Zahraničná politika
Zásadní projev prezidenta RF Vladimíra Putina

Konečne V.V. Putin pomenoval všetko pravými slovami.
Akoby ten prejav písal V.V. Pjakin.
Výborne.


Konečne V.V. Putin pomenoval všetko pravými slovami. Akoby ten prejav písal V.V. Pjakin. Výborne.

Akoby ten prejav písal V.V. Pjakin.


Přesně, naprosto identická retorika ...


[quote="pid:63795, uid:394"]Akoby ten prejav písal V.V. Pjakin.[/quote] Přesně, naprosto identická retorika ...

Zajimavé...výcuc z projevu, projev redukovaný na pátou kolonu a o zlaté miliardě ani slovo...


Není někde celý projev?


Zajimavé...výcuc z projevu, projev redukovaný na pátou kolonu a o zlaté miliardě ani slovo... Není někde celý projev?

Pátá kolona a to nejen ruská , má nad čím přemýšlet . Už nebude přesvědčování , škodíš národu , tak s tebou národ definitivně zacvičí .


Pátá kolona a to nejen ruská , má nad čím přemýšlet . Už nebude přesvědčování , škodíš národu , tak s tebou národ definitivně zacvičí .

z prejavu uryvok Zasadnutie o opatreniach sociálno-ekonomickej podpory regiónov
Hlava štátu sa prostredníctvom videokonferencie stretla o opatreniach sociálnej a ekonomickej podpory pre jednotlivé subjekty Ruskej federácie.
Na našom stretnutí sa zúčastňujú predsedovia vlád, splnomocnenci prezidenta vo federálnych okresoch, predsedovia ruských regiónov.
Stretávame sa v ťažkej chvíli, keď naše ozbrojené sily vedú špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine a v Donbase. Pripomínam, že hneď na začiatku, 24. februára v skorých ranných hodinách, som verejne a otvorene pomenoval dôvody a hlavný cieľ konania Ruska. Toto je pomoc našim ľuďom na Donbase, ktorí boli takmer osem rokov vystavení skutočnej genocíde tými najbarbarskejšími metódami – blokádou, rozsiahlymi represívnymi akciami, teroristickými útokmi a neustálym delostreleckým ostreľovaním. a za čo? Len preto, že sa snažili o elementárne ľudské práva – žiť podľa zákonov a tradícií svojich predkov, rozprávať rodnou rečou, vychovávať deti tak, ako chcú.


Zároveň kyjevské úrady nielenže ignorovali, sabotovali celé tie roky implementáciu Minského balíka opatrení na mierové urovnanie krízy, ale koncom minulého roka ho dokonca verejne odmietli implementovať. Zároveň kyjevské úrady nielenže ignorovali, sabotovali celé tie roky implementáciu Minského balíka opatrení na mierové urovnanie krízy, ale koncom minulého roka ho dokonca verejne odmietli implementovať. .


Začali aj s praktickou realizáciou plánov na vstup do NATO. Okrem toho sa objavili aj vyhlásenia kyjevských úradov o ich zámere vytvoriť teraz vlastné jadrové zbrane a ich nosiče. Bola to skutočná hrozba. Už v dohľadnej dobe by sa so zahraničnou technickou pomocou mohol pronacistický režim v Kyjeve dostať do rúk zbraní hromadného ničenia a jeho cieľom by, samozrejme, bolo Rusko.


Na Ukrajine existovala aj sieť desiatok laboratórií, kde sa pod vedením a finančnou podporou Pentagonu vykonávali vojenské biologické programy vrátane experimentov so vzorkami koronavírusu, antraxu, cholery, afrického moru ošípaných a iných smrteľných chorôb. . Stopy týchto tajných programov sa teraz usilovne snažia zakryť. Ale máme všetky dôvody domnievať sa, že v bezprostrednej blízkosti Ruska, na území Ukrajiny, v skutočnosti boli vytvorené komponenty biologických zbraní.
Naše opakované varovania, že takýto vývoj predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť Ruska, Ukrajina, ich patróni z USA a NATO, odmietli s okázalým a cynickým pohŕdaním.


Tým boli všetky diplomatické možnosti úplne vyčerpané. Jednoducho nám nezostali žiadne možnosti, ako pokojne vyriešiť problémy, ktoré vznikajú nie našou vinou. A v tomto ohľade sme boli jednoducho nútení spustiť špeciálnu vojenskú operáciu.


Výskyt ruských vojsk pri Kyjeve a ďalších mestách Ukrajiny nesúvisí so zámerom obsadiť túto krajinu. My takýto cieľ nemáme a aj som to priamo uviedol 24. februára.


Chcem to povedať prvýkrát: na samom začiatku operácie v Donbase boli kyjevské úrady rôznymi kanálmi požiadané, aby sa vyhli nezmyselnému krviprelievaniu, aby sa nezapájali do nepriateľských akcií, ale jednoducho stiahli svoje jednotky z Donbass. Nechceli. No je to ich rozhodnutie. Uvedomenie si toho, čo sa deje v reálnej situácii, na zemi, nevyhnutne príde.


Čo sa týka taktiky vojenských operácií, ktorú vypracovalo ruské ministerstvo obrany a náš generálny štáb, tá sa plne ospravedlnila. A naši chlapi – vojaci a dôstojníci – prejavujú odvahu a hrdinstvo, robia všetko, čo je v ich silách, aby sa vyhli stratám medzi civilným obyvateľstvom ukrajinských miest.
Prevádzka sa úspešne rozvíja v priamom súlade s vopred schválenými plánmi.


Podotýkam, že Ukrajina, podporovaná Spojenými štátmi a množstvom západných krajín, sa cielene pripravila na scenár sily, krvavého masakru a etnických čistiek na Donbase. Masívny útok na Donbas a potom na Krym bol len otázkou času.
A naše ozbrojené sily tento plán prekazili
V Kyjeve sa nielen pripravovali na vojnu, na agresiu proti Rusku,
proti Donbasu – viedli ju. Pokusy organizovať sabotáž a teroristické podzemie neprestávali. V posledných rokoch na Donbase pokračujú nepriateľské akcie, ostreľovanie mierových osád. Počas tejto doby zomrelo takmer 14 000 civilistov vrátane detí.


Ako viete, 14. marca bol v centre Donecka uskutočnený raketový útok.
Išlo o vyslovene krvavý teroristický útok, ktorý si vyžiadal životy viac ako 20 ľudí.
A takéto ostreľovanie pokračuje všetky posledné dni. Bili bez rozdielu, na námestiach,
s fanatizmom a šialenstvom odsúdených – ako nacisti, ktorí sa v posledných dňoch
Tretej ríše snažili so sebou do hrobu odtiahnuť čo najviac nevinných obetí.
Čo však zaráža svojím transcendentným cynizmom, nie sú len nehanebné klamstvá Kyjeva, vyhlásenia, že to bolo Rusko (napadlo ho!) údajne odpálilo raketu na Doneck, ale aj to, že takzvaný civilizovaný západný svet,
európská a americká tlač si tragédiu Donecka ani nevšimla, akoby sa nič nestalo.
To dlhoročné zosmiešňovanie , zmenšovanie tragedie obyvateľov Donbasu sa už nedalo tolerovať. A s cieľom ukončiť genocídu Rusko uznalo ľudové republiky Donbass,
uzavrelo s nimi zmluvy o priateľstve a vzájomnej pomoci. Na základe týchto dohôd sa republiky obrátili na našu krajinu so žiadosťou o vojenskú pomoc pri odrazení agresie. A my sme túto pomoc poskytli - jednoducho sme nemohli, nemali sme právo robiť inak.


Rovnako pokrytecky odvracali zrak posledných osem rokov, keď matky na Donbase pochovávali svoje deti. Keď zabíjali starých ľudí.
Je to len nejaká morálna, morálna degradácia, úplná dehumanizácia.


Čo však chcem zdôrazniť a poprosiť, aby ste venovali pozornosť je, že ak by naše jednotky pôsobili len na území ľudových republík, pomáhali by im oslobodzovať ich zem, nebolo by to konečné rozhodnutie, neviedlo by k mieru a eliminovať hrozbu v koreni - pre naše krajiny, už pre Rusko. Naopak, okolo Donbasu a pozdĺž jeho hraníc by bola položená nová frontová línia, pokračovalo by ostreľovanie a provokácie. To znamená, že ozbrojený konflikt by sa ťahal nekonečne,podnietená revanšistickou hystériou kyjevského režimu a vojenská infraštruktúra NATO na Ukrajine by bola rozmiestnená ešte rýchlejšie a agresívnejšie:
čelili by sme tomu, že úderné, útočné zbrane Aliancie sú už na našich hraniciach.

Opakujem – nemali sme inú možnosť sebaobrany, zaistenia bezpečnosti Ruska,
okrem vedenia špeciálnej vojenskej operácie. A všetky stanovené úlohy sa samozrejme vyriešia. Spoľahlivo zaistíme bezpečnosť Ruska a našich ľudí a nikdy nedovolíme,
aby Ukrajina slúžila ako odrazový mostík pre agresívne akcie proti našej krajine.
Práve o zásadných otázkach pre Rusko, o našej budúcnosti – o neutrálnom štatúte Ukrajiny, o demilitarizácii a denacifikácii – sme boli pripravení a sme pripravení diskutovať už teraz v rámci rokovaní. Naša krajina urobila všetko pre to, aby zorganizovala a viedla tieto rokovania, uvedomujúc si, že je potrebné využiť každú príležitosť na záchranu ľudí
a ich životov.
Ale znovu a znovu sa presviedčame, že kyjevskému režimu, ktorému jeho západní páni dali za úlohu vytvoriť agresívne anti-Rusko, je osud samotného ľudu Ukrajiny ľahostajný. Skutočnosť, že ľudia umierajú, že státisíce, milióny sa stali utečencami,
že v mestách, ktoré držia neonacisti a ich ozbrojení zločinci, prepustení z väzníc,
je ľahostajná.
Je nám tiež zrejmé, že západní patróni jednoducho tlačia na kyjevské úrady, aby pokračovali v krviprelievaní. Sú zásobované novými dávkami zbraní, spravodajskými službami a ďalšou pomocou, vrátane nasadenia vojenských poradcov a žoldnierov.


Za zbrane si zvolili aj ekonomické, finančné, obchodné a iné sankcie voči Rusku, ktoré dnes, mimochodom, cez rast cien benzínu, energií, potravín, cez stratu pracovných miest spojených s ruským trh.. A tu, ako sa hovorí, netreba prechádzať z chorej hlavy
na zdravú a zo všetkého obviňovať našu krajinu.


Chcem, aby ma počuli aj obyčajní občania západných krajín: teraz sa vás vytrvalo snažia presvedčiť, že všetky vaše ťažkosti sú výsledkom nejakých nepriateľských akcií Ruska, že boj proti mýtickej ruskej hrozbe musíte zaplatiť z vlastného. peňaženku.
Toto všetko je lož.

A pravdou je, že súčasné problémy, ktorým čelia milióny ľudí na Západe, sú výsledkom dlhoročného konania vládnucich elít ich štátov, ich chýb, krátkozrakosti a ambícií.
Tieto elity nerozmýšľajú nad tým, ako zlepšiť životy svojich občanov v západných krajinách. Sú posadnutí svojimi vlastnými záujmami a super ziskami.


Svedčia o tom údaje medzinárodných organizácií, ktoré priamo hovoria, že sociálne problémy aj v popredných západných krajinách sa v posledných rokoch len prehlbujú,
že nerovnosť narastá, priepasť medzi bohatými a chudobnými, rasové a národnostné konflikty sú citeľné.
Mýtus o západnej sociálnej spoločnosti, takzvaná zlatá miliarda, sa rúca


Opakujem, dnes musí celá planéta zaplatiť cenu práve za ambície Západu,
za jeho pokusy akýmikoľvek prostriedkami udržať si svoju nepolapiteľnú dominanciu.


Uvalenie sankcií je logickým pokračovaním, koncentrovaným vyjadrením nezodpovednej, krátkozrakej politiky vlád a centrálnych bánk krajín USA a EÚ. Práve oni v posledných rokoch rozbili špirálu vlastnými rukami.
svetová inflácia svojím konaním viedla k zvyšovaniu globálnej chudoby a nerovnosti, k novým tokom utečencov po celom svete.
A vynára sa otázka: kto je teraz zodpovedný za milióny úmrtí od hladu
v najchudobnejších krajinách sveta v dôsledku rastúceho nedostatku potravín?

Opakujem, že celému svetovému hospodárstvu a obchodu, dôvere a americkému doláru ako hlavnej rezervnej mene bola udelená vážna rana.


Nelegitímne kroky na zmrazenie časti devízových rezerv Ruskej banky tak robia čiaru za spoľahlivosťou takzvaných prvotriednych aktív. V skutočnosti USA aj EÚ vyhlásili skutočné nesplnenie svojich záväzkov voči Rusku. Teraz už každý vie, že finančné rezervy sa dajú jednoducho ukradnúť.
A vidia toto mnohé krajiny .a môžu čoskoro začať – som si istý, že sa tak stane – premieňať svoje papierové a digitálne úspory na skutočné rezervy vo forme komodít, pôdy, potravín, zlata a iných reálnych aktív, čo len zvýši deficit na týchto trhoch.


Dodám, že zabavenie cudzích aktív, účtov ruských firiem a jednotlivcov je poučením pre národný biznis, že nie je nič spoľahlivejšie ako investovanie vo vlastnej krajine. Osobne som o tom hovoril pri viacerých príležitostiach.


Vážime si postavenie tých zahraničných firiem, ktoré aj napriek nehanebnému tlaku Spojených štátov a ich vazalov u nás naďalej pôsobia. V budúcnosti určite dostanú ďalšie možnosti rozvoja.
Poznáme aj takých, ktorí zbabelo zradili svojich partnerov, zabudli na zodpovednosť voči zamestnancom a klientom v Rusku a ponáhľali sa zarobiť si na iluzórnych dividendách účasťou na protiruskej kampani. Zároveň na rozdiel od západných krajín
budeme rešpektovať vlastnícke práva.
Čo chcem zdôrazniť?
Musíme jasne pochopiť, že pri akomkoľvek vývoji udalostí bude nasledovať nový balík sankcií a obmedzení voči nám. Toto chcem zdôrazniť. Pre Západ je naša vojenská operácia na Ukrajine len zámienkou na nové sankcie. Áno, samozrejme, teraz sú sústredení.
Ale rovnako [príležitosťou] bolo pre nich, pre západniarov, referendum na Kryme,
ktoré sa mimochodom konalo 16. marca 2014, presne pred ôsmimi rokmi, počas ktorého sa Krymčania a obyvatelia Sevastopolu slobodne rozhodli - byť spolu so svojou
historickou vlasťou
Opakujem: je to len o dôvodoch.
Ale politika zadržiavania, oslabovania Ruska, a to aj prostredníctvom ekonomickej izolácie, blokády, je vedomá a dlhodobá stratégia. Samotní lídri Západu sa už netaja tým,
že sankcie nie sú namierené proti jednotlivcom či firmám, ich cieľom je zasiahnuť celú našu domácu ekonomiku, našu sociálnu a humanitárnu sféru, každú rodinu,
každého občana Ruska.
V skutočnosti takéto kroky smerujúce k zhoršeniu životov miliónov ľudí majú všetky znaky agresie, vojny ekonomickými, politickými a informačnými prostriedkami.
Má totálny, neskrývaný charakter a, opakujem, takzvaný západný politický beau monde
o ňom dokonca neváha hovoriť v čistom texte.


Všetko slovné pozlátko o politickej korektnosti, nedotknuteľnosti súkromného vlastníctva, slobode slova – to všetko odletelo cez noc. Aj olympijské princípy boli pošliapané.
Neváhali si vyrovnať účty s paralympijskými športovcami - to je taký „šport mimo politiky“


V mnohých západných krajinách sú ľudia vystavení skutočnému prenasledovaniu len preto, že pochádzajú z Ruska: odmietajú lekársku starostlivosť, vylučujú deti zo škôl, pripravujú rodičov o prácu, zakazujú ruskú hudbu, kultúru a literatúru.
V snahe „zrušiť“ Rusko, Západ strhol všetky masky slušnosti, začal sa správať buransky, demonštroval svoju pravú podstatu. To si žiada priamu analógiu s antisemitskými pogromami, ktoré nacisti organizovali v Nemecku v 30. rokoch minulého storočia
a potom ich poskokovia z mnohých európskych krajín,
ktorí sa pripojili k Hitlerovej agresii proti našej krajine počas Veľkej vlasteneckej vojny.


V kybernetickom priestore bol spustený aj masívny útok proti Rusku.
Rozpútala sa nevídaná informačná kampaň, do ktorej sú zapojené globálne sociálne siete a všetky západné médiá, ktorých objektivita a nezávislosť sa ukázali byť len mýtom.
Prístup k informáciám je obmedzený, ľudia sú napchaní obrovským množstvom falzifikátov, propagandistických falzifikátov, inak povedané lipy. Došlo to až do bodu, že jedna z amerických sociálnych sietí priamo oznámila možnosť publikácií vyzývajúcich k vraždeniu ruských občanov


Chápeme, aké zdroje má toto impérium lží, no stále je bezmocné voči pravde
a spravodlivosti. Rusko bude dôsledne upozorňovať na svoju pozíciu celý svet.
A naša pozícia je úprimná a otvorená a čoraz viac ľudí to počúva, chápe a zdieľa.
Chcem byť veľmi úprimný: za pokryteckými rečami a dnešnými činmi takzvaného kolektívneho Západu sa skrývajú nepriateľské geopolitické ciele.
Nepotrebujú, jednoducho nepotrebujú silné a suverénne Rusko,
neodpustia nám ani náš samostatný kurz, ani to, že bránime svoje národné záujmy.


Pamätáme si, ako podporovali separatizmus, terorizmus, povzbudzovali teroristov a banditov na severnom Kaukaze. Ako v 90-tych rokoch - na začiatku 2000-tych rokov, teraz opäť chcú zopakovať svoj pokus o stlačenie nás, tlak na nás, ako sa hovorí, jazdiť za Mozhai, ako sa hovorí, zmeniť sa na slabého, závislého krajiny, porušujú územnú celistvosť, rozdeľujú Rusko tým najlepším možným spôsobom pre nich.
Nefungovalo to vtedy a nevyjde to ani teraz.
Áno, samozrejme, budú sa snažiť staviť na takzvanú piatu kolónu, na národných zradcov, na tých, ktorí zarábajú peniaze tu, u nás, ale žijú tam, a „žijú“ ani nie v geografickom zmysle slova, ale svojim spôsobom.myšlienky, v jeho otrockom vedomí.


Vôbec nesúdim tých, ktorí majú vilu v Miami alebo na Francúzskej riviére, ktorí sa nezaobídu bez foie gras, ustríc či takzvaných rodových slobôd. Problém absolútne nie je v tomto, ale, opakujem, v skutočnosti, že mnohí z týchto ľudí sa zo svojej podstaty mentálne nachádzajú práve tam, a nie tu, nie u našich ľudí, ani u Ruska.
Toto si myslia – podľa ich názoru! - znak príslušnosti k vyššej kaste, k vyššej rase.
Takíto ľudia sú pripravení predať svoju vlastnú matku, keby im bolo dovolené sedieť na chodbe tejto najvyššej kasty. Chcú byť ako ona, napodobňujúc ju všetkými možnými spôsobmi. Ale zabúdajú alebo vôbec nechápu, že ak ich táto takzvaná vyššia kasta potrebuje, tak ako spotrebný materiál na to, aby ich použitie spôsobilo maximálne škody našim ľuďom ,nášmu národu .
Kolektívny Západ sa snaží rozdeliť našu spoločnosť, špekuluje o vojenských stratách,
o sociálno-ekonomických dôsledkoch sankcií, vyvolať občiansku konfrontáciu v Rusku a pomocou svojej piatej kolóny sa snaží dosiahnuť svoj cieľ. A je tu len jeden cieľ, o tom som už hovoril, zničenie Ruska.
Ale každý, a ešte viac ruský ľud, bude vždy schopný rozlíšiť skutočných vlastencov od spodiny a zradcov a jednoducho ich vypľuť ako pakomár, ktorý im náhodou vletel do úst a vypľul ich na panel. Som presvedčený, že takáto prirodzená a nevyhnutná sebačistka spoločnosti len posilní našu krajinu, našu spolupatričnosť, súdržnosť a pripravenosť reagovať na akékoľvek výzvy.
Takzvaný kolektívny Západ a jeho piata kolóna sú zvyknutí merať všetko a každého sami. Veria, že všetko je na predaj a všetko sa kupuje, a preto si myslia, že sa zlomíme, stiahneme sa. Ale nepoznajú dobre našu históriu a našich ľudí.


Áno, mnohé krajiny sveta už dávno rezignujú na to, že budú žiť s ohnutým chrbtom a pokorne akceptujú všetky rozhodnutia svojho panovníka a pokorne sa mu pozerajú do očí. Takto žije veľa krajín. Bohužiaľ aj v Európe .


Ale Rusko nikdy nebude v takom biednom a poníženom stave a boj,
ktorý vedieme, je bojom o našu suverenitu, o budúcnosť našej krajiny a našich detí. Budeme bojovať za právo byť a zostať Ruskom.
Príkladom je pre nás odvaha a nezlomnosť našich vojakov a dôstojníkov,
verných obrancov vlasti.


Drahí kolegovia !
Je zrejmé, že súčasné udalosti robia čiaru za globálnou dominanciou západných krajín v politike aj v ekonomike. Navyše spochybňujú ekonomický model, ktorý bol v posledných desaťročiach vnútený rozvojovým krajinám a vlastne celému svetu.


Dovoľte mi zdôrazniť, že posadnutosť sankciami zo strany USA a ich podporovateľov nezdieľajú krajiny, kde žije viac ako polovica svetovej populácie. Práve tieto štáty predstavujú najrýchlejšie rastúcu, najperspektívnejšiu časť globálnej ekonomiky. Medzi nimi aj Rusko.

Áno, teraz je to pre nás ťažké.
Ruské finančné spoločnosti, veľké podniky, malé a stredné podniky čelia bezprecedentnému tlaku .
Ako prvý zasiahli sankcie bankový systém, no ruské banky si s touto výzvou poradili. Pracujú doslova 24 hodín denne, naďalej uskutočňujú platby a vyrovnania občanov, aby zabezpečili činnosť podnikov.


Druhá vlna sankcií mala vyvolať paniku v obchodnej sfére. Podľa odhadov za posledné tri týždne dodatočný dopyt po tovare presiahol bilión rubľov. Ale domáci výrobcovia, dodávatelia, dopravné a logistické spoločnosti urobili všetko pre to,
aby sa vyhli veľkým nedostatkom v obchodných reťazcoch.
Chcem vyjadriť svoju vďaku podnikateľskej komunite Ruska, pracovnej sile spoločností, bánk a organizácií, ktoré nielen účinne reagujú na výzvy týkajúce sa sankcií, ale kladú aj základy pre ďalší udržateľný rozvoj našej ekonomiky. A chcem osobitne spomenúť vládu, ruskú banku, vedúcich subjektov federácie, regionálne a komunálne tímy.
V súčasných ťažkých podmienkach zodpovedne riešite úlohy, ktoré pred vami stoja.
Je zrejmé, že proti Rusku nebolo možné zorganizovať ekonomickú bleskovú vojnu, demoralizovať našu spoločnosť, strhnúť nás do zhonu, takže určite uvidíme pokusy o zvýšenie tlaku na našu krajinu. Ale tieto ťažkosti prekonáme. Ruská ekonomika sa určite prispôsobí novým skutočnostiam. Posilníme našu technologickú a vedeckú suverenitu, nasmerujeme dodatočné zdroje na podporu poľnohospodárstva ekonomika,
spracovateľský priemysel, infraštruktúra, bytová výstavba, budeme pokračovať v rozvíjaní zahraničnoobchodných vzťahov s očakávaním rýchlo rastúcich, dynamických medzinárodných trhov.


Nové skutočnosti si nepochybne vyžiadajú hlboké štrukturálne zmeny v našej ekonomike a nebudem to tajiť, nebudú ľahké, povedú k dočasnému zvýšeniu inflácie a nezamestnanosti. uvidíme pokusy zvýšiť tlak na našu krajinu. Ale tieto ťažkosti prekonáme. Ruská ekonomika sa určite prispôsobí novým skutočnostiam. Posilníme našu technologickú a vedeckú suverenitu, nasmerujeme dodatočné zdroje na podporu poľnohospodárstva


V tejto situácii je našou úlohou takéto riziká minimalizovať. Nielen dôsledne plniť všetky sociálne záväzky štátu, ale aj spustiť nové, efektívnejšie mechanizmy
na podporu občanov a ich príjmov.
V centre pozornosti je ochrana materstva, detstva, podpora rodín s deťmi.
Už padlo rozhodnutie – viete o tom – od 1. apríla zaviesť platby pre deti od 8 do 16 rokov vrátane, ktoré vyrastajú v rodinách s nízkymi príjmami. Výška platby bude od polovice
do jedného životného minima na každé dieťa v tomto veku Teraz je priemer pre krajinu až 12 300 rubľov. Vybudujeme tak jednotný systém podpory od momentu, keď budúca mamička ešte čaká na narodenie dieťaťa, až po dovŕšenie 17 rokov veku dieťaťa.


Nariaďujem vláde zabezpečiť chod tohto systému tak, aby promptne zohľadňoval zmeny
vo finančnej situácii rodín. To znamená, že ak rodičia čelia strate zamestnania, iným ťažkým životným okolnostiam, rodina by mala čo najrýchlejšie začať dostávať pomoc od štátu.


Zároveň žiadam vládu, aby urýchlene zanalyzovala účinnosť opatrení na podporu ľudí, ktorí prišli o prácu. Je samozrejmé, že takéto opatrenia by sa mali rozšíriť, a to aj prostredníctvom mechanizmu spoločenskej zmluvy.Ak rodičia čelia strate zamestnania alebo iným ťažkým životným okolnostiam, rodina by mala čo najskôr začať dostávať pomoc od štátu.


Chápem, že rastúce ceny vážne ovplyvňujú príjmy ľudí, preto sa v blízkej budúcnosti rozhodneme zvýšiť všetky sociálne dávky vrátane dávok a dôchodkov, zvýšiť minimálnu mzdu a životné minimum a tiež zvýšiť platy vo verejnom sektore. Žiadam vládu, aby vypočítala presné parametre takéhoto zvýšenia.


A rád by som zdôraznil, že aj v súčasnej zložitej situácii, na konci roka, potrebujeme dosiahnuť zníženie miery chudoby a nerovnosti. To je aj dnes veľmi realizovateľná úloha. Žiadam vládu a regióny, aby sa sústredili na túto úlohu. A dodám, že to nie je len ekonomického charakteru, rozumieme vám, ale je to aj záležitosť sociálnej spravodlivosti.
Veľa teraz závisí od iniciatívy vodcov subjektov Federácie, od ich pripravenosti prevziať zodpovednosť. Dnes som podpísal dekrét o dodatočných právomociach predsedov krajov - budú sa môcť flexibilne a promptne rozhodovať na podporu našich občanov, ekonomiky a sociálnej sféry na základe reálnej situácie v teréne. Pripomínam, že práve v tejto logike to umožňuje brať do úvahy situáciu v každom kraji, v meste, na dedine - a všade je to iné - takto sme budovali opatrenia na boj s koronavírusom.


Nariaďujem všetkým oddeleniam federálnych orgánov v zakladajúcich celkoch federácie, aby v nasledujúcich šiestich mesiacoch koordinovali svoju prácu s regionálnymi orgánmi, a guvernérom, aby vytvorili operačné veliteľstvá na zabezpečenie ekonomického rozvoja a osobne viedli túto prácu.


Čo by tu malo byť prioritou?
Kľúčovú úlohu pri prekonávaní súčasných problémov by malo zohrať súkromné ​​podnikanie, ktoré je schopné v krátkom čase prebudovať logistiku, nájsť nových dodávateľov, zvýšiť produkciu žiadaných produktov. O tom, ako rýchlo nájde súkromné ​​podnikanie ich prijímanie závisí od zachovania zamestnanosti, príjmov a miezd občanov vo všeobecnosti
od zabezpečenia stabilnej, rytmickej práce ekonomiky. Preto musíme na vonkajší tlak reagovať maximálnou slobodou podnikania a podporou podnikateľskej iniciatívy.


Žiadam vládu, orgány činné v trestnom konaní, dozorné orgány, aby naďalej pracovali na odstraňovaní neopodstatnených administratívnych a regulačných prekážok. Navyše nie je možné odviesť pozornosť podnikateľských a regionálnych orgánov od riešenia najakútnejších a naliehavých úloh, zaťažiť ich všetkými druhmi kontrol a kontrolných opatrení.
Jedným z kľúčových problémov pre podniky je v súčasnosti nedostatok prevádzkového kapitálu, nedostupnosť a vysoké náklady na úvery, no centrálna banka bola nútená prijať vhodné opatrenia. V tejto súvislosti dávam pokyn na vykonanie nasledujúcich krokov.


Zachováme objem úverov z rozpočtu infraštruktúry.
Nariaďujem vláde, aby organizovala flexibilné riadenie tohto programu, aby zohľadnila všetky ťažkosti spojené s realizáciou projektov - už som ich spomenul trochu vyššie. Regióny by mali vedieť rýchlo rozhodovať o zmene portfólia a obsahu projektov, zamerať sa ne tie , ktoré sú v súčasných podmienkach možné realizovať s maximálnou účinnosťou. V prípade potreby zvážime možné zvýšenie objemu úverov na infraštruktúru. Je to možné, dá sa to. Vo všeobecnosti budeme pozorne sledovať situáciu s regionálnymi financiami a v prípade potreby prijmeme ďalšie rozhodnutia na ich podporu.


Dovoľte mi zdôrazniť, že priama komunikácia medzi všetkými úrovňami vlády a jasný algoritmus činností sú teraz zásadne dôležité. A tu už Štátna rada a jej špecializované komisie preukázali svoju účinnosť. Žiadam komisiu verejnej správy na čele so Sergejom Semjonovičom Sobyaninom, aby spolu s našimi kolegami z vlády pracovali na problematických otázkach regionálnej agendy, vypracovali optimálne riešenia a rozšírili ich do všetkých ruských regiónov. V boji s epidémiou sme mali dobré skúsenosti.


Drahí kolegovia!
Naša ekonomika, štátny rozpočet, súkromné ​​podnikanie má všetky potrebné zdroje na riešenie dlhodobých úloh. Všetky strategické, národné ciele, ktoré sme si stanovili na obdobie do roku 2030, musia byť dosiahnuté. Súčasné výzvy a príležitosti, ktoré otvárajú, by nás mali len zmobilizovať – na to sa musíme pripraviť, zamerať sa na dosiahnutie hmatateľných výsledkov v záujme občanov


Je zrejmé, že budeme musieť doladiť naše programy a tu sú žiadané iniciatívy podnikateľských kruhov, vedcov a verejných združení. V tejto súvislosti žiadam regióny, aby sa aktívne zapojili do organizovania fóra Agentúry pre strategické iniciatívy „Silné nápady pre novú dobu“, v rámci ktorého bude môcť každý občan Ruska prezentovať svoje návrhy, konkrétne projekty zamerané na rozvoj svojich mesta, regiónu a krajiny ako celku
Opakujem ešte raz: súčasná situácia je, samozrejme, skúškou pre nás všetkých. Som si istý, že to prejdeme dôstojne, tvrdou prácou, spoločnou prácou a vzájomnou podporou prekonáme všetky ťažkosti a staneme sa ešte silnejšími, ako to vždy bolo v histórii tisícročného Ruska. Práve na to, na tento druh práce vás chcem pripraviť.


z prejavu uryvok **Zasadnutie o opatreniach sociálno-ekonomickej podpory regiónov** Hlava štátu sa prostredníctvom videokonferencie stretla o opatreniach sociálnej a ekonomickej podpory pre jednotlivé subjekty Ruskej federácie. Na našom stretnutí sa zúčastňujú predsedovia vlád, splnomocnenci prezidenta vo federálnych okresoch, predsedovia ruských regiónov. **Stretávame sa v ťažkej chvíli, keď naše ozbrojené sily vedú špeciálnu vojenskú operáciu** na Ukrajine a v Donbase. Pripomínam, že hneď na začiatku, 24. februára v skorých ranných hodinách, som verejne a otvorene pomenoval dôvody a hlavný cieľ konania Ruska. Toto je pomoc našim ľuďom na Donbase, ktorí boli takmer osem rokov vystavení skutočnej genocíde tými najbarbarskejšími metódami – blokádou, rozsiahlymi represívnymi akciami, teroristickými útokmi a neustálym delostreleckým ostreľovaním. a za čo? Len preto, že sa snažili o elementárne ľudské práva – žiť podľa zákonov a tradícií svojich predkov, rozprávať rodnou rečou, vychovávať deti tak, ako chcú. Zároveň kyjevské úrady nielenže ignorovali, sabotovali celé tie roky implementáciu Minského balíka opatrení na mierové urovnanie krízy, ale koncom minulého roka ho dokonca verejne odmietli implementovať. Zároveň kyjevské úrady nielenže ignorovali, sabotovali celé tie roky implementáciu Minského balíka opatrení na mierové urovnanie krízy, ale koncom minulého roka ho dokonca verejne odmietli implementovať. . Začali aj s praktickou realizáciou plánov na vstup do NATO. Okrem toho sa objavili aj vyhlásenia kyjevských úradov o ich zámere vytvoriť teraz vlastné jadrové zbrane a ich nosiče. Bola to skutočná hrozba. Už v dohľadnej dobe by sa so zahraničnou technickou pomocou mohol pronacistický režim v Kyjeve dostať do rúk zbraní hromadného ničenia a jeho cieľom by, samozrejme, bolo Rusko. Na Ukrajine existovala aj sieť desiatok laboratórií, kde sa pod vedením a finančnou podporou Pentagonu vykonávali vojenské biologické programy vrátane experimentov so vzorkami koronavírusu, antraxu, cholery, afrického moru ošípaných a iných smrteľných chorôb. . Stopy týchto tajných programov sa teraz usilovne snažia zakryť. Ale máme všetky dôvody domnievať sa, že v bezprostrednej blízkosti Ruska, na území Ukrajiny, v skutočnosti boli vytvorené komponenty biologických zbraní. **Naše opakované varovania,** že takýto vývoj predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť Ruska, Ukrajina, ich patróni z USA a NATO, odmietli s okázalým a cynickým pohŕdaním. Tým boli všetky diplomatické možnosti úplne vyčerpané. Jednoducho nám nezostali žiadne možnosti, ako pokojne vyriešiť problémy, ktoré vznikajú nie našou vinou. A v tomto ohľade sme boli jednoducho nútení spustiť špeciálnu vojenskú operáciu. Výskyt ruských vojsk pri Kyjeve a ďalších mestách Ukrajiny nesúvisí so zámerom obsadiť túto krajinu. **My takýto cieľ nemáme** a aj som to priamo uviedol 24. februára. Chcem to povedať prvýkrát: na samom začiatku operácie v Donbase boli kyjevské úrady rôznymi kanálmi požiadané, aby sa vyhli nezmyselnému krviprelievaniu, aby sa nezapájali do nepriateľských akcií, ale jednoducho stiahli svoje jednotky z Donbass. Nechceli. No je to ich rozhodnutie. Uvedomenie si toho, čo sa deje v reálnej situácii, na zemi, nevyhnutne príde. Čo sa týka taktiky vojenských operácií, ktorú vypracovalo ruské ministerstvo obrany a náš generálny štáb, tá sa plne ospravedlnila. A naši chlapi – vojaci a dôstojníci – prejavujú odvahu a hrdinstvo, robia všetko, čo je v ich silách, aby sa vyhli stratám medzi civilným obyvateľstvom ukrajinských miest. Prevádzka sa úspešne rozvíja v priamom súlade s vopred schválenými plánmi. Podotýkam, že Ukrajina, podporovaná Spojenými štátmi a množstvom západných krajín, sa cielene pripravila na scenár sily, krvavého masakru a etnických čistiek na Donbase. Masívny útok na Donbas a potom na Krym bol len otázkou času. A naše ozbrojené sily tento plán prekazili **V Kyjeve sa nielen pripravovali na vojnu, na agresiu proti Rusku,** proti Donbasu – viedli ju. Pokusy organizovať sabotáž a teroristické podzemie neprestávali. V posledných rokoch na Donbase pokračujú nepriateľské akcie, ostreľovanie mierových osád. Počas tejto doby zomrelo takmer 14 000 civilistov vrátane detí. Ako viete, 14. marca bol v centre Donecka uskutočnený raketový útok. Išlo o vyslovene krvavý teroristický útok, ktorý si vyžiadal životy viac ako 20 ľudí. A takéto ostreľovanie pokračuje všetky posledné dni. Bili bez rozdielu, na námestiach, s fanatizmom a šialenstvom odsúdených – ako nacisti, ktorí sa v posledných dňoch Tretej ríše snažili so sebou do hrobu odtiahnuť čo najviac nevinných obetí. Čo však zaráža svojím transcendentným cynizmom, nie sú len nehanebné klamstvá Kyjeva, vyhlásenia, že to bolo Rusko (napadlo ho!) údajne odpálilo raketu na Doneck, ale aj to, že takzvaný civilizovaný západný svet, **európská a americká tlač si tragédiu Donecka ani nevšimla, akoby sa nič nestalo.** To dlhoročné zosmiešňovanie , zmenšovanie tragedie obyvateľov Donbasu sa už nedalo tolerovať. A s cieľom ukončiť genocídu Rusko uznalo ľudové republiky Donbass, uzavrelo s nimi zmluvy o priateľstve a vzájomnej pomoci. Na základe týchto dohôd sa republiky obrátili na našu krajinu so žiadosťou o vojenskú pomoc pri odrazení agresie. A my sme túto pomoc poskytli - jednoducho sme nemohli, nemali sme právo robiť inak. **Rovnako pokrytecky odvracali zrak posledných osem rokov,** keď matky na Donbase pochovávali svoje deti. Keď zabíjali starých ľudí. **Je to len nejaká morálna, morálna degradácia, úplná dehumanizácia.** Čo však chcem zdôrazniť a poprosiť, aby ste venovali pozornosť je, že ak by naše jednotky pôsobili len na území ľudových republík, pomáhali by im oslobodzovať ich zem, nebolo by to konečné rozhodnutie, neviedlo by k mieru a eliminovať hrozbu v koreni - pre naše krajiny, už pre Rusko. Naopak, okolo Donbasu a pozdĺž jeho hraníc by bola položená nová frontová línia, pokračovalo by ostreľovanie a provokácie. To znamená, že ozbrojený konflikt by sa ťahal nekonečne,podnietená revanšistickou hystériou kyjevského režimu a vojenská infraštruktúra NATO na Ukrajine by bola rozmiestnená ešte rýchlejšie a agresívnejšie: čelili by sme tomu, **že úderné, útočné zbrane Aliancie sú už na našich hraniciach.** ** Opakujem – nemali sme inú možnosť sebaobrany, zaistenia bezpečnosti Ruska,** okrem vedenia špeciálnej vojenskej operácie. A všetky stanovené úlohy sa samozrejme vyriešia. Spoľahlivo zaistíme bezpečnosť Ruska a našich ľudí a nikdy nedovolíme, aby Ukrajina slúžila ako odrazový mostík pre agresívne akcie proti našej krajine. Práve o zásadných otázkach pre Rusko, o našej budúcnosti – o neutrálnom štatúte Ukrajiny, o demilitarizácii a denacifikácii – sme boli pripravení a sme pripravení diskutovať už teraz v rámci rokovaní. Naša krajina urobila všetko pre to, aby zorganizovala a viedla tieto rokovania, uvedomujúc si, že je potrebné využiť každú príležitosť na záchranu ľudí a ich životov. Ale znovu a znovu sa presviedčame, že kyjevskému režimu, ktorému jeho západní páni dali za úlohu vytvoriť agresívne anti-Rusko, je osud samotného ľudu Ukrajiny ľahostajný. Skutočnosť, že ľudia umierajú, že státisíce, milióny sa stali utečencami, že v mestách, ktoré držia neonacisti a ich ozbrojení zločinci, prepustení z väzníc, je ľahostajná. Je nám tiež zrejmé, že západní patróni jednoducho tlačia na kyjevské úrady, aby pokračovali v krviprelievaní. Sú zásobované novými dávkami zbraní, spravodajskými **službami a ďalšou pomocou, vrátane nasadenia vojenských poradcov a žoldnierov.** Za zbrane si zvolili aj ekonomické, finančné, obchodné a iné sankcie voči Rusku, ktoré dnes, mimochodom, cez rast cien benzínu, energií, potravín, cez stratu pracovných miest spojených s ruským trh.. A tu, ako sa hovorí, netreba prechádzať z chorej hlavy na zdravú a zo všetkého obviňovať našu krajinu. **Chcem, aby ma počuli aj obyčajní občania západných krajín:** teraz sa vás vytrvalo snažia presvedčiť, že všetky vaše ťažkosti sú výsledkom nejakých nepriateľských akcií **Ruska, že boj proti mýtickej ruskej hrozbe musíte zaplatiť z vlastného. peňaženku. Toto všetko je lož.** A pravdou je, že súčasné problémy, ktorým čelia milióny ľudí na Západe, sú výsledkom dlhoročného konania vládnucich elít ich štátov, ich chýb, krátkozrakosti a ambícií. Tieto elity nerozmýšľajú nad tým, ako zlepšiť životy svojich občanov v západných krajinách. **Sú posadnutí svojimi vlastnými záujmami a super ziskami.** Svedčia o tom údaje medzinárodných organizácií, ktoré priamo hovoria, že sociálne problémy aj v popredných západných krajinách sa v posledných rokoch len prehlbujú, že nerovnosť narastá, priepasť medzi bohatými a chudobnými, rasové a národnostné konflikty sú citeľné. **Mýtus o západnej sociálnej spoločnosti, takzvaná zlatá miliarda, sa rúca** Opakujem, dnes musí celá planéta zaplatiť cenu práve za ambície Západu, za jeho pokusy akýmikoľvek prostriedkami udržať si svoju nepolapiteľnú dominanciu. Uvalenie sankcií je logickým pokračovaním, koncentrovaným vyjadrením nezodpovednej, krátkozrakej politiky vlád a centrálnych bánk krajín USA a EÚ. Práve oni v posledných rokoch rozbili špirálu vlastnými rukami. svetová inflácia svojím konaním viedla k zvyšovaniu globálnej chudoby a nerovnosti, k novým tokom utečencov po celom svete. ** A vynára sa otázka: kto je teraz zodpovedný za milióny úmrtí od hladu v najchudobnejších krajinách sveta v dôsledku rastúceho nedostatku potravín?** Opakujem, že celému svetovému hospodárstvu a obchodu, dôvere a americkému doláru ako hlavnej rezervnej mene bola udelená vážna rana. Nelegitímne kroky na zmrazenie časti devízových rezerv Ruskej banky tak robia čiaru za spoľahlivosťou takzvaných prvotriednych aktív. V skutočnosti USA aj EÚ vyhlásili skutočné nesplnenie svojich záväzkov voči Rusku. **Teraz už každý vie, že finančné rezervy sa dajú jednoducho ukradnúť.** A vidia toto mnohé krajiny .a môžu čoskoro začať – som si istý, že sa tak stane – premieňať svoje papierové a digitálne úspory na skutočné rezervy vo forme komodít, pôdy, potravín, zlata a iných reálnych aktív, čo len zvýši deficit na týchto trhoch. **Dodám, že zabavenie cudzích aktív, účtov ruských firiem a jednotlivcov je poučením pre** národný biznis, že nie je nič spoľahlivejšie ako investovanie vo vlastnej krajine. Osobne som o tom hovoril pri viacerých príležitostiach. **Vážime si postavenie tých zahraničných firiem, ktoré aj napriek nehanebnému tlaku** Spojených štátov a ich vazalov u nás naďalej pôsobia. V budúcnosti určite dostanú ďalšie možnosti rozvoja. Poznáme aj takých, ktorí zbabelo zradili svojich partnerov, zabudli na zodpovednosť voči zamestnancom a klientom v Rusku a ponáhľali sa zarobiť si na iluzórnych dividendách účasťou na protiruskej kampani. Zároveň na rozdiel od západných krajín budeme rešpektovať vlastnícke práva. **Čo chcem zdôrazniť?** Musíme jasne pochopiť, že pri akomkoľvek vývoji udalostí bude nasledovať nový balík sankcií a obmedzení voči nám. Toto chcem zdôrazniť. Pre Západ je naša vojenská operácia na Ukrajine len zámienkou na nové sankcie. Áno, samozrejme, teraz sú sústredení. Ale rovnako [príležitosťou] bolo pre nich, pre západniarov, referendum na Kryme, ktoré sa mimochodom konalo 16. marca 2014, presne pred ôsmimi rokmi, počas ktorého sa Krymčania a obyvatelia Sevastopolu slobodne rozhodli - byť spolu so svojou historickou vlasťou **Opakujem:** je to len o dôvodoch. Ale politika zadržiavania, oslabovania Ruska, a to aj prostredníctvom ekonomickej izolácie, blokády, je vedomá a dlhodobá stratégia. Samotní lídri Západu sa už netaja tým, že sankcie nie sú namierené proti jednotlivcom či firmám, ich cieľom je zasiahnuť celú našu domácu ekonomiku, našu sociálnu a humanitárnu sféru, každú rodinu, každého občana Ruska. V skutočnosti takéto kroky smerujúce k zhoršeniu životov miliónov ľudí majú všetky znaky agresie, vojny ekonomickými, politickými a informačnými prostriedkami. Má totálny, neskrývaný charakter a, opakujem, takzvaný západný politický beau monde o ňom dokonca neváha hovoriť v čistom texte. Všetko slovné pozlátko o politickej korektnosti, nedotknuteľnosti súkromného vlastníctva, slobode slova – to všetko odletelo cez noc. **Aj olympijské princípy boli pošliapané.** Neváhali si vyrovnať účty s paralympijskými športovcami - to je taký „šport mimo politiky“ V mnohých západných krajinách sú ľudia vystavení skutočnému prenasledovaniu len preto, že pochádzajú z Ruska: odmietajú lekársku starostlivosť, vylučujú deti zo škôl, pripravujú rodičov o prácu, zakazujú ruskú hudbu, kultúru a literatúru. V snahe „zrušiť“ Rusko, Západ strhol všetky masky slušnosti, začal sa správať buransky, demonštroval svoju pravú podstatu. To si žiada priamu analógiu s antisemitskými pogromami, ktoré nacisti organizovali v Nemecku v 30. rokoch minulého storočia a potom ich poskokovia z mnohých európskych krajín, ktorí sa pripojili k Hitlerovej agresii proti našej krajine počas Veľkej vlasteneckej vojny. **V kybernetickom priestore bol spustený aj masívny útok proti Rusku**. Rozpútala sa nevídaná informačná kampaň, do ktorej sú zapojené globálne sociálne siete a všetky západné médiá, ktorých objektivita a nezávislosť sa ukázali byť len mýtom. Prístup k informáciám je obmedzený, ľudia sú napchaní obrovským množstvom falzifikátov, propagandistických falzifikátov, inak povedané lipy. Došlo to až do bodu, že jedna z amerických sociálnych sietí priamo oznámila možnosť publikácií vyzývajúcich k vraždeniu ruských občanov Chápeme, aké zdroje má toto impérium lží, no stále je bezmocné voči pravde a spravodlivosti. Rusko bude dôsledne upozorňovať na svoju pozíciu celý svet. A naša pozícia je úprimná a otvorená a čoraz viac ľudí to počúva, chápe a zdieľa. Chcem byť veľmi úprimný: za pokryteckými rečami a dnešnými činmi takzvaného kolektívneho Západu sa skrývajú nepriateľské geopolitické ciele. **Nepotrebujú, jednoducho nepotrebujú silné a suverénne Rusko,** neodpustia nám ani náš samostatný kurz, ani to, že bránime svoje národné záujmy. Pamätáme si, ako podporovali separatizmus, terorizmus, povzbudzovali teroristov a banditov na severnom Kaukaze. Ako v 90-tych rokoch - na začiatku 2000-tych rokov, teraz opäť chcú zopakovať svoj pokus o stlačenie nás, tlak na nás, ako sa hovorí, jazdiť za Mozhai, ako sa hovorí, zmeniť sa na slabého, závislého krajiny, porušujú územnú celistvosť, rozdeľujú Rusko tým najlepším možným spôsobom pre nich. **Nefungovalo to vtedy a nevyjde to ani teraz.** Áno, samozrejme, budú sa snažiť staviť na takzvanú piatu kolónu, na národných zradcov, na tých, ktorí zarábajú peniaze tu, u nás, ale žijú tam, a „žijú“ ani nie v geografickom zmysle slova, ale svojim spôsobom.myšlienky, v jeho otrockom vedomí. Vôbec nesúdim tých, ktorí majú vilu v Miami alebo na Francúzskej riviére, ktorí sa nezaobídu bez foie gras, ustríc či takzvaných rodových slobôd. Problém absolútne nie je v tomto, ale, opakujem, v skutočnosti, že mnohí z týchto ľudí sa zo svojej podstaty mentálne nachádzajú práve tam, a nie tu, nie u našich ľudí, ani u Ruska. Toto si myslia – podľa ich názoru! - znak príslušnosti k vyššej kaste, k vyššej rase. Takíto ľudia sú pripravení predať svoju vlastnú matku, keby im bolo dovolené sedieť na chodbe tejto najvyššej kasty. Chcú byť ako ona, napodobňujúc ju všetkými možnými spôsobmi. Ale zabúdajú alebo vôbec nechápu, že ak ich táto takzvaná vyššia kasta potrebuje, tak ako spotrebný materiál na to, aby ich použitie spôsobilo maximálne škody našim ľuďom ,nášmu národu . **Kolektívny Západ sa snaží rozdeliť našu spoločnosť, špekuluje o vojenských stratách,** o sociálno-ekonomických dôsledkoch sankcií, vyvolať občiansku konfrontáciu v Rusku a pomocou svojej piatej kolóny sa snaží dosiahnuť svoj cieľ. A je tu len jeden cieľ, o tom som už hovoril, zničenie Ruska. Ale každý, a ešte viac ruský ľud, bude vždy schopný rozlíšiť skutočných vlastencov od spodiny a zradcov a jednoducho ich vypľuť ako pakomár, ktorý im náhodou vletel do úst a vypľul ich na panel. Som presvedčený, že takáto prirodzená a nevyhnutná sebačistka spoločnosti len posilní našu krajinu, našu spolupatričnosť, súdržnosť a pripravenosť reagovať na akékoľvek výzvy. **Takzvaný kolektívny Západ a jeho piata kolóna sú zvyknutí merať všetko a každého sami.** Veria, že všetko je na predaj a všetko sa kupuje, a preto si myslia, že sa zlomíme, stiahneme sa. Ale nepoznajú dobre našu históriu a našich ľudí. Áno, mnohé krajiny sveta už dávno rezignujú na to, že budú žiť s ohnutým chrbtom a pokorne akceptujú všetky rozhodnutia svojho panovníka a pokorne sa mu pozerajú do očí. Takto žije veľa krajín. Bohužiaľ aj v Európe . **Ale Rusko nikdy nebude v takom biednom a poníženom stave a boj,** ktorý vedieme, je bojom o našu suverenitu, o budúcnosť našej krajiny a našich detí. **Budeme bojovať za právo byť a zostať Ruskom.** Príkladom je pre nás odvaha a nezlomnosť našich vojakov a dôstojníkov, verných obrancov vlasti. Drahí kolegovia ! Je zrejmé, že súčasné udalosti robia čiaru za globálnou dominanciou západných krajín v politike aj v ekonomike. Navyše spochybňujú ekonomický model, ktorý bol v posledných desaťročiach vnútený rozvojovým krajinám a vlastne celému svetu. Dovoľte mi zdôrazniť, že posadnutosť sankciami zo strany USA a ich podporovateľov nezdieľajú krajiny, kde žije viac ako polovica svetovej populácie. Práve tieto štáty predstavujú najrýchlejšie rastúcu, najperspektívnejšiu časť globálnej ekonomiky. Medzi nimi aj Rusko. ** Áno, teraz je to pre nás ťažké.** Ruské finančné spoločnosti, veľké podniky, malé a stredné podniky čelia bezprecedentnému tlaku . **Ako prvý zasiahli sankcie bankový systém,** no ruské banky si s touto výzvou poradili. Pracujú doslova 24 hodín denne, naďalej uskutočňujú platby a vyrovnania občanov, aby zabezpečili činnosť podnikov. **Druhá vlna sankcií mala vyvolať paniku** v obchodnej sfére. Podľa odhadov za posledné tri týždne dodatočný dopyt po tovare presiahol bilión rubľov. Ale domáci výrobcovia, dodávatelia, dopravné a logistické spoločnosti urobili všetko pre to, aby sa vyhli veľkým nedostatkom v obchodných reťazcoch. Chcem vyjadriť svoju vďaku podnikateľskej komunite Ruska, pracovnej sile spoločností, bánk a organizácií, ktoré nielen účinne reagujú na výzvy týkajúce sa sankcií, ale kladú aj základy pre ďalší udržateľný rozvoj našej ekonomiky. A chcem osobitne spomenúť vládu, ruskú banku, vedúcich subjektov federácie, regionálne a komunálne tímy. V súčasných ťažkých podmienkach zodpovedne riešite úlohy, ktoré pred vami stoja. Je zrejmé, že proti Rusku nebolo možné zorganizovať ekonomickú bleskovú vojnu, demoralizovať našu spoločnosť, strhnúť nás do zhonu, takže určite uvidíme pokusy o zvýšenie tlaku na našu krajinu. Ale tieto ťažkosti prekonáme. Ruská ekonomika sa určite prispôsobí novým skutočnostiam. Posilníme našu technologickú a vedeckú suverenitu, nasmerujeme dodatočné zdroje na podporu poľnohospodárstva ekonomika, spracovateľský priemysel, infraštruktúra, bytová výstavba, budeme pokračovať v rozvíjaní zahraničnoobchodných vzťahov s očakávaním rýchlo rastúcich, dynamických medzinárodných trhov. **Nové skutočnosti si nepochybne vyžiadajú hlboké štrukturálne zmeny** v našej ekonomike a nebudem to tajiť, nebudú ľahké, povedú k dočasnému zvýšeniu inflácie a nezamestnanosti. uvidíme pokusy zvýšiť tlak na našu krajinu. Ale tieto ťažkosti prekonáme. Ruská ekonomika sa určite prispôsobí novým skutočnostiam. Posilníme našu technologickú a vedeckú suverenitu, nasmerujeme dodatočné zdroje na podporu poľnohospodárstva V tejto situácii je našou úlohou takéto riziká minimalizovať. Nielen dôsledne plniť všetky sociálne záväzky štátu, ale aj spustiť nové, efektívnejšie mechanizmy na podporu občanov a ich príjmov. **V centre pozornosti je ochrana materstva, detstva, podpora rodín s deťmi.** Už padlo rozhodnutie – viete o tom – od 1. apríla zaviesť platby pre deti od 8 do 16 rokov vrátane, ktoré vyrastajú v rodinách s nízkymi príjmami. Výška platby bude od polovice do jedného životného minima na každé dieťa v tomto veku Teraz je priemer pre krajinu až 12 300 rubľov. Vybudujeme tak jednotný systém podpory od momentu, keď budúca mamička ešte čaká na narodenie dieťaťa, až po dovŕšenie 17 rokov veku dieťaťa. Nariaďujem vláde zabezpečiť chod tohto systému tak, aby promptne zohľadňoval zmeny vo finančnej situácii rodín. To znamená, že ak rodičia čelia strate zamestnania, iným ťažkým životným okolnostiam, rodina by mala čo najrýchlejšie začať dostávať pomoc od štátu. **Zároveň žiadam vládu, aby urýchlene zanalyzovala účinnosť opatrení na podporu ľudí,** ktorí prišli o prácu. Je samozrejmé, že takéto opatrenia by sa mali rozšíriť, a to aj prostredníctvom mechanizmu spoločenskej zmluvy.Ak rodičia čelia strate zamestnania alebo iným ťažkým životným okolnostiam, rodina by mala čo najskôr začať dostávať pomoc od štátu. Chápem, že rastúce ceny vážne ovplyvňujú príjmy ľudí, preto sa v blízkej budúcnosti rozhodneme zvýšiť všetky sociálne dávky vrátane dávok a dôchodkov, zvýšiť minimálnu mzdu a životné minimum a tiež zvýšiť platy vo verejnom sektore. Žiadam vládu, aby vypočítala presné parametre takéhoto zvýšenia. A rád by som zdôraznil, že aj v súčasnej zložitej situácii, na konci roka, potrebujeme dosiahnuť zníženie miery chudoby a nerovnosti. To je aj dnes veľmi realizovateľná úloha. Žiadam vládu a regióny, aby sa sústredili na túto úlohu. A dodám, že to nie je len ekonomického charakteru, rozumieme vám, ale je to aj záležitosť sociálnej spravodlivosti. Veľa teraz závisí od iniciatívy vodcov subjektov Federácie, od ich pripravenosti prevziať zodpovednosť. Dnes som podpísal dekrét o dodatočných právomociach predsedov krajov - budú sa môcť flexibilne a promptne rozhodovať na podporu našich občanov, ekonomiky a sociálnej sféry na základe reálnej situácie v teréne. Pripomínam, že práve v tejto logike to umožňuje brať do úvahy situáciu v každom kraji, v meste, na dedine - a všade je to iné - takto sme budovali opatrenia na boj s koronavírusom. Nariaďujem všetkým oddeleniam federálnych orgánov v zakladajúcich celkoch federácie, **aby v nasledujúcich šiestich mesiacoch koordinovali svoju prácu s regionálnymi orgánmi**, a guvernérom, aby vytvorili operačné veliteľstvá na zabezpečenie ekonomického rozvoja a osobne viedli túto prácu. **Čo by tu malo byť prioritou?** Kľúčovú úlohu pri prekonávaní súčasných problémov by malo zohrať súkromné ​​podnikanie, ktoré je schopné v krátkom čase prebudovať logistiku, nájsť nových dodávateľov, zvýšiť produkciu žiadaných produktov. O tom, ako rýchlo nájde súkromné ​​podnikanie ich prijímanie závisí od zachovania zamestnanosti, príjmov a miezd občanov vo všeobecnosti od zabezpečenia stabilnej, rytmickej práce ekonomiky. Preto musíme na vonkajší tlak reagovať maximálnou slobodou podnikania a podporou podnikateľskej iniciatívy. Žiadam vládu, orgány činné v trestnom konaní, dozorné orgány, aby naďalej pracovali na odstraňovaní neopodstatnených administratívnych a regulačných prekážok. Navyše nie je možné odviesť pozornosť podnikateľských a regionálnych orgánov od riešenia najakútnejších a naliehavých úloh, zaťažiť ich všetkými druhmi kontrol a kontrolných opatrení. Jedným z kľúčových problémov pre podniky je v súčasnosti nedostatok prevádzkového kapitálu, nedostupnosť a vysoké náklady na úvery, no centrálna banka bola nútená prijať vhodné opatrenia. V tejto súvislosti dávam pokyn na vykonanie nasledujúcich krokov. Zachováme objem úverov z rozpočtu infraštruktúry. **Nariaďujem vláde, aby organizovala flexibilné riadenie tohto programu**, aby zohľadnila všetky ťažkosti spojené s realizáciou projektov - už som ich spomenul trochu vyššie. Regióny by mali vedieť rýchlo rozhodovať o zmene portfólia a obsahu projektov, zamerať sa ne tie , ktoré sú v súčasných podmienkach možné realizovať s maximálnou účinnosťou. V prípade potreby zvážime možné zvýšenie objemu úverov na infraštruktúru. Je to možné, dá sa to. Vo všeobecnosti budeme pozorne sledovať situáciu s regionálnymi financiami a v prípade potreby prijmeme ďalšie rozhodnutia na ich podporu. Dovoľte mi zdôrazniť, že priama komunikácia medzi všetkými úrovňami vlády a jasný algoritmus činností sú teraz zásadne dôležité. A tu už Štátna rada a jej špecializované komisie preukázali svoju účinnosť. Žiadam komisiu verejnej správy na čele so Sergejom Semjonovičom Sobyaninom, aby spolu s našimi kolegami z vlády pracovali na problematických otázkach regionálnej agendy, vypracovali optimálne riešenia a rozšírili ich do všetkých ruských regiónov. V boji s epidémiou sme mali dobré skúsenosti. **Drahí kolegovia!** Naša ekonomika, štátny rozpočet, súkromné ​​podnikanie má všetky potrebné zdroje na riešenie dlhodobých úloh. Všetky strategické, národné ciele, ktoré sme si stanovili na obdobie do roku 2030, musia byť dosiahnuté. Súčasné výzvy a príležitosti, ktoré otvárajú, by nás mali len zmobilizovať – na to sa musíme pripraviť, zamerať sa na dosiahnutie hmatateľných výsledkov v záujme občanov Je zrejmé, že budeme musieť doladiť naše programy a tu sú žiadané iniciatívy podnikateľských kruhov, vedcov a verejných združení. V tejto súvislosti žiadam regióny, aby sa aktívne zapojili do organizovania fóra Agentúry pre strategické iniciatívy „Silné nápady pre novú dobu“, v rámci ktorého bude môcť každý občan Ruska prezentovať svoje návrhy, konkrétne projekty zamerané na rozvoj svojich mesta, regiónu a krajiny ako celku **Opakujem ešte raz:** súčasná situácia je, samozrejme, skúškou pre nás všetkých. Som si istý, že to prejdeme dôstojne, tvrdou prácou, spoločnou prácou a vzájomnou podporou prekonáme všetky ťažkosti a staneme sa ešte silnejšími, ako to vždy bolo v histórii tisícročného Ruska. Práve na to, na tento druh práce vás chcem pripraviť.
Upravené 17. 3. 2022 o 11:24

Tož se divím, že u nás buď v této podobě Putinův projev zveřejnili.
Při posledních prohlíženích Parlamentních listů, jsem měl dojem, že už sledují jen vládní linií. Dneska milé překvapení. Znamená to, že cenzuru prolomili.


Tož se divím, že u nás buď v této podobě Putinův projev zveřejnili. Při posledních prohlíženích Parlamentních listů, jsem měl dojem, že už sledují jen vládní linií. Dneska milé překvapení. Znamená to, že cenzuru prolomili.
Upravené 17. 3. 2022 o 13:45

Tož se divím, že u nás buď v této podobě Putinův projev zveřejnili

Absolutní souhlas. Taky se divím a ještě více se divím, že mě běží stránky Kremlu. Donedávna byly blokované.


[quote="pid:63859, uid:158"]Tož se divím, že u nás buď v této podobě Putinův projev zveřejnili[/quote] Absolutní souhlas. Taky se divím a ještě více se divím, že mě běží stránky Kremlu. Donedávna byly blokované.

Jarek

šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl:


Po tom neskutečným Putinově projevu včera se zdá, že kapitalismus v Rusku znovu skončil. Takže od společenskýho modelu Chudí-Bohatí-KGB se Rusko vrací k tradičnímu modelu Chudí-KGB. A to se nezdá jako udržitelný, ostatně už jednou to z ekonomických důvodů zkolabovalo. A ještě jedna věc: tohle se Číňanům vůbec nemůže líbit.


623364fa31135


šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl: Po tom neskutečným Putinově projevu včera se zdá, že kapitalismus v Rusku znovu skončil. Takže od společenskýho modelu Chudí-Bohatí-KGB se Rusko vrací k tradičnímu modelu Chudí-KGB. A to se nezdá jako udržitelný, ostatně už jednou to z ekonomických důvodů zkolabovalo. A ještě jedna věc: tohle se Číňanům vůbec nemůže líbit. ![623364fa31135](serve/attachment&path=623364fa31135)

šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl:
prečo si myslí ,že to bude ako v 70rokoch v RF ? lebo je liberalista ....škoda, čítat smile
či neksor bude zaujimavé ako otáče a bude písat inak....
ale dnes v dobre PC sú všetci už na zozname...


[quote="pid:63879, uid:307"]šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl:[/quote] prečo si myslí ,že to bude ako v 70rokoch v RF ? lebo je liberalista ....škoda, čítat :) či neksor bude zaujimavé ako otáče a bude písat inak.... ale dnes v dobre PC sú všetci už na zozname...

prečo si myslí ,že to bude ako v 70rokoch v RF ?


Mohu tě ujistit, že v 70. letéch v Rusku bylo ještě dobře. Obchody byly plné, zboží levné, rozdávaly se byty, inkaso z dnešníího pohledu směšné, kroužky zadarmo, dětské a dospělé rekreace za hubičku, kino, zábava atd. též. Akorát na auta byl pořadník a dovozového zboží nebylo tolik.


Uvedu příklad. Každou neděli jsem ráno vyfasoval 50 kopějek (5 korun v té době) a šel s partou dětí do kina. Cena lístku na dopolední promítání pro děti činila 10 kopějek. Z toho, co mi zbylo, jsem si pořídil nanuk, zákusek a limonádu.
Rodiče v té době měli plat 200 rublů každý.
Nájem, inkaso 18 rublů, telefon linka 2.50 rublů měsíčně, hovory ve městě bez omezení,
Tábor pro mně na 24 dny - 15 rub., doplácely odbory.
Lístek na dopravu - 5 kopějek.
Školní uniforma 10 rub.
Na obědy si rodiče brali denně 1 rub. každý, mně stačilo 20 kopějek.
Opravdu si nemyslím, že sem nějak strádal.


Ženy se oblékali hezky. Když se jím nelíbila konfekce, šili si věci na míru v krejčovnách. Látek bylo plno, vše natural, vlna, bavlna, hedvábí atd. Nedostatkové zboží byl nýlon - výkřik západní módy. Ale kdo by to dneska chtěl, že?


[quote="pid:63882, uid:78"]prečo si myslí ,že to bude ako v 70rokoch v RF ?[/quote] Mohu tě ujistit, že v 70. letéch v Rusku bylo ještě dobře. Obchody byly plné, zboží levné, rozdávaly se byty, inkaso z dnešníího pohledu směšné, kroužky zadarmo, dětské a dospělé rekreace za hubičku, kino, zábava atd. též. Akorát na auta byl pořadník a dovozového zboží nebylo tolik. Uvedu příklad. Každou neděli jsem ráno vyfasoval 50 kopějek (5 korun v té době) a šel s partou dětí do kina. Cena lístku na dopolední promítání pro děti činila 10 kopějek. Z toho, co mi zbylo, jsem si pořídil nanuk, zákusek a limonádu. Rodiče v té době měli plat 200 rublů každý. Nájem, inkaso 18 rublů, telefon linka 2.50 rublů měsíčně, hovory ve městě bez omezení, Tábor pro mně na 24 dny - 15 rub., doplácely odbory. Lístek na dopravu - 5 kopějek. Školní uniforma 10 rub. Na obědy si rodiče brali denně 1 rub. každý, mně stačilo 20 kopějek. Opravdu si nemyslím, že sem nějak strádal. Ženy se oblékali hezky. Když se jím nelíbila konfekce, šili si věci na míru v krejčovnách. Látek bylo plno, vše natural, vlna, bavlna, hedvábí atd. Nedostatkové zboží byl nýlon - výkřik západní módy. Ale kdo by to dneska chtěl, že?

Mohu tě ujistit, že v 70. letéch v Rusku bylo ještě dobře


  • oprava 90roky

[quote="pid:63887, uid:158"]Mohu tě ujistit, že v 70. letéch v Rusku bylo ještě dobře[/quote] - oprava 90roky

Uvedu příklad. Každou neděli jsem ráno vyfasoval 50 kopějek (5 korun v té době) a šel s partou dětí do kina. Cena lístku na dopolední promítání pro děti činila 10 kopějek. Z toho, co mi zbylo, jsem si pořídil nanuk, zákusek a limonádu.
Rodiče v té době měli plat 200 rublů každý.
Nájem, inkaso 18 rublů, telefon linka 2.50 rublů měsíčně, hovory ve městě bez omezení,
Tábor pro mně na 24 dny - 15 rub., doplácely odbory.
Lístek na dopravu - 5 kopějek.
Školní uniforma 10 rub.
Na obědy si rodiče brali denně 1 rub. každý, mně stačilo 20 kopějek.
Opravdu si nemyslím, že sem nějak strádal.


Vďaka za krásnu retrospektívu. Naozaj skvelé ceny.
Z toho všetkého vyčnieva len tých 10 rubľov za školskú uniformu, ale viem si predstaviť, že vtedy si ľudia viacej šetrili veci, než dnes. Obzvlášť keď boli drahšie. Pamätám si, ako si moje sestry za socíku šili všelijaké šaty pre seba. Vychádzali časopisy, kde boli rôzne strihy, podľa ktorých sa dalo všeličo ušiť. Mladé dievčatá a mamičky to bavilo.
Vtedy bol pri výrobe dôraz na trvanlivosť produkcie a možnosť opráv a servisovania. Veci boli o trochu drahšie ale dlhšie vydržali.
Dnes tu máme marketingový model: lacný výrobok, za dva roky ho vyhoď a kúp si v akciovej cene nový. To je práve ten model, ktorý ohlodáva zdroje planéty Zem.


[quote="pid:63887, uid:158"]Uvedu příklad. Každou neděli jsem ráno vyfasoval 50 kopějek (5 korun v té době) a šel s partou dětí do kina. Cena lístku na dopolední promítání pro děti činila 10 kopějek. Z toho, co mi zbylo, jsem si pořídil nanuk, zákusek a limonádu. Rodiče v té době měli plat 200 rublů každý. Nájem, inkaso 18 rublů, telefon linka 2.50 rublů měsíčně, hovory ve městě bez omezení, Tábor pro mně na 24 dny - 15 rub., doplácely odbory. Lístek na dopravu - 5 kopějek. Školní uniforma 10 rub. Na obědy si rodiče brali denně 1 rub. každý, mně stačilo 20 kopějek. Opravdu si nemyslím, že sem nějak strádal.[/quote] Vďaka za krásnu retrospektívu. Naozaj skvelé ceny. Z toho všetkého vyčnieva len tých 10 rubľov za školskú uniformu, ale viem si predstaviť, že vtedy si ľudia viacej šetrili veci, než dnes. Obzvlášť keď boli drahšie. Pamätám si, ako si moje sestry za socíku šili všelijaké šaty pre seba. Vychádzali časopisy, kde boli rôzne strihy, podľa ktorých sa dalo všeličo ušiť. Mladé dievčatá a mamičky to bavilo. Vtedy bol pri výrobe dôraz na trvanlivosť produkcie a možnosť opráv a servisovania. Veci boli o trochu drahšie ale dlhšie vydržali. Dnes tu máme marketingový model: lacný výrobok, za dva roky ho vyhoď a kúp si v akciovej cene nový. To je práve ten model, ktorý ohlodáva zdroje planéty Zem.

Tož se divím, že u nás buď v této podobě Putinův projev zveřejnili.
Při posledních prohlíženích Parlamentních listů, jsem měl dojem, že už sledují jen vládní linií. Dneska milé překvapení. Znamená to, že cenzuru prolomili.

Nejen to , připravují se na nové časy , bez fialek sudetských . A samozřejmě neposuzuji PL , ale klany které chápou , kam se to překlopí .


[quote="pid:63859, uid:158"]Tož se divím, že u nás buď v této podobě Putinův projev zveřejnili. Při posledních prohlíženích Parlamentních listů, jsem měl dojem, že už sledují jen vládní linií. Dneska milé překvapení. Znamená to, že cenzuru prolomili.[/quote] Nejen to , připravují se na nové časy , bez fialek sudetských . A samozřejmě neposuzuji PL , ale klany které chápou , kam se to překlopí .

Dnes tu máme marketingový model: lacný výrobok, za dva roky ho vyhoď a kúp si v akciovej cene nový. To je práve ten model, ktorý ohlodáva zdroje planéty Zem.


Když to tak vezmu, za socíku ta nadspotřeba byla přeorientovaná do jiných oblasti. To byly státní byty, nízké ceny za bydlení, energie, zdarma nebo malý poplatek kroužky pro děti, nízké ceny základních potravin a rekreace, zdravotnictví a školství zdarma - na středních a vysokých školách studenti dostávali stipendium, pokud nepropadali. A když studovali výborně, tak brali prospěchové stipendium. Existovala síť večerních a dálkových škol, aby si lidé doplnili vzdělání. Tam dokonce studenty naháněli.
Co se tyče zdravotnictví, tak když někdo byl nemocný a měl trochu teplotu nebo bolesti, neexistovalo aby šel k obvodnímu lékaři. Obvoďák přišel k pacientovi! Když teplotky vyskočily nad 39° přijela dokonce sanita. Když lékař předepsal injekce, chodila domů sestra. Znamená to, že musel být dostatek lékařského personálu.
O to jsme všechno přišli...


[quote="pid:63926, uid:6"]Dnes tu máme marketingový model: lacný výrobok, za dva roky ho vyhoď a kúp si v akciovej cene nový. To je práve ten model, ktorý ohlodáva zdroje planéty Zem.[/quote] Když to tak vezmu, za socíku ta nadspotřeba byla přeorientovaná do jiných oblasti. To byly státní byty, nízké ceny za bydlení, energie, zdarma nebo malý poplatek kroužky pro děti, nízké ceny základních potravin a rekreace, zdravotnictví a školství zdarma - na středních a vysokých školách studenti dostávali stipendium, pokud nepropadali. A když studovali výborně, tak brali prospěchové stipendium. Existovala síť večerních a dálkových škol, aby si lidé doplnili vzdělání. Tam dokonce studenty naháněli. Co se tyče zdravotnictví, tak když někdo byl nemocný a měl trochu teplotu nebo bolesti, neexistovalo aby šel k obvodnímu lékaři. Obvoďák přišel k pacientovi! Když teplotky vyskočily nad 39° přijela dokonce sanita. Když lékař předepsal injekce, chodila domů sestra. Znamená to, že musel být dostatek lékařského personálu. O to jsme všechno přišli...

Pridávam video aj s titulkami tu.


Pridávam video aj s titulkami [tu.](https://rumble.com/vxp97t-vladimir-putin-ve-fenomenlnm-projevu-o-totln-vlce-zpadu-proti-rusku.html)
3.13k
17
12
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept