Zahraničná politika
Oběti zavražděné ozbrojenými bandami během pokusu o státní převrat v Kazachatánu

Během ověřování informací o smrti Rusky Marie Kim jsem narazil na tento článek
https://kaktus.media/doc/452674_lica_tragedii._istorii_ludey_pogibshih_vo_vremia_sobytiy_v_kazahstane.html
který jsem se rozhodl přeložit (snažil jsem se zachovat co největší doslovnost při přijatelné míře krkolomnosti, aby se začínající ruštináři lépe orientovali v textu).


Všechna naše masmédia, byť jako děvky různých klanů, svorně informují ve smyslu - zlá vláda, pokojní mučedničtí demonstranti. Nehledě na složitost situace, úplně se v těchto podvodných reportech ztrácí skutečná příčina této tragédie - pokus státních elit USA prostřednictvím předem vycvičených ozbrojených band provést státní převrat v Kazachstánu. Naštěstí se to díky bleskovému zásahu ODKB podařilo v zárodku uhasit. Podle našich presstitutů jsou však obětmi "stateční" vrazi a zloději.


Tváře (osoby) tragédie. Osudy lidí, zemřelých během událostí v Kazachatánu


Počet obětí událostí v Kazachstánu stále ještě není znám. Prezident Tokajev uvedl, že zemřelo 16 pracovníků silových složek a více než 1300 bylo zraněno. Seznamy zemřelých pokojných obyvatel sestavují pracovníci bezpečnostních orgánů na základě publikací v sociálních sítích a také vlastního šetření (monitoringu).


Pracovnice bezpečnostních sil Bachidžan Toregožinová publikovala jména 17-ti zavražděných pokojných obyvatel. Poznamenáváne (dodáváme), že v tomto seznamu nejsou jména zemřelých Kyrgyzů – Azize Musajeva a Bachtijara Bazarbajeva.


Tak tedy několik příběhů lidí. Kteří zemřeli v těchto dnech (článek vyšel 15.ledna) v Kazachatánu.


Aziz Musajev


Aziz Musajev od r. 2016 pracoval jako fitness trenér v Almatě. 6.ledna se vracel domů z práce přes náměstí. Zastavil se, aby pomohl starci, a byl zastřelen. 12. ledna ho na přání příbuzných pochovali v Almatě. Matka zemřelého dostala povolení k vstupu (příjezdu).


Přátelé Azize říkali, že byl veselým, radujícím se ze života (optimistickým), smělým a nadějným člověkem


Sultan


  1. ledna ve 20.30 12-ti letý Sultan šel do obchodu společně s matkou, tetou a dědou. Stály vedle obchodu, neboť zboží se prodávalo přes okénko. Když se začalo střílet do vzduchu, chlapec začal natáčet. Jen co vypnul kameru a otočil se, střelili ho do zátylku. Příbuzným se s těžkostmi podařilo dopravit ho do nemocnice, kde doktoři potvrdili střelné zranění.

„Následujícího rána nám sdělili, že kulka v hlavě není, i když v noci tvrdili opak. Nechtěli nám vydat tělo, dokud nenapíšeme přípis, že se neobrátíme na bezpečnostní orgány“ – tvrdí příbuzní.

Jeho příbuzná napsala, že Sultan se vážně věnoval fotbalu.

„Ve svých 12 letech měl 30 medailí!

V létě jsme měli rozhovor…

Zeptala jsem se:

  • Sultáne, až vyrosteš, čím (kým) budeš?

  • Ovšemže budu fotbalistou, jenom světovým.

  • To pro tebe znamená, že je potřeba učit se angličtinu, až budeš dávat rozhovory? Vždyť oni nebudou rozumět tvému jazyku?!

  • Vždyť budu světovou hvězdou, ať se učí (oni) můj jazyk, aby mi rozuměli.

Příbuzní chlapce stále čekají odpověď na otázku, odkud přiletěla kulka, zabivší chlapce.

Zahynula i čtrnáctiletá dívka.

„ Dívka a její 15-ti letá sestra byly v autě, které se dostalo pod palbu. Mladší sestra zemřela na místě, starší utržila střelné zranění. Operovali ji, mladistvá se nachází v resuscitaci (ARO)“, - řekl dětský ombudsman Aružan Sajn.

Manželé Kuat a Gulzifa

  1. ledna se 73-letý Kuat Bitkenbajev a 64-letá Gulzifa Kulsultanova vraceli od dcery. Projížděli ulicí Nazarbajeva, aby se vrátili na prospekt (třídu) Satpajeva. V tuto chvíli někdo zahájil palbu na jejich automobil. Jedna kulka zasáhla palivovou nádrž a stroj se vznítil. Řidiči a jeho manželce se nepodařilo sejmout bezpečnostní pásy a uhořeli zaživa.„Těla objevili až o tři dny později. Odváželi je po částech - autě zůstala část lebky otce a pánevní kost“, - řekl syn manželů. V autě, dle údajů příbuzných, napočítali 50 otvorů po kulkách.

Matka, otec a dcera

  1. ledna v Taldykorganu byla zavražděna rodina – 51-letý Nurbolat, jeho žena Altynaj a jejich 15-letá dcera Nuraj. Synovec zemřelé ženy řekl korespondentu „Express K“, že se ten den vraceli z návštěvy.

„Na hodinách bylo přibližně 20.30, v tuto dobu byl ve městě vyhlášen zákaz vycházení. Je možné, že nevěděli, že vyhlásili od osmi večer zákaz vycházení. Vraceli se domů svým vozem“, - řekl synovec.

Příbuzní předpokládají, že je, pravděpodobně, vyzývali k zastavení, ale oni to neslyšeli. A tehdy byla zahájena likvidační střelba.

„Říkají, že to vojáci stříleli… Protože prý hlídkují. Ale přesně nevíme. Vůz zajistili ve vojenském objektu“, - řekl synovec zemřelé ženy.

Altynaj byla ženou v domácnosti, Nurbolat pracoval v továrně, jejich dcera chodila do školy.

Erlan Žansejtov

  1. ledna v Almatě zemřel Erlan Žansentov, syn rektora Kazašské národní univerzity jménem al-Farabi Žansejt Tujmebajev. Hromadné sdělovací prostředky uvádějí, že jel svým autem a dostal se pod palbu. Byl zabit střelou do hlavy.

„V souvislosti s tragickým úmrtím syna rektora KazNU jm. Al-Farabi Ž. Tujmebajeva kvůli předejití výskytu falešné (fejkové) informace o okolnostech proběhlé tragédie uvádím následující: v Almatě 6. ledna večer, okolo 18.35, před začátkem zákazu vycházení, se Elnar autem vracel domů, ubíraje se nahoru po prospektu Nazarbajeva. Před vjetím do ulice Satpajeva se zastavil na rozcestí (křižovatce), a v tu chvíli byl jeho vůz náhle ostřelován neznámými osobami. Následkem utržených ran skonal na místě. V současné době jsou kompetentními orgány prováděna nezbytná následná opatření“, - uvedli na univerzitě.

63-letý Žanseit Tujmebajev v různých letech plnil povinnosti velvyslance Kazachstánu v Rusku, ministra vzdělávání a vědy Kazašské republiky a akima Turkestánské oblasti. Rektorem KazNU ho jmenovali v únoru 2021.

Marie Kim

Ruska Marie Kim zemřela během pogromů v Žambylské oblasti Kazachstánu, skonala následkem střelného zranění.

Zpočátku se tvrdilo, že žena, po které zůstaly tři děti, zemřela následkem zranění nožem: zavírala kavárnu, když jí přepadli rabující, chystající se rozkrást zařízení.

Později informaci o sedmi ranách nožem vyvrátili. Její bratr řekl, že se Ruska vracela domů z práce a nesla svým dětem dort, když jí zastřelili nedaleko vchodu.

Nuralija Ajtkulova

o smrti občanské aktivistky Nuralie Ajtkulovové psali v sociálních sítích. Zemřela po dvou střelných poraněních hrudi na náměstí Republiky v Almatě.

Jediná dcera Nuralie – Tomiris – zůstala jako úplný sirotek. Její otec zemřel, když byly dívce tři roky. Nyní, ve 20-ti letech, ztratila i matku.

„Měla velká plány do života (velké životní cíle), milovala život a nechystala se umřít, snila, že budeme žít ve svobodném, vzkvétajícím státě“, - řekla Tomiris.

Saken Bitajev

V Almatě byl během prostestů zastřelen hudebník a režisér Saken Bitaev, kterého nazývali (přezdívali) „otcem kazašského hip-hopu“. O úmrtí hudebníka napsal na Facebooku novinář Danijar Adilbekov.

  1. ledna Bitajev seděl spolu s přítelem v automobilu a povídali si, když k vozu přistoupila tlupa rabujících. Podle slov přeživšího hudebníkova přítele, rabující chtěli otevřít dveře a sebrat jim auto. Bitajev a jeho spolucestující se pokoušeli ujet, avšak vzápětí po nich začali střílet. „Jedna kulka prostřelila Sakenovi plíce“, - řekl Adilbekov. Hudebník skonal.

Podle slov Adilbekova, rodiče Bitajeva si nemohou vyzvednout jeho tělo, protože je nedostatek policistů, aby se vyplnili dokumety o smrti. „Viníky také nenašli a, myslím, že pravděpodobně už nenajdou“, - dodal novinář.


Saken Bitajev zakladatel hudebního projektu Salamanec sound. Zabýval se rovněž režírováním filmů a hudebních klipů.


Během ověřování informací o smrti Rusky Marie Kim jsem narazil na tento článek https://kaktus.media/doc/452674_lica_tragedii._istorii_ludey_pogibshih_vo_vremia_sobytiy_v_kazahstane.html který jsem se rozhodl přeložit (snažil jsem se zachovat co největší doslovnost při přijatelné míře krkolomnosti, aby se začínající ruštináři lépe orientovali v textu). Všechna naše masmédia, byť jako děvky různých klanů, svorně informují ve smyslu - zlá vláda, pokojní mučedničtí demonstranti. Nehledě na složitost situace, úplně se v těchto podvodných reportech ztrácí skutečná příčina této tragédie - pokus státních elit USA prostřednictvím předem vycvičených ozbrojených band provést státní převrat v Kazachstánu. Naštěstí se to díky bleskovému zásahu ODKB podařilo v zárodku uhasit. Podle našich presstitutů jsou však obětmi "stateční" vrazi a zloději. Tváře (osoby) tragédie. Osudy lidí, zemřelých během událostí v Kazachatánu -------------------------------------------------------------------------- Počet obětí událostí v Kazachstánu stále ještě není znám. Prezident Tokajev uvedl, že zemřelo 16 pracovníků silových složek a více než 1300 bylo zraněno. Seznamy zemřelých pokojných obyvatel sestavují pracovníci bezpečnostních orgánů na základě publikací v sociálních sítích a také vlastního šetření (monitoringu). Pracovnice bezpečnostních sil Bachidžan Toregožinová publikovala jména 17-ti zavražděných pokojných obyvatel. Poznamenáváne (dodáváme), že v tomto seznamu nejsou jména zemřelých Kyrgyzů – Azize Musajeva a Bachtijara Bazarbajeva. Tak tedy několik příběhů lidí. Kteří zemřeli v těchto dnech (článek vyšel 15.ledna) v Kazachatánu. ### Aziz Musajev Aziz Musajev od r. 2016 pracoval jako fitness trenér v Almatě. 6.ledna se vracel domů z práce přes náměstí. Zastavil se, aby pomohl starci, a byl zastřelen. 12. ledna ho na přání příbuzných pochovali v Almatě. Matka zemřelého dostala povolení k vstupu (příjezdu). Přátelé Azize říkali, že byl veselým, radujícím se ze života (optimistickým), smělým a nadějným člověkem ### Sultan 5. ledna ve 20.30 12-ti letý Sultan šel do obchodu společně s matkou, tetou a dědou. Stály vedle obchodu, neboť zboží se prodávalo přes okénko. Když se začalo střílet do vzduchu, chlapec začal natáčet. Jen co vypnul kameru a otočil se, střelili ho do zátylku. Příbuzným se s těžkostmi podařilo dopravit ho do nemocnice, kde doktoři potvrdili střelné zranění. „Následujícího rána nám sdělili, že kulka v hlavě není, i když v noci tvrdili opak. Nechtěli nám vydat tělo, dokud nenapíšeme přípis, že se neobrátíme na bezpečnostní orgány“ – tvrdí příbuzní. Jeho příbuzná napsala, že Sultan se vážně věnoval fotbalu. „Ve svých 12 letech měl 30 medailí! V létě jsme měli rozhovor… Zeptala jsem se: - Sultáne, až vyrosteš, čím (kým) budeš? - Ovšemže budu fotbalistou, jenom světovým. - To pro tebe znamená, že je potřeba učit se angličtinu, až budeš dávat rozhovory? Vždyť oni nebudou rozumět tvému jazyku?! - Vždyť budu světovou hvězdou, ať se učí (oni) můj jazyk, aby mi rozuměli. Příbuzní chlapce stále čekají odpověď na otázku, odkud přiletěla kulka, zabivší chlapce. Zahynula i čtrnáctiletá dívka. „ Dívka a její 15-ti letá sestra byly v autě, které se dostalo pod palbu. Mladší sestra zemřela na místě, starší utržila střelné zranění. Operovali ji, mladistvá se nachází v resuscitaci (ARO)“, - řekl dětský ombudsman Aružan Sajn. ### Manželé Kuat a Gulzifa 7. ledna se 73-letý Kuat Bitkenbajev a 64-letá Gulzifa Kulsultanova vraceli od dcery. Projížděli ulicí Nazarbajeva, aby se vrátili na prospekt (třídu) Satpajeva. V tuto chvíli někdo zahájil palbu na jejich automobil. Jedna kulka zasáhla palivovou nádrž a stroj se vznítil. Řidiči a jeho manželce se nepodařilo sejmout bezpečnostní pásy a uhořeli zaživa. „Těla objevili až o tři dny později. Odváželi je po částech - autě zůstala část lebky otce a pánevní kost“, - řekl syn manželů. V autě, dle údajů příbuzných, napočítali 50 otvorů po kulkách. ### Matka, otec a dcera 8. ledna v Taldykorganu byla zavražděna rodina – 51-letý Nurbolat, jeho žena Altynaj a jejich 15-letá dcera Nuraj. Synovec zemřelé ženy řekl korespondentu „Express K“, že se ten den vraceli z návštěvy. „Na hodinách bylo přibližně 20.30, v tuto dobu byl ve městě vyhlášen zákaz vycházení. Je možné, že nevěděli, že vyhlásili od osmi večer zákaz vycházení. Vraceli se domů svým vozem“, - řekl synovec. Příbuzní předpokládají, že je, pravděpodobně, vyzývali k zastavení, ale oni to neslyšeli. A tehdy byla zahájena likvidační střelba. „Říkají, že to vojáci stříleli… Protože prý hlídkují. Ale přesně nevíme. Vůz zajistili ve vojenském objektu“, - řekl synovec zemřelé ženy. Altynaj byla ženou v domácnosti, Nurbolat pracoval v továrně, jejich dcera chodila do školy. ### Erlan Žansejtov 6. ledna v Almatě zemřel Erlan Žansentov, syn rektora Kazašské národní univerzity jménem al-Farabi Žansejt Tujmebajev. Hromadné sdělovací prostředky uvádějí, že jel svým autem a dostal se pod palbu. Byl zabit střelou do hlavy. „V souvislosti s tragickým úmrtím syna rektora KazNU jm. Al-Farabi Ž. Tujmebajeva kvůli předejití výskytu falešné (fejkové) informace o okolnostech proběhlé tragédie uvádím následující: v Almatě 6. ledna večer, okolo 18.35, před začátkem zákazu vycházení, se Elnar autem vracel domů, ubíraje se nahoru po prospektu Nazarbajeva. Před vjetím do ulice Satpajeva se zastavil na rozcestí (křižovatce), a v tu chvíli byl jeho vůz náhle ostřelován neznámými osobami. Následkem utržených ran skonal na místě. V současné době jsou kompetentními orgány prováděna nezbytná následná opatření“, - uvedli na univerzitě. 63-letý Žanseit Tujmebajev v různých letech plnil povinnosti velvyslance Kazachstánu v Rusku, ministra vzdělávání a vědy Kazašské republiky a akima Turkestánské oblasti. Rektorem KazNU ho jmenovali v únoru 2021. ### Marie Kim Ruska Marie Kim zemřela během pogromů v Žambylské oblasti Kazachstánu, skonala následkem střelného zranění. Zpočátku se tvrdilo, že žena, po které zůstaly tři děti, zemřela následkem zranění nožem: zavírala kavárnu, když jí přepadli rabující, chystající se rozkrást zařízení. Později informaci o sedmi ranách nožem vyvrátili. Její bratr řekl, že se Ruska vracela domů z práce a nesla svým dětem dort, když jí zastřelili nedaleko vchodu. ### Nuralija Ajtkulova o smrti občanské aktivistky Nuralie Ajtkulovové psali v sociálních sítích. Zemřela po dvou střelných poraněních hrudi na náměstí Republiky v Almatě. Jediná dcera Nuralie – Tomiris – zůstala jako úplný sirotek. Její otec zemřel, když byly dívce tři roky. Nyní, ve 20-ti letech, ztratila i matku. „Měla velká plány do života (velké životní cíle), milovala život a nechystala se umřít, snila, že budeme žít ve svobodném, vzkvétajícím státě“, - řekla Tomiris. ### Saken Bitajev V Almatě byl během prostestů zastřelen hudebník a režisér Saken Bitaev, kterého nazývali (přezdívali) „otcem kazašského hip-hopu“. O úmrtí hudebníka napsal na Facebooku novinář Danijar Adilbekov. 6. ledna Bitajev seděl spolu s přítelem v automobilu a povídali si, když k vozu přistoupila tlupa rabujících. Podle slov přeživšího hudebníkova přítele, rabující chtěli otevřít dveře a sebrat jim auto. Bitajev a jeho spolucestující se pokoušeli ujet, avšak vzápětí po nich začali střílet. „Jedna kulka prostřelila Sakenovi plíce“, - řekl Adilbekov. Hudebník skonal. Podle slov Adilbekova, rodiče Bitajeva si nemohou vyzvednout jeho tělo, protože je nedostatek policistů, aby se vyplnili dokumety o smrti. „Viníky také nenašli a, myslím, že pravděpodobně už nenajdou“, - dodal novinář. Saken Bitajev zakladatel hudebního projektu Salamanec sound. Zabýval se rovněž režírováním filmů a hudebních klipů.
447
1
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept