Mimo kategórií
Indie a Pakistan - extremni horka
Y

Teploty byly o vikendu az 50°C. V tomto rocnim obdobi jsou takove teploty neobvykle. Uz v breznu byly teploty tak vysoke, jako naposled pred 120 lety. Na vychodu zeme byla horka nejvetsi a byla doprovazena extremnim suchem. Srazek bylo o ctvrtinu a az o tretinu mene. Horkem trpi vice jak 1 mld. lidi. Pocita se s tim, ze takove teploty budou i nadale.
Bude to mit vliv i na produkci psenice, kde se ocekava nizka uroda. zde


Teploty byly o vikendu az 50°C. V tomto rocnim obdobi jsou takove teploty neobvykle. Uz v breznu byly teploty tak vysoke, jako naposled pred 120 lety. Na vychodu zeme byla horka nejvetsi a byla doprovazena extremnim suchem. Srazek bylo o ctvrtinu a az o tretinu mene. Horkem trpi vice jak 1 mld. lidi. Pocita se s tim, ze takove teploty budou i nadale. Bude to mit vliv i na produkci psenice, kde se ocekava nizka uroda. [zde](https://orf.at/stories/3262076/)

Menší shrnutí (původní příspěvek jsem smazal, protože jsem si k tomuto ještě něco dohledával):


1) článek uvádí (dle překladače), že vedra trvají již několik týdnů + i jak uvedla Yori, tak to bude mít vliv na produkci pšenice


informace podpořena i zde
https://www.cnbc.com/2022/04/27/heat-wave-in-india-threatens-residents-and-crucial-wheat-harvest.html


  • v článku uvedeno, že indická vláda očekává rekordní úrodu pšenice ve výši 122 milionů tun

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3480384-indii-zasahla-silna-vlna-veder-horko-stale-castejsi-narusuje-chod-spolecnosti-a-brani

  • Článek na ČT o možném problému s úrodou nic neříká.

2) teď se podívejme dále na níže uvedené články:
https://faei.cz/indie-muze-zmenit-svetovy-obchod-s-psenici/ článek z 19.4.2022 (takže v době vydání článku se již vědělo, že vedra v Indii probíhají)


Vývozy pšenice z Ukrajiny a Ruska může z podstatné části nahradit Indie. Díky tomu by mohlo dojít ke stabilizaci cen na světových trzích s pšenicí a předešlo by se humanitárním problémům v rozvojových zemích.


Rusko a Ukrajina patří mezi největší exportéry pšenice na světě. Jen letos měly tyto dvě země vyvézt 14 milionů tun pšenice na světové trhy. To se však vzhledem k probíhající válce nestane. Ukrajinská produkce bude silně podprůměrná a ruská produkce se bude muset vypořádat se sankcemi.


Indie se již nechala slyšet, že by mohla podstatnou část výpadků nahradit. V letech 2020 až 2021 vyvezla přibližně sedm milionů tun pšenice do 68 zemí na světě. Nyní by své vývozy pšenice mohla rozšířit až na 16 milionů tun. K tomu by měla napomoci hojná úroda pšenice v Indii, která se letos očekává na úrovni 111 milion tun.


Problém však způsobují ceny hnojiv, které tlačí na zdražování indické produkce. To může komplikovat vývozy do chudších částí světa, kde by indická pšenice byla nejvíce potřeba. Další problém spočívá v logistice, protože zásadní změna ve světovém obchodě s pšenicí vyžaduje dobudování skladovací a přepravní infrastruktury.


a zde z 19.4.2022 (duplicitní článek, jiná platforma)
https://www.investice.cz/magazin/clanek/indie-muze-zmenit-svetovy-obchod-s-psenici


dále rovněž zde článek z 23.4.2022 (nejsem předplatitel)
https://www.lidovky.cz/svet/obili-psenice-indie-ukrajina-rusko-chleba.A220422_220251_ln_zahranici_vag


zde ze 6.4.2022
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/ukrajina-rusko-psenice-ceny-staty-indie-dodavky-vyvoz.A220405_120235_eko-zahranicni_jla


3) jsem tedy zvědavý, jak se Indii podaří nahradit chybějící pšenici na světovém trhu. Očekávání indické vlády je jedna věc, stav prostředí druhá.


Menší shrnutí (původní příspěvek jsem smazal, protože jsem si k tomuto ještě něco dohledával): 1) článek uvádí (dle překladače), že vedra trvají již několik týdnů + i jak uvedla Yori, tak to bude mít vliv na produkci pšenice informace podpořena i zde https://www.cnbc.com/2022/04/27/heat-wave-in-india-threatens-residents-and-crucial-wheat-harvest.html - v článku uvedeno, že indická vláda očekává rekordní úrodu pšenice ve výši 122 milionů tun https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3480384-indii-zasahla-silna-vlna-veder-horko-stale-castejsi-narusuje-chod-spolecnosti-a-brani - Článek na ČT o možném problému s úrodou nic neříká. 2) teď se podívejme dále na níže uvedené články: https://faei.cz/indie-muze-zmenit-svetovy-obchod-s-psenici/ článek z 19.4.2022 (takže v době vydání článku se již vědělo, že vedra v Indii probíhají) Vývozy pšenice z Ukrajiny a Ruska může z podstatné části nahradit Indie. Díky tomu by mohlo dojít ke stabilizaci cen na světových trzích s pšenicí a předešlo by se humanitárním problémům v rozvojových zemích. Rusko a Ukrajina patří mezi největší exportéry pšenice na světě. Jen letos měly tyto dvě země vyvézt 14 milionů tun pšenice na světové trhy. To se však vzhledem k probíhající válce nestane. Ukrajinská produkce bude silně podprůměrná a ruská produkce se bude muset vypořádat se sankcemi. Indie se již nechala slyšet, že by mohla podstatnou část výpadků nahradit. V letech 2020 až 2021 vyvezla přibližně sedm milionů tun pšenice do 68 zemí na světě. Nyní by své vývozy pšenice mohla rozšířit až na 16 milionů tun. K tomu by měla napomoci hojná úroda pšenice v Indii, která se letos očekává na úrovni 111 milion tun. Problém však způsobují ceny hnojiv, které tlačí na zdražování indické produkce. To může komplikovat vývozy do chudších částí světa, kde by indická pšenice byla nejvíce potřeba. Další problém spočívá v logistice, protože zásadní změna ve světovém obchodě s pšenicí vyžaduje dobudování skladovací a přepravní infrastruktury. a zde z 19.4.2022 (duplicitní článek, jiná platforma) https://www.investice.cz/magazin/clanek/indie-muze-zmenit-svetovy-obchod-s-psenici dále rovněž zde článek z 23.4.2022 (nejsem předplatitel) https://www.lidovky.cz/svet/obili-psenice-indie-ukrajina-rusko-chleba.A220422_220251_ln_zahranici_vag zde ze 6.4.2022 https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/ukrajina-rusko-psenice-ceny-staty-indie-dodavky-vyvoz.A220405_120235_eko-zahranicni_jla 3) jsem tedy zvědavý, jak se Indii podaří nahradit chybějící pšenici na světovém trhu. Očekávání indické vlády je jedna věc, stav prostředí druhá.
Upravené 27. 4. 2022 o 14:07

jsem tedy zvědavý, jak se Indii podaří nahradit chybějící pšenici na světovém trhu. Očekávání indické vlády je jedna věc, stav prostředí druhá.

Tam se dá očekávat světová rvačka o nedostatkové zdroje .


[quote="pid:69715, uid:473"]jsem tedy zvědavý, jak se Indii podaří nahradit chybějící pšenici na světovém trhu. Očekávání indické vlády je jedna věc, stav prostředí druhá.[/quote] Tam se dá očekávat světová rvačka o nedostatkové zdroje .

Očekávání indické vlády je jedna věc, stav prostředí druhá.
Hlavně, pokud se toto prostředí dá ovlivnit, že?


[quote="pid:69715, uid:473"]Očekávání indické vlády je jedna věc, stav prostředí druhá.[/quote]Hlavně, pokud se toto prostředí dá ovlivnit, že?
506
3
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept