Mimo kategórií
Do ČR poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku.

Černé uhlí pomáhá Ostravsku, kde je ho kvůli útlumu těžby nedostatek. Tamní hutě jsou na uhlí závislé a musí ho dovážet.


„Kapacita vlaků nestačí, tak je to další, alternativní trasa, která zvýší bezpečnost našeho kraje, protože nebudeme závislí pouze na jedněch kolejích,“ řekl ČT náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Uncka (ODS).


V ČR je jediným producentem černého uhlí společnost OKD. Těžba ale postupně končí, protože se nevyplácí. Firma těží už jen v Dole ČSM, kde se má těžit do konce letošního roku.


https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/do-ceska-poprve-priplula-lod-nalozena-uhlim-dosud-ho-vozily-z-pristavu-vlaky.A220123_084058_ekonomika_lre


Černé uhlí pomáhá Ostravsku, kde je ho kvůli útlumu těžby nedostatek. Tamní hutě jsou na uhlí závislé a musí ho dovážet. „Kapacita vlaků nestačí, tak je to další, alternativní trasa, která zvýší bezpečnost našeho kraje, protože nebudeme závislí pouze na jedněch kolejích,“ řekl ČT náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Uncka (ODS). V ČR je jediným producentem černého uhlí společnost OKD. Těžba ale postupně končí, protože se nevyplácí. Firma těží už jen v Dole ČSM, kde se má těžit do konce letošního roku. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/do-ceska-poprve-priplula-lod-nalozena-uhlim-dosud-ho-vozily-z-pristavu-vlaky.A220123_084058_ekonomika_lre

Černé uhlí pomáhá Ostravsku, kde je ho kvůli útlumu těžby nedostatek
Proč se těžba na Ostravsku nevyplácí, když jsou na ní závislé koksovny, železárny, ocelárny? Mohu zde jen konstatovat: "Jak u blbých na dvorečku ...".


[quote="pid:53869, uid:372"]Černé uhlí pomáhá Ostravsku, kde je ho kvůli útlumu těžby nedostatek[/quote] Proč se těžba na Ostravsku nevyplácí, když jsou na ní závislé koksovny, železárny, ocelárny? Mohu zde jen konstatovat: "Jak u blbých na dvorečku ...".

Proč se těžba na Ostravsku nevyplácí


Otrok (kolonie) nemůže žít z vlastních zdrojů, hrozilo by, že se osamostatní!


[quote="pid:53876, uid:260"]Proč se těžba na Ostravsku nevyplácí[/quote] Otrok (kolonie) nemůže žít z vlastních zdrojů, hrozilo by, že se osamostatní!

Otrok (kolonie) nemůže žít z vlastních zdrojů
Možná i naše vláda zašle do Austrálie děkovný dopis za pomoc. Ta Austrálie je vůbec zajímavá země. Hlavně ten její vynález SodaStream. Jsou to hlavy. Kam se na to hrabe náš historický systém na domácí tvorbu sodovky z 60.let (možná i ještě starší) minulého století. S prázdnými náplněmi na CO2 se stejně jako s prázdnými flaškami od mléka a piva, chodilo do sámošky.


[quote="pid:53879, uid:426"]Otrok (kolonie) nemůže žít z vlastních zdrojů[/quote]Možná i naše vláda zašle do Austrálie děkovný dopis za pomoc. Ta Austrálie je vůbec zajímavá země. Hlavně ten její vynález SodaStream. Jsou to hlavy. Kam se na to hrabe náš historický systém na domácí tvorbu sodovky z 60.let (možná i ještě starší) minulého století. S prázdnými náplněmi na CO2 se stejně jako s prázdnými flaškami od mléka a piva, chodilo do sámošky.

Ta Austrálie je vůbec zajímavá země. Hlavně ten její vynález SodaStream. Jsou to hlavy.


SodaStream International Ltd. (hebrejsky: סודהסטרים) je výrobná spoločnosť so sídlom v Izraeli, ktorá je najznámejšia ako výrobca rovnomenného spotrebiteľského domáceho sýteného produktu.[2][3] Firemné prístroje na výrobu sódy v štýle sódových sifónov pridávajú oxid uhličitý do vody z tlakovej fľaše, aby tak vytvorili vodu sýtenú oxidom uhličitým na pitie. Predáva tiež viac ako 100 druhov koncentrovaných sirupov a dochucovadiel, ktoré sa používajú v procese výroby sýtených nápojov.[4][5][6] SodaStream teraz distribuuje svoje produkty v 80 000 individuálnych maloobchodných predajniach v 45 krajinách.
SodaStream má sídlo v Kfar Saba v Izraeli[9] a má 13 výrobných závodov.


[quote="pid:53884, uid:260"]Ta Austrálie je vůbec zajímavá země. Hlavně ten její vynález SodaStream. Jsou to hlavy.[/quote] SodaStream International Ltd. (hebrejsky: סודהסטרים) je výrobná spoločnosť so sídlom v Izraeli, ktorá je najznámejšia ako výrobca rovnomenného spotrebiteľského domáceho sýteného produktu.[2][3] Firemné prístroje na výrobu sódy v štýle sódových sifónov pridávajú oxid uhličitý do vody z tlakovej fľaše, aby tak vytvorili vodu sýtenú oxidom uhličitým na pitie. Predáva tiež viac ako 100 druhov koncentrovaných sirupov a dochucovadiel, ktoré sa používajú v procese výroby sýtených nápojov.[4][5][6] SodaStream teraz distribuuje svoje produkty v 80 000 individuálnych maloobchodných predajniach v 45 krajinách. SodaStream má sídlo v Kfar Saba v Izraeli[9] a má 13 výrobných závodov.

Firemné prístroje na výrobu sódy v štýle sódových sifónov pridávajú oxid uhličitý do vody z tlakovej fľaše,

Já myslím, že vtip je v tom, že sifonovou lahev jsme znali i my za socíku, není to žádná novinka a ani izraelský vynález. Tuším, že jde o vynález francouzský. A sifonové lahve jsme vyráběli v Československu.
Proč se těžba na Ostravsku nevyplácí, když jsou na ní závislé koksovny,

Ale ona se vyplácela, dokonce i na Kladensku (tam je kvalitní uhlí taky). Vyplácela by se i teď, kdyby nemusela "být utlumena". Je to stejné jako se zemědělstvím. Proč si sami pěstovat, když "zahraničí" potřebuje dodávat, že? To samé s uhlím: proč naše, když jiní potřebují vyvážet a prodávat. A na okraj připomenu, že v minulém režimu jsme uhlí také dováželi (pro vybrané provozy) a to hlavně z důvodu vyšší kvality. Odkud? Právě z Donbasu...


[quote="pid:53910, uid:335"]Firemné prístroje na výrobu sódy v štýle sódových sifónov pridávajú oxid uhličitý do vody z tlakovej fľaše,[/quote] Já myslím, že vtip je v tom, že sifonovou lahev jsme znali i my za socíku, není to žádná novinka a ani izraelský vynález. Tuším, že jde o vynález francouzský. A sifonové lahve jsme vyráběli v Československu. [quote="pid:53876, uid:260"]Proč se těžba na Ostravsku nevyplácí, když jsou na ní závislé koksovny,[/quote] Ale ona se vyplácela, dokonce i na Kladensku (tam je kvalitní uhlí taky). Vyplácela by se i teď, kdyby **nemusela "být utlumena"**. Je to stejné jako se zemědělstvím. Proč si sami pěstovat, když "zahraničí" potřebuje dodávat, že? To samé s uhlím: proč naše, když jiní potřebují vyvážet a prodávat. A na okraj připomenu, že v minulém režimu jsme uhlí také dováželi (pro vybrané provozy) a to hlavně z důvodu vyšší kvality. Odkud? Právě z Donbasu...
Upravené 23. 1. 2022 o 19:08

Pokud je cena uhlí tak nízká, že se vyplatí import z Austrálie, je lepší ho netěžit. Cena půjde nahoru.


Pokud je cena uhlí tak nízká, že se vyplatí import z Austrálie, je lepší ho netěžit. Cena půjde nahoru.

Pokud je cena uhlí tak nízká, že se vyplatí import z Austrálie, je lepší ho netěžit. Cena půjde nahoru

Z podstaty skutečnosti je nesmysl, aby uhlí z Austrálie bylo levnější než těžené třeba OKD. Ekonomicky je to prostě nesmysl, ledaže by byla na vývoz uhlí skrytá subvence ze strany Austrálie, tak jako je to s dotacemi na vývoz například vepřového ze Západu směrem k nám.


[quote="pid:53979, uid:402"]Pokud je cena uhlí tak nízká, že se vyplatí import z Austrálie, je lepší ho netěžit. Cena půjde nahoru[/quote] Z podstaty skutečnosti je nesmysl, aby uhlí z Austrálie bylo levnější než těžené třeba OKD. Ekonomicky je to prostě nesmysl, ledaže by byla na vývoz uhlí skrytá subvence ze strany Austrálie, tak jako je to s dotacemi na vývoz například vepřového ze Západu směrem k nám.

Jarek

Ještě doplním, že prvoplánově je dovoz uhlí z Austrálie politické rozhodnutí a ne ekonomické. Nikdo dnes záměrně neřekne, jaké jsou náklady na těžbu a zpracování u nás. Možná řeknou kolik to stojí z Austrálie, takže není možnost porovnávat. Budou jen lhát.


Ještě doplním, že prvoplánově je dovoz uhlí z Austrálie politické rozhodnutí a ne ekonomické. Nikdo dnes záměrně neřekne, jaké jsou náklady na těžbu a zpracování u nás. Možná řeknou kolik to stojí z Austrálie, takže není možnost porovnávat. Budou jen lhát.

Jarek

nesmysl, aby uhlí


když nám chtějí dotovat uhlí at ho dotují
my si ho nechme hezky v zemi


[quote="pid:53981, uid:471"]nesmysl, aby uhlí[/quote] když nám chtějí dotovat uhlí at ho dotují my si ho nechme hezky v zemi

když nám chtějí dotovat uhlí at ho dotují, my si ho nechme hezky v zemi

Dotovať ho budú len pokiaľ nezničia domáci banský priemysel, viď kvantum príkladov napr. v Afrike. A potom už bude cena iná...


[quote="pid:53986, uid:402"]když nám chtějí dotovat uhlí at ho dotují, my si ho nechme hezky v zemi[/quote] Dotovať ho budú len pokiaľ nezničia domáci banský priemysel, viď kvantum príkladov napr. v Afrike. A potom už bude cena iná...
Upravené 24. 1. 2022 o 00:09

Cena uhlia v 2021 prekročila 140 USD/tonu, čo bol dlhodobý vrchol a behom pár týždňov dosiahla nové historické maximum na 275 USD/t. Ja si pamätám, keď som ako chlapec upratoval 100 metrákov uhlia (10 ton) pred 89 a vtedy stála tona 8,60 €. Za vtedajšiu priemernú mzdu sa dalo kúpiť 12,2 tony uhlia. Pri dnešnej cene 199,00 €/t si ho veľa nekúpite. Zato televízor, či iné hlúposti sú dnes v porovnaní s rokom 1989 za facku. Čo je podstatné pre život, každý vie.
https://openiazoch.zoznam.sk/kalkulacky/vyvoj-cien/6/Hnede-uhlie/
https://tradingeconomics.com/commodity/coal
Takže ťažiť sa určite oplatí.
To skôr urán je dlhodobo lacný. Asi preto je dlhé roky svetovou jednotkou v ťažbe uránu Kazachstan. Pri súčasných nízkych cenách výrazne klesajú investície do prieskumu nových ložísk. Najväčšie zásoby uránu má Austrália. Tá si ich šetrí na vyššie ceny.


Cena uhlia v 2021 prekročila 140 USD/tonu, čo bol dlhodobý vrchol a behom pár týždňov dosiahla nové historické maximum na 275 USD/t. Ja si pamätám, keď som ako chlapec upratoval 100 metrákov uhlia (10 ton) pred 89 a vtedy stála tona 8,60 €. Za vtedajšiu priemernú mzdu sa dalo kúpiť 12,2 tony uhlia. Pri dnešnej cene 199,00 €/t si ho veľa nekúpite. Zato televízor, či iné hlúposti sú dnes v porovnaní s rokom 1989 za facku. Čo je podstatné pre život, každý vie. https://openiazoch.zoznam.sk/kalkulacky/vyvoj-cien/6/Hnede-uhlie/ https://tradingeconomics.com/commodity/coal Takže ťažiť sa určite oplatí. To skôr urán je dlhodobo lacný. Asi preto je dlhé roky svetovou jednotkou v ťažbe uránu Kazachstan. Pri súčasných nízkych cenách výrazne klesajú investície do prieskumu nových ložísk. Najväčšie zásoby uránu má Austrália. Tá si ich šetrí na vyššie ceny.

SodaStream má sídlo v Kfar Saba v Izraeli[9] a má 13 výrobných závodov.
Omlouvám se za zmatení. Nevím proč, ale měl jsem tuto firmu spojenou s Austrálií.


[quote="pid:53910, uid:335"]SodaStream má sídlo v Kfar Saba v Izraeli[9] a má 13 výrobných závodov.[/quote]Omlouvám se za zmatení. Nevím proč, ale měl jsem tuto firmu spojenou s Austrálií.

hovori sa, ze to uhlie bolo povodne pre Ukrajinu, ale ta nan nemala peniaze....je mozne teda, ze to bola z nudze cnost a majitel nakladu zlavil, ked bol niekde v strede oceanov, aby netratil.....a urcite bola zaplatena nejaka zaloha


hovori sa, ze to uhlie bolo povodne pre Ukrajinu, ale ta nan nemala peniaze....je mozne teda, ze to bola z nudze cnost a majitel nakladu zlavil, ked bol niekde v strede oceanov, aby netratil.....a urcite bola zaplatena nejaka zaloha

potom už bude cena iná


tak ho zase obnovíme
navíc hutě nejsou státní zisk se vyváží proč plýtvat vlastními surovinami?


[quote="pid:54021, uid:136"]potom už bude cena iná[/quote] tak ho zase obnovíme navíc hutě nejsou státní zisk se vyváží proč plýtvat vlastními surovinami?

tak ho zase obnovíme

To je kravina. Nic se obnovovat už nebude, protože ti kteří umí těžit uhlí a zpracovávat ho tak odejdou do důchodu a postupně vymřou. Následně na to bude atrofovat i vysoké školství bánské a populace tak ztratí potřebné vědomosti a Západ nás tomu znovu učit nebude. Vychovat odborníky je na generace. Jakmile se nit přetrhne, tak už se nenaváže. Nehledě na to, že už teď je řada nevytěžených dolů zatopena, kde těžba už je nemožná.


[quote="pid:54155, uid:402"]tak ho zase obnovíme[/quote] To je kravina. Nic se obnovovat už nebude, protože ti kteří umí těžit uhlí a zpracovávat ho tak odejdou do důchodu a postupně vymřou. Následně na to bude atrofovat i vysoké školství bánské a populace tak ztratí potřebné vědomosti a Západ nás tomu znovu učit nebude. Vychovat odborníky je na generace. Jakmile se nit přetrhne, tak už se nenaváže. Nehledě na to, že už teď je řada nevytěžených dolů zatopena, kde těžba už je nemožná.

Jarek

1.46k
15
10
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept