Zahraničná politika
Reči sa hovoria, ale chlieb sa je ...

BERLÍN - Nemeckí šéfovia priemyslu plánujú tento rok stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, a to aj napriek hystérii o situácii na ukrajinskej hranici.


„Tradične organizujeme každoročné obchodné stretnutie s prezidentom Putinom a ministrami relevantnými pre hospodárstvo, aby sme sa zaoberali aktuálnymi otázkami v hospodárskych vzťahoch,“ hovorí nemecký výbor pre hospodárske vzťahy s východnou Európou (OA), lobistická organizácia zameraná na prehlbovanie obchodných vzťahov s Ruskom a s krajinami vo východnej Európe, uvádza sa v e-mailovom vyhlásení OA.


„V roku 2021 bolo stretnutie v krátkom čase zrušené kvôli koronavírusu, ale na rok 2022 sa opäť plánuje,“ pokračuje sa vo vyhlásení.


Na otázku, týkajúcu sa zoznamu účastníkov jeden zamestnanec povedal, že OA „v zásade neuvádza spoločnosti zapojené do takýchto stretnutí“, ale povedal, že zvyčajne je zastúpených 15 až 20 spoločností investujúcich v Rusku.


Medzi členmi OA sú veľké nemecké spoločnosti ako Allianz, BASF, Siemens či Volkswagen.


Zatiaľ čo medzi Nemeckom a Ruskom existujú dlhodobo dobré hospodárske vzťahy, niektorí ľudia takéto stretnutia vnímajú ako snahu Kremľa získať si vedúcich predstaviteľov nemeckého biznisu s cieľom získať nejaký vplyv na NATO – ktoré sa nedávno natlačilo ku sankcionovaniu Ruska, čo by okamžite udusilo ekonomickú aktivitu na oboch stranách.


A nemecké spoločnosti nie sú v tejto oblasti osamotené. Stretnutie medzi Putinom a talianskymi podnikateľskými lídrami prebehlo tento týždeň napriek tomu, že taliansky premiér Mario Draghi vyzval organizátorov, aby ho zrušili.
Napriek tomu, podľa OA, plánovanie stretnutia s Putinom bude pokračovať, a neuskutoční sa skôr ako v marci 2022.


Zdroje: https://www.politico.eu/article/german-industry-vladimir-putin-russia-volkswagen-siemens-basf-allianz/


https://www.ost-ausschuss.de/de


BERLÍN - Nemeckí šéfovia priemyslu plánujú tento rok stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, a to aj napriek hystérii o situácii na ukrajinskej hranici. „Tradične organizujeme každoročné obchodné stretnutie s prezidentom Putinom a ministrami relevantnými pre hospodárstvo, aby sme sa zaoberali aktuálnymi otázkami v hospodárskych vzťahoch,“ hovorí nemecký výbor pre hospodárske vzťahy s východnou Európou (OA), lobistická organizácia zameraná na prehlbovanie obchodných vzťahov s Ruskom a s krajinami vo východnej Európe, uvádza sa v e-mailovom vyhlásení OA. „V roku 2021 bolo stretnutie v krátkom čase zrušené kvôli koronavírusu, ale na rok 2022 sa opäť plánuje,“ pokračuje sa vo vyhlásení. Na otázku, týkajúcu sa zoznamu účastníkov jeden zamestnanec povedal, že OA „v zásade neuvádza spoločnosti zapojené do takýchto stretnutí“, ale povedal, že zvyčajne je zastúpených 15 až 20 spoločností investujúcich v Rusku. Medzi členmi OA sú veľké nemecké spoločnosti ako Allianz, BASF, Siemens či Volkswagen. Zatiaľ čo medzi Nemeckom a Ruskom existujú dlhodobo dobré hospodárske vzťahy, niektorí ľudia takéto stretnutia vnímajú ako snahu Kremľa získať si vedúcich predstaviteľov nemeckého biznisu s cieľom získať nejaký vplyv na NATO – ktoré sa nedávno natlačilo ku sankcionovaniu Ruska, čo by okamžite udusilo ekonomickú aktivitu na oboch stranách. A nemecké spoločnosti nie sú v tejto oblasti osamotené. Stretnutie medzi Putinom a talianskymi podnikateľskými lídrami prebehlo tento týždeň napriek tomu, že taliansky premiér Mario Draghi vyzval organizátorov, aby ho zrušili. Napriek tomu, podľa OA, plánovanie stretnutia s Putinom bude pokračovať, a neuskutoční sa skôr ako v marci 2022. Zdroje: https://www.politico.eu/article/german-industry-vladimir-putin-russia-volkswagen-siemens-basf-allianz/ https://www.ost-ausschuss.de/de
246
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept