Mimo kategórií
Nejstarší ruská modla je starší než Černé moře
Y

Dřevěná postava pochází z mezolitu - střední doby kamenné - a ukázala se být nejstarší dochovanou sochou člověka.
Mezinárodní tým badatelů za účasti ruských vědců radiokarbonově datoval modlu Velkého Šigira, která je uložena ve Sverdlovském vlastivědném muzeu v Jekatěrinburgu a původně byla vysoká přes pět metrů.
Datování ukázalo, že byla vytvořena před 11 600 lety - dříve než jakákoli jiná velká socha známá lidstvu. Modla byla vytvořena tisíce let předtím, než se sladkovodní jezero na místě Černého moře spojilo s povodím Atlantského oceánu a stalo se slaným.
Dřívější datování modly podcenilo její starobylost. Již dříve se vědci, kteří zkoumali stáří artefaktu, pokusili postavit náměstka ruského ministra kultury před soud podle článku 243 ruského trestního zákoníku. Příslušný vědecký článek byl publikován v časopise Antiquity.
Velká šigirská modla byla nalezena v 19. století v uralských rašeliništích. Majitel pozemku, hrabě Alexej Alexandrovič Stenbock-Fermora, daroval modlu Uralské společnosti milovníků přírodních věd (nyní Sverdlovské muzeum regionálních studií) a v té době byla vyřezávaná socha vysoká 5,3 metru.
Cely clanek vcetne obrazku je zde


Dřevěná postava pochází z mezolitu - střední doby kamenné - a ukázala se být nejstarší dochovanou sochou člověka. Mezinárodní tým badatelů za účasti ruských vědců radiokarbonově datoval modlu Velkého Šigira, která je uložena ve Sverdlovském vlastivědném muzeu v Jekatěrinburgu a původně byla vysoká přes pět metrů. Datování ukázalo, že byla vytvořena před 11 600 lety - dříve než jakákoli jiná velká socha známá lidstvu. Modla byla vytvořena tisíce let předtím, než se sladkovodní jezero na místě Černého moře spojilo s povodím Atlantského oceánu a stalo se slaným. Dřívější datování modly podcenilo její starobylost. Již dříve se vědci, kteří zkoumali stáří artefaktu, pokusili postavit náměstka ruského ministra kultury před soud podle článku 243 ruského trestního zákoníku. Příslušný vědecký článek byl publikován v časopise Antiquity. Velká šigirská modla byla nalezena v 19. století v uralských rašeliništích. Majitel pozemku, hrabě Alexej Alexandrovič Stenbock-Fermora, daroval modlu Uralské společnosti milovníků přírodních věd (nyní Sverdlovské muzeum regionálních studií) a v té době byla vyřezávaná socha vysoká 5,3 metru. Cely clanek vcetne obrazku je [zde](https://nauka.tass.ru/nauka/6818209)
582
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept