Politika v ČR
Pokud bude silná zima, dojde zemní plyn. Musíme být tvrdší na Rusko i Nory, říká velvyslanec Bartuška

Bartuška nepřestává překvapovat. 11.10 v DeníkuN zveřejnil další rozhovor o tom, jak si představuje naší energetickou budoucnost.


Bohužel, článek je zpoplatněn, ale našel jsem jej přeložený do ruštiny na ruských stránkách inoSMI. Takže se to pokusím přeložit zpátky do češtiny. Stojí za to.


Deník N (Česká republika): „Vysoké ceny energií doslova zabily část průmyslu na dlouhou dobu,“ varuje diplomat Bartushka


Petra Procházková, Jan Úšela
Cena listopadové dodávky megawatthodiny plynu na holandské burze TTF stoupla z 200 dolarů v dubnu na více než 1000 dolarů na začátku října. Nyní se cena stabilizovala, ale obchodníci očekávají, že plyn bude po elektřině dále růst. Pokud se jejich předpověď naplní, některé rodiny jednoduše nebudou schopny platit své účty za energie. Komisař pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška vysvětluje, co je to energetická chudoba.


Ceny plynu v Evropě i po celém světě rostou. I když plynu je dost. Podle zvláštního velvyslance České republiky pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky je předčasné panikařit, utíkat po teplých svetrech a instalovat kamna do bytů. Za prvé, a překvapivě, některé náklady spojené s růstem cen energií za nás někdo zaplatí, a za druhé, nevíme, jaká bude zima.


Deník N: Jak moc ovlivňuje počasí spotřebu energie?


Václav Bartushka: V České republice každý stupeň pod nulou zvyšuje denní spotřebu plynu o několik milionů metrů krychlových. Obecně platí, že musíte více zahřívat. V typickém roce spotřebujeme zhruba sedm miliard metrů krychlových plynu. Asi polovina jde na chemickou výrobu, primárně hnojiva. Druhou polovinu spotřebovávají domácnosti.


  • Pokud je zima tuhá a zásoby jsou nedostatečné, má stát nějaký plán na distribuci plynu mezi domácnosti a průmysl? Kdo bude mít přednost?

  • Každá země má nouzový plán. Domácnosti jsou vždy na konci seznamu těch, kteří jsou zbaveni energie.

  • Jak moc podle vás porostou ceny plynu pro konečné spotřebitele?

  • Je pro mě těžké odpovědět.

  • Pak další otázka. Ceny elektřiny rostou. Souvisí to s růstem cen plynu?

  • V případě České republiky č. Elektřinu z plynu vyrábíme pouze na jednom místě. Více než 50% elektřiny v České republice se získává z uhelných elektráren a zbytek - z jaderných elektráren a z obnovitelných zdrojů. Nyní si musíme lámat hlavu nad tím, jak uhlí nahradit. Myslím, že uhelné elektrárny budou u nás na konci tohoto desetiletí uzavřeny. Stane se tak pod tlakem bank, které postupně přestávají půjčovat uhelným projektům.

  • Bude uhlí nahrazeno plynem?

  • Jsem zastáncem nahrazování uhlí atomovou energií. Můžeme také dovážet elektřinu ze zahraničí nebo přejít na ekonomickou spotřebu. (...)

  • Před několika dny řekla šéfka Evropské centrální banky Christine Legardová, že vysoké ceny energií mohou otrávit život Evropy na několik let a zůstanou důležitým faktorem rostoucí inflace. Evropská komise uznává, že přechod na ekologičtější zdroje bude nákladný. Zároveň ale dodávají, že nejzranitelnější skupiny Evropanů by neměly platit za „zelenou transformaci“. Co se tedy stane?

  • Zatím to politici nedělají, ale musíme veřejně prohlásit, že transformace energetiky v Evropě bude velmi nákladná. Musíme také pochopit, že Česká republika je mimořádně bohatá země. Víte například, kolik ročně přidělujeme obnovitelným zdrojům, které tvoří několik procent celkové výroby elektřiny? 45 miliard korun. Víme o tom? Stejná částka je ale přidělena na obranu.

V každém případě nyní vzniká problém energetické chudoby. Možná se najdou rodiny, které nemohou platit za elektřinu nebo plyn.

  • To znamená, že si musím včas koupit tlustý svetr a deku, abych přežil nadcházející zimu? Jsem běžný český spotřebitel a znepokojují mě nejen zprávy o blížící se cenové tsunami, ale také alarmující zprávy, že letos je ve skladovacích zařízeních málo plynu, že Rusové dodávají méně, než slíbili, že Ukrajina uzavře plynovody, protože je v podstatě ve válce. s Ruskem ...

  • My v Evropské unii stále nechápeme, že jsme v roce 2007 de facto vyhlásili válku zemím, které vyvážejí plyn a ropu. Nakonec jsme pak jasně formulovali náš hlavní cíl - zbavit se fosilních paliv, ropy a zemního plynu. Na světě ale existují desítky zemí, které žijí z exportu těchto energetických zdrojů. To je životně důležité pro asi 30 zemí, včetně Ruska, Saúdské Arábie, Venezuely, Nigérie ...

U těchto zemí se náš záměr odstoupit od fosilních paliv dlouho zdál velmi pochybný. Proč, jen se zasmáli. Poslední rok „covid“ ale ukázal, že ke zhroucení cen plynu a ropy stačí snížení poptávky o pár procent. Přesně to se stalo.

V lednu a hlavně v únoru se účinky pandemie začaly projevovat v Číně a země omezila poptávku po ropě. Spadla téměř o jedno procento. To se však stalo: 9. března 2020 došlo k největšímu kolapsu cen ropy v historii za jediný den. Spadla o 30%.

  • Může mít mírný pokles poptávky tak závažné důsledky?

  • Ano. Silný pokles poptávky po ropě byl právě před námi. Koncem března a začátkem dubna klesla světová poptávka po ropě o 35%. Samotná letecká doprava pak klesla o 98%. 20. dubna 2020 byla ropa poprvé v historii prodána za zápornou cenu - minus 40 dolarů za barel. Unikátní situace, která se vyvinula pouze na jednom místě v Oklahomě a pouze s jedním typem smlouvy. Ale navzdory své jedinečnosti se tento okamžik stal zásadním. Je to jako jít ke klenotníkovi, který by vám prodal náhrdelník a navíc vám dal půl milionu.

Globálně ceny ropy a plynu klesly na nejnižší úroveň za velmi dlouhou dobu. Například v Evropě v létě 2020 byla ropa nejlevnější v historii a plyn byl levnější než ve Spojených státech.

  • Jak to vnímali exportéři nosičů energie?

"Poslední rok je šokoval." Najednou jim došlo, že musí okamžitě začít něco dělat.

  • Co?

"Myslím, že se nám nyní snaží ukázat, jak špatný je náš nápad opustit ropu a plyn jako zdroje energie." To je důležité nejen pro Rusko, ale také pro všech těch 30–40 států, které se ocitnou „na mělčině“ bez ropy a plynu. Například Ázerbájdžán získává 90% svých příjmů z ropy a plynu, Alžírsko - 98%, Rusko - „pouze“ 75. Pokud tyto země zůstanou bez příjmů z vývozu energie, nebudou mít z čeho žít.

Když Evropa v roce 2007 oznámila: „Chceme se bez vás obejít,“ tato slova pro ně zněla jako smrtelná kletba. Zpočátku to vnímali jako fanfáry, prý jednoho dne ne brzy ... A najednou jim došlo, že se to skutečně může stát.

To, co se nyní děje s cenami, je jen začátek. Začátek jakési reakce vývozců ropy a plynu na naše zelené ambice. Chtějí nám ukázat, že myšlenka zelené Evropy je špatná.

  • Je to tak?

  • Evropané souhlasili, že se zbaví fosilních paliv. Na tom se shodli ekologové, ekonomové a osoby odpovědné za bezpečnost. Když byl v roce 2014 představen projekt „energetické unie“, zazněla pouze jedna důležitá postava - 400 miliard eur. To je částka, kterou EU každoročně alokuje na dovoz ropy a plynu. Poté, co Spojené království opustilo Evropskou unii, dosahuje tato částka přibližně 300 miliard.

Je nesmírně obtížné nahradit tento objem dovozu domácí produkcí, ať už jde o řepku, kterou nemáte tak rádi, nebo o něco jiného. Pokud dokážete zjistit, jak nahradit ropu a plyn obnovitelnými zdroji, skvělé. Koneckonců pak nepošleme své peníze do Moskvy a Rijádu.

  • Vy osobně obhajujete, abychom co nejdříve přestali financovat tyto režimy a začali se topit něčím jiným?

"Západ po celá desetiletí platí svým nepřátelům." Je lepší se této závislosti zbavit. To nebude možné udělat za týden, stejně jako za rok nebo dokonce za jednu dekádu. Ale toto je správný směr.

Je tu ale jedna věc, kterou Brusel nechce slyšet. Když to říkám, dívají se na mě jako na „divocha“ z východu. A naléhavě je vyzývám, aby se zbavili závislosti na ropných a plynových mocnostech, které od nás ročně dostávají stovky miliard eur. Přestaňme jim doplňovat rozpočet. Co se pak stane?

  • A měli bychom si s tím dělat starosti?

  • Podívejme se na mapu. Vedle Číny je jen jeden stát, který je zcela závislý na vývozu energetických zdrojů. Tohle je Brunej. Malý stát. V Jižní Americe jsou to Venezuela a Kolumbie. Američané to zvládnou. V našem sousedství je ale všechno jinak. Máme tady celý postsovětský prostor v čele s Ruskem. Existuje také Ázerbájdžán, Kazachstán. Existuje celý Perský záliv. Existuje severní Afrika: Alžírsko a Libye. Dlouhodobě proto hlasitě hovořím o tom, že zelený program, odmítnutí ropy, se neobejde bez silné armády, která je nezbytná pro zvládnutí následků. Koneckonců musíme být připraveni na to, že svým krokem zbankrotujeme země kolem nás.

  • Dovedeme je do bodu, kdy pro nás mohou představovat hrozbu?

  • V minulosti žádná země nemohla odolat poklesu životní úrovně svého obyvatelstva o desítky procent. Pokud vezmeme 98% příjmů z Alžírska, co se stane?

  • Těžko si dokážu představit situaci, kdy na nás Alžírsko útočí svou armádou ... Ale Rusy v pobaltských státech si dobře představuji.

  • Ale tady mluvíme o něčem jiném. Alžírsko je domovem 35 milionů lidí. Pokud zchudnou, mohou odejít ke svým příbuzným do Španělska a Francie. Pokud chceme jednat v Evropě společně a chceme, aby nás naši evropští partneři poslouchali, pak musíme vzít v úvahu jejich obavy související s Libyí, jejím rozpadem a Alžírskem, které bez ropy a plynu může potkat stejný osud. Musíme také pochopit jejich obavy z toho, co se stane v Perském zálivu. Stejné smutné vyhlídky má samozřejmě Rusko, Ázerbájdžán a Kazachstán.

Musíme jen pochopit, že přechod na zelené hospodářství nebude snadný pro všechny, včetně nás. To je ale správný směr, i když výsledkem, alespoň poprvé, bude zvýšení nákladů na energii. To neobejde ani naše občany.

  • Začalo to už dnes?

  • To, co vidíme dnes, není ani začátek.

  • Růst cen zatím koncového spotřebitele nijak zvlášť neovlivnil. Kdy to lze očekávat?

"Nacházíme se v kritickém bodu obratu." Zástupci evropského plynárenského průmyslu, německý, francouzský a český, se zoufale snaží odstranit téma plynu z politické oblasti. Je pro ně nesmírně důležité, aby mě DenikN nežádal, abych se vyjádřil k situaci s plynem na trhu. Nechtějí, aby lidé mluvili o cenách plynu.

Z minulých zkušeností vědí, že jakmile se o plynu mluví příliš často, nastanou problémy. Jsem členem správní rady evropského regulátora a vím, že evropské plynárenské společnosti ponesou tolik nákladů, kolik budou moci. Budou raději snižovat vlastní zisky, ale nedovolí, aby se plyn proměnil v politický problém.

  • Přesto si představme, že se plyn stane například důležitým politickým tématem v Německu ...

"... to bude smrt plynu." Alespoň v Německu.

  • Blížíme se ke konečné fázi plynu?

  • Plynárenské společnosti vědí, že ve chvíli, kdy Evropě dojde uhlí, a to není daleko, na ně přijde řada. Další věcí, s níž se rozloučíme, bude zemní plyn. Čím později se to stane, tím lépe pro plynárenské společnosti.

Děsí je představa, že letošní nebo příští zimní ceny poskočí a obyvatelé Frankfurtu, Paříže nebo Prahy zmrznou. Koneckonců pak vlády těchto zemí udělají vše pro to, aby plyn zmizel z našich domovů co nejdříve.

Když dojde teplo, lidé ztratí důvěru ve své dodavatele energií. Plynová krize v roce 2009 Rusko hodně zranila. Přišla o miliardy dolarů. Po této zkušenosti se Evropa ještě více shromáždila, zejména severozápadní část kontinentu, kam patříme.

A Rusové si to kvůli tomu nadělali do kalhot. Byla to pro ně ekonomická katastrofa, stejně jako pro plynové firmy, které ztratily obrovský kus svých marží. Pokud se tedy příští zimu stane i ta nejmenší krize, bude to pro evropské plynárenské společnosti snadné. Proto se vytrvale snaží vzít na sebe růst cen a nepřenášet zvýšené náklady na občany.

  • Samozřejmě to mohou zkusit, ale s největší pravděpodobností neudrží ceny na stejné úrovni. Někteří prodejci je již vychovávají ...

  • Ceny porostou, ale dodavatelé budou také hledat plyn jinde, u jiných dodavatelů. Při současných cenách více než 1 100 dolarů za tisíc metrů krychlových je pro nás levný i americký LNG. A plynu je na světě dost.

  • Takže Rusko bude odříznuto?

  • Může se to stát. Jeho role dodavatele může klesnout.

  • Říkáš, že je na světě dost plynu. Proč je tedy v evropských skladovacích zařízeních nedostatek plynu a mimochodem, vysvětluje se to nyní mimo jiné rostoucími cenami?

  • EU nyní přísně šetří zásoby. A zřejmě dodavatelé, řekněme nějaké ruské společnosti ...

  • Například Gazprom ...

"... Pronajatá skladovací zařízení po celé Evropě, ale nenaplňují je." Neřekl bych to jako fakt, protože řízení probíhá. Chceme vědět, co se stalo. Poté přejdeme k několika krokům. Řekněme pro změnu legislativy. Pokud se ukáže, že si někdo klenby pronajal, ale nezaplnil, můžeme je odvézt. Musíme ale zjistit, zda a jak některé subjekty skutečně zneužívají svého postavení na trhu.

Trestají nás vývozci prázdnými skladovacími zařízeními a vysokými cenami za naši snahu zbavit se fosilních paliv?

  • Myslím, že problém je širší. V roce 2020 si vývozci ropy a plynu po celém světě uvědomili, že pokles poptávky o několik procent pro ně znamenal ztráty v řádu desítek procent. Také si uvědomili, že Evropa i administrativa Joe Bidena to myslí vážně. A na tyto plány mají peníze. To vše dohromady je pro exportéry ropy a plynu prostě fatální.

Před pár lety byl obraz světa bez ropy a plynu mlhavý. Jako, jednou to bude, ale kdy - nikdo neví. Nyní se ukazuje, že i malý pokles poptávky vyvolává vážné problémy. Významná část exportérů ropy a plynu se nyní ze všech sil snaží „zelený proces“ zpomalit. Snaží se nás odradit.

  • To je vyhlídka, ale zima se blíží. Gazprom oznámil, že dodá do Evropy zhruba 183 miliard metrů krychlových plynu, což je o něco více než loni, kdy bylo na kontinentu oznámeno uzavření. Pokud je zima tuhá, co se stane?

  • Nejsme omezeni na jednoho dodavatele. Gazprom není naším jediným partnerem. 99% plynu k nám přichází z Německa. Evropský trh je zásobován z různých oblastí světa, včetně Ruska.

Chtěl bych pro Česko stejnou energetickou bezpečnost jako v Bavorsku. Rovněž nemá žádné přístavy ani rafinerie, ale ceny jsou tam normální. Ceny máme stejné jako Němci, a to je maximum možné, protože my sami s Rusy se nedohodneme na nejlepší variantě.

Podle mého názoru je nyní nejdůležitější otevřeně všem partnerům vysvětlit, že pokud se chystají vztahy zhoršit, musí pochopit, že reakce bude přiměřená. Jsem si jist, že pokud se příští zima ukáže být pro evropského spotřebitele obtížná, budou příští zimy pro evropské dodavatele plynu velmi obtížné. Protože evropské státy buď půjdou na nová regulační opatření, nebo dokonce vyvlastní sklady plynu.

  • Pokud to Moskva nechápe a Rusko v zimě dodává nedostatečný plyn, mohou evropští zákazníci okamžitě nakupovat plyn od výrobců z jiných oblastí světa na evropské burze plynu TTF v Amsterdamu?

  • Ano, to je možné. Nebude to možné provést okamžitě, protože většina takových transakcí se provádí prostřednictvím futures: plyn se objednává například na příštích šest měsíců. Vždy je to ale otázka ceny. Asie, když se potýká s problémy, platí zpravidla více než Evropa. Tankery, které mířily z Kataru do Evropy, proto náhle změnily kurz a pluly do Japonska.

  • Tak či onak, pokud nebude dostatek plynu z Ruska, budeme muset zaplatit přemrštěné ceny ...

Větrné farmy v obci Mirny"Jsme velmi bohatý kontinent a stále největší trh s plynem na světě." Pokud nevíme, jak využít naši sílu a bohatství k tomu, abychom se tuto zimu zahřáli, pak se nevyrovnáváme se základními úkoly, které musí naše státy plnit.

  • Blíží se těžká zima?

  • Uvidíme. Brzy to začne. Nyní je důležité být k našim dodavatelům zcela upřímní a říci jim, že jsme schopni být tvrdí. Evropa je pro Gazprom hlavním trhem a 80 - 90% jejích příjmů pochází od nás.

Ukázalo nám Pobaltí příklad?

  • Pobaltské státy vybudovaly infrastrukturu LNG a postavily se proti ruskému plynovému diktátu díky dováženému LNG. Není to správná cesta k energetické bezpečnosti?

  • Polsko a Litva nejsou propojeny plynovodem. Terminál LNG pro nezávislost v litevském přístavu Klaipeda může zásobovat zbytek pobaltských států, ale tato surovina se k nám jednoduše fyzicky nedostane. Zajímavější pro nás je terminál LNG v polském Swinoujscie. Zásadní význam má však připojení českých plynovodů k západoevropskému systému: pět je připojeno k Sasku a jedno k Bavorsku. Náš vztah s Německem, Francií a zeměmi Beneluxu je pro nás mnohem výnosnější.

  • Je Evropská unie schopna dosáhnout konsensu ohledně strategie dodávek?

  • Nikdo v Evropě nechce, aby se plyn proměnil v problematické téma. Všechny vlády chtějí, aby to bylo dostatečné a dostupné.

V roce 2009 jsem byl přítomen jednání Mirka Topolánka jako předsedy vlády země předsedající Radě EU s ruským prezidentem Putinem a ukrajinským prezidentem Juščenkem. Na jednání byla pozvána také německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Sarkozy. Otázku plynu projednali všichni lídři států Evropské unie. Pokud se něco podobného stane příští zimu, pak se nepochybně zrodí dohoda o změnách evropských pravidel. Pokud chtějí dodavatelé plynu konfrontaci, dostanou ji.

  • Mluvíte o smlouvě EU. Ale například Maďaři věří, že je výhodnější vyjednávat s Rusy o dodávkách sami.

"Toto je projev politické propasti, která se táhne blízko naší hranice." Česká republika a země na našem západě jsou přesvědčeny, že jednotný evropský trh zaručuje nejlepší cenu a bezpečnost. Bulhaři, Maďaři a Slováci, stejně jako Srbové a Moldavané jsou naopak přesvědčeni, že oni sami se mohou s Moskvou dohodnout na výhodnějších podmínkách, než jaké byly nabídnuty Evropské unii. No prosím.

  • Podle vás je tento „plynový separatismus“ neškodný?

  • To není separatismus. Každý stát si může svobodně zvolit svou pozici. Společně se západní Evropou věříme, že nejlepší ceny pro zákazníky jsou na velkém evropském trhu. Pokud si demokraticky zvolení vůdci jiných evropských zemí myslí něco jiného, ​​je to jejich volba.

  • Rusko nedávno oznámilo, že přerušuje dodávky plynu přes Ukrajinu do Maďarska, a podepsalo samostatnou dohodu s Maďary. Nyní k nim bude poslán plyn při obcházení ukrajinského území. Trestá tedy Moskva Kyjev? Je to součást války, ve které proti sobě bojují Rusko a Ukrajina?

  • Pro Rusko je obchodně ziskové obejít Ukrajinu, takže to dělá jen tak. Ale to by nám nemělo vadit.

  • Pouze pokud nepovažujete Ukrajinu za spojence a nepokoušíte se ji chránit před Ruskem ...

  • Evropa se musí naučit bránit, a to nejen slovy, a především mluvíme o jejích zájmech.

  • A Ukrajina do této „naší“ Evropy nepatří?

  • To znamená, že podle vás musíme uzavřít Ingolstadtský plynovod, abychom si udrželi místo Ukrajiny jako tranzitní země? Nezáleží na tom, že je pro naše rafinerie výhodnější přijímat plyn ne z Ukrajiny ... Ne. Diverzifikace je jádrem naší energetické bezpečnosti. Dodavatelé i přepravní trasy.

  • Ale poté, co jsme zavedli sankce proti Rusku a Ukrajina byla prohlášena za našeho spojence, jak můžeme ignorovat její zájmy? Rusko evidentně používá plyn jako nástroj své agresivní politiky ...

  • Buďme upřímní. Ukrajinců je několik. Ukrajina sama válčí s Ruskem na východě; druhá Ukrajina přišla o Krym. A pak je tu Ukrajina oligarchů, kteří aktivně obchodují s Rusy. Většina ukrajinských oligarchů zbohatla díky obchodu s ropou a plynem s Ruskem.

Je zde jeden zajímavý bod. Plyn, který se z Ruska dostává na ukrajinské území, není dosud přesně změřen. Jeho objem neznáme. Ukrajina letos uspořádala pompézní vojenskou přehlídku na počest 30. výročí nezávislosti. Na rusko-ukrajinské hranici ale stále nenainstalovala plynoměry. Jak to?

V Evropě jsou na hranicích mezi státy všude metry. Na česko-německé hranici se zaznamenávají hodnoty, kalibrují se senzory ... A mezi Ukrajinou a Ruskem? Nic. Rusko říká: „Dodal jsem Kyjevu 18 miliard kubických metrů plynu.“ Ve skutečnosti ale hranice překročila řekněme 30 miliard. Kyjev zase tvrdí, že přijato bylo jen deset. Jak zjistit, kdo má pravdu? V žádném případě, protože tyto transakce byly prováděny na principu „nějak se dohodneme ...“. Řekněme, že se potkáme v Courchevelu nebo na Bahamách nebo v Londýně, a tam se dohodneme. Tento způsob podnikání zrodil první obrovskou rodinu ruských a ukrajinských oligarchů.

  • Chcete tím říci, že se na hranici Ruska a Ukrajiny objevila obrovská „korupční zóna“?

  • Ruské a ukrajinské státy byly od samého počátku na hranicích během dodávek plynu ve velkém okrádány. Ostatně to je důvod, proč se bývalý ministr plynárenství stal předsedou vlády Ruské federace.

  • Vytvořila EU nějakým způsobem tlak na Ukrajinu, aby se na hranicích objevily přepážky?

  • Dokonce jsme jim několikrát zaplatili za instalaci těchto měřičů. Ale dodnes tam stále nejsou.

  • Myslíš, že ty peníze ...

  • Obecně kromě Ukrajiny, která je na východě ve válce, bohužel existuje ještě ta Ukrajina, která rozhodně není jako Evropská unie. Z rozhovorů se zástupci evropských plynárenských společností vím, že v jejich očích je Gazprom spolehlivější než ukrajinský Naftogaz. A vzhledem k tomu, čemu museli čelit, se jim lze jen těžko divit.


Byl jsem přítomen jednání o řešení krize v roce 2009. Leden. Jsme v Kyjevě a ukrajinský prezident říká: „Rusové nám vůbec neposlali plyn.“ Sedíme v Moskvě a Putin tvrdí, že se na Ukrajinu pravidelně posílá plyn. A vy nechápete, kde je pravda. EU proto požadovala, aby místo přepravy ruského plynu bylo mimo území EU - na hranici mezi Ukrajinou a Ruskem, kde nejsou měřiče.


Nikdo z nás v EU nebude bojovat za tranzit s Ukrajinou, dokud Ukrajina nesplní základní úkoly. Mezi nimi je instalace měřičů na hranici s Ruskem.


(...)
https://inosmi.ru/politic/20211014/250703064.html


odkaz na originál: https://denikn.cz/714502/trvale-vysoke-ceny-energii-cast-prumyslu-zkratka-zabiji-varuje-diplomat-bartuska/


Jeden z ruských čtenářů to okomentovál tak:


evgic74
Zdá se, že jsem četl rozhovor mentálně retardovaného s idiotem


Ostatní komentáře byly v podobném duchu. Bohužel, je to naše dnešní realita.


Jinak, přeřeknutí Bartušky: "Při současných cenách více než 1 1000 dolarů za tisíc metrů krychlových je pro nás levný i americký LNG. A plynu je na světě dost,"- možná vysvětluje důvod celé aféry. Jde krom jiného vnutit Evropě americký zkapalněný plyn, který dříve nemohl cenově konkurovat. Dnes už může.


Bartuška nepřestává překvapovat. 11.10 v DeníkuN zveřejnil další rozhovor o tom, jak si představuje naší energetickou budoucnost. Bohužel, článek je zpoplatněn, ale našel jsem jej přeložený do ruštiny na ruských stránkách inoSMI. Takže se to pokusím přeložit zpátky do češtiny. Stojí za to. **Deník N (Česká republika): „Vysoké ceny energií doslova zabily část průmyslu na dlouhou dobu,“ varuje diplomat Bartushka** Petra Procházková, Jan Úšela Cena listopadové dodávky megawatthodiny plynu na holandské burze TTF stoupla z 200 dolarů v dubnu na více než 1000 dolarů na začátku října. Nyní se cena stabilizovala, ale obchodníci očekávají, že plyn bude po elektřině dále růst. Pokud se jejich předpověď naplní, některé rodiny jednoduše nebudou schopny platit své účty za energie. Komisař pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška vysvětluje, co je to energetická chudoba. Ceny plynu v Evropě i po celém světě rostou. I když plynu je dost. Podle zvláštního velvyslance České republiky pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky je předčasné panikařit, utíkat po teplých svetrech a instalovat kamna do bytů. Za prvé, a překvapivě, některé náklady spojené s růstem cen energií za nás někdo zaplatí, a za druhé, nevíme, jaká bude zima. Deník N: Jak moc ovlivňuje počasí spotřebu energie? Václav Bartushka: V České republice každý stupeň pod nulou zvyšuje denní spotřebu plynu o několik milionů metrů krychlových. Obecně platí, že musíte více zahřívat. V typickém roce spotřebujeme zhruba sedm miliard metrů krychlových plynu. Asi polovina jde na chemickou výrobu, primárně hnojiva. Druhou polovinu spotřebovávají domácnosti. - Pokud je zima tuhá a zásoby jsou nedostatečné, má stát nějaký plán na distribuci plynu mezi domácnosti a průmysl? Kdo bude mít přednost? - Každá země má nouzový plán. Domácnosti jsou vždy na konci seznamu těch, kteří jsou zbaveni energie. - Jak moc podle vás porostou ceny plynu pro konečné spotřebitele? - Je pro mě těžké odpovědět. - Pak další otázka. Ceny elektřiny rostou. Souvisí to s růstem cen plynu? - V případě České republiky č. Elektřinu z plynu vyrábíme pouze na jednom místě. Více než 50% elektřiny v České republice se získává z uhelných elektráren a zbytek - z jaderných elektráren a z obnovitelných zdrojů. Nyní si musíme lámat hlavu nad tím, jak uhlí nahradit. Myslím, že uhelné elektrárny budou u nás na konci tohoto desetiletí uzavřeny. Stane se tak pod tlakem bank, které postupně přestávají půjčovat uhelným projektům. - Bude uhlí nahrazeno plynem? - Jsem zastáncem nahrazování uhlí atomovou energií. Můžeme také dovážet elektřinu ze zahraničí nebo přejít na ekonomickou spotřebu. (...) - Před několika dny řekla šéfka Evropské centrální banky Christine Legardová, že vysoké ceny energií mohou otrávit život Evropy na několik let a zůstanou důležitým faktorem rostoucí inflace. Evropská komise uznává, že přechod na ekologičtější zdroje bude nákladný. Zároveň ale dodávají, že nejzranitelnější skupiny Evropanů by neměly platit za „zelenou transformaci“. Co se tedy stane? - Zatím to politici nedělají, ale musíme veřejně prohlásit, že transformace energetiky v Evropě bude velmi nákladná. Musíme také pochopit, že Česká republika je mimořádně bohatá země. Víte například, kolik ročně přidělujeme obnovitelným zdrojům, které tvoří několik procent celkové výroby elektřiny? 45 miliard korun. Víme o tom? Stejná částka je ale přidělena na obranu. V každém případě nyní vzniká problém energetické chudoby. Možná se najdou rodiny, které nemohou platit za elektřinu nebo plyn. - To znamená, že si musím včas koupit tlustý svetr a deku, abych přežil nadcházející zimu? Jsem běžný český spotřebitel a znepokojují mě nejen zprávy o blížící se cenové tsunami, ale také alarmující zprávy, že letos je ve skladovacích zařízeních málo plynu, že Rusové dodávají méně, než slíbili, že Ukrajina uzavře plynovody, protože je v podstatě ve válce. s Ruskem ... - My v Evropské unii stále nechápeme, že jsme v roce 2007 de facto vyhlásili válku zemím, které vyvážejí plyn a ropu. Nakonec jsme pak jasně formulovali náš hlavní cíl - zbavit se fosilních paliv, ropy a zemního plynu. Na světě ale existují desítky zemí, které žijí z exportu těchto energetických zdrojů. To je životně důležité pro asi 30 zemí, včetně Ruska, Saúdské Arábie, Venezuely, Nigérie ... U těchto zemí se náš záměr odstoupit od fosilních paliv dlouho zdál velmi pochybný. Proč, jen se zasmáli. Poslední rok „covid“ ale ukázal, že ke zhroucení cen plynu a ropy stačí snížení poptávky o pár procent. Přesně to se stalo. V lednu a hlavně v únoru se účinky pandemie začaly projevovat v Číně a země omezila poptávku po ropě. Spadla téměř o jedno procento. To se však stalo: 9. března 2020 došlo k největšímu kolapsu cen ropy v historii za jediný den. Spadla o 30%. - Může mít mírný pokles poptávky tak závažné důsledky? - Ano. Silný pokles poptávky po ropě byl právě před námi. Koncem března a začátkem dubna klesla světová poptávka po ropě o 35%. Samotná letecká doprava pak klesla o 98%. 20. dubna 2020 byla ropa poprvé v historii prodána za zápornou cenu - minus 40 dolarů za barel. Unikátní situace, která se vyvinula pouze na jednom místě v Oklahomě a pouze s jedním typem smlouvy. Ale navzdory své jedinečnosti se tento okamžik stal zásadním. Je to jako jít ke klenotníkovi, který by vám prodal náhrdelník a navíc vám dal půl milionu. Globálně ceny ropy a plynu klesly na nejnižší úroveň za velmi dlouhou dobu. Například v Evropě v létě 2020 byla ropa nejlevnější v historii a plyn byl levnější než ve Spojených státech. - Jak to vnímali exportéři nosičů energie? "Poslední rok je šokoval." Najednou jim došlo, že musí okamžitě začít něco dělat. - Co? "Myslím, že se nám nyní snaží ukázat, jak špatný je náš nápad opustit ropu a plyn jako zdroje energie." To je důležité nejen pro Rusko, ale také pro všech těch 30–40 států, které se ocitnou „na mělčině“ bez ropy a plynu. Například Ázerbájdžán získává 90% svých příjmů z ropy a plynu, Alžírsko - 98%, Rusko - „pouze“ 75. Pokud tyto země zůstanou bez příjmů z vývozu energie, nebudou mít z čeho žít. Když Evropa v roce 2007 oznámila: „Chceme se bez vás obejít,“ tato slova pro ně zněla jako smrtelná kletba. Zpočátku to vnímali jako fanfáry, prý jednoho dne ne brzy ... A najednou jim došlo, že se to skutečně může stát. To, co se nyní děje s cenami, je jen začátek. Začátek jakési reakce vývozců ropy a plynu na naše zelené ambice. Chtějí nám ukázat, že myšlenka zelené Evropy je špatná. - Je to tak? - Evropané souhlasili, že se zbaví fosilních paliv. Na tom se shodli ekologové, ekonomové a osoby odpovědné za bezpečnost. Když byl v roce 2014 představen projekt „energetické unie“, zazněla pouze jedna důležitá postava - 400 miliard eur. To je částka, kterou EU každoročně alokuje na dovoz ropy a plynu. Poté, co Spojené království opustilo Evropskou unii, dosahuje tato částka přibližně 300 miliard. Je nesmírně obtížné nahradit tento objem dovozu domácí produkcí, ať už jde o řepku, kterou nemáte tak rádi, nebo o něco jiného. Pokud dokážete zjistit, jak nahradit ropu a plyn obnovitelnými zdroji, skvělé. Koneckonců pak nepošleme své peníze do Moskvy a Rijádu. - Vy osobně obhajujete, abychom co nejdříve přestali financovat tyto režimy a začali se topit něčím jiným? "Západ po celá desetiletí platí svým nepřátelům." Je lepší se této závislosti zbavit. To nebude možné udělat za týden, stejně jako za rok nebo dokonce za jednu dekádu. Ale toto je správný směr. Je tu ale jedna věc, kterou Brusel nechce slyšet. Když to říkám, dívají se na mě jako na „divocha“ z východu. A naléhavě je vyzývám, aby se zbavili závislosti na ropných a plynových mocnostech, které od nás ročně dostávají stovky miliard eur. Přestaňme jim doplňovat rozpočet. Co se pak stane? - A měli bychom si s tím dělat starosti? - Podívejme se na mapu. Vedle Číny je jen jeden stát, který je zcela závislý na vývozu energetických zdrojů. Tohle je Brunej. Malý stát. V Jižní Americe jsou to Venezuela a Kolumbie. Američané to zvládnou. V našem sousedství je ale všechno jinak. Máme tady celý postsovětský prostor v čele s Ruskem. Existuje také Ázerbájdžán, Kazachstán. Existuje celý Perský záliv. Existuje severní Afrika: Alžírsko a Libye. Dlouhodobě proto hlasitě hovořím o tom, že zelený program, odmítnutí ropy, se neobejde bez silné armády, která je nezbytná pro zvládnutí následků. Koneckonců musíme být připraveni na to, že svým krokem zbankrotujeme země kolem nás. - Dovedeme je do bodu, kdy pro nás mohou představovat hrozbu? - V minulosti žádná země nemohla odolat poklesu životní úrovně svého obyvatelstva o desítky procent. Pokud vezmeme 98% příjmů z Alžírska, co se stane? - Těžko si dokážu představit situaci, kdy na nás Alžírsko útočí svou armádou ... Ale Rusy v pobaltských státech si dobře představuji. - Ale tady mluvíme o něčem jiném. Alžírsko je domovem 35 milionů lidí. Pokud zchudnou, mohou odejít ke svým příbuzným do Španělska a Francie. Pokud chceme jednat v Evropě společně a chceme, aby nás naši evropští partneři poslouchali, pak musíme vzít v úvahu jejich obavy související s Libyí, jejím rozpadem a Alžírskem, které bez ropy a plynu může potkat stejný osud. Musíme také pochopit jejich obavy z toho, co se stane v Perském zálivu. Stejné smutné vyhlídky má samozřejmě Rusko, Ázerbájdžán a Kazachstán. Musíme jen pochopit, že přechod na zelené hospodářství nebude snadný pro všechny, včetně nás. To je ale správný směr, i když výsledkem, alespoň poprvé, bude zvýšení nákladů na energii. To neobejde ani naše občany. - Začalo to už dnes? - To, co vidíme dnes, není ani začátek. - Růst cen zatím koncového spotřebitele nijak zvlášť neovlivnil. Kdy to lze očekávat? "Nacházíme se v kritickém bodu obratu." Zástupci evropského plynárenského průmyslu, německý, francouzský a český, se zoufale snaží odstranit téma plynu z politické oblasti. Je pro ně nesmírně důležité, aby mě DenikN nežádal, abych se vyjádřil k situaci s plynem na trhu. Nechtějí, aby lidé mluvili o cenách plynu. Z minulých zkušeností vědí, že jakmile se o plynu mluví příliš často, nastanou problémy. Jsem členem správní rady evropského regulátora a vím, že evropské plynárenské společnosti ponesou tolik nákladů, kolik budou moci. Budou raději snižovat vlastní zisky, ale nedovolí, aby se plyn proměnil v politický problém. - Přesto si představme, že se plyn stane například důležitým politickým tématem v Německu ... "... to bude smrt plynu." Alespoň v Německu. - Blížíme se ke konečné fázi plynu? - Plynárenské společnosti vědí, že ve chvíli, kdy Evropě dojde uhlí, a to není daleko, na ně přijde řada. Další věcí, s níž se rozloučíme, bude zemní plyn. Čím později se to stane, tím lépe pro plynárenské společnosti. Děsí je představa, že letošní nebo příští zimní ceny poskočí a obyvatelé Frankfurtu, Paříže nebo Prahy zmrznou. Koneckonců pak vlády těchto zemí udělají vše pro to, aby plyn zmizel z našich domovů co nejdříve. Když dojde teplo, lidé ztratí důvěru ve své dodavatele energií. Plynová krize v roce 2009 Rusko hodně zranila. Přišla o miliardy dolarů. Po této zkušenosti se Evropa ještě více shromáždila, zejména severozápadní část kontinentu, kam patříme. A Rusové si to kvůli tomu nadělali do kalhot. Byla to pro ně ekonomická katastrofa, stejně jako pro plynové firmy, které ztratily obrovský kus svých marží. Pokud se tedy příští zimu stane i ta nejmenší krize, bude to pro evropské plynárenské společnosti snadné. Proto se vytrvale snaží vzít na sebe růst cen a nepřenášet zvýšené náklady na občany. - Samozřejmě to mohou zkusit, ale s největší pravděpodobností neudrží ceny na stejné úrovni. Někteří prodejci je již vychovávají ... - Ceny porostou, ale dodavatelé budou také hledat plyn jinde, u jiných dodavatelů. Při současných cenách více než 1 100 dolarů za tisíc metrů krychlových je pro nás levný i americký LNG. A plynu je na světě dost. - Takže Rusko bude odříznuto? - Může se to stát. Jeho role dodavatele může klesnout. - Říkáš, že je na světě dost plynu. Proč je tedy v evropských skladovacích zařízeních nedostatek plynu a mimochodem, vysvětluje se to nyní mimo jiné rostoucími cenami? - EU nyní přísně šetří zásoby. A zřejmě dodavatelé, řekněme nějaké ruské společnosti ... - Například Gazprom ... "... Pronajatá skladovací zařízení po celé Evropě, ale nenaplňují je." Neřekl bych to jako fakt, protože řízení probíhá. Chceme vědět, co se stalo. Poté přejdeme k několika krokům. Řekněme pro změnu legislativy. Pokud se ukáže, že si někdo klenby pronajal, ale nezaplnil, můžeme je odvézt. Musíme ale zjistit, zda a jak některé subjekty skutečně zneužívají svého postavení na trhu. Trestají nás vývozci prázdnými skladovacími zařízeními a vysokými cenami za naši snahu zbavit se fosilních paliv? - Myslím, že problém je širší. V roce 2020 si vývozci ropy a plynu po celém světě uvědomili, že pokles poptávky o několik procent pro ně znamenal ztráty v řádu desítek procent. Také si uvědomili, že Evropa i administrativa Joe Bidena to myslí vážně. A na tyto plány mají peníze. To vše dohromady je pro exportéry ropy a plynu prostě fatální. Před pár lety byl obraz světa bez ropy a plynu mlhavý. Jako, jednou to bude, ale kdy - nikdo neví. Nyní se ukazuje, že i malý pokles poptávky vyvolává vážné problémy. Významná část exportérů ropy a plynu se nyní ze všech sil snaží „zelený proces“ zpomalit. Snaží se nás odradit. - To je vyhlídka, ale zima se blíží. Gazprom oznámil, že dodá do Evropy zhruba 183 miliard metrů krychlových plynu, což je o něco více než loni, kdy bylo na kontinentu oznámeno uzavření. Pokud je zima tuhá, co se stane? - Nejsme omezeni na jednoho dodavatele. Gazprom není naším jediným partnerem. 99% plynu k nám přichází z Německa. Evropský trh je zásobován z různých oblastí světa, včetně Ruska. Chtěl bych pro Česko stejnou energetickou bezpečnost jako v Bavorsku. Rovněž nemá žádné přístavy ani rafinerie, ale ceny jsou tam normální. Ceny máme stejné jako Němci, a to je maximum možné, protože my sami s Rusy se nedohodneme na nejlepší variantě. Podle mého názoru je nyní nejdůležitější otevřeně všem partnerům vysvětlit, že pokud se chystají vztahy zhoršit, musí pochopit, že reakce bude přiměřená. Jsem si jist, že pokud se příští zima ukáže být pro evropského spotřebitele obtížná, budou příští zimy pro evropské dodavatele plynu velmi obtížné. Protože evropské státy buď půjdou na nová regulační opatření, nebo dokonce vyvlastní sklady plynu. - Pokud to Moskva nechápe a Rusko v zimě dodává nedostatečný plyn, mohou evropští zákazníci okamžitě nakupovat plyn od výrobců z jiných oblastí světa na evropské burze plynu TTF v Amsterdamu? - Ano, to je možné. Nebude to možné provést okamžitě, protože většina takových transakcí se provádí prostřednictvím futures: plyn se objednává například na příštích šest měsíců. Vždy je to ale otázka ceny. Asie, když se potýká s problémy, platí zpravidla více než Evropa. Tankery, které mířily z Kataru do Evropy, proto náhle změnily kurz a pluly do Japonska. - Tak či onak, pokud nebude dostatek plynu z Ruska, budeme muset zaplatit přemrštěné ceny ... Větrné farmy v obci Mirny "Jsme velmi bohatý kontinent a stále největší trh s plynem na světě." Pokud nevíme, jak využít naši sílu a bohatství k tomu, abychom se tuto zimu zahřáli, pak se nevyrovnáváme se základními úkoly, které musí naše státy plnit. - Blíží se těžká zima? - Uvidíme. Brzy to začne. Nyní je důležité být k našim dodavatelům zcela upřímní a říci jim, že jsme schopni být tvrdí. Evropa je pro Gazprom hlavním trhem a 80 - 90% jejích příjmů pochází od nás. Ukázalo nám Pobaltí příklad? - Pobaltské státy vybudovaly infrastrukturu LNG a postavily se proti ruskému plynovému diktátu díky dováženému LNG. Není to správná cesta k energetické bezpečnosti? - Polsko a Litva nejsou propojeny plynovodem. Terminál LNG pro nezávislost v litevském přístavu Klaipeda může zásobovat zbytek pobaltských států, ale tato surovina se k nám jednoduše fyzicky nedostane. Zajímavější pro nás je terminál LNG v polském Swinoujscie. Zásadní význam má však připojení českých plynovodů k západoevropskému systému: pět je připojeno k Sasku a jedno k Bavorsku. Náš vztah s Německem, Francií a zeměmi Beneluxu je pro nás mnohem výnosnější. - Je Evropská unie schopna dosáhnout konsensu ohledně strategie dodávek? - Nikdo v Evropě nechce, aby se plyn proměnil v problematické téma. Všechny vlády chtějí, aby to bylo dostatečné a dostupné. V roce 2009 jsem byl přítomen jednání Mirka Topolánka jako předsedy vlády země předsedající Radě EU s ruským prezidentem Putinem a ukrajinským prezidentem Juščenkem. Na jednání byla pozvána také německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Sarkozy. Otázku plynu projednali všichni lídři států Evropské unie. Pokud se něco podobného stane příští zimu, pak se nepochybně zrodí dohoda o změnách evropských pravidel. Pokud chtějí dodavatelé plynu konfrontaci, dostanou ji. - Mluvíte o smlouvě EU. Ale například Maďaři věří, že je výhodnější vyjednávat s Rusy o dodávkách sami. "Toto je projev politické propasti, která se táhne blízko naší hranice." Česká republika a země na našem západě jsou přesvědčeny, že jednotný evropský trh zaručuje nejlepší cenu a bezpečnost. Bulhaři, Maďaři a Slováci, stejně jako Srbové a Moldavané jsou naopak přesvědčeni, že oni sami se mohou s Moskvou dohodnout na výhodnějších podmínkách, než jaké byly nabídnuty Evropské unii. No prosím. - Podle vás je tento „plynový separatismus“ neškodný? - To není separatismus. Každý stát si může svobodně zvolit svou pozici. Společně se západní Evropou věříme, že nejlepší ceny pro zákazníky jsou na velkém evropském trhu. Pokud si demokraticky zvolení vůdci jiných evropských zemí myslí něco jiného, ​​je to jejich volba. - Rusko nedávno oznámilo, že přerušuje dodávky plynu přes Ukrajinu do Maďarska, a podepsalo samostatnou dohodu s Maďary. Nyní k nim bude poslán plyn při obcházení ukrajinského území. Trestá tedy Moskva Kyjev? Je to součást války, ve které proti sobě bojují Rusko a Ukrajina? - Pro Rusko je obchodně ziskové obejít Ukrajinu, takže to dělá jen tak. Ale to by nám nemělo vadit. - Pouze pokud nepovažujete Ukrajinu za spojence a nepokoušíte se ji chránit před Ruskem ... - Evropa se musí naučit bránit, a to nejen slovy, a především mluvíme o jejích zájmech. - A Ukrajina do této „naší“ Evropy nepatří? - To znamená, že podle vás musíme uzavřít Ingolstadtský plynovod, abychom si udrželi místo Ukrajiny jako tranzitní země? Nezáleží na tom, že je pro naše rafinerie výhodnější přijímat plyn ne z Ukrajiny ... Ne. Diverzifikace je jádrem naší energetické bezpečnosti. Dodavatelé i přepravní trasy. - Ale poté, co jsme zavedli sankce proti Rusku a Ukrajina byla prohlášena za našeho spojence, jak můžeme ignorovat její zájmy? Rusko evidentně používá plyn jako nástroj své agresivní politiky ... - Buďme upřímní. Ukrajinců je několik. Ukrajina sama válčí s Ruskem na východě; druhá Ukrajina přišla o Krym. A pak je tu Ukrajina oligarchů, kteří aktivně obchodují s Rusy. Většina ukrajinských oligarchů zbohatla díky obchodu s ropou a plynem s Ruskem. Je zde jeden zajímavý bod. Plyn, který se z Ruska dostává na ukrajinské území, není dosud přesně změřen. Jeho objem neznáme. Ukrajina letos uspořádala pompézní vojenskou přehlídku na počest 30. výročí nezávislosti. Na rusko-ukrajinské hranici ale stále nenainstalovala plynoměry. Jak to? V Evropě jsou na hranicích mezi státy všude metry. Na česko-německé hranici se zaznamenávají hodnoty, kalibrují se senzory ... A mezi Ukrajinou a Ruskem? Nic. Rusko říká: „Dodal jsem Kyjevu 18 miliard kubických metrů plynu.“ Ve skutečnosti ale hranice překročila řekněme 30 miliard. Kyjev zase tvrdí, že přijato bylo jen deset. Jak zjistit, kdo má pravdu? V žádném případě, protože tyto transakce byly prováděny na principu „nějak se dohodneme ...“. Řekněme, že se potkáme v Courchevelu nebo na Bahamách nebo v Londýně, a tam se dohodneme. Tento způsob podnikání zrodil první obrovskou rodinu ruských a ukrajinských oligarchů. - Chcete tím říci, že se na hranici Ruska a Ukrajiny objevila obrovská „korupční zóna“? - Ruské a ukrajinské státy byly od samého počátku na hranicích během dodávek plynu ve velkém okrádány. Ostatně to je důvod, proč se bývalý ministr plynárenství stal předsedou vlády Ruské federace. - Vytvořila EU nějakým způsobem tlak na Ukrajinu, aby se na hranicích objevily přepážky? - Dokonce jsme jim několikrát zaplatili za instalaci těchto měřičů. Ale dodnes tam stále nejsou. - Myslíš, že ty peníze ... - Obecně kromě Ukrajiny, která je na východě ve válce, bohužel existuje ještě ta Ukrajina, která rozhodně není jako Evropská unie. Z rozhovorů se zástupci evropských plynárenských společností vím, že v jejich očích je Gazprom spolehlivější než ukrajinský Naftogaz. A vzhledem k tomu, čemu museli čelit, se jim lze jen těžko divit. Byl jsem přítomen jednání o řešení krize v roce 2009. Leden. Jsme v Kyjevě a ukrajinský prezident říká: „Rusové nám vůbec neposlali plyn.“ Sedíme v Moskvě a Putin tvrdí, že se na Ukrajinu pravidelně posílá plyn. A vy nechápete, kde je pravda. EU proto požadovala, aby místo přepravy ruského plynu bylo mimo území EU - na hranici mezi Ukrajinou a Ruskem, kde nejsou měřiče. Nikdo z nás v EU nebude bojovat za tranzit s Ukrajinou, dokud Ukrajina nesplní základní úkoly. Mezi nimi je instalace měřičů na hranici s Ruskem. (...) https://inosmi.ru/politic/20211014/250703064.html odkaz na originál: https://denikn.cz/714502/trvale-vysoke-ceny-energii-cast-prumyslu-zkratka-zabiji-varuje-diplomat-bartuska/ Jeden z ruských čtenářů to okomentovál tak: evgic74 Zdá se, že jsem četl rozhovor mentálně retardovaného s idiotem Ostatní komentáře byly v podobném duchu. Bohužel, je to naše dnešní realita. Jinak, přeřeknutí Bartušky: "Při současných cenách více než 1 1000 dolarů za tisíc metrů krychlových je pro nás levný i americký LNG. A plynu je na světě dost,"- možná vysvětluje důvod celé aféry. Jde krom jiného vnutit Evropě americký zkapalněný plyn, který dříve nemohl cenově konkurovat. Dnes už může.

Bartuška se jasně usvědčuje - pro koho pracuje.
Připomíná mi to kobercové nálety na evropský průmysl na konci WW2. Když nebude náš, tak nebude ani druhé strany - čím víc škod, tím lépe.


Bartuška se jasně usvědčuje - pro koho pracuje. Připomíná mi to kobercové nálety na evropský průmysl na konci WW2. Když nebude náš, tak nebude ani druhé strany - čím víc škod, tím lépe.

najkrajsie je, ze kedze cena LNG je cca o 100 USD vyssia ako na burze v Europe, ale tankery s molekulami slobody aj tak idu do Azie.....takze samozrejme to ze sa presunula cenotvorba na burzu znamena vacsie vykyvy a vyssie ceny, ale neznamena to, ze Amici poslu plyn do Europy.


najkrajsie je, ze kedze cena LNG je cca o 100 USD vyssia ako na burze v Europe, ale tankery s molekulami slobody aj tak idu do Azie.....takze samozrejme to ze sa presunula cenotvorba na burzu znamena vacsie vykyvy a vyssie ceny, ale neznamena to, ze Amici poslu plyn do Europy.
Upravené 15. 10. 2021 o 14:09

takze samozrejme to ze sa presunula cenotvorba na burzu znamena vacsie vykyvy a vyssie ceny, ale neznamena to, ze Amici poslu plyn do Europy.


Neznamená. Ale Brusel bude mít argumenty, že je lepší americký plyn, než putinský. Vždyť Bartuška to jasně v článku říká, jaká je politika Bruselu. Jestli na závěr zde nebude žádný plyn, stejně bude cíl splněn. Protože i chaos může být něčím cílem.
Jestli USA plánují opustit tento prostor, tak taktika kobercového bombardování, jako na konci 2.světové války, se také hodí.


[quote="pid:37895, uid:187"]takze samozrejme to ze sa presunula cenotvorba na burzu znamena vacsie vykyvy a vyssie ceny, ale neznamena to, ze Amici poslu plyn do Europy.[/quote] Neznamená. Ale Brusel bude mít argumenty, že je lepší americký plyn, než putinský. Vždyť Bartuška to jasně v článku říká, jaká je politika Bruselu. Jestli na závěr zde nebude žádný plyn, stejně bude cíl splněn. Protože i chaos může být něčím cílem. Jestli USA plánují opustit tento prostor, tak taktika kobercového bombardování, jako na konci 2.světové války, se také hodí.

Připomíná mi to kobercové nálety na evropský průmysl na konci WW2

To sedí. Taktika spálené země. Z Bartušky vyvěrá přímo živočišná a barbarská nenávist zejména vůči Rusku, ale i k ostatním zemím, které disponují větším množstvím uhlovodíků, viz. Alžírsko myslím. Jako kdybych četl deníky Josefa Goebbelse. Neuvěřitelné. Tuhle hybridní válku vůči Rusku nemůže Evropa vyhrát. Myslím že vedení ruského státu dobře ví jaká hra se hraje a tahá za delší konec provazu. Jsou lépe připraveni a hlavně jsou majiteli suroviny. Když začala akce COVID 19, tak myslím že pan Boletus psal o tom, že nakonec nejhorší boj bude v Evropě. Zdá se, že vývoj odhadl.


[quote="pid:37843, uid:177"]Připomíná mi to kobercové nálety na evropský průmysl na konci WW2[/quote] To sedí. Taktika spálené země. Z Bartušky vyvěrá přímo živočišná a barbarská nenávist zejména vůči Rusku, ale i k ostatním zemím, které disponují větším množstvím uhlovodíků, viz. Alžírsko myslím. Jako kdybych četl deníky Josefa Goebbelse. Neuvěřitelné. Tuhle hybridní válku vůči Rusku nemůže Evropa vyhrát. Myslím že vedení ruského státu dobře ví jaká hra se hraje a tahá za delší konec provazu. Jsou lépe připraveni a hlavně jsou majiteli suroviny. Když začala akce COVID 19, tak myslím že pan Boletus psal o tom, že nakonec nejhorší boj bude v Evropě. Zdá se, že vývoj odhadl.

Jarek

Zdá se, že jsem četl rozhovor mentálně retardovaného s idiotem


To je problém Bruselu a možno aj politikov Európy...


[quote="pid:37822, uid:158"]Zdá se, že jsem četl rozhovor mentálně retardovaného s idiotem[/quote] To je problém Bruselu a možno aj politikov Európy...

Moderátor

@TauRus - je to tak. Ale prosazování emerického LNG je v podstatě banánová slupka nastražená staršími kluky pro agenturu PaX Americana v Evropě a především v EÚ. Těžko by se dnes hledal vhodnější lakmus, než je tento .
Přitom jde o takový nesmysl, jako prosazování teze, že mouka, z níž se peče chleba, bude dražší než chleba. LNG plyn MUSÍ být výrazně dražší VŽDY, to není politika, ale fyzika s koncovkou počtů na úrovni 2. stupně ZDŠ.

@TauRus - je to tak. Ale prosazování emerického LNG je v podstatě banánová slupka nastražená staršími kluky pro agenturu PaX Americana v Evropě a především v EÚ. Těžko by se dnes hledal vhodnější lakmus, než je tento . Přitom jde o takový nesmysl, jako prosazování teze, že mouka, z níž se peče chleba, bude dražší než chleba. LNG plyn MUSÍ být výrazně dražší VŽDY, to není politika, ale fyzika s koncovkou počtů na úrovni 2. stupně ZDŠ.

Jak vhodně nazvat svině , které Nás záměrně vedou do nesmyslné a předem prohrané Války ?


Jak vhodně nazvat svině , které Nás záměrně vedou do nesmyslné a předem prohrané Války ?

Vedou nás do bolestné ale nutné katarze.


Vedou nás do bolestné ale nutné katarze.

Vedou nás do bolestné ale nutné katarze

Ale sebe ne.


[quote="pid:37959, uid:402"]Vedou nás do bolestné ale nutné katarze[/quote] Ale sebe ne.

Jarek

padl další dodavatel energií.
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/padl-dalsi-dodavatel-energii-40375116#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=jOYbykbgC1S-202110152017&dop_id=40375116&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


padl další dodavatel energií. https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/padl-dalsi-dodavatel-energii-40375116#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=jOYbykbgC1S-202110152017&dop_id=40375116&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Ale sebe ne.


to záleží na tom o jak vysokém patře mluvíme


[quote="pid:37961, uid:471"]Ale sebe ne.[/quote] to záleží na tom o jak vysokém patře mluvíme

padl další dodavatel energií

Všechno zlé může být i k něčemu dobré. Prostředí se vyčistí a zpřehlední. Snad šmejdi odpadnou.


[quote="pid:37968, uid:372"]padl další dodavatel energií[/quote] Všechno zlé může být i k něčemu dobré. Prostředí se vyčistí a zpřehlední. Snad šmejdi odpadnou.

Jarek

dojde k odřezu "zmrdího sádla" a nastoupí přímá distribuce výrobce -> zákazník bez překupníků a jiných parazitů
v dnešní digitalizované době jednoduše proveditelné


dojde k odřezu "zmrdího sádla" a nastoupí přímá distribuce výrobce -> zákazník bez překupníků a jiných parazitů v dnešní digitalizované době jednoduše proveditelné

Všechno zlé může být i k něčemu dobré. Prostředí se vyčistí a zpřehlední. Snad šmejdi odpadnou.

Malé firmy zkrachují nebo přijdou o zákazníky. Velcí, to se teprve uvidí, ale nemyslím si, že by z toho měli radost. Běžný zákazník dál nedohlédne a bude považovat za viníky je. Bude se vše přehodnocovat a zkoumat - bude jim vidět mnohem víc pod prsty. Na ně má stát ještě určité páky, dál už ne. To, že se energie obchodují na burze není pro tyto firmy a koncové zákazníky žádná výhoda, jistota bezpečí, tlak na snižování ceny. Naopak, financnacisti využijí krizi ke svému posílení - výkupu zbylých nezávislých firem.


[quote="pid:37971, uid:471"]Všechno zlé může být i k něčemu dobré. Prostředí se vyčistí a zpřehlední. Snad šmejdi odpadnou.[/quote] Malé firmy zkrachují nebo přijdou o zákazníky. Velcí, to se teprve uvidí, ale nemyslím si, že by z toho měli radost. Běžný zákazník dál nedohlédne a bude považovat za viníky je. Bude se vše přehodnocovat a zkoumat - bude jim vidět mnohem víc pod prsty. Na ně má stát ještě určité páky, dál už ne. To, že se energie obchodují na burze není pro tyto firmy a koncové zákazníky žádná výhoda, jistota bezpečí, tlak na snižování ceny. Naopak, financnacisti využijí krizi ke svému posílení - výkupu zbylých nezávislých firem.

Rusko je pripravené dodať do Európy viac plynu, uviedol stály predstaviteľ pri EÚ


Rusko nie je proti dodávaniu väčšieho množstva plynu do Európy, ale nie v reakcii
na tvrdenia politikov, ale spotrebiteľov, ale neexistuje žiadna objednávka,
uviedol ruský stály predstaviteľ pri EÚ Vladimir Čižov.
https://ria.ru/20211019/gaz-1755252408.html?fbclid=IwAR2cyJyZQb7-JTLu9A77ilBCvZTI1rdhG26X8AcT0SkLhpCh5vbGsPSUQL0


Rusko je pripravené dodať do Európy viac plynu, uviedol stály predstaviteľ pri EÚ ---------------------------------------------------------------------------------- Rusko nie je proti dodávaniu väčšieho množstva plynu do Európy, ale nie v reakcii na tvrdenia politikov, ale spotrebiteľov, ale neexistuje žiadna objednávka, uviedol ruský stály predstaviteľ pri EÚ Vladimir Čižov. https://ria.ru/20211019/gaz-1755252408.html?fbclid=IwAR2cyJyZQb7-JTLu9A77ilBCvZTI1rdhG26X8AcT0SkLhpCh5vbGsPSUQL0
Upravené 20. 10. 2021 o 16:43

Stane se tak pod tlakem bank, které postupně přestávají půjčovat uhelným projektům.

A "našich" pojišťoven (vlastněných nadnárodními vlastníky), které je přestávají pojišťovat.


Můžeme také dovážet elektřinu ze zahraničí nebo přejít na ekonomickou spotřebu.

Tak to je blbost, já bych ji kupoval v supermarketu, vyjde to levněji.
:-)


[quote="pid:37822, uid:158"]Stane se tak pod tlakem bank, které postupně přestávají půjčovat uhelným projektům.[/quote] A "našich" pojišťoven (vlastněných nadnárodními vlastníky), které je přestávají pojišťovat. [quote="pid:37822, uid:158"]Můžeme také dovážet elektřinu ze zahraničí nebo přejít na ekonomickou spotřebu.[/quote] Tak to je blbost, já bych ji kupoval v supermarketu, vyjde to levněji. :-)
Upravené 20. 10. 2021 o 18:43

Nějak se té EU nedaří
Najednou selhaly dva terminály LNG ve Spojených státech. Kapacity, které jsou dočasně vyřazeny z provozu, tvoří téměř čtvrtinu celkové produkce zkapalněného plynu.
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/dva-americke-terminaly-lng-selhaly-v-nevhodnou-dobu/


Nějak se té EU nedaří Najednou selhaly dva terminály LNG ve Spojených státech. Kapacity, které jsou dočasně vyřazeny z provozu, tvoří téměř čtvrtinu celkové produkce zkapalněného plynu. https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/dva-americke-terminaly-lng-selhaly-v-nevhodnou-dobu/

Najednou selhaly dva terminály LNG ve Spojených státech.


Takový dojem, jako kdyby někdo v USA nahrával Rusku...


Příznívá zpráva z Německa:
BERLÍN 26. října – RIA Novosti. Německé ministerstvo hospodářství dospělo k závěru, že certifikace Nord Stream 2 neohrozí bezpečnost dodávek paliva do Německa a EU, uvedlo ministerstvo v prohlášení.
Je zdůrazněno, že dokončila studii této problematiky a její výsledky předložila federální síťové agentuře.
"Ministerstvo hospodářství ve své analýze dochází k závěru, že vydání certifikátu neohrozí bezpečnost dodávek plynu do Německa a EU, " stojí ve zprávě.
https://ria.ru/20211026/bezopasnost-1756371488.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop


[quote="pid:39779, uid:207"]Najednou selhaly dva terminály LNG ve Spojených státech.[/quote] Takový dojem, jako kdyby někdo v USA nahrával Rusku... Příznívá zpráva z Německa: BERLÍN 26. října – RIA Novosti. Německé ministerstvo hospodářství dospělo k závěru, že certifikace Nord Stream 2 neohrozí bezpečnost dodávek paliva do Německa a EU, uvedlo ministerstvo v prohlášení. Je zdůrazněno, že dokončila studii této problematiky a její výsledky předložila federální síťové agentuře. "Ministerstvo hospodářství ve své analýze dochází k závěru, že vydání certifikátu neohrozí bezpečnost dodávek plynu do Německa a EU, " stojí ve zprávě. https://ria.ru/20211026/bezopasnost-1756371488.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

LNG z USA aj tak vsetky sli do Ciny....tak ako z Kataru.Nedavno EU ziadala Katar o navysenie tankerov a bola uplne odmietnuta, Katar nema ani m3 pre EU.


LNG z USA aj tak vsetky sli do Ciny....tak ako z Kataru.Nedavno EU ziadala Katar o navysenie tankerov a bola uplne odmietnuta, Katar nema ani m3 pre EU.
Upravené 29. 10. 2021 o 17:36

samozrejme ze je, Rusko je tazka vaha na burzovej sachovnici s plynom.


samozrejme ze je, Rusko je tazka vaha na burzovej sachovnici s plynom.

Starý dobrý Bartuška opět zaperlil. Je dobře srovnávat s tím, co řekl dříve.


Bartuška: Ruský plyn nenahradíme lusknutím prstu, bez něj bude přídělové hospodářství
Válka na Ukrajině ukázala, že Česká republika není soběstačná, co se týká energie a zejména plynu. Naivně jsme věřili, že mír v Evropě bude na věky a že není třeba hledat alternativy. Jak se s energetickou krizí vypořádat? V podcastu Zbytečná válka mluví redaktor novinek Alex Švamberk se zvláštním zmocněncem vlády pro energetickou bezpečnost Václavem Bartuškou.
https://www.novinky.cz/podcasty/clanek/bartuska-rusky-plyn-nenahradime-lusknutim-prstu-bez-nej-bude-pridelove-hospodarstvi-40395041


Vědí oni vůbec ve vládě, co znamená "strategické plánování"?


Starý dobrý Bartuška opět zaperlil. Je dobře srovnávat s tím, co řekl dříve. **Bartuška: Ruský plyn nenahradíme lusknutím prstu, bez něj bude přídělové hospodářství** Válka na Ukrajině ukázala, že Česká republika není soběstačná, co se týká energie a zejména plynu. Naivně jsme věřili, že mír v Evropě bude na věky a že není třeba hledat alternativy. Jak se s energetickou krizí vypořádat? V podcastu Zbytečná válka mluví redaktor novinek Alex Švamberk se zvláštním zmocněncem vlády pro energetickou bezpečnost Václavem Bartuškou. https://www.novinky.cz/podcasty/clanek/bartuska-rusky-plyn-nenahradime-lusknutim-prstu-bez-nej-bude-pridelove-hospodarstvi-40395041 Vědí oni vůbec ve vládě, co znamená "strategické plánování"?

Vědí oni vůbec ve vládě, co znamená "strategické plánování"?


Podľa správania to asi považujú za sprostú nadávku...


[quote="pid:69632, uid:158"]Vědí oni vůbec ve vládě, co znamená "strategické plánování"?[/quote] Podľa správania to asi považujú za sprostú nadávku...

Moderátor

Rusko vypne dodávky celé Evropě, varuje zmocněnec pro energetickou bezpečnost.


„Myslím, že dříve nebo později to přijde,“ uvedl v pořadu Impulsy Honzy Benešovského. „Ale nevím kdy to bude,“ doplnil.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vaclav-bartuska-dodavky-plynu-rusko.A220427_152801_ekonomika_rie


Rusko vypne dodávky celé Evropě, varuje zmocněnec pro energetickou bezpečnost. „Myslím, že dříve nebo později to přijde,“ uvedl v pořadu Impulsy Honzy Benešovského. „Ale nevím kdy to bude,“ doplnil. Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vaclav-bartuska-dodavky-plynu-rusko.A220427_152801_ekonomika_rie

vsak posledne dva tyzdne len rozpravaju, ze su voci tomu zabezpeceni.....a teraz zrazu ze nie? su normalni?? A hlavne Bartuska, ktory tvrdil, ze uz sa to malo uzavriet davno:-(


vsak posledne dva tyzdne len rozpravaju, ze su voci tomu zabezpeceni.....a teraz zrazu ze nie? su normalni?? A hlavne Bartuska, ktory tvrdil, ze uz sa to malo uzavriet davno:-(

A hlavne Bartuska, ktory tvrdil, ze uz sa to malo uzavriet davno:-(
Protože vycházel z předpokladu, že to Rusové neudělají. To se pak hrdina dělá lehce. Teď, když to vypadá, že Rus zavře kohoutek. hrdinství se pomalu vypařuje. Teď je na pořadu dne horečnaté vymýšlení výmluv, jak si zachránit zadek.


[quote="pid:69769, uid:187"]A hlavne Bartuska, ktory tvrdil, ze uz sa to malo uzavriet davno:-([/quote]Protože vycházel z předpokladu, že to Rusové neudělají. To se pak hrdina dělá lehce. Teď, když to vypadá, že Rus zavře kohoutek. hrdinství se pomalu vypařuje. Teď je na pořadu dne horečnaté vymýšlení výmluv, jak si zachránit zadek.

Protahují to co se dá hodí se to do plánu Velkého resetu - greendealu a doufají že pátá kolona odstraní Putina tak i tak za vše může Putin, že kolabovala ekonomika EU před covidem přece nikdo neví..


Protahují to co se dá hodí se to do plánu Velkého resetu - greendealu a doufají že pátá kolona odstraní Putina tak i tak za vše může Putin, že kolabovala ekonomika EU před covidem přece nikdo neví..
12
10.77k
105
36
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept