Zahraničná politika
Global Times

USA se snaží legitimizovat "jadernou hrozbu" ze strany Číny a Ruska, aby tak legitimizovaly absolutní bezpečnost a závody ve zbrojení


https://www.globaltimes.cn/page/202110/1236748.shtml


Autor: Yang Sheng
Yang Sheng
Reportér, Peking
Yang Sheng je hlavní reportér Global Times, který se věnuje čínské politice, diplomacii a armádě.


Vysocí američtí představitelé a západní média nešetří snahami o vyvolání takzvané "jaderné hrozby" ze strany Číny, a to i poté, co Čína upřesnila nepřesnou zprávu o "srpnovém testu hypersonické rakety", neboť se jednalo o test opakovaně použitelné kosmické lodi.Čínské ministerstvo zahraničí v úterý uvedlo, že USA šíří "teorii čínské hrozby", aby dosáhly absolutní bezpečnosti a rozšířily vojenskou moc. Odborníci zdůraznili, že Washington je tím, kdo by měl nést odpovědnost za zintenzivnění závodů ve zbrojení mezi hlavními jadernými mocnostmi.


USA mají v oblasti jaderných zbraní jasnou převahu nad Čínou a Ruskem, militarizují prostor a vyvíjejí obrovský bezpečnostní tlak na ostatní země, aby dále narušily rovnováhu mezi hlavními jadernými mocnostmi, uvedli analytici. Dodali, že Washington otevřeně projevuje své nepřátelství vůči Pekingu a Moskvě tím, že je považuje za "konkurenty". Čína a Rusko oprávněně přijímají opatření a posilují rozvoj příslušných kapacit nejen pro vlastní obranu, ale také pro stabilizaci mezinárodní bezpečnosti.


Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Wang Wenbin na úterní rutinní tiskové konferenci prohlásil, že Čína se rozhodně staví proti tomu, aby Spojené státy hlásaly "teorii čínské hrozby", a že Čína vždy trvala na obranné jaderné strategii a nebude s žádnou zemí začínat závody ve zbrojení.
"Rozvoj čínské armády má chránit její legitimní národní bezpečnostní zájmy a růst čínské síly se rovná růstu síly pro mír," řekl Wang a zdůraznil, že žádná země, pokud nemá v úmyslu ohrozit a poškodit čínskou suverenitu, bezpečnost a územní celistvost, nebude ohrožena čínskou národní obrannou silou.


Wang se takto vyjádřil poté, co se vysocí představitelé USA vyjádřili k nejnovějšímu vývoji čínské armády. Americký ministr obrany Lloyd Austin v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že Washington pozorně sleduje "čínský vývoj pokročilých zbraňových systémů", ale odmítl komentovat zprávu listu Financial Times, která tvrdí, že Čína provedla "hypersonickou raketu schopnou jaderného útoku", uvedla agentura Reuters.


Před Austinovou tiskovou konferencí čínské ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že Čína v červenci otestovala opakovaně použitelný kosmický dopravní prostředek, nikoli hypersonickou raketu, jak uvedly Financial Times. Robert Wood, vyslanec USA na Konferenci o odzbrojení v Ženevě, rovněž nevzal v úvahu upřesnění čínského ministerstva zahraničí a uvedl, že Washington je znepokojen "hypersonickou raketovou technologií a jejími potenciálními vojenskými aplikacemi ze strany Číny a Ruska".


Vysoký vojenský expert z Pekingu, který si přál zůstat v anonymitě, v úterý listu Global Times řekl, že nedávné komentáře šéfa americké obrany a dalších vysokých představitelů a diplomatů ukazují, že se chtějí vymluvit, aby legitimizovali svou vojenskou expanzi a usilovali o zvýšení rozpočtu na obranu. "Vypadá to, že USA jsou šokovány rozvojem čínských technologií, i když jsme zdůrazňovali, že jde o mírové využití vesmíru."


"USA usilují o nespravedlivou a nerozumnou absolutní bezpečnost, což znamená, že bezpečnost USA je důležitější než bezpečnost ostatních, a nedovolí vzájemné odstrašení ostatních zemí s USA, a elity ve Washingtonu se o záměr Číny a Ruska nezajímají, protože pro absolutní bezpečnost USA nemají mít Čína a Rusko takovou sílu a technologie," uvedl expert.
Takový pohled na bezpečnost je skutečně nebezpečný a nerealistický a odráží hegemonistické a arogantní myšlení USA. Analytici poznamenali, že bez ohledu na to, co říkají USA, Čína a Rusko nezastaví svůj vývoj a výzkum, aby zvýšily svou sílu, a pouze tak bude zajištěna rovnováha mezi hlavními jadernými mocnostmi a stabilita mezinárodní jaderné bezpečnosti, uvedli analytici.


Není to poprvé, co se USA pokoušejí zveličit čínskou jadernou hrozbu. V červenci citoval deník New York Times odborníky na jaderné zbraně z Federace amerických vědců, podle nichž Čína vybudovala v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang nové silo pro odpalování jaderných raket. Někteří lidé v Číně však naznačili, že tato sila, o nichž tvrdí USA, by mohla být základy větrných elektráren, ačkoli ani toto tvrzení nebylo oficiálními zdroji potvrzeno.


Odzbrojení a rovnováha sil


Čína a Rusko čelí reálné hrozbě ze strany amerických jaderných zbraní, neboť USA mají technologickou převahu i nepřátelství vůči nim. Peking a Moskva tak mají právo posílit své schopnosti a špičkové technologie pro mírové využití vesmíru by se mohly obrátit i k vojenskému využití, pokud by USA pokračovaly v intenzifikaci závodů ve zbrojení, uvedli analytici.


Wang v úterý uvedl, že USA mají největší a nejmodernější jaderný arzenál na světě a do modernizace své jaderné triády investovaly více než 1 bilion dolarů. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí rovněž vyjmenoval řadu pochybení USA, která ohrožují mezinárodní jadernou bezpečnostní situaci - USA odstoupily od Smlouvy o protiraketové obraně a Smlouvy o jaderných silách středního doletu; USA se brání jednáním o kontrole zbrojení ve vesmíru a dokonce vyvážejí technologii jaderných ponorek do nejaderné země, což představuje riziko šíření jaderných zbraní.


Jako jediná supervelmoc na světě se USA drží mentality studené války, aby komplexně posílily svou vojenskou sílu a prohloubily systém vojenských aliancí, což vážně poškozuje regionální mír a bezpečnost i globální strategickou stabilitu, poznamenal Wang a zdůraznil, že tvrzení USA, že "Čína zintenzivňuje závody ve zbrojení", má odvést pozornost od jejich vlastních pochybení.


Li Haidong, profesor Ústavu mezinárodních vztahů Čínské univerzity zahraničních věcí, uvedl, že světový řád čelí zásadní změně a pochybení USA vnesou do současného světového řádu obrovskou nejistotu. To bude mít vážný dopad na stabilitu mezinárodního společenství a oživení světové ekonomiky.


Lü Xiang, výzkumný pracovník Čínské akademie sociálních věd v Pekingu, v úterý pro Global Times uvedl, že USA si chtějí navždy udržet nerovnou nebo nespravedlivou vojenskou převahu nad ostatními zeměmi, a jakmile zjistí, že některá země může dosáhnout jejich úrovně, pokusí se ji všemožně přerušit, například vyjádřit znepokojení, odsoudit ji, požadovat jednání nebo dokonce uvalit sankce a zahájit vyšetřování.


"Obviňováním Číny a Ruska budou USA vypadat spíše jako dobráci." Ale stejně jako to, co Wang vyjmenoval na tiskové konferenci, "USA jsou tím, kdo by měl být obviňován ze zintenzivnění závodů ve zbrojení, protože souhlasily s vývozem technologie jaderných ponorek do Austrálie, nejaderné země, a to je naprosto neodpustitelné a porušuje to smlouvu o nešíření jaderných zbraní," řekl.


Anonymní vojenský expert uvedl, že USA budou na Čínu v otázce jaderného odzbrojení nadále tlačit, ale Čína se nepodvolí, protože čínský jaderný arzenál je mnohem menší a méně vyspělý než americký a obě strany nemají pro taková jednání stejnou základnu.


"USA budou nakonec respektovat realitu a sílu, takže Čína by měla urychlit svůj vojenský výzkum a vývoj, zejména špičkových technologií a strategické vojenské síly." Jinak se Čína nebude schopna chránit a udržet mírovou mezinárodní situaci, řekl Li.


Nedávné kroky USA mají také za cíl rozdělit Čínu a Rusko v otázce odzbrojení, protože Rusko odmítlo pomoci USA tlačit na Čínu, aby se účastnila jednání o jaderném odzbrojení, uvedli odborníci.
USA možná chtějí Rusku říci, že pokud se Čína brzy nepřipojí k odzbrojovacím rozhovorům, Rusko bude předstiženo Čínou, ale Čína a Rusko sdílejí vzájemnou strategickou důvěru na vysoké úrovni a obě strany čelí stejnému tlaku a hrozbě ze strany USA, proto Rusko odmítlo v této otázce udělat to, co chtějí USA, uvedl anonymní expert. Dodal, že je možné, aby USA vyhrožovaly Rusku i Číně, a pokud se Čína jednání nezúčastní, USA zahájí závody ve zbrojení, neboť se domnívají, že otázka odzbrojení omezila USA v dalším maximalizování jejich nespravedlivé jaderné výhody a usnadňuje Číně dosáhnout úrovně USA, pokud jde o jaderné zbraně.


"To by bylo nebezpečné pro světový mír," řekl.


**USA se snaží legitimizovat "jadernou hrozbu" ze strany Číny a Ruska, aby tak legitimizovaly absolutní bezpečnost a závody ve zbrojení** https://www.globaltimes.cn/page/202110/1236748.shtml Autor: Yang Sheng Yang Sheng Reportér, Peking Yang Sheng je hlavní reportér Global Times, který se věnuje čínské politice, diplomacii a armádě. Vysocí američtí představitelé a západní média nešetří snahami o vyvolání takzvané "jaderné hrozby" ze strany Číny, a to i poté, co Čína upřesnila nepřesnou zprávu o "srpnovém testu hypersonické rakety", neboť se jednalo o test opakovaně použitelné kosmické lodi.Čínské ministerstvo zahraničí v úterý uvedlo, že USA šíří "teorii čínské hrozby", aby dosáhly absolutní bezpečnosti a rozšířily vojenskou moc. Odborníci zdůraznili, že Washington je tím, kdo by měl nést odpovědnost za zintenzivnění závodů ve zbrojení mezi hlavními jadernými mocnostmi. USA mají v oblasti jaderných zbraní jasnou převahu nad Čínou a Ruskem, militarizují prostor a vyvíjejí obrovský bezpečnostní tlak na ostatní země, aby dále narušily rovnováhu mezi hlavními jadernými mocnostmi, uvedli analytici. Dodali, že Washington otevřeně projevuje své nepřátelství vůči Pekingu a Moskvě tím, že je považuje za "konkurenty". Čína a Rusko oprávněně přijímají opatření a posilují rozvoj příslušných kapacit nejen pro vlastní obranu, ale také pro stabilizaci mezinárodní bezpečnosti. Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Wang Wenbin na úterní rutinní tiskové konferenci prohlásil, že Čína se rozhodně staví proti tomu, aby Spojené státy hlásaly "teorii čínské hrozby", a že Čína vždy trvala na obranné jaderné strategii a nebude s žádnou zemí začínat závody ve zbrojení. "Rozvoj čínské armády má chránit její legitimní národní bezpečnostní zájmy a růst čínské síly se rovná růstu síly pro mír," řekl Wang a zdůraznil, že žádná země, pokud nemá v úmyslu ohrozit a poškodit čínskou suverenitu, bezpečnost a územní celistvost, nebude ohrožena čínskou národní obrannou silou. Wang se takto vyjádřil poté, co se vysocí představitelé USA vyjádřili k nejnovějšímu vývoji čínské armády. Americký ministr obrany Lloyd Austin v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že Washington pozorně sleduje "čínský vývoj pokročilých zbraňových systémů", ale odmítl komentovat zprávu listu Financial Times, která tvrdí, že Čína provedla "hypersonickou raketu schopnou jaderného útoku", uvedla agentura Reuters. Před Austinovou tiskovou konferencí čínské ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že Čína v červenci otestovala opakovaně použitelný kosmický dopravní prostředek, nikoli hypersonickou raketu, jak uvedly Financial Times. Robert Wood, vyslanec USA na Konferenci o odzbrojení v Ženevě, rovněž nevzal v úvahu upřesnění čínského ministerstva zahraničí a uvedl, že Washington je znepokojen "hypersonickou raketovou technologií a jejími potenciálními vojenskými aplikacemi ze strany Číny a Ruska". Vysoký vojenský expert z Pekingu, který si přál zůstat v anonymitě, v úterý listu Global Times řekl, že nedávné komentáře šéfa americké obrany a dalších vysokých představitelů a diplomatů ukazují, že se chtějí vymluvit, aby legitimizovali svou vojenskou expanzi a usilovali o zvýšení rozpočtu na obranu. "Vypadá to, že USA jsou šokovány rozvojem čínských technologií, i když jsme zdůrazňovali, že jde o mírové využití vesmíru." "USA usilují o nespravedlivou a nerozumnou absolutní bezpečnost, což znamená, že bezpečnost USA je důležitější než bezpečnost ostatních, a nedovolí vzájemné odstrašení ostatních zemí s USA, a elity ve Washingtonu se o záměr Číny a Ruska nezajímají, protože pro absolutní bezpečnost USA nemají mít Čína a Rusko takovou sílu a technologie," uvedl expert. Takový pohled na bezpečnost je skutečně nebezpečný a nerealistický a odráží hegemonistické a arogantní myšlení USA. Analytici poznamenali, že bez ohledu na to, co říkají USA, Čína a Rusko nezastaví svůj vývoj a výzkum, aby zvýšily svou sílu, a pouze tak bude zajištěna rovnováha mezi hlavními jadernými mocnostmi a stabilita mezinárodní jaderné bezpečnosti, uvedli analytici. Není to poprvé, co se USA pokoušejí zveličit čínskou jadernou hrozbu. V červenci citoval deník New York Times odborníky na jaderné zbraně z Federace amerických vědců, podle nichž Čína vybudovala v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang nové silo pro odpalování jaderných raket. Někteří lidé v Číně však naznačili, že tato sila, o nichž tvrdí USA, by mohla být základy větrných elektráren, ačkoli ani toto tvrzení nebylo oficiálními zdroji potvrzeno. Odzbrojení a rovnováha sil Čína a Rusko čelí reálné hrozbě ze strany amerických jaderných zbraní, neboť USA mají technologickou převahu i nepřátelství vůči nim. Peking a Moskva tak mají právo posílit své schopnosti a špičkové technologie pro mírové využití vesmíru by se mohly obrátit i k vojenskému využití, pokud by USA pokračovaly v intenzifikaci závodů ve zbrojení, uvedli analytici. Wang v úterý uvedl, že USA mají největší a nejmodernější jaderný arzenál na světě a do modernizace své jaderné triády investovaly více než 1 bilion dolarů. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí rovněž vyjmenoval řadu pochybení USA, která ohrožují mezinárodní jadernou bezpečnostní situaci - USA odstoupily od Smlouvy o protiraketové obraně a Smlouvy o jaderných silách středního doletu; USA se brání jednáním o kontrole zbrojení ve vesmíru a dokonce vyvážejí technologii jaderných ponorek do nejaderné země, což představuje riziko šíření jaderných zbraní. Jako jediná supervelmoc na světě se USA drží mentality studené války, aby komplexně posílily svou vojenskou sílu a prohloubily systém vojenských aliancí, což vážně poškozuje regionální mír a bezpečnost i globální strategickou stabilitu, poznamenal Wang a zdůraznil, že tvrzení USA, že "Čína zintenzivňuje závody ve zbrojení", má odvést pozornost od jejich vlastních pochybení. Li Haidong, profesor Ústavu mezinárodních vztahů Čínské univerzity zahraničních věcí, uvedl, že světový řád čelí zásadní změně a pochybení USA vnesou do současného světového řádu obrovskou nejistotu. To bude mít vážný dopad na stabilitu mezinárodního společenství a oživení světové ekonomiky. Lü Xiang, výzkumný pracovník Čínské akademie sociálních věd v Pekingu, v úterý pro Global Times uvedl, že USA si chtějí navždy udržet nerovnou nebo nespravedlivou vojenskou převahu nad ostatními zeměmi, a jakmile zjistí, že některá země může dosáhnout jejich úrovně, pokusí se ji všemožně přerušit, například vyjádřit znepokojení, odsoudit ji, požadovat jednání nebo dokonce uvalit sankce a zahájit vyšetřování. "Obviňováním Číny a Ruska budou USA vypadat spíše jako dobráci." Ale stejně jako to, co Wang vyjmenoval na tiskové konferenci, "USA jsou tím, kdo by měl být obviňován ze zintenzivnění závodů ve zbrojení, protože souhlasily s vývozem technologie jaderných ponorek do Austrálie, nejaderné země, a to je naprosto neodpustitelné a porušuje to smlouvu o nešíření jaderných zbraní," řekl. Anonymní vojenský expert uvedl, že USA budou na Čínu v otázce jaderného odzbrojení nadále tlačit, ale Čína se nepodvolí, protože čínský jaderný arzenál je mnohem menší a méně vyspělý než americký a obě strany nemají pro taková jednání stejnou základnu. "USA budou nakonec respektovat realitu a sílu, takže Čína by měla urychlit svůj vojenský výzkum a vývoj, zejména špičkových technologií a strategické vojenské síly." Jinak se Čína nebude schopna chránit a udržet mírovou mezinárodní situaci, řekl Li. Nedávné kroky USA mají také za cíl rozdělit Čínu a Rusko v otázce odzbrojení, protože Rusko odmítlo pomoci USA tlačit na Čínu, aby se účastnila jednání o jaderném odzbrojení, uvedli odborníci. USA možná chtějí Rusku říci, že pokud se Čína brzy nepřipojí k odzbrojovacím rozhovorům, Rusko bude předstiženo Čínou, ale Čína a Rusko sdílejí vzájemnou strategickou důvěru na vysoké úrovni a obě strany čelí stejnému tlaku a hrozbě ze strany USA, proto Rusko odmítlo v této otázce udělat to, co chtějí USA, uvedl anonymní expert. Dodal, že je možné, aby USA vyhrožovaly Rusku i Číně, a pokud se Čína jednání nezúčastní, USA zahájí závody ve zbrojení, neboť se domnívají, že otázka odzbrojení omezila USA v dalším maximalizování jejich nespravedlivé jaderné výhody a usnadňuje Číně dosáhnout úrovně USA, pokud jde o jaderné zbraně. "To by bylo nebezpečné pro světový mír," řekl.
Upravené 20. 10. 2021 o 08:32

Mali amici jadrove bomby ale po takychto hrozbach o zbombardovani celeho sveta uz mat nebudu .... najskor budem ocakavat nahodne "zlyhania" pri vyrobe motorov, co by mali tie jadrove hlavice niest a potom aj "nahodne" zlyhanie vyroby jadrovych hlavic.


Mali amici jadrove bomby ale po takychto hrozbach o zbombardovani celeho sveta uz mat nebudu .... najskor budem ocakavat nahodne "zlyhania" pri vyrobe motorov, co by mali tie jadrove hlavice niest a potom aj "nahodne" zlyhanie vyroby jadrovych hlavic.

Mali amici


Z článku:


,,Lü Xiang, výzkumný pracovník Čínské akademie sociálních věd v Pekingu, v úterý pro Global Times uvedl, že USA si chtějí navždy udržet nerovnou nebo nespravedlivou vojenskou převahu nad ostatními zeměmi, a jakmile zjistí, že některá země může dosáhnout jejich úrovně, pokusí se ji všemožně přerušit, například vyjádřit znepokojení, odsoudit ji, požadovat jednání nebo dokonce uvalit sankce a zahájit vyšetřování."


Všude stejná taktika, aktuálně vidíme ten hyenismus podpindos kolem Zemana, jednoduše supi...


[quote="pid:38628, uid:106"]Mali amici[/quote] Z článku: ,,Lü Xiang, výzkumný pracovník Čínské akademie sociálních věd v Pekingu, v úterý pro Global Times uvedl, **že USA si chtějí navždy udržet nerovnou nebo nespravedlivou vojenskou převahu nad ostatními zeměmi, a jakmile zjistí, že některá země může dosáhnout jejich úrovně, pokusí se ji všemožně přerušit, například vyjádřit znepokojení, odsoudit ji, požadovat jednání nebo dokonce uvalit sankce a zahájit _vyšetřování_.**" Všude stejná taktika, aktuálně vidíme ten hyenismus podpindos kolem Zemana, jednoduše supi...
Upravené 20. 10. 2021 o 08:53

Čínské a ruské válečné lodě řeší průzkum Japonska zblízka a "projevují si vzájemnou důvěru" při první společné námořní hlídce


https://www.globaltimes.cn/page/202110/1237181.shtml


Čínsko-ruská námořní flotila se během první společné námořní hlídky v uplynulém týdnu vypořádala s vnějšími výzvami, včetně blízkého průzkumu japonských sil.


Během sedmidenní hlídky obepluly válečné lodě Japonsko a propluly Japonským mořem, západním Pacifikem a Východočínským mořem, přičemž propluly několika strategicky důležitými průlivy, a čínští odborníci v neděli uvedli, že tato hlídka je projevem pevného odhodlání Číny a Ruska zajistit mezinárodní a regionální strategickou stabilitu s vysokou vzájemnou důvěrou takto nadále konat.


Od počátku společné hlídky vysílaly japonské námořní síly sebeobrany letadla a plavidla, aby flotilu sledovala a snažila se shromáždit zpravodajské informace, uvedla v sobotu Čínská ústřední televize (CCTV).


Během hlídky "čínské a ruské válečné lodě čelily některým vnějším výzvám, ale společně jsme se s těmito výzvami dobře vypořádali," citovala CCTV staršího plukovníka Čchen Wej-čunga, politického komisaře velkého čínského torpédoborce typu 055 Nan-čchang, velitelské lodi společné flotily.


Japonské ministerstvo obrany zveřejnilo pohyb čínských válečných lodí od 11. října, kdy propluly Cušimským průlivem do Japonského moře na společné cvičení Sea-2021 s Ruskem ve dnech 14. až 17. října.


Podle japonských sdělení, která uvádějí, že Japonsko vyslalo letadla a plavidla k monitorování, čínské a ruské válečné lodě propluly 18. října z Japonského moře úžinou Cušima do západního Pacifiku, poté byly ve středu spatřeny, jak míří na jih podél východní části Japonska a ve čtvrtek plují na západ přes ostrovy jižně od hlavního japonského ostrova a v pátek propluly úžinou Osumi do Východočínského moře.


Předpokládá se, že Japonsko bude sledovat a monitorovat aktivity cizích válečných lodí a letadel v její blízkosti, takže flotila umožňuje Japonsku, aby ji vidělo, což ukazuje její důvěru, a zároveň se cvičí v jednání s japonským sledováním a monitorováním, řekl deníku Global Times výkonný šéfredaktor čínského časopisu Shipborne Weapons Shi Hong.
Během hlídkování společná formace přísně dodržovala mezinárodní právo a nevstoupila do teritoriálních vod jiných zemí, uvedlo čínské ministerstvo obrany v sobotním prohlášení.


Cílem společné námořní hlídky je dále rozvíjet komplexní strategické partnerství Číny a Ruska v oblasti koordinace pro novou éru, zvýšit schopnost společného postupu obou zemí a společně udržovat mezinárodní a regionální strategickou stabilitu. Jedná se o součást ročního plánu spolupráce mezi oběma národy a není zaměřena proti žádné třetí straně, uvedlo čínské ministerstvo obrany.


Společná čínsko-ruská flotila válečných lodí čítající 10 válečných lodí a šest letadlových lodí s vrtulníky provedla od 17. října do soboty první společnou námořní hlídku mezi námořnictvem obou zemí v Japonském moři, západním Pacifiku a Východočínském moři, během níž uspořádala cvičení nad společným přeplutím moře, společné manévry a střelbu z ostrých zbraní, uvedlo čínské ministerstvo obrany.


Mezi zúčastněnými válečnými loděmi byly torpédoborec s řízenými střelami typu 055 Nanchang, torpédoborec s řízenými střelami typu 052D Kunming, fregaty s řízenými střelami typu 054A Binzhou a Liuzhou a komplexní zásobovací loď typu 903A Dongpinghu z Číny, a velké protiponorkové lodě Admirál Pantělejev a Admirál Tribut, přístrojová loď Maršál Krylov a korvety projektu 20380 Hrdina Ruské federace Aldar Cydenžapov a Gromkij z Ruska, uvedla CCTV.


Na konci hlídky se válečné lodě obou zemí oddělily ve východní části Východočínského moře a čínské lodě se vrátily do svých domovských přístavů, uvedla CCTV v sobotní samostatné zprávě.


Trasa hlídky také znamená, že čínské a ruské válečné lodě obepluly Japonsko, což je varováním pro Japonsko i USA, které shromažďují spojence, aby se postavili Číně a Rusku, což destabilizuje region, uvedli pozorovatelé.


Vojenský expert Song Zhongping řekl deníku Global Times, že hlídka vykazuje vysoký stupeň skutečného boje. Okamžitý přechod od cvičení k hlídkování je mechanismus přechodu z mírového do válečného stavu. "Vytvoření takového mechanismu naznačuje, že schopnost Číny a Ruska rychle reagovat v rámci vojenské spolupráce se rychle zlepšuje," poznamenal Song.


V budoucnu budou společné letecké a námořní hlídky mezi Čínou a Ruskem stále častější, uvedl Song. Následovat budou společné hlídky letectva a námořnictva, což svědčí o prohloubení čínsko-ruského přátelství a zlepšení schopnosti společných operací Číny a Ruska, jakož i o posílení skutečné bojové kapacity.


Zhang Junshe, vedoucí vědecký pracovník Námořní výzkumné akademie PLA, řekl deníku Global Times, že první společné čínsko-ruské námořní hlídky ve vodách západního Pacifiku mají zásadní význam jak pro vyslání jasného signálu, tak pro praktické posílení bojové připravenosti.


Podle Zhanga to opět dokazuje pevné odhodlání obou stran chránit mezinárodní a regionální strategickou stabilitu.


**Čínské a ruské válečné lodě řeší průzkum Japonska zblízka a "projevují si vzájemnou důvěru" při první společné námořní hlídce** https://www.globaltimes.cn/page/202110/1237181.shtml Čínsko-ruská námořní flotila se během první společné námořní hlídky v uplynulém týdnu vypořádala s vnějšími výzvami, včetně blízkého průzkumu japonských sil. Během sedmidenní hlídky obepluly válečné lodě Japonsko a propluly Japonským mořem, západním Pacifikem a Východočínským mořem, přičemž propluly několika strategicky důležitými průlivy, a čínští odborníci v neděli uvedli, že tato hlídka je projevem pevného odhodlání **Číny a Ruska zajistit mezinárodní a regionální strategickou stabilitu** s vysokou vzájemnou důvěrou takto nadále konat. Od počátku společné hlídky vysílaly japonské námořní síly sebeobrany letadla a plavidla, aby flotilu sledovala a snažila se shromáždit zpravodajské informace, uvedla v sobotu Čínská ústřední televize (CCTV). Během hlídky "čínské a ruské válečné lodě čelily některým vnějším výzvám, ale společně jsme se s těmito výzvami dobře vypořádali," citovala CCTV staršího plukovníka Čchen Wej-čunga, politického komisaře velkého čínského torpédoborce typu 055 Nan-čchang, velitelské lodi společné flotily. Japonské ministerstvo obrany zveřejnilo pohyb čínských válečných lodí od 11. října, kdy propluly Cušimským průlivem do Japonského moře na společné cvičení Sea-2021 s Ruskem ve dnech 14. až 17. října. Podle japonských sdělení, která uvádějí, že Japonsko vyslalo letadla a plavidla k monitorování, čínské a ruské válečné lodě propluly 18. října z Japonského moře úžinou Cušima do západního Pacifiku, poté byly ve středu spatřeny, jak míří na jih podél východní části Japonska a ve čtvrtek plují na západ přes ostrovy jižně od hlavního japonského ostrova a v pátek propluly úžinou Osumi do Východočínského moře. Předpokládá se, že Japonsko bude sledovat a monitorovat aktivity cizích válečných lodí a letadel v její blízkosti, takže flotila umožňuje Japonsku, aby ji vidělo, což ukazuje její důvěru, a zároveň se cvičí v jednání s japonským sledováním a monitorováním, řekl deníku Global Times výkonný šéfredaktor čínského časopisu Shipborne Weapons Shi Hong. Během hlídkování společná formace přísně dodržovala mezinárodní právo a nevstoupila do teritoriálních vod jiných zemí, uvedlo čínské ministerstvo obrany v sobotním prohlášení. Cílem společné námořní hlídky je dále rozvíjet komplexní strategické partnerství Číny a Ruska v oblasti koordinace pro novou éru, zvýšit schopnost společného postupu obou zemí a společně udržovat mezinárodní a regionální strategickou stabilitu. Jedná se o součást ročního plánu spolupráce mezi oběma národy a není zaměřena proti žádné třetí straně, uvedlo čínské ministerstvo obrany. Společná čínsko-ruská flotila válečných lodí čítající 10 válečných lodí a šest letadlových lodí s vrtulníky provedla od 17. října do soboty první společnou námořní hlídku mezi námořnictvem obou zemí v Japonském moři, západním Pacifiku a Východočínském moři, během níž uspořádala cvičení nad společným přeplutím moře, společné manévry a střelbu z ostrých zbraní, uvedlo čínské ministerstvo obrany. Mezi zúčastněnými válečnými loděmi byly torpédoborec s řízenými střelami typu 055 Nanchang, torpédoborec s řízenými střelami typu 052D Kunming, fregaty s řízenými střelami typu 054A Binzhou a Liuzhou a komplexní zásobovací loď typu 903A Dongpinghu z Číny, a velké protiponorkové lodě Admirál Pantělejev a Admirál Tribut, přístrojová loď Maršál Krylov a korvety projektu 20380 Hrdina Ruské federace Aldar Cydenžapov a Gromkij z Ruska, uvedla CCTV. Na konci hlídky se válečné lodě obou zemí oddělily ve východní části Východočínského moře a čínské lodě se vrátily do svých domovských přístavů, uvedla CCTV v sobotní samostatné zprávě. Trasa hlídky také znamená, že čínské a ruské válečné lodě obepluly Japonsko, což je varováním pro Japonsko i USA, které shromažďují spojence, aby se postavili Číně a Rusku, což destabilizuje region, uvedli pozorovatelé. Vojenský expert Song Zhongping řekl deníku Global Times, že hlídka vykazuje vysoký stupeň skutečného boje. Okamžitý přechod od cvičení k hlídkování je mechanismus přechodu z mírového do válečného stavu. "Vytvoření takového mechanismu naznačuje, že schopnost Číny a Ruska rychle reagovat v rámci vojenské spolupráce se rychle zlepšuje," poznamenal Song. V budoucnu budou společné letecké a námořní hlídky mezi Čínou a Ruskem stále častější, uvedl Song. Následovat budou společné hlídky letectva a námořnictva, což svědčí o prohloubení čínsko-ruského přátelství a zlepšení schopnosti společných operací Číny a Ruska, jakož i o posílení skutečné bojové kapacity. Zhang Junshe, vedoucí vědecký pracovník Námořní výzkumné akademie PLA, řekl deníku Global Times, že první společné čínsko-ruské námořní hlídky ve vodách západního Pacifiku mají zásadní význam jak pro vyslání jasného signálu, tak pro praktické posílení bojové připravenosti. Podle Zhanga to opět dokazuje pevné odhodlání obou stran chránit mezinárodní a regionální strategickou stabilitu.
Upravené 24. 10. 2021 o 21:30
535
3
2
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept