KSB a DVTR
"Náhradní škola" aneb jak a co učit děti doma.
Anketa: Vyberte věk ve kterém by jste to dali číst vašim dětem
10 - 12
13 - 14
15 - 16
17 - 18
18+

Zdravím, mám dotaz. V jakém věku je vhodné dát dětem číst základ sociologie ?
KSB jen tak do osnov nedostaneme, co si budeme povídat smile , ale to neznamená, že to svým známým a kamarádům nemůžeme doporučit jakou "doučování" doma.


Zdravím, mám dotaz. V jakém věku je vhodné dát dětem číst základ sociologie ? KSB jen tak do osnov nedostaneme, co si budeme povídat :D , ale to neznamená, že to svým známým a kamarádům nemůžeme doporučit jakou "doučování" doma.

Zdravím, mám dotaz. V jakém věku je vhodné dát dětem číst základ sociologie ?
Myslím, že to není dobrý postup. Mládež a děti toto nebude číst. Je potřeba začít pohádkami a prvky KSB nenápadně a přirozeně vkládat do běžného učiva. Taktéž se věnovat dětem venku v lese na zahradě a podobně.
Před týdnem mě byli navštívit moji vnuci. Dcera je vychovává v rámci KSB. Oba dva jsou velice šikovní a to nemluvím jen proto, že jsou to moji vnuci. Oba jsou technicky nadaní a jejich celodenní náplní je tvoření různých strojů a zařízení z běžných dostupných materiálů, které najdou doma. Žasnu, ale můj dva a půl letý vnuk dokázal sám sestrojit rumpál. Jeho hračkami jsou šroubováky, vrtačky a ponk.
Oba dva rodiče jsou sice VŠ vzdělaní, ale také velice zruční, dcera podniká v umělecké tvorbě, děti toto vše mají denně před očima. Chci tím říct, že nejlepší výchova v rámci KSB je příklad rodičů. V tom, jak se chovají k ostatním, jaký vztah mají k práci, přírodě.
Číst sociologii by měli začít sami od sebe. Prostě mít ty knihy v knihovně na viditelném místě. Až přijde čas, sami si je vyhledají a přečtou.
Pak jim ta literatura přijde i víc pochopitelná, protože ji budou znát již z prožité praxe.


[quote="pid:44158, uid:518"]Zdravím, mám dotaz. V jakém věku je vhodné dát dětem číst základ sociologie ?[/quote]Myslím, že to není dobrý postup. Mládež a děti toto nebude číst. Je potřeba začít pohádkami a prvky KSB nenápadně a přirozeně vkládat do běžného učiva. Taktéž se věnovat dětem venku v lese na zahradě a podobně. Před týdnem mě byli navštívit moji vnuci. Dcera je vychovává v rámci KSB. Oba dva jsou velice šikovní a to nemluvím jen proto, že jsou to moji vnuci. Oba jsou technicky nadaní a jejich celodenní náplní je tvoření různých strojů a zařízení z běžných dostupných materiálů, které najdou doma. Žasnu, ale můj dva a půl letý vnuk dokázal sám sestrojit rumpál. Jeho hračkami jsou šroubováky, vrtačky a ponk. Oba dva rodiče jsou sice VŠ vzdělaní, ale také velice zruční, dcera podniká v umělecké tvorbě, děti toto vše mají denně před očima. Chci tím říct, že nejlepší výchova v rámci KSB je příklad rodičů. V tom, jak se chovají k ostatním, jaký vztah mají k práci, přírodě. Číst sociologii by měli začít sami od sebe. Prostě mít ty knihy v knihovně na viditelném místě. Až přijde čas, sami si je vyhledají a přečtou. Pak jim ta literatura přijde i víc pochopitelná, protože ji budou znát již z prožité praxe.
Upravené 20. 11. 2021 o 22:49

Chtěl jsem spíš nějak pomoct kamarádce s dcerou, ale asi jí nemůžu nahrazovat otce smile , spíš jsem právě uvažoval, že bych jí půjčil ty knihy, ale takhle to vypadá, že jí je koupím jako svazek pod stromek někdy a nechám to "času a bohu"...


Chtěl jsem spíš nějak pomoct kamarádce s dcerou, ale asi jí nemůžu nahrazovat otce :D , spíš jsem právě uvažoval, že bych jí půjčil ty knihy, ale takhle to vypadá, že jí je koupím jako svazek pod stromek někdy a nechám to "času a bohu"...

Chtěl jsem spíš nějak pomoct kamarádce s dcerou
No a co začít s Posledním gambitem. Je to zároveň detektivka, to by mohla zkousnout. Kolik let je té holce? A ještě lepší by bylo navrhnout nějaký film nebo seriál.


[quote="pid:44173, uid:518"]Chtěl jsem spíš nějak pomoct kamarádce s dcerou[/quote]No a co začít s Posledním gambitem. Je to zároveň detektivka, to by mohla zkousnout. Kolik let je té holce? A ještě lepší by bylo navrhnout nějaký film nebo seriál.
Upravené 20. 11. 2021 o 23:01

Zdravím, mám otázku. V akom veku je vhodné dať deťom čítať základ sociológie?
KSB len tak do osnov nedostaneme


mozno by som takto nezačala. Videla sa na levanete videá Velicko ale bo Jefimova s deťmi. Celkom fajn. Aj tie prednášky, už neviem kde boli tie linky sú fajn. Skôr by som šla nato takto. Keď to vzbudí ich záujem, fajn, keď nie treba počkať a ponúknuť neskôr.


[quote="pid:44158, uid:518"]Zdravím, mám otázku. V akom veku je vhodné dať deťom čítať základ sociológie? KSB len tak do osnov nedostaneme[/quote] mozno by som takto nezačala. Videla sa na levanete videá Velicko ale bo Jefimova s deťmi. Celkom fajn. Aj tie prednášky, už neviem kde boli tie linky sú fajn. Skôr by som šla nato takto. Keď to vzbudí ich záujem, fajn, keď nie treba počkať a ponúknuť neskôr.

V jakém věku je vhodné dát dětem číst základ sociologie ?


Nechat číst je pozdě na změnu typu psychiky, jeho kostra se formuje v období z 80-90% ve věku -1 až 5 let. Znám jen málo dětí, které by v tom věku umělo číst ... a žádnému z nich bych Základy sociologie (psáno jako středoškolská učebnice) ke čtení nedal


Chci tím říct, že nejlepší výchova v rámci KSB je příklad rodičů

Příklad rodičů a později a i částečně příklad dalších lidí (prarodiče, návštěvy v domě,...) je jediný způsob jak tu kostru vybudovat.


  • běžné denní situace (a chování rodičů v nich) je třeba podpořit předpřipraveným souborem příběhů, pohádek a činností (patří to do pojmu kultura) a vhodně jimi běžný den doplňovat.Např. min 1x ročně by měl vylézt otec s dítětem na místo dalekého rozhledu (kopec, rozhledna) a spolu s dítětem se rozhlížet, klást a odpovídat na otázky dítěte nebo třeba i mlčet."Vidíš jak je maminka malinká?" Vidíš malinké ostatní lidi? Ti lidé ti vidí malinkého také. Vidíš střechu našeho domečku/jiné význačné budovy kterou dítě zná...

Chtěl jsem spíš nějak pomoct kamarádce s dcerou, ale asi jí nemůžu nahrazovat otce


Můžeš jí pomoci s některými činnostmi - např. ten výstup na rozhlednu.


[quote="pid:44158, uid:518"]V jakém věku je vhodné dát dětem číst základ sociologie ?[/quote] Nechat číst je pozdě na změnu typu psychiky, jeho kostra se formuje v období z 80-90% ve věku -1 až 5 let. Znám jen málo dětí, které by v tom věku umělo číst ... a žádnému z nich bych Základy sociologie (psáno jako středoškolská učebnice) ke čtení nedal [quote="pid:44167, uid:312"]Chci tím říct, že nejlepší výchova v rámci KSB je příklad rodičů[/quote] Příklad rodičů a později a i částečně příklad dalších lidí (prarodiče, návštěvy v domě,...) je jediný způsob jak tu kostru vybudovat. + běžné denní situace (a chování rodičů v nich) je třeba podpořit předpřipraveným souborem příběhů, pohádek a činností (patří to do pojmu kultura) a vhodně jimi běžný den doplňovat. Např. min 1x ročně by měl vylézt otec s dítětem na místo dalekého rozhledu (kopec, rozhledna) a spolu s dítětem se rozhlížet, klást a odpovídat na otázky dítěte nebo třeba i mlčet. "Vidíš jak je maminka malinká?" Vidíš malinké ostatní lidi? Ti lidé ti vidí malinkého také. Vidíš střechu našeho domečku/jiné význačné budovy kterou dítě zná... [quote="pid:44173, uid:518"]Chtěl jsem spíš nějak pomoct kamarádce s dcerou, ale asi jí nemůžu nahrazovat otce[/quote] Můžeš jí pomoci s některými činnostmi - např. ten výstup na rozhlednu.
Upravené 21. 11. 2021 o 08:42

“Vyberte věk ve kterém by jste to dali číst vašim dětem”
Hmm.
“To” bych jim číst nedal nikdy.


“Vyberte věk ve kterém by jste to dali číst vašim dětem” Hmm. “To” bych jim číst nedal nikdy.

Začneme tím aké sú priemerné etapy vývoja dieťaťa.


Začal by som Lesgaft-om (napr. základy sociologie 5 príloha 6). Myslím že sú aj iné výskumy kde sú zaznamenané etapy vývoja.


Prvotné základy sú nielen cez rozprávky ale aj príkladmi rodičov a potom vzoru(viď psychologický vývoj detí).
Základy zo skutočnej sociologie by mali byť ozrejmené/ozmyslené najpozdnejšie do 12-13 roka. Prvý stupeň by mal riešiť morálku a úplné základy (terminologiu). Možno v 4 alebo 5 ročníku by sa mali riešiť základy sociologie 1.
Postupne až do 8-9ročníku.


Začneme tím aké sú priemerné etapy vývoja dieťaťa. Začal by som Lesgaft-om (napr. základy sociologie 5 príloha 6). Myslím že sú aj iné výskumy kde sú zaznamenané etapy vývoja. Prvotné základy sú nielen cez rozprávky ale aj príkladmi rodičov a potom vzoru(viď psychologický vývoj detí). Základy zo skutočnej sociologie by mali byť ozrejmené/ozmyslené najpozdnejšie do 12-13 roka. Prvý stupeň by mal riešiť morálku a úplné základy (terminologiu). Možno v 4 alebo 5 ročníku by sa mali riešiť základy sociologie 1. Postupne až do 8-9ročníku.

Základy právničiny (čítaj občiansku výuku) by sa mala riešiť až potom ako sa preberie aj posledné základy sociologie6.


Medzitým sa preberie teória riadenia zľahka a iné veci ktoré zaujmú deti. Teória riadenia by sa mala riešiť podrobne v prvej triede strednej školy (a to platí aj pre učňovky).


Základy právničiny (čítaj občiansku výuku) by sa mala riešiť až potom ako sa preberie aj posledné základy sociologie6. Medzitým sa preberie teória riadenia zľahka a iné veci ktoré zaujmú deti. Teória riadenia by sa mala riešiť podrobne v prvej triede strednej školy (a to platí aj pre učňovky).

A ještě lepší by bylo navrhnout nějaký film nebo seriál.


Jaký film nebo seriál ? Nevěděl jsem, že by KSB mělo nějaký film nebo seriál ?! smile


[quote="pid:44174, uid:312"]A ještě lepší by bylo navrhnout nějaký film nebo seriál.[/quote] Jaký film nebo seriál ? Nevěděl jsem, že by KSB mělo nějaký film nebo seriál ?! :D

“To” bych jim číst nedal nikdy.


jo už to vidím, opravím


[quote="pid:44217, uid:240"]“To” bych jim číst nedal nikdy.[/quote] jo už to vidím, opravím

jo už to vidím, opravím


Tak ne no ... Nejde to změnit smile Je tam myšleno Základy sociologie.


[quote="pid:44283, uid:518"]jo už to vidím, opravím[/quote] Tak ne no ... Nejde to změnit :D Je tam myšleno Základy sociologie.

Nevěděl jsem, že by KSB mělo nějaký film nebo seriál ?!
Co tak pohádka Království křivých zrcadel.


[quote="pid:44281, uid:518"]Nevěděl jsem, že by KSB mělo nějaký film nebo seriál ?![/quote]Co tak pohádka Království křivých zrcadel.
Upravené 21. 11. 2021 o 17:14

Krajina křivých zrcadel


Neznám netuším ..


"Send me a link" smile


Máš na to odkaz někde ?


[quote="pid:44286, uid:312"]Krajina křivých zrcadel[/quote] Neznám netuším .. "Send me a link" :D Máš na to odkaz někde ?

Tahle je doporučená pro rusky mluvící cca od 2-3 let. U nás díky titulkům je to spíše pro velké děti, ale titulky by mohl rodič číst.
https://www.youtube.com/watch?v=3siMZQvbroY&t=3s


Tahle je doporučená pro rusky mluvící cca od 2-3 let. U nás díky titulkům je to spíše pro velké děti, ale titulky by mohl rodič číst. https://www.youtube.com/watch?v=3siMZQvbroY&t=3s

Kolik let je té holce?


Je jí 12, ale jelikož má svéráznou matku, otec spíš nepřítomen než přítomen celý život a nedávno se oběsil, tak má holka nelehký život, což vedlo k jejímu rychlému vyspění. Místo Instáče apod. moderních sraček se stará o vaření, chodí na boj. sport, hraje na kytaru a maluje.


Obecně v ní vidím velký potenciál jak něco dělat, tak i myslet hlavně sama za sebe. (Roušku si nedá a vakcínu taky ne i kdyby se měla celá škola na hlavu postavit smile ). Myslím, že už teď je na úrovni démonické, ale zároveň pomůže matce atd. a má nějakou morálku a mravnost.
Proto jsem ji chtěl nabídnout lepší vzdělání, než jaké jí může nabídnout vesnická škola. (I když tam zas aspoň nehrozí LGBT nesmysly smile )


[quote="pid:44174, uid:312"]Kolik let je té holce?[/quote] Je jí 12, ale jelikož má svéráznou matku, otec spíš nepřítomen než přítomen celý život a nedávno se oběsil, tak má holka nelehký život, což vedlo k jejímu rychlému vyspění. Místo Instáče apod. moderních sraček se stará o vaření, chodí na boj. sport, hraje na kytaru a maluje. Obecně v ní vidím velký potenciál jak něco dělat, tak i myslet hlavně sama za sebe. (Roušku si nedá a vakcínu taky ne i kdyby se měla celá škola na hlavu postavit :D ). Myslím, že už teď je na úrovni démonické, ale zároveň pomůže matce atd. a má nějakou morálku a mravnost. Proto jsem ji chtěl nabídnout lepší vzdělání, než jaké jí může nabídnout vesnická škola. (I když tam zas aspoň nehrozí LGBT nesmysly :) )

mluvící cca od 2-3 let.


12 let a metalistka => tohle by asi neprošlo smile


[quote="pid:44290, uid:388"]mluvící cca od 2-3 let.[/quote] 12 let a metalistka => tohle by asi neprošlo :D

Království křivých zrcadel ve Slovenštině
https://www.youtube.com/watch?v=Gsj1djdjVw4&ab_channel=MyjavaLeaks%3B-%29


Quiglen, jinak je zajímavé, že jako student KSB jsi neměl o této pohádce ani ponětí. I názvy knih Pjakina, jsou inspirovány touto pohádkou. Tak se na ni podívej, abys věděl vo co go.


Království křivých zrcadel ve Slovenštině https://www.youtube.com/watch?v=Gsj1djdjVw4&ab_channel=MyjavaLeaks%3B-%29 Quiglen, jinak je zajímavé, že jako student KSB jsi neměl o této pohádce ani ponětí. I názvy knih Pjakina, jsou inspirovány touto pohádkou. Tak se na ni podívej, abys věděl vo co go.
Upravené 21. 11. 2021 o 17:00

Je to království křivých zrcadel . Pjakin ji doporučuje , coby polopatické znázornění toho , jak se s národem orá .


Je to království křivých zrcadel . Pjakin ji doporučuje , coby polopatické znázornění toho , jak se s národem orá .

království křivých zrcadel
Ano, už jsem to opravil.


[quote="pid:44296, uid:185"]království křivých zrcadel[/quote]Ano, už jsem to opravil.

ok díky podívám se


Já se ke KSB dostal přes kamaráda dřív jsem spíš jel Acta-X a konspirace a kabalu atd...
Nějaké pohádky šly mimo mě smile


ok díky podívám se Já se ke KSB dostal přes kamaráda dřív jsem spíš jel Acta-X a konspirace a kabalu atd... Nějaké pohádky šly mimo mě :D

Jo, platí zásada, že na poučné pohádky se díváš s dítětem a pak si o nich s ním povídáš.
(Těch takto poučných pohádek zas není tolik)


Jo, platí zásada, že na poučné pohádky se díváš s dítětem a pak si o nich s ním povídáš. (Těch takto poučných pohádek zas není tolik)
Upravené 21. 11. 2021 o 22:19

Dcera - 12 let - čte ruské pohádky. Krása nesmírná atd. Na Vánoce si objednala knihu o Rudé armádě, vhledem k tomu, že sleduje filmy z období 2. sv. války. Začala Vávrovými. Vzala to hopem přes filmy o Husitech, následně Komenský a teď se dívá i na tyto. Knihu jsme sehnala tuto: Syrovátka Oldřich. Jak mě osvobodila Rudá armáda - Z nejlepších příspěvků pro soutěž, kterou vypsaly brněnské noviny "Rovnost", vznikl tento sborníček básní, vzpomínek, dopisů a kreseb, ve kterých české děti vylíčily své dojmy z prvního setkání se sovětskými vojáky, kteří osvobodili naši zemi.


No a vše to prokládá Čtyřlístkem, Rychlými šípy a morseovkou Voltíkem. Občas jde něco uvařit a pochová svého Péťu - panenka miminko. Jo, a taky mi vynadá, i své sestře. Je vzdělávána doma. Taková normální 12-ti letá holka.


Dcera - 12 let - čte ruské pohádky. Krása nesmírná atd. Na Vánoce si objednala knihu o Rudé armádě, vhledem k tomu, že sleduje filmy z období 2. sv. války. Začala Vávrovými. Vzala to hopem přes filmy o Husitech, následně Komenský a teď se dívá i na tyto. Knihu jsme sehnala tuto: Syrovátka Oldřich. Jak mě osvobodila Rudá armáda - Z nejlepších příspěvků pro soutěž, kterou vypsaly brněnské noviny "Rovnost", vznikl tento sborníček básní, vzpomínek, dopisů a kreseb, ve kterých české děti vylíčily své dojmy z prvního setkání se sovětskými vojáky, kteří osvobodili naši zemi. No a vše to prokládá Čtyřlístkem, Rychlými šípy a morseovkou Voltíkem. Občas jde něco uvařit a pochová svého Péťu - panenka miminko. Jo, a taky mi vynadá, i své sestře. Je vzdělávána doma. Taková normální 12-ti letá holka.
780
22
8
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept