Naši analytici
Pjakin nepochopil, že Putin na Valdaji nemluvil o bolševicích?

Nabyl ještě někdo z Pjakinova pořadu 25.10. dojmu, že Pjakin nepochopil, že Putin nemluvil o skutečných bolševicích?
Myšleno o těch, kdo je v KSB označován pojmem bolševik v pozitivním významu.


Tady na fóru to většina lidí pochopila bez problémů (viz diskuse o tématu ještě předtím, než vyšel překlad pořadu), a Pjakin nikoliv.


Nabyl ještě někdo z Pjakinova pořadu 25.10. dojmu, že Pjakin nepochopil, že Putin nemluvil o skutečných bolševicích? Myšleno o těch, kdo je v KSB označován pojmem bolševik v pozitivním významu. Tady na fóru to většina lidí pochopila bez problémů (viz diskuse o tématu ještě předtím, než vyšel překlad pořadu), a Pjakin nikoliv.
Upravené 23. 11. 2021 o 19:51

Pjakin nepochopil
Hoxi, máš Pjakina ako fetiš? je to už trápne, ako sa sústavne do neho navážaš... koľkátu tému si už otvoril, aby si ukázal že vo volačom podľa Teba nemá pravdu? k čomu je to dobré sústavne zakladať staronové témy s jediným účelom podjebávať?


[quote="pid:43418, uid:235"]Pjakin nepochopil[/quote] Hoxi, máš Pjakina ako fetiš? je to už trápne, ako sa sústavne do neho navážaš... koľkátu tému si už otvoril, aby si ukázal že vo volačom podľa Teba nemá pravdu? k čomu je to dobré sústavne zakladať staronové témy s jediným účelom podjebávať?

Tiež mi to už pripadá ako fetiš alebo posadnutosť. Proste miera ti chýba.
Choď za ním osobne, ako nedávno jeden čech a vydiskutuj si to sním. Alebo mu napíš.
Sám tvrdíš, že to tu publikum poväčšine pochopilo správne a tak načo sa rýpať v hovnách. Teba to evidentne baví.


Tiež mi to už pripadá ako fetiš alebo posadnutosť. Proste miera ti chýba. Choď za ním osobne, ako nedávno jeden čech a vydiskutuj si to sním. Alebo mu napíš. Sám tvrdíš, že to tu publikum poväčšine pochopilo správne a tak načo sa rýpať v hovnách. Teba to evidentne baví.

pjakin nemá patent na pravdu i on může plácnout hovadinu
divím se že si nikdo nevšiml že v těch O/O 25. 10. zopakoval pitomost že zvýšení úrokové sazby CB vyvolává inflaci


pjakin nemá patent na pravdu i on může plácnout hovadinu divím se že si nikdo nevšiml že v těch O/O 25. 10. zopakoval pitomost že zvýšení úrokové sazby CB vyvolává inflaci

Hoxi jdi už do prdele s těmi příspěvky o Pjakinovi


Hoxi jdi už do prdele s těmi příspěvky o Pjakinovi

divím se že si nikdo nevšiml že v těch O/O 25. 10. zopakoval pitomost že zvýšení úrokové sazby CB vyvolává inflaci

A prečo by to bola pitomost? Veď je to jasné jak facka.


[quote="pid:43426, uid:402"]divím se že si nikdo nevšiml že v těch O/O 25. 10. zopakoval pitomost že zvýšení úrokové sazby CB vyvolává inflaci[/quote] A prečo by to bola pitomost? Veď je to jasné jak facka.

A prečo by to bola pitomost? Veď je to jasné jak facka.



V Česku je to samé jak v Rusku. Zvýšení úrokových sazeb CB postihne velké množství hypotékařů ... O ty jde především. Cíleno je na střední vrstvu.


https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3395718-centralni-banka-zvysila-sazbu-nejvic-od-roku-1997-na-275-procenta


> A prečo by to bola pitomost? Veď je to jasné jak facka. V Česku je to samé jak v Rusku. Zvýšení úrokových sazeb CB postihne velké množství hypotékařů ... O ty jde především. Cíleno je na střední vrstvu. https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3395718-centralni-banka-zvysila-sazbu-nejvic-od-roku-1997-na-275-procenta

prečo by to bola pitomost?


protože zvýšení úrokových sazeb inflaci snižuje


[quote="pid:43452, uid:6"]prečo by to bola pitomost?[/quote] protože zvýšení úrokových sazeb inflaci snižuje

Tak nevím, mluvil o bolševicích, nebo nemluvil o bolševicích. Čert aby se v tom vyznal.
Máme tady dva pojmy bolševici a skuteční bolševici. Jsem voľáký zmetený.smile
Citace Hoxe:
"Pjakin nepochopil, že Putin na Valdaji nemluvil o bolševicích?
Hox zverejnil(a) pred 3 hod.
Nabyl ještě někdo z Pjakinova pořadu 25.10. dojmu, že Pjakin nepochopil, že Putin mluvil o skutečných bolševicích?"


Tak nevím, mluvil o bolševicích, nebo nemluvil o bolševicích. Čert aby se v tom vyznal. Máme tady dva pojmy bolševici a skuteční bolševici. Jsem voľáký zmetený.8) Citace Hoxe: "Pjakin nepochopil, že Putin na Valdaji nemluvil o bolševicích? Hox zverejnil(a) pred 3 hod. Nabyl ještě někdo z Pjakinova pořadu 25.10. dojmu, že Pjakin nepochopil, že Putin mluvil o skutečných bolševicích?"

Re: jardob a úrokova sazba
To vie každý kto čo i len trochu na vlastných nohách stál
a aspoň pár sekúnd v živote iba chudáka negra nerobil.


Jasne že zvýšenie úrokovej sadzby vyvoláva okamžitú infláciu,
lebo všetci podnikatelia, čo si na investície berú úver,
musia sadzbu okamžite preniesť do zvýšenej ceny výsledného produktu,
bo inak im nesedí súvahový účet, náklady.


Iba dement tvrdi opak.
Jajaja je buď platený provokatér, alebo tupý absolvent nejakej treťotriednej
pseudoekonomickej školy, kde pestujú kolaboračných esesackych "odborníkov",
typu Miklož, Čubajs a pod..
Proste aby zdroje z kolónii effektívnejšie prúdili do Ríše.


Re: jardob a úrokova sazba To vie každý kto čo i len trochu na vlastných nohách stál a aspoň pár sekúnd v živote iba chudáka negra nerobil. Jasne že zvýšenie úrokovej sadzby vyvoláva okamžitú infláciu, lebo všetci podnikatelia, čo si na investície berú úver, musia sadzbu okamžite preniesť do zvýšenej ceny výsledného produktu, bo inak im nesedí súvahový účet, náklady. Iba dement tvrdi opak. Jajaja je buď platený provokatér, alebo tupý absolvent nejakej treťotriednej pseudoekonomickej školy, kde pestujú kolaboračných esesackych "odborníkov", typu Miklož, Čubajs a pod.. Proste aby zdroje z kolónii effektívnejšie prúdili do Ríše.
Upravené 8. 12. 2021 o 14:50

protože zvýšení úrokových sazeb inflaci snižuje



Pokud je inflace jaksi v normě (5 - 10% - to je současný stav), pak se tento problém inflace týká hlavně těch, kteří maji peníze uloženy ve formě úspor v bance. Ale ti, kteří žiji takříkajíc "z ruky do huby" to až tak nemusí pociťovat. Zatím ...


> protože zvýšení úrokových sazeb inflaci snižuje Pokud je inflace jaksi v normě (5 - 10% - to je současný stav), pak se tento problém inflace týká hlavně těch, kteří maji peníze uloženy ve formě úspor v bance. Ale ti, kteří žiji takříkajíc "z ruky do huby" to až tak nemusí pociťovat. Zatím ...

to je opravdu svérázná představa podle nějaké piakonomiky ne? :-))))


to je opravdu svérázná představa podle nějaké piakonomiky ne? :-))))

to je opravdu svérázná představa podle nějaké piakonomiky ne? :-))))

To nie je o Pjakinovi. Je to detailne popísané a vysvetlené v základných prácach KSB (Mrtva Voda, Krátky kurz, Ekonomika inovačného rozvoja, a ďalšie).


Mohol by si vysvetliť, na základe akého mechanizmu, podľa teba, zvýšenie úroku CB znižuje infláciu? (Viem, že to je mantra liberálov a podobné veci sa tvrdia mnohými ekonómami. No odporuje to realite!)


[quote="pid:43461, uid:402"]to je opravdu svérázná představa podle nějaké piakonomiky ne? :-))))[/quote] To nie je o Pjakinovi. Je to detailne popísané a vysvetlené v základných prácach KSB (Mrtva Voda, Krátky kurz, Ekonomika inovačného rozvoja, a ďalšie). Mohol by si vysvetliť, na základe akého mechanizmu, podľa teba, zvýšenie úroku CB znižuje infláciu? (Viem, že to je mantra liberálov a podobné veci sa tvrdia mnohými ekonómami. No odporuje to realite!)
Upravené 17. 11. 2021 o 19:24

CB je dozorce nad kolonií . Všude kde CB funguje , jsou rozhodnutí jejich kurátorů nad zákonem , což se oficiálně potvrdilo v rozsudku v dojč , kde jeden z poslanců podal na CB žalobu . Takže ještě jednou , CB je nadřazena jakýmkoliv zákonům či ústavě !
A teď k tomu snižování inflace . Pokud si podnikatel půjčí peníze na rozjezd své živnosti , tak musí částku kterou splácí svůj dluh a úroky započítat do nákladů na výrobu zboží , které prodává . Takže pokud CB , která je řízena z nadnárodní úrovně zvedne základní sazbu - chápejme výpalné z kolonie , tak se podnikateli zvednou náklady , které následně promítne do ceny zboží .
CB vždy pracuje tak , aby kolonie měla podlomená kolena . Věřit tomu , že tato vyděračská politika směřuje ke snižování cen a blahobytu místních obyvatel , už není hloupost ale diagnoza .


CB je dozorce nad kolonií . Všude kde CB funguje , jsou rozhodnutí jejich kurátorů nad zákonem , což se oficiálně potvrdilo v rozsudku v dojč , kde jeden z poslanců podal na CB žalobu . Takže ještě jednou , CB je nadřazena jakýmkoliv zákonům či ústavě ! A teď k tomu snižování inflace . Pokud si podnikatel půjčí peníze na rozjezd své živnosti , tak musí částku kterou splácí svůj dluh a úroky započítat do nákladů na výrobu zboží , které prodává . Takže pokud CB , která je řízena z nadnárodní úrovně zvedne základní sazbu - chápejme výpalné z kolonie , tak se podnikateli zvednou náklady , které následně promítne do ceny zboží . CB vždy pracuje tak , aby kolonie měla podlomená kolena . Věřit tomu , že tato vyděračská politika směřuje ke snižování cen a blahobytu místních obyvatel , už není hloupost ale diagnoza .

Mohol by si vysvetliť, na základe akého mechanizmu, podľa teba, zvýšenie úroku CB znižuje infláciu? (Viem, že to je mantra liberálov a podobné veci sa tvrdia mnohými ekonómami. No odporuje to realite!)

Řeknu to místo něho. Dá se to například “vysvětlit” citací oficiálního tvrzení ČNB viz např. zde
“ČNB razantně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží”
4.11.2021
“Bankovní rada České národní banky (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Jde o nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997. Důvodem růstu sazeb je především rostoucí inflace, která se v září přiblížila pětiprocentní hranici.”
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/hypoteky-a-uvery-podrazi-cnb-opet-skokove-zvysila-urokove-sazby-40377004


To je sice hrozné, ale ve skutečnosti je to ještě zajímavější.
Velice lituji, že jsem ztratil odkaz na článek, kde byla podrobně vysvětlena metodika, jak ČNB “počítá” inflaci. Výpočet je založen na tzv. spotřebních koších. Jenomže ne všechno, je do spotřebních košů zahrnuto. A co zahrnuto je, tak je na “expertním odhadu” (čti: libovůli) ČNB, jaká je tomu přiřazena “váha”. Takže ve výsledku ČNB inflaci skutečně “řídí”: prostě jakou zrovna potřebují, tak takovou si napočítají. No a pak proti ní “bojují” zvýšením sazeb, aby vypočítaná hladina byla skutečně dosažena.
VVPj by mohl říct něco jako: “nanajština čistější jak voda”.


[quote="pid:43467, uid:6"]Mohol by si vysvetliť, na základe akého mechanizmu, podľa teba, zvýšenie úroku CB znižuje infláciu? (Viem, že to je mantra liberálov a podobné veci sa tvrdia mnohými ekonómami. No odporuje to realite!)[/quote] Řeknu to místo něho. Dá se to například “vysvětlit” citací oficiálního tvrzení ČNB viz např. zde “ČNB razantně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží” 4.11.2021 “Bankovní rada České národní banky (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Jde o nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997. **Důvodem růstu sazeb je především rostoucí inflace**, která se v září přiblížila pětiprocentní hranici.” https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/hypoteky-a-uvery-podrazi-cnb-opet-skokove-zvysila-urokove-sazby-40377004 To je sice hrozné, ale ve skutečnosti je to ještě zajímavější. Velice lituji, že jsem ztratil odkaz na článek, kde byla podrobně vysvětlena metodika, jak ČNB “počítá” inflaci. Výpočet je založen na tzv. spotřebních koších. Jenomže ne všechno, je do spotřebních košů zahrnuto. A co zahrnuto je, tak je na “expertním odhadu” (čti: libovůli) ČNB, jaká je tomu přiřazena “váha”. Takže ve výsledku ČNB inflaci skutečně “řídí”: prostě jakou zrovna potřebují, tak takovou si napočítají. No a pak proti ní “bojují” zvýšením sazeb, aby vypočítaná hladina byla skutečně dosažena. VVPj by mohl říct něco jako: “nanajština čistější jak voda”.

Alebo ešte inak, kedy došlo v poslednej dobe k deflácií? No keď úrokové sadzby klesli k nule, prípadne krátkodobo do záporných hodnôt, čoho sme boli svedkami, teda vysoké úrokové sadzby priamo stimulujú infláciu.


Alebo ešte inak, kedy došlo v poslednej dobe k deflácií? No keď úrokové sadzby klesli k nule, prípadne krátkodobo do záporných hodnôt, čoho sme boli svedkami, teda vysoké úrokové sadzby priamo stimulujú infláciu.
Upravené 17. 11. 2021 o 20:07

protože zvýšení úrokových sazeb inflaci snižuje


Nie, "len" zvyšuje rýchlosť prenosu bohatstva od plebsu k "elite" a škrtí ekonomiku, lebo "peniaze" (v skutočnosti FIAT mena-preto úvodzovky) sú dlhom a tie dlhy sa nedajú už z princípu splatiť. To je prvá vec.
Druhá vec je, že v momente ako začneme používať skutočné peniaze a nie dlhovú menu, tak dopady úžery budú viditeľné.


[quote="pid:43455, uid:402"]protože zvýšení úrokových sazeb inflaci snižuje[/quote] Nie, "len" zvyšuje rýchlosť prenosu bohatstva od plebsu k "elite" a škrtí ekonomiku, lebo "peniaze" (v skutočnosti FIAT mena-preto úvodzovky) sú dlhom a tie dlhy sa nedajú už z princípu splatiť. To je prvá vec. Druhá vec je, že v momente ako začneme používať skutočné peniaze a nie dlhovú menu, tak dopady úžery budú viditeľné.

Moderátor

Nabyl ještě někdo z Pjakinova pořadu 25.10. dojmu, že Pjakin nepochopil, že Putin mluvil o skutečných bolševicích?


Ale veľmi dobre pochopil, lebo:


Myšleno o těch, kdo je v KSB označován pojmem bolševik v pozitivním významu.


To v komunite DVTR/KSB vedia všetci, ale cez 90% SVETOVEJ populácie nerozlišuje medzi boľševikom, marxistom a trockistom, a Putinova reč nerozlišoval medzi týmito skupinami. A Pjakina to pochypiteľne štve. To je prvá vec.


Druhá vec je, že je to piate vlákno venované Pjakinovi, keby si to písal pod odkaz na spomínané video, tak asi nikto nič nepovie, ale takto...


[quote="pid:43418, uid:235"]Nabyl ještě někdo z Pjakinova pořadu 25.10. dojmu, že Pjakin nepochopil, že Putin mluvil o skutečných bolševicích?[/quote] Ale veľmi dobre pochopil, lebo: [quote="pid:43418, uid:235"]Myšleno o těch, kdo je v KSB označován pojmem bolševik v pozitivním významu.[/quote] To v komunite DVTR/KSB vedia všetci, ale cez 90% SVETOVEJ populácie nerozlišuje medzi boľševikom, marxistom a trockistom, a Putinova reč nerozlišoval medzi týmito skupinami. A Pjakina to pochypiteľne štve. To je prvá vec. Druhá vec je, že je to piate vlákno venované Pjakinovi, keby si to písal pod odkaz na spomínané video, tak asi nikto nič nepovie, ale takto...

Moderátor

Putin sice mluvil k Západu, (tomu srovnání pomohlo, Rusku ne), ale použití pojmu bolševik ve vyřčeném kontextu bylo neobhajitelné. Použil ho v tomto kontextu již dvakrát.


Mluvit o trockistech, ale nazývat je bolševiky, je podobný nesmysl jako mluvit o Máně Novákový, ale vlastně myslet Jiřku Novotnou. A to by si ještě přibásňovali ti, kteří odmítají slyšet, že se mluví o Máně.
Trockista = trockista
Bolševik = bolševik
Máňa je Máňa a Jiřka zase Jiřka.


To bychom s těmi pojmy šermovali podle libosti či nálady. Takže Pjakin má pravdu.


P.S. to je opravdu už posedlost.


Putin sice mluvil k Západu, (tomu srovnání pomohlo, Rusku ne), ale použití pojmu bolševik ve vyřčeném kontextu bylo neobhajitelné. Použil ho v tomto kontextu již dvakrát. Mluvit o trockistech, ale nazývat je bolševiky, je podobný nesmysl jako mluvit o Máně Novákový, ale vlastně myslet Jiřku Novotnou. A to by si ještě přibásňovali ti, kteří odmítají slyšet, že se mluví o Máně. Trockista = trockista Bolševik = bolševik Máňa je Máňa a Jiřka zase Jiřka. To bychom s těmi pojmy šermovali podle libosti či nálady. Takže Pjakin má pravdu. P.S. to je opravdu už posedlost.
Upravené 17. 11. 2021 o 20:57

Mohol by si vysvetliť, na základe akého mechanizmu, podľa teba, zvýšenie úroku CB znižuje infláciu?


a přitom je to tak jednoduché že? :-)))
samozřejmě může dojít k tomu co píšeš v případě určitých statků v krátkodobém horizontu
ale celkově je to zanedbatelné protože lidi mají méně peněz a tím pádem mají peníze vyšší hodnotu oproti produkci přeci to dá rozum
pokud je to takto vysvětlováno v materiálech KSB tak jsem zděšen protože to s KSB dělá pavědu a blábolení kdy je přání otcem myšlenky


[quote="pid:43467, uid:6"]Mohol by si vysvetliť, na základe akého mechanizmu, podľa teba, zvýšenie úroku CB znižuje infláciu?[/quote] a přitom je to tak jednoduché že? :-))) samozřejmě může dojít k tomu co píšeš v případě určitých statků v krátkodobém horizontu ale celkově je to zanedbatelné protože lidi mají méně peněz a tím pádem mají peníze vyšší hodnotu oproti produkci přeci to dá rozum pokud je to takto vysvětlováno v materiálech KSB tak jsem zděšen protože to s KSB dělá pavědu a blábolení kdy je přání otcem myšlenky

tato vyděračská politika směřuje ke snižování cen


to tady nikdo netvrdí a tvůj příspěvek tím pádem nikdo nerozporuje
já pouze hájím obecné ekonomické mechanismy nic víc
ekonomie je ideologicky a morálně neutrálně zjednodušeně řečeno je to nauka o tom že voda vždy teče dolů
to že někdo tohoto umí využívat a okrádat druhé je na jinou diskuzi
pan Pjakin ale tvrdí že voda teče nahoru a to není pravda


[quote="pid:43475, uid:185"]tato vyděračská politika směřuje ke snižování cen[/quote] to tady nikdo netvrdí a tvůj příspěvek tím pádem nikdo nerozporuje já pouze hájím obecné ekonomické mechanismy nic víc ekonomie je ideologicky a morálně neutrálně zjednodušeně řečeno je to nauka o tom že voda vždy teče dolů to že někdo tohoto umí využívat a okrádat druhé je na jinou diskuzi pan Pjakin ale tvrdí že voda teče nahoru a to není pravda

V.V.Pjakin moc dobře chápe, proč to slovo bolševik Putin použil, minimálně to naznačil. Vtip je v tom, že Putin a Pjakin pracují s informačním pole z jiného místa. Jestliže Putin mluví především k elitám (ve stylu: tohle nemůžete to by špatně dopadlo, dobře si rozmyslete uvědomte si k čemu to apod.), tak Pjakin mluví přímo k národům, k obyvatelstvu (ve stylu: elit si nevšímejte jenom lžou nebo říkají nesmysly, zjistěte si pravdu samy). Z hlediska koncepce a dějinného procesu je pochopení kdo byl bolševik a kdo trockista rozhodující.


Jinak Pjakin hájí Putinovo řízení jako lev až někteří říkali (druhá strana sporu VP SSSR versus Pjakin), že je vůči Putinovi nekritický. Naposledy například vysvětlil jak může obhájit zastavení kovid fašismu, když nedostane zprávu, o kterou by se mohl opřít, na základě které by mohl něco ve vládě prosadit.


V.V.Pjakin moc dobře chápe, proč to slovo bolševik Putin použil, minimálně to naznačil. Vtip je v tom, že Putin a Pjakin pracují s informačním pole z jiného místa. Jestliže Putin mluví především k elitám (ve stylu: tohle nemůžete to by špatně dopadlo, dobře si rozmyslete uvědomte si k čemu to apod.), tak Pjakin mluví přímo k národům, k obyvatelstvu (ve stylu: elit si nevšímejte jenom lžou nebo říkají nesmysly, zjistěte si pravdu samy). Z hlediska koncepce a dějinného procesu je pochopení kdo byl bolševik a kdo trockista rozhodující. Jinak Pjakin hájí Putinovo řízení jako lev až někteří říkali (druhá strana sporu VP SSSR versus Pjakin), že je vůči Putinovi nekritický. Naposledy například vysvětlil jak může obhájit zastavení kovid fašismu, když nedostane zprávu, o kterou by se mohl opřít, na základě které by mohl něco ve vládě prosadit.
Upravené 17. 11. 2021 o 21:54

samozřejmě může dojít k tomu co píšeš v případě určitých statků v krátkodobém horizontu
ale celkově je to zanedbatelné protože lidi mají méně peněz a tím pádem mají peníze vyšší hodnotu oproti produkci přeci to dá rozum

Keby to bola pravda, tak na Západe, kde sú veľmi nízke sadzby, a niekde sa občas stáva, že idú aj do záporných hodnôt, by bol ďaleko vyššia inflácia ako v Rusku. V Rusku v 90tych bola úroková sadzba CB dvojciferná, a ekonomika sa začala rozpadať, to veľmi pomohlo divokej privatizácii. Ešte aj dnes je tam sadzba pomerne vysoká, a keby tam neexistoval paralelný kreditno-finančný systém (kto chce byť oligarchom, musí investovať do štátu), tak ekonomika by dávno pri takých úrokoch zdochla. Skrátka žiadny vývoj a inovácie by pri takých vysokých úrokoch neboli rentabilné.


Zvýšenie úroku spôsobí zdraženie... Čo ďalej? Videl si, že by niekde niekedy dochádzalo k zlacňovaniu tovarov a služieb? Aj keď budú mať peniaze zdanlivo väčšiu hodnotu, tak cenu tovarov to nezníži, pretože podnikatelia nemôžu ísť do mínusu, skrachovali by a narušil by sa celý výrobno-dodávateľský reťazec. Ľudia sa buď uskromnia, alebo budú nakupovať lacnejší tovar zo zahraničia, zahraničné tovary. T.j. Zvyšovanie úrokov je v prvom rade útok na domácich výrobcov. Tí, ak chcú existovať, tak si pôjdu požičiavať do zahraničia lacnejšie, a tam im požičajú, ak "upíšu dušu diablovi", t.j. splnia podmienky zahraničného pánička a stanú sa vydierateľní a orientovaní viac na Západ než na domácu ekonomiku.


[quote="pid:43498, uid:402"]samozřejmě může dojít k tomu co píšeš v případě určitých statků v krátkodobém horizontu ale celkově je to zanedbatelné protože lidi mají méně peněz a tím pádem mají peníze vyšší hodnotu oproti produkci přeci to dá rozum[/quote] Keby to bola pravda, tak na Západe, kde sú veľmi nízke sadzby, a niekde sa občas stáva, že idú aj do záporných hodnôt, by bol ďaleko vyššia inflácia ako v Rusku. V Rusku v 90tych bola úroková sadzba CB dvojciferná, a ekonomika sa začala rozpadať, to veľmi pomohlo divokej privatizácii. Ešte aj dnes je tam sadzba pomerne vysoká, a keby tam neexistoval paralelný kreditno-finančný systém (kto chce byť oligarchom, musí investovať do štátu), tak ekonomika by dávno pri takých úrokoch zdochla. Skrátka žiadny vývoj a inovácie by pri takých vysokých úrokoch neboli rentabilné. Zvýšenie úroku spôsobí zdraženie... Čo ďalej? Videl si, že by niekde niekedy dochádzalo k zlacňovaniu tovarov a služieb? Aj keď budú mať peniaze zdanlivo väčšiu hodnotu, tak cenu tovarov to nezníži, pretože podnikatelia nemôžu ísť do mínusu, skrachovali by a narušil by sa celý výrobno-dodávateľský reťazec. Ľudia sa buď uskromnia, alebo budú nakupovať lacnejší tovar zo zahraničia, zahraničné tovary. T.j. Zvyšovanie úrokov je v prvom rade útok na domácich výrobcov. Tí, ak chcú existovať, tak si pôjdu požičiavať do zahraničia lacnejšie, a tam im požičajú, ak "upíšu dušu diablovi", t.j. splnia podmienky zahraničného pánička a stanú sa vydierateľní a orientovaní viac na Západ než na domácu ekonomiku.

Desetileté dítě pochopí z Putinova projevu, že nemluví o skutečných bolševicích, obecně tu není o čem mluvit. Pjakin se hodinu rozčiluje, to je normální? Ti co tady dávali podrážděné reakce, obecně jste alespoň sami sobě schopni odpovědět na otázku, co vlastně Pjakin za tu hodinu řekl?


Jak řekl Chazin, termín bolševik znamenal v různých dobách naprosto odlišné věci, termín "starý bolševik" znamenal za života Stalina hádejte co... ano, trockisty a agenty globalistů, mající za cíl nechat Rusko obětovat na oltář světové revoluce.


Tehdy proti sobě bojovali globalisté a patrioté, stejně jako dnes. V KSB se, co se týká první poloviny 20. století, jedni nazývají trockisté a druzí bolševici. No a? To má být co, že když někdo používá jinou terminologii, chápe obsah těch pojmů jinak (ale mluví o tom stejném), je najednou oheň na střeše? Místo aby se člověk soustředil na podstatu, o kom daný člověk mluví, nikoliv na nálepky.


Obecně, to valdajské vystoupení Putina byla realizace ruské globální politiky, byl to projev SUVERENITY. Nabídka na spasení západním "elitám" a globalistům obecně, za podmínky přijetí ruských podmínek. Udělat z toho důkaz podřízenosti Ruska je "umění".


Desetileté dítě pochopí z Putinova projevu, že nemluví o skutečných bolševicích, obecně tu není o čem mluvit. Pjakin se hodinu rozčiluje, to je normální? Ti co tady dávali podrážděné reakce, obecně jste alespoň sami sobě schopni odpovědět na otázku, co vlastně Pjakin za tu hodinu řekl? Jak řekl Chazin, termín bolševik znamenal v různých dobách naprosto odlišné věci, termín "starý bolševik" znamenal za života Stalina hádejte co... ano, trockisty a agenty globalistů, mající za cíl nechat Rusko obětovat na oltář světové revoluce. Tehdy proti sobě bojovali globalisté a patrioté, stejně jako dnes. V KSB se, co se týká první poloviny 20. století, jedni nazývají trockisté a druzí bolševici. No a? To má být co, že když někdo používá jinou terminologii, chápe obsah těch pojmů jinak (ale mluví o tom stejném), je najednou oheň na střeše? Místo aby se člověk soustředil na podstatu, o kom daný člověk mluví, nikoliv na nálepky. Obecně, to valdajské vystoupení Putina byla realizace ruské globální politiky, byl to projev SUVERENITY. Nabídka na spasení západním "elitám" a globalistům obecně, za podmínky přijetí ruských podmínek. Udělat z toho důkaz podřízenosti Ruska je "umění".

Až na tohle plně souhlasím:


Desetileté dítě pochopí z Putinova projevu, že nemluví o skutečných bolševicích


V mém okolí to nepochopí nikdo, ani nejbližší blízcí, ani přátelé. Vím pouze o studentech KSB zde, kteří to chápou, protože četli tlusté knihy. Ostatním ve svém okolí ledaco naznačuji, ale delší výklad o bolševicích nebude nikdo v mém okolí poslouchat nebo jenom ze zdvořilosti mě nepřeruší, ale vědomí dotyčného to nezasáhne.


S tím, že v Rusku to může být jiné, ale to nedokáži zhodnotit.


Až na tohle plně souhlasím: [quote="pid:43738, uid:235"]Desetileté dítě pochopí z Putinova projevu, že nemluví o skutečných bolševicích[/quote] V mém okolí to nepochopí nikdo, ani nejbližší blízcí, ani přátelé. Vím pouze o studentech KSB zde, kteří to chápou, protože četli tlusté knihy. Ostatním ve svém okolí ledaco naznačuji, ale delší výklad o bolševicích nebude nikdo v mém okolí poslouchat nebo jenom ze zdvořilosti mě nepřeruší, ale vědomí dotyčného to nezasáhne. S tím, že v Rusku to může být jiné, ale to nedokáži zhodnotit.
Upravené 19. 11. 2021 o 07:28

obecně jste alespoň sami sobě schopni odpovědět na otázku, co vlastně Pjakin za tu hodinu řekl?

Pjakin vytvára určité infopole, ktoré môže byť určené konkrétnej skupine a tá nemusí byť v našom priestore.
Pomôžem si citátmi:
Kádre sú všetko.
Priateľa si drž pri sebe, ale nepriateľa bližšie.
A seriálom SPÁČI.
Nikdy nebude možné vymeniť všetkých a nestačí zistiť, kto ,,je náš a kto nie".
Treba zistiť aj kto koho a akým spôsobom ovláda. Aj preto beriem Pjakina ako čiastkový zdroj informácií, ale nikdy nebudem poznať dôvody, prečo, kedy a ako si vyberá témy do relácie. Nepochybne má viac otázok, než zodpovedá.


delší výklad o bolševicích nebude nikdo v mém okolí poslouchat

To isté ohľadne Stalina. Nedávno si ty sám (@Hox) dával na toto fórum Stalinové spisy.
Za čo ďakujem.

[quote="pid:43738, uid:235"]obecně jste alespoň sami sobě schopni odpovědět na otázku, co vlastně Pjakin za tu hodinu řekl?[/quote] Pjakin vytvára určité infopole, ktoré môže byť určené konkrétnej skupine a tá nemusí byť v našom priestore. Pomôžem si citátmi: Kádre sú všetko. Priateľa si drž pri sebe, ale nepriateľa bližšie. A seriálom SPÁČI. Nikdy nebude možné vymeniť všetkých a nestačí zistiť, kto ,,je náš a kto nie". Treba zistiť aj kto koho a akým spôsobom ovláda. Aj preto beriem Pjakina ako čiastkový zdroj informácií, ale nikdy nebudem poznať dôvody, prečo, kedy a ako si vyberá témy do relácie. Nepochybne má viac otázok, než zodpovedá. [quote="pid:43746, uid:426"]delší výklad o bolševicích nebude nikdo v mém okolí poslouchat[/quote] To isté ohľadne Stalina. Nedávno si ty sám (@Hox) dával na toto fórum Stalinové spisy. Za čo ďakujem.

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Upravené 19. 11. 2021 o 08:18

Je těžké pohřbít Pjakina právě v ČSR , kde mu vyšly(resp. vycházejí) všechny 4 práce z období velkého mlčení VP po smrti Zaznobina. Obsese (možná i znějakou nevítanou "motivací"smile je sakra protivník a ubrání se jí zpravidla jen limitovaný prosťáček. Čím větší bedna, tím silnější pokušení. Když ho nemůžeme sejmout přímo, poštveme na něj "jeho vlastní". Stejné je to i s Putinem.
K tématu : to co autor uvedl jako úvodní otázku, tu bylo ale opravdu do hloubky prodiskutováno včetně velmi různorodých hodnocení.Stačí se podívat do vláken věnovaných Valdaji, případně i několika autorským článkům na kob-forum.eu . Takže mi to 4.vytažení vychladlého bůčku z tfrouby připadá skoro komické. Vždyť i konstatace v závěru úvodního příspěvku vlákna konstatuje jako fakt , že to většina zdejších diskutujících pochopila bez problémů . Tak co s tím zbytkem nechápavých ? Vyobcujeme je i se jménem PJAKIN z tohoto fóra? Což takhle sednout a napsat dopis s dotazem na Pjakina přímo, když to tady přeci naprostá většina diskutujících chápe zřejmě ve správných souvislostech. Uděláme anketu a vyhodnotíme procenta ?
nejhorší diskuse je s někým, kdo předstírá nechápavost a dichotomii a přitom slyší výborně a chápe ještě výborněji...


Je těžké pohřbít Pjakina právě v ČSR , kde mu vyšly(resp. vycházejí) všechny 4 práce z období velkého mlčení VP po smrti Zaznobina. Obsese (možná i znějakou nevítanou "motivací") je sakra protivník a ubrání se jí zpravidla jen limitovaný prosťáček. Čím větší bedna, tím silnější pokušení. Když ho nemůžeme sejmout přímo, poštveme na něj "jeho vlastní". Stejné je to i s Putinem. K tématu : to co autor uvedl jako úvodní otázku, tu bylo ale opravdu do hloubky prodiskutováno včetně velmi různorodých hodnocení.Stačí se podívat do vláken věnovaných Valdaji, případně i několika autorským článkům na kob-forum.eu . Takže mi to 4.vytažení vychladlého bůčku z tfrouby připadá skoro komické. Vždyť i konstatace v závěru úvodního příspěvku vlákna konstatuje jako fakt , že to většina zdejších diskutujících pochopila bez problémů . Tak co s tím zbytkem nechápavých ? Vyobcujeme je i se jménem PJAKIN z tohoto fóra? Což takhle sednout a napsat dopis s dotazem na Pjakina přímo, když to tady přeci naprostá většina diskutujících chápe zřejmě ve správných souvislostech. Uděláme anketu a vyhodnotíme procenta ? nejhorší diskuse je s někým, kdo předstírá nechápavost a dichotomii a přitom slyší výborně a chápe ještě výborněji...

@Atom

Pak je asi otázka, co tvoje okolí chápe pod bolševiky. Pokud strůjce všeho zla a bezpráví, pak je asi zbytečné ten termín vůbec používat.


Zkusím svoji formulaci výše přeformulovat:


I dítě pochopí, že když Putin mluvil o těch, co chtěli zrušit institut rodiny, brát děti rodičům a tak dále, že nemluvil o patriotech Ruska.


@Atom Pak je asi otázka, co tvoje okolí chápe pod bolševiky. Pokud strůjce všeho zla a bezpráví, pak je asi zbytečné ten termín vůbec používat. Zkusím svoji formulaci výše přeformulovat: I dítě pochopí, že když Putin mluvil o těch, co chtěli zrušit institut rodiny, brát děti rodičům a tak dále, že nemluvil o patriotech Ruska.

Takže mi to 4.vytažení vychladlého bůčku z tfrouby připadá skoro komické.

Poprvé je to tragédie.
Po n-té je to (tragi)komedie.


[quote="pid:43762, uid:57"]Takže mi to 4.vytažení vychladlého bůčku z tfrouby připadá skoro komické.[/quote] Poprvé je to tragédie. Po n-té je to (tragi)komedie.

I dítě pochopí, že když Putin mluvil o těch, co chtěli zrušit institut rodiny, brát děti rodičům a tak dále, že nemluvil o patriotech Ruska.

To áno, len nie každý vie, že v strane boľševikov boli dve protichodné frakcie s úplne opačnými názormi a agendou. Preto vzniká zmätok v hlavách mnohých obyčajných ľudí. Pjakin v podstate mal možnosť to vysvetliť a vykorčuľovať z tejto otázky, ale zrejme emócie zvíťazili a ostal v slepej uličke dichotomie.


[quote="pid:43766, uid:235"]I dítě pochopí, že když Putin mluvil o těch, co chtěli zrušit institut rodiny, brát děti rodičům a tak dále, že nemluvil o patriotech Ruska.[/quote] To áno, len nie každý vie, že v strane boľševikov boli dve protichodné frakcie s úplne opačnými názormi a agendou. Preto vzniká zmätok v hlavách mnohých obyčajných ľudí. Pjakin v podstate mal možnosť to vysvetliť a vykorčuľovať z tejto otázky, ale zrejme emócie zvíťazili a ostal v slepej uličke dichotomie.

Klobouk dolu a palec nahoru...
Jsi opravdovy lidr,...zadne urazky a na rozdil od ostatnich..prichazis s konstruktivnim resenim
Neplytvej casem a vychovavej dalsi vudce....

nejhorší diskuse je s někým,


Klobouk dolu a palec nahoru... Jsi opravdovy lidr,...zadne urazky a na rozdil od ostatnich..prichazis s konstruktivnim resenim Neplytvej casem a vychovavej dalsi vudce....[quote="pid:43762, uid:57"]nejhorší diskuse je s někým,[/quote]

Teprve nedávno jsem objevil informaci (Zdroj Kara-Murza v Sovětské civilizaci a Jiří Šifrin v Bůh synergie), že existovala i jiná cesta k socialismu, než ta revoluční - bolševická. Přišli s ním "narodnici". Jejich socialistický program požadoval vynechat kapitalistickou cestu vývoje formou rozvoje rolnických občin. Byl sice tehdy chápán jako revoluční (byli proti panujícímu carismu), ale z dnešního pohledu by se dal nazvat jako konzervativní.


Bolševici byli jen jednou z marxistických dělnických stran. Podporu lidu (85% obyvatel byli rolníci) jim zajistlil Leninův obrat vůči narodnickému programu, který nejprve odmítal, aby ho v dubnových tezích přijal za svůj. Dekret o půdě z 8. listopadu je to, co zajistilo bolševické straně podporu ostatních rolnických zástupců jiných stran v Sovětu a později podporu lidu v občanské válce. Jenže to nebyla realizace bolševické cesty k socialismu, ale narodnické cesty k socialismu.


Sověty, které zavedla Prozatímní vláda (tj. zejména eseři) jsou také vyjádřením nadodnického programu rozšíření (po staletí trvající) občinné přímé demokracie z místní úrovně na úroveň státu. Sověty se přitom staly základním poznávacím znamením Sovětského Svazu (ale propagandisté a později historici komunistických stran vždy změnu zřízení popisovali jako delnicky a marxisticky revoluční)


Bolševici tedy vyhráli formálně jako dělnická marxisticky-revoluční strana, ale vyhráli jen díky tomu, že realizovali konzervativní rolnický narodnický program. ... a ony se tyto dva principy dost během SSSR bili mezi sebou (např. během kolektivizace).


Mě osobně Putinova slova o bolševicích nezraňují, já se vždy cítil více jako konzervativec než jako revolucionář. Ale chápu bolševiky, že jsou jejich příkrostí zaskočeni, když vycházíme z předpokladu, že Putin je gosudar pro-lidské koncepce.


Osobně si to vysvětluji tak, že obrázek Plné funkce řízení začíná dvěmi tandemními prediktory, kde každý prediktor bývá umístěn v jiné lokalitě (Horní a Dolní Egypt ... a dnes také existují 2 centra koncentrace řízení a to se přenáší na 2 budoucí centra koncentrace řízení.
Když v nějakém videu vysvětloval mluvčí VP SSSR odlišnosti funkcí obou prediktorů, tak např. jedno z nich prý používá revoluční metody a druhé evoluční. Ne vždy tomu tak je, ty odlišnosti ve funkci mohou být jiné (v rodině muž a žena, ....)


Proč by tedy KSB nemohlo navazovat na revoluční bolševiky ..... a Putin (s někým za zády ???) navazovat na "konzervativní" narodnickou cestu ke spravedlivé společnosti.


Akorát si nejsem jistý, jestli to takto chápe Pjakin nebo někdo jiný z VP SSSR, protože ti nikdy nenaznačovali nic o tom, že by věděli o nějakém dalším konceptuálním centru pro-lidské koncepce.


Teprve nedávno jsem objevil informaci (Zdroj Kara-Murza v Sovětské civilizaci a Jiří Šifrin v Bůh synergie), že existovala i jiná cesta k socialismu, než ta revoluční - bolševická. Přišli s ním "narodnici". Jejich socialistický program požadoval vynechat kapitalistickou cestu vývoje formou rozvoje rolnických občin. Byl sice tehdy chápán jako revoluční (byli proti panujícímu carismu), ale z dnešního pohledu by se dal nazvat jako konzervativní. Bolševici byli jen jednou z marxistických dělnických stran. Podporu lidu (85% obyvatel byli rolníci) jim zajistlil Leninův obrat vůči narodnickému programu, který nejprve odmítal, aby ho v dubnových tezích přijal za svůj. Dekret o půdě z 8. listopadu je to, co zajistilo bolševické straně podporu ostatních rolnických zástupců jiných stran v Sovětu a později podporu lidu v občanské válce. Jenže to nebyla realizace bolševické cesty k socialismu, ale narodnické cesty k socialismu. Sověty, které zavedla Prozatímní vláda (tj. zejména eseři) jsou také vyjádřením nadodnického programu rozšíření (po staletí trvající) občinné přímé demokracie z místní úrovně na úroveň státu. Sověty se přitom staly základním poznávacím znamením Sovětského Svazu (ale propagandisté a později historici komunistických stran vždy změnu zřízení popisovali jako delnicky a marxisticky revoluční) Bolševici tedy vyhráli formálně jako dělnická marxisticky-revoluční strana, ale vyhráli jen díky tomu, že realizovali konzervativní rolnický narodnický program. ... a ony se tyto dva principy dost během SSSR bili mezi sebou (např. během kolektivizace). Mě osobně Putinova slova o bolševicích nezraňují, já se vždy cítil více jako konzervativec než jako revolucionář. Ale chápu bolševiky, že jsou jejich příkrostí zaskočeni, když vycházíme z předpokladu, že Putin je gosudar pro-lidské koncepce. Osobně si to vysvětluji tak, že obrázek Plné funkce řízení začíná dvěmi tandemními prediktory, kde každý prediktor bývá umístěn v jiné lokalitě (Horní a Dolní Egypt ... a dnes také existují 2 centra koncentrace řízení a to se přenáší na 2 budoucí centra koncentrace řízení. Když v nějakém videu vysvětloval mluvčí VP SSSR odlišnosti funkcí obou prediktorů, tak např. jedno z nich prý používá revoluční metody a druhé evoluční. Ne vždy tomu tak je, ty odlišnosti ve funkci mohou být jiné (v rodině muž a žena, ....) Proč by tedy KSB nemohlo navazovat na revoluční bolševiky ..... a Putin (s někým za zády ???) navazovat na "konzervativní" narodnickou cestu ke spravedlivé společnosti. Akorát si nejsem jistý, jestli to takto chápe Pjakin nebo někdo jiný z VP SSSR, protože ti nikdy nenaznačovali nic o tom, že by věděli o nějakém dalším konceptuálním centru pro-lidské koncepce.
Upravené 19. 11. 2021 o 16:44

Akorát si nejsem jistý, jestli to takto chápe Pjakin nebo někdo jiný z VP SSSR, protože ti nikdy nenaznačovali nic o tom, že by věděli o nějakém dalším konceptuálním centru pro-lidské koncepce.

Prezradený plán je zmarený plán.


[quote="pid:43882, uid:388"]Akorát si nejsem jistý, jestli to takto chápe Pjakin nebo někdo jiný z VP SSSR, protože ti nikdy nenaznačovali nic o tom, že by věděli o nějakém dalším konceptuálním centru pro-lidské koncepce.[/quote] Prezradený plán je zmarený plán.

Nikto nepríde do raja na cudzom chrbte.

Připadá mi to tady jako.....
6197eeee3e074
nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem.


a na pozadí Leli vaří půlnoční držkovou....
6197ef4d6f150
takový ruský boršč


**Připadá mi to tady jako.....** ![6197eeee3e074](serve/attachment&path=6197eeee3e074) **nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem.** **a na pozadí Leli vaří půlnoční držkovou....** ![6197ef4d6f150](serve/attachment&path=6197ef4d6f150) **takový ruský boršč**

Vedi.Vini......

Osobně si to vysvětluji tak, že obrázek Plné funkce řízení začíná dvěmi tandemními prediktory, kde každý prediktor bývá umístěn v jiné lokalitě
A teď si představ třeba Pitěr na jedný straně a nově vznikající Sputnik na druhý, jako dvě centra řízení. Zatím jen Ruského impéria....obrazně smile
Slovně Rusko asi přechází na 2 centra řízení tím, že začíná plánovat a budovat nejen infrastrukturu. Bolševik sem a nebo tam, klasický kolečko pro křečka.


[quote="pid:43882, uid:388"]Osobně si to vysvětluji tak, že obrázek Plné funkce řízení začíná dvěmi tandemními prediktory, kde každý prediktor bývá umístěn v jiné lokalitě[/quote] A teď si představ třeba Pitěr na jedný straně a nově vznikající [Sputnik](https://www.rbc.ru/society/17/11/2021/61949cb79a794723a2b29b73) na druhý, jako dvě centra řízení. Zatím jen Ruského impéria....obrazně :) Slovně Rusko asi přechází na 2 centra řízení tím, že začíná plánovat a budovat nejen infrastrukturu. Bolševik sem a nebo tam, klasický kolečko pro křečka.

Vedi.Vini......

Z clanku o Sputniku (meste)
Druhe primorske centrum Spunik - DV
Таким образом, Спутник будет центром современной архитектурной мысли Азиатско-Тихоокеанского региона
Takovym zpusobem bude mesto Sputnik centrem soucasne architektury mysleni Asijsko-Tichomorske oblasti.


Z clanku o Sputniku (meste) **Druhe primorske centrum Spunik - DV** Таким образом, Спутник будет центром современной архитектурной мысли Азиатско-Тихоокеанского региона Takovym zpusobem bude **mesto Sputnik centrem** soucasne architektury mysleni **Asijsko-Tichomorske oblasti**.
Upravené 20. 11. 2021 o 16:58

protože zvýšení úrokových sazeb inflaci snižuje


Jako vystudovaný ekonom toto potvrdím a jistě z úzkého pohledu části ekonomické teorie je toto pravda. Víceméně jakákoliv učebnice mluví o následujících kanálech:
1) Zvýšení úrokové sazby = domácnosti více spoří (vyšší úrok v bance) = méně se utrácí = firmy mají problémy a omezují produkci = snižují náklady včetně mezd = pokles reálných mezd = snížení cen (aby mohly firmy prodat) = snížení inflace
2) Zvýšení úrokové sazby = domácnosti si méně půjčují (vyšší úrok v bance) na spotřebu a investice = dále stejné, jako v ad 1)
Atd. těch kanálů je víc (úvěrový, kurzový (posílí se měna) atd.) a všechny tlačí inflaci dolů.
Pjakin se ale rozhodně nespletl a studiem KOB se dá najít, z čeho vychází (videa, publikované a přeložené materiály)


Vrátím se k ekonomické teorii. U všech těchto pouček je všude napsáno tzv. "ceteris paribus" neboli "za jinak nezměněných okolností" Tj. model se "zmrazí" a pak změna jednoho parametru funguje přesně tak, jak je popsáno výše. Ovšem moderní ekonomiky (osmdesátých let a mladší) se rozhodně takto nechovají a ekonomická teorie musela zavést pojmy jako staglflace a především Slumpflace (pojmy nebudu vysvětlovat, viz google), kdy reálné fungování ekonomik tyto hezké poučky postavily na hlavu právě proto, že ostatní okolnosti se mrchy měnily a ekonomická teorie musela reagovat a pojmy zavést.


Zatím jsem psal o teorii, teď můj názor: Zvýšení úroků může vést ke snížení inflace jen u specifických ekonomik (např. USA) a jen ve specifickém období, kdy byla inflace tažená hlavně poptávkou (viz google, co to znamená) a ne ne nabídkou
Doporučuji si přečíst "křivá zrcadla", o fungování centrální banky (a dopadů na reálnou ekonomiku) jsem se dozvěděl víc, než za 5 let studia teoretické ekonomie a teorie financí.


[quote="pid:43455, uid:402"]protože zvýšení úrokových sazeb inflaci snižuje[/quote] Jako vystudovaný ekonom toto potvrdím a jistě z úzkého pohledu části ekonomické teorie je toto pravda. Víceméně jakákoliv učebnice mluví o následujících kanálech: 1) Zvýšení úrokové sazby = domácnosti více spoří (vyšší úrok v bance) = méně se utrácí = firmy mají problémy a omezují produkci = snižují náklady včetně mezd = pokles reálných mezd = snížení cen (aby mohly firmy prodat) = snížení inflace 2) Zvýšení úrokové sazby = domácnosti si méně půjčují (vyšší úrok v bance) na spotřebu a investice = dále stejné, jako v ad 1) Atd. těch kanálů je víc (úvěrový, kurzový (posílí se měna) atd.) a všechny tlačí inflaci dolů. **Pjakin se ale rozhodně nespletl a studiem KOB se dá najít, z čeho vychází (videa, publikované a přeložené materiály)** Vrátím se k ekonomické teorii. U všech těchto pouček je všude napsáno tzv. "ceteris paribus" neboli "za jinak nezměněných okolností" Tj. model se "zmrazí" a pak změna jednoho parametru funguje přesně tak, jak je popsáno výše. Ovšem moderní ekonomiky (osmdesátých let a mladší) se rozhodně takto nechovají a ekonomická teorie musela zavést pojmy jako** staglflace** a především **Slumpflace** (pojmy nebudu vysvětlovat, viz google), kdy reálné fungování ekonomik tyto hezké poučky postavily na hlavu právě proto, že ostatní okolnosti se mrchy měnily a ekonomická teorie musela reagovat a pojmy zavést. Zatím jsem psal o teorii, teď můj názor: Zvýšení úroků může vést ke snížení inflace jen u specifických ekonomik (např. USA) a jen ve specifickém období, kdy byla inflace tažená hlavně poptávkou (viz google, co to znamená) a ne ne nabídkou Doporučuji si přečíst "křivá zrcadla", o fungování centrální banky (a dopadů na reálnou ekonomiku) jsem se dozvěděl víc, než za 5 let studia teoretické ekonomie a teorie financí.
Upravené 21. 11. 2021 o 08:28

s ohladom na inflaciu je potrebne si uvedomit, ze su tu viacere aspekty.....1) inflacia ponukova.....ked padne viacero firiem, ktore si konkurovali a prezije len povedzme jedna, tak ceny budu rast; ak zacnu rast ceny vstupov ci energii a nedokazes to kompenzovat technologickym progresom, tak ceny budu rast (napriek vsetkemu technologickemu progresu ceny ropy sa nevratili na uroven cien v 60.rokoch); 2) inflacia dopytova....ta je riadena aj ponukou uverov aj ekonomickym cyklom. Ale mame tu dalsi kanal a to je export/import krajiny a kurzy mien. To je problem napr. Turecka, Erdogan tlaci na centralnu banku, aby znizila urokovu sadzbu, ale to tlaci potom turecku menu dole, kedze Turecko ma velke mnozstvo zahranicnych poziciek a priliv "horuceho" kapitalu zo zahranicia sa zastavil ked klesli sadzby.
Ina situacia je v USA, kde v podstate sa exportuju defacto jemnohmotne produkty ako filmy, lieky, reklamy, Wall Street (co je z definicie malo reagujuce na zmenu kurzov aj sadzieb) a zbrane, kde to plati rovnako.
Ina situacia bola v sovietskom bloku, kedy tento horuci kapital tam nemal pristup. Ale zasa je pravda aj to, ze aspon v urcitej miere podla mna davaju kurzy aj signal domacej vlade, ze nieco sa deje zle a nemoze sa donekonecna vyhovarat


s ohladom na inflaciu je potrebne si uvedomit, ze su tu viacere aspekty.....1) inflacia ponukova.....ked padne viacero firiem, ktore si konkurovali a prezije len povedzme jedna, tak ceny budu rast; ak zacnu rast ceny vstupov ci energii a nedokazes to kompenzovat technologickym progresom, tak ceny budu rast (napriek vsetkemu technologickemu progresu ceny ropy sa nevratili na uroven cien v 60.rokoch); 2) inflacia dopytova....ta je riadena aj ponukou uverov aj ekonomickym cyklom. Ale mame tu dalsi kanal a to je export/import krajiny a kurzy mien. To je problem napr. Turecka, Erdogan tlaci na centralnu banku, aby znizila urokovu sadzbu, ale to tlaci potom turecku menu dole, kedze Turecko ma velke mnozstvo zahranicnych poziciek a priliv "horuceho" kapitalu zo zahranicia sa zastavil ked klesli sadzby. Ina situacia je v USA, kde v podstate sa exportuju defacto jemnohmotne produkty ako filmy, lieky, reklamy, Wall Street (co je z definicie malo reagujuce na zmenu kurzov aj sadzieb) a zbrane, kde to plati rovnako. Ina situacia bola v sovietskom bloku, kedy tento horuci kapital tam nemal pristup. Ale zasa je pravda aj to, ze aspon v urcitej miere podla mna davaju kurzy aj signal domacej vlade, ze nieco sa deje zle a nemoze sa donekonecna vyhovarat

ak zacnu rast ceny vstupov ci energii a nedokazes to kompenzovat technologickym progresom, tak ceny budu rast (napriek vsetkemu technologickemu progresu ceny ropy sa nevratili na uroven cien v 60.rokoch);


Ceny ropy zďaleka nedosahujú cien hodnoty maxima z minulosti, napriek tomu, momentálne ceny PHM už svoje maximá presiahli. To znamená, nie je treba viacej technologických vylepšení, iba pridať na lakomosti...


619cd19bd3ea6


a tu pre istotu aj s aktuálnymi cenami:619cd3b402d31
Otázka znie, aké budú ceny PHM pri dosiahnutí maximálnej úrovne cien ropy z minulých období a či je potom pokrokom, keď sa predáva za vyššie ceny ako pred rokmi...


[quote="pid:44598, uid:187"]ak zacnu rast ceny vstupov ci energii a nedokazes to kompenzovat technologickym progresom, tak ceny budu rast (napriek vsetkemu technologickemu progresu ceny ropy sa nevratili na uroven cien v 60.rokoch);[/quote] Ceny ropy zďaleka nedosahujú cien hodnoty maxima z minulosti, napriek tomu, momentálne ceny PHM už svoje maximá presiahli. To znamená, nie je treba viacej technologických vylepšení, iba pridať na lakomosti... ![619cd19bd3ea6](serve/attachment&path=619cd19bd3ea6) a tu pre istotu aj s aktuálnymi cenami:![619cd3b402d31](serve/attachment&path=619cd3b402d31) Otázka znie, aké budú ceny PHM pri dosiahnutí maximálnej úrovne cien ropy z minulých období a či je potom pokrokom, keď sa predáva za vyššie ceny ako pred rokmi...
Upravené 23. 11. 2021 o 12:45

Keby Vladimír Putin hovoril o trockistoch, nepoužil by výraz boľševici. Keď máš na mysli jablká, nepomenuješ ich hrušky. Urobil to už dvakrát a zámerne, čím poškodil všetko dobré, čo boľševici urobili a pripísal im všetko zlé, čo urobili trockisti. Poškodil tak nielen boľševikov, ale celý štát, ktorý je tu len vďaka nim. To je fakt. Nemusí sa vám to páčiť a môžete hľadať dôvody, prečo tak urobil, ale že tak urobil je neoddiskutovateľné.


Valerij Piakin má k dobru, že keď aj samotný Vladimír Putin urobí chybu, upozorní na to.


Hox zase raz ukázal, že je pod nadvládou egregorov a že slúži iným, než našim záujmom. Je ho škoda.


Keby Vladimír Putin hovoril o trockistoch, nepoužil by výraz boľševici. Keď máš na mysli jablká, nepomenuješ ich hrušky. Urobil to už dvakrát a zámerne, čím poškodil všetko dobré, čo boľševici urobili a pripísal im všetko zlé, čo urobili trockisti. Poškodil tak nielen boľševikov, ale celý štát, ktorý je tu len vďaka nim. To je fakt. Nemusí sa vám to páčiť a môžete hľadať dôvody, prečo tak urobil, ale že tak urobil je neoddiskutovateľné. Valerij Piakin má k dobru, že keď aj samotný Vladimír Putin urobí chybu, upozorní na to. Hox zase raz ukázal, že je pod nadvládou egregorov a že slúži iným, než našim záujmom. Je ho škoda.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 23. 11. 2021 o 13:25

Otec: samozrejme ze to je cista inflacia.....ale povedzme ak by sme sa vedeli zasa dlhodobo dostat na cenu 20 usd/barel, tak by to slo urcite len technologiou


Otec: samozrejme ze to je cista inflacia.....ale povedzme ak by sme sa vedeli zasa dlhodobo dostat na cenu 20 usd/barel, tak by to slo urcite len technologiou

@Kajuga - díky za stručné,srozumitelné a hlavně fakty podložené vysvětlení

@Kajuga - díky za stručné,srozumitelné a hlavně fakty podložené vysvětlení

A komupak ogare ogaroviči,, komupak sloužíte vy (míněno jako plurál)?


A komupak ogare ogaroviči,, komupak sloužíte vy (míněno jako plurál)?

A komupak ogare ogaroviči,, komupak sloužíte vy (míněno jako plurál)?


Svojmu národu, Boletus Boletusovič. A keď už ma tu tak hojne obviňujete z trolingu a považujete za agenta či dokonca agentov, to isté sa dá povedať aj o tebe. Asi si zabudol na svoje vlastné slová v inom komentári, že by sa malo riešiť hlavne to, čo človek povedal, nie kto to povedal. Možno je to známka senility, neviem.


Okrem toho, dal som si pauzu, pretože okrem osobných útokov na mňa ste prakticky nedokázali diskutovať. Vidím, že minimálne v tvojom prípade sa nič nezmenilo. Na tieto vaše primitívne osobné útoky po novom nebudem reagovať. Ani s vami nebudem diskutovať. Nemá to zmysel. Budem len pridávať svoje postrehy, aby ste neprepadli ilúzii, akí ste skvelí a dokonalí.


V minulosti som si zámerne vyberal ostrejší slovník, aby ste tu nepospali. Budem si ho vyberať aj naďalej. Na nedostatky budem upozorňovať bez ohľadu na to, že to miestnej "smotánke" nie je po vôli. Mnohí ste ukázali, že nie ste schopní zmeny, prehodnotenia vlastných postojov a kritického prístupu k svojim dogmám a modlám. Našťastie tu nie ste len vy, ale aj mlčiaca čítajúca väčšina, kvôli ktorej to robím. Takže nazdar a začni brať niečo na hlavu, nech sa ti to nezhorší.


[quote="pid:44684, uid:57"]A komupak ogare ogaroviči,, komupak sloužíte vy (míněno jako plurál)?[/quote] **Svojmu národu**, Boletus Boletusovič. A keď už ma tu tak hojne obviňujete z trolingu a považujete za agenta či dokonca agentov, to isté sa dá povedať aj [o tebe](https://www.konceptualcz.cz/post/projekt-mezimori-a-trojmori-52). Asi si zabudol na svoje vlastné slová v inom komentári, že by sa malo riešiť hlavne to, čo človek povedal, nie kto to povedal. Možno je to známka senility, neviem. Okrem toho, dal som si pauzu, pretože okrem osobných útokov na mňa ste prakticky nedokázali diskutovať. Vidím, že minimálne v tvojom prípade sa nič nezmenilo. Na tieto vaše primitívne osobné útoky po novom nebudem reagovať. Ani s vami nebudem diskutovať. Nemá to zmysel. Budem len pridávať svoje postrehy, aby ste neprepadli ilúzii, akí ste skvelí a dokonalí. V minulosti som si zámerne vyberal ostrejší slovník, aby ste tu nepospali. Budem si ho vyberať aj naďalej. Na nedostatky budem upozorňovať bez ohľadu na to, že to miestnej "smotánke" nie je po vôli. Mnohí ste ukázali, že nie ste schopní zmeny, prehodnotenia vlastných postojov a kritického prístupu k svojim dogmám a modlám. Našťastie tu nie ste len vy, ale aj mlčiaca čítajúca väčšina, kvôli ktorej to robím. Takže nazdar a začni brať niečo na hlavu, nech sa ti to nezhorší.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 23. 11. 2021 o 19:40

Našťastie tu nie ste len vy, ale aj mlčiaca čítajúca väčšina, kvôli ktorej to robím

Takže za nás mlčiacu väčšinu sa ti skrývať zachcelo a pravidelných prispievateľov očierňovať a vyštvať ich odtiaľto. Takže pániček ťa poslal späť dokončiť zadanie. Lenže my mlčiaca väčšina sme ťa ničím nepoverili a tvoje ohlupovania tu nechceme tak ťahaj odkiaľ si sem doliezol.


[quote="pid:44703, uid:623"]Našťastie tu nie ste len vy, ale aj mlčiaca čítajúca väčšina, kvôli ktorej to robím[/quote] Takže za nás mlčiacu väčšinu sa ti skrývať zachcelo a pravidelných prispievateľov očierňovať a vyštvať ich odtiaľto. Takže pániček ťa poslal späť dokončiť zadanie. Lenže my mlčiaca väčšina sme ťa ničím nepoverili a tvoje ohlupovania tu nechceme tak ťahaj odkiaľ si sem doliezol.

Takže za nás mlčiacu väčšinu sa ti skrývať zachcelo a pravidelných prispievateľov očierňovať a vyštvať ich odtiaľto. Takže pániček ťa poslal späť dokončiť zadanie. Lenže my mlčiaca väčšina sme ťa ničím nepoverili a tvoje ohlupovania tu nechceme tak ťahaj odkiaľ si sem doliezol.


Upokoj sa, chlapče. Ty si až moc ukecaný, nepatríš k mlčiacej väčšine. Práve pravidelní prispievatelia vždy vyštvú každého, kto má iný názor a dovolí si ho napísať. Stalo sa to už veľakrát. Na vyháňanie si malý pán. Čo je to, čo ťa tak rozčuľuje? Na to by si mal zamerať svoju pozornosť. Nie na mňa.


[quote="pid:44717, uid:85"]Takže za nás mlčiacu väčšinu sa ti skrývať zachcelo a pravidelných prispievateľov očierňovať a vyštvať ich odtiaľto. Takže pániček ťa poslal späť dokončiť zadanie. Lenže my mlčiaca väčšina sme ťa ničím nepoverili a tvoje ohlupovania tu nechceme tak ťahaj odkiaľ si sem doliezol.[/quote] Upokoj sa, chlapče. Ty si až moc ukecaný, nepatríš k mlčiacej väčšine. Práve pravidelní prispievatelia vždy vyštvú každého, kto má iný názor a dovolí si ho napísať. Stalo sa to už veľakrát. Na vyháňanie si malý pán. Čo je to, čo ťa tak rozčuľuje? Na to by si mal zamerať svoju pozornosť. Nie na mňa.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 23. 11. 2021 o 19:27

No, stačila jedna věta a všechno je venku.


Plánovane. Už dlhšie som to chcel napísať a ty si mi na to dal príležitosť. smile


[quote="pid:44731, uid:57"]No, stačila jedna věta a všechno je venku.[/quote] Plánovane. Už dlhšie som to chcel napísať a ty si mi na to dal príležitosť. 8)
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.

Stalo sa to už veľakrát

Pocitas si to?


[quote="pid:44726, uid:623"]Stalo sa to už veľakrát[/quote] Pocitas si to?

Dokonce i ten národ se tu objevil . Už jen si domyslet kerejpak to asi je ? Tak, mlčící většino, dáme anketní otázku ?


Dokonce i ten národ se tu objevil . Už jen si domyslet kerejpak to asi je ? Tak, mlčící většino, dáme anketní otázku ?

Pocitas si to?


Nie, ale o pár takých viem. Napríklad Aksal bola vyštvaná, Lin sa našťastie vrátila. A niečo k téme, či ideme riešiť stále iba mňa?


Dokonce i ten národ se tu objevil . Už jen si domyslet kerejpak to asi je ? Tak, mlčící většino, dáme anketní otázku ?


Myslím, že z mojich komentárov to bolo jasné. Ale to by si musel dávať väčší pozor. Končím diskusiu o mne. Snáď sa nerozplačete.


[quote="pid:44735, uid:69"]Pocitas si to?[/quote] Nie, ale o pár takých viem. Napríklad Aksal bola vyštvaná, Lin sa našťastie vrátila. A niečo k téme, či ideme riešiť stále iba mňa? [quote="pid:44738, uid:57"]Dokonce i ten národ se tu objevil . Už jen si domyslet kerejpak to asi je ? Tak, mlčící většino, dáme anketní otázku ?[/quote] Myslím, že z mojich komentárov to bolo jasné. Ale to by si musel dávať väčší pozor. Končím diskusiu o mne. Snáď sa nerozplačete.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 23. 11. 2021 o 19:45

Dobrý výsledek. Otevřeme okno a vyvětráme ?


Dobrý výsledek. Otevřeme okno a vyvětráme ?

Dobrý výsledek. Otevřeme okno a vyvětráme ?


Ty odchádzaš? Tvoj pach pyžma nám bude chýbať.


[quote="pid:44740, uid:57"]Dobrý výsledek. Otevřeme okno a vyvětráme ?[/quote] Ty odchádzaš? Tvoj pach pyžma nám bude chýbať.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.

Ty odchádzaš? Tvoj pach pyžma nám bude chýbať.


[quote="pid:44741, uid:623"]Ty odchádzaš? Tvoj pach pyžma **nám** bude chýbať.[/quote]

zatvaram toto vlakno, uz tu len doslovne tliachate


zatvaram toto vlakno, uz tu len doslovne tliachate
3.46k
55
27
Táto téma je uzavretá
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept