Zahraničná politika
Písek ze Sahary zasype Evropu

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-video-jako-na-marsu-pisek-ze-sahary-zasype-evropu-193718#source=hp&seq_no=7&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=8KpbwTsWMjH-202203160905&dop_id=193718&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


Tento týden do Evropy opět dorazí větší množství písku ze Sahary. Informuje o tom evropská klimatická služba Copernicus, podle které se pouštní prach objeví na většině kontinentu. Podle předpovědi se nevyhne ani Česku.


Jev, který tam nazývají Calima, už v pondělí zasáhl jih Španělska. Jemný prach našli v úterý ráno na autech, balkonech či ulicích i obyvatelé Madridu. Nebe se zabarvilo do ztemnělé oranžovo-červené barvy a připomínalo scenérie Marsu. Kvalita ovzduší se ve městě výrazně zhoršila, informuje agentura AFP. Fenomén se projevil i v Barceloně, kde ho očekávají také ve středu.


Na fenomén jsou zvyklí na Kanárských ostrovech, v ostatních částech Španělska je spíše neobvyklý. Předseda sdružení španělských geografů Jorge Olcina agentuře EFE řekl, že Španělsko čelí „jednomu z největších přesunů prachu ze Sahary za několik desítek let“.


Španělští meteorologové předpokládají, že prach ze Sahary se bude přesouvat dále na sever a zasáhne například Británii nebo Francii a v menší míře i střední část Evropy, včetně Německa či Rakouska. Do Česka by měl dorazit během noci na středu.


Španělská klimatická služba Aemet doporučila lidem, aby nevycházeli ven a zavřeli okna. Pouštní prach může lidem způsobit i problémy při dýchání nebo jim podráždit oči. Většina obyvatel postižených oblasti proto zůstala uvnitř a čekala, až se obloha vyjasní.


Lidé na sociálních sítích pak sdíleli fotografie i videa, na kterých často není vidět nic než „oranžová tma“. K fotkám s oranžovým nebem v posledních hodinách často přidávali hashtag #Apocalipsis (apokalypsa).


Fenomén vzniká při bouřích nad Saharou, při kterých se zvedne do vzduchu velké množství písku. Díky síle větru se pak písečný prach může dostat až do Evropy či okolních afrických států.


Jemný prach z největší pouště světa může zabarvit déšť nebo se projeví červenožlutým popraškem na oknech či automobilech. Saharský prach může také zejména při východu a západu slunce dodat obloze červený nádech.




Nikde jsem to tu zatím nenašel, tak zakládám nové téma. Na kanálech na telegramu se šíří zvěsti o tom, že to není prach ze Sahary, ale že ÚDAJNĚ se jedná o těžké kovy, oxid síry, oxid grafenu, atd. Zdůrazňuji, že tuto informaci nemám nijak potvrzenou, takže to klidně může být fake, proto zakládám téma s dotazem: Máte nějaké bližší info o tom, co by to mohlo být? (kromě toho symbolického "zasypání" zejména západní Evropy Afrikou?)


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-video-jako-na-marsu-pisek-ze-sahary-zasype-evropu-193718#source=hp&seq_no=7&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=8KpbwTsWMjH-202203160905&dop_id=193718&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz **Tento týden do Evropy opět dorazí větší množství písku ze Sahary. Informuje o tom evropská klimatická služba Copernicus, podle které se pouštní prach objeví na většině kontinentu. Podle předpovědi se nevyhne ani Česku.** Jev, který tam nazývají Calima, už v pondělí zasáhl jih Španělska. Jemný prach našli v úterý ráno na autech, balkonech či ulicích i obyvatelé Madridu. Nebe se zabarvilo do ztemnělé oranžovo-červené barvy a připomínalo scenérie Marsu. Kvalita ovzduší se ve městě výrazně zhoršila, informuje agentura AFP. Fenomén se projevil i v Barceloně, kde ho očekávají také ve středu. Na fenomén jsou zvyklí na Kanárských ostrovech, v ostatních částech Španělska je spíše neobvyklý. Předseda sdružení španělských geografů Jorge Olcina agentuře EFE řekl, že Španělsko čelí „jednomu z největších přesunů prachu ze Sahary za několik desítek let“. Španělští meteorologové předpokládají, že prach ze Sahary se bude přesouvat dále na sever a zasáhne například Británii nebo Francii a v menší míře i střední část Evropy, včetně Německa či Rakouska. Do Česka by měl dorazit během noci na středu. Španělská klimatická služba Aemet doporučila lidem, aby nevycházeli ven a zavřeli okna. Pouštní prach může lidem způsobit i problémy při dýchání nebo jim podráždit oči. Většina obyvatel postižených oblasti proto zůstala uvnitř a čekala, až se obloha vyjasní. Lidé na sociálních sítích pak sdíleli fotografie i videa, na kterých často není vidět nic než „oranžová tma“. K fotkám s oranžovým nebem v posledních hodinách často přidávali hashtag #Apocalipsis (apokalypsa). Fenomén vzniká při bouřích nad Saharou, při kterých se zvedne do vzduchu velké množství písku. Díky síle větru se pak písečný prach může dostat až do Evropy či okolních afrických států. Jemný prach z největší pouště světa může zabarvit déšť nebo se projeví červenožlutým popraškem na oknech či automobilech. Saharský prach může také zejména při východu a západu slunce dodat obloze červený nádech. --- Nikde jsem to tu zatím nenašel, tak zakládám nové téma. Na kanálech na telegramu se šíří zvěsti o tom, že to není prach ze Sahary, ale že ÚDAJNĚ se jedná o těžké kovy, oxid síry, oxid grafenu, atd. Zdůrazňuji, že tuto informaci nemám nijak potvrzenou, takže to klidně může být fake, proto zakládám téma s dotazem: Máte nějaké bližší info o tom, co by to mohlo být? (kromě toho symbolického "zasypání" zejména západní Evropy Afrikou?)
Upravené 16. 3. 2022 o 10:20
354
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept