Zahraničná politika
Čína

Čína varuje pred možnou vojnou s USA


To, že Washington podporuje túžby po nezávislosti Taiwanu, ohrozuje ozbrojený konflikt medzi Spojenými štátmi a Čínou, uviedol čínsky veľvyslanec Qin Gang v rozhovore pre americkú rozhlasovú stanicu NPR.


„Ak budú taiwanské úrady, podporované Spojenými štátmi, pokračovať v ceste nezávislosti, s najväčšou pravdepodobnosťou to zapojí Čínu a Spojené štáty do ozbrojeného konfliktu,“ povedal.


Oficiálne vzťahy medzi centrálnou vládou ČĽR a Taiwanom sa prerušili v roku 1949 po tom, čo sa porazené kuomintangské sily vedené Čankajškom presťahovali na ostrov v roku 1949. Obchodné a neformálne kontakty medzi stranami sa obnovili koncom 80. rokov, od začiatku 90. rokov sa Peking a Tchaj-pej začali stýkať prostredníctvom mimovládnych organizácií – Pekinskej asociácie pre rozvoj vzťahov v Taiwanskom prielive a Nadácie Taipei Cross-Strait Exchange Foundation. .


Peking zároveň trvá na „politike jednej Číny“. Znamená to, že Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou čínskeho územia a že orgány ČĽR sú jedinou legitímnou čínskou vládou. Čína neuznáva suverenitu Taiwanu a žiarli na kontakty iných krajín s ostrovom. Čínske úrady najmä opakovane vyzývali Washington, aby zastavil akúkoľvek oficiálnu a vojenskú podporu pre Tchaj-pej.


Zdroj: https://rusvesna.su/news/1643468985


**Čína varuje pred možnou vojnou s USA** To, že Washington podporuje túžby po nezávislosti Taiwanu, ohrozuje ozbrojený konflikt medzi Spojenými štátmi a Čínou, uviedol čínsky veľvyslanec Qin Gang v rozhovore pre americkú rozhlasovú stanicu NPR. _„Ak budú taiwanské úrady, podporované Spojenými štátmi, pokračovať v ceste nezávislosti, s najväčšou pravdepodobnosťou to zapojí Čínu a Spojené štáty do ozbrojeného konfliktu_,“ povedal. Oficiálne vzťahy medzi centrálnou vládou ČĽR a Taiwanom sa prerušili v roku 1949 po tom, čo sa porazené kuomintangské sily vedené Čankajškom presťahovali na ostrov v roku 1949. Obchodné a neformálne kontakty medzi stranami sa obnovili koncom 80. rokov, od začiatku 90. rokov sa Peking a Tchaj-pej začali stýkať prostredníctvom mimovládnych organizácií – Pekinskej asociácie pre rozvoj vzťahov v Taiwanskom prielive a Nadácie Taipei Cross-Strait Exchange Foundation. . Peking zároveň trvá na „politike jednej Číny“. Znamená to, že Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou čínskeho územia a že orgány ČĽR sú jedinou legitímnou čínskou vládou. Čína neuznáva suverenitu Taiwanu a žiarli na kontakty iných krajín s ostrovom. Čínske úrady najmä opakovane vyzývali Washington, aby zastavil akúkoľvek oficiálnu a vojenskú podporu pre Tchaj-pej. Zdroj: https://rusvesna.su/news/1643468985
114
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept