obmedzujú jadrové elektrárne, pretože ďalšie generácie nebudú schopné čo i len osluhy, nie tak vývoja.


Nesúhlasím. Ďalšie biele generácie budú bez problémov schopné obsluhy a aj vývoja jadrových elektrární. Na Západe sa obmedzujú z iného dôvodu. Tým dôvodom je Kalergiho plán nahradenia bielej populácie Európy prišelcami z Blízkeho východu a Afriky, ktorí toho nie sú a ani nebudú schopní. Takže to nie je kvôli nám, ale kvôli nim. Ten plán sa zatiaľ nezrealizoval a ja verím, že sa ani nezrealizuje.


[quote="pid:33819, uid:217"]Ak by si súčasnej civilizácii dal do ruky technológie voľnej energie, tak by sa akurát začali viac množiť, viac zaťažovať prírodu, nakoniec by im bolo v mnohých lokalitách tesno a vznikali by neustále lokálne vyhladzovacie vojny o priestor na žitie.[/quote] Súhlasím, už som o tom písal v tomto a nasledujúcich komentároch: https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/3028/klimatick-aacute-zmena-a-ekologick-yacute-fa-scaron-izmus/1#post-28933 Oracle vtedy začal prskať. Nepochopil som prečo. Dokrútil čo sa dalo. Podstata mu podľa mňa unikla. [quote="pid:33819, uid:217"]Aj pre toto sa na západe (a v podstate všade) obmedzujú jadrové elektrárne, pretože ďalšie generácie nebudú schopné čo i len osluhy, nie tak vývoja.[/quote] Nesúhlasím. Ďalšie biele generácie budú bez problémov schopné obsluhy a aj vývoja jadrových elektrární. Na Západe sa obmedzujú z iného dôvodu. Tým dôvodom je Kalergiho plán nahradenia bielej populácie Európy prišelcami z Blízkeho východu a Afriky, ktorí toho nie sú a ani nebudú schopní. Takže to nie je kvôli nám, ale kvôli nim. Ten plán sa zatiaľ nezrealizoval a ja verím, že sa ani nezrealizuje.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 20. 9. 2021 o 18:58

Čo konkrétne myslíš od Ciolkovského a Maxwella?


Tou gravitáciou myslíš čo presne - tlakový gradient, resp. zmenu hustoty?(tam sú extrémne malé diferencie a veľké straty, komplikácie izolácie, atd., proste motory na tom princípe sú problematické - viď neekonomičnosť geotermálnych zdrojov z príliš veľkých hĺbok - predstav si to zjednodušene na bimetale)


Práve o tomto hovorí VP ZSSR v knihách "Potrebujeme novú školu" a "Ekonomika inovačného rozvoja" (ale je to spomenuté aj vo Veličkových "Rozhovoroch o živote" 6 a 15).


Dám úryvok z "Potrebujeme novú školu":


"Ak nik iný, tak určite „hviezdy“ fyziky, obzvlášť teoretickej, musia vedieť, že školské a vysokoškolské učebnice fyziky počas celého 20.storočia zamlčovali fakt, že v r. 1866 J.C.Maxwell skúmal teplotnú rovnováhu vertikálneho stĺpu plynu v gravitačnom poli v ustálenom stave. Prišiel k záveru, že aby nevznikal rozpor s druhým termodynamickým zákonom je potrebné, aby teplota rôznych plynov v ustálenom stave v gravitačnom poli nebola závislá od výšky. Čiže vertikálny teplotný gradient (zmena teploty s výškou) akejkoľvek látky musí byť v gravitačnom poli v ustálenom stave rovný nule, inač bude porušený druhý termodynamický zákon.


V rokoch 1897 až 1914 sa K.E.Ciolkovskij tiež zaoberal skúmaním plynu v ustálenom stave v gravitačnom poli. Pričom vedecky preukázal, že gravitačné pole v ustálenom stĺpci plynu vytvára vertikálny teplotný gradient — teplotný spád v rôznych výškach. Tomuto vedecky korektne získanému výsledku odporuje «druhý termodynamický zákon».


Čiže druhý termodynamický zákon nie je celovesmírnym fundamentálnym princípom, ale ohraničeným čiastkovým fyzikálnym zákonom, použiteľným výlučne len v tých prípadoch, keď v rámci lokalizácie nami skúmaného objektu môžeme zanedbať silové pôsobenie prírodných polí, známych aj neznámych. A napriek druhému „zákonu“ (a fakticky druhému ohraničeniu termodynamiky) boli výškové teplotné gradienty odhalené, napríklad v atmosfére Zeme aj Venuše, čo potvrdzuje pravdivosť J.C.Maxwella aj K.E.Ciolkovského.


Okrem toho, K.E.Ciolkovskij preukázal, že v gravitačnom poli je principiálne možné zostrojenie monotemperatúrneho motora: energetického zariadenia typu „perpetuum mobile druhého druhu“ s teoretickým koeficientom účinnosti transformačného cyklu «teplota — (mechanická) práca» rovným jednej.


Oveľa podrobnejšie pozri tu:
J.G.Oparin „K.E.Ciolkovskij o druhom zákone termodynamiky“ v čas. „Ruská myšlienka“, vyd. „Spoločenský prospech“, p. Reutov, r.1991
Maxwell J. C. Philosophical Transaction of the Royal Society of London. London, Vol. 157, 1867, pp. 49 — 88.
K.E.Ciolkovskij. „Dĺžka slnečného žiarenia“. „Vedecký prehľad“, № 7, r.1897, str. 46 — 61.
K.E.Ciolkovskij. „Druhý zákon termodynamiky“. Kaluga, 1914.


No namiesto toho, aby o tom informovali žiakov, učebnice fyziky im počas celého 20.storočia motajú hlavy tým, že podporujú kult Carnotovho cyklu, čím u nich formujú predstavu, že jediný spôsob ako získať mechanickú energiu je nahriať «pracovné telo» v uzavretom objeme a dať mu možnosť rozšíriť sa, dávajúc tak do pohybu pracovné časti nejakého stroja, tak ako to funguje vo všetkých známych energetických zariadeniach dnešnej civilizácie, počnúc od parného stroja až do plynových turbín a rôznych „exotických“ zariadení (Wankelov a Stirlingov motor), ktorých rozdiel je iba v tom, čo konkrétne zohrieva pracovné telo: drevo; chemické reakcie, prebiehajúce v samotnom pracovnom tele, keď sa dostane do pracovnej komory motora; reakcie jadrovej fyziky. Výnimku tvoria priame meniče rôznych druhov energie na elektrickú: slnečné batérie; palivové články; magneto-hydro-dynamické generátory, v ktorých sa elektrická energia čerpá z prúdu plazmy, hoci na získanie plazmy musí byť pracovné telo tiež nahriate.


Napriek tomu, týmto druhom problematiky sa nikto, až na neveľký počet «kutilov» nezaoberal. No ak o tomto profesionálni fyzici aj nevedia (napr. v dôsledku toho, čo sa učili v učebniciach, v ktorých sa o dielach J.C.Maxwella a K.E.Ciolkovského nič nepísalo), tak vzdelanie ktoré získali na fyzikálno-matematickej či fyzikálno-technickej univerzite umožňuje každému z nich dosiahnuť analogické výsledky samostatne, a urobiť z nich technicko-technologické praktické vývody." (koniec citátu)


-K tomu magnetickému motoru sa vyjadrím neskôr. Videl som pár prototypov, ale chcem si ten princíp overiť aj sám doma v praxi.


[quote="pid:33910, uid:710"]Čo konkrétne myslíš od Ciolkovského a Maxwella? Tou gravitáciou myslíš čo presne - tlakový gradient, resp. zmenu hustoty?(tam sú extrémne malé diferencie a veľké straty, komplikácie izolácie, atd., proste motory na tom princípe sú problematické - viď neekonomičnosť geotermálnych zdrojov z príliš veľkých hĺbok - predstav si to zjednodušene na bimetale)[/quote] Práve o tomto hovorí VP ZSSR v knihách "Potrebujeme novú školu" a "Ekonomika inovačného rozvoja" (ale je to spomenuté aj vo Veličkových "Rozhovoroch o živote" 6 a 15). Dám úryvok z "Potrebujeme novú školu": "Ak nik iný, tak určite „hviezdy“ fyziky, obzvlášť teoretickej, musia vedieť, že školské a vysokoškolské učebnice fyziky počas celého 20.storočia zamlčovali fakt, že v r. 1866 J.C.Maxwell skúmal teplotnú rovnováhu vertikálneho stĺpu plynu v gravitačnom poli v ustálenom stave. Prišiel k záveru, že aby nevznikal rozpor s druhým termodynamickým zákonom je potrebné, aby teplota rôznych plynov v ustálenom stave v gravitačnom poli nebola závislá od výšky. Čiže vertikálny teplotný gradient (zmena teploty s výškou) akejkoľvek látky musí byť v gravitačnom poli v ustálenom stave rovný nule, inač bude porušený druhý termodynamický zákon. V rokoch 1897 až 1914 sa K.E.Ciolkovskij tiež zaoberal skúmaním plynu v ustálenom stave v gravitačnom poli. Pričom vedecky preukázal, že gravitačné pole v ustálenom stĺpci plynu vytvára vertikálny teplotný gradient — teplotný spád v rôznych výškach. Tomuto vedecky korektne získanému výsledku odporuje «druhý termodynamický zákon». Čiže druhý termodynamický zákon nie je celovesmírnym fundamentálnym princípom, ale ohraničeným čiastkovým fyzikálnym zákonom, použiteľným výlučne len v tých prípadoch, keď v rámci lokalizácie nami skúmaného objektu môžeme zanedbať silové pôsobenie prírodných polí, známych aj neznámych. A napriek druhému „zákonu“ (a fakticky druhému ohraničeniu termodynamiky) boli výškové teplotné gradienty odhalené, napríklad v atmosfére Zeme aj Venuše, čo potvrdzuje pravdivosť J.C.Maxwella aj K.E.Ciolkovského. Okrem toho, K.E.Ciolkovskij preukázal, že v gravitačnom poli je principiálne možné zostrojenie monotemperatúrneho motora: energetického zariadenia typu „perpetuum mobile druhého druhu“ s teoretickým koeficientom účinnosti transformačného cyklu «teplota — (mechanická) práca» rovným jednej. Oveľa podrobnejšie pozri tu: *J.G.Oparin „K.E.Ciolkovskij o druhom zákone termodynamiky“ v čas. „Ruská myšlienka“, vyd. „Spoločenský prospech“, p. Reutov, r.1991 *Maxwell J. C. Philosophical Transaction of the Royal Society of London. London, Vol. 157, 1867, pp. 49 — 88. *K.E.Ciolkovskij. „Dĺžka slnečného žiarenia“. „Vedecký prehľad“, № 7, r.1897, str. 46 — 61. *K.E.Ciolkovskij. „Druhý zákon termodynamiky“. Kaluga, 1914. No namiesto toho, aby o tom informovali žiakov, učebnice fyziky im počas celého 20.storočia motajú hlavy tým, že podporujú kult Carnotovho cyklu, čím u nich formujú predstavu, že jediný spôsob ako získať mechanickú energiu je nahriať «pracovné telo» v uzavretom objeme a dať mu možnosť rozšíriť sa, dávajúc tak do pohybu pracovné časti nejakého stroja, tak ako to funguje vo všetkých známych energetických zariadeniach dnešnej civilizácie, počnúc od parného stroja až do plynových turbín a rôznych „exotických“ zariadení (Wankelov a Stirlingov motor), ktorých rozdiel je iba v tom, čo konkrétne zohrieva pracovné telo: drevo; chemické reakcie, prebiehajúce v samotnom pracovnom tele, keď sa dostane do pracovnej komory motora; reakcie jadrovej fyziky. Výnimku tvoria priame meniče rôznych druhov energie na elektrickú: slnečné batérie; palivové články; magneto-hydro-dynamické generátory, v ktorých sa elektrická energia čerpá z prúdu plazmy, hoci na získanie plazmy musí byť pracovné telo tiež nahriate. Napriek tomu, týmto druhom problematiky sa nikto, až na neveľký počet «kutilov» nezaoberal. No ak o tomto profesionálni fyzici aj nevedia (napr. v dôsledku toho, čo sa učili v učebniciach, v ktorých sa o dielach J.C.Maxwella a K.E.Ciolkovského nič nepísalo), tak vzdelanie ktoré získali na fyzikálno-matematickej či fyzikálno-technickej univerzite umožňuje každému z nich dosiahnuť analogické výsledky samostatne, a urobiť z nich technicko-technologické praktické vývody." (koniec citátu) -K tomu magnetickému motoru sa vyjadrím neskôr. Videl som pár prototypov, ale chcem si ten princíp overiť aj sám doma v praxi.

Inak aj odparovanie je celkom zaujímavý jav. Funguje aj pri kvapalnom aj tuhom stave a nezáleži na teplote odparovanej látky. Odparovanie nevyžaduje žiadnu vonkajšiu energiu (napr. slnečnú alebo akúkoľvek inú), pracuje samo osebe. Treba len, aby vzduch nebol nasýtený, a para sa mala kam vstrebávať.
Zároveň platí, že na proces odparovania si molekuly odoberajú teplo z odparovanej látky ako celku. T.j. para (ako celok) má vyššiu teplotu než kvapalina (ako celok) z ktorej sa vyparila, a to všetko bez vonkajšieho energetického zásahu.


Inak aj odparovanie je celkom zaujímavý jav. Funguje aj pri kvapalnom aj tuhom stave a nezáleži na teplote odparovanej látky. Odparovanie nevyžaduje žiadnu vonkajšiu energiu (napr. slnečnú alebo akúkoľvek inú), pracuje samo osebe. Treba len, aby vzduch nebol nasýtený, a para sa mala kam vstrebávať. Zároveň platí, že na proces odparovania si molekuly odoberajú teplo z odparovanej látky ako celku. T.j. para (ako celok) má vyššiu teplotu než kvapalina (ako celok) z ktorej sa vyparila, a to všetko bez vonkajšieho energetického zásahu.

Po kliknutí na obr sa prehraje.
614a39f3c990d


Po kliknutí na obr sa prehraje. ![614a39f3c990d](serve/attachment&path=614a39f3c990d)
Upravené 21. 9. 2021 o 22:01

Re: "Um"
To čo je za detský obrázok??
To má byť dôkaz???
Na akom fyzikálnom princípe to má akože pracovať??
Inak to vyzerá ako klasický podvod
s externým magnetickým pulzačným poľom.


Re: Jardob
Veď áno, to je celé ako teória fajn,
len ten gradient by bol extrémne malý
a otázkou je, aký je návrh schémy daného "monotemperatúrneho"motora,
alebo aspoň hrubý popis??
Bo inak tam máme nevyriešený vážny diferenćný, izolačný, prenosový (teplotného rozdielu, resp. minimálneho náboja na pomerne veĺké vzdialenosti)
a ďalšie technické problémy, ktorý som popisoval,
podobne ako pri hĺbkových geotermálnych zdrojoch,
či tzv. atmosferickom dyname.
To sme na fóre neraz rozoberali.
Koeficient účinnosti transformačného cyklu rovný jednej je
po technickej (praktickej) stránke blbosť.
Znova - poprosil by som nejakú konkrétnu fyzikálnu schému,
alebo aspoň krátky popis.
Inak, ako som povedal, II. Termodynamický zákon
nutne neodporuje tomuto pokusu,
pokiaľ ho vnímam pre uzavreté systémy,
t.j., v hlbšom kontexte.


K tomu "magnetickému motoru" bych taktiež poprosil návrh aspoň hrubej fyzikálnej schémy a nie zase dáke obrázky dákych klasických kúzelníckych trikov.


Necháp to prosím zle, sú dostupné potenciálne zdroje energie,
len vami uvedené príklady sú po oboch stránkach hodne problematické.
Mierne povedané.
To už možno skôr naozaj ten nehomogénny atmosferický kondenzátor a pod.,
patenty na ktorého využitie vyvíjal Tesla a ďalší.
Len tam tiež vyvstáva technicko-fyzikálna otázka koncentrácie a sťahovania objektívne existujúceho náboja


Re: "Um" To čo je za detský obrázok?? To má byť dôkaz??? Na akom fyzikálnom princípe to má akože pracovať?? Inak to vyzerá ako klasický podvod s externým magnetickým pulzačným poľom. Re: Jardob Veď áno, to je celé ako teória fajn, len ten gradient by bol extrémne malý a otázkou je, aký je návrh schémy daného "monotemperatúrneho"motora, alebo aspoň hrubý popis?? Bo inak tam máme nevyriešený vážny diferenćný, izolačný, prenosový (teplotného rozdielu, resp. minimálneho náboja na pomerne veĺké vzdialenosti) a ďalšie technické problémy, ktorý som popisoval, podobne ako pri hĺbkových geotermálnych zdrojoch, či tzv. atmosferickom dyname. To sme na fóre neraz rozoberali. Koeficient účinnosti transformačného cyklu rovný jednej je po technickej (praktickej) stránke blbosť. Znova - poprosil by som nejakú konkrétnu fyzikálnu schému, alebo aspoň krátky popis. Inak, ako som povedal, II. Termodynamický zákon nutne neodporuje tomuto pokusu, pokiaľ ho vnímam pre uzavreté systémy, t.j., v hlbšom kontexte. K tomu "magnetickému motoru" bych taktiež poprosil návrh aspoň hrubej fyzikálnej schémy a nie zase dáke obrázky dákych klasických kúzelníckych trikov. Necháp to prosím zle, sú dostupné potenciálne zdroje energie, len vami uvedené príklady sú po oboch stránkach hodne problematické. Mierne povedané. To už možno skôr naozaj ten nehomogénny atmosferický kondenzátor a pod., patenty na ktorého využitie vyvíjal Tesla a ďalší. Len tam tiež vyvstáva technicko-fyzikálna otázka koncentrácie a sťahovania objektívne existujúceho náboja
Upravené 22. 9. 2021 o 07:18

Ak by si súčasnej civilizácii dal do ruky technológie voľnej energie, tak by sa akurát začali viac množiť, viac zaťažovať prírodu, nakoniec by im bolo v mnohých lokalitách tesno a vznikali by neustále lokálne vyhladzovacie vojny o priestor na žitie.


Oracle vtedy začal prskať. Nepochopil som prečo. Dokrútil čo sa dalo. Podstata mu podľa mňa unikla.


VEDIETE RÉTORIKU, KTORÁ JE RÉTORIKOU TÝCH ZKURVYSYNOV, KTORÍ NÁS TISÍCROČIA ZOTROČUJÚ. Uvedomujete si, že touto rétorikou podporujete GP?! To je prvá vec.


Druhá vec je, že dav sa správa ako nevedomé nezodpovedné rozmaznané dieťa je práve zámer tých spomínaných zkurvysynov aby nás mohli naďalej držať v otrockom jarme. Čo spomína aj Um:


Aj pre toto sa na západe (a v podstate všade) obmedzujú jadrové elektrárne, pretože ďalšie generácie nebudú schopné čo i len osluhy, nie tak vývoja.


Takže Ogar ty si ten, kto dokrútil veci a ktorému unikla podstata!


PS: Počas života Teslu, hlavne v 30. rokoch 20. storočia dav nebol rozmaznaný, lebo zúrila ekonomická a finančná kríza t.j. čas na zavedenie zdrojov energie zadarmo bol ideálny, lenže to prekážalo plánom GP...


[quote="pid:33819, uid:217"]Ak by si súčasnej civilizácii dal do ruky technológie voľnej energie, tak by sa akurát začali viac množiť, viac zaťažovať prírodu, nakoniec by im bolo v mnohých lokalitách tesno a vznikali by neustále lokálne vyhladzovacie vojny o priestor na žitie.[/quote] [quote="pid:33914, uid:623"]Oracle vtedy začal prskať. Nepochopil som prečo. Dokrútil čo sa dalo. Podstata mu podľa mňa unikla.[/quote] **VEDIETE RÉTORIKU, KTORÁ JE RÉTORIKOU TÝCH ZKURVYSYNOV, KTORÍ NÁS TISÍCROČIA ZOTROČUJÚ.** Uvedomujete si, že touto rétorikou podporujete GP?! To je prvá vec. Druhá vec je, že dav sa správa ako nevedomé nezodpovedné rozmaznané dieťa je práve zámer tých spomínaných zkurvysynov aby nás mohli naďalej držať v otrockom jarme. Čo spomína aj Um: [quote="pid:33819, uid:217"]Aj pre toto sa na západe (a v podstate všade) obmedzujú jadrové elektrárne, pretože ďalšie generácie nebudú schopné čo i len osluhy, nie tak vývoja.[/quote] Takže Ogar **ty si ten**, kto _dokrútil veci a ktorému unikla podstata!_ PS: Počas života Teslu, hlavne v 30. rokoch 20. storočia dav nebol rozmaznaný, lebo zúrila ekonomická a finančná kríza t.j. čas na zavedenie zdrojov energie zadarmo bol ideálny, lenže to prekážalo plánom GP...

Moderátor

Upravené 22. 9. 2021 o 10:16

Bezpalivové energetické projekty:
https://www.youtube.com/watch?v=l4l3jEVAOho


**Bezpalivové energetické projekty:** https://www.youtube.com/watch?v=l4l3jEVAOho
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
1.76k
22
11
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept