Egregoriálno-matričné riadenie
Pád jugoslávského letadla

Ve středu 26. ledna 1972 dopadly trosky letadla jugoslávských aerolinií JAT Douglas DC-9-32 s imatrikulací YU-AHT, které letělo na lince Stockholm–Kodaň–Záhřeb a ostatky těl cestujících, do okolí obce SRBSKÁ KAMENICE. Pád jako jediná přežila 22 - letá letuška Vesna Vukovič, která se v osudné době nacházela v přípravně (jídla).
Za svou záchranu vděčí první zdravotnické pomoci, kterou jí poskytl bývalý lapiduch wehrmachtu Bruno Henke, prvotním lékařským úkonům lékařů v České Kamenici a následné péči lékařů a rehabilitačních pracovníků Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Až do své smrti ve věku 66 let žila sama.


Na základě expertíz československých kriminalistů byla jako oficiální verze stanovena exploze improvizované výbušniny v jednom z kufrů v nákladovém prostoru. Jako viník bylo (patrně na základě anonymního telefonátu, kterým se k činu měli přihlásit) označeno exilové fašistické hnutí chorvatských Ustašovců.
Pracovalo se i s verzí sestřelu dvěma raketami, neboť se našli svědci, kteří zaznamenali dvě exploze (jeden z nich to uvádí v diskuzi pod článkem).


https://www.novinky.cz/historie/clanek/letuska-prezila-pad-z-10-kilometru-spekulace-o-srbske-kamenici-se-roji-i-po-50-letech-40385103


Ve středu 26. ledna 1972 dopadly trosky letadla jugoslávských aerolinií JAT Douglas DC-9-32 s imatrikulací YU-AHT, které letělo na lince Stockholm–Kodaň–Záhřeb a ostatky těl cestujících, do okolí obce SRBSKÁ KAMENICE. Pád jako jediná přežila 22 - letá letuška Vesna Vukovič, která se v osudné době nacházela v přípravně (jídla). Za svou záchranu vděčí první zdravotnické pomoci, kterou jí poskytl bývalý lapiduch wehrmachtu Bruno Henke, prvotním lékařským úkonům lékařů v České Kamenici a následné péči lékařů a rehabilitačních pracovníků Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Až do své smrti ve věku 66 let žila sama. Na základě expertíz československých kriminalistů byla jako oficiální verze stanovena exploze improvizované výbušniny v jednom z kufrů v nákladovém prostoru. Jako viník bylo (patrně na základě anonymního telefonátu, kterým se k činu měli přihlásit) označeno exilové fašistické hnutí chorvatských Ustašovců. Pracovalo se i s verzí sestřelu dvěma raketami, neboť se našli svědci, kteří zaznamenali dvě exploze (jeden z nich to uvádí v diskuzi pod článkem). https://www.novinky.cz/historie/clanek/letuska-prezila-pad-z-10-kilometru-spekulace-o-srbske-kamenici-se-roji-i-po-50-letech-40385103
Upravené 26. 1. 2022 o 11:52
443
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept