História
Stalinov slovanský projekt

Stalinov slovanský projekt


Už viac ako 10 rokov existuje medzinárodnoprávny pojem „Štát únie Ruska a Bieloruska“. Málokto však vie a ešte viac si pamätá, že v rokoch 1953-1954 sa plánovalo vytvorenie medzinárodného konfederačného subjektu s podobným názvom – „Konfederačný štát Slovanov“ (SSKG). V rámci ZSSR Poľsko, Česko-Slovensko, Bulharsko, Juhoslávia, prípadne (druhá verzia projektu) - Ukrajina, Bielorusko a spomínané štáty. S hlavným mestom v Belehrade, Minsku, Sofii či Varšave.


Navyše, vstup Ukrajiny a Bieloruska do OSN v roku 1945 bol prvým zahraničnopolitickým krokom k vytvoreniu SSCG. Proti tomuto strategickému projektu sa však postavil nielen Západ, ale aj niektorí údajní spojenci ZSSR. Áno, a vo vrcholnom sovietskom vedení bolo veľa odporcov slovanskej medzištátnej konfederácie.


Ako viete, počas Veľkej vlasteneckej vojny sledovalo sovietske vedenie líniu posilniť predovšetkým vojensko-politickú úniu slovanských národov a po jej skončení politicko-ekonomickú úniu slovanských štátov. Najprv, v rokoch 1946-1947, projekt konfederatívneho štátu aktívne podporoval I. B. Tito a ďalší vodcovia Juhoslávie. Navyše Tito navrhol Belehrad ako hlavné mesto nového štátu, proti čomu ZSSR nenamietal, pretože sa nechcel oficiálne postaviť ako „vodca“ tohto štátu. Podobný bol postoj k projektu a ďalším slovanským krajinám.


Mimochodom, ešte 5. apríla 1941, keď počas návštevy predsedu vlády Juhoslávie Dušana Simoviča v Moskve bola v rozhovore podpísaná 5-ročná zmluva o priateľstve a neútočení so ZSSR namierená proti fašistickým agresorom. so Stalinom sa o myšlienke spojenectva slovanských štátov diskutovalo nezávisle od ich politických a ideologických systémov. Simovič poznamenal, že Juhoslávia v zásade podporuje túto myšlienku, a zdôraznil aj skutočnosť, že ešte v 19. storočí boli Srbsko a Čierna Hora za takúto úniu. Dovolia však západné mocnosti – Nemecko, Taliansko, Vatikán – vznik takéhoto štátu? Stalin odpovedal, že pre nich je táto aliancia nielen nerentabilná, ale aj nebezpečná. A hneď na druhý deň vojská Nemecka, Talianska a Maďarska vtrhli do Juhoslávie a čoskoro ju obsadili. A projekt sa ďalej rozvíjal už v roku 1945.


Na recepcii v Kremli na počesť prezidenta Československa E. Beneša 28. marca 1945 J. V. Stalin navrhol prípitok "Novým slavjanofilom, ktorí stoja za spojenie samostatných slovanských štátov!"
Generalissimus zdôraznil, že „prvá aj druhá svetová vojna sa rozvinula a išla na chrbtoch slovanských národov. Aby sa Nemcom zabránilo povstať a začať novú vojnu, je potrebné spojenectvo slovanských národov.


Zdôrazňujeme, že po Stalinovi ani jeden politik ZSSR verejne nepoužil výraz „Slovani“, nehovoriac o „zväze slovanských národov“, pretože politika poststalinského vedenia bola v skutočnosti protislovanská. . V roku 1946 však myšlienku slovanskej medzištátnej formácie jednomyseľne podporil VI. Všeslovanský kongres, ktorý sa konal v Belehrade 8. až 11. decembra, a to aj v prejave Tita. Avšak vyprovokovaný „Titovcami“ v rokoch 1948-1949. prerušenie vojensko-politických väzieb so ZSSR a ďalšími socialistickými krajinami a navyše účasť Juhoslávie na takzvanom „Balkánskom pakte“ vytvorenom v roku 1952, ktorého súčasťou boli spolu s Juhosláviou aj Grécko a Turecko (členovia NATO ), - priniesol Juhosláviu zo slovanského projektu.


Zdalo by sa, že ZSSR už mal reagovať vytvorením vojensko-politického bloku podobného NATO, ale Moskva zvolila inú stratégiu: Varšavská zmluva vznikla až 14. mája 1955. A v rokoch 1947-1953. Sovietsky zväz uzavrel dlhodobé dohody o vzájomnej vojenskej pomoci, koordinácii zahraničnej politiky a úzkej hospodárskej spolupráci s krajinami, ktoré boli potenciálnymi členmi SSCG. V tom istom období, dalo by sa povedať, sa formalizovala „krížová“ ekonomická interakcia tých istých (a iných) východoeurópskych krajín v rámci Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP), vyhlásenej začiatkom januára 1949. Na jeseň r. 1952 prešli členské krajiny RVHP na koordináciu vnútorných a vonkajších hospodárskych plánov.


V tom istom období sa v ZSSR zastavilo prenasledovanie kňazov a veriacich. Teda ekonomický, politický a povedzme aj medzikonfesionálny základ spojeneckej slovanskej konfederácie vznikol v rokoch 1946-1953.


V ZSSR koordinoval vznik takéhoto štátu Slovanský výbor ZSSR, zriadený v marci 1947. Na jeho práci sa podieľali mnohé ekonomické, právne a ideologické oddelenia – celoúnijné, bieloruské a ukrajinské. Stal sa nástupcom Všeslovanského výboru zriadeného v Moskve 5. októbra 1941. Jeho stálym predsedom bol generálporučík ženijného vojska Alexander Semenovič Gundorov (1894-1973). V prezídiu výboru boli známe osobnosti: vojenskí vodcovia F.I. Tolbukhin, S.A. Kovpak, spisovatelia N.S. Tichonov, Jakub Kolas, V.V. Višnevskij, A.E. Korneichuk, vedci B.D. Grekov, NSDerzhavin, NAVoznesensky (predseda Štátneho plánovacieho výboru ZSSR do jesene 194smile, MZSaburov (predseda Štátneho plánovacieho výboru ZSSR v rokoch 1949-195smile, TDLysenko, prvý predseda predstavenstva Zväzu skladateľov ZSSR BV Asafiev, ľudový umelec ZSSR LP Alexandrovskaja, minister vysokého školstva ZSSR SV Kaftanov, metropolita Krutitsy a Kolomna Nikolaj (Jaruševič).


V roku 1947 sa tlačovým orgánom tohto výboru stal mesačník Slavyane, ktorý vychádzal od decembra 1941. A ako intenzívne pracoval Slovanský komitét ZSSR aspoň v kultúrno-historickej oblasti, svedčia niektoré jeho udalosti, napríklad v roku 1949: 100. výročie narodenia bulharského básnika a publicistu Hristo Boteva; 125. výročie narodenia českého skladateľa B. Smetanu; 200. výročie úmrtia poľského básnika Y. Slovatského; udalosti na pamiatku A. Mitskeviča; uskutočnili sa prednášky a vyšli brožúry o slovanskej štátnosti.


Častým hosťom výboru bol predseda Severoamerického slovanského kongresu Leo Krzycki (Poľ.). Od jesene 1947 bola nadviazaná spolupráca s Kanadským slovanským výborom a jeho generálnym sekretárom Johnom Boydom (I.I. Boychuk, západná ukrajinčina), od roku 1950 so Združením zjednotených Ukrajincov Kanady. Od roku 1952 sa začali nadväzovať kontakty so slovanskými organizáciami v Argentíne (za asistencie vodcu krajiny J.D. Perona), Austrálii a na Novom Zélande. Napríklad v správe vypracovanej pre ÚV KSSZ o práci Slovanského komitétu ZSSR za rok 1953 bolo uvedené najmä, že „... s cieľom pomôcť Slovanskému zväzu Uruguaja pri organizovaní tzv. knižnicu a skvalitnenie práce ruských škôl pre deti a dospelých, poslal Slovanský výbor ZSSR tomuto zväzu v roku 1953 viac ako 1500 rôznych kníh a učebníc, ako aj zemepisné mapy, školské tabuľky atď. materiály“. V tom istom roku sa na Slovanskom výbore ZSSR konali slávnostné zasadnutia v súvislosti s 10. výročím bitky pri Lenine (v Mogilevskej oblasti Bieloruska v polovici októbra 1943, kde sa vyznamenali poľské jednotky), pri príležitosti 75. oslobodenia Bulharska spod osmanského jarma, 75. výročie narodenia významného verejného činiteľa a spisovateľa Československa Zdenka Nejedlu. Tieto a ďalšie udalosti boli široko medializované v ZSSR a východoeurópskych slovanských štátoch, pravidelne o nich informovala juhoslovanská tlač.


Slovanský výbor si často vymieňal delegácie so slovanskými komunitami Veľkej Británie, Belgicka, Nemecka, Grécka, Iránu, Libanonu, Iraku, Talianska, Španielska, Francúzska, Švédska, USA, Kanady, Argentíny, Brazílie, Paraguaja, Uruguaja, Čile, Etiópie, Austrália, Nový Zéland, Juhoafrická únia (SA). Treba poznamenať, že pri absencii oficiálnych vzťahov medzi ZSSR a viacerými spomenutými krajinami, vrátane Španielska a Južnej Afriky (diplomatické vzťahy s JAR, nadviazané na jar 1942, boli v lete 1949 prerušené tzv. rozhodnutie Pretórie), vzťahy s nimi prakticky vykonával Slovanský výbor Sovietskeho zväzu a boli veľmi úspešné.


Podobné výbory a ich médiá boli rovnako aktívne v Bielorusku, na Ukrajine, v Poľsku, Československu a Bulharsku.


Vytvorenie NATO v apríli 1949 a zhoršenie sovietsko-juhoslovanských vzťahov, vypuknutie vojny v Kórei však spomalilo proces vytvárania „Konfederačného štátu Slovanského zväzu“


V tých rokoch sa však už v najvyššom vedení ZSSR pracovalo na oklieštení tohto strategického projektu. Podľa archívnych údajov sa Chruščov, Malenkov, Berija, Mikojan viackrát pokúšali presvedčiť Stalina o predčasnosti takéhoto projektu a tiež o tom, že vytvorenie SSCG by rýchlo zhoršilo už aj tak napäté vzťahy so Spojenými štátmi a NATO. Hovorí sa, že je lepšie vytvoriť „prosovietske“ NATO.


Okrem toho vodca Bulharska G. Dimitrov od samého začiatku podporoval myšlienku I.B. Tito, predložený v roku 1948, o vytvorení takzvaného „Balkánu“ a širšej – „Dunajsko-balkánskej konfederácie“ alebo „federácie“, navyše za účasti všetkých krajín východnej Európy, ako aj Grécka. a Albánsko. Čo vlastne odsunulo do úzadia projekt slovanskej medzištátnej konfederácie.


Stalin verejne odsúdil myšlienku Tita-Dimitrova na tripartitnom sovietsko-bulharsko-juhoslovanskom stretnutí 10. februára 1948 v Moskve (z Bulharska boli prítomní G. Dimitrov a V. Kolarov, E. Kardel, M. Džilas a V. Bakaric boli prítomní z Juhoslávie). Tito vzdorovito odmietol prísť na toto stretnutie. Na „skúšobný“ návrh juhoslovanskej delegácie, že sa pripravuje návrh federácie Juhoslávie s Albánskom, Stalin ostro namietal: „Nie, najprv federácia Bulharsko-Juhoslávia a potom obe – s Albánskom.“ A dodal: „Myslíme si, že je potrebné vytvoriť aj federáciu spájajúcu Poľsko s Československom. Alebo - môžu to byť konfederácie "smilepozri napr. E. Hodža," Úvahy o juhoslovanskom "socializme", Tirana, Rusko, 1981; Kompletné diela a listy I. V. Stalina v 33- x zväzkoch, Peking-Tirana, 1977- 1979, v. 2smile.


Zdá sa, že Stalin, nie bezdôvodne, videl v myšlienke Belehradu a Sofie pokus „zahmliť“ vznik slovanského konfederatívneho zväzu a nepriamo prezentovať ZSSR ako akéhosi likvidátora štátnej nezávislosti krajín Východu. Európe. Začlenenie Grécka do takéhoto projektu vlastne znamenalo, že Tito a Dimitrov tým potvrdzujú obvinenia Západu o zasahovaní „prosovietskeho východného bloku“ do vnútorných záležitostí Grécka (v tom čase ho zmietal krvavý občiansky vojna). Titova neprítomnosť na stretnutí v Moskve nepriamo potvrdila Stalinove predpovede. Čoskoro sa splnili...


A v tom čase časté Stalinove choroby umožnili spomaliť práce na vytvorení slovanskej medzištátnej konfederácie. Poznamenávame tiež, že najaktívnejší a najvplyvnejší priaznivci projektu SSCG náhle zomreli opäť v tých istých rokoch: A.A. Ždanov (de facto Stalinov nástupca) v roku 1948, Žikica Iovanovič (vodca protititianskej opozície) a B.V. Asafiev v roku 1949, Vasiľ Kolarov (vodca Bulharska) v roku 1950, Klement Gottwald (vodca Československa) v roku 1953. Boleslav Bierut „vydržal“ dlhšie: zomrel náhle v roku 1956 a v Moskve. Pozoruhodné je aj to, že v správe Malenkova na XIX. zjazde CPSU (5. októbra 1952) sa o slovanskom projekte nič nehovorilo; spomenuli to len Gottwald a Bierut a šéf Slovanského výboru ZSSR bol delegátom toho istého zjazdu bez práva slova.


Stalin bol len na prvom a poslednom (5. a 14. októbra) stretnutí, na poslednom vystúpil len s krátkym prejavom. Ani v jeho prejave nepadlo slovo o slovanskom konfederačnom projekte.


Medzitým, od roku 1955, začal časopis Slavyane vychádzať raz za dva mesiace a od roku 1957 - raz za štvrťrok. V júli 1958 A.S. Gundorov sa vo svojej správe Ústrednému výboru CPSU sťažoval: „... Slovanský výbor je teraz vedený v „konzervovanej“ forme. Kontakt s bratskými slovanskými krajinami sa obmedzil na minimum, zlikvidovala sa tlačová kancelária, zakázali sa politické prejavy a pod. Zostalo len spojenie so slovanským vysťahovalectvom Ameriky a Austrálie. Personálny stav výboru sa zredukoval na 5 ľudí a jeho prezídium bolo zrušené.“ A žiadna odpoveď...


Na jeseň toho istého roku však „odpovedali“: od novembra 1958 prestali vydávať časopis „Slovania“.


Napokon v marci 1962 bol Slovanský výbor ZSSR rozpustený: ÚV KSSZ ho obvinil z „propagandy národnej výlučnosti“, „ignorovania rozhodnutí 20. a 22. zjazdu KSSZ“ a „servilného uctievania tzv. kult osobnosti“.


Podľa ruského historika a publicistu Nikolaja Kikeševa sa „politická funkcia panslovanského hnutia prejavila najmä na konci Veľkej vlasteneckej vojny, keď sa Európa rozdelila na sféry vplyvu a sovietske vedenie smerovalo k vytvoreniu tzv. zväzom slovanských štátov. Táto politika získala plnú podporu vedúcich predstaviteľov slovanských krajín, ako aj delegátov Svetového slovanského kongresu v Belehrade (december 1946). Slovanský zväz sa mal stať základom bloku ľudovodemokratických štátov strednej a juhovýchodnej Európy...“. No následne sa „sovietski ideológovia opäť rozhodli spoliehať na doktrínu proletárskeho internacionalizmu“. Využitie myšlienky Slovanstva na politické účely vedením ZSSR sa ukázalo ako možné, ako verí N. Kikeshev, pretože tento, možno povedať, fenomén objektívne existoval a existuje medzi slovanskými národmi už v podvedomí. úrovni.


Ukázalo sa teda, že na nový – „štát únie Ruska a Bieloruska“ – zabudlnutý starý. Ale tentoraz, prečo prestať?


https://vk.com/@georgij_sidorov-slavyanskii-proekt-stalina@georgij_sidorov-slavyanskii-proekt-stalina

https://www.youtube.com/watch?v=LmeiuwuQ_bw&t=43s


Stalinov slovanský projekt Už viac ako 10 rokov existuje medzinárodnoprávny pojem „Štát únie Ruska a Bieloruska“. Málokto však vie a ešte viac si pamätá, že v rokoch 1953-1954 sa plánovalo vytvorenie medzinárodného konfederačného subjektu s podobným názvom – „Konfederačný štát Slovanov“ (SSKG). V rámci ZSSR Poľsko, Česko-Slovensko, Bulharsko, Juhoslávia, prípadne (druhá verzia projektu) - Ukrajina, Bielorusko a spomínané štáty. S hlavným mestom v Belehrade, Minsku, Sofii či Varšave. Navyše, vstup Ukrajiny a Bieloruska do OSN v roku 1945 bol prvým zahraničnopolitickým krokom k vytvoreniu SSCG. Proti tomuto strategickému projektu sa však postavil nielen Západ, ale aj niektorí údajní spojenci ZSSR. Áno, a vo vrcholnom sovietskom vedení bolo veľa odporcov slovanskej medzištátnej konfederácie. Ako viete, počas Veľkej vlasteneckej vojny sledovalo sovietske vedenie líniu posilniť predovšetkým vojensko-politickú úniu slovanských národov a po jej skončení politicko-ekonomickú úniu slovanských štátov. Najprv, v rokoch 1946-1947, projekt konfederatívneho štátu aktívne podporoval I. B. Tito a ďalší vodcovia Juhoslávie. Navyše Tito navrhol Belehrad ako hlavné mesto nového štátu, proti čomu ZSSR nenamietal, pretože sa nechcel oficiálne postaviť ako „vodca“ tohto štátu. Podobný bol postoj k projektu a ďalším slovanským krajinám. Mimochodom, ešte 5. apríla 1941, keď počas návštevy predsedu vlády Juhoslávie Dušana Simoviča v Moskve bola v rozhovore podpísaná 5-ročná zmluva o priateľstve a neútočení so ZSSR namierená proti fašistickým agresorom. so Stalinom sa o myšlienke spojenectva slovanských štátov diskutovalo nezávisle od ich politických a ideologických systémov. Simovič poznamenal, že Juhoslávia v zásade podporuje túto myšlienku, a zdôraznil aj skutočnosť, že ešte v 19. storočí boli Srbsko a Čierna Hora za takúto úniu. Dovolia však západné mocnosti – Nemecko, Taliansko, Vatikán – vznik takéhoto štátu? Stalin odpovedal, že pre nich je táto aliancia nielen nerentabilná, ale aj nebezpečná. A hneď na druhý deň vojská Nemecka, Talianska a Maďarska vtrhli do Juhoslávie a čoskoro ju obsadili. A projekt sa ďalej rozvíjal už v roku 1945. Na recepcii v Kremli na počesť prezidenta Československa E. Beneša 28. marca 1945 J. V. Stalin navrhol prípitok "Novým slavjanofilom, ktorí stoja za spojenie samostatných slovanských štátov!" Generalissimus zdôraznil, že „prvá aj druhá svetová vojna sa rozvinula a išla na chrbtoch slovanských národov. Aby sa Nemcom zabránilo povstať a začať novú vojnu, je potrebné spojenectvo slovanských národov. Zdôrazňujeme, že po Stalinovi ani jeden politik ZSSR verejne nepoužil výraz „Slovani“, nehovoriac o „zväze slovanských národov“, pretože politika poststalinského vedenia bola v skutočnosti protislovanská. . V roku 1946 však myšlienku slovanskej medzištátnej formácie jednomyseľne podporil VI. Všeslovanský kongres, ktorý sa konal v Belehrade 8. až 11. decembra, a to aj v prejave Tita. Avšak vyprovokovaný „Titovcami“ v rokoch 1948-1949. prerušenie vojensko-politických väzieb so ZSSR a ďalšími socialistickými krajinami a navyše účasť Juhoslávie na takzvanom „Balkánskom pakte“ vytvorenom v roku 1952, ktorého súčasťou boli spolu s Juhosláviou aj Grécko a Turecko (členovia NATO ), - priniesol Juhosláviu zo slovanského projektu. Zdalo by sa, že ZSSR už mal reagovať vytvorením vojensko-politického bloku podobného NATO, ale Moskva zvolila inú stratégiu: Varšavská zmluva vznikla až 14. mája 1955. A v rokoch 1947-1953. Sovietsky zväz uzavrel dlhodobé dohody o vzájomnej vojenskej pomoci, koordinácii zahraničnej politiky a úzkej hospodárskej spolupráci s krajinami, ktoré boli potenciálnymi členmi SSCG. V tom istom období, dalo by sa povedať, sa formalizovala „krížová“ ekonomická interakcia tých istých (a iných) východoeurópskych krajín v rámci Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP), vyhlásenej začiatkom januára 1949. Na jeseň r. 1952 prešli členské krajiny RVHP na koordináciu vnútorných a vonkajších hospodárskych plánov. V tom istom období sa v ZSSR zastavilo prenasledovanie kňazov a veriacich. Teda ekonomický, politický a povedzme aj medzikonfesionálny základ spojeneckej slovanskej konfederácie vznikol v rokoch 1946-1953. V ZSSR koordinoval vznik takéhoto štátu Slovanský výbor ZSSR, zriadený v marci 1947. Na jeho práci sa podieľali mnohé ekonomické, právne a ideologické oddelenia – celoúnijné, bieloruské a ukrajinské. Stal sa nástupcom Všeslovanského výboru zriadeného v Moskve 5. októbra 1941. Jeho stálym predsedom bol generálporučík ženijného vojska Alexander Semenovič Gundorov (1894-1973). V prezídiu výboru boli známe osobnosti: vojenskí vodcovia F.I. Tolbukhin, S.A. Kovpak, spisovatelia N.S. Tichonov, Jakub Kolas, V.V. Višnevskij, A.E. Korneichuk, vedci B.D. Grekov, NSDerzhavin, NAVoznesensky (predseda Štátneho plánovacieho výboru ZSSR do jesene 1948), MZSaburov (predseda Štátneho plánovacieho výboru ZSSR v rokoch 1949-1958), TDLysenko, prvý predseda predstavenstva Zväzu skladateľov ZSSR BV Asafiev, ľudový umelec ZSSR LP Alexandrovskaja, minister vysokého školstva ZSSR SV Kaftanov, metropolita Krutitsy a Kolomna Nikolaj (Jaruševič). V roku 1947 sa tlačovým orgánom tohto výboru stal mesačník Slavyane, ktorý vychádzal od decembra 1941. A ako intenzívne pracoval Slovanský komitét ZSSR aspoň v kultúrno-historickej oblasti, svedčia niektoré jeho udalosti, napríklad v roku 1949: 100. výročie narodenia bulharského básnika a publicistu Hristo Boteva; 125. výročie narodenia českého skladateľa B. Smetanu; 200. výročie úmrtia poľského básnika Y. Slovatského; udalosti na pamiatku A. Mitskeviča; uskutočnili sa prednášky a vyšli brožúry o slovanskej štátnosti. Častým hosťom výboru bol predseda Severoamerického slovanského kongresu Leo Krzycki (Poľ.). Od jesene 1947 bola nadviazaná spolupráca s Kanadským slovanským výborom a jeho generálnym sekretárom Johnom Boydom (I.I. Boychuk, západná ukrajinčina), od roku 1950 so Združením zjednotených Ukrajincov Kanady. Od roku 1952 sa začali nadväzovať kontakty so slovanskými organizáciami v Argentíne (za asistencie vodcu krajiny J.D. Perona), Austrálii a na Novom Zélande. Napríklad v správe vypracovanej pre ÚV KSSZ o práci Slovanského komitétu ZSSR za rok 1953 bolo uvedené najmä, že „... s cieľom pomôcť Slovanskému zväzu Uruguaja pri organizovaní tzv. knižnicu a skvalitnenie práce ruských škôl pre deti a dospelých, poslal Slovanský výbor ZSSR tomuto zväzu v roku 1953 viac ako 1500 rôznych kníh a učebníc, ako aj zemepisné mapy, školské tabuľky atď. materiály“. V tom istom roku sa na Slovanskom výbore ZSSR konali slávnostné zasadnutia v súvislosti s 10. výročím bitky pri Lenine (v Mogilevskej oblasti Bieloruska v polovici októbra 1943, kde sa vyznamenali poľské jednotky), pri príležitosti 75. oslobodenia Bulharska spod osmanského jarma, 75. výročie narodenia významného verejného činiteľa a spisovateľa Československa Zdenka Nejedlu. Tieto a ďalšie udalosti boli široko medializované v ZSSR a východoeurópskych slovanských štátoch, pravidelne o nich informovala juhoslovanská tlač. Slovanský výbor si často vymieňal delegácie so slovanskými komunitami Veľkej Británie, Belgicka, Nemecka, Grécka, Iránu, Libanonu, Iraku, Talianska, Španielska, Francúzska, Švédska, USA, Kanady, Argentíny, Brazílie, Paraguaja, Uruguaja, Čile, Etiópie, Austrália, Nový Zéland, Juhoafrická únia (SA). Treba poznamenať, že pri absencii oficiálnych vzťahov medzi ZSSR a viacerými spomenutými krajinami, vrátane Španielska a Južnej Afriky (diplomatické vzťahy s JAR, nadviazané na jar 1942, boli v lete 1949 prerušené tzv. rozhodnutie Pretórie), vzťahy s nimi prakticky vykonával Slovanský výbor Sovietskeho zväzu a boli veľmi úspešné. Podobné výbory a ich médiá boli rovnako aktívne v Bielorusku, na Ukrajine, v Poľsku, Československu a Bulharsku. Vytvorenie NATO v apríli 1949 a zhoršenie sovietsko-juhoslovanských vzťahov, vypuknutie vojny v Kórei však spomalilo proces vytvárania „Konfederačného štátu Slovanského zväzu“ V tých rokoch sa však už v najvyššom vedení ZSSR pracovalo na oklieštení tohto strategického projektu. Podľa archívnych údajov sa Chruščov, Malenkov, Berija, Mikojan viackrát pokúšali presvedčiť Stalina o predčasnosti takéhoto projektu a tiež o tom, že vytvorenie SSCG by rýchlo zhoršilo už aj tak napäté vzťahy so Spojenými štátmi a NATO. Hovorí sa, že je lepšie vytvoriť „prosovietske“ NATO. Okrem toho vodca Bulharska G. Dimitrov od samého začiatku podporoval myšlienku I.B. Tito, predložený v roku 1948, o vytvorení takzvaného „Balkánu“ a širšej – „Dunajsko-balkánskej konfederácie“ alebo „federácie“, navyše za účasti všetkých krajín východnej Európy, ako aj Grécka. a Albánsko. Čo vlastne odsunulo do úzadia projekt slovanskej medzištátnej konfederácie. Stalin verejne odsúdil myšlienku Tita-Dimitrova na tripartitnom sovietsko-bulharsko-juhoslovanskom stretnutí 10. februára 1948 v Moskve (z Bulharska boli prítomní G. Dimitrov a V. Kolarov, E. Kardel, M. Džilas a V. Bakaric boli prítomní z Juhoslávie). Tito vzdorovito odmietol prísť na toto stretnutie. Na „skúšobný“ návrh juhoslovanskej delegácie, že sa pripravuje návrh federácie Juhoslávie s Albánskom, Stalin ostro namietal: „Nie, najprv federácia Bulharsko-Juhoslávia a potom obe – s Albánskom.“ A dodal: „Myslíme si, že je potrebné vytvoriť aj federáciu spájajúcu Poľsko s Československom. Alebo - môžu to byť konfederácie "(pozri napr. E. Hodža," Úvahy o juhoslovanskom "socializme", Tirana, Rusko, 1981; Kompletné diela a listy I. V. Stalina v 33- x zväzkoch, Peking-Tirana, 1977- 1979, v. 28). Zdá sa, že Stalin, nie bezdôvodne, videl v myšlienke Belehradu a Sofie pokus „zahmliť“ vznik slovanského konfederatívneho zväzu a nepriamo prezentovať ZSSR ako akéhosi likvidátora štátnej nezávislosti krajín Východu. Európe. Začlenenie Grécka do takéhoto projektu vlastne znamenalo, že Tito a Dimitrov tým potvrdzujú obvinenia Západu o zasahovaní „prosovietskeho východného bloku“ do vnútorných záležitostí Grécka (v tom čase ho zmietal krvavý občiansky vojna). Titova neprítomnosť na stretnutí v Moskve nepriamo potvrdila Stalinove predpovede. Čoskoro sa splnili... A v tom čase časté Stalinove choroby umožnili spomaliť práce na vytvorení slovanskej medzištátnej konfederácie. Poznamenávame tiež, že najaktívnejší a najvplyvnejší priaznivci projektu SSCG náhle zomreli opäť v tých istých rokoch: A.A. Ždanov (de facto Stalinov nástupca) v roku 1948, Žikica Iovanovič (vodca protititianskej opozície) a B.V. Asafiev v roku 1949, Vasiľ Kolarov (vodca Bulharska) v roku 1950, Klement Gottwald (vodca Československa) v roku 1953. Boleslav Bierut „vydržal“ dlhšie: zomrel náhle v roku 1956 a v Moskve. Pozoruhodné je aj to, že v správe Malenkova na XIX. zjazde CPSU (5. októbra 1952) sa o slovanskom projekte nič nehovorilo; spomenuli to len Gottwald a Bierut a šéf Slovanského výboru ZSSR bol delegátom toho istého zjazdu bez práva slova. Stalin bol len na prvom a poslednom (5. a 14. októbra) stretnutí, na poslednom vystúpil len s krátkym prejavom. Ani v jeho prejave nepadlo slovo o slovanskom konfederačnom projekte. Medzitým, od roku 1955, začal časopis Slavyane vychádzať raz za dva mesiace a od roku 1957 - raz za štvrťrok. V júli 1958 A.S. Gundorov sa vo svojej správe Ústrednému výboru CPSU sťažoval: „... Slovanský výbor je teraz vedený v „konzervovanej“ forme. Kontakt s bratskými slovanskými krajinami sa obmedzil na minimum, zlikvidovala sa tlačová kancelária, zakázali sa politické prejavy a pod. Zostalo len spojenie so slovanským vysťahovalectvom Ameriky a Austrálie. Personálny stav výboru sa zredukoval na 5 ľudí a jeho prezídium bolo zrušené.“ A žiadna odpoveď... Na jeseň toho istého roku však „odpovedali“: od novembra 1958 prestali vydávať časopis „Slovania“. Napokon v marci 1962 bol Slovanský výbor ZSSR rozpustený: ÚV KSSZ ho obvinil z „propagandy národnej výlučnosti“, „ignorovania rozhodnutí 20. a 22. zjazdu KSSZ“ a „servilného uctievania tzv. kult osobnosti“. Podľa ruského historika a publicistu Nikolaja Kikeševa sa „politická funkcia panslovanského hnutia prejavila najmä na konci Veľkej vlasteneckej vojny, keď sa Európa rozdelila na sféry vplyvu a sovietske vedenie smerovalo k vytvoreniu tzv. zväzom slovanských štátov. Táto politika získala plnú podporu vedúcich predstaviteľov slovanských krajín, ako aj delegátov Svetového slovanského kongresu v Belehrade (december 1946). Slovanský zväz sa mal stať základom bloku ľudovodemokratických štátov strednej a juhovýchodnej Európy...“. No následne sa „sovietski ideológovia opäť rozhodli spoliehať na doktrínu proletárskeho internacionalizmu“. Využitie myšlienky Slovanstva na politické účely vedením ZSSR sa ukázalo ako možné, ako verí N. Kikeshev, pretože tento, možno povedať, fenomén objektívne existoval a existuje medzi slovanskými národmi už v podvedomí. úrovni. Ukázalo sa teda, že na nový – „štát únie Ruska a Bieloruska“ – zabudlnutý starý. Ale tentoraz, prečo prestať? https://vk.com/@georgij_sidorov-slavyanskii-proekt-stalina https://www.youtube.com/watch?v=LmeiuwuQ_bw&t=43s
Upravené 18. 3. 2022 o 00:59

Ved to bol prave fasista Tito, kto vytvoril podmienky na neskorsiu obciansku vojnu v Juhoslavii. Po udalostiach, ktore sa uz odohrali si dovolim tvrdit ze Berija mal pravdu, zakladat zvaz slovanov by bola vyborna poda pre zido, anglo sasku mafiu na rozostvavanie narodov. Myslienka to je pekna, ale musi vzist z vole samotnych narodov, nie ich tam umelo dotlacit... poliaci, ukrajinci, chorvati su antiruskym a v podstate antislovanskym projektom, za sociku moc nevystrkovali rozky kvoli pouzitej sile, ale po 89. ukazali svoju pravu tvar. Je potrebne sa spajat v ramci geografickej blizkosti a vytycenych cielov, slovanstvo musi najskor prejst obrodenim, cize umravnenim kultury. Inak to bude snaha spajat nespojitelne.


Ved to bol prave fasista Tito, kto vytvoril podmienky na neskorsiu obciansku vojnu v Juhoslavii. Po udalostiach, ktore sa uz odohrali si dovolim tvrdit ze Berija mal pravdu, zakladat zvaz slovanov by bola vyborna poda pre zido, anglo sasku mafiu na rozostvavanie narodov. Myslienka to je pekna, ale musi vzist z vole samotnych narodov, nie ich tam umelo dotlacit... poliaci, ukrajinci, chorvati su antiruskym a v podstate antislovanskym projektom, za sociku moc nevystrkovali rozky kvoli pouzitej sile, ale po 89. ukazali svoju pravu tvar. Je potrebne sa spajat v ramci geografickej blizkosti a vytycenych cielov, slovanstvo musi najskor prejst obrodenim, cize umravnenim kultury. Inak to bude snaha spajat nespojitelne.

e potrebne sa spajat v ramci geografickej blizkosti a vytycenych cielov, slovanstvo musi najskor prejst obrodenim, cize umravnenim kultury. Inak to bude snaha spajat nespojitelne.


V prvom rade rôzni Celovekovia musia prestať kydať na vlastných a začať byť ako národ na seba hrdí. Poznať pravú podstatu toho kým sme a požadovať také miesto vo svete, aké nám právom patrí. A netváriť sa, že sme rovnakí ako ostatní, pretože rovnakí nie sme. Každý máme svoje silné a slabé stránky a pre každého je vhodné niečo iné. Preto sa musíme spojiť na základe rodu, nie na základe nejakej geografickej blízkosti. Lenže to zradcom a nepriateľom národa nevysvetlíš.


Doplnenie: Že to potrvá desiatky až stovky rokov? Ak sa odhalí kto, ako a kedy nás rozoštval a prečo, nemusí to trvať tak dlho. Takže namiesto presadzovania protislovanskej ideológie využite toto učenie na spojenie Slovanov ako jeden národ. Lenže to veľa z vás nechce, pretože cudzí otec je vám bližší než váš vlastný otec.


[quote="pid:64010, uid:252"]e potrebne sa spajat v ramci geografickej blizkosti a vytycenych cielov, slovanstvo musi najskor prejst obrodenim, cize umravnenim kultury. Inak to bude snaha spajat nespojitelne.[/quote] V prvom rade rôzni Celovekovia musia prestať kydať na vlastných a začať byť ako národ na seba hrdí. Poznať pravú podstatu toho kým sme a požadovať také miesto vo svete, aké nám právom patrí. A netváriť sa, že sme rovnakí ako ostatní, pretože rovnakí nie sme. Každý máme svoje silné a slabé stránky a pre každého je vhodné niečo iné. Preto sa musíme spojiť na základe rodu, nie na základe nejakej geografickej blízkosti. Lenže to zradcom a nepriateľom národa nevysvetlíš. Doplnenie: Že to potrvá desiatky až stovky rokov? Ak sa odhalí kto, ako a kedy nás rozoštval a prečo, nemusí to trvať tak dlho. Takže namiesto presadzovania protislovanskej ideológie využite toto učenie na spojenie Slovanov ako jeden národ. Lenže to veľa z vás nechce, pretože cudzí otec je vám bližší než váš vlastný otec.
Nové: Snažím sa nerýpať do ostatných. Zároveň sa snažím nereagovať na kritiku, útoky, ani obviňovanie. Nie preto, že by som sa nedokázal ubrániť, ale preto, aby sa ľudia na fóre cítili príjemnejšie a diskusia sa nezahlcovala nepodstatným balastom.
Upravené 20. 3. 2022 o 14:31

Čože sa do teba nikto nepustil ako do mňa.

. Len poukazujem na primitivizmus niektorých diskutujúcich, ktorí dobrú myšlienku zhodia len preto, že sa im nepáči jej nositeľ.

V prvom rade rôzni Celovekovia musia prestať kydať na vlastných a začať byť ako národ na seba hrdí.

Na jednu stranu brečíš jak mámin mazánek a na druhou stranu nemáš nejmenší problém navážet se do druhých. Slušně bych to nazval asi slovem pokrytectví (svatouškovství). Nechci být neslušný, proto dávám raději odkaz: https://dfens-cz.com/zmrdi-i-zasveceni/


Poznať pravú podstatu toho kým sme a požadovať také miesto vo svete, aké nám právom patrí. A netváriť sa, že sme rovnakí ako ostatní, pretože rovnakí nie sme.

Není to zas tak dlouho, co jeden kníratej s patkou z nejmenované vyvolené menšiny podobnými bláboly dovedl Německo tam, kam jeho kurátoři potřebovali. To dnes naštěstí nehrozí, ale je dobré si to uvědomovat.


[quote="pid:64234, uid:623"]Čože sa do teba nikto nepustil ako do mňa.[/quote] [quote="pid:64234, uid:623"]. Len poukazujem na primitivizmus niektorých diskutujúcich, ktorí dobrú myšlienku zhodia len preto, že sa im nepáči jej nositeľ.[/quote] [quote="pid:64243, uid:623"]V prvom rade rôzni Celovekovia musia prestať kydať na vlastných a začať byť ako národ na seba hrdí.[/quote] Na jednu stranu brečíš jak mámin mazánek a na druhou stranu nemáš nejmenší problém navážet se do druhých. Slušně bych to nazval asi slovem pokrytectví (svatouškovství). Nechci být neslušný, proto dávám raději odkaz: https://dfens-cz.com/zmrdi-i-zasveceni/ [quote="pid:64243, uid:623"]Poznať pravú podstatu toho kým sme a požadovať také miesto vo svete, aké nám právom patrí. A netváriť sa, že sme rovnakí ako ostatní, pretože rovnakí nie sme.[/quote] Není to zas tak dlouho, co jeden kníratej s patkou z nejmenované vyvolené menšiny podobnými bláboly dovedl Německo tam, kam jeho kurátoři potřebovali. To dnes naštěstí nehrozí, ale je dobré si to uvědomovat.

Ved to bol prave fasista Tito, kto vytvoril podmienky na neskorsiu obciansku vojnu v Juhoslavii. Po udalostiach, ktore...........


Súhlas. Myslím že keby sa vtedy realizoval projekt možno by sme teraz mali oveľa väčšie problémy s nacistami(fašistami) v našich radoch.


Žeby Prozreteľnosť?


[quote="pid:64010, uid:252"]Ved to bol prave fasista Tito, kto vytvoril podmienky na neskorsiu obciansku vojnu v Juhoslavii. Po udalostiach, ktore...........[/quote] Súhlas. Myslím že keby sa vtedy realizoval projekt možno by sme teraz mali oveľa väčšie problémy s nacistami(fašistami) v našich radoch. Žeby Prozreteľnosť?
1.03k
4
5
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept