Egregoriálno-matričné riadenie
Vatikan prodal skandalni palac v Londyne
Y

Palác v Londýně, který se stal centrem vatikánského procesu, byl prodán. V pátek to oznámil prefekt sekretariátu pro hospodářství Juan Antonio Guerrero Alves.
Probíhající soudní proces se týká ztrátových investic vatikánského státního sekretariátu do luxusních nemovitostí v Londýně. "Kupní smlouva byla podepsána, obdrželi jsme deset procent zálohy a vše bude dokončeno v červnu 2022," řekl prelát vatikánským médiím, informovala v pátek agentura APA.
"Ztráta z údajného podvodu, o kterém se hodně mluví a který nyní řeší vatikánský soud, byla již zohledněna ve vatikánském rozpočtu. Budova byla prodána nad hodnotu, kterou jsme měli v rozpočtu a kterou odhadly specializované instituce," řekl Guerrero Alves vatikánským médiím.
Prodej v transparentnosti
Prodej londýnské budovy proběhl zcela transparentně a podle nových pravidel pro vatikánské smlouvy, uvedl. "Najali jsme makléře v Londýně a advokátní kancelář. Obdržel šestnáct nabídek, vybrány byly čtyři. Po druhém kole byla vybrána nejlepší nabídka," řekl prefekt.
Dne 27. července začal ve Vatikánu trestní proces týkající se finančního skandálu ve vatikánském státním sekretariátu v souvislosti se ztrátovým nákupem nemovitostí v Londýně. Hlavním obžalovaným je kardinál Giovanni Angelo Becciu. Třiasedmdesátiletý Sarde zastával v letech 2011 až 2018 klíčovou pozici ve státním sekretariátu jako náhradník.
Na začátku papežovy finanční reformy byl kolegou kardinála George Pella, v roce 2018 ho papež František přeložil do čela Kongregace pro svatořečení. V září 2020 ho zbavil všech funkcí. Je obviněn ze zpronevěry, zneužití pravomoci a navádění ke křivé výpovědi.
Pandemie zatěžuje vatikánské finance
Vatikán očekává v roce 2022 schodek ve výši 33,2 milionu eur. Celkový rozpočet Svatého stolce se pohybuje kolem 800 milionů eur, uvedl Guerrero Alves v rozhovoru pro mediální portál Vatican News. V loňském roce činil schodek 42,1 milionu eur.
Vatikán očekává v roce 2022 postupné oživení ekonomické aktivity, ale neočekává žádný nárůst darů. Očekává se, že příjmy ze svatopetrského groše zůstanou stabilní a budou činit 47,3 milionu eur, informoval v pátek Svatý stolec.
Guerrero Alves vysvětlil, že církev chce řešit své finanční problémy pomocí větší profesionality, transparentnosti a kontroly. "Jsme si dobře vědomi, že jsme se dopustili velkých chyb ve finančním řízení, které podkopaly důvěryhodnost Svatého stolce." Zvýšení příjmů z nemovitostí a centralizace finančních aktiv jsou podle něj směry pro budoucnost. zde


Palác v Londýně, který se stal centrem vatikánského procesu, byl prodán. V pátek to oznámil prefekt sekretariátu pro hospodářství Juan Antonio Guerrero Alves. Probíhající soudní proces se týká ztrátových investic vatikánského státního sekretariátu do luxusních nemovitostí v Londýně. "Kupní smlouva byla podepsána, obdrželi jsme deset procent zálohy a vše bude dokončeno v červnu 2022," řekl prelát vatikánským médiím, informovala v pátek agentura APA. "Ztráta z údajného podvodu, o kterém se hodně mluví a který nyní řeší vatikánský soud, byla již zohledněna ve vatikánském rozpočtu. Budova byla prodána nad hodnotu, kterou jsme měli v rozpočtu a kterou odhadly specializované instituce," řekl Guerrero Alves vatikánským médiím. **Prodej v transparentnosti** Prodej londýnské budovy proběhl zcela transparentně a podle nových pravidel pro vatikánské smlouvy, uvedl. "Najali jsme makléře v Londýně a advokátní kancelář. Obdržel šestnáct nabídek, vybrány byly čtyři. Po druhém kole byla vybrána nejlepší nabídka," řekl prefekt. Dne 27. července začal ve Vatikánu trestní proces týkající se finančního skandálu ve vatikánském státním sekretariátu v souvislosti se ztrátovým nákupem nemovitostí v Londýně. Hlavním obžalovaným je kardinál Giovanni Angelo Becciu. Třiasedmdesátiletý Sarde zastával v letech 2011 až 2018 klíčovou pozici ve státním sekretariátu jako náhradník. Na začátku papežovy finanční reformy byl kolegou kardinála George Pella, v roce 2018 ho papež František přeložil do čela Kongregace pro svatořečení. V září 2020 ho zbavil všech funkcí. Je obviněn ze zpronevěry, zneužití pravomoci a navádění ke křivé výpovědi. **Pandemie zatěžuje vatikánské finance** Vatikán očekává v roce 2022 schodek ve výši 33,2 milionu eur. Celkový rozpočet Svatého stolce se pohybuje kolem 800 milionů eur, uvedl Guerrero Alves v rozhovoru pro mediální portál Vatican News. V loňském roce činil schodek 42,1 milionu eur. Vatikán očekává v roce 2022 postupné oživení ekonomické aktivity, ale neočekává žádný nárůst darů. Očekává se, že příjmy ze svatopetrského groše zůstanou stabilní a budou činit 47,3 milionu eur, informoval v pátek Svatý stolec. Guerrero Alves vysvětlil, že církev chce řešit své finanční problémy pomocí větší profesionality, transparentnosti a kontroly. "Jsme si dobře vědomi, že jsme se dopustili velkých chyb ve finančním řízení, které podkopaly důvěryhodnost Svatého stolce." Zvýšení příjmů z nemovitostí a centralizace finančních aktiv jsou podle něj směry pro budoucnost. [zde](https://religion.orf.at/stories/3211175/)
Upravené 28. 1. 2022 o 18:37
339
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept